2020-03-23 1471 views
這次係第二次食,以為第一次係人多應接不暇的緣故。其實對於啲西餐館仔,香港人要求都唔太高,都只是講求基本食物質素,基本服務態度,比返少少time management ,都是果腹罷了今次因為有事在附近辦,覺得呢間味道算唔錯,價錢又合理就比多次機會吧老實講句食物質素真係沒問題,牛扒以炭燒仲燒得幾香,熟成程度亦控制得唔錯之但係不知人手不足(樓面三個阿姐)定咩問題當叫杯凍檸茶時,樓面阿姐帶客入座,fine合理嘅。企定定等枱客諗叫咩,fine。走去未有人入座位擺餐紙餐具先,做哂呢幾個動作都未落到單,係有啲嬲到落到單等佢有時間沖,沖好又等佢來來回回等多幾分鐘先意會到交杯凍檸茶比我哋好啦到埋單,樓面兩個阿姐都唔願做去cashier位襟個制,又等,等到水吧阿姐肯出黎就幾分鐘講真我夠知我唔係食快餐,我唔係樣樣要快,但感覺係怠慢的服務態度食物做得ok但輸左態度囉
這次係第二次食,以為第一次係人多應接不暇的緣故。

之但係不知人手不足(樓面三個阿姐)定咩問題

食物做得ok但輸左態度囉

2020-03-14
2020-02-22 830 views
食了兩次除永遠不夠人手外,很滿意的餐廳。但今次再來大失所望(食物質素退步很多)。湯及麵包仍然滿意。價錢仍然是很商宜。我照樣要了牛扒可惜又(鞋)又靭。我食不了要求換,經理竟說是這様的,連唔好意思一句也沒有.豬扒賣相不錯也很厚,但竟然是不熟。今次肯換 ,但道歉也冇。我也忘了影切開後的情形。看其他人的食評原來也試過此情況。又浪費了一塊豬扒,很內疚。環境其實很舒適,但服務態度及食物質素要留意。但那個年輕小伙子服務態度很好一讚!雪糕朱古力心太軟雖然要加$35,但很值得聽見隔離落單叫嘢飲,職員重複了兩次,也可以弄錯要更換。。浪費了飲品。今次真失望

湯及麵包仍然滿意。價錢仍然是很商宜。

豬扒賣相不錯也很厚,但竟然是不熟。

又浪費了一塊豬扒,很內疚。

環境其實很舒適,但服務態度及食物質素要留意。
但那個年輕小伙子服務態度很好一讚!
雪糕朱古力心太軟雖然要加$35,但很值得

今次真失望
牛扒
心太軟
心太軟
2019-10-14 1884 views
老實講味道都唔錯,只係真係等左好耐,我哋嘅主菜有豬手,佢有講過有豬手要等耐少少,但係我哋都等左差唔多半小時至45分鐘,後來睇返Google,原來有人同我地一樣都係等好耐,佢仲要叫意粉都要等45分鐘,我突然間覺得我哋好快。另一樣野想講嘅係,網上有話過佢嘅態度唔好,應該係因為個經理真係有啲rude, 反而做水吧嗰個吧佬,就勁好人,有咩要求都盡量滿足我哋,不過經理就會即刻行岀嚟話唔得,我地都識做,唔需要啲咩benefits, 加錢就加錢,唔轉得就由佢,食物ok 但因為等得太耐我估我地都唔會去第二次。

2019-09-01 1450 views
同同事去咗堅尼地城食午餐,呢度環境幾好,座位舒服,啱晒同朋友傾計👍🏻👍🏻👍🏻午餐包了沙律或湯,主菜同飲品,我仲追加左一個甜品☺️☺️☺️個餐湯幾好味,好creamy👍🏻👍🏻餐包微暖,小小脆,點住餐湯食唔錯~☺️☺️主菜揀左蜆肉忌廉天使麵😍😍我覺得好好食,天使麵好幼身,索晒啲忌廉汁,好味,仲有啲煙肉粒同蜆肉,唔錯呀😝😝😝😝甜品是小小一件的藍莓芝士蛋糕,芝士味好香濃呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻主菜

個餐湯幾好味,好creamy👍🏻👍🏻

餐包微暖,小小脆,點住餐湯食唔錯~☺️☺️

主菜
2019-08-28 1235 views
好耐無寫open rice... 今日真係忍唔住, 入左間不知所謂既餐廳餐廳外觀好靚好高級, 但入到就..1. 成間野得兩個侍應 (一個係阿姐, 一個係叔叔), 兩個人做侍應加水吧2. 出菜時間超級超級慢, 一份煎豬扒等左 30mins一份意粉等左 45mins3. 等左咁耐, 豬扒生既, 無味道又燶既, 個意粉完全係連樣都無, 碎上咁4. 阿姐態度超級差, 同佢落兩杯野飲, 居然可以話因為唔夠人, 你落左先丫, 有時間就整俾你我強烈建議呢間執左佢, 完全唔知點解可以生存到🤤

餐廳外觀好靚好高級, 但入到就..

