2023-11-10 648 views
香港人飯後來個甜品就好像日本人食飯來杯啤酒一樣, 既理所當然又自然的事情 😆 朋友推介下就選擇了這間甜品店, 平日時份九時多十時還滿座實在誇張, 倒令我有點期待 😚糖不甩 $23一般的糖不甩都是配花生, 店鋪卻是配芝麻, 雖然花生芝麻我都喜歡, 但芝麻更香更滋味 😋 糖不甩外皮很煙韌滑溜, 而最驚喜的是這個糖不甩內有麻蓉!!! 🤩 餡料味道更濃郁, 與外面的芝麻粒混合在一起是雙重享受 🤗三生有杏 $42店鋪有兩個賣點, 第一少糖低甜, 第二就是椰皇, 所以我都點了杏汁類甜品 😊 杏仁露入面有桃膠, 清心丸和燉蛋白, 配料非常多, 的確甜品都是微甜, 杏仁味足夠, 當然再濃一點就更理想, 反而燉蛋白雖多但有點碎 🙃 每次吃杏仁露都覺得很滋潤 ☺️台北車站 $38配料甚多的一個甜品, 分別有芋圓, 西米, 小丸子, 咖啡水晶, 仙草等, 一吃就嘗到黑糖味, 當中帶了少許甜忌廉味, 朋友點的, 她覺得比較甜, 大概因為有黑糖成份 🤭 我自己就不多評論, 因為它不是我平時會點的甜品類。我覺得甜品足料, 味道也不會很甜, 而且糖不甩甚有驚喜! 眼見有些評論說店鋪的服務態度, 我覺得沒什麼問題, 反

糖不甩 $23

糖不甩

三生有杏 $42

台北車站 $38

台北車站

我覺得甜品足料, 味道也不會很甜, 而且糖不甩甚有驚喜! 眼見有些評論說店鋪的服務態度, 我覺得沒什麼問題, 反而在這座無虛席的情況下也給我跟朋友兩個人一張四人枱, 而且沒有催促我們離開或移動背包, 實在要讚一個 🫶🏻 唯獨店鋪內有點喧嘩 😅
2023-11-09
糖不甩
2024-02-24 130 views
香港人真是好喜歡食甜品,看見金滿堂,人頭湧湧,座位狹窄。我們一行八人,原來舖頭尾轉彎處近廚房位置,比較隱蔽,還可砌八位給我們。舖頭主張用冰糖取代白砂糖,部分款式甜品都引稀少糖。看餐牌有許多款式。男神寵杏:名字好特別吸引朋友們柯打。淡淡杏仁茶+桃膠+清心丸+芋圓+新鮮滾熱辣撞蛋白,滑溜,唔甜。下一站幸福:淡淡杏仁茶+煙韌芋圓+滑溜杏仁豆腐。一開蓋,白濛濛一片,低糖、唔甜。蛋白杏仁茶:都係即叫即撞杏仁+蛋白,好熱辣辣,要慢慢飲。低糖、唔甜、都滑流。整體:味道比較清淡,杏仁味唔夠濃郁,都算大碗。🍮Golden Hall Dessert📌九龍城城南道9號

男神寵杏:
名字好特別吸引朋友們柯打。

下一站幸福:

蛋白杏仁茶:

整體:味道比較清淡,杏仁味唔夠濃郁,都算大碗。

🍮Golden Hall Dessert
📌九龍城城南道9號
2024-02-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
  • 下一站幸福
2024-01-26 117 views
講真,今次行過一間飲食舖頭,目光就俾個榴槤飄香吸引住咗!滿滿嘅榴槤肉,佢個香味,嘩,真係香到過癮💥,牛奶布甸加珠兜兜都正!榴槤味濃郁到爆炸,甜度又啱啱好,食落真係過癮,仲想再嚟一碗!啲西瓜沙冰都幾好食,不過實話實說,啲甜度高咗少少🍉,喉嚨渴飲啱晒,清涼解渴!朋友飲到半喉都唔乾咗,笑到直頭係周星馳嘅喜劇場面!而家食完甜品嘅我,心情真係好似彩虹咁繽紛🌈。我嘅Recommendation Meter打滿分,下次再想嘆口甜,呢度一定係我嘅首選!喺度食啖好嘢,真係滿足到我個胃。食飯呢家嘢,開心最緊要,呢家舖嘅甜品,香港味十足,真係得!下次想試啲乜,記得follow我,率先知道美食動向啦!👍

