2025-07-29 84 views
今次去左太子新開既【月華】食日式串燒、燒鳥。餐廳主打比較高級少少既燒鳥,有D特別部位同omakase set。我地就叫左一份omakase set同幾樣單點。Omakase Set:包括10串串燒,其中5串鷄、2串肉類、1串海鮮同2串蔬菜/素食。一份主食同雪糕。Set入面個人最推薦鷄腿、鰻魚、鷄皮,親子丼都非常不錯。鷄腿:炭火燒到外皮焦脆,肉質嫩滑多汁!簡單鹽燒已經好香口鰻魚:蒲燒醬汁甜度啱啱好,魚肉肥美無骨,入口即化!表面燒到微焦脆邊,正~鷄皮:燒到超脆身,油脂逼出嚟但唔會膩,灑少少七味粉更加惹味~送酒一流!親子丼:滑蛋煮到半熟,撈埋鮮嫩鷄肉同洋蔥,醬汁甜香入味!飯粒吸飽蛋汁味淋魚乾:魚乾烤到外脆內軟,味淋甜香突出自家制魚餅:真材實料魚肉製作,彈牙得嚟唔會粉,煎到表面金黃牛舌:厚切爽脆,炭火香十足!簡單鹽燒已經好正,建議擠少少檸檬汁~豚肉溏心蛋:豚肉片卷住流心蛋,燒到外層微焦,切開蛋汁流出嚟~口感層次豐富!免治鷄肉串:混入軟骨增加口感,燒到外脆內多汁!點埋生雞蛋黃更加滑溜濃郁~芝士玉子燒:厚身玉子燒夾住半溶芝士,鹹香十足!不過呢個係無甜味既版本黎既。

Set入面個人最推薦鷄腿、鰻魚、鷄皮,親子丼都非常不錯。
鷄腿:炭火燒到外皮焦脆,肉質嫩滑多汁!簡單鹽燒已經好香口

味淋魚乾:魚乾烤到外脆內軟,味淋甜香突出

自家制魚餅:真材實料魚肉製作,彈牙得嚟唔會粉,煎到表面金黃

2025-07-14 192 views
月華,位於太子,好近地鐵站,型格裝修😎主打日本串燒,加部份日式小食、居酒屋料理,幾吸引👍🏻酒嘅選擇都唔少,好多配食清酒,天氣咁熱飲返杯高質嘅惠比壽生啤🍻準備開餐OMAKASE串燒餐,廚師發辦,10道菜式🍢鹽燒雞翼,外皮夠脆,鹽味唔錯🐥蒲燒鰻魚,非常厚身😍啖啖肉好好味,燒牛脷,帶胡椒粒,厚切咬落去爆汁👍🏻味道相當正,金菇豬肉卷,幾特別嘅,咬入去幾Juicy,汁燒雞腿肉,嫩滑有咬口,新鮮雞肉特別好味😋燒雞皮好香脆唔錯,明太子翠玉瓜,幾特別嘅蔬菜,好味道🙌🏻燒炸豆腐炸得非常之脆,豚肉溏心蛋+免治雞肉棒,好夾既配搭,咬淡豚肉糖心蛋,就有埋蛋漿去點免治雞肉棒😽免治雞肉口感唔錯,有軟骨,兩串都係幾高質嘅串燒🤞🏻雞湯素面,專門做日式雞串燒嘅地方先會見到嘅主食,雞濃湯配素面啱晒味,好正🫶🏻繼續追加🍡鹽燒雞頸,新鮮雞太吸引,最愛部位雞頸,更加有咬口,味道正🤤和牛肉眼,雖然價錢唔係平,但非常有質素👍🏻肉質淋滑,充滿牛汁😵牛味爆發,芝士玉子燒,有蛋汁係入面,加埋芝士,幾豐富嘅口感😎燒飯團配埋紫菜食,香脆好味😆整體相當高質素嘅串燒,材料食得出係有要求🤘🏻味道和風,想食日本串燒可以試下依間!😇

