2 day(s) ago 0 views
餃子冰室可以話係來長洲除左食大魚蛋,芒果糯米糍之外既必食之店,一間主打餃子既小店,有多款特色餃子,我哋今次作為小食咁食,所以淨係揀左兩款餃子,分別係黑白土匪餃同人氣之選鹹蛋黃黃金餃,都係限定半煎炸。餃子來到熱辣辣,外皮炸到金黃,土匪餃灑上黑白芝麻同孜然粉,食落好有土匪雞翼既味道,外皮脆口,餡料豐富,一句講哂,好食。黃金餃唔同既地方係用鹹蛋黃作調味,咸咸香香,相當惹味。作為小食,餃子冰室真係啱啱好,佢哋都有飯類揀,真係任君選擇。🐻
3 day(s) ago 0 views
呢日同朋友特登入長洲玩,除咗大魚蛋同炸雪糕呢啲小食之外,聽到呢間餃子好出名,就黎試下!我地糾結咗好耐叫咩餃子,最後叫咗鹹蛋黃黃金煎餃(佢得煎餃揀),同埋蔥爆牛肉蒸餃🥟鹹蛋黃黃金煎餃,超級香濃鹹蛋黃味!煎得好香脆!食落就覺得熱氣嗰種🤣呢個係驚喜嘅,但食多咗就覺得膩🤔蔥爆牛肉蒸餃就正常發揮,皮都薄,餡都多,牛肉幾多汁!我地食一隻鹹蛋黃餃就用蔥爆牛肉餃黎中和下味蕾😆雖然鹹蛋黃煎餃有驚喜,但我諗我會encore蔥爆牛肉餃多啲😬

鹹蛋黃煎餃
蔥爆牛肉蒸餃
鹹蛋黃煎餃
蔥爆牛肉蒸餃
2024-03-18 114 views
嚟到長洲,除咗食魚蛋同芒果糯米糍之外,都可以嚟試下呢間餃子店食過幾次之後會推介以下幾款食物:鹹蛋黃金餃即叫即整,入口嘅時候,小心辣襯個嘴仔。有大量鹹蛋黃包住隻脆卜卜嘅餃。食落去爆汁,味道唔會過咸,不過真係太邪惡,要同人開心share先好嗌呢款餃。蜆肉芫茜餃鐘意食芫荽嘅,一定要試!  平時食開芫荽餃都係配豬肉。芫茜配蜆肉仔嘅combination有鮮味得嚟,更加有咬口。餃子皮薄餡料多,咬落去鮮甜多汁,好食。配餃子嘅醬料都好高質餃子都唔細份,每人預食8隻就會啱啱好。6隻餃+茶 $52
食過幾次之後會推介以下幾款食物:

鹹蛋黃金餃
即叫即整,入口嘅時候,小心辣襯個嘴仔。

配餃子嘅醬料都好高質

餃子都唔細份,每人預食8隻就會啱啱好。
6隻餃+茶 $52
2024-02-29
$70 (Lunch)
2024-03-05 84 views
每次黎長洲都會到訪既餃子店,朋友帶過我來一次後就將呢間店收藏了,店舖很細午餐時段多數等位,菜單很有特色而且選擇很多唔會一次食得哂但值得再訪,有別於一般既傳統餃子店睇得出很用制作印第安餃 5 隻$42香料豐富咖喱粉同辣椒為餃子帶來了濃郁的香氣和獨特的風味。鹹蛋黃黃金餃4隻 加酸辣湯 $ 49結合了鮮嫩的餃子和香濃的鹹蛋黃,餃子上再加上鹹蛋黃製食既醬具有濃厚的鹹味和奶油般的質地。為整道菜帶來了獨特的濃郁風味,經過半煎炸既酥脆的外皮,讓它們變得酥脆。這種酥脆的外皮與內部的餡料形成了口感上的對比,增添了食物的口感層次再加埋酸辣湯平衡左煎餃既油膩感。蜆肉芫茜餃 8隻 $69(只限蒸)真係十分推薦!本身我都麻麻地臭茜,但店主真係整得好好食 ,蜆肉同芫茜好match而且蜆肉都多一粒餃子有3-4粒蜆肉一啲都唔手軟,就係呢款餃令我二訪!

