朋友串串,約我去了家「梓桐堂」,話說是間私房菜館,但推門一入,感覺就像踏入一個滿是藝術氣息的小天地,我一邊欣賞展示的陶器,一邊等待菜式上桌。🍽️🎨 取了頭盅「炸海蝦沙律菜」真係新鮮過頭,出奇制勝👌🏼!蝦仁爽口嘅同時,那微微梅味嘅醬料沙律就完美調和。再食幾啖「黑松露脆豆腐」,外皮微酥不過點,內裏軟滑得嚟帶微微松露香,瞬間蒸發日常煩憂!湯品我揀咗「元貝冬蓉羹」,溫暖同埋滋味淋淋,一啖飲落去覺得自己重新獲得活力,完美為今晚嘅菜譜做咗一個溫暖開端。主角登場!「椒鹽金菇糖醋骨」外脆內軟,嗰絕妙呼應,令人回味無窮;而「薑蔥石斑腩」嘅香味更加香到鎖不住,弄得我一口接一口,根本停不下來!最後轉個彎,來個「潮州欖菜黑豚肉炒飯」,想不到飯仔回甘得嚟又唔死鹹,入口兼顧味道同質感,讓飽餐後嘅我都仲想再嚟多碟!當然,飯後甜品絕對少不了嗒!「芝麻湯丸」滑溜秀氣,每一口都是芝麻香濃郁嘅幸福感。放工後嚟到「梓桐堂」,唔止肚子滿足,連心靈都得到療癒。下次再有機會,我一定要再嚟!🤤🎉

喂喂,食神迷們聽日記住!我剛從一場人間煙火嘅美食之旅回來,應該同大家即刻分享一下我嘅新發現。😍 食完今次,味蕾嘅興奮程度,真係可以用「鑊氣十足」嚟形容。先講講啲蝦仁雜菌煎蛋,真係「香滑得滯」!黑松露嘅味好突出,令整個煎蛋都飄散住個高貴嘅香氣,蝦仁爽彈牙口,吃落真係「鮮」到出汁!再來個鳳梨黑醋骨,啲骨啊,「外酥內軟」,醋香中帶點甜意,酸甜比例剛剛好,只係塊骨可能大左少少,但咬落「過癮」。再講個蔥爆牛小排,雖然話味道算普通,但嗰份肉質軟硬適中,算係值得一試。而呢個口水雞啊,如果你係辣控嘅話,咁呢個就真係「刺激非凡」!辣中帶麻,刺激你每一個味蕾,簡直係辣味嘅終極挑戰。我唔係嘥氣,反而係實話實說,呢啲菜式啲味道好正,風格有特色,成個用餐氛圍都「有曲有味」,好似置身一個藝術館咁。真係一個「繁華盛宴」嘅享受啊!所以,你哋準備好未喎?去嘗鮮咯!🍴👅🌶️

踏入梓桐堂,即刻感受到一股文藝氣息同家居感。我點咗個"梓桐花園拼盤"嚟開始這場味蕾之旅,五彩繽紛嘅小碟子,當中嘅胡麻香茄子最正😋,既入味又惹味,胡麻醬夠濃郁地帶出茄子嗰滑潤質感。然後一口皮蛋豆腐,真係豆香皮蛋香,兩種滋味在嘴裡融合,簡直係幽香襲人。跟手,三拼點心驚喜逐漸登場。黑松露蒸包賣相得意,吸引晒眼球,但可能有啲乾,冬笋八寶素餃鮮甜爽口,至於七彩火鴨絲春卷,個人就覺得肉味鮮美,口感惹味。份蟲草花燉三寶湯,真係正中紅心!食材準備得好有心思,湯清味美,飲咗身體都覺得暖笠笠🍲。主菜嘅游龍戲鳳夠創意,蝦球同蛋白配合默契,順德翡翠蝴蝶魚嘅口感層次豐富,桂花魚肉炸得啱啱好,跟住嚟嘅茶皇煙燻雞就略嫌乾身,但煙燻香味層次分明。最後啲竹笙上素,簡單中見精彩,炒飯雖普通,但食材新鮮,收尾嘅三弄甜品,冰花萬壽果就真係清新適中,滋潤唔膩口🍋。總體黎講,梓桐堂幾有驚喜,食物嘅高低起伏都算適中,對好味講究嘅我至少滿足到一半,大家下次有空可以嚟試吓!

