2024-05-19 6 views
東涌呢個死城仔,夜晚9點幾就冇咩嘢食,仲開緊嘅食肆十間有九間都黑口黑面咁招待你。如果想9-10點搵嘢食,我多數會去元気,環境算舒服,嘢食都尚算可以。三文魚壽司麻麻地,下次試吓油甘魚。最正:    - 鰻魚好滑    - 螺肉爽口,味道唔錯    - 鐘意飲佢哋啲湯,尤其係魚湯,比味增湯仲好飲仲有心    - 魚子唔新鮮    - 烏冬加溫泉蛋,必食    - 墨魚咀,香口嘢經過接近一粒鐘坐過山車咁嘅車程,終於由大澳返到東涌。一落車就已經諗住食元気,原本想用手機app攞飛,點知個app又死。好彩嚟到餐廳仲有位,唔使等就可以坐低食。炸墨魚咀 $35:熱辣辣嘅墨魚咀幾大粒,炸得好香口而且口感爽彈,唔錯。每次嚟元気都叫差唔多嗰啲嘢,軍艦三味、辣味三文魚同辛辣長鰭吞拿魚之類都係一貫水準。不過佢哋新出嘅汁燒油甘魚,蔥花蒜片落得太多,食落去淨係食到蔥蒜味,油甘魚原本嘅油香就食唔出。仲有炙燒左口魚裙邊,俾人燒到斷開兩截,食落去淨係得油膩感,食唔返以前嗰種香氣。至於第一次試元気嘅厚燒玉子,表現令人失望。始終覺得和花亭(已經執咗)嘅厚燒玉子先係最好食。有彈,都有讚嘅。帶子食得出鮮甜味,而且肉質都幾厚。大滿
三文魚壽司麻麻地,下次試吓油甘魚。

最正:

- 鰻魚好滑
    - 螺肉爽口,味道唔錯
    - 鐘意飲佢哋啲湯,尤其係魚湯,比味增湯仲好飲仲有心
    - 魚子唔新鮮
    - 烏冬加溫泉蛋,必食
    - 墨魚咀,香口嘢

有彈,都有讚嘅。帶子食得出鮮甜味,而且肉質都幾厚。

大滿足三文魚腩,油花雖然唔算好豐腴,但係以$10嚟講已經算超值。

最後叫咗碗日本溫泉玉子烏冬,估唔到麵條爽彈,同溫泉蛋撈勻之後,多咗幾分蛋香味,口感嫩滑好多,俾個like佢。本來仲諗住叫杯煎茶雪糕,但明明雪櫃有貨,店員居然話雪糕俾人hold起咗。咁奇怪嘅,唔食算數。

臨近2016年,元気會員惠顧滿$250可以獲贈2016年枱曆一本,入面附有12張優惠券,用嚟享用折扣同美食。2016年都要繼續食元気喇~

今次嘅食記係講述元氣壽司嘅地道風味~首先,我啱啱食咗佢哋嘅海膽手卷,呢個真係正!👍 海膽新鮮滑溜,即刻係我口腔內為我嘅味蕾開咗個Party,簡直就係點綴咗我嘅日子!然後我試咗嗰個招牌炙燒三文魚腩,見到佢上面嗰層脂肪光澤照人,一入口,啲脂肪就溶化喺口裏,好滿足!講到卷物,我就一定要提提佢哋嘅火炙鰻魚卷,外表普普通通,但味道確實一流。鰻魚肉質鮮嫩可口,加上嗰陣陣炭香,咁嘅味道夠晒撲鼻,真係食飽咗都想再食!至於餐廳嘅氣氛同服務,都算係溫暖同親切,令人有種好似食緊屋企飯噉嘅感覺。總括而言,元氣壽司就似一個美食寶藏,每次去都可以發現新驚喜,實在係啱晒啲愛品嚐日式料理嘅街坊。下次走過路過,千萬唔好錯過咯!🍣🥢💯