燒鰻魚

汁燒雞腿肉
明太子翠玉瓜
雞湯素麵
和牛肉眼
呢間日式居酒屋,主打燒鳥串燒有多款酒精類飲品,啤酒🍻Sake🍶店主勁friendly,好好客👍🏻每款食物都好用心製作✨又有特色✨雞鳥之選🐣佢地既串燒慢火細烤,鎖住肉汁😋雞鳥種類款式多,雞皮,雞腎雞翼,雞尾,大蔥雞肉雞皮有驚喜,吾會完全乾曬外脆內軟,仲好juicy~~~🥰✨牛脷🐮牛脷用左牛舌心,中間最爽嫩既部位表皮酥脆,肉質鮮嫩多汁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨金菇豬肉卷🫔豬肉卷🐽好窩心,一口可以進食金菇就剛剛好可以進食調味岩岩好帶點香口,充滿肉汁✨豚肉溏心蛋🥚豚肉包住溏心蛋,好特別比例剛剛好,溏心蛋爆出蛋漿豚肉包住蛋白😙😙✨特製走地雞🇯🇵走地雞肉質鮮嫩,肉質較緊實不失柔軟,保持到豐富既肉汁比平時既雞肉有另一番風味,有吾同既層次✨燒魷魚一夜乾🦑燒魷魚外層微焦,入面保持嚼勁燒完後,更加有魷魚既天然風味~~✨椰菜沙律🥗用左日本🇯🇵椰菜,特別鮮甜仲有日本黑木耳,好健康😍又可以中和食串燒既油膩感~~✨明太子翠肉瓜😍好中意燒左既明太子醬面層有一種焦香,翠肉瓜多汁好鬼夾~~🤤🤤
呢間日式居酒屋,主打燒鳥串燒
有多款酒精類飲品,啤酒🍻Sake🍶
店主勁friendly,好好客👍🏻
每款食物都好用心製作✨又有特色

✨雞鳥之選🐣
佢地既串燒慢火細烤,鎖住肉汁😋
雞鳥種類款式多,雞皮,雞腎
雞翼,雞尾,大蔥雞肉
雞皮有驚喜,吾會完全乾曬
外脆內軟,仲好juicy~~~🥰

✨牛脷🐮
牛脷用左牛舌心,中間最爽嫩既部位
表皮酥脆,肉質鮮嫩多汁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✨金菇豬肉卷🫔
豬肉卷🐽好窩心,一口可以進食
金菇就剛剛好可以進食
調味岩岩好帶點香口,充滿肉汁

✨豚肉溏心蛋🥚
豚肉包住溏心蛋,好特別
比例剛剛好,溏心蛋爆出蛋漿
豚肉包住蛋白😙😙

✨特製走地雞🇯🇵
走地雞肉質鮮嫩,肉質較緊實
不失柔軟,保持到豐富既肉汁
比平時既雞肉有另一番風味,有吾同既層次

✨燒魷魚一夜乾🦑
燒魷魚外層微焦,入面保持嚼勁
燒完後,更加有魷魚既天然風味~~

✨椰菜沙律🥗
用左日本🇯🇵椰菜,特別鮮甜
仲有日本黑木耳,好健康😍
又可以中和食串燒既油膩感~~

✨明太子翠肉瓜😍
好中意燒左既明太子醬
面層有一種焦香,翠肉瓜多汁
好鬼夾~~🤤🤤
2025-06-26
$350 (Dinner)
2025-06-29 226 views
呢間新開的「月華」,原來只是開張了一個多月,今晚被我發現了,離地鐵站只需3分鐘路程。今晚嘅餐單,串燒佔咗九成,而8成都係鷄添!嚟呢度我提議一定要叫「鷄」吖!🍡免治雞肉棒 $38🍡雞皮 $34 - 呢個真心要推薦俾大家,鷄皮燒得夠均勻,非常香脆!😋🍡雞翼 $30🍡雞胸軟骨 $30 - 非常有「咬」感🍡雞心 $30🍡雞尾 $32 - 除咗香仲口感好滑嫩🍡雞腿肉 (塩) $36🍡雞肝 (塩) $36 - 燒至半生熟,俾一般鷄肝較軟熟🍡雞胸肉 ($32)上面加咗柚子胡椒 - 燒至半生熟,肉質好嫩🍡大蔥雞肉 (塩)($34)🍡牛脷 $52🍡燒炸豆腐 $36🍡燒菠蘿 $45 - 菠蘿好甜兼且可以解芝士玉子燒 $60 - 玉子配埋芝士,更加惹味燒飯團 $45 x 2 - 形狀好似一隻雞腿咁,唔講唔知係燒飯團,飯團燒得外脆內軟!值得推薦!👍🌟每位茶錢 $20

