一句做兵既心聲,呼喚左幾多情竇初開既情壇初哥,甘願做一世兵,都要為女神效勞。咪傻啦,你估仲係以前個年代呀,而家閒閒地12,13歲已經講緊A2,A3啦。對佢地黎講,愛情就真係黎過幾秒就無啦,Easy come easy go? Why not?不過有d野就唔係話黎就黎話走就走既。好似今晚黎觀塘呢間「板神 · 鐵板燒日本料理」就講慢活態度,一邊欣賞大師手勢,慢工出細貨,然後靜心咁細味每一份食材既味道,咁就先對得住餐廳精心設計既菜式,呢樣野就絕對唔係凡夫俗子體驗得到!👇📌板神 · 鉄板 · 二人前 - $2480 ♦先付け -▪ 沢蟹 · 數之子 · 番茄 -▫ 前菜其實係一個鬧鐘,提醒你個胃係時侯要甦醒,準備迎接黎緊既美食。呢個沢蟹口感爽脆清新,造型精細,幾得意;中間既數之子其實係鯡魚既魚春,食落鮮甜,粒粒彈牙,夠哂過癮;番茄清爽,酸甜又醒胃,呢個前菜係夏天黎講我覺得幾好。♦季節のサラダ - ▪ 田園野菜 · 海蜇沙律 -▫ 一碟鋪滿哂青綠色既蔬菜,夠哂養眼,沙律加上自家製醬汁,味道濃郁得黎同時好refreshing。配上海蜇絲,口感爽彈,清新開胃。♦刺身 · 五點 -▪ 帶子 -▪ 牡丹
📌板神 · 鉄板 · 二人前 - $2480
先付け -
沢蟹 · 數之子 · 番茄 -
季節のサラダ -
田園野菜 · 海蜇沙律 -
▫ 一碟鋪滿哂青綠色既蔬菜,夠哂養眼,沙律加上自家製醬汁,
刺身 · 五點 -
帶子 -
牡丹蝦 -
深海池魚腩 -
▫ 係食主食之前,一定要好好品嘗左刺身環節先,Staff建議分返濃淡既程序黎食。
先試左帶子先,就咁睇賣相肥美,食落肉厚甘甜,非常爽滑,唔錯;
牡丹蝦面頭灑上七味粉,肉質透光無瑕,入口蝦味濃郁,彈牙爽口;
深海池魚一向係我最愛既魚類之一,呢到用上魚腩位置,質感份外嫩滑,彈性豐富,好食!
中拖羅 -
火炙太刀魚 -
▫ 開始輪到濃味少少既,中拖羅魚油豐腴,香味濃郁,質感嫩滑之餘,
入口即融既功力絕對唔可以睇少;火炙太刀魚配上酸汁蘿蔔蓉,
師傅將太刀魚火炙後既油脂停留係表面,食果陣每一啖魚香都係口腔裡面爆發出黎,
呢種濃味得黎又咁清爽既感覺,認真唔話得!
伊勢 · 海老 -
活 · 龍蝦 -
▫ 輪到最佳男主角既生猛龍蝦呀!係炒之前仲見到佢郁緊,證明真係非常新鮮。
睇住師傅一邊將龍蝦開邊拆肉起膏,成個過程好似睇緊藝術品咁,好過癮。
而同時師傅將牛油蝦膏一齊將蝦肉撈勻,然後上碟,龍蝦肉表面睇落晶瑩剔透,
食落爽口彈牙之餘,因為用左蝦膏黎炒,清甜之中帶有蝦膏既鮮香,份外惹味!
ホワイトタラ -
白 · 鱈魚
▫ 輪到白鱈魚既環節,師傅將將外層煎到脆身,而裡面肉質相當嫩滑,
完全無乾身既感覺,每一啖魚肉都入口即溶;加上魚肉裡面既油香,
令肉質相當Juicy,可以話係極上既體驗呀!
フォアグラ -
鵝 · 肝 -
▫ 開始進入主菜既中後段,再黎就係香煎鵝肝呀,底部用左烤過既多士做配襯。
鵝肝咬落表面焦香,同時裡面油香十足,加上用左多士做左少少吸油效果,
變相中和左鵝肝既肥膩感,呢點抵讚!
わぎゅう -
旬の野菜の炒め -
日本A5鹿兒島 · 和牛薄燒 -
南瓜 · 紅椒 · 蘆筍 -
▫ 召喚一眾和牛控!師傅開頭問我要幾成熟,一般我食和牛都會要求3成就好,
愈靚既牛煎得太耐等同哂左。所以我要求半生熟既狀態,肉身呈現少少嫩紅色就可以。
師傅將呢塊A5和牛先煎香表面,然後再炒熟蒜片香蔥,再卷住。
咁樣食法可以食到本身牛肉既香味之餘,口感唔會太膩,仲將油香帶出,
認真好食;而旁邊再搭配南瓜紅椒蘆筍,呢幾樣可以減低本身油膩感,
加埋底下多士,成個配搭我覺得係滿分!
チャーハン
鐵板 · 炒飯 -
▫ 最後一道主食,就係鐵板炒飯啦,用上青紅椒蔥粒牛肉粒配搭,
師傅將飯粒炒得好分明顯見,唔會太油膩,加上鑊氣十足,唔錯。
吸 · 物 -
龍蝦頭 · 味噌湯 -
▫ 整返個龍蝦麵豉湯,就完成今日龍蝦既主題啦。師傅用返頭先鐵板剩低既龍蝦殼,
然後再熬成熟。飲落蝦膏濃郁入味,成個湯比我想像中無咁鹹,飲得過!
デザート -
豆腐 · 雪糕 -
焦糖 · 多士 -
▫ 原來個set仲附送埋甜品,今日係豆腐雪糕配搭焦糖多士,師傅建議多士
食到最後一舊可以連埋雪糕on top一齊食,咁就夠哂邪惡啦。多士入口相當鬆脆,
