1K
2024-05-19 153 views
餃子派對🥳每次都係買生餃返屋企煮 想試嘅味都試過嚕~次次都要食12隻+先夠每粒餃子都大大甩 而且皮好薄 煮完都睇到入面係咩餡紫菜鮮肉餃 $56係咁多款入面最喜歡嘅每次去都會買2盒一來係好少見嘅味道 二來真係好好食咬落去全都是滿滿嘅紫菜 紫菜嘅香味爆炸性咁衝出嚟加埋啲辣菜脯🙂‍↕️ 真係輕鬆啪晒成盒泡菜鮮肉餃 $58依家係第二位😚都係每次都會買泡菜少少辣 好惹味👏🏻煎同淥都好食🙂‍↕️芝士粟米鮮肉餃 $62芝士嘅奶味比較重🫣味道唔差嘅 但未去到好喜歡🫠椰菜鮮肉餃 $52椰菜幾鮮甜嘅 但就相對普通啲🤔韭菜鮮肉餃 $52韭菜餃嚟講呢 最好食都係屋企人包嘅辣菜脯絕對係另一個加分位口感好爽脆 辣辣哋 幾惹味唔會得個鹹字 用嚟配餃子或者配白烚菜都一樣咁夾咁好食
餃子派對🥳每次都係買生餃返屋企煮 想試嘅味都試過嚕~
次次都要食12隻+先夠

2024-03-25
Type of Meal
Tea
2024-04-21 240 views
同事為屯門友,介紹我食屯門人必食的餃子店「餃里」,再看看網上食評及影片,口碑的確甚佳,今日跟男友到訪悅湖山莊店小店只有外賣立食,未有提供堂食座位;餃子款式多又夠創意,另外老火靚湯及菜脯皆為其招牌名物----------🔹湯餃:韭菜鮮肉湯餃9隻 $48配一款湯底,點選老火椰子豬骨雞湯先嚐一口熱湯,清淡不油膩,椰子、豬骨及雞的味道皆未算明顯餃子非常飽滿大隻,餃皮厚薄適中夠細滑,餡料豬肉有彈性,有淡淡豬肉香,韭菜味道則較淡薄,作為韭菜控表示未能滿足美味指數:6/10----------🔹9隻三拼自由選 $58可選湯餃/煎餃,各3隻點選芝士粟米鮮肉煎餃、泡菜鮮肉煎餃及香荽鮮肉煎餃餃子同樣飽滿大隻,煎至微微焦脆芝士粟米餃粟米香甜爽脆,芝士只有輕微鹹香泡菜餃食得到泡菜的味道但未算滋味及醒胃的那一種,層次單一香荽餃香荽比例不高,芫荽香同樣不突出,作為芫荽控表示非常一般美味指數:7/10 (芝士粟米)美味指數:6.5/10 (泡菜)美味指數:6/10 (香荽)----------菜脯辣度高又爽脆,夠醒胃,質素不俗整體食物質素跟預期有落差,感覺賣點為大隻及定價不高,餡料質素未達到理想水平,有點失望
🔹湯餃:韭菜鮮肉湯餃9隻 $48
配一款湯底,點選老火椰子豬骨雞湯
先嚐一口熱湯,清淡不油膩,椰子、豬骨及雞的味道皆未算明顯
美味指數:6/10
🔹9隻三拼自由選 $58
可選湯餃/煎餃,各3隻
點選芝士粟米鮮肉煎餃、泡菜鮮肉煎餃及香荽鮮肉煎餃
餃子同樣飽滿大隻,煎至微微焦脆
芝士粟米餃粟米香甜爽脆,芝士只有輕微鹹香
泡菜餃食得到泡菜的味道但未算滋味及醒胃的那一種,層次單一