1. 成間野得兩個侍應 (一個係阿姐, 一個係叔叔), 兩個人做侍應水吧
2. 出菜時間超級超級慢,
一份煎豬扒等左 30mins
一份意粉等左 45mins

我強烈建議呢間執左佢, 完全唔知點解可以生存到🤤
2019-08-28
2019-07-17 857 views
兩個人叫咗個788餐,share 1塊扒唻食。先來嘅係三文魚沙律,食物無乜特別,但特別在於服務。個waiter 放低碟沙律,但倒瀉咗半杯水,成枱濕灑,佢走咗去,我以為佢去攞毛巾,佢唔知做乜去攞水壼幫其他枱加水,我見佢完全無意欲過嚟,我叫咗一個好似經理嘅人,個經理叫佢佢先如夢初醒攞毛巾。到個湯, 話就話係龍蝦湯, 其實根本係蕃茄忌廉湯。個扒我叫4成,佢比咗10成,但都有問要唔要煮過。由於已經等得好耐,我都要咗,無叫佢換。食完曬後,個waiter 又出場。見我地食完,佢收咗我隻碟,但好似見到好多野未收,所以去攞咗個盤,其中一枱又食完,跟住又好似經理叫佢,佢已經唔記得要幫我地收野。忙,收唔到,我理解,但佢竟然之後去咗set枱,當時已經9點幾,跟本無新客,咁唔係應該serve 咗依家响餐廳嘅客先呢?我讀書嘅時候唔係好感受到什麼叫活着的人比死去的人更痛苦,而依家我終於明白。。佢寧願去serve 一啲已經離開嘅人,都唔肯為我收野,上甜品,上咖啡。。我嗰刻都幾無奈同痛苦之後上咖啡無上奶,嗰啲都唔講。。 總而言之,我唔會再去。堅尼地城好過佢嘅西餐大q把,何苦要受氣?

2019-06-27 621 views
已經是第二次光顧。第一次是同事介紹,覺得食物質素不錯,於是今次帶了其他同事光顧。本是充滿期望的,但一坐低已經不愉快:1. 預訂了六位,侍應安排了七位坐位,並告訴我們:因為其中位置有可能滴水,所以安排多一個位。[但坐坐下發現,根本唔只一個位滴水,仲要滴得有點密,坐在滴水位置的友人邊食邊避滴水,食得勁不安樂...🙈] ??如果明知呢個位置有問題,點解仲要安排人坐?2. 坐下不久,便有超過4隻蚊/昆蟲飛來飛去,很困擾,跟侍應說了,侍應開大了冷氣,但蚊蟲飛飛的問題雖改善了,但依然有。食物味道是不錯,侍應們態度也不錯,但衛生問題雖改善。
??如果明知呢個位置有問題,點解仲要安排人坐?

食物味道是不錯,侍應們態度也不錯,但衛生問題雖改善。
2019-06-24 300 views
突如其來的假期,平日更顯悠閒。高檔次的餐廳也會推出午市套餐吸引更多的客人。一甫入店內,樓梯用屏風隔開餐區,保留神秘又增加私隱度。是日餐湯為南瓜忌廉雞肉湯,典型西湯沒有失手,但雞肉不太配,有種靈魂出竅的感覺。卡邦尼煙肉雜菇天使面作為意式裡最幼細的一種面條,與多汁的卡邦尼合二為一。除了食材的重要性外,廚師去掌握口感也極其重要。牛魔王之選配薯菜有小蕃茄、焗薯、及西蘭花伴碟。牛扒牛味濃郁,但肉身偏薄,令周邊都不是五成熟,到最後的中心才是五成。 環境優靜、店員也友善。午餐價錢較為親民,比起晚餐的高價享受來得歡愉。在下雨天跟叮叮享受更恬靜午餐,在工作前更有拼勁。
突如其來的假期,平日更顯悠閒。

