2017-11-03 2314 views
不知道大家有沒有發現「UCC」在銅鑼灣有四家分店的喔!兩家在Sogo,一家在銅鑼灣廣場一場,最後一家就是世貿這家!!而且這家的店名也有少許不同的喔~連帶Menu當然也有點不一樣吧首先這裡加$35可以享用一次的沙律吧!店員會給您一個碗,就自己出去盛沙律。基本上有一般的沙律配料~像是車厘茄、粟米、啫喱糖等等。沒想到這裡還會有薯仔沙律!!主食~我點的是 - 漢堡奄列飯 配牛肉汁 ($102)蛋並沒有想像中的滑嫩,這個倒是有點失望呢... 幸好包著的炒飯還滿香滿好吃牛肉汁也很惹味~而且汁的份量亦足夠吃完整個飯!漢堡吃落則不會很乾,肉汁並沒有流失掉,大概是因為有著少許肥肉的開係!?另外還點了 - 特色全日餐 ($63)這個的奄列比前者的滑嫩得多,當中的餡料是番茄、洋蔥和蘑菇。另外還配了煙肉、香腸、炒薯粒~ 整體有點鹹。加錢除了有沙律吧外,還配了一杯餐飲。招牌咖啡的話不用加錢~這分店的咖啡更香 (我妹只是聞的就說這很苦XD)但加了奶後就沒有了那種「苦」的味道,而且口感極為香滑!
不知道大家有沒有發現「UCC」在銅鑼灣有四家分店的喔!

主食~我點的是 - 漢堡奄列飯 配牛肉汁 ($102)
牛肉汁也很惹味~而且汁的份量亦足夠吃完整個飯!
漢堡奄列飯 配牛肉汁

另外還點了 - 特色全日餐 ($63)
這個的奄列比前者的滑嫩得多,當中的餡料是番茄、洋蔥和蘑菇。
另外還配了煙肉、香腸、炒薯粒~ 整體有點鹹。
特色全日餐

加錢除了有沙律吧外,還配了一杯餐飲。
但加了奶後就沒有了那種「苦」的味道,而且口感極為香滑!
2017-10-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
2017-09-23 1175 views
身處銅鑼灣不分閒日或假期、午市或晚市都必定要大排長龍, 唔想太劑湧可選擇位於世貿中心P303-P303A的Global Work Cafe by UCC, 此店位置較隱閉, 電梯後面的時裝店旁,全線UCC Coffee Shop的餐牌都是统一, 少了驚喜但食得舒適, 今晚叫了溫泉疍煙肉忌廉意粉, 加$43 有餐湯、咖啡和salad bar, 值得一試。
Daily Soup and Salad Bar
Iced Coffee
2017-09-21
Daily Soup and Salad Bar
Iced Coffee
  • UCC Coffee
2017-08-06 996 views
聽朋友講,呢到既燴飯味道唔錯行完街就一心黎到呢到拜訪一下茄汁海鮮意大利燴飯就單睇賣相,海鮮都唔少但身為燴飯,飯粒同醬汁明顯係兩樣野茄汁味道單調其實並不太出色,只是一般而已
聽朋友講,呢到既燴飯味道唔錯
行完街就一心黎到呢到拜訪一下

茄汁海鮮意大利燴飯
就單睇賣相,海鮮都唔少
但身為燴飯,飯粒同醬汁明顯係兩樣野
茄汁味道單調
其實並不太出色,只是一般而已
2017-07-20 1004 views
跟朋友約在銅鑼灣見面,午飯時段周邊的餐廳都人頭湧湧及大排長龍,決定來世貿的Ucc coffee shop 食個light lunch~~又唔洗點排隊慳返唔少時間~~Ucc coffee shop 走一貫簡約樸實路線,座位算寬敞,坐得舒服自在~~芝士菠菜三文魚螺絲粉份量算大,芝士夠creamy夠香濃,三文魚口感不錯不會太稔,連埋菠菜食十分清新,味道亦夠夾!硯肉什菇意粉什菇份量太多完全搶走曬硯肉鮮味,整體感覺太乾冇乜汁,唔覺得有咩特別,一般魷魚本菇意粉一上枱有點失望,食落更加失望!味道太淡,個汁似後加合成,完全唔入味,感覺上似意粉煮完再加上墨魚汁一樣,兩件事黎~煮得太hea 太差!!唯一餐飲算Ok 咖啡都幾好飲~~不進則退,尤其coffee shop 愈來愈多競爭,光靠Ucc 個名係唔夠架~~!

