2021-06-06 41 views
早早預訂左午市因為呢排做緊假日午市優惠四個人去真心抵午市二人set從$1180到$2280,第二set半價人均不到五百我地第一次黎,想揀銅鑼灣新店or灣仔海景店諗住食好西睇靚view最後黎左觀塘總店,因為方便朋友之後gathering店舖風格係簡潔,分左幾個房,其實4人以上等於包左房啦~仲正,可以自成一閣,幾cozy而且可以泊車係店舖隔離,我地黎到先知,記得訂位時順道預約喔,唔緊要,泊日升中心都ok,行一條直路都方便初嘗板神鐵板料理,我地都本住小試心態就叫左個started price $1180 set,而其他set主要係“肉皿“果part,牛肉唔同前菜麵豉青瓜蘆薈粒田園沙律有紅腰豆,蕃茄仔,粟米,沙律菜清爽帶少小酸,酸甜開胃刺身5點甜蝦,帶子,爐魚,深海池魚,吞拿魚驚豔到我的係甜蝦爽甜帶少少腍口,時令池魚,魚質實,爽身帶甜煎銀雪魚煎得外脆乾身,食落油脂滿嘴都係,多汁香滑另分開魚皮處理,不停用煎壓方式煎香魚皮所以未食,一睇都知佢脆口師傅十分有心思,煎完魚皮立刻造型,擺盤立刻精緻哂,除左味覺,視覺都係享受我地梗係“相機食先“,用打咭一流鮑魚焗煮少少豉油加油做調味爽彈腍身,新鮮就係唔通d
早早預訂左午市
因為呢排做緊假日午市優惠
四個人去真心抵
午市二人set從$1180到$2280,第二set半價
人均不到五百

我地第一次黎,想揀銅鑼灣新店or灣仔海景店
諗住食好西睇靚view
最後黎左觀塘總店,因為方便朋友之後gathering

而且可以泊車係店舖隔離,
我地黎到先知,記得訂位時順道預約喔,
唔緊要,泊日升中心都ok,行一條直路都方便

初嘗板神鐵板料理,我地都本住小試心態
就叫左個started price $1180 set,
而其他set主要係“肉皿“果part,牛肉唔同

前菜麵豉青瓜

蘆薈粒田園沙律

有紅腰豆,蕃茄仔,粟米,沙律菜
清爽帶少小酸,酸甜開胃

刺身5點

甜蝦,帶子,爐魚,深海池魚,吞拿魚
驚豔到我的係甜蝦爽甜帶少少腍口,時令池魚,魚質實,爽身帶甜

煎銀雪魚

煎得外脆乾身,食落油脂滿嘴都係,多汁香滑
另分開魚皮處理,不停用煎壓方式煎香魚皮
所以未食,一睇都知佢脆口
師傅十分有心思,煎完魚皮立刻造型,
擺盤立刻精緻哂,除左味覺,視覺都係享受
我地梗係“相機食先“,用打咭一流

