位於尖沙咀的Fullhouse Signature,是走女孩夢幻風的!!如果大家有走訪過, 就知道這是一間婚禮主題的cafe!可以做証婚, 晚宴, 生日party, 等等!!其實開業都數年, 我都未去過~遇著生日, 就跟同事去試一試lunch!價格由$68up, 都可以接受~每份set lunch都可以加錢再upgrade, 咁就可以有湯/沙律及一份是日甜品!都不錯的~跟同事一起upgrade, 一個要湯一個要沙律再share! 女生必做!XD沙律新鮮, 有黑醋吊味, 好fresh!青豆湯幾好飲! 唔會有陣草青味, 好creamy!!波菜肉卷伴沙律忘記了已經有前菜沙律, HAHA!!味道還可以, 但有點乾, 如果肉卷內多醬更棒!黑松露忌廉汁雜菌長通粉, 味道好好!! 份量也不算少呢~~很適合女生來午餐! 男生可能就不夠了!!! XD是日甜品是朱古力蛋糕!!!但只剩最後一塊...... 餐廳也不肯轉別的甜品, 不然要加錢.......明明我們就點了兩個餐, 應該有兩份的嘛!!而跟餐的甜品缺貨, 不是轉為其他有貨的就好嗎??本身真的想跟他們說說, 不過同事也吃飽趕著回公司就算了~明明一間這

位於尖沙咀的Fullhouse Signature,

是走女孩夢幻風的!!
如果大家有走訪過, 就知道這是一間婚禮主題的cafe!

可以做証婚, 晚宴, 生日party, 等等!!

其實開業都數年, 我都未去過~

遇著生日, 就跟同事去試一試lunch!

價格由$68up, 都可以接受~

都不錯的~

沙律新鮮, 有黑醋吊味, 好fresh!

青豆湯幾好飲! 唔會有陣草青味, 好creamy!!
波菜肉卷伴沙律

忘記了已經有前菜沙律, HAHA!!

味道還可以, 但有點乾, 如果肉卷內多醬更棒!
黑松露忌廉汁雜菌長通粉, 味道好好!! 份量也不算少呢~~

很適合女生來午餐! 男生可能就不夠了!!! XD
是日甜品是朱古力蛋糕!!!

明明我們就點了兩個餐, 應該有兩份的嘛!!

而跟餐的甜品缺貨, 不是轉為其他有貨的就好嗎??

本身真的想跟他們說說, 不過同事也吃飽趕著回公司

就算了~

明明一間這麼美的餐廳, 服務竟然一般般~ 是很可惜!!

下次, 我們會選其他吧~~

((PS, 咖啡不好飲......>_<))
$100 (Lunch)
今日我哋去咗一家親子餐廳 Fullhouse Signature好似去咗個樂園咁, 周圍都係POPS!好多公仔任你影! 睇吓D嘢食得唔得先!我哋買咗團購可以$90當$150用我總共買咗3張, 即係用$270可以食$450本來都諗住一家大細都夠哂食! 點知...因為我哋係番完教會跟住去食Lunch我哋Book咗12:45, 襯未夠鐘就去隔離K11度行個圈 我哋離開咗K11就喺一街之隔就已經見到fullhouse signature個入口啦!成間餐廳都係喺地底,門口只係放咗個蛋榚櫃! (成架粉紅老爺車咁好靚靚!!)講真如果睇唔到有條樓梯落去可能就咁喺門口見到只係賣甜品ONLY!門口已經放咗好多個唔同既POPSfullhouse signature係以幸福家庭為主題所以見到好多好得意好Warm既公仔行到去樓梯口, 有佢哋招牌一家四口既POPS喺牆上面!唔知會唔會有真人著呢D角色上身扮佢哋呢?!沿住樓梯慢慢行落去下一層!首先見到既係一個好似cafe的空間呢度唔太似用嚟用餐既地方一般應該係俾客人傾租用婚宴場地既地方!我估如果太多人既時侯呢度都會開放俾客人High Tea卦呢度地方好大, 右手邊就

好似去咗個樂園咁, 周圍都係POPS!

好多公仔任你影! 睇吓D嘢食得唔得先!
我哋買咗團購可以$90當$150用

我總共買咗3張, 即係用$270可以食$450

本來都諗住一家大細都夠哂食! 點知...