2023-09-04 1071 views
Since the day we decided to host a private dinner party at Gitone, the staff is very thoughtful about the food options, and with minimal cost, they were able to help with the table center pieces and helium balloon arrangement. On the day, the staff was very friendly to make all of us feel like home and everyone was very impressed with the food and the ambience as a whole. I will definitely come back in the near future!
Appetizer  platter
荔枝蝦球
Appetizer  platter
荔枝蝦球
2023-05-06 1321 views
今年1月份曾叫過梓桐堂的外賣,雖然拿回家吃有點冷了,但覺得味道還行。春節時曾想去堂食,但發覺電話一直打不通,一度以為這家店已經關閉了,後來發現原來還開著,因此決定和家人過來再試一試。我們叫了個二人套餐加黑醋骨。除了上菜有點慢以及頭盤的海蜇比較硬之外,其他普遍味道都不錯~ 尤其是鮮百合蘆筍黑毛豬,它的蘆筍和豬肉都非常嫩,超讚!最後的甜品蘋果蒟蒻,本來只有兩份(二人餐),但店家送多了我們兩個,超貼心

菠蘿黑醋骨
鮮百合蘆筍黑毛豬
瑤柱菠菜
蘋果蒟蒻
2023-04-10 883 views
前菜陳醋黑木耳及涼伴蘿蔔青瓜:個人一直不喜歡冷盤/前菜,抱著試試無妨的心態細嚼,首碟清得一乾二淨。例湯花生蓮藕湯:雖然未有特別驚喜,味道不俗。主菜黑蒜爆牛小排: 從不吃黑蒜,但这道菜的黑蒜與京葱洋葱配合得恰刻好處,加上嫩滑但沒有用梳打粉的牛小排,讓人垂涎。糖心蛋花雕皇醉雞: 雞滑,酒味香濃,糖心蛋只有一隻,家人吃了,下次再試。蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋:最喜歡的一碟。本身對選用的配料情有獨鈡,加上賣相不俗,色彩豐富,黑松露的香,雞蛋的滑與及蝦仁雜菌的口感,最讓我回味。糖醋魚塊: 與家人吃得津津有味,波蘿新鲜清甜,魚塊亦不过不失,這道菜沒有驚喜但滿意。黑松露黄金豆腐:这道菜是後加的。店主推薦。豆腐外脆內軟,加上黑松露的獨特香味,讓大家大快朵頤。甜品八寶粥: 不算太甜,滿足了飯後甜品的慾望又不至于太邪惡。連白飯茶介8折後4位只是$720食物整體色香味俱全,飯後店主更邀請一起品茶,地方舒適,價錢公道,食材質優,服務亦佳,值得推薦!
前菜

