2024-02-25 286 views
2024春季香港餐廳周開始咗啦📣 由而家至3月24號 一共有超過280間餐廳參與 精選lunch/dinner set 由HKD148起❗️  揀咗同座銀同集團嘅GIN KATSU 餐廳位於歌賦街嘅餐廳主打日式吉列料理🇯🇵 個人幾喜歡套餐追加飽滿嘅吉列廣島蠔🦪    📸 1️⃣ 吉列日本A4和牛定食(120g) (HKD318) 2️⃣ 吉列雜錦定食 (HKD298) 3️⃣ 吉列牡蠣(HKD58/2件)
2024春季香港餐廳周開始咗啦📣
 揀咗同座銀同集團嘅GIN KATSU
餐廳位於歌賦街嘅餐廳主打日式吉列料理🇯🇵
個人幾喜歡套餐追加飽滿嘅吉列廣島蠔🦪

📸
1️⃣ 吉列日本A4和牛定食(120g) (HKD318)

2️⃣ 吉列雜錦定食 (HKD298)

3️⃣ 吉列牡蠣(HKD58/2件)

🍴 吉列日本A4和牛定食120g $380 (8/10)定食白飯/椰菜/漬物無限添加!有西冷同牛柳兩個部位揀,每樣要咗一半試曬!炸麵好輕巧鬆化,同平時食嘅唔同,香脆唔油膩!西冷油脂豐富,口感比較嫩滑油香嗰種,有牛味,牛柳比較瘦,口感都都嫩,冇諗過牛味更濃,兩個部位都好食!白飯正常,椰菜清爽,漬物係柚子蘿蔔,酸甜得嚟帶少少清新,特別又好食!🍴 吉列海白虎蝦定食 $228 (7/10)白虎蝦大大隻,食落緊實有蝦味,唔係爽口啲種,都ok的。🍴 吉列日本和牛漢堡 80g $98 (7.5/10)打得夠實,肉質食落實在唔鬆散,有徵徵牛味,調味比較輕手,食得出肉本身嘅原味,只係冇想像中牛味咁濃。🍴 吉列牡蠣 $68 (7/10)比起平時食嘅更大隻,咬落juicy又creamy,帶微微蠔味,ok的。推薦指數: 8/10和牛係最好食🤤必試,下次可能會試下炸豬排,相對嚟講海鮮冇咁驚喜。
🍴 吉列日本A4和牛定食120g $380 (8/10)
定食白飯/椰菜/漬物無限添加!
有西冷同牛柳兩個部位揀,每樣要咗一半試曬!

🍴 吉列海白虎蝦定食 $228 (7/10)
白虎蝦大大隻,食落緊實有蝦味,唔係爽口啲種,都ok的。

🍴 吉列日本和牛漢堡 80g $98 (7.5/10)

🍴 吉列牡蠣 $68 (7/10)

推薦指數: 8/10
2023-11-23 137 views
這家日式炸豬扒店真是獨具特色。首先,他們的即炸豬扒讓人驚艷,外脆內嫩的口感令人難以忘懷。更令人驚喜的是,師傅不僅精湛地炸製豬扒,還將沙律菜巧妙融入料理中。沙律菜的清新口感與豬扒的香脆形成完美的搭配,為整體帶來豐富的層次感。店家的用心不僅體現在料理上,更表現在服務態度上。師傅熱忱地向客人介紹每道料理,使用餐過程更加有趣。這種注重細節的態度讓人感受到店家對料理的熱愛。總體而言,這家店以獨特的炸豬扒和巧妙的沙律菜搭配,以及優質的服務,絕對值得一試。
$200 (Lunch)
2023-10-24 163 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗中環調查呢間日式吉列專門店,佢主要係食吉列嘢,和牛,黑豚肉,虎蝦,帆立貝,牡蠣等等,食物高質,全部即叫即炸,保証夠熱又夠脆🥩吉列日本A4和牛定食 $380📸表示個定食有漬物,特製牛尾湯同白飯,當然唔少得主角A4和牛啦,有兩大件,配上椰菜絲,而且白飯同椰菜絲係可以追加嘅🙋🏻‍♂️表示個和牛外層酥脆,表面約7成熟,中間5成熟,食落好嫩滑又juicy,入口即溶好好味,個特製牛尾湯好有驚喜,入面除咗牛尾肉,仲有大根同京蔥,飲落味道清甜,牛尾肉口感軟腍,牛味濃郁🍤吉列海白虎蝦 $68📸表示個吉列虎蝦好大隻,炸到條蝦尾翹起,好有動感,賣樣吸引🙋🏻‍♂️表示個炸蝦炸到脆卜卜,食落味道鮮甜,口感彈牙,配上沙律醬同檸檬,可以自行調味📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10