印第安餃 5 隻$42

香料豐富咖喱粉同辣椒為餃子帶來了濃郁的香氣和獨特的風味。

鹹蛋黃黃金餃4隻 加酸辣湯 $ 49

蜆肉芫茜餃 8隻 $69(只限蒸)

2024-03-05
$80 (Lunch)
2024-03-03 76 views

印第安餃 5 隻$42

香料豐富咖喱粉同辣椒為餃子帶來了濃郁的香氣和獨特的風味。

鹹蛋黃黃金餃4隻 加酸辣湯 $ 49

蜆肉芫茜餃 8隻 $69(只限蒸)

• 蜆肉芫茜餃
  • 南乳豆卜餃
  • 鹹蛋黃黃金餃
2024-01-29 150 views
嚟到這家餐廳試吓佢哋嘅招牌餃子,正!我一入口就被南乳豆卜餃雷到💥,入口即溶嘅豆卜同鮮潤嘅肉餡結合得就係一絕,瞬間讓人掂晒。酸辣湯麻麻哋,但係勁好飲,有種起勁後續劲,餃子食到嗌曬係要來一碗嘅。再講下鹹蛋黃黃金餃,勁!這個邪惡嘅組合,外皮酥脆,撈上金黃滑溜嘅鹹蛋黃醬,味道豐富得黎仲有層次,咬落去真係有種喺味蕾上嘅煙花爆炸🎇。麻油白雲雞中翼嘅話,就有點家常味,溫暖又慰藉。至於沙冰🍧,我就覺得腐竹蛋花洋薏米沙冰特別咁滑,你唔試下點識!竹蔗茅根甘筍沙冰就清新爽口,飲罐涼茶嘅感覺,解渴之選喇。總括落嚟,個餐又火爆又得意,餃子款式多,口味正,真係食貨到嚟一定要打卡嘅好地方。食完跟住杯沙冰,無論係解膩定解暑都正!哩啲,真係喺街頭巷尾都搵唔到。下次一定要同三五知己再嚟轉場食盡所有隻隻!👍🏻

2024-01-29 101 views
各位食友,我啱啱去咗間好出名嘅餃子店,份量正、新鮮出爐,保證你食完仲想再食!我一啲都唔駛客氣咁拎起個煎餃黎,酥脆外皮配上彈牙嘅肉餡,啖啖肉的感覺真係正!🥟 嗰啲孜然香氣啊,真係勁過癮,好過癮嘅,同埋果然唔同凡響,係黑白土匪餃嚟。話晒,蔥爆牛肉餃都唔錯撻,滋味一流,一啖牛肉嗰種嫩滑而且味正,香輪輪嘅蔥香掛住,好有層次。同時嗰個薄皮蒸到啱啱好,我食嘅每一啔都覺得似詩似畫。另外個沙冰喺炎炎夏日嘅救星,腐竹蛋洋薏米沙冰清新得嚟,微甜而且入口清爽,每啖都飲得到夏天嘅氣息。這家餃子店簡直就係長洲嘅美食寶藏,大家下次去長洲玩,記得留肚試下!🥢🍻

2024-01-19 141 views
相信未食或者食過嘅人睇到topic應該已經估到系邊間,冇錯就系餃子冰室,開咗一段時間依然人氣旺盛,同朋友等咗30-40分鐘先可以入座,座位亦偏狹窄,擺放手袋要就位啊🥸👜✿ 黑白土匪餃+ 酸辣湯 $59餐廳有吾同套餐搭配,朋友就揀咗加酸辣湯,黑白土匪餃模仿土匪雞翼,有黑白芝麻🖤🤍同埋孜然粉,但呢款竟然比想像中一般😵感覺孜然味其實吾算明顯。酸辣湯喺港式小店都飲到幾有特色,有雲耳、豆腐、雞絲等材料,算足料,酸辣度尚可。✿ 鹹蛋黃黃金餃 $47鹹蛋黃近年可以話系萬能key,配好多食物都夾到,配餃子同樣可以夾到。最驚喜系吾只得外層有鹹蛋黃味,連餡料都有濃厚鹹蛋黃味💛脆卜卜同時做到吾油膩。✿ 腐竹洋薏米沙冰 $37還原港式腐竹蛋糖水味道,變咗沙冰同樣咁正😆🤍腐竹味非常清甜。
✿ 黑白土匪餃+ 酸辣湯 $59

黑白土匪餃 + 酸辣湯
腐竹洋薏米沙冰
  • 腐竹蛋花洋薏米沙冰
2024-01-15 90 views
我大約2點幾去到 好多人等位同買外賣 大部分餃子都買晒 最後揀咗黃金餃同蒸韭菜餃 同叫咗個蔥油撈麵黃金餃子好香脆 好食😋韭菜餃好多肉汁 皮好薄 蔥油撈麵偏甜 整體係值得一試嘅小店!