鮑魚焗煮

少少豉油加油做調味
爽彈腍身,新鮮就係唔通d
未煮之前係望住鮑魚仲郁緊

二人前每位送龍蝦半份

師傅先原隻煎,再拆肉分開煎,之後亮點係用蝦膏爆炒龍蝦肉,整間房香味四處,邪惡美味
之後,待應同我地講聲會拎龍蝦頭同穀去整一個龍蝦味噌湯,稍後送上

間埸時間,送上甜甜的牛油砂糖多士
好邪惡

肉皿就薄身牛肉包住炸蒜,蔥

炸蒜好香脆,冇油膩感,係爽
底下麵包墊住香蔥炸蒜牛肉卷,吸下油
食落冇咁油膩

今日時疏係櫻花蝦娃娃菜,作為尾聲食個菜
疏爽下

最後食埋炒飯同甜品結尾

一路食一路睇住師傅表演式處理食材
值回票價

P.S
.值得讚揚店員同師傅分別食之前,詢問有冇咩唔食,中途都問及味道作調節,每個食客的鹹甜度不一,呢點係好貼心
而且抽風系統好,冷氣夠,食完冇油煙味
2021-06-06
$500 (Lunch)
  • 南非鮑魚
2021-05-27 525 views
去完參觀半億噴泉,心情其差,要食好西發洩。係駿業街就揾到呢間板神,日式鐵板燒,同我內心既怒火一齊燒啦!店子用房間分隔,每房可坐七人。有膠板分隔,環境衛生很好。櫻。席前鐵板燒二人前 $1080送活龍蝦一隻。同個半億噴泉相比,呢餐真係好抵食😋😋前菜青瓜粒,青甜爽口時令沙律有粒粒蘆薈配青新既沙律菜,粟米和蕃茄仔,味道清爽開胃,作為開胃一流👍。時令刺身(五款)帆立貝,池魚,鯖魚,金木鯛,深海池魚,款款都新鮮厚切。柔嫩的魚肉配以手作的青芥末和濃郁既醬油,青芥末凸顯刺身的美味。鐵板燒銀雪魚廚師以香草牛油和特製醬油調味,魚肉入口溶化,加埋啲魚油,滿口都滋味無窮。先把魚皮和魚肉分離,然後把魚皮弄至金黃色,燒到似油炸般香口,脆卜卜。鐵板燒活南非鮑魚廚師巧手地把鮑魚拆殼,先煎香後焗,然後切片上碟。鮑魚味道鮮甜,肉質緊緻爽嫩,入口彈牙,不用醮調味料已經很好吃。鐵板燒龍蝦龍蝦是贈品,但一樣屬上等貨,絕無欺場。廚師先起肉,再以龍蝦汁和龍蝦膏一齊炒,惹味非凡,龍蝦肉鮮甜彈牙。真的不能相信這是贈品。賺了。龍蝦麵豉湯用上剛才剩下既龍蝦頭弄成既麵豉湯。龍蝦頭一向我都覺存有大量精華,吃不了很浪費。現在做到物盡其用,更讓麵
去完參觀半億噴泉,心情其差,要食好西發洩。