幫襯金滿堂呢間糖水舖應該至少有十年,佢係我食過最多元化、最多配料,而且好有水準嘅糖水舖。今次我就帶埋家姐、姐夫喺九龍城食完泰國菜,就嚟到金滿堂 ⚜️ 食糖水。▪️榴槤女皇 👑 凍 | 熱 $58作為榴槤愛好者嘅我,一直係榴槤女王嘅忠粉。榴槤女王 👑 有榴槤肉、椰皇燉蛋白、水晶珠、椰汁底,呢個配搭簡直係 人間極品 ~ 冇得輸 😍 榴槤真係好香,配搭嫩滑嘅蛋白、卜卜脆嘅水晶珠、香濃嘅椰汁、原隻椰皇,完全係真材實料,口感極到豐富。榴槤女皇 👑 可揀 凍 | 熱,兩者都好 Perfect 🎶 我自己就偏愛凍。 ▲ 上圖 ▼ 下圖 • 榴槤 & 水晶珠係會另上💡▫️龍吐珠 🔮 $42 佢唔單止係龍眼冰 d friends,而係Mixed 椰汁嘅沙冰,仲有勁多龍眼肉、 水晶珠、 椰果、黑珍珠、小丸子嘅配料,成個甜品好豐富,又好fresh,夏天食更加透心涼。▪️糖不甩 🍭$23 一般的糖不甩都是配花生,金滿堂特別在係配芝麻,咬住煙煙靭靭圓咕碌嘅糖不甩,混合埋芝麻碎,雙重享受 🤩▫️朱古力心太軟 配 雪糕兩球 🍨 $50 個心太軟焗得好香,朱古力味好香濃,但係唔會好甜,雪糕球揀咗曲奇味同奶茶味,見住啲朱古力

▪️榴槤女皇 👑 凍 | 熱 $58
[凍食] ▲ 上圖
[熱食] ▼ 下圖 • 榴槤 & 水晶珠係會另上💡
▫️龍吐珠 🔮 $42

▪️糖不甩 🍭$23
▫️朱古力心太軟 配 雪糕兩球 🍨 $50
個心太軟焗得好香,朱古力味好香濃,但係唔會好甜,雪糕球揀咗曲奇味同奶茶味,見住啲朱古力醬流出嚟好療癒 🤎 熱騰騰朱古力醬 vs 凍冰冰雪糕,冰火交融 ~ 正呀!另外要讚舖頭嘅心思,伴碟畫上 🎨 Snoopy 🎨 圖案,足見製作一絲不苟。
🔅 作為一個老顧客,送上我呢個遲來嘅好評🌹希望你哋繼續維持高質水準 💙
2024-01-10 100 views
宇治金時 係我每次去到金滿堂都必定會叫的甜品,他的甜品不會太甜,雪糕有香濃嘅抹茶味道,性價比十分之高,配合埋甜而香軟的紅豆、Q彈麻糬一齊食真係口感大足! 龍吐珠 又係攞滿分的甜品,💖龍眼甜品加雪糕真係絕配!龍眼又甜又多汁真材實料,雪糕又香又滑,一齊食就係爽到爆!每口都有龍眼嘅清香同雪糕嘅滑順感,真係一個讓人忍唔住想一直食返嘅甜點!麥提莎糯米糍 甜而不膩,口感Q彈,充滿濃郁的糯米香氣。其他甜品平均也是很好吃🥰