黃金餃子好香脆 好食😋
韭菜餃好多肉汁 皮好薄
蔥油撈麵偏甜
整體係值得一試嘅小店!

2024-01-05 78 views
呢間長洲餃子冰室長期都好多人排隊 主打多款創意餃子🥟 餐廳裝修亦極具心思 走懷舊路線🎞️❣️黑白土匪餃 ($47/6pcs)呢個係次次嚟食都必點‼️呢款餃子只限半煎炸 每一隻都炸得金黃酥脆每一隻都脹卜卜 超juicy 咬落口熱辣辣啲肉汁必晒出黎勁好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و餃子皮偏薄身飲質鮮嫩 食落有土匪雞翼嘅味道 又唔會覺得太油膩 孜然味突出😋除此之外餃子上高仲有d黑白芝麻 所以食落口真係勁香口🥰❣️印第安餃 ($47/6pcs)實為香辣味嘅餃子 嗜辣必點🥟唔知係唔係我錯覺 可能係因為炸嘅時間耐啲嘅關係 我覺得印第安餃嘅餃子皮係偏厚身啲 外皮亦比其他餃子更香脆 同呢到嘅其他餃子一樣佢都係會爆晒汁勁juicy🤤呢隻餃子既辣味係香辣個種 食落勁過癮如果你係食得辣嘅話千祈唔好錯過♪( ´▽`)推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4.2/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.2/5】ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ

❣️黑白土匪餃 ($47/6pcs)
呢個係次次嚟食都必點‼️
呢款餃子只限半煎炸 每一隻都炸得金黃酥脆
除此之外餃子上高仲有d黑白芝麻 所以食落口真係勁香口🥰

❣️印第安餃 ($47/6pcs)
實為香辣味嘅餃子 嗜辣必點🥟
同呢到嘅其他餃子一樣佢都係會爆晒汁勁juicy🤤
呢隻餃子既辣味係香辣個種 食落勁過癮
如果你係食得辣嘅話千祈唔好錯過♪( ´▽`)

推薦指數:🌟🌟🌟🌟

• 黑白土匪餃
2024-01-02 68 views
《長洲覓食之旅1》在長洲講起特色食物,晌好多香港人或遊客心目中都係海鮮、魚蛋、芒果糯米糍,除左呢D究竟仲有冇其他好吃? 《餃子冰室》提供十多款特色原創餃子🥟、肉飯及飲品。餃子可選煎或蒸,特色餃子有南乳豆卜餃、蜆肉芫荽餃、咖喱薯仔餃、肉餅餃、芋頭臘場餃等。 黑白土匪餃:模訪米線店的土匪雞翼,使用孜然粉、黑椒調味,內為雞肉餡料,外皮焦脆。 鹹蛋黃黃金餃:不稠不稀的鹹蛋黃流沙醬配上豬肉脆餃,蛋黃醬汁與肉汁及蔥混和,食落整惹味多肉汁。 黑醬油雞飯:使黑醬油、香料製成醬汁,配上入味的雞柳肉,作為主食出場,但在美味的餃子襯托下有點失色。
《長洲覓食之旅1》

《餃子冰室》

黑白土匪餃:

鹹蛋黃黃金餃:

黑醬油雞飯:
2024-01-01 72 views
長洲美食多到數唔哂,今次介紹依間餃子冰室好受歡迎,亦係我再次回訪👍🏻餃子多達9款口味,煎餃蒸餃樣樣齊,晏左去嘅部分口味已經售罄,想試記得早啲去喇!—— 鹹蛋黃黃金餃依款最多人食!鍾意鹹蛋黃嘅超推介一定要試!半煎炸餃皮好脆,外層沾咗大量鹹蛋黃醬,肉眼都見到大大粒鹹蛋黃,邪惡十足😍餃子皮好薄,一咬爆汁,餡料滿滿—— 蔥爆牛肉餃牛肉味超濃!!!一食成股牛味湧入黎咁,同樣爆汁好juicy!葱味都唔輸蝕,成個餡好惹味,整體都好好食—— 荷葉津白餃估唔到蒸餃都係咁好食😋比煎餃更加食到餃皮薄滑,但夾起一啲都唔會穿,荷葉香氣滲入餃皮,津白肉餡鮮嫩香甜,津白切到一定大細,留有清爽口感—— 酸辣湯湯嘅調味偏辣有啲剌激感,酸味就後面滲出黎,幾足料有豐富木耳絲,邊飲湯邊多左份口感,幾開胃—— 雞絲粉皮粉皮份量好多,中規中矩,麻醬一啲都唔孤寒,夠哂撈均全碗🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍餃子冰室 (長洲)長洲大新海傍路86號地舖