例湯
花生蓮藕湯:雖然未有特別驚喜,味道不俗。

主菜

甜品
八寶粥: 不算太甜,滿足了飯後甜品的慾望又不至于太邪惡。

連白飯茶介8折後4位只是$720

前菜 陳醋黑木耳及涼伴蘿蔔青瓜

糖醋魚塊

糖心蛋花雕皇醉雞

黑蒜爆牛小排

蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋
2023-04-09
$180 (Lunch)
前菜 陳醋黑木耳及涼伴蘿蔔青瓜
糖醋魚塊
糖心蛋花雕皇醉雞
黑蒜爆牛小排
蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋
  • 黑松露黄金豆腐
2023-03-20 632 views
慶祝友人生日一行接近十人首次到此,一間旺中帶靜而帶有陶瓷展品及畫等等的藝術品(多數人並不懂藝術,但感覺是舒服的)的特色食肆,一致認為環境並沒有壓迫感吃得舒適,而且衛生、服務及味道各人都表示十分好,各人都盡興而歸,整體令人十分滿意!
三點拼盤(涼伴茄子、黑松露金磚豆腐、黃金魚皮)
2023-03-16
三點拼盤(涼伴茄子、黑松露金磚豆腐、黃金魚皮)
  • 三點拼盤(即涼拌茄子,黑松露金磚豆腐,黃金魚皮),其他的亦十分美味
2022-11-11 1616 views
「梓桐堂」位於西灣河蘇豪東內街,靠近嘉亨灣,後面就是近海邊的蘇豪東。這裡是一間陶瓷藝術工作坊、也是一間迷你陶瓷博物館,更是一間私房菜館😋。今天和家人在此享受了一頓很舒適的午餐,家人常來此光顧,自己就第一次到訪。進入食館已感受到四周環境充滿藝術氣息;陶瓷工作坊制成品展示在食店四處的牆上;及食店的每一個角落;氣氛令人相當放鬆,更令客人恍如在一間小型陶瓷博物館內用餐。我們六人更被安排坐在由一道牆分隔開的私人空間,自成一角,私隱度甚佳!👍此店的所有杯、碟及筷子托均為店內陶瓷藝術工作坊的手作製成品,因此形狀和顏色都不會完全一樣,而且手工精細,顏色漂亮。我們六人今天點了三個二人餐。頭盤三款拼在一起:~ 舟山海蜇花食材採用了海蜇頭以及青瓜片,酸味較重,作開胃前菜是合適的,唯份量偏少 (像是日本定食的漬物)。~ 金磚豆腐金磚豆腐是前菜中做得最好的一個,豆腐外皮炸得非常脆口且有質感,內裡的豆腐卻滑不溜口, 入口熱辣辣滑嘟嘟,加上香味濃郁的黑松露,令這一度前菜成為冠軍!墊底嘅沙律菜蘸上海蜇花余下的酸汁作為沙律汁,不浪費!~ 花蜜鮑魚花蜜鮑魚有嚼勁,味道清清淡淡,花蜜味並不太突出,用金箔裝飾感覺高級。建議首
進入食館已感受到四周環境充滿藝術氣息;
陶瓷工作坊制成品展示在食店四處的牆上;
及食店的每一個角落;
氣氛令人相當放鬆,更令客人恍如在一間小型陶瓷博物館內用餐。
我們六人今天點了三個二人餐。
頭盤三款拼在一起:
~ 舟山海蜇花
舟山海蜇花
~ 金磚豆腐
墊底嘅沙律菜蘸上海蜇花余下的酸汁作為沙律汁,不浪費!
金磚豆腐
~ 花蜜鮑魚
建議首先吃鮑魚,再吃海蜇花,最後才吃豆腐,味道由淡至濃更佳。
花蜜鮑魚
~ 湯羹:
~ 金箔薺菜豆腐羹
將全部材料切成細細粒加入上湯,再加入蛋白花,然後打薄芡汁而成。
豆腐羮上有一小片金箔,即時把這個湯羹升值。
豆腐羹味道可以,但又不覺太突出,大家都在猜測這個素豆腐羹是否帶有味精呢?我覺得食材的份量可以稍為增加多一點。
金箔薺菜豆腐羹
~ 主菜 (三個二人套餐) 共六款:
(因為家人不吃牛所以沒有點牛料理)
~ 油爆蝦
上枱見蝦殼紅豔鬆脆,表面油光潤滑,蝦殼薄亮透明,不過入口未能一觸即脱,幸而蝦肉尚算鮮嫩。不過蝦是中小型,每人一隻嫌份量太少了!
油爆蝦是一道傳統上海、江蘇菜。我以往在上海出差時見同事不論男女都非常喜歡吃。正宗的油爆蝦通常選用中小型蝦,一碟油爆蝦有一大堆蝦,燒好後蝦外脆內嫩,風味獨特。 但我不是上海人所以我不太喜歡, 寧選泰式燒大蝦。哈哈!
油爆蝦
~ 酸菜魚
酸菜魚用上鱸魚及用了一個大湯碗盛載,魚的份量、算是非常充足,酸菜小辣相當惹味,就連老人家也可以吃,配合萵筍,闊條粉皮及竹荀,還加入了唐芹令這個菜香味提升。
酸菜魚
~ 鹿茸菇炒宮崎黑毛豬
主角宮崎黑毛豬及鹿茸菇,黑毛豬不會過火,鹿茸菇配黑毛豬OK啦,其他配菜有枝竹及露筍, 整碟餸菜基本上煮得不過不失,最喜歡吃到薑的香味。
鹿茸菇炒宮崎黑毛豬
~ 蟹子黑松露鮮蝦雜菌煎蛋
賣點都係黑松露同蝦仁,蛋煎得好香, 帶著黑松露的濃味,都算唔錯。 用埋橙色嘅蟹子作為裝飾令這碟煎蛋漂亮多了。
蟹子黑松露鮮蝦雜菌煎蛋
~ 花雕皇醉雞
醉雞的酒味香濃,皮爽肉嫩,還伴着半隻蛋黃顏色橙紅漂亮的溏心蛋,我見食到咁上下都冇人夾隻蛋,所以我就獨自享用了這半隻溏心蛋,雞同蛋都非常出色。

