東南亞料理是誰的愛當然是我的🤤近來發現一家好吃的泰菜了🥳離九龍寨城公園不到1km!而且居然已經創立了30多年了味道就像是在曼谷吃的一樣🥰.🏝️泰式大圓法包黃咖喱🐥要試!濃濃咖喱香 配上鮮嫩的🐥肉尊的好吃😋.🏝️泰式明爐烤魚真的很新鮮魚肉鮮甜很嫩滑配上泰式酸汁好滋味.🏝️泰國鮮椰青🥥一口就到了海邊🌊真的好清爽解膩.🏝️泰式香燒牛肉🥩肉質嫩滑 烤得好香!金兰花泰国菜馆真不錯😊😊
東南亞料理是誰的愛
當然是我的🤤
近來發現一家好吃的泰菜了🥳
離九龍寨城公園不到1km!
而且居然已經創立了30多年了
味道就像是在曼谷吃的一樣🥰
🏝️泰式大圓法包黃咖喱🐥要試!
濃濃咖喱香 配上鮮嫩的🐥肉
🏝️泰國鮮椰青🥥
一口就到了海邊🌊
真的好清爽解膩
🏝️泰式香燒牛肉🥩
肉質嫩滑 烤得好香!
金兰花泰国菜馆真不錯😊😊

終於知道為什麼都說吃泰菜要來九龍城了.....被朋友安利來吃這家屹立30多年的金蘭花老闆、廚師、店員都是純正泰國⼈正宗又好吃💰合理,還不收加一‼️這放在hk無論是晚市還是泰餐都相當炸裂的...醬汁都是廚師按🇹🇭當地食譜融合不同香料調制的難怪好多明星都慕名而來🔥(門口貼的就是周星馳來吃的時候留下的親簽)餐廳裝潢懷舊經典,有不少泰味濃濃的特色掛畫和擺設,食材分量也給的很多!✔️泰式大圓法包配⻩咖喱雞 我這人本來是不太愛吃麵包的,但是我把這一大塊麵包吃完了,主要是這個麵包太香了!咖喱🐔味兒調的太正了!那個味道和外面茶餐廳的真的完全不能做比較,來吃一下就知道了,搭配著吃真的很王炸...✔️泰式明爐烏頭魚沒想到是實實在在原條上的,上桌後點🔥明火保溫,一開始我們還怕這樣烤著魚會越來越老,但是發現其實並不會,魚肉清淡口的但是完全沒有腥味,還加了蘑菇等等配料,喜歡吃魚的點這個就對了✔️泰式香燒牛肉牛肉烤得很嫩的,搭配泰式酸辣汁好惹味!這個我敲喜歡,嘎嘎炫肉~✔️泰國鮮椰⻘🥥沒有椰青的泰菜是不圓滿的!
終於知道為什麼都說吃泰菜要來九龍城了.....

被朋友安利來吃這家屹立30多年的金蘭花
老闆、廚師、店員都是純正泰國⼈
正宗又好吃💰合理,還不收加一‼️
這放在hk無論是晚市還是泰餐都相當炸裂的...
醬汁都是廚師按🇹🇭當地食譜融合不同香料調制的

✔️泰式大圓法包配⻩咖喱雞

✔️泰式明爐烏頭魚

✔️泰式香燒牛肉

✔️泰國鮮椰⻘🥥
沒有椰青的泰菜是不圓滿的!
🇭🇰正宗平價好吃泰菜!不收加一! 終於知道為什麼都說吃泰菜要來九龍城了.....朋友介紹下,來吃這家屹立30多年的金蘭花泰國菜館老板、廚師、店員都是純正泰國⼈正宗又好吃💰價錢合理,而且不收加一‼️在HK無論晚市還是泰餐都相當難得!就連醬汁都是廚師按泰國當地食譜融合不同香料調制而成難怪好多明星都慕名而來🔥(門口還張貼星爺留下的親筆簽名!) 餐廳裝潢懷舊經典,有不少泰味濃濃的特色掛畫和擺設,食材分量也超足料! ✔️泰式大圓法包配⻩咖喱雞我這人本來是不太愛好面包,但這道菜我把這一大塊面包吃光,真的太香了!咖喱🐔味很正宗!同外面茶餐廳真的完全不能做比較,來試試便知!麵包和咖喱搭配無得輸!✔️泰式明爐烏頭魚沒想到是實實在在原條上的,上桌後點🔥明火保溫,一開始我們還怕這樣烤著魚會越來越老,但是發現其實並不會,魚肉鮮甜清淡的,但是完全沒有腥味,還加了蘑菇等等配料,喜歡吃魚的點這個就對了✔️泰式香燒牛肉牛肉烤得很嫩,搭配泰式酸辣汁好惹味!這個我超喜歡,吃了很多! ✔️泰國鮮椰⻘沒有椰青的泰菜是不圓滿的!📍金蘭花泰國菜館🚇宋皇台站出來走2分鐘就到啦!
🇭🇰正宗平價好吃泰菜!不收加一!