因為我哋係番完教會跟住去食Lunch

我哋Book咗12:45, 襯未夠鐘就去隔離K11度行個圈

成間餐廳都係喺地底,

門口只係放咗個蛋榚櫃! (成架粉紅老爺車咁好靚靚!!)
講真如果睇唔到有條樓梯落去

可能就咁喺門口見到只係賣甜品ONLY!

門口已經放咗好多個唔同既POPS

fullhouse signature係以幸福家庭為主題

所以見到好多好得意好Warm既公仔
行到去樓梯口, 有佢哋招牌一家四口既POPS喺牆上面!

唔知會唔會有真人著呢D角色上身扮佢哋呢?!
沿住樓梯慢慢行落去下一層!
首先見到既係一個好似cafe的空間

呢度唔太似用嚟用餐既地方

一般應該係俾客人傾租用婚宴場地既地方!

我估如果太多人既時侯呢度都會開放俾客人High Tea卦
呢度地方好大, 右手邊就係餐廳用餐既地方!

職員姐姐好好, 俾了門口旁邊的梳化位置我哋
仲送埋兩份小禮物俾佢哋, 一人一筒小小木顏色

仲派咗兩張有佢哋角色既紙俾佢哋填色

我之後睇番筒木顏色都價值$10架!
放喺門口呢個爸爸造型POPS好得意,

兩個小朋友即刻攬住佢同佢影番張相
其實仲有個媽咪先至係一對,

不過佢哋將媽個POPS搬咗去台前

鍾意影相既我哋梗係跑上去台前同佢都影番張相啦
室內環境好光猛! 廁所都好乾淨(不過廁所冇特別設計或其他POPS)

而且好寛敝坐得好舒服! 絕對有位放BB車

(企係台前角度)
好利害!! 佢哋仲幫角色造咗一系列既公仔同精品

唔知有幾多人會嚟呢度食嘢之餘買埋紀念品走呢?

佢唔通真係以為自己係米奇老鼠定哈佬吉蒂?
我哋就係坐咗喺呢個全場唯一嘅梳化位置啦

睇落去似係幾舒服,但係當其中一人想離開吓去個厠所

都真係幾麻煩!一個人出要成張梳化移出
我仲即刻登記咗做會員,拎咗張會員咭!

餐牌設計得好靚好有心思

成本故事書咁一打開先介紹Fullhouse家族所有成員

之後根據食品嘅特色安排家族成員有唔同嘅打扮

而且將圖畫同文字結融合得很簡潔,非常清楚易明!
先嚟兩杯沙冰($52/杯)!我打8分,尚算OK!
燴原隻鮮鮑魚伴炒飯及露筍($145)

鮑魚好林炒飯好爽!
粟米雞蓉湯($48)

普通! 我覺得太過溶, 如果有番D粟米粒可以咬吓會過癮D
大蝦西蘭花忌廉汁闊條麵($138)
香草蕃茄汁牛肉丸意大利粉($108)

味道尚算可以, 不過意粉好似少咗D

同埋價錢食物唔成正比! 不過講真....

場內既環境俾你影相價錢都加哂喺D食物度都正常既
呢度仲有個展板將小朋友喺度畫既畫貼上去

好似真係幾Warm咁喎!
景靚公仔得意,出Post呃Like贏哂!嘢食算一般中尚,不過價錢略貴,我本人覺得嘢食值$60-70,依家成舊水一碟都係無非包埋你食景嘅錢!服務態度唔係差,但係唔可以叫好,我覺得既然以家庭幸福滿屋為主題,我都唔希望侍應係悶悶不樂咁Serve自己