我曾經在上海出差時每次都要前往「鷺鷺酒家」吃醉雞及其獨特的椰汁糖藕,當時還經常到「小南國」及「蘇浙匯」吃上海菜, 我最喜歡吃上海的冷菜, 所以每次都點多款冷菜, 服務員時常都提醒我冷菜太多了,需要一點主食,哈哈!但是香港開設分店後,水準不如上海,而且價錢貴,所以很少光顧了。而平民的「保羅酒樓」是上海多年的老字號本幫菜,那裏的肘子燉雞最為深得我心喔。
醉雞
 ~ 麻婆豆腐
麻婆豆腐帶一點點椒麻香味,中央還有一大粒帶子,非常好送飯。需然我沒有吃白飯,但齋吃這道菜也覺得很易入口,鹹味道也不會過重,而且椒麻香味還可以提高食慾呢!
麻婆豆腐
蔬菜二人一碟:
瑤柱上湯豆苗及白飯一大碗
這個菜加入了瑤柱絲及炸蒜粒,以清湯浸著上檯,豆苗入口味濃,很奇怪不能說是嫩,但又不是太老身,很難形容, 相片中可以看到部分豆苗是較為粗身,有機會是菜販把部分粗身的和較嫩的混在一起, 所以都要多咬幾口才能吞嚥。
瑤柱上湯豆苗
~ 甜品: 紅豆沙
紅豆沙是用一個很細小的玻璃杯載着,內有一粒蓮子和少許百合,玻璃杯的大小就像韓劇內韓國人飲燒酒的玻璃酒杯差不多大小,基本上喝一口已喝完,小匙羹也不需要。我們六個人六杯加在一起的份量比一碗外賣佳佳紅豆沙還要少。
凍紅豆沙
~ 午餐茶芥$15/位

總結,整個午餐主菜的份量尚算充足,而且質量和烹調功夫也有一定水準,加上一大碗白飯,保證吃得飽,可惜部份菜式及甜品似乎份量太少未能讓客人滿足,加上茶錢再加一每人平均$367.40,屬中上價位;而且大部分食材都不是貴價食材。

菜館中午菜單有很多選擇, 有一位套餐($580/位或$380/位);午膳套餐(由$118 - $208);精選二人餐 ($638) 或者散叫。菜館內座位不算太多所以另有全日外賣餐牌,有八折優惠($118 - $198);另收茶芥每位$15/ 午膳,$20/晚膳。如果選$580/位套餐,倒不如前往唐閣或明閣可以有更高的享受。「梓桐堂」附近都是民居, 餐牌菜式是一般家庭菜所採用, 但價錢卻不便宜, 偶一為之也沒所謂,但不可以把它當成飯堂。 最花算還是八折外賣又 沒有茶芥費用。