🍡免治雞肉棒 $38
🍡雞翼 $30
🍡雞胸軟骨 $30 - 非常有「咬」感
🍡雞心 $30
🍡雞尾 $32 - 除咗香仲口感好滑嫩
🍡雞腿肉 (塩) $36
🍡雞肝 (塩) $36 - 燒至半生熟,俾一般鷄肝較軟熟
🍡大蔥雞肉 (塩)($34)
🍡牛脷 $52
🍡燒炸豆腐 $36
🍡燒菠蘿 $45 - 菠蘿好甜兼且可以解
芝士玉子燒 $60 - 玉子配埋芝士,更加惹味
🌟每位茶錢 $20
2025-06-25
$397.5
2025-06-22 221 views
放假對自己好啲,喺太子搵到間食材來自日本嘅高質串燒店!師傅好用心做串燒,亦對我哋好熱情❤️我地叫左師傅精選omakase🥳🥳含十串精選串燒1. 雞翼:雞翅,經典的串燒選擇,外酥內嫩,常用鹽或醬汁調味。2. 雞肩:取自雞的肩部肉,肉質較為結實多汁,適合燒烤。3. 紫蘇豬肉卷:豬肉片包裹紫蘇葉,風味獨特,結合肉香與清新紫蘇。4. 雞蠔肉:雞的胸腹部位,肉質較嫩,適合燒烤至熟。5. 雞腎:雞的腎臟,口感細膩,常用鹽或醬汁調味。6. 牛舌:牛的舌頭,經過烤制後有嚼勁,風味濃郁。7. 冬菇:香菇的一種,經燒烤後香氣撲鼻,是素食者的好選擇。8. 燒鰻魚:烤制的鰻魚,外皮酥脆,內部鮮嫩,是日本料理中的經典。9. 京都燒豆腐:京都風味的燒豆腐,口感細膩,常搭配醬油或味噌。10. 免治雞肉棒:碎雞肉捏成棒狀,經過烤制,肉質柔嫩多汁。豚肉溫泉蛋:豚肉串配搭溫泉蛋,蛋汁濃郁,增添風味。另可配特製燒飯團/雞湯素麵/親子丼 三款中的其中一款,最後還有一款雪糕,啱晒夏天透心涼。😄😄親子丼飯:以雞肉和雞蛋燴煮於米飯上的日式蓋飯。我哋仲試咗以下幾款特色料理🍣🍣 紫蘇芝士雞串:雞肉串包裹紫蘇葉和芝士,融合多層次的味道。燒

我地叫左師傅精選omakase🥳🥳

含十串精選串燒

2. 雞肩:取自雞的肩部肉,肉質較為結實多汁,適合燒烤。

4. 雞蠔肉:雞的胸腹部位,肉質較嫩,適合燒烤至熟。

5. 雞腎:雞的腎臟,口感細膩,常用鹽或醬汁調味。

6. 牛舌:牛的舌頭,經過烤制後有嚼勁,風味濃郁。

親子丼飯:以雞肉和雞蛋燴煮於米飯上的日式蓋飯。

我哋仲試咗以下幾款特色料理🍣🍣

紫蘇芝士雞串:雞肉串包裹紫蘇葉和芝士,融合多層次的味道。

燒鰻魚飯:烤鰻魚搭配白米飯,是日本傳統美食。

A5和牛肉眼:頂級A5等級和牛,肉質細膩多油花,適合慢慢品味。為筆者最愛😻

📍月華
📕太子汝州街41號地舖

2025-06-22
$450 (Dinner)
6 day(s) ago 0 views
今天發現了這家隱藏在太子街角的燒烤專門店,主打串燒。和牛肉眼串,頂級和牛與番茄、洋蔥、青椒串在一起,牛肉的脂香在口中融化,蔬菜的清爽開胃。梅子紫蘇芝士雞肉卷,帶來驚喜的三重奏:紫蘇的香氣、梅子的微酸與流心芝士的濃郁,雞肉嫩滑!明太子翠玉瓜,厚切的翠玉瓜鋪滿鹹鮮的明太子,烤到邊緣微焦脆,咬下時瓜肉的清甜與明太子的顆粒感在舌尖交織,層次豐富。鰻魚外皮烤得酥脆,膠質滿滿;雞心處理得毫無腥味,嚼感爽脆;大蔥雞肉串的蔥段香甜與照燒醬搭配得好;免治雞肉棒咬下去軟嫩香氣撲鼻!紫蘇豬肉卷更是讓人驚豔,紫蘇葉的香氣穿透肥瘦相間的豬肉,風味獨特。特製走地雞,肉質緊實卻不失多汁,蘸點店家秘製的醬,鮮味瞬間提升。雞湯素麵,湯濃郁到能喝出滿滿的膠質,細麵吸飽湯汁,溫暖又滿足。自家製魚餅好香軟;蘋果汁與橙汁酸甜冰涼,非常適合搭配燒烤解膩!
今天發現了這家隱藏在太子街角的燒烤專門店,主打串燒。