好似食緊薯片咁,而豆腐雪糕夠哂清爽,整體呢個set十分滿足。
2020-06-11
  • 龍蝦頭 · 味噌湯
  • 豆腐 · 雪糕
  • 焦糖 · 多士
2020-05-30 1638 views
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀鐵板燒平時都食得多通常都係以熟食為主甚少包埋刺身⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而兩款都做既餐廳,一般都會顧此失彼😭但出奇地今次試食既呢間新店反而兩者兼得😝而且性價比好高!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣板神積極引進⽇本最時令的⽔產,以每星期四次空運直送的頻率,輔以接近成本價出售,讓食客在香港也可以相宜的價格嘗鮮。每⽇不同的廚師推介餐單,讓每次光顧都有最鮮味的驚喜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣新席前鐵板燒二人前💲1080/2位*️⃣隨餐限時附送燒活龍蝦一隻, 送完即止💭開頭先一客時令沙律,清新開胃😝💭刺身五點有三文魚,油甘魚,深海池魚💭另外仲有帶子及時令魚,全都好新鮮💭而且用上即磨山葵,更添香氣😍💭估唔到刺身都做到咁有功架,絕不馬虎💭跟住就係燒銀鱈魚,魚肉入口即融💭而魚皮煎得十分香脆,正💭燒南非活鮑魚燒得熟度剛好,口感彈牙💭伴碟南瓜亦好香甜🤤🤤💭鐵板美國Prime肉眼薄燒包著蔥蒜,好惹味💭另外仲有美國Prime肉眼粒
#fridayla_kwuntong
鐵板燒平時都食得多
通常都係以熟食為主
甚少包埋刺身
而兩款都做既餐廳,
一般都會顧此失彼😭
但出奇地今次試食既呢間新店
反而兩者兼得😝
而且性價比好高!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣新席前鐵板燒二人前💲1080/2位
*️⃣隨餐限時附送燒活龍蝦一隻, 送完即止
💭開頭先一客時令沙律,清新開胃😝
💭刺身五點有三文魚,油甘魚,深海池魚
💭另外仲有帶子及時令魚,全都好新鮮
💭而且用上即磨山葵,更添香氣😍
💭估唔到刺身都做到咁有功架,絕不馬虎
💭跟住就係燒銀鱈魚,魚肉入口即融
💭而魚皮煎得十分香脆,正
💭燒南非活鮑魚燒得熟度剛好,口感彈牙
💭伴碟南瓜亦好香甜🤤🤤
💭鐵板美國Prime肉眼薄燒包著蔥蒜,好惹味
💭另外仲有美國Prime肉眼粒
💭但脂肪分佈就一般,唔怕肥🤣
💭而炒飯則炒得粒粒分明充滿醬油香,好正
💭最後還有一個龍蝦麵豉湯
💭真係超滿足!😍
💭甜品部分,跟餐有3款小點
💭分別係牛乳布丁,青檸啫喱及和果子,各有特色!
💭最後的最後,師傅重送多客燒焦糖多士
💭真係飽到差D走唔到!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #鐵板燒 #觀塘日本菜 #觀塘美食 #觀塘必食 #觀塘 #香港美食 #香港鐵板燒 #香港必食 #日本
2020-03-09 3806 views
跟朋友J到觀塘上公司training,順道Book了一間很多朋友都讚好的Omakase吃。門面就是「很日本」的木條裝飾,是高級的感覺。我們坐的是壽司台,另有3間VIP房間,每間約能坐8-10人左右吧,想不到在星期一的晚上,吃Omakase的餐廳也可以全場坐滿,因間我們坐得升靠近門口,途中還看到有人walk-in,真昤太誇張了。我和朋友J各點了兩份一人餐,一份是鐵板,另一份是刺身壽司,打算分著吃,那就可以吃到更多款式啦!*這是兩個餐都有的前菜和沙律,前菜是昆布、大根和紫蘇葉味的東西,曼喜歡大根很清爽的感覺,酸酸甜甜又脆口,很開胃。沙律的食材都很新鮮,有兩款醬可選擇,分別是芝麻醬和Wasabi 醬。*Omakase $880第一款刺身是深海池魚,池魚一直是我刺身魚類的前數名,入口質感高級又爽脆,味道鮮甜,好好吃。*第二款刺身是帶子,上面灑的是綠茶鹽,師傅建議不點醬油吃。帶子是超超超肥美,肉厚味甜,極度有彈性,口感是滑和爽口的,可見有多新鮮。*第三款刺身是牡丹蝦,灑的是蝦粉,配著牡丹蝦吃蝦味超級出。牡丹蝦呈半透明狀,色澤很美,外滑內爽的感覺,味道甘甜。*第三款刺身是火炙鰆魚,我最愛的火炙系列