離開的時候還看到陶藝課程學員專心地練習陶藝呢!
其實我一直有一個迷思?
自己和朋友在多年前已開始接觸到私房菜,當時都是在私人住宅內吃到的由主人做的拿手好菜,必需提前預約,對外亦無店面招牌,無固定菜單,沒有專職服務員,而且菜色特別,有獨特風味,限量供應,在市面餐館無法吃到。

為何現在一些明顯開設在大眾都能隨時吃到的食肆,有招牌有餐牌但以私房菜會所自稱呢?所以我覺得私房菜與菜館或餐廳只是名字不同而已,不能太執着私房菜的定義, 最重要是食材質量,烹調技巧,價錢合理而且顧客至上就有回頭客喔。
2022-10-30
金磚豆腐
酸菜魚
鹿茸菇炒宮崎黑毛豬
蟹子黑松露鮮蝦雜菌煎蛋
醉雞
麻婆豆腐
2022-09-09 1047 views
➖ 溏心蛋花雕皇醉雞上枱已經聞到陣酒香味,呢一刻我已經諗啲雞一定好入味,全份雞佢都比左髀位我而且全部都去哂骨啖啖肉好嫩滑。佢呢隻花雕幾好香濃得黎又唔會好苦,所以我用左啲汁黎餸飯不過真係幾濃酒味,完全唔飲酒既人我諗就唔好用啲汁撈飯食完應該會醉。溏心蛋整得好過好多拉麵舖,成隻蛋都好入味不過就略嫌凍左啲🪧 呢到夜晚好似係做私房菜,我諗lunch都唔錯既話夜晚都應該無咩問題,有機會再試埋佢
➖ 溏心蛋花雕皇醉雞

Type of Meal
Lunch
2021-12-17 1725 views
想要在西湾河找一个适合商务聚餐的地方,又想要环境好一些,又有点特色,于是找到这家店,冲着大家的点评,觉得有心如此布置的店面菜品应该也不会差。300价位的套餐没有了,最后2人点500多的商务套餐再加上茶水,人均650,略贵一点点,换来一个舒适清幽的环境。总体感觉,环境典雅,菜品精致,适合想要聊天但又不那么正式的商务聚餐。
$650 (Lunch)
私心推介👍🏻彷如藝術館的中餐廳!1️⃣蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋$138濃濃既黑松露🤩一啲都冇慳住落🥴每啖都係充滿住黑松露既味道,蝦仁又爽口,所有野加埋好夾好好味😋2️⃣鳳梨黑醋骨 $138呢個係令我黎既主要原因,上次食過覺得好好食😋肥瘦剛好,外脆内軟,黑醋汁酸得黎剛剛好甜度,不過今次舊骨略嫌太大嚿😀不過整體保持到水準既!3️⃣蔥爆牛小排$188味道不過不失,不過唔算太突出,但至少唔會唔好食既😶4️⃣口水雞$42MUST 加ITEM 😍最令人驚喜嘅係呢度餸,愛吃辣人士必點👍🏻💟總結:好野梗係要黎多次🤗上次黎都已經係一年前,水準依然保持得好好👍🏻好鍾意呢度嘅藝術氣氛,每隻杯杯碟碟同筷子托都係一個藝術品咁!好靚好特別❤️好似坐係個藝術館度食飯咁,好舒服好寫意❤️
私心推介👍🏻彷如藝術館的中餐廳!

