2019-08-08 1332 views
今日去火炭整野,搵下附近有咩好野食~結果搵到哩間台灣野!裝修以木為主~好岩打卡!lunch選擇唔算多,都係較常見嘅台灣麵同便當~點了一碗麻辣牛腱麵,我發現成日都食到唔同嘅麵條,好似哩間個都就粗d~感覺偏硬身,但之前起旺角食過一間,個麵質就岩岩好~不過我從來都唔識分d麵嘅類型!哈哈!但佢嘅麻辣味就真係比較bb辣,基本上唔太覺得有辣味,牛腱肉質都稔~味道唔錯~不過又係叫完先發現唔係我想食個種牛肉~哈哈!不過整體味精都ok,環境就真係好靚~見到佢地不時都有d活動,感覺係香港難得一見嘅餐廳!
麻辣牛腱麵

2019-08-05
在2019年5月5日,Lunch在伙食工業這家Cafe吃午餐。當天同時是🇰🇵朝鮮文化節的最後一天,活動由4月27日星期六至5月5日星期日連續九天持續了兩個星期。當天的Lunch對面港孩家庭,女孩子大約中四至中五未必感覺到朝鮮的人民生活。反美帝主義漢堡,是旅行家體驗到朝鮮🇰🇵對美國🇺🇸一些不公平的事件才創造這個菜色。售價$65元一客,使用泡菜、豬肉和生菜製作,再配上薯條。豬肉份量剛剛好,而且不會太過堅韌和結實,泡菜用使朝鮮的方式製作。還有當天的朝鮮汽水,這是朝鮮橙汁,味道是朝鮮原有的味道,沒有任何防腐劑及人工的色素。😊😊👍👍

反美帝主義漢堡

售價$65元一客,使用泡菜、豬肉和生菜製作,再配上薯條。
朝鮮橙汁

2019-05-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
反美帝主義漢堡
朝鮮橙汁
  • 海陸空漢堡
  • 玫瑰LATTE
  • 棺材板
2019-05-24 1463 views
火炭一個偏偏地嘅地舖,原來係台式餐廳。好早排電視節目介紹過,但位國實在太吊腳,所以排到咁遲先黎。一個絕對唔適合推BB車黎嘅地方,入門口先爬上N級樓梯。裡面裝修非常有趣,完全工業風,幾有風味。 台式香酥雞排飯 $60 份量都幾多,雞排炸得香酥,落左辣粉幾惹味。肉質正常啦,配飯食都相當飽肚。 紅燒牛筋腩麵 $60 一大碗好澎湖,成碗面都係肉,牛筋夠腍都好入味,牛腩又夠肉。 魯肉飯配魯蛋 $25 廿幾蚊一碗都幾抵食,餸料夠多,醬汁撈飯正。 美祿恐龍 $20 摩卡冰沙 $42 打得幾滑,味道都夠濃,唔會飲到一半就淡而無味。 餐廳係特別嘅,味道都好,但位置確實就唔係幾方便,試過就算了。