特製牛尾湯
🥩吉列日本A4和牛定食 $380
吉列海白虎蝦
🍤吉列海白虎蝦 $68
📸表示個吉列虎蝦好大隻,炸到條蝦尾翹起,好有動感,賣樣吸引

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
特製牛尾湯
吉列海白虎蝦
今日食咗位於中環歌賦街成日都會大排長龍嘅日本吉列牛專門店GIN KATSU!吉列雜錦定食 $368!裡面有A4和牛、帶子、虎蝦同埋小青椒, 咁多款,日本直送嘅食材都係即叫即炸, 製作過程盡在眼前, 令到食之前有更多一重享受!個人覺得最好食就係吉列帶子同埋吉列虎蝦, 帶子超級厚肉,而且虎蝦都真係好大隻, 不過個吉列A4和牛 坦白講,我有少少失望,唔係太粉嫩⋯⋯另外跟餐仲有羅白漬物、和牛肉湯, 全部都好好食!如果你鐘意食日本吉列牛,相信都可以嚟試下!

吉列雜錦定食 $368!

另外跟餐仲有羅白漬物、和牛肉湯, 全部都好好食!

如果你鐘意食日本吉列牛,相信都可以嚟試下!
2023-09-26
2023-10-05 61 views
鍾意搵好嘢食嘅我幾款要食盡歌賦街了🤪今次嚟到主打吉列定食嘅Gin Katsu,可以坐係吧台位置睇住師傅烹製吉列牛、吉列豬扒同其他吉列菜式。最signature要數A4和牛🥩今次就叫咗個和牛定食過足口癮,若然樣樣都想試下的話都可以選擇什錦定食。吉列日本A4和牛定食烹調前先展示原塊嘅牛肉😍😍包括牛柳同牛肩,有埋出世紙,見到雪花紋都覺得吸引😆定食包括白飯、椰菜絲、牛骨湯、漬物,牛肩肉油脂感非常豐富,入口油花爆發💦吉列皮非常鬆脆。牛柳就瘦啲,口感好軟綿綿,肉味較香😙就咁食或者點少許醬油或醬汁已經ok。幾喜歡個湯,好香牛骨味以及蘿蔔清甜味。吉列蠔另外單點2隻炸蠔,炸皮同樣鬆脆,有蠔嘅鮮味,若然再飽滿一啲就更好😗人均消費:$500推介指數(10分為滿分):7分

吉列蠔

人均消費:$500
推介指數(10分為滿分):7分

2023-10-04
$500 (Lunch)
2023-09-26 57 views
同朋友去食吉列和牛一直都覺得吉列配和牛會好油膩,但食落完全兩回事,食完已經諗定幾時再番黎食ꔐ吉列日本A4和牛定食($380)和牛會先由師傅講解下產地、部位、口感同級數今次可以試到兩款和牛一款牛肩肉,入口油香豐富,外脆內軟腍;另一款口感會較有咬口,肉味會重少少兩款都幾好食,難分高呀一啖吉列牛一啖飯,真係邪惡又幸福ꔐ吉列日本黑豚肉眼定食配烏冬($208)黑豚肉半肥瘦,香脆而有肉汁脂肪部位油香更係爆發出黎,配埋醬汁特別惹味凍烏冬好q嫩彈牙,清爽之餘仲好解膩定食套餐包牛尾湯、柚子大根ꔐ吉列蠔($68)很有水準,炸皮好薄,隻蠔又大隻,咬落去好juicyꔐ日本和牛三文治配芥末牛肉醬汁($180)見個個都叫,忍唔住加點左一份欣賞師傅無烘底,令口感更柔軟吉列和牛又脆又軟,油香豐富
同朋友去食吉列和牛