芝士菠菜三文魚螺絲粉

硯肉什菇意粉

魷魚本菇意粉

唯一餐飲算Ok 咖啡都幾好飲~~

2017-05-17 814 views
今日約了朋友,專登去世貿中心 Global work cafe by UCC試下 佢嘅 Tea Set, 我就叫了A set : Tiramisu法式多士 + UCC招牌咖啡 $64 , 食落幾好味, 好香,加上有個vanilla雪糕球同一件 oreo餅碎 (如圖), 都好軟熟的西多士, 咖啡都唔錯,UCC一向都唔差嘅,而朋友叫了意粉tea set, 佢都話好食。 但佢d pancake tea set就覺得貴左d, 所以無叫到,但覺得應該唔錯嘅,因為都見到好多人食 , 同埋係果度嘅環境,都坐得舒服 , 食得好游閒,可以一試。
, 同埋係果度嘅環境,都坐得舒服 , 食得好游閒,
可以一試。
tiramisu 法式多士
UCC招牌咖啡
tiramisu 法式多士
UCC招牌咖啡
2017-04-08 2438 views
嘩!小時候最喜歡有 salad bar的P 餐廳,可以同兄弟/朋友鬥疊得高, 不過自從P 字頭餐廳取消左後, 很久無得疊沙律啦!今天有的疊, 一定嘗試疊高佢 Salad bar 材料選擇多, 有jelly 磚 , 生菜, 紅腰豆, 蜜桃, 麵包乾, 粟米, 吞魚肉, 蘋果, 薯蓉, 粉, 同3種沙律醬揀:千島, 日式芝麻同白汁沙律醬,任君選擇我哋點左豆乳海鮮意粉, 三文魚pizza, 雜莓香草雪糕pancake餐湯是南瓜濃湯, 香滑南瓜味濃嘻嘻!疊得ok高嘅沙律豆乳海鮮意粉: 鹹鹹的豆乳配上新鮮的雜錦海鮮( 種類多:有青口、 蝦、 魷魚),軟硬適中的意粉,味道一流三文魚pizza : pizza 底脆薄, 茄膏味濃, 芝士多, 三文魚剛熟, 唔嚡,配埋pizza cutter 自行cut pizza 大細,檸檬茶:檸檬片很厚,紅茶味濃咖啡:來得ucc, 當然要歎咖啡啦!香滑咖啡雜莓香草雪糕pancake:雪糕滑香草味濃,配上雜莓醬的酸,加上薄薄的 pancake ,酸甜配合得很好後記: 這裡的侍應生們真的要讚,收碟、上菜又快手,一舉手就即時有人問要什麼,咁勤力嘅侍應生們都很少見, 態度