店子用房間分隔,每房可坐七人。有膠板分隔,環境衛生很好。

櫻。席前鐵板燒二人前 $1080
送活龍蝦一隻。同個半億噴泉相比,呢餐真係好抵食😋😋

前菜
青瓜粒,青甜爽口
時令沙律

時令刺身(五款)
帆立貝,池魚,鯖魚,金木鯛,深海池魚

鐵板燒銀雪魚

鐵板燒活南非鮑魚

鐵板燒龍蝦

龍蝦是贈品,但一樣屬上等貨,絕無欺場。

龍蝦麵豉湯
用上剛才剩下既龍蝦頭弄成既麵豉湯。龍蝦頭一向我都覺存有大量精華,吃不了很浪費。現在做到物盡其用,更讓麵豉湯帶點咸甜味。

血皿:美國牛肉薄切二片
牛肉大大塊,油脂分佈平均,包裹著大量蒜片,香蔥,燒至牛肉變色,然後放在多士上,讓多士吸去多餘既油份。

把口張大一點,整份牛肉卷放入口,牛味,蒜味,蔥味直湧口腔,味道完全滲透進各個味蕾,滋潤了每一個味蕾。

煮野菜
食左咁多美食,食返啲青菜,剛好可以清洗一下味蕾。入面其實有很多材料,除了大量青菜,仲有櫻花蝦,香菇,蝦米和木魚碎,味道清新。

炒飯
配料簡單,但就色香味俱全。

甜品
迷你蛋卷,有綠茶和朱古力味各一件,一口一件,剛好。

意外仲有贈送既烤焦糖牛油多士。對!又是送的!而且也很好吃,脆脆的,甜甜的。

足足有成十一道菜,有得食好西,又有得睇廚師表演,呢餐食完好滿足。
2021-05-22
Lunch
  • 美國牛肉薄燒
失禮晒😅咁大個人第一次食鐵板燒。睇menu都擔心會唔夠飽,點知最後飽到上頭殼頂!😋板神無論食物、服務都非常高質非常滿意👍🏻完全係滿足你四「覺」視覺、味覺、嗅覺同聽覺🤤鐵板二人前 $2480 🔸前菜🔸沙津🔸刺身五點🔸白鱈魚🔸鵝肝漢堡包/帶子海苔湯🔸鐵板燒活龍蝦(送)🔸日本和牛厚燒/薄燒🔸和牛粒炒飯🔸龍蝦湯🔸甜品雪糕🔸生日甜品 +$100我重點推介😝🔹魚油重既魚我都好喜歡🥰🥰例如懵仔魚三文魚咁。第一次食白鱈魚,聽廚師講比銀鱈魚珍貴,而且魚油再重啲再香啲,食得多會比較膩,兩條仔就岩岩好,簡單調味已相當好食😋🔹大大隻既龍蝦係我地面前依然識郁🤩廚師手起刀落拆肉起肉切件,的確賞心悅目!再用蝦膏同蝦上湯炒幾炒兜幾兜,每啖龍蝦肉都蝦汁醬重重包圍,啖都係彈牙爽口既龍蝦肉,色香味俱全👍🏻🔹終於到最出色既日本和牛薄燒😍和牛油脂分布相當平均,五成熟既時候就包住大量!!係大量蔥粒炸蒜片!!牛味香濃且口感豐富😳搵塊用牛油煎香左既吐司墊墊底,又靚仔又可以吸到多餘既油🥰🥰好食到痴線!!好想瘋狂食多幾舊🤤🔹套餐既雲糕,我地揀左黑芝麻同抹茶,估唔到黑芝麻雪糕咁濃😏😏另外靚仔廚師哥哥煎左塊牛油焦糖吐司,又香又脆😆佢教我地加

鐵板二人前 $2480
🔸前菜
🔸沙津
🔸刺身五點
🔸白鱈魚
🔸鵝肝漢堡包/帶子海苔湯
🔸鐵板燒活龍蝦(送)
🔸日本和牛厚燒/薄燒
🔸和牛粒炒飯
🔸龍蝦湯
🔸甜品雪糕
🔸生日甜品 +$100

我重點推介😝

🔹套餐既雲糕,我地揀左黑芝麻同抹茶,估唔到黑芝麻雪糕咁濃😏😏另外靚仔廚師哥哥煎左塊牛油焦糖吐司,又香又脆😆佢教我地加啲雪糕落去!一熱一凍既味蕾衝擊!喂~你應該都想像到幾好食啦🤪

2021-04-13
Dinner
Celebration
Birthday
  • 白鱈魚
  • 日本和牛薄燒
  • 特色刺身五點
2021-05-07 924 views
今個月有好多朋友仔生日,所以今天我們今日去慶祝啦。我大部分的朋友都愛吃日本菜,根據非正式統計,大部分的港人都很喜愛日本,所以每逢過時過節、慶祝生日、慶祝週年紀念等等,很多人都會選日本餐廳。這次我們預早訂座,來到人氣超高的觀塘板神鐵板燒日本料理,果然質素超好,我們都感到心滿意足。 我們1點半準時到達,剛好有客人離開,服務員和大廚的時間管理超好。基本上只有客人離開,便有新預約的客人入座,不浪費仼何一個座位和仼何一分鐘的時間,厲害厲害! 板神鐵板燒 $1080/位 每份套餐,包含的食物多羅羅,更每人贈送一隻龍蝦,令整個午餐更加抵食和吸引。 時令蕃茄沙律清甜冰凍,不錯吃啊。 今天有五款不同刺身,帆立貝、金線鯛、深海池魚、鯖魚和螢光魷魚。有齊魚類、貝類和魷魚,可以吃到不同款式啊。 金黄色的銀鱈魚,魚皮煎至脆卜卜,魚肉非常嫩滑鮮美,好好食呀,值得細心品嚐。 南美活鮑魚燒得非常好,完全沒有仼可可以挑剔的地方,軟彈可口,調味剛好,超好食呀。 雖然我們選擇最便宜的美國牛肉,但質素也不錯。牛肉薄切,包著蒜和蔥,入口脆香,牛肉脂肪滲出,不錯! 原來贈送的龍蝦如此大隻,店主很豪氣啊。龍蝦肉用蝦膏去炒,朋友食得
今個月有好多朋友仔生日,所以今天我們今日去慶祝啦