台式香酥雞排飯 $60

紅燒牛筋腩麵 $60
一大碗好澎湖,成碗面都係肉,牛筋夠腍都好入味,牛腩又夠肉。

魯肉飯配魯蛋 $25
廿幾蚊一碗都幾抵食,餸料夠多,醬汁撈飯正。

美祿恐龍 $20

摩卡冰沙 $42
打得幾滑,味道都夠濃,唔會飲到一半就淡而無味。

2019-05-06 718 views
在昨天2019年5月4日星期六📆,在晚上六點在港鐵火炭站🚅沿著坳背灣街一直行,來到利達工業大廈G/F這家工業風格🗜⚙濃厚的Theme Cafe。上個2019年4月27日至今個月2019年5月5日,舉辦了朝鮮文化節🇰🇵,門外佈置了很多朝鮮的反美帝主義🇺🇸⛔的Poster。注意,朝鮮兩位已故領導人,金日成及金正恩的頭像必須全個拍攝。🙇内部很多朝鮮工業風格的裝飾及展覽品。照片內平壤民間的生。朝鮮已故領導人,金日成及金正恩。當天Cafe的主題簿子。📓朝鮮文化節錯過了就沒有了,所以我把握機會。🤔當天的朝鮮菜色。😊😊平壤水冷麵,一份$65。份量相對韓國🇰🇷的水冷麵絕不輸一把。而且非常味道非常清爽👍👍👏👏,用上朝鮮的配料製作。豆腐包飯,一份$60元。而且一色四件,對當地人來説是很充足的。味道絕無任何人工成份。👍👍👏👏😊當天展覽的朝鮮書籍,大部分都是朝鮮的民間生活以及歌頌祖國。最後和富大埔💚💚⛵以及傑志SC💙💙🕊在亞洲足協盃2019🏆在東亞區I組爭取首名晉級跨區域準決賽,這是在2016年改制後最艱難的比賽。同組有與我的生日日期一樣的425體育團❤❤,台灣🌸❤🖤🛩的航源FC。

内部很多朝鮮工業風格的裝飾及展覽品。

照片內平壤民間的生。

朝鮮已故領導人,金日成及金正恩。

當天Cafe的主題簿子。📓

朝鮮文化節錯過了就沒有了,所以我把握機會。🤔

當天的朝鮮菜色。😊😊

平壤水冷麵

豆腐包飯

當天展覽的朝鮮書籍,大部分都是朝鮮的民間生活以及歌頌祖國。

2019-05-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
平壤水冷麵
豆腐包飯
  • 反美帝主義漢堡
2019-05-04 1178 views
畢左業之後雖然無做返本科野,但繼續留意住國際時事,而主要來源係沈旭輝既FB page.見佢最近入股左文青cafe伙食工業而又利用cafe去做國際專題,今次北韓節係佢地首度舉辦既活動,而我又的確對北韓呢個封閉國家好有興趣!!所以決定51勞動節當日去一試究竟。平壤冷麵$65平壤冷麵係北韓朝鮮人民大時大節必食既食物之一!呢個冷麵用既應該係蒿麥麵,有辣醬有泡菜有青瓜,係幾醒胃既。之不過佢好似淡味左少少,可能呢個係北韓口味?反美帝主義漢堡$65見到個咁濃厚北韓愛國情懷既菜式名即叫呀!個漢堡輕輕插左支北韓國旗,係意味住北韓騎在美帝上🇰🇵!有意思有意思。另外,你唔好以為佢係一個普通平時食開既美式漢堡,個漢堡中間無漢堡扒或者牛肉架!😂佢係有泡菜同幾塊豬肉仔。個漢堡啲汁似唔辣既泡菜汁,配豬肉係另有一番風味。🥰 其實想試下北韓野食可以去食下感受下,始終要去北韓旅遊唔係一件易事。同埋我相信呢個應該係全港第一次有咁多北韓事物出現既地方(你睇下我用黎襯托既朝鮮報紙)