Omakase $880

第一款刺身深海池魚,池魚一直是我刺身魚類的前數名,入口質感高級又爽脆,味道鮮甜,好好吃。
第二款刺身帶子,上面灑的是綠茶鹽,師傅建議不點醬油吃。帶子是超超超肥美,肉厚味甜,極度有彈性,口感是滑和爽口的,可見有多新鮮。
第三款刺身牡丹蝦,灑的是蝦粉,配著牡丹蝦吃蝦味超級出。牡丹蝦呈半透明狀,色澤很美,外滑內爽的感覺,味道甘甜。
第三款刺身火炙鰆魚,我最愛的火炙系列終於出現了!應該是我第一次吃鰆魚吧,師傅說是屬於鯖魚家族,冬天的時候油脂會豐富很多,所以更適合火炙。吃的時候配著柚子酸汁蘿蔔蓉吃,中和鰆魚火炙後的油脂,很不錯呢。
最後一款刺身瑩光魷魚,底是的醬汁是醋麵鼓,我最欣賞反而是醋麵鼓,很濃味但又很清爽。師傅說吃完後可以用青瓜清一下口裡的味道,準備吃下一道菜!
下一道是蔥吞拿魚蓉飯,份量不算是很多,大概是麵豉湯碗的份量,但吞拿魚蓉的份量是極之慷慨,差不多有一小球吧,最愛是吞拿魚蓉配著飯和紫菜一齊吃,是個人認為的最佳組合。
接下來是壽司三件,三件都是我最愛的魚!左起分別是金線鯛、梳子魚和海立+鮟鱇魚魚肝。金線鯛其實就是我們常吃的紅衫魚,口感彈牙,魚味重,上面有點薑蓉很醒胃。梳子魚是有點火炙的,油份很香濃。海立壽司是配鮟鱇魚魚肝,鮟鱇魚魚肝的外表超似海膽,有人說是海底鵝肝,口感綿密細腻潤滑,味道不像海膽般濃郁,反而更鮮更甜。
最後是自選的手卷,師傳說選什麼手卷都可以,我們很不爭氣的選了海膽。師傳俸出一板海膽,極大方的夜了一排海膽在壽司飯上,卷成直筒形再交到我們的手上。海膽的味道很鮮,不會有海的那種腥味,因為份量太多每一口都有滿滿的海膽,實在是太美麗的完結。
鐵板一人前 $880