美味指數:7/10 (芝士粟米)
美味指數:6.5/10 (泡菜)
美味指數:6/10 (香荽)
----------
菜脯辣度高又爽脆,夠醒胃,質素不俗
2024-04-21
$53 (Tea)
2024-02-26 510 views
是次買了九隻餃子,味道正常。是次九隻餃子跟餐配有一小樽醋及菜莆。由於T醋比較少(看附圖)故請店員可否給予多一樽醋,但店員表示只能與菜譜對換或加錢購入,這點感覺對於主打賣餃子的店舖有點不配合,畢竟餃子舖提供醋及菜譜都是慣常,而且以9隻餃子的份量附送的醋的確有點少,要加錢購買這點略嫌小家。
是次買了九隻餃子,味道正常。

芹菜肉餃
2024-02-04 478 views
本身唔會特別食芫茜,但見咁多人幫襯就試下,食左一次香茜鮮肉湯餃番唔到轉頭😂,配蕃茄薯仔湯一流😍,唔覺得有味精食完唔會口渴所以感覺好健康👍🏻。呢間都幫襯左起碼10次,有機會再試下其他味😋如果要雞蛋挑骨頭既話,有時湯既材料會時多時少,有次大約下午3點去買,但果陣一舊薯仔都搵唔到,唔知係咪因為太搶手畢哂😂所以如果想試就建議早d買喇😊有時去到6 7點有好多都賣哂了呢間小店好似係全家總動員去經營,咁有誠意當然要大力支持呀☺️

2024-02-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
⭐️⭐️今日唔係講大場面嘅食堂,而係嚟到一間毋需排隊,輕鬆嘆到嘢食嘅好地方。手頭緊?唔使驚,飽肚又養眼,仲要大滿足😍!「餃界銅鑼灣」,名啲唔單只賣餃子咁簡單;佢哋家嘅煎餃同湯餃,每一啖都係殷勤嘅味道。講到湯渡鴛鴦,個人最鍾意嘅組合就係韭菜鮮肉同紫菜餃子嘅混搭👅💦。皮薄餡滿,啖啖肉香,清湯一啜,解熱又消暑😌。至於煎餃,那表皮金黃脆卜卜嘅響聲,真係一試難忘。泡菜鮮肉煎餃酸辣可口,有種不同於平日餡料嘅新意思,真係正👍!豈止如此,餃子屋仲貼心提供多款底湯選擇,想點就點,想怎樣新鮮就點出咋嘛鮮の你,而且每款湯底香潤又清甜,令味蕾都喜出望外🤤。最後,個人強力推介佢哋自家製嘅辣菜脯!辣得嚟唔燥口,清新開胃,一開始只係襯手,但最後我發現自己都忍唔住拎起碗來直接配白飯!今次造訪「餃界銅鑼灣」,簡直係一場平價美食嘅味覺盛宴🎉。食得開心,餃得滿意,下次仲要再嚟!🥟🥢🍲

2023-08-28 1073 views
早前去了屯門朋友家作客,朋友介紹樓下商場有一間街坊熱愛的名店,賣的餃子超好吃,於是我就帶著期待跟朋友一起下樓買了來吃。去到見到有員工即場製作餃子,感覺真的好新鮮好有料!我挑選了最喜歡的香荽鮮肉湯餃,40元有6隻湯餃,價錢來說並不算貴。餃子很飽滿,裡面包了好多芫荽和豬肉。芫荽味好香,而豬肉半肥瘦,充滿了肉汁,整體大約是菜4肉6的比例,配搭起來真的很好吃。湯底可以挑選,我選了無花果栗子腰果素湯。沒想到湯中竟然還會有湯料,可以看到真材實料,真的有粟米,紅蘿蔔,無花果呢!湯底是比較清淡的一種,但喝完也不會口乾,沒有加味精。另外也試了韭菜鮮肉湯餃,餃子同樣超多餡,充滿了韭菜香味,不過我自己還是比較愛芫荽餃,可能是私心吧

去到見到有員工即場製作餃子,感覺真的好新鮮好有料!