平壤冷麵$65

反美帝主義漢堡$65

返美帝主義漢堡
平壤冷麵
返美帝主義漢堡
平壤冷麵
2019-04-29 791 views
以旅遊為主題嘅GLOs Cafe by fooody哩個星期舉辦左​全港首個《朝鮮日常》北韓文化節​🇰🇵大家可以試到原汁原味嘅朝鮮美食😋今次就試咗​平壤冷麵​$65🍜佢用咗蕎麥面,配上青瓜、蛋絲、肉片、泡菜同雪梨🍐好fresh好岩夏天食🤤另外仲試左個反美帝主義漢堡包$65🍔係一個受金正日啟發研製嘅burger🤡加入左泡菜同辣炒豬肉製作,幾惹味幾有特色👍🏻而且cafe環境好大好舒服,最搞笑嘅係為左配合主題有好多充滿北韓特色嘅deco🎏同埋會播充滿北韓特色嘅音樂😂餐廳仲好有心思設計左一本GLOs Cafe護照,今次本passport就得到北韓嘅印仔,好期待下次會係邊一個國家做主題呢👻
同埋會播充滿北韓特色嘅音樂😂
2019-03-30 890 views
週末想近近地找一間可以舒舒服服用餐的餐廳,見食評不錯又可以訂枱,一家便出發了!地舖門口幾特別,可以打卡影相😍入到去已經看見裝修是走懷舊風格,很多七八十年代物品,挺花心思!我們挑了一個梳化位置坐下,order要走到櫃檯下單!Manu 都是以台式及西式的為主,我們點了台式藥膳排骨飯、焗豬扒飯、半根半肉麵、芝士肉鬆蛋餅台式藥膳排骨飯-像台灣吃的,但味道較淡,濃一點比較好,肉都細嫩,但再來的話可以試其他菜式焗豬扒飯-普普通通,沒什麼特色,不過份量頗多,建議share😋半根半肉麵-店員介紹不辣,但其實微辣😅炆得好淋好入味,麵彈牙芝士肉鬆蛋餅-蛋餅煎得幾薄,配芝士肉鬆不錯
地舖門口幾特別,可以打卡影相😍
我們挑了一個梳化位置坐下,order要走到櫃檯下單!
半根半肉麵-店員介紹不辣,但其實微辣😅
炆得好淋好入味,麵彈牙
芝士肉鬆蛋餅-蛋餅煎得幾薄,配芝士肉鬆不錯
台式藥膳排骨飯
芝士肉鬆蛋餅
半根半肉牛肉麵
2019-02-24
$100 (Lunch)
台式藥膳排骨飯
半根半肉牛肉麵
  • 紅燒半筋半牛肉麵
2019-03-22 747 views
去到火炭,不知有什麼好食肆,記得幾年前去過「伙食」,便試試。店舖裝修特別,將一些舊物堆砌出一種懷舊 feel,加上樓底高,很適合打卡。它的餐牌簡單,以台式為主,有飯有麵。我選了咖喱豬排麵($55-),連一杯餐飲。麵上枱時用一盤上,別緻!但食物賣相一般。先試麵條,很Q及彈牙,好有咬口。咖哩是日式咖哩味道,甜甜地不辣,味道OK,如能夠有少少辣會更好。豬排望落已經普通,好似有點死實。咬落更是失望!首先豬排一D都唔熱,好似炸好後放埋一邊好耐。👎🏻👎🏻👎🏻 另外,豬排的炸粉雖然不厚,但卻炸過時,豬排變得又硬又實又無肉味。這個水準,同我前一天食的「意廚」豬排飯的豬排,相距太遠,所以標題不得不用失望兩個字。它的餐飲,更用平時餐廳自助取水的膠杯,很不合適,希望餐廳能夠在食物質素及餐具上有所改善。

麵上枱時用一盤上,別緻!但食物賣相一般。

2019-03-21
Type of Meal
Lunch
係火炭工業區, 行人極之少, 收埋左一間台灣餐廳, 懷舊裝修, 黎HEA一流!大量的舊傢俱, 電器, 黎影相都好好樓底高, 好有特色! 黎HEA好舒服~紅燒半筋半牛肉麵 - 牛筋超林又入味, 牛肉厚身!台式肉鬆芝士蛋餅加入肉鬆令蛋餅好香, 仲有沙律配埋, 又FRESH又健康!台式香酥雞排飯超級大塊的香酥雞排, 係外面DOUBLE份量!!! 超抵食, 雞排肉厚, 粉醬炸得有一點點過火而硬了, 表面灑上了太多7味粉太辣了, 整體一般般.玫瑰LATTE - 玫瑰味岩岩好, 上面灑了很多玫瑰花, 好靚~

大量的舊傢俱, 電器, 黎影相都好好
樓底高, 好有特色! 黎HEA好舒服~

紅燒半筋半牛肉麵 - 牛筋超林又入味, 牛肉厚身!