時令蕃茄沙律清甜冰凍,不錯吃啊。

金黄色的銀鱈魚

南美活鮑魚燒得非常好

原來贈送的龍蝦如此大隻,店主很豪氣啊
。龍蝦肉用蝦膏去炒,朋友食得津津有味。

今日的湯用龍蝦頭去熬,特別鮮甜,特別有龍蝦香。

最後的甜品有兩種,砂糖多士和忌廉蛋卷,我比較喜歡由師傅製的多士,又香又脆,怕肥也一定要食! 朋友和我對此餐讚不絕口,一定會再次光顧。
2021-04-17
2021-05-02 913 views
生日月份,朋友相約安排了特別的午餐一聚,地點在觀塘商業區,門面裝修不大起眼,有點大隱隱於市感覺。內裡採多房間隔,有一定私隱。室內的抽風亦幾好,油煙味不明顯。是日午餐安排了 櫻•席前鉄板燒二人前,由前菜到甜品,相當豐富。分別有前菜 沙律,時令刺身五款,南非活鮑魚,活龍蝦,牛肉薄燒,野菜,湯及甜品。時令刺身有五款,分別是帶子,深海池魚,金目鯛,鯖魚及油甘魚。各款刺身均非常鮮美,其中我最愛金目鯛及深海池魚。金目鯛經火炙後,魚皮色澤鮮紅帶少少焦香,入口鮮甜,脂香四溢,魚肉質地軟綿細緻。深海池魚肉質結實肥美,刺身入口魚油甘香細膩,令人齒頰留香。鮑魚在烹調前仍是活的,廚師席前表演如何將鮑魚變成一道美味的料理,過程中的手法都有相當可看性,這就是鐵板燒料理其中吸引的地方。鮑魚味道鮮甜,熟度剛好,肉質緊緻爽嫩,基本上不用再沾調味料已經好好食。龍蝦雖是是次跟套餐送的,但絕不取巧,加上蝦膏醬汁調味,入口味道濃鮮,肉質爽彈,十分出色。過程中如何將龍蝦去殼,亦是廚師發揮的地方,料理是一種藝術,在鐵板燒中更能體驗。鱈魚是眾多鐵板燒中都會出現的一道料理,今次廚師就使用了新的手法去做出這道鱈魚料理。先將魚皮一面煎至香
鱈魚是眾多鐵板燒中都會出現的一道料理,今次廚師就使用了新的手法去做出這道鱈魚料理。先將魚皮一面煎至香脆,然後將魚皮跟魚肉分開,再將魚皮壓實煎至焦香,上碟時將焦脆的魚皮插於魚肉之上,帶來非一般的視覺效果。魚肉肉質嫩滑,跟魚皮的焦脆帶來兩種不同的口感。
時令野菜跟麵豉龍蝦湯都不錯,野菜上碟時面層的木魚碎在彷彿在躍動, 盛載的器皿亦相當美觀, 木魚碎及櫻花蝦的鹹鮮豐富了野菜的味道。麵豉龍蝦湯的麵豉味較一般的清淡,反突出湯中龍蝦的味道。
牛肉的選擇就點選了美國牛肉薄燒,五成的熟度,包裹著有量的蔥花。上碟時再以一塊方包墊底吸收多餘油份,肉質柔軟加上蔥花清爽的口感,組合相當配搭。
最後還有一客炒飯,以雞蛋煙肉蔥花等伴炒,再以醬油調,過程中可以看到飯粒在鐵板上跳動。由前菜吃到這裡,其實都開始飽了,所以最後炒飯亦吃剩不少。本想打包外帶,只可是下午還有其他事情,只好打消了。
最後的甜品我要介紹這個菜單上沒有,由廚師個人發揮贈送的焦糖牛油多士。由砂糖在鐵板上煮至焦糖,然後放上以牛油煎香壓實的多士,簡單又美味的甜品就此誕生。廚師話這道甜品只能在有空的前提下才會考慮贈送給席前的食客,所以菜單上是沒有的。
2021-04-18
$540 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 美國牛肉薄燒
  • 南非鮑魚
  • 特色刺身五點
2021-06-06 0 views
聽朋友講呢個鐵板燒唔錯,有機會就嚟試下。餐廳間隔係一間間房咁,可坐六七個人,環境清靜,私隱度高,由一個廚師同侍應serve,感覺好似VIP貴賓咁。櫻·席前鉄板焼二人前$1080,二人嘅份量有前菜、時令沙律、時令刺身5款、銀雪魚、鐵板燒活南非鮑魚、美國牛肉薄燒、炒飯、煮野菜、湯同甜品,仲送鐵板燒活龍蝦一隻。前菜係麵豉青瓜,青瓜爽脆清甜,麵豉唔鹹,幾好味。蘆薈粒田圍野菜沙律配和風柚子醋,有蘆薈粒、粟米粒、紅腰豆、番茄仔、紅蘿蔔絲同新鮮沙律菜,柚子醋酸酸甜甜,好fresh好醒胃。時令刺身有帆立貝、金木鯛、池魚、深海池魚同鯖魚,嫩滑油潤,入口即溶,一個字鮮。銀鱈魚外表煎到金黃香脆,裡面嘅肉仲係雪白嫩滑,香草牛油味好出,魚皮廚師好有心思咁煎成“L”形,香脆可口。燒活南非鮑魚。鮑魚上枱仲係生嘅,廚師拆殼慢煎,然後切開放番上殼再上碟。見佢只係落咗小小椒鹽,但鮑魚鮮甜得嚟又有海水鹹味,肉質爽口彈牙。燒活龍蝦。將龍蝦拆肉,用本身嘅蝦膏加秘製醬汁烹調,肉厚爽彈,鮮甜美味。龍蝦頭就拎去煮龍蝦麵豉湯,味道濃郁。美國牛肉薄燒。用薄牛肉包住蔥同炸蒜煎,牛肉甘香,咬開裡面非常香同有口感。炒飯有蛋、煙肉、蔥蒜等配料,
聽朋友講呢個鐵板燒唔錯,有機會就嚟試下。