首先是活龍蝦和銀鱈魚,首先份量真的很大,銀鱈魚是外層脆脆的,肉質嫩滑,味道很高級,有點入口即溶的感覺。活龍蝦有好幾球吧,每一啖都是很厚肉很爽彈的,龍蝦的味道也很出色。如果是一人吃的話應該會飽到肚皮炸開吧。
再來是A5日本宮崎和牛薄燒,裡面包的是一些蔥、蒜之類提鮮的食材,底下是有一塊麵包,跟牛一齊吃可以減低油膩感。A5和牛本身是有點半生熟的狀態,肉身呈現一點點嫩紅色,油脂香而不膩,入口溶化,不常吃牛的朋友J都吃得點點頭(笑)。
飯類是和牛炒飯,坦白說也不太分得出和牛的味道,只知道用料很豐富,而且炒得粒粒分明,是不知不覺把整碗飯吃完的程度。

兩個餐都分別有湯和雪糕,朋友J說牛奶味雪糕很出色,奶味很香。

2020-02-17
  • Omakase -帶子
  • Omakase -牡丹蝦
  • Omakase -A5日本宮崎和牛薄燒
2020-02-27 2728 views
和老公補祝情人節,專程嚟觀塘呢間板神食鐵板燒,鋪頭位置近海邊,由地鐵站行過嚟幾分鐘時間。一入去先招呼我哋喺壽司吧度坐低,然後比Menu我哋揀,鐵板燒同廚師發板都有幾個選擇,低至$880 /二人起,難得可以兩口子出來慶祝,決定食個好少少嘅,點了鐵板二人前$2200 /二人(另加一)。跟住店員就帶我地入房坐,鐵板前面有大概八個位,已經有兩位客人用膳中,我哋就乖乖坐好等食啦。先食前菜沙律,一邊食一邊睇師傅表演,佢先將我哋點嘅龍蝦放上鐵板燒,雖然見着一隻生嘅龍蝦被燒熟是帶點殘忍的。師傅幾下手腳已經可以起肉,龍蝦殼就攞入廚房熬湯。龍蝦膏加上用龍蝦頭熬出嚟嘅汁一齊炒,最後連買龍蝦肉同蔬菜一起品嚐,鮮甜無比,肉質爽嫩彈牙,可以選擇點岩鹽和黑椒,但原汁原味也很好吃。第二道菜是銀鱈魚,分量有差不多一隻手掌的大小,魚皮煎得香脆,魚肉滑嫩,魚油甘香,非常可口。第三道菜是鵝肝,厚切之餘仲要相當大件,師傅將佢慢慢咁煎熟,同時烘一塊麵包墊住索油,每人可以有兩件鵝肝多士,香噴噴,口感一流。第四道菜是A5日本宮崎和牛薄燒,好大張「被」呀!在鐵板上快速燒好,師傅加上大量乾蒜和蔥花,用牛肉卷着然後
前菜
銀雪魚
鵝肝
第四道菜是A5日本宮崎和牛薄燒,好大張「被」呀!在鐵板上快速燒好,師傅加上大量乾蒜和蔥花,用牛肉卷着然後放上麵包上給我們,由於我唔鍾意蒜和蔥嘅味道, 所以我食嘅時候其實撥開晒,和牛肉質嫩滑,牛味十足,好味。
A5和牛
第五道菜是和牛炒飯,用上蛋、和牛粒、蔥花、洋蔥和紅蘿蔔粒等一起炒飯,一大碗夠晒飽肚,味道也不錯。
和牛炒飯