餐湯是南瓜濃湯, 香滑南瓜味濃
嘻嘻!疊得ok高嘅沙律
檸檬茶:檸檬片很厚,紅茶味濃
咖啡:來得ucc, 當然要歎咖啡啦!香滑咖啡
後記: 這裡的侍應生們真的要讚
,收碟、上菜又快手,一舉手就即時有人問要什麼,咁勤力嘅侍應生們都很少見, 態度有禮
2017-03-19 767 views
很久沒有到世貿中心逛逛,正值咖啡隱起,又剛巧路經這間Cafe, 儘管進去試試。適逢下午茶時間,當然要豁出去,午餐後再嚟兩個Tea Set. 由於本人是意粉迷,於是揀了鮮蝦蜆肉意粉(輕盈板)。以tea set 份量計算,有兩隻蝦,加數隻蜆,算合格了!味道適中,只是麵條偏軟。🍝老公就點了他喜愛的綠茶紅豆法式雪糕多士,雖然賣相一般,但味道比預期好,多士有清香蜂蜜味,感覺不油膩,配以甜度適中的紅豆,加分啦!👍轉到餐牌內看看,發現我的摰愛:白酒煮蜆!哇!好濃烈的酒香味!🍶🍷不過蜆肉很細及有沙的!差點忘記贊美我的「提神救星」,UCC 滴漏咖啡!一個字「正」,夠香夠滑,滿分!☕💯總括而言,在銅鑼灣區,不用等候太久,服務周到(服務員經常主動替客人換刀义及碟),能悠閒地度過兩小時,結賬總數才是$217,下次定會再光顧。

🍝
轉到餐牌內看看,發現我的摰愛:白酒煮蜆!
哇!好濃烈的酒香味!🍶🍷

不過蜆肉很細及有沙的!
差點忘記贊美我的「提神救星」,UCC 滴漏咖啡!
一個字「正」,夠香夠滑,滿分!☕💯
2016-12-07 1455 views
星期五同好友食飯兼聚會一下。因為大家都好耐冇見啦。去左銅鑼灣行街順便找野食。幸好,好友提議係呢到食晏,加$30就可以去一轉沙舉吧。都幾抵呀~我就點左三文魚菠菜麵,而好友點左帶子意大利飯。我地SHARE食。她的帶子意大利麵好食過我的三文魚。本時食意大利飯都係比較"流",呢個完全唔會的,可能冇加咁多芝士同CREAM啦。好推介佢,不過我想UCC應該會成日轉菜單。所以,今次有下次可能唔同左了。。。。至於三文魚果個,本人覺得菠菜麵太林了,而且三文魚超薄,唔信係成本問題,定係因為要薄D易熟D的關於!(友人做中央廚房所以比較熟)哈哈,同佢一齊吹水可以獲益良多~我地食完之後當然唔會放過佢呢到D咖啡。好香濃的咖啡味,而且奶都好夠熱,拉到個靚花,入口仲好CREAMY添。簡直可以為我地的午聚畫上一個完美句號。不過比個小小建議,就係唔好將D麵整到咁林,如果營運可行,可問下客人要幾林,因為一般食西餐都會預左有小小獸口的意粉的。

$120 (Lunch)
2016-07-11 2423 views
讀書時期已經好鍾意黎UCC, 好食之餘最鍾意就係自己butt沙律環節!2個人食揀左一個Seafood Rissotto($99), 然後再加(+$43)轉做dinner set! Dinner set包括有餐湯,一次butt沙律吧同一杯飲品!餐湯係薯仔湯!無花無假啖啖都好重薯味,最好就2個人share黎飲,一個人飲晒會覺得滯沙律吧照舊好多選擇,侍應會比一個碗你,可以有一次butt沙律嘅機會,份量就視乎你利用嗰個碗butt到幾多好有挑戰性又好過癮Butt到好滿呀!而且好好食!唔好睇少呢兜沙律!好多好飽架Seafood Risotto都落左幾多料!海鮮都幾有質素唔會有雪藏味,燴飯質感亦都唔錯,如果蕃茄汁味道在濃啲就更加錦上添花啦最後仲有杯餐茶,揀左冰紅茶加檸檬埋單$156.2每人約$80食到捧住個肚又開心!下次要試佢啲甜品添呀
好有挑戰性又好過癮
Butt到好滿呀!
而且好好食!唔好睇少呢兜沙律!好多好飽架
Seafood Risotto
最後仲有杯餐茶,揀左冰紅茶加檸檬