卡邦尼煙肉雜菇天使面

牛魔王之選配薯菜

2019-06-18
$100 (Lunch)
  • 烤安格斯西冷牛扒
2019-05-30 216 views
Tomahawk Giant Steak 🥩 $788 For 2 ppl Set Dinner 1.2kg既斧頭扒 我地叫左medium well 不過有小小overcooked 既情況出現 所以比較乾 如果下次叫返medium應該會好小小Pan Fried Foie Gras Risotto 🥘$208 整體感覺味道好淡 不過煎過既鵝肝好香
Tomahawk Giant Steak 🥩
$788 For 2 ppl Set Dinner
如果下次叫返medium應該會好小小

整體感覺味道好淡 不過煎過既鵝肝好香
2019-05-01 322 views
因為懶得諗食咩既關係,直接叫左個 1.2KG 重量級斧頭扒2人餐🙈French Cognac Lobster Soup法國干邑龍蝦湯&Black Truffle Wild Mushroom Cream Soup黑松露野菌忌廉湯Seared Salmon with Caesar Salad煎三文魚凱撒沙律.平時好怕食熟既三文魚因為怕腥,但呢碟既三文魚煎得好香脆,再加上少少既調味食唔出腥味👍🏻 沙律醬亦撈得好均勻,仲夠晒大碟😋Tomahawk Bone-in Ribeye Steak (1.2 KG)重量級斧頭扒 (1.2 KG).呢個份量2個人食夠晒飽,侍應仲好細心等我地影完相先幫我地切塊扒😊最後食一個精選甜品Blueberry Cheese Cake,滿足地完成好味的晚餐😊.推介堅尼地城分店既Gastrobox The Union🤗環境寧靜舒適,食物有質素👍🏻想慶祝紀念日或者舒舒服服食西餐可以考慮呢間☺️

French Cognac Lobster Soup 法國干邑龍蝦湯 & Black Truffle Wild Mushroom Cream Soup 黑松露野菌忌廉湯

French Cognac Lobster Soup
法國干邑龍蝦湯
&
黑松露野菌忌廉湯

Seared Salmon with Caesar Salad 煎三文魚凱撒沙律

煎三文魚凱撒沙律

Tomahawk Bone-in Ribeye Steak (1.2 KG) 重量級斧頭扒 (1.2 KG)

重量級斧頭扒 (1.2 KG)

Blueberry  Cheese Cake

推介堅尼地城分店既Gastrobox The Union🤗
環境寧靜舒適,食物有質素👍🏻
想慶祝紀念日或者舒舒服服食西餐可以考慮呢間☺️
Dinner
  • 黑松露野菌忌廉湯
  • 煎三文魚凱撒沙律
2019-04-23 550 views
🥗精選沙律沙律菜都幾新鮮,味道普普通通。🥕廚師餐湯 - 胡蘿蔔湯味道好似粟米湯😂同埋顏色幾橙😓都幾大碗嘅。我哋食晒前菜佢先送啲餐包嚟(我哋叫佢去先拎黎😓)餐包都熱嘅。我地等咗二十分鐘先有野食送到嚟,好彩我地唔趕時間,但係午餐繁忙時間冇理由要等咁耐😓。🥗蜜桃烤雞肉配田園沙律($65)沙侓菜同餐前沙侓嘅一樣,汁都係。完全見唔到有蜜桃🧐,雞肉都腍嘅但係冇乜味。🥩紐西蘭肉眼扒配紅酒汁($95)竟然快過意粉嚟😅叫咗七成熟但係熟曬😪,好彩叫咗七成,同埋阿媽都食熟嘅。牛扒幾薄,但係都唔細塊,無乜渣,都腍。咁嘅價錢都算係咁。帶子卡邦尼天使麵($78)得三片薄嘅帶子😓根本無汁同埋無芝士味,好似橄欖油意粉咁,唔算係卡邦尼意粉。但係份量都唔少嘅。🍝鮮蝦比素茄茸燴扁意粉($69)呢碟最尾先嚟。無乜新鮮茄味,醬較甜,好明顯係罐頭🥫。蝦唔係急凍嘅,但係熟過頭,同埋得三隻😓。咖啡比想像中好味,但係奶係凍嘅。凍檸檬茶都OK。送餐時間太耐啦。食物質素普通,但係價錢算便宜,同埋環境裝飾得幾高級,服務態度都唔錯👌🏻,但係唔會特登嚟啦。
餐前沙律