—— 鹹蛋黃黃金餃

—— 蔥爆牛肉餃
蔥爆牛肉餃

—— 荷葉津白餃
荷葉津白餃

—— 酸辣湯

—— 雞絲粉皮
粉皮份量好多,中規中矩,麻醬一啲都唔孤寒,夠哂撈均全碗

雞絲粉皮

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍餃子冰室 (長洲)
長洲大新海傍路86號地舖
蔥爆牛肉餃
荷葉津白餃
  • 酸辣湯
這間餃子冰室在長洲非常有人氣,經常大排長龍,所以店舖未開門營業,我和小絲就在門外等待著。店舖內有點擠迫,開舖不用半小時就坐滿了客人。定價方面又沒想像中高。黑白土匪餃(4隻)+酸辣湯+是日飲品-$49這個一放上枱,孜然味撲鼻而來。吃的時候反而沒想像中重味。餃子外表炸得不算很脆,幸好都炸得乾身,沒吸太多油,內裡是雞肉餡,味道有點平凡。蜆肉芫茜餃(6隻)+黑醬油雞飯+是日飲品-$59蒸餃在坊間的餃子店較少,這裡真的好像酒樓用蒸籠蒸。但賣相就在太差,餃子看起來不飽滿,綠色皮的餃子對食慾幫助不大。吃落口時有淡淡的芫茜味,蜆肉味就不太吃得出。是一個很失望的餃子。印第安餃(5隻)-$42一款甜的餃子。看餐牌介紹,這個是用豬肉,不過吃落和黑白土匪餃差不多。帶著吃餃子的心態來會有些失望。若不常抱著吃餃子,而是當一款新穎的潮食較好。
這間餃子冰室在長洲非常有人氣,經常大排長龍,
所以店舖未開門營業,我和小絲就在門外等待著。
店舖內有點擠迫,開舖不用半小時就坐滿了客人。
定價方面又沒想像中高。

黑白土匪餃(4隻)+酸辣湯+是日飲品-$49
黑白土匪餃(4隻)+酸辣湯+是日飲品
黑白土匪餃(4隻)+酸辣湯+是日飲品-$49

這個一放上枱,孜然味撲鼻而來。吃的時候反而沒想像中重味。

蜆肉芫茜餃(6隻)+黑醬油雞飯+是日飲品-$59
蜆肉芫茜餃+黑醬油雞飯+是日飲品
蒸餃在坊間的餃子店較少,這裡真的好像酒樓用蒸籠蒸。
吃落口時有淡淡的芫茜味,蜆肉味就不太吃得出。
是一個很失望的餃子。

印第安餃(5隻)-$42

印第安餃(5隻)
帶著吃餃子的心態來會有些失望。
若不常抱著吃餃子,而是當一款新穎的潮食較好。

2023-10-21
$70 (Lunch)
Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️無啦啦快閃長洲🏝️雖然長洲地方細細,但野食何奇多🎉作為專業既餃子控🥟入到長洲點唔會放過食餃子嘅機會😋必試: 鹹蛋黃黃金餃🥚🥟 /腐竹洋薏米🥛是但總結: 超級大推爆汁💦黃金餃🥟😍是但食評🌟💬✰環境😋香港特色😋小店格局 位置唔多 坐得有小小逼🏪menu📋同好多食物相都貼晒係牆中間會攝左D寫住唔同港式slogan既小巴牌形式做獨有既港式香格水吧果邊鋪左懷舊格仔磚🧱加埋黑白淡奶🥛既罐罐做裝飾都幾打卡able📷想要D港式得黎又有D風格既,依到都幾岩feel😋✰黑白土匪餃 ($35) ⚫️⚪️👺🥟 扮土匪雞翼既餃子 幾特別 但味道一般🙂就咁睇名可能唔知係咩味其實佢係黑白芝麻加孜然粉既餃🥟餡料都用左雞肉係match返土匪雞翼個concept 🐔先講賣相,黑白芝麻好似唔夠多,扮唔到土匪雞翼個感覺👺脆度一般調味好似有D輕手 芝麻味 孜然味 同咸味都唔夠餡料可能用左雞肉 口感比較爛🐔無豬肉餡咁香🐖整體應該係賣concept 味道上一般🙂✰鹹蛋黃黃金餃 ($45) 🥚🥟 超級大推 爆汁💦 超惹味😍食前一定要小心爆汁💦我一咬 對面中晒招😍餃子皮煎到金黃酥脆,咬落去chop cho