終於知道為什麼都說吃泰菜要來九龍城了.....

朋友介紹下,來吃這家屹立30多年的金蘭花泰國菜館

老板、廚師、店員都是純正泰國⼈

正宗又好吃💰價錢合理,而且不收加一‼️

在HK無論晚市還是泰餐都相當難得!

就連醬汁都是廚師按泰國當地食譜融合不同香料調制而成

難怪好多明星都慕名而來🔥(門口還張貼星爺留下的親筆簽名!)

✔️泰式大圓法包配⻩咖喱雞

✔️泰式明爐烏頭魚

✔️泰式香燒牛肉

✔️泰國鮮椰⻘

沒有椰青的泰菜是不圓滿的!

📍金蘭花泰國菜館

🚇宋皇台站出來走2分鐘就到啦!
2023-07-15 716 views
突然想食泰國菜,梗係要去九龍城,見到呢間泰國餐廳好似好地道,就同朋友入去食咗個晚餐🧄蒜蓉包香脆鬆軟,裡面夾咗濃郁嘅蒜蓉醬,每啖都飄出淡淡嘅蒜香,好開胃🐥雞肉炒貴刁貴刁炒得恰到好處,加上炒香嘅蒜頭同埋辣椒,味道香辣爽口,雞肉切得薄薄嘅,炒得嫩滑多汁,配料豐富🐃泰式烤牛肉烤得剛剛好,肉質鮮嫩,有啲黑椒味道,配上泰式烤醬,味道香辣帶點甜🥥椰汁西米糕個西米煮得恰到好處,Q彈有嚼勁,加上椰漿嘅香甜,唔錯

🧄蒜蓉包

🐥雞肉炒貴刁

🐃泰式烤牛肉

🥥椰汁西米糕
個西米煮得恰到好處,Q彈有嚼勁,加上椰漿嘅香甜,唔錯

野食係正常,間唔中都有食下但態度都真係愈黎愈差真係全程都好聲好氣唔該前唔該後佢落野食都唔敢分咁多次叫😂😂😂叫佢比多個酒杯 好似聽唔到咁,又唔應我地自己係到傾計,講佢係咪聽唔到呀?無反應wo,洗吾洗再問呀佢突然勁大聲話:我聽到架!之後想加單啦,佢停係到聽我講完一樣野之後佢就走左,我唯有繼續對空氣落單啦我講左三樣之後佢行番轉頭勁惡咁問我地:你地落完未架!原來落野食加單都係罪😅😅賣單果時,$1444,比$1500(有散子),佢係咁話我地差$5蚊,我地下?1500–1444=-5?咁我哋好聲好氣咁樣講:唔係喎,夠wo,最後原來佢係逼我地再拎多5蚊出黎比佢,佢找返一張100蚊紙比我地😅😅大佬呀,我身上一定有5蚊現金架?真係唔知有咩分別,佢都係要找錢,但佢勁惡,其他人聽到好似我地無錢比咁,番屋企睇番食評,原來呢間嘢真係出名態度差😂😂2日前既食評都係講態度,各位吾想受氣要三思呀
野食係正常,間唔中都有食下
但態度都真係愈黎愈差
真係全程都好聲好氣唔該前唔該後佢
落野食都唔敢分咁多次叫😂😂😂

叫佢比多個酒杯 好似聽唔到咁,又唔應
佢突然勁大聲話:我聽到架!