1️⃣蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋$138

2️⃣鳳梨黑醋骨 $138

3️⃣蔥爆牛小排$188
味道不過不失,不過唔算太突出,但至少唔會唔好食既😶

4️⃣口水雞$42

2020-05-18 4448 views
梓桐堂本身是個陶瓷工作坊, 但在午餐和晚餐時間, 則變成提供a la carte及套餐的食肆. 在美麗的藝術品周圍進餐, 也令自己變得有文藝氣息起來, 餐廳提供的是新派粵菜和滬菜的結合, 我最欣賞的是菜式的擺盤, 比起不少Fine Dining更精緻, 特別是色彩的運用, 和食肆內的陶瓷品互相輝映. 蘆筍成了這家餐廳最常用的食材, 這也是傳統中式餐廳少見的. 廚師處理蘆筍和萵芛這兩種綠色蔬菜相當不錯, 除了沒有草腥味外, 也保持其嫩滑但不軟散的口感, 也沒有令人討厭的粗纖維. 另外她的東坡肉份量雖然不太多, 但其脂肉層次分明, 醬汁甜而不膩, 還帶有少少甘筍的天然甜味, 比傳統的更健康. 海鮮系主菜原本是蝦球, 換上了帶子配上煙肉. 帶子鮮甜口感柔軟, 煙肉由Parma Ham製成, 鹹香而且十分脆口, 再加上上面的三文魚子, 口感和味道的複雜性, 十分之Artistic.

2020-03-24 2711 views
Soho East 係一個好舒服嘅地方,好鐘意去哩個小區,有好多野食,食完又可以係海濱散下步,每次都有放鬆心情嘅作用。 今次試哩間好有藝術氣息嘅餐廳。餐枱唔會密麻麻,有距離,唔怕格離枱太嘈,可以好好享受用餐嘅樂趣。 定食套餐 $268 per person 梓桐花園拼盤 ⭐️花蛤沙律菜 花蛤熟得岩岩好,做左凍盤都唔會硬。食落仲好有咬口 ⭐️黑松露脆炸豆腐 香脆,加埋黑松露去特出個味道。同平時食開嘅炸豆腐唔同⭐️舟山海蜇花 海蜇爽身,個汁酸酸May May , 好開胃 主菜 ⭐️熊本大蒜辛子爆牛柳粒 超級香口, 牛柳好淋,大蒜加上少少辣,好過引,忍唔住不停夾黎食😋 ⭐️台南3 杯雞煲 雞好滑好嫩,好入味,送飯一流😋 甜品⭐️冰花萬壽果 ⭐️巨峰提子糕 食完咁多濃味嘅餸,食番d 清甜Ge 甜品中和下。 滿美嘅一餐 🥰

今次試哩間好有藝術氣息嘅餐廳。

定食套餐 $268 per person
梓桐花園拼盤
⭐️花蛤沙律菜
花蛤熟得岩岩好,做左凍盤都唔會硬。食落仲好有咬口
⭐️黑松露脆炸豆腐
香脆,加埋黑松露去特出個味道。同平時食開嘅炸豆腐唔同
⭐️舟山海蜇花
海蜇爽身,個汁酸酸May May , 好開胃