2019-08-23 1008 views
基本上都不知實際去過多少次元氣壽司,要不是這次剛好從馬會取得美心集團的$50現金券,應該都不會無端端獨自去元氣吃午餐。雖然自稱是日式食肆,但想不到,內裏冷氣竟然非常之虛弱,坐近門口位還要靠風機來替客人消除悶氣可能因為估計到午市去吃迴轉壽司的食客不太多,因此可以見到迴轉運輸帶上邊的壽司也寥寥可數。結果就點了一個先前已經看中的,炸雞配雜錦魚生丼,除此之外還有一個茶碗蒸旦,碰巧這天有沒有麵豉湯,因此可以以罐裝汽水代替,那就更合我心水了。炸雞的份量極少,只是微微的兩粒炸雞,而且外皮偏厚,幸好他還不是炸雞番熱,不至於冷冷的兩粒厚皮炸雞。可能因為室內冷氣不算太勁,就連可樂都不算太凍,真是浪費了汽水。魚生丼飯有各式魚生:三文魚、吞拿魚、大蝦、以及青瓜以及玉子。大蝦尚算新鮮,大隻肉多,不會腥;反而三文魚有幼骨,口感何奇差。茶碗蒸味道不錯,細細個碗裏邊,但雞蛋還算蒸得非常滑總括來說,而且嗰日食午餐來說,都要接近$100 ,也不算太過抵食。和它差不多$100午餐來說,現在東涌又重新開了美食廣場,雖然都不甚了了,但是夠時間的上班一族,應該都會去看看新事物,總好過捱着$100午餐,再吃這些質素不高的午餐吧。👋
基本上都不知實際去過多少次

雖然自稱是日式食肆,但想不到,內裏冷氣竟然非常之虛弱
,坐近門口位還要靠風機來替客人消除悶氣

結果就點了一個先前已經看中的,

大蝦尚算新鮮,大隻肉多,
不會腥;反而三文魚有幼骨,口感何奇差。

茶碗蒸味道不錯,細細個碗裏邊,但雞蛋還算蒸得非常滑

和它差不多$100午餐來說,現在東涌又重新開了美食廣場,雖然都不甚了了,但是夠時間的上班一族,應該都會去看看新事物,總好過捱着$100午餐,再吃這些質素不高的午餐吧。👋🏿
Type of Meal
Lunch
2019-06-23 310 views
在店門外等候多時,眼見有多張枱已清理多時而並未安排入坐,空位置大概有十五個左右,維持大約十分鐘,之後才突然一次過陸續安排入坐,而當男職員叫出我的號碼時,我已馬上上前到櫃臺,我等了五秒男職員都冇望過我,我唯有將號碼紙放於他面前才得到理會,之後跟隨他的步伐前往我的座位時,他突然在我耳邊大叫日文的歡迎光臨,真的是在耳邊沒有誇大,因為我真的被他嚇到了,食物方面,三文魚是室溫的,令我有啲害怕在保存時到底有沒有放入冰箱,最後在座位準備前往結賬時,發現店員沒有給我號碼板,跟職員說了之後,只叫我直接去櫃枱,櫃檯職員問我坐那個座號,我以為我步行去櫃臺時,他們已經用walkie 交代了,幸好我有把自己的座號記起來,不然我要跑回去看,服務態度每況愈下,職員態度懶散,坦白說我也很久沒來元氣光顧了,要不是突然想食壽司我也不會來,食物選擇少,我每次光顧都是點一樣的食物,現在這樣讓我更不想再去吃了,多人排隊唔係因為好食定服務好,係因為東涌真係冇得選擇,請大家唔好誤會

2019-06-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-04-10 357 views
前排4月4號兒童節, 本身只不過係我lunch去食飯,點知一入咗元氣嘅職員就俾咗一盒紅色嘅禮物我,原來係元氣為咗慶祝兒童節送俾大家一份小小嘅兒童節禮物。我就抽左一盒飛行棋啦。有時候元氣做埋呢啲活動都幾好,感覺上好似成日比驚喜。講返嘢食先,我嘅午市套餐,入邊有一個芝士薯餅,一個三文魚飯,一個味增湯同埋五件壽司仲有四五件刺身。加埋一都係$102好抵食。我自己一個人食到超級飽,仲要元氣嘅質素都算係唔差,所以平時如果想食壽司都會特登去食元氣嘅午市套餐,平之外份量又多。

2019-03-27 194 views
元氣又有新搞作🍣今日黎到東涌分店,冇咩人排隊。啊!原來呢間無高速線SO SAD .......期間限定出咗三款吞拿魚一於要去試試芝士醬油脆蒜吞拿魚 19$ / 2件忌廉芝士加埋吞拿魚已有好夾仲要有啲脆脆地炸蒜係面 多一重口感值得一試!好似去到4月頭咋😟仲試埋避風塘吞拿魚有啲類似大蔥絲加蔥花同辣椒碎係面,配埋略為炸熟咗嘅吞拿魚皮唔怪得係冠軍級香港風味,OK不過⋯臨尾打算encore多件三文魚腩,竟然有根sad ending

元氣又有新搞作🍣

今日黎到東涌分店,冇咩人排隊。
啊!原來呢間無高速線SO SAD .......