必試: 鹹蛋黃黃金餃🥚🥟 /腐竹洋薏米🥛

形式做獨有既港式香格
水吧果邊鋪左懷舊格仔磚🧱
加埋黑白淡奶🥛既罐罐做裝飾
都幾打卡able📷
想要D港式得黎又有D風格既,依到都幾岩feel😋

黑白土匪餃
就咁睇名可能唔知係咩味
其實佢係黑白芝麻加孜然粉既餃🥟
餡料都用左雞肉係match返土匪雞翼個concept 🐔
先講賣相,黑白芝麻好似唔夠多,扮唔到土匪雞翼個感覺👺
脆度一般
調味好似有D輕手 芝麻味 孜然味 同咸味都唔夠
餡料可能用左雞肉 口感比較爛🐔
無豬肉餡咁香🐖
整體應該係賣concept 味道上一般🙂

食前一定要小心爆汁💦
我一咬 對面中晒招😍
餃子皮煎到金黃酥脆,咬落去chop chop聲
餡料鮮嫩多汁 肉味濃郁🍖
調味上都有心思 為左配合鹹蛋黃醬
餡料既調味偏淡🐖
夾埋咸香既鹹蛋黃醬prefect match🥚
鹹蛋黃醬超級香同超級真材實料🥚
佢唔會整到爛晒 仲會咬到一粒粒😍
每一啖既肉汁同鹹蛋黃加埋一齊
完美將個餃子昇華到另一個層次🚀🚀🚀

✰腐竹洋薏米 (餐飲加錢轉) ($15) 🥛 足科 香滑 甜度岩岩好😍
腐竹洋薏米
腐竹味濃 又夠香滑 飲得出用左唔小腐竹去煲😍
飲飲下會咬到腐竹同洋薏米🍚
加返獨特既嚼勁和彈性😍
稀稠程度剛好 唔會稠到吸唔到 又唔會稀到水咁
甜度適中,唔會過於甜膩😍
2023-10-02
腐竹洋薏米
2023-08-29 231 views
🍴: 𝗚𝗼𝗴𝗶 𝗜𝗰𝗲 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 #餃子冰室 🏠🤍📍: 𝗖𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗮𝘂, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🎆𝘏𝘈𝘗𝘗𝘠 𝘕𝘌𝘞 𝘠𝘌𝘈𝘙! 2023 𝘱𝘭𝘦𝘢𝘴𝘦 𝘣𝘦 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘵𝘰 𝘢𝘭𝘭 𝘰𝘧 𝘶𝘴!🌟Spent a full weekend in Cheung Chau with my frd in Nov and we tried this famous dumplings resto! Was so lucky to grab a seat before peak hours and the dumplings are really nice esp the 黑白土匪 and 鹹蛋黃黃金餃🥟🥺 Actually I prefer steamed dumplings more but these two fried dumplings are way more yummy than expected😍Dumpling fans shouldn’t missed!🥟🤍⭐️: 韭菜豬肉餃+黑醬油雞飯💰:💲𝟱𝟱👅: 💎💎💎💎(4/5)⭐️: 黑白土匪餃+ 黑醬油雞飯💰:💲𝟲𝟭👅:
🍴: 𝗚𝗼𝗴𝗶 𝗜𝗰𝗲 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 #餃子冰室 🏠🤍
📍: 𝗖𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗮𝘂, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰

⭐️: 韭菜豬肉餃+黑醬油雞飯
💰:💲𝟱𝟱
👅: 💎💎💎💎(4/5)

⭐️: 黑白土匪餃+ 黑醬油雞飯
💰:💲𝟲𝟭
👅: 💎💎💎💎💎(5/5)

⭐️: 鹹蛋黃黃金餃+黑醬油雞飯
💰:💲𝟲𝟭
👅: 💎💎💎💎💎(5/5)
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 黑白土匪餃
  • 鹹蛋黃黃金餃