• 香荽鮮肉餃
2023-05-02 1333 views
每一個星期都要去餃里買一碗芫荽餃子,嗰個星期無食就會囉囉攣,芫荽餃子好有芫荽味,之前喺出面食過嘅芫荽餃子其實都冇咩味道,但呢間就好入味。湯底方面三個入面我最鍾意椰子湯,真係會有一塊塊椰子喺入面,未到十分鮮甜。每一次我都會連湯飲晒,好值得推介!菜譜同埋醋同餃子好夾,係獨一無二嘅味道。暫時仲未食過煎餃,下次食完再喺度分享!希望可以加錢堂食,相信味道會更加好,因為外賣始終會差少少的。作為一個餃子控的你,一定要來試試!

菜譜同埋醋同餃子好夾,係獨一無二嘅味道。

暫時仲未食過煎餃,下次食完再喺度分享!

作為一個餃子控的你,一定要來試試!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 香荽鮮肉餃
2023-04-23 850 views
餃子控咁岩經過,所以又來試試….冇留意原來冇堂食,只有外賣。只能買完搵地方食,如果唔係街坊,建議可以去碼頭個邊對住海食。點左咖哩,芝士煎餃加撈麵。想試下個椰子雞湯,所以點了2款湯餃,韮菜和紫菜餃。4款餃都皮薄餡料多,煎餃只是稍煎,由於外賣所以唔脆口,可能時間關係。個人推介咖哩鮮肉餃,咖哩味幾香口。辣菜脯都幾辣。椰子豬骨湯清淡,有椰子片粟米和紅蘿蔔,餃子味道較清唔太濃味,有家庭式健康感覺。如果喜歡健康味道,這間餃子適合大家。似乎好多訂單,所以等時間都頗長。
餃子控咁岩經過,所以又來試試….

冇留意原來冇堂食,只有外賣。

個人推介咖哩鮮肉餃,咖哩味幾香口。

似乎好多訂單,所以等時間都頗長。

2023-04-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
  • 咖哩鮮肉餃
2023-04-03 749 views
大概7時15分下單,落左6隻煎餃同一個細面,預期取單時間為7時35分。明白人多等候時間自然長,但一直等,等到7點45分都未有,但身邊都有其他人等,情況係有啲混亂。外賣平台職員都唔知平台同落單既人有聯絡cut左野。我一直等到7點50分先問職員仲要等幾耐,女職員唔太好禮貌講等多4分鐘,同我講好多單blar blar blar. 但其實我已經好忍耐,由落單到第一次問已經等左35分鐘。說好的4分鐘還是沒有,最後等到8點05分先有。一個唔好意思都沒有。

2023-04-02
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2022-12-30 1097 views
應該係屯門最好味既餃子🤩芝士粟米鮮肉餃 9隻($56)隻隻都勁大粒,雖然擺左都一排先食,但個皮煎得都幾夠脆,有d焦香,粟米既甜味好突出,就算有芝士都唔會溜 ,兩者出奇地夾,比泡菜餃更出色😋另外因為呢間既湯底係*聲稱*冇味精既,所以淨飲都會較淡味,加埋上海麵就真係冇咩味啦🙏🏿出名既番茄薯仔湯成日都冇供應,所以湯麵餐就唔太推薦了😞飲完唔口渴就真既😂可能聽落五十幾蚊9隻有d貴但女仔食都夠飽實際上都可以接受既~
應該係屯門最好味既餃子🤩
芝士粟米鮮肉餃 9隻($56)
可能聽落五十幾蚊9隻有d貴
但女仔食都夠飽
實際上都可以接受既~
2022-12-21 1125 views
📍餃里屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖🥟韮菜鮮肉煎餃(9隻) $44+ 🌶🍜細撈麵(辣) $9🥟椰菜鮮肉湯餃(6隻) 配 🍜上海麵 $46餃子🍜絕對係我既最鐘意食既野,所以每次黎親屯門都要幫襯🤤🤤繼上次分享完甜記🥟,餃里都係另一間我非常鐘意❤️❤️既餃子餐廳。餃里既餃子比甜記大隻,每隻餃子都非常飽滿🤤口大既男仔應該可以一啖一隻😝,但女仔就應該唔得啦🤣今次又係慣常叫左一份煎餃、一份湯餃。但由於外賣🛍拎番去食都等左大概半個鐘,所以都幾影響食物既質素🥲。韮菜煎餃雖然都好香、好惹味,但外皮就已經唔夠脆🤕。而椰菜湯餃都好香甜,但由於有熱湯浸住,所以餃子皮開始有啲糊🤧。撈麵既辣主要黎自菜脯🌶,而食開譚仔十小辣既我就覺得太辣🥵。所以建議唔係太食得辣既朋友叫小辣好啲🤣,或者叫唔辣,然後菜脯自己按個人口味添加😋。另外值得一提既係餃里既湯係冇味精😍,而且味道都偏淡,所以湯麵食起上黎就唔係幾夠味🤧。雖然上面彈既地方都幾多,但個人認為餃里既餃子水準高過好多餃子店✅️✅️✅️,而且價錢🪙親民,我自己都經常幫襯。但要注意餃里只做外賣🛍,所以大家要考慮埋拎完要幾耐先食到,如果唔係就係好影響個質素架啦😆
📍餃里
屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖

🥟韮菜鮮肉煎餃(9隻) $44
+ 🌶🍜細撈麵(辣) $9

🥟椰菜鮮肉湯餃(6隻) 配 🍜上海麵 $46

餃子🍜絕對係我既最鐘意食既野,所以每次黎親屯門都要幫襯🤤🤤

韮菜鮮肉煎餃
椰菜鮮肉湯餃
撈麵
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
韮菜鮮肉煎餃
椰菜鮮肉湯餃
2022-12-07 602 views
真係好鍾意佢哋嘅餃子🥟皮薄仲好飽滿🥰呢間喺我下午茶之選👍之前一路都食開泡菜餃,不過近排覺得啲泡菜比以前辣咗,所以先配搭咗幾粒韭菜餃,估唔到韭菜餃都咁好味😋😋 咁我諗以後應該會轉去食韭菜餃
真係好鍾意佢哋嘅餃子🥟
皮薄仲好飽滿🥰
呢間喺我下午茶之選👍
咁我諗以後應該會轉去食韭菜餃
2022-11-14 508 views
第一次幫襯這間餃子店,喜出望外!芝士粟米餃,沒有想到,會用新鮮粟米來做,而且餃子的皮, 十分煙靭,是難得好吃的煎餃子。韭菜豬肉餃,相對地比較普通,但是材料切得很細緻,又完全沒有味精的感覺, 十分家常美味。拎配有賽寶,也是切得很細,味道十分配合餃子,有加分!#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

第一次幫襯這間餃子店,喜出望外!
拎配有賽寶,也是切得很細,味道十分配合餃子,有加分!

2022-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 芝士粟米鮮肉餃
2022-10-31 372 views
Bookmark咗好耐但下下都冇時間走去食🤣今次咁啱打完羽毛球🏸️係附近當然要去食🤤唔係講笑!真係好好食✨韮菜煎餃先唔講每隻餃都係漲卜卜😍係塞滿餡,仲要咬落去啲汁會流晒出黎🤩食完一隻會想食多隻。佢嘅韮菜勁香,同豬肉嘅比例啱啱好~加埋佢嘅辣菜脯真心好正!#餃里 📍屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖

✨韮菜煎餃

#餃里
📍屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖
2022-10-12 424 views
鋪面唔算大,只會提供外賣無堂食。除左最好食嘅餃子之外,仲有賣自家製菜譜同埋自家製撈麵。餃子足料大粒,配搭菜脯同埋柚子醋簡直無懈可擊,揀分湯另上,就可以試埋豬骨湯。整體黎講,性價比高,一定要試
鋪面唔算大,只會提供外賣無堂食。

除左最好食嘅餃子之外,仲有賣自家製菜譜同埋自家製撈麵。

整體黎講,性價比高,一定要試