🥗精選沙律
沙律菜都幾新鮮,味道普普通通。
餐前湯-胡蘿蔔湯

🥕廚師餐湯 - 胡蘿蔔湯
味道好似粟米湯😂同埋顏色幾橙😓都幾大碗嘅。
餐包

蜜桃烤雞肉配田園沙律

🥗蜜桃烤雞肉配田園沙律($65)
🥩紐西蘭肉眼扒配紅酒汁

🥩紐西蘭肉眼扒配紅酒汁($95)
帶子卡邦尼天使麵

帶子卡邦尼天使麵($78)
🍝鮮蝦比素茄茸燴扁意粉

🍝鮮蝦比素茄茸燴扁意粉($69)
餐飲-熱咖啡

咖啡比想像中好味,但係奶係凍嘅。凍檸檬茶都OK。

2019-04-15
餐包
🥩紐西蘭肉眼扒配紅酒汁
🍝鮮蝦比素茄茸燴扁意粉
2019-04-08 230 views
岀去做嘢,見環境幾好,坐入去試吓!下晝點半度去到,唔洗等。Lunch set 午餐黎講價錢算中高價位,西區食嘢都頗貴,8, 90一個lunch set尚算可以接受!跟餐有湯同嘢飲,南瓜湯都幾creamy, 重南瓜味,但飲落有小漏。帶子天使麵, 算好食,帶子都大粒,但份量較細,男仔應該唔飽。有小鹹!總括黎講,嘢食質素算ok,但價錢偏高,份量較細。環境幾好,坐得舒服,坐耐d都ok,唔多客唔會趕人走。有時間想嘆番個舒服lunch 可以試吓!
岀去做嘢,見環境幾好,坐入去試吓!下晝點半度去到,唔洗等。

2019-03-25 290 views
西環真係有好多正野食😍 依間扒房之前見到好有情調已經想食😚 見朋友生日就一於去試下~ .點菜後會有個餐包送返,我地太餓啦即刻拎黎食,估唔到都幾有驚喜,一咬落去好香軟,仲有陣黑醋味滲出黎 好味😍 搽埋牛油食就更加perfect🙈.英式蘋果酒炸物大拼盤 $208見到依個topic好特別所以諗住嗌黎試吓 多人好處就係可以嗌拼盤唔洗選擇困難🤭 果然黎到真係超級重量級!!(薯條,炸魚,炸蝦,炸魷魚圈)總知全盤野就炸啦😂 有兩款醬可以點唔怕太dry👻 岩岩炸起好脆口鬆軟之餘又唔會話太多炸粉cover佐主菜本身既味道😚 雖然真係好熱氣好邪惡,但真係食唔停口🙈 仲有沙律🥗食~.白酒忌廉香草青口配蒜蓉包 $168個sauces有種香濃既香草🌿味好特別好正😍 青口配搭起黎更加juicy可口~ 蒜蓉包更加係無得輸 同餐包又有唔同 焗得岩岩好😚 咬落去shasha聲勁爽 仲有陣陣蒜蓉香味🤗.香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯 $188陣陣既黑松露味傳入我的鼻😍 唔知有冇人同我一樣覺得黑松露係冇得輸嘅👻 成碟飯都好creamy香濃~ 啖啖蝦肉仲用佐煙肉芝士去煎 搞到成件事更加美好😚 .紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦 $208

英式蘋果酒炸物大拼盤 $208

白酒忌廉香草青口配蒜蓉包 $168

香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯 $188
香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯

紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦 $208
紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦

原來紫蘇茄蓉係類似番茄醬咁,因為天使麵本身比較幼,所以配落依個醬度更加入味,完全唔會話dry,我覺得都算幾特別。因為好似比較少食到天使麵🤔 而龍蝦都係啖啖肉~
烤特級安格斯T骨牛扒拼野豬香腸 $488
烤特級安格斯T骨牛扒拼野豬香腸

主角黎啦!!超級大塊😍~ 一切落去d肉汁滲晒出黎 仲帶有陣陣炭燒牛味😚 仲有個燒汁可以點 食落更加惹味 都唔會話好多筋同肥膏 牛魔王表示滿足👻 條腸都好juicy好有咬口🤗