期間限定出咗三款吞拿魚一於要去試試
芝士醬油脆蒜吞拿魚 19$ / 2件
忌廉芝士加埋吞拿魚已有好夾
仲要有啲脆脆地炸蒜係面 多一重口感
值得一試!好似去到4月頭咋😟

仲試埋避風塘吞拿魚
有啲類似大蔥絲加蔥花同辣椒碎係面,配埋略為炸熟咗嘅吞拿魚皮
唔怪得係冠軍級香港風味,OK

不過⋯臨尾打算encore多件三文魚腩,竟然有根
sad ending
$120 (Lunch)
2019-03-21 177 views
今日比平時遲咗食lunch, 見咁啱撞正咗元氣嘅tea time就入嚟叫咗個tea set食因為呢間係迴轉鋪,所以佢嘅tea set選擇彈性會大啲我就揀咗日式燉蛋,炸周打海鮮薯餅配個壽司set周打海鮮薯餅唔記得咗影相,佢啱啱炸起熱辣辣,入味有幾香嘅周打海鮮味,cream味反而唔睇錯,但都ok日式燉蛋食落都幾香好滑,佢應該有用雞湯或者鰹魚湯做過base, 入味配料有眼見嘅 冬菇啦鳴門卷仲有蟹柳同粉絲壽司嘅set三文魚 赤海蝦 加州小卷同埋炸蝦卷整體都ok啲刺身都幾新鮮,特別想講下個炸蝦卷食落仲有啲脆口應該係即叫即炸,係舊三文魚瘦咗啲咁另外叫左碟甜蝦卷,佢上面足足有6隻甜蝦卷物 入面有蟹柳同青瓜絲食落去都幾爽口㗎 健康又真係好甜 我特登將甜蝦擺晒落一嚿一次過擺落口超好食
因為呢間係迴轉鋪,所以佢嘅tea set選擇彈性會大啲
我就揀咗日式燉蛋,炸周打海鮮薯餅配個壽司set

日式燉蛋食落都幾香好滑

壽司嘅set三文魚 赤海蝦 加州小卷同埋炸蝦卷

另外叫左碟甜蝦卷,佢上面足足有6隻甜蝦
2019-02-20
$66 (Tea)
2019-02-19 175 views
東涌真係美食沙漠,得兩間日本餐廳,其中一間就係元氣。因為係會員有九折既關係,當諗唔到食咩既時候元氣就係最好既選擇。提早响app拎飛就唔使等,因為東涌分店都幾多遊客排隊(近纜車)。食物係元氣一貫的水準,不過季節限定既Parma ham sushi 有啲怪....新既帆立貝杯都幾抵食,值得一試。
新既帆立貝杯都幾抵食,值得一試。

2019-01-31 127 views
香港人真係好鍾意食日本野,我自己都唔例外,所以日本餐廳隨處都有。今日我心血來潮又想食壽司!於是我去了分店非常多的元氣。元氣大家都認識,感激突然想食壽司的時候就會想起元氣。元氣的價錢中等合理,選擇都可以最重要的是食物的質數都有一定的保證。我每次必點的是烏冬海蝦和芥辣八爪魚壽司。首先烏冬夠熱,湯較清味精不算多烏冬夠彈牙,十分不錯。海蝦壽司:海蝦夠大夠厚!而且每件只是$10蚊,如果喜歡食蝦的人真的是不能錯過。芥辣八爪魚:我最喜歡芥辣八爪魚的芥辣都嗆,八爪魚夠彈牙有咬口!加埋一起食十分刺激。