2025-07-30 0 views
今日去完動漫節人多悶熱消耗了不少能量,勁想食串燒慰勞下自己,完美地完結辛勞的一天😌呢間餐廳好靚,環境闊落坐得好舒服🥰Staff都好細心問我地食物喜好,餐前仲有毛巾抹手,係進餐前做好準備☺️☺️我地點左個燒鳥omakase,有10串以雞不同類別的串燒,即叫即燒熱辣辣,好滿足☺️☺️我特別中意酒盜芝士、芝士玉子燒,佢地用上日本芝士好creamy好香,令食物層次感好豐富🩷而燒飯團一樣出識,外層燒到脆卜卜,飯粒粒分明充滿醬油香,好食到停唔到口🤤另外,餐廳有好多不同種類的酒,可以比客人來把酒談心,店員都會同客人傾計好有氣氛🥰💛💛💛💛💛💛💛💛以下係我所點的食物🤤🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡鰻魚飯芝士玉子燒酒盜芝士薯仔沙拉梅水晶廚師精選燒飯團💛💛💛💛💛💛💛💛

呢間餐廳好靚,環境闊落坐得好舒服🥰

💛💛💛💛💛💛💛💛
薯仔沙拉
梅水晶
廚師精選
💛💛💛💛💛💛💛💛
月華,一間喺太子嘅日本餐廳🇯🇵😆食居酒屋料理🏮都有幾多款可以比客人選擇🌟因為我有選擇困難症,所以就揀左OMAKASE串燒餐,將煩惱交返比廚師🧑‍🍳我乖乖地等食就好😋蒲燒鰻魚,好後肉仲帶微焦味,每啖都充滿炭火風味😌 鰻魚肉質軟滑、入口即溶,脂肪豐富唔會膩,滿滿的幸福感🫶🏻汁燒雞腿肉外皮煎到微脆,鎖住肉汁,賣相已經極吸引🥹(如圖🩵)味道100分,超級惹味,肉質都好有咬口😌!金菇豬肉卷💞 賣相精緻,外層薄切豬肉包住爽口嘅金菇,一咬落就有雙重口感😍 豬肉煎得微焦,鎖住肉汁,入口帶少少鹹香😆金菇吸晒醬汁,一咬落去超級juicy😝明太子翠玉瓜,係一道融合日式與清新蔬菜香嘅小食😍 翠玉瓜煎得微焦,保持爽脆多汁,每啖都爆汁又清甜🥳面層明太子鹹香濃郁,配埋一齊食又係幾得意😜豚肉溏心蛋+免治雞肉棒🍗一端上枱就已經好吸睛,半熟蛋黃正到爆💥,切開果陣蛋漿流出黎好治癒😍,蛋香濃郁兼帶少少黏口感😋豚肉包住溏心蛋,肉味鹹香入味,油脂豐富但唔會膩,每啖都充滿層次感,好有飽足感🥰免治雞肉棒口感彈牙,外皮煎到有微脆焦香,內裡肉質細緻且juicy😆夾埋溏心蛋一齊食,一句講灑PRRFECT MATCH!雞湯素麵🍜雞肉幾嫩口😌

雞湯素麵🍜雞肉幾嫩口😌雞湯素麵色澤清澈,湯底帶淡淡雞汁香飲落去清爽無負擔🫶🏻幾得意原來食法有d似沾麵😋浸落堂食一啖先,想再濃味d先倒灑落個湯到食😜所以可以因應自己嘅口味黎選擇食法😙

芝士卷蛋🧀🥚好濃芝士味👅蛋皮滑嫩,配上半融芝士,食落去鹹香濃郁😆不過就咁食可能會有少少膩!所以搭配飯糰 🍙食正啦🥰飯糰有焦香😍要落去脆脆地又甜甜地😚兩者一齊食都幾夾架🫣