餐廳間隔係一間間房咁,可坐六七個人,環境清靜,私隱度高,由一個廚師侍應serve,感覺好似VIP貴賓咁。

前菜係麵豉青瓜,青瓜爽脆清甜,麵豉唔鹹,幾好味。

炒飯有蛋、煙肉、蔥蒜等配料,唔會油冧冧,好香口。

甜品係用牛油同糖煎嘅方包,香脆可口。仲有蘋果味同朱古力味嘅蛋糕,蘋果味清甜,朱古力味就香甜。
2021-06-05 0 views
其實係朋友食過呢間話好食,極度推薦我哋去食,平日1:45pm後入坐全單8折,星期六日就4人同行1人免費!於是我地就柴娃娃咁去食好嘢🥰蘆薈粒田園野菜沙律配和風柚子醋好fresh,酸酸地,味道爽甜開胃👍🏻刺身拼盤帆立貝-鮮甜平政-富含油脂,味道甘甜鐵板燒活南非鮑魚真心好好味😋原隻鮑鮑就咁鐵板燒,無需加任何調味料都夠味!因為本身帶有大自然海水味,當然再醮啲鹽食會更野味🥰波士頓龍蝦🦞口感鮮美彈牙,肉質嫩滑多汁,好食到唔夠喉😜銀鱈魚魚皮煎到脆卜卜,魚肉外皮金黃香脆,內里多汁嫩滑👍🏻薄燒美國牛肉牛肉煎到5成熟,再配埋蔥蒜,牛肉入口即溶,蔥蒜味係口腔徘徊,無得彈😋蛋卷蘋果味-清新,食落去一啲都唔漏朱古力味-味道濃郁,好creamy總括黎講無論係食材,環境,服務都好優質,值呢個價錢!人均消費$600