麥提莎糯米糍 甜而不膩,口感Q彈,充滿濃郁的糯米香氣。

其他甜品平均也是很好吃🥰
2023-11-21 153 views
今日堂食太多人,所以決定買外賣番屋企慢慢嘆。等候時間唔算耐💗,5-10分鐘就攞得。本身諗住叫外賣嘅份量同料應該會比堂食少啲,點知黎到好足料同埋衛生乾淨,外賣兜上面仲會貼住相應嘅甜品貼紙,以防我地撈亂,好夠貼心。🫧「芒果小丸子」啲芒果好鮮甜,小丸子都超多,重點係味道唔假同唔會死甜🥭「下一站杏福」嘅花膠都好多,杏仁味好重。食物所有方面一啲都唔吝嗇!絕對係飯後甜品好去處,以後會再幫襯!!!🩵🩵🩵

2023-11-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-10-27 144 views
心血來潮好想食糯米糍, 就行左去九龍城"金滿堂"買, 見到佢有個香芋芝芝糯米糍佢入面係香芋,紫薯加芝士,配合埋就好夾, 味道相當不錯糯米糍拎到返屋企先食口感仲係好煙韌!!
佢入面係香芋,紫薯加芝士,配合埋就好夾, 味道相當不錯

糯米糍拎到返屋企先食口感仲係好煙韌!!
TakeAway
在九龍城吃完晚飯,慕名來到開業20年、專賣低糖甜品的金滿堂,又是一家很多人排隊的港式甜品舖,(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐牌上有好多甜品選項,想了很久終於決定試這款鎮店之寶🎁🔸桃園燕 $60 🌟6/10以椰皇盛載的燉蛋白,賣相好吸引,馬上打卡~配料有桃膠、芋圓、清心丸和焦點所在—雪燕!甜品用椰汁底,不會很甜,而沾了椰汁的配料都很好吃,雪燕份量多,幾乎每一口都可以嚐到,十分養顏。還有很多其他有雪燕或用椰皇的甜品,如果想吃甜品吃得健康一點,不妨來試試~

餐牌上有好多甜品選項,想了很久終於決定試這款鎮店之寶🎁

🔸桃園燕 $60 🌟6/10
桃園燕

以椰皇盛載的燉蛋白,賣相好吸引,馬上打卡~
配料有桃膠、芋圓、清心丸和焦點所在—雪燕!

Type of Meal
Last Night Supper
桃園燕
2023-10-06 134 views
最鍾意就係糖水時間♥️先黎個西瓜涼粉🍉仲可以自選椰汁或西瓜汁底我當然揀左西瓜汁個底真係好似飲緊成杯西瓜汁咁 加埋最愛既粒粒涼粉 細個既回憶返哂黎呀 又唔會好甜 岩哂我🫶🏻•下一站幸福熱辣辣 以杏仁露蛋白為糖水底 淡淡既杏仁味仲有埋芋圓煙煙韌韌加雪燕甜度剛好♥️
最鍾意就係糖水時間♥️

淡淡既杏仁味
仲有埋芋圓煙煙韌韌加雪燕
甜度剛好♥️

2023-09-15 189 views
九龍城金滿堂甜品店,我已經食左佢地10幾年,由佢地做細細舖食到佢地開分店,我一向都係捧場客😋今日行開九龍城,食飽左晚餐都要入來食下甜品,見到有新甜品"男神寵杏"$48,覺得好特別,一於要試下!"男神寵杏"即叫即撞,上枱時夠晒熱辣辣,而且用料豐富有🌟桃膠+清心丸+芋圓+雪燕+蛋白杏仁露🌟,而且都keep住低糖健康,使用香葉熬製而成的冰糖取代砂糖 ,大大降低糖水甜度含量,又不失濃郁甘味 同時添加清熱滋潤的功效,真係令我keep住食得開心,甜得健康😋

"男神寵杏"即叫即撞,上枱時夠晒熱辣辣,而且用料豐富有
🌟桃膠+清心丸+芋圓
2023-09-15
$48 (Last Night Supper)
2023-09-06 90 views
甜品時間🍮💓•紫霞仙子🥥呢排好迷戀椰皇一見到椰皇食就必叫賣相好吸引外 入面有雪燕 仲有我最愛既煙煙韌韌芋圓椰皇燉蛋白之餘兼係椰汁底所以食落好香好重椰汁味 好鍾意 呢個真係值得一食•麥提莎糯米糍朱古力糯米糍一咬入面有完粒麥提莎呢個食落就無咩特別同驚艷
甜品時間🍮💓