ꔐ吉列日本A4和牛定食($380)
和牛會先由師傅講解下產地、部位、口感同級數
今次可以試到兩款和牛
兩款都幾好食,難分高呀
一啖吉列牛一啖飯,真係邪惡又幸福

ꔐ吉列日本黑豚肉眼定食配烏冬($208)
黑豚肉半肥瘦,香脆而有肉汁
脂肪部位油香更係爆發出黎,配埋醬汁特別惹味
凍烏冬好q嫩彈牙,清爽之餘仲好解膩

定食套餐包牛尾湯、柚子大根

ꔐ吉列蠔($68)
很有水準,炸皮好薄,隻蠔又大隻,咬落去好juicy

ꔐ日本和牛三文治配芥末牛肉醬汁($180)
見個個都叫,忍唔住加點左一份
欣賞師傅無烘底,令口感更柔軟
吉列和牛又脆又軟,油香豐富

2023-09-26 54 views
中環最近都開左好多新餐廳,有朋友介紹歌賦街開左間吉列專門店,有好多款式既吉列同其他小食, 鍾意食日本野既我就專登今日黎試試金沢湯桶 柚子梳打 $68/btl柚子果汁既味道好清新,甜度適中,咁熱既天氣飲一杯好爽快。吉列日本黑豚肉眼定食(140g) $198黑豚肉質入口鬆化,肉嫩多汁,熟成度控制得剛剛好,唔會令到豚肉太乾吉列日本A4和牛定食(120g) $380A4和牛肉質細嫩鬆化,配搭自家製牛肉汁,令味道提升。定食配上漬物,牛尾湯,白飯介紹返個漬物係鋪頭自家製既日本大根柚子,用酢、糖、柚子皮等醃製而成。咬落好爽,甜甜酸酸好開胃。吉列海白虎蝦 $68/pc海白虎蝦肉質好鮮甜,食落口感彈牙,配搭自家製沙律他他醬仲好食。吉列帆立貝 $68/pc時間控制得好好,炸完出黎仍然可以保持帆立貝既水份同鮮味,極度推薦

金沢湯桶 柚子梳打 $68/btl

柚子果汁既味道好清新,甜度適中,咁熱既天氣飲一杯好爽快。

吉列日本黑豚肉眼定食(140g) $198

吉列日本A4和牛定食(120g) $380

A4和牛肉質細嫩鬆化,配搭自家製牛肉汁,令味道提升。

定食配上漬物,牛尾湯,白飯

吉列海白虎蝦 $68/pc

吉列帆立貝 $68/pc

Other Info. : 中環 吉列
2023-07-12
Celebration
Birthday
  • 吉列日本黑豚肉眼定食
  • 吉列日本A4和牛定食
美女好友請食飯今次有口福喇今次美女帶我同其他朋友一齊去到位於中環出名多好野食既歌賦街搵好西食日式吉列專門店主打和牛定食當日師傅俾咗當日會做定食既靚牛同靚豬我地揀選見到粉紅粉嫩既肉肉 個個都心心眼首先叫咗兩支手工啤酒解下渴一黑一白我哋再叫咗幾份定食同埋吉列單點《吉列日本和牛定食》五成熟定食中有兩款唔同嘅牛部位個人比較喜歡牛西冷《吉列黑豚肉眼定食》黑豚肉眼肥膏香香肉又淋《和牛咖喱定食》牛肉入味 咖喱味香《海白虎蝦吉列》有半價優惠個人對蝦敏感 朋友話好食《和牛漢堡吉列》幾鍾意呢個和牛漢堡 做得鬆化牛味香《帆立貝吉列》半熟好味最後我哋唔食夠喉仲叫多咗一份三文治分享《吉列日本和牛三文治》成餐飯呢道菜係我最滿意我哋最後比呢一個三文治填滿左個肚緊餘嘅空間個個都10分滿足捧住個肚走適合情侶同三唔知己黎可以嗌多啲嘢食試吓唔同種類
美女好友請食飯今次有口福喇