呢個時候店員就端上了兩碗湯,差點兒忘記這個龍蝦殼熬的湯,味道濃郁有點似麵豉湯,而龍蝦頭還有很多龍蝦肉,於是我花了很多時間去慢慢吃呢!
龍蝦頭麵豉湯
最後就是甜品,師傅用麵包加上砂糖,再燒成焦糖多士,另外加上兩球雪糕!冷與熱的混合感覺,太正了!
店員仲比我地每人揀兩款味,所以我和老公夾埋可以試哂紅豆、咖啡、芋頭、牛奶四個味道,全部都好味,我就比較喜歡紅豆和咖啡兩個味!師傅話唔夠麵包可以加添不過已經好飽了。
甜品雪糕
要讚一讚呢度嘅服務,店員好細心,經常為你加茶,甚至見你杯茶凍哂,直接換過一杯新嘅熱茶俾你,又有熱毛巾遞上,很窩心呢!
2020-02-16
Celebration
Valentine's Day
前菜
銀雪魚
和牛炒飯
龍蝦頭麵豉湯
甜品雪糕
呢次係我第二次嚟板神食鐵板燒,之前聖誕食咗個一千蚊有找嘅二人鐵板燒套餐,性價比勁高(節日價喎),仲記得隻鮑魚郁下郁下添!有見及此,今次再嚟食,我就嗌另一個餐試下😜。餐廳設有多個包箱,私隱度高,無論情侶定一班人都好適合,而且更可以近距離望住師傅喺你面前煮,大飽口福眼福😆。由於朋友唔食鵝肝,所以我哋一人叫咗一份鐵板一人前($880/1位),另收加一!價錢唔平啊,無我之前食個餐咁抵,但食材唔同嘅🤭。前菜嘅醃漬有牛蒡、蘿蔔同用紅酒釀嘅蕎頭!最尾嗰款第一次食,無平日嘅蕎頭咁濃味,我本身仲以為係洋蔥添...🙊,問返個師傅先知究竟。時令沙律🥗,沙律菜上淋上柚子醋同搭配紅腰豆,味道正正常常啦,但我自己唔鍾意紅腰豆☹️。主角出場喇,就係活龍蝦同銀鱈魚。龍蝦真係超生猛,仲不斷反抗!龍蝦應該係劏咗無耐,所以當佢被放喺鐵板上燒嘅時候,啲腳都仲郁緊🙈。我哋見住師傅將隻龍蝦由生煎到熟,再拆肉。拆肉後會切開一粒粒,並用上龍蝦嘅膏同牛油煮,聞到超香😌。當上碟嘅時候,佢嘅造型已經唔係一隻龍蝦😂。龍蝦肉超爽超彈牙,個汁好香濃、惹味,如果有碗白飯就正,哈哈。龍蝦夠哂大隻,所以有好多肉,唔會唔夠喉。跟住就係🐟銀鱈魚,魚肉好滑,
拆肉後會切開一粒粒,並用上龍蝦嘅膏同牛油煮,聞到超香😌。
跟住就係🐟銀鱈魚,魚肉好滑,油份好充足,都幾好食啊,但煎完覺得好似細件過未煮熟前咁。伴碟有條露筍、冬菇同紅椒。
A5日本宮崎和牛薄燒(2卷),兩片薄和牛片好大塊,脂肪分佈勁靚。我喺到諗如果塊牛肉有五至六片咁厚,變成牛扒,煎嚟食就不得了🤤。
師傅有問我哋要幾成熟,我哋都係要五成,所以其實好快就食得,牛肉入面夾雜大量蒜片同蔥。我相信我只會喺呢個時間食蔥😅。