2015-10-04
2016-03-15 1522 views
跟A小姐去了尖咀的fullhouse signatute。原一月尾的生日飯,但因為少許意外,今天才能到full house,希望新一年A小姐身體健康啦~~~A小姐買了一個二人童話式晚宴,讓我們一起看看如何童話式了。頭盤: 香煎珍寶帶子巴馬火腿芝麻沙律菜這款沙律菜有點苦,不過黑醋好好味。寶帶子巴馬火腿無味^^"湯:牛肝菌忌廉湯超足料,很濃郁的湯,食到粒粒菌(全個餐最好食)主菜1:澳洲西冷拼波士頓龍蝦西冷比我的掌心還要少.......我們點7成熟,但都好UN,波士頓龍蝦,只是龍蝦碎,我唔覺有半隻龍蝦肉......香煎盲鰽魚魚好乾...好鞋.....其實兩個主菜都唔OK朱古力布朗尼伴棉花雜莓食唔到布朗尼的特有濕潤又濃郁的朱古力......棉花只有兩粒....雜莓得一粒.....重點只得一份..........雖然300元一個套餐,不能要求太多,但這個2人SET的分量真的太"童話"(指給兒童的分量)。我見多數都是情侶一齊食,我奉勸男的先打底。主菜上配上意粉或多D薯菜都不會增加很多成本。另外,個甜品未免太太太少了,一人分量,一人一碟都不會太過份吧。其實FULLHOUSE野食不錯,我見散叫的意粉,

A小姐買了一個二人童話式晚宴,讓我們一起看看如何童話式了。
頭盤: 香煎珍寶帶子巴馬火腿芝麻沙律菜

這款沙律菜有點苦,不過黑醋好好味。寶帶子巴馬火腿無味^^"
湯:牛肝菌忌廉湯

超足料,很濃郁的湯,食到粒粒菌(全個餐最好食)
主菜1:澳洲西冷拼波士頓龍蝦

香煎盲鰽魚

魚好乾...好鞋.....其實兩個主菜都唔OK
朱古力布朗尼伴棉花雜莓

主菜上配上意粉或多D薯菜都不會增加很多成本。

其實FULLHOUSE野食不錯,我見散叫的意粉,比這個SET吸引。只是個SET太失望
環境是不錯,空間蠻大
還可以在這裡舉行宴會

2016-02-22 1541 views
嚟過幾次,環境依舊,但價錢就步步高升 2人套餐,女仔細食的話都可算食飽;但男士就只能填滿肚子一半(完全無飽的感覺) 頭盤:珍寶帶子巴馬火腿芝麻沙律,味道ok, (二人份量)。湯:牛肝菌忌廉湯,好香牛肝菌味,好濃,全晚最讚此湯 主菜: 細細件鰽魚伴時菜, 鰽魚煎得好香。細細件西冷牛扒配龍蝦(半隻),牛扒太熟了,半隻龍蝦太少,好似冇食過D乜嘢咁。甜品:細細件朱古力Brownie (二人份量)  咁嘅份量,點會夠飽呢
嚟過幾次,環境依舊,但價錢就步步高升
頭盤:珍寶帶子巴馬火腿芝麻沙律,味道ok, (二人份量)。
湯:牛肝菌忌廉湯,好香牛肝菌味,好濃,全晚最讚此湯
主菜: 細細件鰽魚伴時菜, 鰽魚煎得好香。
甜品:細細件朱古力Brownie (二人份量)
咁嘅份量,點會夠飽呢
2016-02-13
2015-12-23 3659 views
成日番工經過覺得門口好靚 ..上OPENRICE 睇過想試好耐 ....由於聖誕都要番工渡過...男朋友就好貼心送我番工前同左我去食....落樓梯時既牆.....環境好好...我倆諗都冇諗過落地底後地方咁大 ....特然感覺自己好似貴族....本身諗住叫多個pasta 但愛搞鬼既男朋友話未試過系lee d 咁既地方嗌炒飯食於事膽粗粗叫左個元貝炒飯...結果當然=.=" 飯系夠乾身 但一d味道都冇...吾知自己緊咩-.-afternoon tea ...  2百幾蚊不過不失 ...但系我會努力去尋找其他既afthernoon tea 廳該吾會番兜
男朋友就好貼心送我番工前同左我去食....
落樓梯時既牆.....
環境好好...我倆諗都冇諗過落地底後地方咁大 ....
特然感覺自己好似貴族....
2015-12-20
$170 (Tea)
Fullhouse Signature這家餐廳,我已經不是第一次光顧的啦,每次都覺得這邊氣氛一流。今次再來,終於忍不住要寫一篇文章在細述一下這邊的美食。 餐廳內到處放著婚禮公仔的擺設,雙雙對對的,令人感覺很有愛的。我真的很喜歡這個鐘的擺設,很和諧的,不能動的時鐘,讓時間一直停留在同一秒,把幸福凝住了~不論是姊妹談心,又或是跟情人來享受晚餐,均是不錯的選擇。香煎海鱸魚配帶子伴藏紅花忌廉汁 ($188)賣相相當吸引。放在台上香氣樸鼻,藏紅花忌廉汁的味道相當吸引,這道菜先是滿足了我的視覺跟嗅覺;味道方面,忌廉汁的絕對不是飽滯的朋友,愈食愈覺鹹香,伴碟的薯仔本來無味,加入了藏紅花忌廉汁以後,口腔中香香的感覺凝滯著的。來到主角身上,帶子入口多汁,肉質相當彈牙,鮮味濃郁。海爐魚肉的外皮蒸得金黃香脆,緊鎖著魚肉中的肉汁,每一口均是肉厚的滑溜魚肉。加上藏紅花忌廉汁的調味,讓人充滿著幸福的感覺。白酒香草忌廉汁美國海蜆扁意粉 ($128)放在面前的時候,怎麼就是聞到點點的芝士味,該是忌廉的香氣吧。先試一下美國海蜆,海蜆保留了海水的鹹味,入口的時候,酒的香味十分濃郁,而個人認為酒的份量可減少一點,把鮮味