蘆薈粒田園野菜沙律配和風柚子醋
好fresh,酸酸地,味道爽甜開胃👍🏻

刺身拼盤
帆立貝-鮮甜
平政-富含油脂,味道甘甜

鐵板燒活南非鮑魚

波士頓龍蝦🦞
口感鮮美彈牙,肉質嫩滑多汁,好食到唔夠喉😜

銀鱈魚
魚皮煎到脆卜卜,魚肉外皮金黃香脆,內里多汁嫩滑👍🏻

薄燒美國牛肉

蛋卷
蘋果味-清新,食落去一啲都唔漏
朱古力味-味道濃郁,好creamy

2021-06-05 0 views
周末我又來到觀塘覓食,今日想食日本菜,上網做下功課發現了這間"板神"有Lunch二人前鐵板餐,一於試下先。櫻.席前鉄板燒二人前送鉄板燒活龍蝦(1隻)前菜時令沙律沙律菜海葡萄 柚子醋蓴菜、毛茄,晶瑩剔透啫喱狀配上酸汁,清爽開胃。時令刺身5款帆立貝 姫鯛配柚子胡椒  鱚(沙錐) 伊佐木 深海池魚腩銀鱈魚魚皮煎得十分香脆,師傅把魚骨全去掉,肉質厚身鮮嫩多汁,配上香草牛油汁。鉄板燒活南非鮑魚鮑魚口感極爽嫩,調味剛剛好,另還有岩鹽和胡椒鉄板燒活龍蝦(1隻)醬汁用上原來的龍蝦蝦膏和特調的自家制蝦汁製作,味道鮮味又濃烈,龍蝦肉鮮嫩彈牙,好喜歡這道鉄板燒活龍蝦。煮野菜肉皿美國牛肉薄燒 (2片)炒飯乾身不油膩,粒粒分明,煙韌有口感,熱度夠。湯用回龍蝦頭餚煮的湯份外鮮甜。甜品師傅為我們泡製了一片糖多士,十分香口,好邪惡,再配埋日本紅豆雪糕,好滿足。

櫻.席前鉄板燒二人前
送鉄板燒活龍蝦(1隻)

前菜
時令沙律
沙律菜海葡萄 柚子醋
蓴菜、毛茄,晶瑩剔透啫喱狀配上酸汁,清爽開胃。

時令刺身5款
帆立貝 姫鯛配柚子胡椒  鱚(沙錐) 伊佐木 深海池魚腩

銀鱈魚

鉄板燒活南非鮑魚
鮑魚口感極爽嫩,調味剛剛好,另還有岩鹽和胡椒

鉄板燒活龍蝦(1隻)

煮野菜

肉皿
美國牛肉薄燒 (2片)

炒飯
乾身不油膩,粒粒分明,煙韌有口感,熱度夠。

用回龍蝦頭餚煮的湯份外鮮甜。

甜品

2021-05-23
Lunch
2021-06-04 28 views
我哋當日叫咗個二人餐 海鮮可以簡龍蝦或者鮑魚 我哋揀咗龍蝦龍蝦好新鮮好彈牙另外牛肉嗰part 可以俾你揀厚切定薄切我地簡左厚切 師傅笑得啱啱好 好好食另外一定要試佢最後尾個甜品個甜品先係成餐飯最精彩嘅嘢食
我哋當日叫咗個二人餐

甜品先係成餐飯最精彩嘅嘢食
2021-05-08
Dinner
2021-06-02 0 views
難得行開觀塘朋友話想食鐵板燒佢話上網睇到呢一間好多人講高質價錢都算高價位好彩原來係兩個人套餐嘅價錢咁除翻開又可以接受入到去發現都已經坐滿左所以店員安排咗一間冇人嘅房俾我哋兩個人可以霸一間房好有私密嘅空間今次叫咗最平嘅日本牛肉薄燒套餐點完餐冇幾耐店員就送上前菜同沙律分別係「麥味增醃青瓜」同「明太子野菜沙律配和風柚子醋」-青瓜好清爽而且配上麥味增比較特別本身聽完我都唔知乜嘢係麥味增味道有啲鹹鹹地又幾好食-而沙律係撈好咗食每一啖都有好清新嘅柚子醋味面頭有三粒橙色嘅我以為係紅蘿蔔原來佢哋係明太子😂咬落嘅口感好實在,脆脆地同柚子醋嘅味道好搭配-時令刺身五款分別係「帆立貝」、「甜蝦」、「赤身」、「吉備奈子」同「沙追」「吉備奈子」同「沙追」比較罕見之前從來都未食過沙追嘅味道幾鮮甜吉備奈子魚味比較濃所以店員都建議最後先食上邊有配黃色既柚子味增剛好有提鮮既效果又可以中和魚嘅腥味食緊前菜嘅時候廚師哥哥就拎住一大盤海鮮入嚟見到呢一個擺盤真係超誇張呢餐飯就靠佢哋回本廚師哥哥仲好細心拎住等我哋打完卡影夠相佢先開始烹調第一樣燒嘅係「銀鱈魚」一開始見到廚師先剝咗佢塊魚皮我心諗做咩剝咗佢我最鍾意就係食塊皮原來佢塊魚皮
難得行開觀塘