和牛薄燒完成✅,放咗喺片麵包上面。師傅提我哋麵包係用嚟索油,叫我哋唔好食,哈哈。和牛入口即化,好鬼多汁,好正。
和牛炒飯,呢個係緊接住和牛薄燒嘅下一道菜,見住師傅落咗好多蔥同蔬菜粒去炒飯🥕。
炒飯個碗仔雖然唔大,但個量其實都唔少。🍚飯粒炒得夠乾身,味道都ok,但就無乜和牛粒...。
最後就係個湯🥣,煮返熟個龍蝦頭,有少許肉同膏食。不過個湯就無咩蝦味,係普通麵豉湯,應該純粹係用熱湯浸住個蝦頭咁解。
食完鹹食,就到甜品喇!首先出場嘅係焦糖多士🍞拼綠茶蕨餅,多士甜甜的、薄薄的唔錯,但如果脆啲會更正。至於蕨餅嘅口感同平日唔同,比較似啫喱,唔係好煙韌嗰種。
雪糕🍨有六種口味揀,我哋揀咗抹茶味同芝麻味,兩者都幾濃。
呢一餐好豐富,加上菜式慢慢逐一咁上,我食完飽哂;不過大食嘅男仔就可能爭少少🤣。
店員服務好好,好有禮貌,期間不停為我哋加茶🍵。而且我仲發現茶由一開始嘅綠茶,喺某道菜之後變成培茶,幫助解膩,勁細心👍。另外,埋單時店員問我哋啱唔啱食,佢聽見我朋友講開唔食鵝肝,話下次其實都可以同師傅講有乜唔食,安排轉其他菜式。
總括嚟講,呢間鐵板燒相當出色,採用嘅食材非常新鮮,推介啊!今次因為食龍蝦就貴啲,但如果嗌返我上次食個二人餐,性價比高好多!我無諗過喺觀塘區都有咁高質素嘅鐵板燒料理店😋。
2020-02-06
  • 活龍蝦
2020-07-28 26 views
在這個地區上班,高質素的餐廳寥寥可數。這間開了不太久的鐵板燒可以算是這裏比較高級的餐廳。由佢剛開張就開始一直也有定期光顧,每次光顧都見證住佢嘅進步,客人也越來越多。七月初再來光顧,午飯轉了新的菜單,越來越豪華,和同事們一起吃吃看。前菜是固定的沙律及第一次在這裡嚐到的明太子。沙律菜新鮮爽脆,明太子配上蛋黃醬鹹甜適中脆卜卜,夏天吃很清爽。吃完前菜醒一醒胃,馬上就上刺身五點。刺身都新鮮,不過除了梭子魚魚味濃郁,其他刺身質素都不算是很高級,但以這個價錢來說也抵食。在享用刺身的時候,師傅開始準備鐵板燒的材料。首先出場的是蔬菜、銀鱈魚、鮑魚。鮑魚們還在逃走,非常新鮮。說時遲那時快,師傅已經放上第二碟材料,係龍蝦。值得一讚的是沒有將貨就價用波士頓龍蝦,而是選用本地的小青龍,肉質細嫩,小龍蝦雖然已經被切開,但還在不停掙扎,證明了是用活蝦。接下來的時間就是看師傅表演了。看到師傅熟練地把龍蝦膏、蝦肉等等拆出分開煎,香味漸漸飄出,令人更加期待。很快龍蝦已經可以食,師傅將蝦膏及蝦肉混合在一起,蝦肉煎得剛好,味道甘甜丶配上蝦膏甘香的鮮味,水準不錯。美中不足是蝦肉稍為不夠爽脆。接下來是魚,師傅細心地在煎的時候把魚