不論是姊妹談心,又或是跟情人來享受晚餐,均是不錯的選擇。
香煎海鱸魚配帶子伴藏紅花忌廉汁 ($188)
白酒香草忌廉汁美國海蜆扁意粉 ($128)

放在面前的時候,怎麼就是聞到點點的芝士味,該是忌廉的香氣吧。先試一下美國海蜆,海蜆保留了海水的鹹味,入口的時候,酒的香味十分濃郁,而個人認為酒的份量可減少一點,把鮮味輕輕帶出,效果更佳。意粉的軟硬度剛好,細嚼之下更能感受那扁意粉獨有的口感跟甜味,混合了白酒香草忌廉汁以後,口腔裡的香氣更是持久。
開心果野莓千層酥 ($68)

紅色的野莓加點點淡綠色開心果Cream,並以金黃色的酥皮夾住,整個感覺很協調的,賣相滿分。酥皮香脆,配合柔滑的開心果Cream,跟甜甜的野莓,感覺相當不俗,不但口感豐富,每一口均是甜而不膩的幸福感,叫人難忘~

Other Info. : 已經忘記了是第幾次來這邊用膳了,看著餐廳愈來愈多人認識,即使人流漸多也沒有因而令食物失去應有的水準,這是很難得的。另一方面,餐廳的另一賣點,就是這個佈置成婚宴的場地,總是令人感覺充滿幸福的。不論是大班好友,還是跟三五知己,又或是跟另一半來這邊也是不錯的選擇,不論是情調還是氣氛也是不錯的啦。加上食物的賣相,足以令每一位顧客留下深刻印象~
  • 開心果野莓千層酥
  • 香煎海鱸魚配帶子伴藏紅花忌廉汁
2015-11-19 3573 views
餐廳的裝修佈置充滿少女味,只要是女孩子應該都抗拒不了,有拉小提琴木偶、情侶木偶等等。而且餐廳很寬敝,座位與座位間有足夠的空間,加上水晶燈Tiffiany藍的牆身,置身其中非常舒適。和友人去的這晚客人不多不少,有大概6、7張枱的客人,所以用餐、談話都很自在。因為客人太多會嫌有點嘈吵,太少又好像不是味兒。是晚是為補祝友人生日而來,觀看餐牌當然以西餐為主,但也有中式炒飯,頓時有高級茶餐廳的感覺!最後,我和友人仍是決定要一份二人餐。主菜,我選了羊架,友人選了石班魚,我覺得我那份羊架不過又失,味道尚可,但友人覺得他那份魚不夠新鮮,而配得醬汁味道太濃像是要掩蓋魚欠新鮮這點!但菜式上碟擺放精緻,倒為菜式加分不少,最後的甜品,蘋果布甸頗有新意,味道也非常可口!總的來說,餐廳的環境和食物_
Other Info. : 餐廳位於地庫,電話接收訊號較慢和差。
2015-10-25
Birthday
朋友生日想食西餐,於是揀左這間餐廳。一見門面就想影相,好夢幻feel,啱哂一班女仔約出來食飯傾計。睇左menu,決定唔要set dinner,因為甜唔唔啱食。5個女仔揀左4個main course,前菜拼盤,同甜品拼盤。前菜拼盤有多款小食,其中我比較喜歡炸雞同蕃茄。多款主菜中,豬肋骨最好味,個汁都好開胃。我覺得個T bone肉質唔太嫩,不過味道還可以。最期待係個甜品拼盤,因為朋友生日,所以加$30加多個生日朱古力牌。心太軟最好味,溶出朱古力醬好濃郁。奶凍嘅奶味十足香滑。綜合而言,食物唔錯,加上環境清靜,裝飾夢幻,啱哂女仔影相傾計。
朋友生日想食西餐,於是揀左這間餐廳。