1K
2025-07-22 30 views
📍 月華{太子} 估唔到太子有依間隱世嘅串燒店,仲要開到好夜!為食嘅我呢日就去咗呢間串燒店,環境同食物都唔錯!雖然係串燒店但冇咩油煙味,坐吧台仲可以望住師傅燒🍢呢度有一個餐單係好特別嘅,就係師傅發辦~會有10串串燒、一個主食、一個甜品$420/一位😍串燒係睇廚師嘅心情,亦都係會睇當造新鮮嘅材料而決定🥢所以每日嘅款式都唔同💃不過都幾有驚喜,可以試吓🤭✨雞翼以火烤至外皮金黃酥脆,內部多汁嫩滑。✨豚肉紫蘇紫蘇剛好去除豚肉嘅油膩感,咬落爽脆🍢✨大蔥雞串鮮嫩雞肉與蔥的搭配是經典中的經典🩷✨雞頸肥瘦適中,肉味香濃而口感爽脆🐔✨雞心有啲苦澀味,但係仍然燒到好爽😄✨白果✨燒冬菇食落去Juice,唔會好乾身,師傅技術好好👍✨燒飯團直接將飯團放喺火上面燒烤,香脆又飽肚🍚✨牛橫膈膜牛味濃、軟腍中帶點嚼勁,最驚喜係做到唔黏牙!✨鰻魚飯✨燒鰻魚炭火慢烤,鰻魚的皮烤得酥脆,一口咬下再添加一啖白飯,好食😋✨燒炸豆腐好嫩滑,有爆汁效果!✨豚肉糖心蛋✨免治雞肉串兩者係朋友來的,可以用糖心蛋嘅蛋漿嚟做免治雞串既醬汁,第一次食好特別,雞肉燒得香脆,不錯既食法🫶🏻

📍 月華{太子}

估唔到太子有依間隱世嘅串燒店,仲要開到好夜!

呢度有一個餐單係好特別嘅,就係師傅發辦~
會有10串串燒、一個主食、一個甜品
$420/一位😍
不過都幾有驚喜,可以試吓🤭

✨雞翼
以火烤至外皮金黃酥脆,內部多汁嫩滑。

✨豚肉紫蘇
紫蘇剛好去除豚肉嘅油膩感,咬落爽脆🍢

✨大蔥雞串
鮮嫩雞肉與蔥的搭配是經典中的經典🩷

✨雞頸
肥瘦適中,肉味香濃而口感爽脆🐔

✨雞心
有啲苦澀味,但係仍然燒到好爽😄

✨白果
✨燒冬菇
食落去Juice,唔會好乾身,師傅技術好好👍

✨燒飯團
直接將飯團放喺火上面燒烤,香脆又飽肚🍚

✨牛橫膈膜
牛味濃、軟腍中帶點嚼勁,最驚喜係做到唔黏牙!

✨鰻魚飯
✨燒鰻魚
炭火慢烤,鰻魚的皮烤得酥脆,一口咬下
再添加一啖白飯,好食😋

✨燒炸豆腐
好嫩滑,有爆汁效果!

✨豚肉糖心蛋
✨免治雞肉串

2025-07-21 36 views
最近發現太子新開了一間串燒居酒屋,讓我充滿期待。這裡環境舒適,吧枱和梳化座位都很親切,店員熱情周到,主動介紹他們的兩個套餐。我選擇了師傅套餐,包含10串串燒和燒飯團、雞肉素麵或親子丼的選擇。特別是三成熟的柚子醬雞胸串燒,肉質鮮嫩,搭配清新的柚子醬,讓人驚喜。套餐還有雞翼、雞頸肉和青椒等多樣選擇,每一串都令人滿意。另一款是月華套餐,以燒鳥為主,雞肉來自日本,甚至有刺身級的選擇。這裡的燒飯團外皮焦香,口感恰到好處,而雞肉素麵則吸收了濃郁的雞湯,麵質彈牙,令人讚不絕口。最後,甜品的雪糕為整餐畫上完美句號。整體來說,這間居酒屋不僅菜色豐富,還能讓人享受到美好的用餐氛圍,真是一個值得再訪的地方!