接下來是魚,師傅細心地在煎的時候把魚皮及魚肉分開,魚皮更加造型成為蓋子,令賣相更上一層樓。魚皮煎得香脆,魚肉鮮嫩多汁,一魚兩吃更有兩重口感,師傅真有心思。

接下來就是鮑魚,鮑魚肉質嫩滑,一咬就斷,不過鮮味始終不及前面兩道菜式。

接下來師傅準備了蔬菜給我們轉換口味。蘆筍爽脆、甜椒軟綿甘甜、冬菇鮮味多汁,火候都掌握得很好,蔬菜的多姿多彩成功地為轉換下一道菜式提供了一個歇息空間。

在師傅準備下一道菜式時,侍應從後面送上了味噌龍蝦湯。使用剛剛我們吃的龍蝦頭熬煮,湯很鮮味,不過始終我更喜歡純粹的龍蝦湯,覺得味噌味道太濃郁,有點掩蓋了蝦膏的香味。

接下來師傅拿出了兩款牛肉,厚的牛扒及薄的牛肉片。厚的牛扒燒至五成熟,充滿鮮味肉汁,薄牛肉片捲起香蔥及炸蒜片,薄牛肉軟嫩細緻,又是兩種不同的風味,真是各有各精彩。最後更用剩下的牛肉炒飯,炒飯乾爽不油膩,鑊氣十足。

最後甜品有紅豆奶凍及焦糖多士。兩款甜品一冷一熱,一滑一脆,對比鮮明。

這裏每一次來都比上一次更出色進步,看得出師傅有用心烹飪,材料也新鮮美味,絕對值得一來再來,希望疫情快點過去,大家可以再次開開心心自由地享受美食。
2020-07-17 19 views
半年內第四次光顧,但是第一次午膳,兩個人埋單 HKD2,262。 食物依舊新鮮,味道保持高水準,㕑師態度友善。 李嘉琪經理服務尤其嚴謹,一點半入座,兩點半要埋單,公司規矩 ! 還未吃炒飯甜品呢。 開發票枱頭不能只寫 ‘lunch',必須 ‘lunch for two‘,又是公司規矩 ! 想找她問清楚,未夠三點,溜啦。 午餐晚飯收費相若,但經理態度完全兩樣。 想一試全港最 ‘牛‘ 的鐵板燒,我推薦讀者去試試午餐。
想一試全港最 ‘牛‘ 的鐵板燒,我推薦讀者去試試午餐。
觀塘商業大廈隱世既高級日式鐵板燒,環境非常乾淨,而且店員服務態度親切,見到某社交平台做緊優惠1:30之後有八折,即係$400幾就有龍蝦,厚燒牛肉薄燒牛肉同埋刺身,仲有鮑魚食,而且仲有我勁鍾意食嘅銀鱈魚。刺身一啲都唔用上當日時令,每一件都係大件又新鮮。餐廳用上左美國牛肉但係質素非常唔錯,肉質非常軟嫩而且有牛肉味。覺得最正係佢個龍蝦,首先會拆咗肉係鐵板上面燒然後再用龍蝦頭去煮湯。環境舒服而且價錢非常優惠!讚

刺身一啲都唔用上當日時令,每一件都係大件又新鮮。

環境舒服而且價錢非常優惠!讚
  • 席前鉄板燒
2020-06-20 89 views
原來觀塘都有咁高質鐵板燒而且頗有名氣名人都有幫襯份量好似唔多但會抱住個肚嗌左鉄板一人前:1. 前菜+時令沙律前菜係明太子,沙律分量慷慨2. 帶子帶子一開四,都係一粒一口,煎到半生熟原殼上,師父教食法係連湯一齊食3. 大蝦大蝦超級巨型,一隻可分到大概六件一口size,蝦肉爽口彈牙4. 銀雪魚舊魚超超滑,火喉時間啱啱好,煎到啱啱熟表面好脆口,可惜鹹左啲,調味有啲過濃左5. 美國特級牛柳/肉眼簿燒揀左厚牛柳,要左七成熟完全冇後悔粒粒牛柳肉,超級香口而且好冧6. 牛肉炒飯+麵豉湯呢間鐵板炒飯平常,可能前面太好麵豉湯都一般7. 西多士+紅豆雪糕西多士係用上白糖,甜甜地唔會太誇張,白麵包煎到好脆身連同球雪糕一齊食,一凍一熱,過癮好夾好邪惡啲結尾
原來觀塘都有咁高質鐵板燒
而且頗有名氣名人都有幫襯
份量好似唔多但會抱住個肚