•麥提莎糯米糍
朱古力糯米糍一咬入面有完粒麥提莎
呢個食落就無咩特別同驚艷

2023-09-01 135 views
九龍城晚飯後指定動作梗係去食返個甜品,填飽埋第2個胃先,"金滿堂"甜品款式有好多,真係花多眼亂,選擇困難左一陣,就叫了朱古力心太軟,椰皇燉湯丸,芒果大王,十朗小玉及香芋芝芝朱古力心太軟心太軟外脆內軟,切開中間有少許流心,朱古力唔太甜,每隻碟都有獨特嘅圖案幾有心思椰皇燉湯丸熱辣辣原隻椰皇,入面有椰汁燉蛋白好香好滑,清心丸爽口彈牙,加埋芝麻湯丸非常豐富,食完再刮埋椰殼內嘅椰肉食超滿足,又有營養又滋潤芒果大王原隻椰皇入面有椰汁燉蛋白,芒果同水晶珠會分開上,食果時才加落去,芒果好鮮甜,水晶珠好爽口,食落感覺似芒果西米露十朗小玉豆腐花好滑,紫薯泥好香入口即溶,仲有好多紅豆,小丸子及芋圓,小丸子同芋圓都煙煙韌韌,非常有口感,配埋紅豆十分飽肚香芋芝芝凡專顧甜品2客可以加$18換購一份,糯米糍食落口感煙韌,入面係香芋,紫薯加芝士,配料好夾,唔會好甜,味道不錯
朱古力心太軟
椰皇燉湯丸
芒果大王
十朗小玉
香芋芝芝
2023-05-16
$50 (Last Night Supper)
2023-08-19 116 views
今日食完飯黎到九龍城食甜品,想食椰皇甜品所以黎到呢間經常食嘅鋪頭我地叫左1️⃣椰皇蛋白燉湯丸💰56次次我都會食呢個,可以揀凍或者熱食,我就揀凍。椰皇蛋白超香椰子味,好香濃,又嫩滑,好正。加埋椰汁、煙靭清心丸同黑芝麻湯丸,好滿足🥰🥰🥰🥰2️⃣北極熊💰48外表整到好似🐻仔咁,所以先叫,係椰子味🥥雪花冰,冰入口即融,有濃濃椰子味,不過唔係好甜,因為呢間係出名少甜甜品店。面頭有麥提莎、煉奶、同埋兩塊蝴蝶酥,都OK,吸引細路仔👶🏻消費價錢:2人💰104,人均💰52結論:(10分為滿分)味道:8/10性價比:7/10回頭指數:8/10餐廳名稱:金滿堂甜品餐廳地址:九龍城城南道9號地舖