主菜
⭐️熊本大蒜辛子爆牛柳粒

⭐️台南3 杯雞煲
雞好滑好嫩,好入味,送飯一流😋

甜品
⭐️冰花萬壽果
⭐️巨峰提子糕
食完咁多濃味嘅餸,食番d 清甜Ge 甜品中和下。
滿美嘅一餐 🥰
2020-01-17 1983 views
鯉景灣都給人一種世外桃源的感覺,不但蘇豪區有酒吧,各國美食林立。恰巧這裡有間隱世食堂,表面是陶瓷製作坊,實質是集工作坊及食堂於一時的中菜館。午市套餐大約$160,有不同特式小菜配飯,也有湯及甜品,湯清甜美味,菜色也十分特別!
對上一次幫襯已經係三年前,三年後嘅今日食物環境質素依然維持高水準!今次我哋揀嘅係$788一位嘅私房菜式menu。頭盤-梓桐花園拼盤呢個拼盤餸上嚟嘅時候真係好靚,有啲加咗水嘅乾冰所以成件事係好似藝術品咁,有啲白色嘅煙飄喺面食物就若隱若現咁出現係你眼前,好吸睛正影相打卡一流😝🙌🏻 可惜我影相慢咗,啲煙已經冇乜啦🙈順時針方向右上角起:1. 金箔醉鮑魚呢一樣係頭盤五樣嘢裏邊我最鍾意嘅一樣,佢用咗好香醇嘅花雕酒浸鮑魚,鮑魚非常入味,而且一啲都唔老肉質非常鮮嫩,再加埋塊靚靚嘅金泊喺面真係好搶眼😍2.法國鵝肝脆豆腐鵝肝煎得好香外脆內軟,炸豆腐不過不失好滑有豆香味,兩者加埋一齊嘅配搭好夾👍🏻3. 石榴絲蚌片爽脆鮮甜嘅石榴絲撈埋彈牙嘅蚌片,再淋上好香嘅自制麻醬,非常開胃呀!😊4. 酥炸海蝦酸牛油果醬一咬落去就知道海蝦係新鮮嘅海蝦!不過略嫌炸粉厚左少少,如果可以好似天婦羅嗰隻炸粉口感會更加鬆化。牛油果醬都係自家製,幾唔錯😜5. 火焰燒帶子沙律杯雖然呢樣擺喺中間,但係我覺得反而係最普通嘅。一件新鮮嘅帶子刺身上邊加咗少少海膽再火炙燒一燒,而係個底嘅就係沙律菜加咗啲果醋,成件事感覺幾清新🤩食完頭盤就到燉湯了-

頭盤-梓桐花園拼盤

順時針方向右上角起:

1. 金箔醉鮑魚

2.法國鵝肝脆豆腐

3. 石榴絲蚌片

4. 酥炸海蝦酸牛油果醬

5. 火焰燒帶子沙律杯

食完頭盤就到燉湯了- 杏汁花膠燉三寶 🍲

一睇就知呢個湯非常足料,佢所指嘅三寶就係元貝、金華火腿、冬菇。除此之外仲有雞同埋花膠。個湯好鮮甜好香,湯料嘅精華煲晒出嚟,而且佢嘅杏汁亦都係非常之多好好味。食完頭盤,飲完碗湯已經飽咗七成😝🙈
之後終於到主菜啦!

首先嚟嘅係 - 黑松露木瓜炒龍蝦🦐(半隻)

要讚嘅係龍蝦係新鮮嘅波士頓龍蝦,原隻起晒啲肉出嚟切開再用黑松露醬炒,平時食龍蝦都係上湯或者芝士焗,今次可以話係新嘗試,黑松露嘅香味會蓋過龍蝦本身嘅鮮味,成個配搭升華晒,由於隻龍蝦用料上盛,個蝦頭亦都係爆曬膏嘅👍🏻

之後嚟嘅係 - 蒜子蒸石斑🐟

我會話呢道菜其實係炒石斑,比較特別嘅係佢用咗黑蒜,大家都知黑蒜係功效好高嘅一種食物鍾意食嘅人會好鍾意,我自己就一般啦😛🙈食到第二個主菜其實已經好飽😂

第三同第四道菜係一齊上嘅 -

薑汁扒菜苗、廣島蠔荷葉炒飯😋

個豆苗炒得好出色,用咗好嫩嘅豆苗口感非常爽滑!荷葉飯非常有驚喜,我由細到大都唔太鍾意荷葉飯但係今日都食晒😝 因為金蠔冇晒所以大廚David就用咗新鮮嘅廣島蠔汁煮後配上荷葉飯。隻蠔好新鮮,蠔味重非常鮮甜濃郁,熟度啱啱好,咬落去仲爆曬汁🤤
荷葉飯食得出廚師嘅心機,我最怕荷葉飯濕爹爹,呢個荷葉飯每粒飯都炒得乾身分明啱啱好,在用荷葉包住蒸焗,荷葉嘅飄香徹底滲透哂入每一粒飯度,係真正嘅色香味俱全😍😍😍

最後到甜品甜品相對頭盤同埋主菜就冇佢哋咁出色啦不過都合格啦。😝