台式肉鬆芝士蛋餅
加入肉鬆令蛋餅好香, 仲有沙律配埋, 又FRESH又健康!

玫瑰LATTE
2019-02-03
Type of Meal
Tea
玫瑰LATTE
2019-01-12 874 views
火炭係一個工廠區,好多食店都隠藏在工廠大廈之中,即使是地鋪,門面也不會掛大招牌。入到店內,已即時被店內的裝潢吸引,店內裝修以懷舊為主,充滿香港特色,坐位擺設,都是以傾計為主,而且地方寬敞,所以客人都坐得十分舒適。食物的賣相也不錯,但味道真的有待改善。炸雞排便當,雞是炸得脆囗,但問題係食材太差,雞有很重的雪味,而且飯太諗,真的不合格。而水餃的水餃皮太厚,而且D餡料又不新鮮,而且一吃就散,亦不合格。最後,滷水拼盤算是正常的,只是滷肉飯的滷肉差不多全是肥肉,令人再感到失望。我估下次再來,剩飲不食,應該會好D。

我估下次再來,剩飲不食,應該會好D。
2018-08-30
2018-11-09 1323 views
聽人講,呢間餐廳雖然位於火炭嘅工業區,交通唔算方便,但仍然吸引到有人會慕名而來,今次就試一試佢!·餐廳外面幾靚,如果冇人,應該係一個幾有風格嘅「打卡」位,夜晚影相幾有feel!📸·入到去就俾佢嘅裝潢吸引咗眼球,充滿傳統台灣嘅感覺,幾特別。落單要填張紙,再出去俾錢,張紙不斷翻用,用到有d殘... 📝·🔸 紅燒半筋半牛肉麵($55)9/10睇到網上唔少人推薦呢款菜式,果然冇失望,牛筋牛肉🐂都好腍好入味!湯底比想像中冇咁濃味,麵條🍜粗而扁身,吸晒d湯,好味,值得再食!🤤·🔸 醉雞拌麵線($65)試食咗醉雞🐔,酒味偏重,個人覺得一般,我只係食咗一舊,所以唔俾太多comments 🙈·💡 Lunch冇「加一」,算唔錯啦 😎

🔸 紅燒半筋半牛肉麵($55)9/10
紅燒半筋半牛肉麵

🔸 醉雞拌麵線($65)

💡 Lunch冇「加一」,算唔錯啦 😎
$55 (Lunch)
2018-11-07 880 views
伙伴應知心,食髓要知味,工餘求知書,業舍安知樂。本地民生是苦?本地民是樂?我的半百人生也是一天天地過着。中學年代的我在玩具和電子零件廠做暑期工,負責使用電動螺絲批做裝嵌,當工作一開始就不停的四小時,之後才有午餐時間。這不是苦!這是時代。我並不主張今天新生學子做回當天的我。年青人應去了解不同時代的苦,奮鬥後做出未來日子的樂。今天回到火炭工業區,見不到馬上塞滿上貨落貨的工人及滿載貨物的紙盒和木箱,有點失落與唏噓,但也是樂。我知道香港不是停着的!❝伙食工房❞ 不是餐廳食店。顧客使用表格點上心水食品後交費,一陣就可以享受特色食物。❛ all day breakfast ❜ ,聽講晚市不供應的。在此,希望各位食客去了解了解吧。依個餐食的營養和份量有滿分,蔬菜水果與蛋是輕食,也提供了生命能量要數。當中有一條長形(台式蛋餅),這是將一片蛋餅捲起做成的,不可將餅是圓或方作定論了。餡料包括台式肉鬆及芝士,而肉鬆帶着我喜歡的甜味,份量恰到好處,可以說是台灣特色吧。❛ 台式香酥雞排 ❜ 熱辣辣、脆卜卜、大大件好賣相,整片雞排切開上枱與台灣街頭所見的外貌不一樣,加入了香港特色之方便快趣。上面舖咗少少辣粉,可惜
伙伴應知心,
食髓要知味,
工餘求知書,
業舍安知樂。