我地叫左
1️⃣椰皇蛋白燉湯丸💰56

2️⃣北極熊💰48

消費價錢:2人💰104,人均💰52

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:7/10
回頭指數:8/10

餐廳名稱:金滿堂甜品
餐廳地址:九龍城城南道9號地舖
今日特登去九龍城食飯後糖水🤣 平時最鍾意食地茂館嘅我今次試新嘢👍🏻 本身比較鍾意食港式選擇咗熱嘅😛選擇多之餘用料比我想像中有誠意❤️ 意外之中係質素比較高嘅港式甜品店⭐️ 三生有杏 🤍以杏仁露同埋燉蛋白做Base🍳 杏仁露食得出用料天然有濃郁嘅杏仁香🌰口感順滑桃膠同清心丸QQ既口感 桃膠又幾健康喎🍑⭐️ 花好月圓 🌕呢碗以薑水做基底入口就比較清甜🌼 芋圓芋味唔算太濃🍡 但係湯圓皮薄充滿芝麻餡香🖤
⭐️ 三生有杏 🤍
花好月圓
⭐️ 花好月圓 🌕
花好月圓
2023-06-11 274 views
//07 06 23 間中有雨🌦️21:45 九龍城 城南道金滿堂甜品係九龍城第一時間會諗到食泰國嘢之外其實食甜品都好出名✨✨✨!!!啱啱踏入社會 人生返第一份full time就喺九龍城通常每隔幾晚 指定動作都必定會去金滿堂🍨~~好快“收工食糖水”就成為咗一個少少嘅習慣🤏🏻🤏🏻🤏🏻…雖然近哩幾年唔多經開呢區不過每次有機會去到 就算幾忙/幾飽都好最後都會因為種種嘅回憶而選擇入去金滿堂 嘆返碗超正嘅糖水🤗~能夠見證住一間甜品店經歷各種風風雨雨 屹立不倒20年👑數數手指 發覺自己想唔認老 都唔得啦👵🏻……麥提莎糯米糍 HKD$23 x 5粒—————————————————————————薄薄朱古力粉 灑滿糯米糍嘅上面每粒中間都會包住一粒 甜甜地兼爽脆嘅麥提莎 入口口感幾特別 脆得嚟又帶點煙煙靭韌但朱古力粉+糯米糍本身無嘜味道 所以只會食到麥提莎味 由於我鍾意食麥提莎 所以覺得啱啱好美桃秀秀 HKD$42 (牛奶布甸+桃膠+清心丸+龍眼+龍眼椰汁沙冰)—————————————————————————食得出用新鮮清甜嘅龍眼肉 椰汁沙冰味道唔算重 但龍眼嘅味道就非常突出食到最底會有一層好滑嘅
07 06 23 間中有雨🌦️
21:45 九龍城 城南道
金滿堂甜品

係九龍城第一時間會諗到食泰國嘢之外
其實食甜品都好出名✨✨✨!!!

啱啱踏入社會 人生返第一份full time就喺九龍城
通常每隔幾晚 指定動作都必定會去金滿堂🍨~~
好快“收工食糖水”就成為咗一個少少嘅習慣🤏🏻🤏🏻🤏🏻…

雖然近哩幾年唔多經開呢區
不過每次有機會去到 就算幾忙/幾飽都好
最後都會因為種種嘅回憶
而選擇入去金滿堂 嘆返碗超正嘅糖水🤗~

能夠見證住一間甜品
經歷各種風風雨雨 屹立不倒20年👑

數數手指 發覺自己想唔認老 都唔得啦👵🏻……

麥提莎糯米糍 HKD$23 x 5粒
薄薄朱古力粉 灑滿糯米糍嘅上面
每粒中間都會包住一粒 甜甜地兼爽脆嘅麥提莎
入口口感幾特別 脆得嚟又帶點煙煙靭韌

但朱古力粉+糯米糍本身無嘜味道
所以只會食到麥提莎味

由於我鍾意食麥提莎 所以覺得啱啱好

美桃秀秀 HKD$42
(牛奶布甸+桃膠+清心丸+龍眼+龍眼椰汁沙冰)
食得出用新鮮清甜嘅龍眼肉
椰汁沙冰味道唔算重 但龍眼嘅味道就非常突出
食到最底會有一層好滑嘅奶凍
奶凍每啖都有淡淡嘅奶香味

整體甜度適中 感覺十分清新
而且出面好少搵到類似嘅糖水

配料:大量清甜嘅龍眼肉、爽滑嘅桃膠、煙韌嘅清心丸+椰果

榴清雲 HKD$48
(榴槤肉+清心丸+忌廉+水晶珠+椰果+榴槤沙冰)
好濃郁嘅榴槤香味
面頭有一大舊嘅榴槤肉 啖啖都會食得好滿足

整體甜度適中
但因為榴槤味太重 所以食唔出其他配料嘅味道

配料:大量煙靭嘅清心丸+椰果、脆卜卜嘅水晶珠
每啖入口 口感豐富 提升甜品嘅層次

2023-06-07
$57 (Last Night Supper)
  • 麥提莎糯米糍
  • 榴清雲