2025-07-08
Type of Meal
Dinner
2025-07-17 52 views
由一班年輕人主理氣氛溫馨份有親切感,點了廚師精選(是日主題雞),仲有其他串燒同小食,食物質素同店家用心有驚喜!廚師精選(雞主題)套餐包含多款雞串燒,性價比高,火候掌握得好好。大蔥雞肉:雞肉同大蔥嘅配搭好經典,雞肉軟嫩,大蔥燒到甜味突出,醬汁惹味,大蔥清新口感多汁。紫蘇雞肉卷:紫蘇葉包住雞肉,燒過後紫蘇葉香氣好突出,配雞肉油脂剛好,油香同紫蘇嘅味道好夾!免治雞肉棒:將雞胸軟骨用攪拌器攪碎 燒完加上醬油醬汁好味燒鰻:鰻魚燒得外脆內嫩,鰻魚汁甜鹹適中,魚肉入口即化,魚皮油香豐富。親子丼:雞肉同蛋汁煮得滑嫩,飯粒吸滿明太子沙律醬及味碄醬油汁,甜鹹平衡,份量啱啱好,食完串燒再食一碗好滿足。燒菠蘿 (期間限定):菠蘿燒到焦香,燒後甜味更濃,微酸嘅口感好解膩,作為甜品或小食都好正。餐廳位置方便,木系裝修同暖色燈光好有氣氛,開放式廚房配吧枱設計可近距離欣賞廚師手藝。串燒即燒即上,感覺好正宗,輕鬆又親切。串燒食材新鮮,師傅燒烤功夫到家,保留咗食材嘅原味。

廚師精選(雞主題)
套餐包含多款雞串燒,性價比高,火候掌握得好好。
免治雞肉棒:將雞胸軟骨用攪拌器攪碎 燒完加上醬油醬汁好味

串燒食材新鮮,師傅燒烤功夫到家,保留咗食材嘅原味。
2025-07-17 21 views
食串燒,最鐘意食燒烏🐥見到呢間主打日式燒鳥好似幾正,加上環境都唔錯,串燒即叫即燒,而且係用炭燒,咁就一定要食下先串燒可以單點,亦有廚師精選套餐,今次我就點咗一個廚師精選套餐同埋幾款單點,整體都好味,串燒火候幾好,調味適中,食落真係有啲炭香味,特別正廚師精選 $42010款串燒、1款主食 及 甜品,串燒款式每日都唔同,由廚師決定,串燒分別係雞翼、雞頸、雞心、大蔥雞肉、雞頸肉、免治雞肉棒、鰻魚、燒炸豆腐、明太子翠玉瓜、紫蘇猪肉卷,基本上都好好味雞翼,皮脆肉嫩、少少焦香,正燒鰻魚,好肥美,加咗少少山椒粉,yummy明太子翠玉瓜,翠玉瓜多汁,配上鹹香的明太子醬,超好食主食選了親子丼,都幾大碗,雞蛋好嫩滑,仲有少少明太子醬,味道更豐富。甜品選了柚子雪葩,酸酸甜甜,又解膩!另外,仲點咗燒青椒、明太子玉子燒、免治雞肉棒、雞腿肉及豚肉溏心蛋。豚肉溏心蛋,好特別,咬開仲係流心嘅😍雞腿肉,燒得好靚,雞皮金黄焦脆,雞肉嫩滑,燒烏必點!最估唔到明太子玉子燒超好食,明太子份量適中,成個口感好嫩滑,蛋香味濃,正!整體真係幾高質,鐘意食日式串燒嘅值得一試~

廚師精選 $420
雞翼,皮脆肉嫩、少少焦香,正
燒鰻魚,好肥美,加咗少少山椒粉,yummy
明太子翠玉瓜,翠玉瓜多汁,配上鹹香的明太子醬,超好食

甜品選了柚子雪葩,酸酸甜甜,又解膩!