我講左三樣之後佢行番轉頭勁惡咁問我地:你地落完未架!
原來落野食加單都係罪😅😅

2023-02-02
Type of Meal
Dinner
2023-02-02 918 views
同朋友成年冇見,諗住開開心心去食餐飯,朋友book左枱 早到拎左位,咁岩打唔到電話比朋友 我同啲遮遮講訂左幾點幾位,佢一嚟已經黑面叫我地坐低。點知原來啲朋友一早坐左係隔離鋪。🤷‍♀️咩事情?之後廁所地下又有舊屎,勁污糟囉!去到隔離鋪,個遮遮成程黑口黑面,唔想做生意可以出聲😥我地可以食其他野。但唔好要人地好似貼錢買難受咁☹️臨尾好似趕人地走咁。係咁問埋得單未?但其實我地重未食完野! 食餐飯食到成肚氣 都唔知為乜野
同朋友成年冇見,諗住開開心心去食餐飯,
朋友book左枱 早到拎左位,
咁岩打唔到電話比朋友 我同啲遮遮講訂左幾點幾位,
佢一嚟已經黑面叫我地坐低。
點知原來啲朋友一早坐左係隔離鋪。🤷‍♀️咩事情?
之後廁所地下又有舊屎,勁污糟囉!
去到隔離鋪,個遮遮成程黑口黑面,唔想做生意可以出聲😥
我地可以食其他野。但唔好要人地好似貼錢買難受咁☹️
臨尾好似趕人地走咁。係咁問埋得單未?
但其實我地重未食完野!
食餐飯食到成肚氣 都唔知為乜野
2023-01-31 624 views
伙記以為自己間餐館好食到無得頂,我以為D食評係唔真實,純屬個人意見,點知試過才知道是堅料,雖然食物是過得去,但很過份,尤其係那收銀;這樣的,我哋一行6個人,而且其中之一人是生日,張枱又迫又唔舒服,已經免免強強坐喺度,因為張枱細,我哋叫住4樣嘢食住先,跟住就第二輪再叫4樣嘢,到第三次叫多一個手抓餅,個伙記居然說:吓,加單呀!唔係嘛星期二又唔係多人,又沒有人等枱,居然這樣說;最離譜是我埋單那一刻,佢哋餐館話收現金,但係佢哋餐館貼了一張大字標貼出來告示,收現金,如比信用卡會多收5%,我也肯多付那5%吖,我還跟那女收銀說,但她不理會,當聽唔到,這樣的態度對待客人,我永遠不會再幫襯。 我未曾試過九龍城的泰國菜館有這樣差的人員工;另外佢哋的冬蔭公湯唔好味,一啲酸辣感也沒有,泰式海南雞好味
2023-01-31
Celebration
Birthday
  • 泰式海南雞
2022-10-17 823 views
#超厚月亮蝦餅#CP值超高親民價格!激推✨🔹月亮蝦餅🔸沙嗲雞肉🔹涼拌海鮮🔸蝦醬空心菜 🔹打拋豬 🔸泰式奶茶 🔹白飯-扯!厚到跟發糕一樣的#月亮蝦餅🦐實在太驚人了🤩🤩🤩厚歸厚 吃起來口感好讚啊!每一口都吃得到蝦肉外皮是軟一點那種 不是酥脆路線的~#沙爹雞肉 一份有四串份量很大呢附上兩種沾醬 濃郁又酸甜開胃雞肉軟嫩 原味吃就很有味道了呢!#涼拌海鮮裡面有去殼蝦子、花枝跟蛤蜊💗洋蔥配上小黃瓜跟番茄整體辣度很夠吃起來很開胃呀!.以泰式來說這家真的很銅板價格✨而且每道都很好吃非常下飯!無雷~(當天吃了三碗飯😚😚非常適合朋友聚會想大吃泰式料理的朋友們😍可以吃得非常過癮!
#超厚月亮蝦餅