總結,餐廳裝潢好有情調好適合傾計😚,唔知係咪因爲有啲遠所以星期五都無乜客人,所以可以好舒服咁傾佐幾個鐘計慢慢食,而且啲野食都幾好食又大份😍 食到我地勁飽好滿足~ 留意返飲品有happy hour時段8點半前有6折🤭
香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯
烤特級安格斯T骨牛扒拼野豬香腸
2019-03-20 168 views
終於去到星期五喇,當然要約朋友黎個happy Friday la😍呢間Gastrobox 早係尖沙咀返工果陣都一路好想食架喇,到今日黎左中上環返工終於可以係西環呢邊食😛餐牌上有既食物種類可以選擇既都幾多,我地睇左好耐先諗好😂一叫完食物,餐包就上左喇,幾香橄欖味8:30前,所有alcoholic and wine 都有6折優惠呀,抵!叫左一人一杯,睇得又飲得🤤英式蘋果酒炸物大拼盤 (HK$208)睇好大碟,心諗叫左咁多野食一定食唔晒架喎。點知一食,好香好脆,而且一d都唔油膩啵,同埋唔知係太肚餓定太好食,都好快就清盤了白酒忌廉香草青口配蒜蓉包(HK$168)本人係青口控,但今次竟然覺得蒜蓉包有點喧賓奪主左,好脆而且好濃蒜蓉味,令人即使覺得飽肚都想繼續食😛安格斯T骨牛扒配香腸(HK$488)本身就咁叫左就咁嘅安格斯牛扒,但既然嚟咗就食啦😂我哋叫咗5成熟,牛扒燒得好滑好香,牛肉味都幾重,呢個質素都對得住個價錢既😊香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利(HKD$188)份量好足,黑松路味都幾濃郁,配合d雜菌係好夾架😍risotto 軟硬都恰到好處紫蘇茄醬天使麵配龍蝦($208)一向都知天使麵好易淋好難整,

餐牌上有既食物種類可以選擇既都幾多,我地睇左好耐先諗好😂

一叫完食物,餐包就上左喇,幾香橄欖味

英式蘋果酒炸物大拼盤

英式蘋果酒炸物大拼盤 (HK$208)

白酒忌廉香草青口配蒜蓉包

白酒忌廉香草青口配蒜蓉包(HK$168)

安格斯T骨牛扒拼香腸

安格斯T骨牛扒配香腸(HK$488)

香煎虎蝦配黑松露菌意大利飯

香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利(HKD$188)

紫蘇茄醬天使麵配龍蝦

紫蘇茄醬天使麵配龍蝦($208)
一向都知天使麵好易淋好難整,但都整到條條分明,,味道都調得岩岩好😆

雖然叫左3個main course加兩個starters,大家都好飽,但竟然都食得晒,完全無浪費!可想而知味道真係有返咁上下啦😌

臨走見佢有個大鐘幾靚所以就影左佢🤫

整體黎講,呢間係質素高,環境又幾有氣氛既餐廳,好適合朋友談天情侶約會☺️

今個happy Friday 真係好開心

香煎虎蝦配黑松露菌意大利飯
紫蘇茄醬天使麵配龍蝦
  • 香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯
2019-03-20 2536 views
314白色情人節經同事介紹去咗堅尼地城一間高級餐廳吃晚飯 去到門口經已覺得好靚!餐廳內裝修都唔錯,幾有格調餐牌一目了然,簡單直接首先有個餐包作開頭Loster Soup望落去都知道夠份量啦 龍蝦味濃郁口感滑 夠哂溶!Pan Fried Halibut世界級比目魚!鮮嫩滑 魚皮個魚油味重得黎香口無得輸真心,個人必推!再有芝士大啡茹作配菜 完美啦!Angel Hair Pasta大大隻龍蝦放係蕃茄天使麵到 意外地配合天使麵吸哂d汁 食落又唔會好酸!麵質亦唔會好淋配菜方面選擇了豆䓻炒菠菜葉和新鮮薯蓉!前者炒菠菜葉十分惹味,菜葉完全滲透醬汁,令人再三回味。薯蓉口感綿滑,搭配菠菜葉可以中和鹹度,口味非常夾!甜品方面點了經典組合的焦糖燉蛋!個人對普遍的焦糖燉蛋都無太大的熱愛,始終覺得普遍的焦糖燉蛋都忽略了溫度的問題。有些面層熱底層冰凍,味道顯得有點突兀,相反呢家卻沒有這個問題。面層的焦糖剛剛烤好,脆脆的,不會過甜,底層的蛋相當滑溜,層次分明。暫時覺得這家的焦糖燉蛋是最好食的!

餐廳內裝修都唔錯,幾有格調

餐牌一目了然,簡單直接

首先有個餐包作開頭

Loster Soup
望落去都知道夠份量啦 龍蝦味濃郁
口感滑 夠哂溶!

Pan Fried Halibut

世界級比目魚!鮮嫩滑 魚皮個魚油味重得黎香口
無得輸真心,個人必推!再有芝士大啡茹作配菜 完美啦!

Angel Hair Pasta

大大隻龍蝦放係蕃茄天使麵到 意外地配合