❛ 台式香酥雞排 ❜ 熱辣辣、脆卜卜、大大件好賣相,整片雞排切開上枱與台灣街頭所見的外貌不一樣,加入了香港特色之方便快趣。上面舖咗少少辣粉,可惜是聚集在一兩件上,不吃辣的人要小心睇清楚才起筷吧。

溫馨提示:今天星期六,開鋪時間在中午12點,店內有着悠閒輕鬆感,陽光通過奶白色窗户進入,加上各類陳設,是愛古典攝影風格的好地方。

2018-11-03
$100 (Lunch)
2018-09-23 1258 views
嗯。。。環境很大,沒什麼人,可能是星期六,不是平日,沒了工業大廈的上班族來吃飯吧,很寧靜,而且服務員都很安靜,各自各的做著自己的事,我一家三口挑了最遠的角落的地方坐下,服務員放下了餐牌和筆,沒說什麼便又返回自己的位置做自己的事,應該就是自己寫上吃什麼吧,寫好以後叫天不應叫地不聞的,便無奈自徑的行到收銀處,那兒的服務生都是穿便服的又各自低著頭,他沒比反應的話,我都不知道應該找哪位叫了個牛筋腩飯$50、鹵水拼盤$70、美綠恐龍$20、岩鹽什麼咖啡$48,價錢開得不便宜,牛筋是多,拼盤份量也多,上了兩食物,只給了一雙筷子和匙羹不要求要,他就真的走了去。。。及時叫住了他。美綠就是正常的那些面有脆脆的吧,可是沒飲料的匙羹,想吃也不行。那杯什麼的咖啡的味道真的,喝不完。。。唉,挺是失望的,我想這地方只適合閒時自己沒事幹,叫杯東西坐整天的人來的吧
2018-09-22
$94 (Lunch)
2018-08-18 957 views
「放假先黎落雨」實在太影響心情。想找點新意來解解悶氣,突然想起在開飯收藏了很久的「伙食工業」,於是和大王開車來一試。這次先在開飯做了功課。一來到大王點了紅燒半筋半肉飯,我點了紅燒半筋半肉麵,味道尚算不錯。如果麵可以再軟一點,便好了。我們各點了一杯冰的和熱的卡布,味道比連鎖咖啡店好。熱卡布真心的熱。週末的工業村加上下大雨,店裡人流不多,可以慢慢地嘆咖啡。這裡每到週末的晚上,會有本地歌手駐場,要找機會來觀賞一下。

2018-08-12
2018-08-17 638 views
好耐冇見一個好難約嘅朋友,知佢係火炭返工,所以約佢係佢公司附近陪佢食lunch。係我心目中火炭就係一個工業區,要我諗起佢個頭有咩餐廳都真係唔識,所以就交比佢呢個地頭蟲帶路。佢話呢間餐廳係呢邊算幾出名。我去到望一望,個外表都幾特別,同佢所處於嘅工廈格格不入,但幾吸引人入去試。入面嘅舖面都幾大,但午餐時段都坐滿晒。呢度嘅午餐都算有幾多選擇,飯同麵都各有一頁嘅menu。朋友推介左呢個紅燒半筋半牛麵叫我試,於是我跟佢叫黎試下。呢碗麵睇落份量唔算太多,但食落係出奇嘅飽。欣掌佢嘅紅燒牛筋同牛肉都係多,送晒成碗麵我都未食晒D餸,比起出面好多嘅台灣餐廳大方好多。牛筋好煙韌,唔會太稔或者太硬,牛肉都好嫩口,質素算係認真唔錯。湯底好好飲,唔會太鹹,唔小心一飲再飲,雖然飲完有少少口渴麵有咬口,份量都好足。性價比真係超高,難怪咁多人係openrice 推介呢個。飲品我就叫左杯凍咖啡,普普通通,正正常常啦~

飲品我就叫左杯凍咖啡,普普通通,正正常常啦~