埋單$156.2
每人約$80食到捧住個肚又開心!下次要試佢啲甜品添呀

2016-07-04
2016-06-26 2481 views
兩位靚靚姊妹約我星期六去食tea , 三人行食high tea比較麻煩,大部份for two多 !打算揀一間可以静静咁傾下計 ,又坐得耐嘅cafe,最後揀咗位於世貿嘅UCC 。是日靚女車去攞位先,星期六都蠻多人㗎 ,等咗20分鐘左右先入座。我放工趕到來,已經無晒沙律bar啦,不過下午茶時段有几款tea set供應……1.海鮮意大利燴飯(龍蝦汁)($74)  : 海鮮唔多,得兩隻蝦、几件魷魚圈、三件西蘭花及蕃茄等。飯粒比較濕潤腍身。2.照燒雞肉三文治($72)  : 雞肉切薄片,肉質偏乾 !好在三文治有烘底 ,脆脆地好食啲!3.綠茶紅豆法式多士($69)  : 多士口感似西多士,只是西多嘅花生醬+牛油換咗做綠茶雪糕+忌廉紅豆啫!可惜紅豆蓉實在太少了 !每款tea set包咖啡/紅茶/橙汁。我地三個都不約而同地揀最健康嘅橙汁嚟飲 !傾下坐下,咁就4點几,都几hea㗎!
兩位靚靚姊妹約我星期六去食tea
!打算揀一間可以静静咁傾下計
,又坐得耐嘅cafe,最後揀咗位於世貿嘅UCC
是日靚女車去攞位先,星期六都蠻多人㗎
,不過下午茶時段有几款tea set供應……
1.海鮮意大利燴飯(龍蝦汁)($74)
: 海鮮唔多
海鮮意大利燴飯(龍蝦汁)
2.照燒雞肉三文治($72)
: 雞肉切薄片,肉質偏乾
!好在三文治有烘底
,脆脆地好食啲!
照燒雞肉三文治
3.綠茶紅豆法式多士($69)
綠茶紅豆法式多士
傾下坐下,咁就4點几,都几hea㗎!
2016-06-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2015-07-08 3309 views
After meeting my customer in cwb, I decided to have a tea set at UCC to entertain myself.  As I remember the chiffon cake is quite nice a few years ago, I picked the original flavour chiffon cake with UCC coffee.The quality of the chiffon cake seems not as good as a few years ago.  The texture is spongy and good in general but not as yummy as before.  The coffee is quite mild not outstanding at all.The enviroment is nice and comfortable and is a good place for chatting with friends.  However, I

The enviroment is nice and comfortable and is a good place for chatting with friends.  However, I am a bit disappointed with the quality of cake and coffee.
2015-07-05
2015-01-25 3855 views
孖芝夫人頂著空肚子剪了個亮麗新髮型,完成後第一件事,當然就是跟孖芝老公撐檯腳醫肚~想不到二點幾,已過了午餐時間,餐廳還是頗滿,幸好也只等十多分鐘便能入座。眼見tea set的選擇不多,以甜品和小意粉為主,飢腸轆轆的孖芝還是選擇單點:忌廉煙肉意粉下單時,侍應說因為沒有溫泉蛋,問是否介意用半熟蛋替代,心想問題應該不大,就照下單了。結果。。。嚇了一跳,意粉來了個全熟煎蛋當伴碟,靈魂的蛋汁不翼而飛,意粉頓時失色。幸好,忌廉汁的味道不錯,意粉的質地亦適中,是孖芝夫人喜愛的偏硬身的質感,婉惜若能伴上金黃香滑的蛋汁,就會更完美。牛肉汁漢堡蛋包飯蛋皮煎很不錯,滑滑的不會很乾,只是內裡的蕃茄飯沒甚麼味道,飯粒是很分明,但有點硬。但值得稱讚是牛肉汁的味道很好,帶濃郁的肉香,漢堡亦很有口感,混著淡淡的蛋包飯來吃剛剛好,惹得孖芝夫人連續偷嚐了好幾口~醫飽肚子能量充滿後,因地利之便,最好的接續節目當然就是往隔鄰鳩嗚去,哈哈!