🔸泰式奶茶
🔹白飯
扯!厚到跟發糕一樣的#月亮蝦餅🦐
實在太驚人了🤩🤩🤩
厚歸厚 吃起來口感好讚啊!
每一口都吃得到蝦肉
外皮是軟一點那種 不是酥脆路線的~
#沙爹雞肉 一份有四串份量很大呢
附上兩種沾醬 濃郁又酸甜開胃
雞肉軟嫩 原味吃就很有味道了呢!
#涼拌海鮮
裡面有去殼蝦子、花枝跟蛤蜊💗
洋蔥配上小黃瓜跟番茄
整體辣度很夠吃起來很開胃呀!
以泰式來說這家真的很銅板價格✨
而且每道都很好吃非常下飯!無雷~
(當天吃了三碗飯😚😚
非常適合朋友聚會想大吃泰式料理的朋友們😍
可以吃得非常過癮!
2022-09-29 662 views
打拋豬 打拋豬炒的很香,不會太過油膩,拌著飯吃真的很下飯,就是說點泰國菜一定會點打拋豬,點下去就對了!泰國月亮蝦餅 這月亮蝦餅很厚實,裡面也吃的到蝦蝦🦐,是不偷工減料的蝦餅,搭著酥脆的外衣,甜甜辣辣的甜辣醬,會一片接著一片穿著 哈哈。火烤松阪豬 豬肉的部分很嫩,但調味料可能放的太多了,整體口味很鹹,檸檬汁放了很多,辛香料也重,就又鹹又酸還帶辣,是不推的一道菜(不清楚是只有這次剛好這麼重口味嗎?)
打拋豬

泰國月亮蝦餅

火烤松阪豬
今日去係同屋企人食生日飯 整體來講,味道可以沒有特別出眾,食物嘅話 除咗有一啲溫度唔夠熱之外 味道都可以接受。價錢算係中等 冇話特別平或者貴都算係平民化。不過態度來講 可以用十分惡劣來形容 嗰度嘅職員 全程都係會黑面,當你唔該前唔該後 佢都係一樣唔會睬你,你有你提出 佢聽唔聽到就要睇你好吾好彩😵‍💫😵‍💫。如果精明嘅你 我相信附近有大把選擇 食嘢除咗味道 我相信環境都好重要,如果大家唔想食完一肚氣既話, 睇完啲一篇留言好盡快懸崖勒馬。
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2022-03-20 1339 views
黎九龍城通常都試泰菜,因為周圍都太多人,小仙子同小🐷係無預備既情況下,walk-in 金蘭花😗咁岩有位,入左1-2張枱都已經要等😗點左幾款出名菜式:法包椰黃咖哩雞: 大大個法包入面係香濃既咖哩🤤好香椰汁味,法包都索哂咖哩汁😋泰式燒豬頸肉: 豬頸肉燒得比較乾身,唔算juicy,配上酸甜汁都幾開胃冬陰功湯: 酸辣味岩岩好,好開胃馬拉盞通菜: 好夠鑊氣,通菜夠新鮮,重口味系列😂雖然坐位唔算闊落,勝在食物質素唔錯👍🏻有驚喜,當日都好full架! 有興趣可以試下book位🤓