整體真係幾高質,鐘意食日式串燒嘅值得一試~
2025-07-14 14 views
太子竟然有一間日本高級串燒!?餐廳主打係食雞串燒,有別於普通的串燒店!佢哋會有較特別的部位~例如有雞胸軟骨和半熟雞胸😋都是香港比較稀有餐廳會做的雞胸肉(三成熟)表面微焦,中心嫩如刺身,加酸醬提鮮,敢做三成熟顯實力燒雞翼外皮超脆,裏面肉質嫩滑,朋友覺得好好食,我哋叫咗六隻🫣雞頸肉肉質彈牙帶筋膜,炭香滲透肉絲雞胸軟骨嚼感像升級版雞脆骨,又有口感又香梅子紫蘇起司雞肉捲紫蘇清香+梅子酸+起司奶香,爆漿口感,芝士控一定要食鹽燒大蔥雞肉雞腿肉夾烤甜蔥,蔥段焦糖化後甜度飆升,增加整個口感免治雞肉棒脆骨加免治雞肉,口感豐富,注意是沒有跟流心蛋,所以建議配搭豚肉糖心蛋,可以點蛋汁吃!豚肉溏心蛋豚肉裹流心蛋燒製,戳破蛋黃混肉香金菇豬肉卷佢嘅金菇係剪到豬肉嘅size,剛剛好可以包住所有金菇,一口咬落去焦香嘅豬肉包裹住多汁嘅金菇,超香!!薯仔沙律薯仔上面再加上魚子和黑松露醬,超吸引菠蘿炭烤甜點表面焦糖脆殼,咬開超多汁,完美收尾解膩

雞胸肉(三成熟)
表面微焦,中心嫩如刺身,加酸醬提鮮,敢做三成熟顯實力

燒雞翼
外皮超脆,裏面肉質嫩滑,朋友覺得好好食,我哋叫咗六隻🫣

雞頸肉
肉質彈牙帶筋膜,炭香滲透肉絲

雞胸軟骨
嚼感像升級版雞脆骨,又有口感又香

梅子紫蘇起司雞肉捲
紫蘇清香+梅子酸+起司奶香,爆漿口感,芝士控一定要食

鹽燒大蔥雞肉
雞腿肉夾烤甜蔥,蔥段焦糖化後甜度飆升,增加整個口感

豚肉溏心蛋
豚肉裹流心蛋燒製,戳破蛋黃混肉香

薯仔沙律
薯仔上面再加上魚子和黑松露醬,超吸引

菠蘿
炭烤甜點表面焦糖脆殼,咬開超多汁,完美收尾解膩
2025-07-13 18 views
太子新開高質日式串燒店,地點方便,環境舒適,每一串串燒都感受到師傅嘅心機😚廚師精選套餐性價比高,只需$420,就可以享受到十串時令串燒,仲可以揀主菜,選擇有特製燒飯團🍙、雞湯素麵或者親子丼,最後仲有雪糕作為甜品🍧串燒方面,特別推介梅子紫蘇芝士雞肉卷,嫩滑嘅雞肉配上酸酸甜甜嘅紫蘇醬,再加上芝士🧀,真係絕配!免治雞肉棒,點上豚肉流心蛋蛋漿,味道真係無得輸!新鮮白鱔燒到金黃香脆,口感一流🤤燒炸豆腐外脆內軟,加上木魚,味道更上一層樓🫶燒飯團燒到飯非常焦香,香氣撲鼻😋芫荽白蔥沙律配上鰹魚汁,食落非常清爽,完美平衡油膩感🍢✨最後,奉上海鹽🧂/開心果/柚子雪葩作結🫶 #月華#串燒#太子美食#旺角美食#日本菜#hkig#hkfoodie

2025-07-08 44 views
今晚同老公去太子搵野食,行經過見到一間居酒屋裝修得幾特別,同埋難得係呢區見到有居酒屋,所以去食先。入到去見到好多酒做裝飾好靚,佢前菜係蘿蔔漬物,店員推介我哋食既野食都好唔錯🩷🩷🩷🩷🩷:雞胸肉,咬落去好淋之餘又唔會太嚡口。雞腿肉,面上面嘅雞皮好夠脆,而且咬落去會有肉汁,雞肉好嫩滑。極上牛舌,好淋既牛舌,完全唔使用力咬,而且燒得啱啱好,唔會太過熟。照燒鵝肝,呢個好有驚喜,因為佢整到外脆內軟,再加埋啲燒汁好正。鰻魚飯,配埋一個燒汁可以加埋落去,更濃味。而且鰻魚都表面燒到好夠脆。親子丼,蛋同雞肉整得幾好,唔會太過。仲後加左蘋果汁橙汁,整體嚟講都唔錯,值得一試。👍🏻
雞胸肉,咬落去好淋之餘又唔會太嚡口。
親子丼,蛋同雞肉整得幾好,唔會太過。
仲後加左蘋果汁橙汁,整體嚟講都唔錯,值得一試。👍🏻