個個都10分滿足捧住個肚走
適合情侶同三唔知己黎
可以嗌多啲嘢食試吓唔同種類
2023-09-24 34 views
中環美食集中地·歌賦街短短一條街·集合多國美食重點是每間店都人頭湧湧!·吉列專門店GIN KATSU以日系和式設計·更設有bar枱可以欣賞師傅認真製作過程· 令用餐體驗更完整♡吉列日本A4和牛定食($380)師傅會先展示和牛· 詳細說明和牛產地同部位食用口感同特式·非常細心薄薄一層嘅金黃香脆炸衣· 配搭粉嫩嘅和牛單單看著就誘人!牛肩部位油花更豐富· 軟腍而充滿油香♡吉列日本黑豚肉眼定食配烏冬($208)同和牛一樣· 師傅會先展示黑豚肉單單可以選擇肥瘦部位·已經大加分!黑豚肉入口鬆化·肉嫩多汁油香四溢配上特調醬汁· 風味更多層次ꕺ定食會配飯/烏冬·牛尾湯同大根柚子漬物烏冬Q彈清爽· 大力建議加配大根柚子漬是師傅自家調製·爽甜香脆解膩一流♡吉列蠔($68)超巨型的吉列蠔· 外脆內juicy♡日本和牛三文治配芥末牛肉醬汁($180)用香軟麵包配上入口即化既和牛連朋友食完都表示·這個有點厲害!

中環美食集中地·歌賦街
短短一條街·集合多國美食
重點是每間店都人頭湧湧!
吉列專門店GIN KATSU
以日系和式設計·更設有bar枱
可以欣賞師傅認真製作過程· 令用餐體驗更完整

♡吉列日本A4和牛定食($380)
師傅會先展示和牛· 詳細說明和牛產地同部位
食用口感同特式·非常細心

薄薄一層嘅金黃香脆炸衣· 配搭粉嫩嘅和牛
單單看著就誘人!
牛肩部位油花更豐富· 軟腍而充滿油香

♡吉列日本黑豚肉眼定食配烏冬($208)
同和牛一樣· 師傅會先展示黑豚肉
單單可以選擇肥瘦部位·已經大加分!

黑豚肉入口鬆化·肉嫩多汁油香四溢
配上特調醬汁· 風味更多層次

ꕺ定食會配飯/烏冬·牛尾湯同大根柚子漬物
烏冬Q彈清爽· 大力建議加配
大根柚子漬是師傅自家調製·爽甜香脆解膩一流

♡吉列蠔($68)
超巨型的吉列蠔· 外脆內juicy

♡日本和牛三文治配芥末牛肉醬汁($180)
用香軟麵包配上入口即化既和牛
連朋友食完都表示·這個有點厲害!
2023-09-23 40 views
🍽️Gin Katsu小編發現歌賦街而家越來越多新餐廳 而其中一邊主要係以日本餐廳為主 今次揀咗一間餐廳主打食吉列牛 裝修風格比較簡約 幾適合收工同朋友傾吓偈飲吓嘢吉列日本和牛定食 ($380)和牛係A4和牛 師傅將舊和牛炸到出神入化 切開中間係粉紅色 肉質鮮嫩同時牛味好濃郁 餐廳另外配有特製牛肉醬汁 令成個味道再昇華 如果份量再多少少就好啦 現場見到其他食客有叫和牛咖喱定食 下次可以再試吓 吉列黑豚肉眼定食 ($198)黑豚肉炸得香脆 另外肉嘅厚度都幾厚 但炸完出嚟唔會乾爭爭 仍然保留到肉汁 咬落好鬆化 配埋佢哋特製醬汁 直頭好似去咗日本食咁吉列帆立貝($68)帆立貝完全被驚艷到 首先帆立貝好厚肉 另外炸完之後仲保留到鮮味 估唔到吉列帆立貝咁好食吉列海白虎蝦 ($68)海白虎蝦size 都幾大隻 味道都唔錯 👍🏻 正常柚子梳打 ($48)呢個柚子梳打估唔到幾驚喜 首先係好夠汽 飲完真係好清爽 柚子幾濃郁 餐廳仲有推介另一個口味 西瓜味 下次會再試
🍽️Gin Katsu