冬陰功湯: 酸辣味岩岩好,好開胃

馬拉盞通菜: 好夠鑊氣,通菜夠新鮮,重口味系列😂

呢間泰國菜我細細個就已經成日跟我啲親戚一齊去食。咁啱我又想食泰國嘢,就帶咗個朋友去食呢一間泰國菜。------------------------------食泰國嘢我一定會嗌明爐烏頭魚,生菜包,糯米雞翼,泰式鳳爪同埋冬陰功!😋😋😋------------------------------佢哋嘅明爐烏頭魚都幾大條,酸酸辣辣咁樣同埋仲會有個湯喺側邊俾你接着到啲湯落去🤩🤩!生菜包就好重香料味,又夠酸夠辣,好開胃,令到我食唔停。佢哋個糯米雞翼真係必食,個雞翼皮脆卜卜,個糯米飯有個好食,而個雞翼尖炸到骨都食得,真係好好食!😋😋😋佢哋嘅冬陰功湯都好重香茅同埋其他香料味,同埋有蝦有草菇,都好足料!------------------------------呢間泰國嘢真係好高質!
呢間泰國嘢真係好高質!
2021-11-17 1045 views
九龍城泰國菜突然好想食泰國菜,就會想入九龍城食。之前食過依間,記得佢個生菜包好好食,所以又想返兜。今次叫咗幾樣嘢食。冬陰功炒飯呢個飯都幾特別嘅甜甜地辣辣地咁樣,聞落都有冬陰功味,但重口味嘅我,覺得可以再辣多少少,同埋個炒飯覺得唔夠乾身,有啲濕。不過朋友就幾鍾意食,睇吓你鍾意食乾身嘅炒飯定濕濕地啦。生菜包呢個生菜包真係好好食呀,啲豬肉碎又唔會好肥好油,而且佢落咗好多香料落去,好多香葉令到個生菜包更加惹味。同佢比一般街食到嘅生菜包辣少少,成個配搭好好食好重口味!真係一定要食一個生菜包。咖喱南瓜焗海鮮佢係重椰香味嘅咖喱,咖喱好滑身食得出好重椰奶味,點薄餅食都幾好味嘅。如果鍾意食南瓜嘅朋友,會覺得一個好味嘅,因為啲南瓜好林,可以不到南瓜蓉出嚟。泰式生蝦隻蝦好爽,而且佢有炸蝦頭,個炸得好酥脆。豬手依個豬手拎上嚟嘅時候,覺得佢好似好乾身,驚啲肉好鞋口,驚佢硬骨骨唔好食。但係食落又己有驚喜喎,首先啲豬皮好脆,咬落會有確確聲,幾香口嘅,而且佢又唔算好油膩,隔油得好好,遲啲肉質呢,亦都冇想像中咁鞋口,都幾林個喎,又唔可以話好滑嘅,但係有Juicy嘅感覺。不過依個建議要多啲人share,始終係豬手一兩個人
九龍城泰國菜
今次叫咗幾樣嘢食。
冬陰功炒飯
生菜包
咖喱南瓜焗海鮮
泰式生蝦
隻蝦好爽,而且佢有炸蝦頭,個炸得好酥脆。
豬手
依個豬手拎上嚟嘅時候,覺得佢好似好乾身,驚啲肉好鞋口,驚佢硬骨骨唔好食。但係食落又己有驚喜喎,首先啲豬皮好脆,咬落會有確確聲,幾香口嘅,而且佢又唔算好油膩,隔油得好好,遲啲肉質呢,亦都冇想像中咁鞋口,都幾林個喎,又唔可以話好滑嘅,但係有Juicy嘅感覺。不過依個建議要多啲人share,始終係豬手一兩個人食會有啲濟。
另外仲叫咗個菜啦,都係啲正正常常炒通菜咁,冇乜嘢特別要推介,不過健康都係要嗌菜食好啲。
2021-10-18 933 views
呢間泰國菜係我同屋企人每次去九龍城必食嘅餐廳,由我細細個媽咪已經帶我嚟食🤣🤣🤣串燒係我哋每一次黎必叫嘅食物,豬、牛、雞、每款每人各兩串😆😆肉碎生菜包,味道有少少辣辣地,好味開胃👍👍生蝦新鮮,點埋佢個汁醬好好味🥰🥰今次特別揀咗樣從來冇叫過嘅,就係呢個咖喱海鮮麵包,好大個,飯都唔使叫,呢個包裏裏外外全部都食得😋😋,咖喱包入邊除咗可以配海鮮之外,亦可以選擇蝦、蟹、牛、豬等等☝️☝️呢度嘅職員人數唔多,不過應該都係泰國人,因為有啲廣東話佢哋聽唔明,我哋叫親嘅時候都係指住幅圖🤣🤣😋😋
肉碎生菜包,味道有少少辣辣地,好味開胃👍👍
生蝦新鮮,點埋佢個汁醬好好味🥰🥰

😋😋
2021-09-18
  • 生菜包
  • 泰式生蝦
2021-08-26 1071 views
今日想食泰國菜🇹🇭,所以揸車去九龍城,朋友介紹我去金蘭花,去到門口要等幾個先可以入。呢兩年,封關冇得去旅行,唯一食下泰國菜止痕啦😎1. 冬陰公湯,非常好飲,夠酸夠辣,酸辣平衡得好好,飲一淡,會品嘗到香茅,青檸葉嘅香味。2. 沙嗲串(牛,雞,豬),唔好食,首先醃肉底味唔夠香,再加上覺得佢係蒸熟後先再燒。3. 菠蘿炒飯,炒得几香,每一啖飯都食到新鮮菠蘿香味,我覺得佢加咗菠蘿汁落飯到一齊炒,睇上去有微微金黃色,非常有食慾🥰,材料都好豐富,有肉鬆,雞肉,提子,蛋等….4. 馬拉盞炒通菜,非常之掂,鑊氣十足!5. 青咖喱雞配手抓餅,微辣,椰奶重手,唔係太岩我口味,不過欣賞佢個咖喱食落,散發出一種金不換/斑斕葉嘅香味,同青咖喱非常之夾😝

呢兩年,封關冇得去旅行,唯一食下泰國菜止痕啦😎

4. 馬拉盞炒通菜,非常之掂
,鑊氣十足!