嗌左鉄板一人前:
1. 前菜+時令沙律
前菜係明太子,沙律分量慷慨

2. 帶子
帶子一開四,都係一粒一口,煎到半生熟
原殼上,師父教食法係連湯一齊食

3. 大蝦
大蝦超級巨型,一隻可分到大概六件一口size,蝦肉爽口彈牙

4. 銀雪魚
舊魚超超滑,火喉時間啱啱好,煎到啱啱熟
表面好脆口,可惜鹹左啲,調味有啲過濃左

5. 美國特級牛柳/肉眼簿燒
揀左厚牛柳,要左七成熟
完全冇後悔
粒粒牛柳肉,超級香口而且好冧

6. 牛肉炒飯+麵豉湯
呢間鐵板炒飯平常,可能前面太好
麵豉湯都一般

7. 西多士+紅豆雪糕
西多士係用上白糖,甜甜地唔會太誇張,白麵包煎到好脆身
連同球雪糕一齊食,一凍一熱,過癮
好夾好邪惡啲結尾
  • 美國特級牛柳
2020-06-05 189 views
海鮮和牛二人前 $1980 (8/10) .🔶海鮮龍蝦上枱前已經開邊整理好,但一落鐵板仍然係扎扎跳,可見食材有幾新鮮😝蝦肉落左牛油同本身既蝦膏一齊煮,香氣撲鼻,肉質彈牙鮮美😋蝦頭就拎左去煲麵豉湯,毫不浪費👍🏻.澳洲鮑魚全程郁呢郁去好新鮮,實物大過手掌✋🏻兩個人分享剛剛好師父手起刀落就將鮑魚切成薄片,食落爽口,沾上一旁既胡椒鹽更加惹味.刺身五點魚生新鮮正常發揮.炸魚(忘記係咩魚😅)只知道魚皮炸得非常鬆脆,好味到😋———————————————.🔶A5宮崎和牛薄燒和牛薄燒包裹大量炸蒜香葱,牛肉味濃郁而不油膩,麵包雖然輕輕煎過,但其實主要用作吸油,可食可不食😉———————————————.🔶甜品是日甜品係紅豆奶凍,紅豆香甜軟腍,奶凍質感幼滑❤️perfect 師傅心情好重送多塊焦糖多士,如果配埋雪糕一定更出色🤤———————————————By C#sissyfoodie
海鮮和牛二人前 $1980 (8/10)
🔶海鮮
龍蝦
蝦肉落左牛油同本身既蝦膏一齊煮,香氣撲鼻,肉質彈牙鮮美😋
蝦頭就拎左去煲麵豉湯,毫不浪費👍🏻

澳洲鮑魚
全程郁呢郁去好新鮮,實物大過手掌✋🏻兩個人分享剛剛好

刺身五點
魚生新鮮正常發揮

炸魚(忘記係咩魚😅)
只知道魚皮炸得非常鬆脆,好味到😋

🔶A5宮崎和牛薄燒

🔶甜品

師傅心情好重送多塊焦糖多士,如果配埋雪糕一定更出色🤤

By C
#sissyfoodie
  • 活龍蝦
  • 澳洲鮑魚
2020-06-02 147 views
身為一個駕駛人士,觀塘又塞車又難搵位,老公非常抗拒過嚟。加上之前食咗幾間餐廳都係工廠大廈入面,佢唔係好仲意個環境,所以今次佢生日我話book咗間餐廳喺觀塘,佢開頭直情想我改地方 😂。懷着少少嬲嬲豬嘅心情到步,一見到個門口咁靚,即刻見到老公心情靚返晒,眼裏面充滿着期望!我哋叫咗個升級二人餐 有魚生、澳洲鮑魚、龍蝦、和牛好彩成餐飯都冇令我哋失望,魚生、鐵板燒食材樣樣都新鮮,食得好飽好滿足!餐廳仲送咗個生日靚靚甜品俾佢,佢好開心,最緊要老公開心!

我哋叫咗個升級二人餐

有魚生、澳洲鮑魚、龍蝦、和牛