好有私密嘅空間
今次叫咗最平嘅日本牛肉薄燒套餐

點完餐冇幾耐店員就送上前菜同沙律
分別係「麥味增醃青瓜」同
「明太子野菜沙律配和風柚子醋」
青瓜好清爽而且配上麥味增比較特別
本身聽完我都唔知乜嘢係麥味增
味道有啲鹹鹹地又幾好食
而沙律係撈好咗
食每一啖都有好清新嘅柚子醋味
面頭有三粒橙色嘅我以為係紅蘿蔔
原來佢哋係明太子😂
咬落嘅口感好實在,脆脆地
同柚子醋嘅味道好搭配

時令刺身五款
分別係
「帆立貝」、「甜蝦」、「赤身」、「吉備奈子」同「沙追」
「吉備奈子」同「沙追」比較罕見

見到呢一個擺盤真係超誇張
呢餐飯就靠佢哋回本
廚師哥哥仲好細心拎住等我哋打完卡影夠相
佢先開始烹調

第一樣燒嘅係「銀鱈魚」
一開始見到廚師先剝咗佢塊魚皮

苦苦咁掙扎都係唔可以逃離俾我食嘅命運
第一次試到鐵板嘅方法煮鮑魚
果然新鮮嘅鮑魚係唔會有腥味
口感彈牙同時神奇地唔會韌

套餐送嘅龍蝦十分豪氣,超級大隻
廚師會先將龍蝦肉拆出來
再用蝦膏去炒
龍蝦嘅頭同殼就會攞去熬湯
用蝦膏炒過嘅龍蝦肉特別濃郁
龍蝦香味瞬間提升
啖啖肉真係非常滿足

「櫻花蝦煮野菜」
食咗咁多海鮮要食返啲蔬菜中和一下
櫻花蝦同菜一齊煮令到蔬菜變得鮮甜
剛好可以中間過渡一下
期待食燒牛肉

「美國牛肉薄燒」
煮之前廚師哥哥有問我哋食唔食蔥同蒜
係我哋打算食佢之際
廚師哥哥叫住我哋唔好食
因為陣間佢會再燒過一塊新嘅俾我哋

係我哋好好品嚐緊燒牛肉嘅時候
廚師哥哥就開始製作「炒飯」
每一次食鐵板燒炒飯都係最療癒嘅一幕

有更加多嘅時間同我哋交流
一路食一路傾偈唔經唔覺都食到兩個鐘
呢餐飯絕對值回票價
2021-05-19 61 views
同女仔朋友過嚟觀塘呢邊行街仲喺度苦惱緊午餐食咩嘅時候經過板神燒日本料理記得之前有朋友講過話板神好好食😋而我都已經好耐冇食過鐵板燒一問之下朋友都同意不如一齊試吓我哋兩個揀咗二人餐,$1080 美國牛肉薄燒呢個餐係最平嘅一個餐,加多$100 $1180,可以食美國牛肉厚燒,或者再加錢 食靚啲嘅A5和牛但係我同朋友都覺得佢個二人餐其實已經有好多嘢食,咁我哋抱住下次再試吓其他嘅心態就叫咗個最平嘅先而且我見到佢送一隻龍蝦 🦞,感覺都幾抵食,睇到佢觀塘分店唔算好大,但係都充滿住日本風嘅感覺,冷氣充足,亦都唔覺得有油煙味 好大浸鐵板味,首先係食前菜, 醃青瓜 食落好清新呢啲天氣咁熱 食咗呢個之後即刻覺得開胃左,時令沙律係 明太子沙律🥗本身我係一個唔食明太子嘅人,當其時見到職員介紹嘅時候我都有少少覺得自己唔會食,抱住唔想浪費食物嘅心態試吓,估唔到一啲都唔腥,而且入口有少少食緊蝦子嘅感覺,卜卜脆好好食,加上甜甜酸酸醬 加埋菜 成個沙律我都食晒🤪🙈接落嚟就係時令刺身,一共有五樣刺身有帆立貝 好鮮甜 ,兩舊甜蝦 赤身 一樣係好新鮮 (吉備奈子 柚子味噌汁係上面) 就係銀色呢個魚生,入口比較濃嘅魚味 加上柚
同女仔朋友過嚟觀塘呢邊行街
仲喺度苦惱緊午餐食咩嘅時候
經過板神燒日本料理
記得之前有朋友講過話板神好好食😋