吉列日本和牛定食 ($380)

吉列黑豚肉眼定食 ($198)

吉列帆立貝($68)

吉列海白虎蝦 ($68)
海白虎蝦size 都幾大隻 味道都唔錯 👍🏻 正常

柚子梳打 ($48)
上星期放工去左中環一間日本吉列和牛專門店🎌 —「GIN KATSU」食晚飯😋😋餐廳主打日式吉列和牛🐮,即叫即炸!坐吧枱仲可以睇到師傅製作食物👨🏻‍🍳~~作為牛魔王的我當然要黎試試❤️❤️🍱吉列日本A4和牛定食 $380✨定食包括有吉列A4和牛、漬物、特製牛尾湯同白飯,整體好豐富~~吉列A4和牛外脆內軟🐮,口感細嫩鬆化!仲要啖啖油脂香,配撘自家製牛肉醬汁食一流🤤🤤而特製牛尾湯用上6小時慢火烹調,味道清甜、充滿牛肉香!另外仲有大量沙律🥗,食完可以解解膩👍🏻👍🏻🦪吉列牡蠣(2件) $68✨呢個係佢地的招牌小食,必點!!吉列蠔外層金黃香脆,咬落肥嫩多汁、好鮮甜!蘸他他醬食好開胃😋😋🍹金沢湯桶柚子梳打 $68✨口感清爽,選用天然溫泉水同柚子果汁製成~~入口充滿濃郁的柚子香🍊,氣泡感十足!樽身設計仲好靚添😍😍
作為牛魔王的我當然要黎試試❤️❤️

🍱吉列日本A4和牛定食 $380✨

🦪吉列牡蠣(2件) $68✨
呢個係佢地的招牌小食,必點!!

🍹金沢湯桶柚子梳打 $68✨
口感清爽,選用天然溫泉水同柚子果汁製成~~
入口充滿濃郁的柚子香🍊,氣泡感十足!樽身設計仲好靚添😍😍
2023-09-19 30 views
又去到中環覓好西時間,中環歌賦街日本菜餐廳,有日式吉列和牛,可以以係吧枱前睇住廚師新鮮即炸。吉列雜錦定食|$368雜錦有A5和牛、虎蝦、帆立貝、日本獅子唐(青椒),和牛叫左5成熟,即刻經高溫油炸,肉質依然保持鮮嫩,而虎蝦先開邊再炸,質地厚實。另外,定食附牛尾湯,味道相當濃郁,好香而不油膩,真材實料。柚子梳打|$68絕對會再去食既一間日式餐廳,環境有吧枱亦有卡位,可以睇住新鮮即叫即炸,賣相令人興奮。

吉列雜錦定食|$368

柚子梳打|$68

2023-09-18 1178 views
歌賦街有很多有個性的店和餐廳這次我們去了日本吉列專門店GIN KATSU餐廳除了有吧台的位置可以邊吃邊看廚師備菜之外還有幾個卡位適合朋友來這邊聚會這裡裝修大量用上淺木和淡灰色連餐具等等都充滿和式感覺 😍在點餐前店員都會仔細介紹餐單而且會把放滿當天廚師推介食材的木盤給客人挑選有種去了海鮮餐廳的感覺 🤗🔹️ 吉列日本A4和牛定食 $380這裡的吉列可以配和牛、黑豚肉、和牛漢堡和海鮮等等身為牛魔王的我選了日本A4和牛定食師博在吧台面前直接展示將會使用的A4和牛也會仔細說明產地和用的部位 非常用心👍🏻這裡的定食附漬物、特製牛尾湯、白飯我加了+$10轉冷稻庭烏冬 湯底很好喝 麵質也很棒漬物是餐廳自家製的日本大根柚子漬物採用了日本大根 再用酢、糖、柚子皮等醃製而成調味剛剛好不會過酸但能夠做到開胃的作用 很好吃至於特製牛尾湯的牛味非常濃郁 料也非常多喝完牛尾湯身體暖暖的主角吉列日本A4和牛炸得外脆內嫩和牛呈現完美半熟的狀態 肉色還是粉粉的 很好地保留了肉汁一咬下去很Juicy ❤️一口就能嘗到2種不同的口感加上肉質非常棒 大推 😋調味方面餐廳附上特製牛汁、紫菜碎和薑蔥我們可按個人喜好沾上不同
歌賦街有很多有個性的店和餐廳
在點餐前店員都會仔細介紹餐單
而且會把放滿當天廚師推介食材的木盤給客人挑選
有種去了海鮮餐廳的感覺 🤗