首先烏冬夠熱,湯較清味精不算多烏冬夠彈牙,十分不錯。
2019-01-09 475 views
同朋友諗唔到食咩嘅時候,通常都會食元氣,依個價錢黎講,質素唔算太差。必食嘅海膽魷魚軍艦、芥辣八爪魚軍艦、帆立貝壽司、甜蝦壽司、炸蝦卷等等。次次點嘅其實都係差唔多😂不過性價比不錯👍🏼
2018-12-24 143 views
本來以為中午有lunch set,可能臨近聖誕,所有午市同埋下午茶套餐都取消了,只可以單點。因為一個人食,所以去到即刻有吧枱位。我始終點了即點即做,因為比較新鮮。我差不多全部都係點$10件嘅壽司🍣,因為新鮮但質素又唔會太差。不過最需要改善嘅地方就係三文魚辣壽司同帶子壽司用同一隻碟上,令帶子壽司都沾上了辣油,影響了帶子壽司既味道,呢一點好需要改善。
2018-12-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
2018-12-06 128 views
質素份量同一様的食物, 不同的時間不同價錢, 我當然會選擇在下午茶時段過來大吃一頓 我自己認為, 在不是繁忙時段, 你看完餐單叫人下單的那些食物比較新鮮 上一次我和朋友過來吃, 它的三文魚刺身很新鮮很甜美
2018-12-02 135 views
轉了餐牌後的下午茶。食物質素大大下降。環境衛生也差了。落單又错漏壽司味道怪怪炸周打魚湯蜆餅~又乾又諧的炸物湯烏冬~上枱是暖的日本燉蛋~唯一可取的食物粟米天婦羅 ~其實是一團大麵粉炸少量粟米,口感味道何其差追加三文魚~比較正常追加軟殼蟹手捲 ~似炸紙皮手捲食後感:短期都不會幫襯
2018-09-30 216 views
今日去左食元氣壽司,好彩的等左10分就有位。我地叫左好多壽司,有三文魚壽司,元氣卷,芝士鰻魚卷,燒黑椒三文魚卷,燒帶子壽司,仲叫左蟹子沙律同三文魚手1卷。食左甘多次都好鍾情元氣既壽司飯,醋既份量剛剛好,少少涷,加上wasabi真係好夾. 另外,燒黑椒三文魚卷仲熱熱地,入口即溶,加上黑椒香味,把三文魚既鮮味帶晒出黎。另外,三文魚壽司係$14 有2舊 都幾抵食!另外,元氣既綠茶粉是任加的,可以跟自己喜愛加多幾匙,唔錯。
另外,元氣既綠茶粉是任加的,可以跟自己喜愛加多幾匙,唔錯。
2018-08-14 286 views
今日夜一夜就要飛 為免係機場餐廳比人劈 / 摸門釘,所以決定係東涌站解決咗夜晚個餐先,真係好肚餓,見到隔離PizzaHut都已經掛咗「休息」牌,好彩見到元氣未閂門!一入到黎,counter就好welcome咁問我地幾多位,就收工都不失禮貌行前多兩步已經有店員serve我地,佢見我地有行李,就幫我地搬,然後就guide我地去卡位佢座位位置寬敞,有卡位、迴轉枱、四人枱,而每一個位置都帶點私隱度,感覺讓人都有私人空間,唔會覺得逼人、狹隘。加上燈光柔和,令人感覺舒服。去到點野食時間!一條長長既list,列晒所有類型既壽司、麵食、小食、甜點等等,最令我欣賞既係佢就收舖都唔會話「呢樣無嗰樣無」全部我同朋友order既都到齊。佢上菜仲要有跟足類別,例如壽司、軍艦、卷物,分門別類上枱,好well-organized我地點咗九款既壽司及一款小食,都係比較大路既口味。帆立貝裙邊呢個小食除咗主角外,仲帶些少海哲份量合宜。至於壽司,食落魚生、玉子同腐皮都係凍既,非常好!加上我地好肚餓既關係,真係食唔停啊!佢既三文魚雖則唔係厚切,但係佢既長度比一般既都幼長,切得很細膩;火灸三文魚亦有燒香的味道,味道分明。北寄貝

全部我同朋友order既都到齊。

我地點咗九款既壽司及一款小食,都係比較大路既口味。帆立貝裙邊呢個小食除咗主角外,仲帶些少海哲份量合宜。至於壽司,食落魚生、玉子同腐皮都係凍既,非常好!加上我地好肚餓既關係,真係食唔停啊!佢既三文魚雖則唔係厚切,但係佢既長度比一般既都幼長,切得很細膩;火灸三文魚亦有燒香的味道,味道分明。北寄貝壽司上的刺身好新鮮、有色澤。不可缺少既左口魚裙邊的價錢相對比較高,件數亦只得一件,但真係好好味,魚的味道突出 加上灸燒的燒製方法,令味道更上一層樓!

我最為讚嘆既係牛油果軟殼蟹卷。軟殼蟹真係好好味!配合埋牛油果,簡直係口感豐富之餘,味道亦無喧賓奪主
係至於玉子同芥辣八爪魚軍艦則有同一個問題,就係紫菜已經林咗,使口感一般,味道卻依舊。

最後食埋個cheese cake做甜品,就大滿足
cake因為已經一早整好,所以好快就送到上枱。佢好明顯係一個好凍既雪櫃甚至冰格攞出黎,因為佢一上枱係硬到食唔到,但食主食食到差唔多,就時間剛好,食得~佢既芝士味好重,但唔膩,好食!相信餅底厚啲會更好食

2018-08-11