而我都已經好耐冇食過鐵板燒
一問之下朋友都同意
不如一齊試吓
我哋兩個揀咗二人餐,$1080 美國牛肉薄燒
呢個餐係最平嘅一個餐,
加多$100 $1180,可以食美國牛肉厚燒,
或者再加錢 食靚啲嘅A5和牛

就叫咗個最平嘅先

而且我見到佢送一隻龍蝦 🦞,感覺都幾抵食,

睇到佢觀塘分店唔算好大,

首先係食前菜, 醃青瓜 食落好清新
呢啲天氣咁熱 食咗呢個之後即刻覺得開胃左,
時令沙律係 明太子沙律🥗

接落嚟就係時令刺身,一共有五樣刺身
有帆立貝 好鮮甜 ,兩舊甜蝦 赤身 一樣係好新鮮
(吉備奈子 柚子味噌汁係上面) 就係銀色呢個魚生,入口比較濃嘅魚味 加上柚子味噌嘅汁啱啱好中和到,仲有一舊係沙追,係我追問底下職員表示 話係日本嘅鱔
吉備奈子同沙追 真係第一次食,
估唔到香港都可以食到呢啲比較特別啲嘅刺身
都算幾有驚喜,而且佢擺盤 好吸引好靚

終於要食熱食啦,其實一邊食住野一邊睇住師傅喺度準備食材
每一舉動 我覺得完全係一種視覺享受

見到師傅將個魚皮煎 到好香脆,
到食嘅時候 果然仲脆過薯片
本身我又係好怕食魚嘅人,好怕食到小魚骨,
但係佢呢個銀雪魚肉質比我想像中更加滑同埋有魚油,加少少鹽 簡直係冇得彈,而且魚中間全部都係比較又長又大嘅頭,絕對唔會睇唔到唔小心食咗,
好耐冇食過咁好食嘅煎魚,有驚喜有驚喜!

接落嚟係鐵板燒南非鮑魚,餐牌上面寫住活鮑魚,絕對唔係講假,因為鮑魚真係好新鮮,喺師傅煎嘅時候鮑魚 會有所反應,
到我食嘅時候鮑魚確實好惹味,而且口感彈牙

終於到主角喇 食龍蝦🦞

師傅張蟹鉗同埋龍蝦嘅身體
用返龍蝦嘅膏嚟炒俾我哋食,
龍蝦非常新鮮肉質彈牙鮮嫩,
而且用呢個方法嚟炒 非常香濃嘅龍蝦味

師傅將龍蝦殼俾咗職員,表示會將龍蝦🦞殻煲湯俾我哋飲,
而且我忘記咗講一樣非常令我賓至如歸感到非常高級嘅感覺係,
當我哋坐低嘅時候職員會斟熱茶俾我哋,
但係我同朋友一直都冇飲茶🫖,
職員會主動將我哋嘅凍咗嘅茶轉為熱茶,
無論我哋有飲過定係冇飲過,佢唔係將熱茶再次加喺杯中,而係整杯換掉,呢一個舉動令到我感覺非常高級,令客人無時無刻飲到熱嘅茶,服務的確一流,而且每一道餸菜 食完之後
職員會將所有碟和盤都會收走
枱上面唔會有多餘嘅餐碟,亦都唔會阻礙我同朋友傾偈,呢一點我非常欣賞
每一個餸菜刺身 或者係前菜
都會細心慢慢講解,