🔹️ 吉列日本A4和牛定食 $380

這裡的吉列可以配和牛、黑豚肉、和牛漢堡和海鮮等等
身為牛魔王的我選了日本A4和牛定食
師博在吧台面前直接展示將會使用的A4和牛
也會仔細說明產地和用的部位 非常用心👍🏻

這裡的定食附漬物、特製牛尾湯、白飯
我加了+$10轉冷稻庭烏冬
湯底很好喝 麵質也很棒
漬物是餐廳自家製的日本大根柚子漬物
採用了日本大根 再用酢、糖、柚子皮等醃製而成
調味剛剛好不會過酸但能夠做到開胃的作用 很好吃

肉色還是粉粉的 很好地保留了肉汁
一咬下去很Juicy ❤️
一口就能嘗到2種不同的口感
加上肉質非常棒 大推 😋
調味方面餐廳附上特製牛汁、紫菜碎和薑蔥
我們可按個人喜好沾上不同的醬汁

食物質素高 而且服務細緻貼心 👍🏻

Type of Meal
Dinner
2023-09-17 616 views
上環歌賦街九如坊一帶好多特色餐廳,平時都喜歡去果邊搵食,今次同朋友去開果邊,自然就不會空手而回,今次去咗呢間日式吉列和牛專門店食晚飯。餐廳裝修簡潔但雅緻,有吧枱位置亦有卡座,而師傅就在吧枱後面即席烹調,既然有得睇表演,我地當然坐吧枱~ 🥢雜錦吉列定食左揀右揀,還是決定揀雜錦吉列定食,既有和牛,也有海鮮,可以試多一點,定食可以選飯或冷烏冬,我咁傳統,當然選配米飯啦~雜錦吉列定食包括海白虎蝦、日本A4和牛、帆立貝及日本青椒仔,吉列做得非常好,每一件都做得香脆,不油不膩,吉列料理跟天婦羅不同,吉列除了食材重要外,炸皮亦要做到香脆,這才是正宗的日式吉列料理。A4和牛師傅建議5成熟,因為A4和牛牛脂平均,炸後油膩感減少,炸皮薄脆,但肉依然是軟嫩,而且牛味濃郁😋白虎蝦好大一隻,蝦肉彈牙,師傅開邊炸,所以成隻都好脆。而帆立貝亦一樣開邊炸,得香脆,但依然鮮甜。🥢吉列和牛三文治同朋友share 這個和牛三文治,這個三文治不得了,超嫩,麵包鬆軟,而內的和牛今次剛巧是A5和牛牛腰肉位置,所以更加軟腍,根本不覺自己在吃肉,入口即溶,配上芥末及豬扒醬汁,少少辛辣及酸甜,配得非常的好🥢日本雜菜吉列拼盤(小)平時比
🥢雜錦吉列定食
🥢吉列和牛三文治
🥢日本雜菜吉列拼盤(小)
平時比較少吃到吉列的蔬菜,見餐聽有這個,覺得幾特別,就點一份來試試,4款蔬菜全部來自日本,包括蕃薯、南瓜、冬菇及洋蔥中選3 款,自然是剔走洋蔥,原來走寶了🤣,師傅話呢隻日本洋蔥好出名,清甜好味,應該要試,可惜太遲了🤣。不過其餘3 款蔬菜都很不錯,蕃薯及南瓜很甜,冬菇厚身,吉列蔬菜的炸皮更加的薄,均勻薄脆,很不錯,下次一定要試吓佢既洋蔥先至得!
🥢柚子梳打
樽裝柚子梳打,好清新,而且不會太甜,一瓶配吉列料理非常的好。
  • 吉列日本和牛三文治