忌廉煙肉意粉

牛肉汁漢堡蛋包飯

2015-01-24
$100 (Lunch)
五個女生放工準備去工展會拼戰, 早早來朝一朝這間特別店, 順便提早慶祝女生們的聖誕聚會, 也來朝一朝這間特別店, 因為雖然都是UCC, 但加了"GLOBAL WORK CAFE"的名字, 兩大日本品牌GLOBAL WORK及UCC合作的首間「時裝洋食屋」, 怪不得出面是賣時裝的, 而店員也穿著該品牌的時裝作展現, 就讓我們來試一試這間傳統洋食屋跟其他的UCC有什麼分別吧!!!首先門面相當的舒服及亮麗, 室內的桌椅擺放得也很舒服, 很有悠閒進食的感覺!! 而店員的招呼也很好, 即使我五位只是一個人來, 她也幫我預留了位置等多一位朋友來就可以入座.......因為有沙律吧的關係, 而且五個女生也不會吃太多, 所以就只叫了兩個餐及多一個NOODLES~~~任何MENU的主食加錢便可以配湯/茶 + 一碗自拼沙律, 所以就很抵食!!!是日餐湯~蕃茄忌廉湯~~~不過不失, 幾香但唔夠濃同CREAMY~~~沙律吧正式上場, 看同事們的表演!! 一碗看她們可以怎樣發揮力量愈疊愈高, 哈哈~~~介紹下有什麼食物先: 葡萄乾, 薯蓉, 生菜, 麵包粒, 螺絲粉, 蘋果沙律, 吞拿魚, 蕃茄仔, 菠蘿, 桃

蕃茄忌廉湯
沙律吧正式上場, 看同事們的表演!! 一碗看她們可以怎樣發揮力量愈疊愈高, 哈哈~~~介紹下有什麼食物先: 葡萄乾, 薯蓉, 生菜, 麵包粒, 螺絲粉, 蘋果沙律, 吞拿魚, 蕃茄仔, 菠蘿, 桃, 長通粉, 啫喱~~~雖然地方不大, 但各式各樣的都有, 所以其實唔算係沙律, 根本就是一個MAIN DISC, 哈哈~~~
自製沙律拼盤
好味薯蓉
同事們的功力, 雖然還可以再高, 但已經非常出色!!! 個人覺得蘋果沙律超好食, 又爽還有入味好粉的薯仔~~~薯蓉是主打, 十分CREAMY~~~還有混會了調味的長通粉, 啫喱也很好吃~~~其實各款也是水準之上, GOOD TASTE!!
煙肉忌廉意粉
煎蛋
煙肉忌廉意粉亦即卡邦尼($82)~~~現在才開始主食, 哈哈, 汁很濃及CREAMY也夠多, 煙肉及菇類也能入味~~因為本人不吃生蛋, 所以朋友們叫了熟煎蛋, 還可以另上, 雖然有點怪怪的......
漢堡奄列飯
漢堡奄列飯($95)~~~近來常吃的奄列飯, 這款牛肉汁很香濃而且多, 蛋也煎得洽到好處, 漢堡扒也很有口感很好味!!!
菠菜煙三文魚螺絲粉
菠菜煙三文魚螺絲粉~~~這個一上桌很香, 因為有很多芝士香味, 菠菜跟煙三文魚很配搭, 而且焗的不會太乾, 還有肉汁, 又是十分CREAMY又FULL的一個DISC...
五個女生又吃得好飽, 本來想叫的甜品也沒有空位吃了, 雖說這間是CROSSOVER的店, 但跟其他的UCC相比價錢也差不多, 一點也沒有漲價, 大家可以SHARE食很抵, 很不錯的地方, 感覺也十分悠間......
2014-12-15
菠菜煙三文魚螺絲粉
  • 沙律吧
  • 薯蓉
  • 蘋果薯仔沙律
在世貿中心逛街,往往是行Muji(買下Schedule,另外化妝棉很好用),以及看旁邊的首飾店(它的銀品很簡約,女性化),還有看日本山系衣服Titicaca...其實我都喜歡世貿中心,最可惜是最喜歡的Sonia Rykiel及Makeup Forever都不在了...說回食經吧!GLOBAL WORK Cafe by UCC是日牌GLOBAL WORK開的cafe!裝修使用了石磚及杉木,配上桃木紅椅及翠綠梳化,形成一種自然、簡約的風格,森林系感覺。食物方面則以洋食為主,洋食即是西日Crossover菜式,如漢堡扒、日式焦糖布甸等均是洋食的佼佼者。先來忌廉湯,罐頭雞湯很濃郁,含有薯仔,十分飽肚的湯品!另加了$40要自助沙拉BAR及飲料。自助沙拉BAR有薯仔沙拉、長通粉沙拉、生菜、玉米、Jelly糖等,款式比Ruby Tuesday少,可是價格相對Ruby親民。材料新鮮,沒有不潔蔬菜,令人放心!自助沙拉BAR尚叫整齊,不會如打了仗一樣。最好味個人認為是長通粉沙拉,Al dente的長通粉配上沙拚醬,簡單而好味!汁煮漢堡扒,比想像中大件,漢堡扒牛肉味濃,不吃牛肉的人一定吃不消這股濃烈的牛肉味

忌廉湯
先來忌廉湯,罐頭雞湯很濃郁,含有薯仔,十分飽肚的湯品!
自助沙拉BAR
汁煮漢堡扒
汁煮漢堡扒,比想像中大件,漢堡扒牛肉味濃,不吃牛肉的人一定吃不消這股濃烈的牛肉味道。當然,相比<大戶屋>,<大戶屋>的漢堡扒會多一分,因為大戶屋的牛肉切得比較幼細。配上洋蔥及蘑菇,香噴噴的!GLOBAL WORK Cafe by UCC的薯角炸出來很可口,不會太焦。西蘭花及甘荀顏色鮮艷,這個菜色、香、味俱全!
吃汁煮漢堡扒佐白飯,白飯量很大碗,男仔都足夠吃!

最後,又是dada1025介紹Coupon的時間,星期一至五,如果在大堂的Mon(即地下Cova附近)按出Coupon,可以有消費$100減$10的優惠!可惜我是星期六去吃,因此沒有機會使用!
Other Info. : 1/ 服務有禮,有效率! 2/ 星期一至五,消費$100減$10。
2014-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 汁煮漢堡扒
2014-11-22 3121 views
崇光感謝週,經過一輪大出血,不經意已到下午三時,連午飯也未吃,為了盡快醫肚,快步到附近世貿用餐,隨意挑選了一間日式西餐廳 Global Work Cafe by UCC。餐廳裝潢簡潔悠閒,店方一旁有店員不段用虹吸方法沖調咖啡亦頗為吸引別人的眼光。一客漢堡奄列飯,漢堡用上較肥的牛肉,質感腍身,因當中混入洋蔥,食味亦更香口。蛋包飯吃,配上調味不錯的醬汁,幾好食。一個煙肉香腸薄餅,餅底夠薄脆,煙肉香腸餡料簡單得來味道比預期佳,可以一試。另點一份下午茶餐,內含(小)主食及咖啡茶。和風蘑菇意粉顏色賣相略單一,菌香調味普通喇。以一杯招牌咖啡作結,純咖啡味濃剛烈,加奶後不論滑度及口味更見平衡,更好喝。
煙肉香腸薄餅
和風蘑菇意粉
咖啡
[21/11/2014; Fri]

2014-11-21
$125 (Lunch)
煙肉香腸薄餅
咖啡