前菜拼盤有多款小食,其中我比較喜歡炸雞同蕃茄。

心太軟最好味,溶出朱古力醬好濃郁。奶凍嘅奶味十足香滑。
2015-10-15
Birthday
美食 ♥ Fullhouse Signature 恍惚到了童話世界夏沫不知已經在 Fullhouse Signature 門口經過多少次很可愛的佈置非常吸引, 但每次都是剛好經過而無緣進入今年, 友人約我去 Fullhouse Signature 慶祝生日, 終於有機會啦~^^~好有意思呢~生日去 Fullhouse Signature「浪漫幸福滿屋」慶祝~門面佈置華麗, 非常吸引可愛, 有一架非常粉嫩可愛的Mini Cooper在門外,夏沫一直都很喜歡 Mini Cooper 架, 仲要粉紅色添~還有各式各樣的甜品選擇~一路行入餐廳, 沿途會見到好多可愛立體公仔都是以卡通公仔 (爸爸Thomas、媽媽Tracy、哥哥Tony及妹妹Tiffani)為主落一層先會見到一個空間, 原來這間 Fullhouse Signature 更設有婚宴服務可以租用場地擺酒結婚, 也可以租房間辦 Bride Shower夏沫立即幫準備結婚的朋友問了價錢這裡環境靚, 連映相都靚D呀~童話式婚禮呀~經過這個空間之後就來到餐廳正門, 嘩~有位先生拎住花等您~^^~原來入面咁~~~~大~~~~~仲要白雪雪, 配
芝士焗香酥茄子伴蕃茄
芝士焗香酥茄子伴蕃茄, 伴汁是甜甜酸酸的, 味道還不錯, 不過口感一般
聖路易斯式醫汁燒原條豬肋骨
香濃磨菇湯, 上台聞到好香的菇味
很可愛的佈置非常吸引, 但每次都是剛好經過而無緣進入
還有各式各樣的甜品選擇~
一路行入餐廳, 沿途會見到好多可愛立體公仔
夏沫立即幫準備結婚的朋友問了價錢
這裡環境靚, 連映相都靚D呀~童話式婚禮呀~
原來入面咁~~~~大~~~~~仲要白雪雪, 配上高貴的水晶燈, 感覺好舒服啊~
牆上的畫作都特別可愛呢~恍惚到了童話世界
夏沫忍不住處處留映~XD
相信只有和女生來才可以感覺到可愛~
如果和蝦子餅來, 他一定只管吃~哈哈~~
巴黎鐵搭呢副畫, 好想帶回家啊~
剩係映相都玩左好耐~XD
香濃磨菇湯, 上台聞到好香的菇味
打成蓉的蘑菇湯, 每一啖都有磨菇粒, 稀釋度適中
味道不會太咸, 剛剛好, 把蒜茸包點一下磨菇湯, 味道很不錯, 還想來多客呢~
茄子好似咬下去會份油溢出來似的
任何野菌類都是夏沫至愛, 再加上有黑松露, 點可以忍得住唔叫~
野菌黑松露意大利飯 ~ 還有幾條鮮蘆筍伴碟~
夏沫自小就喜歡吃「軟」飯, 軟身一點是我個人喜好
意大利飯好自然就成了夏沫所愛, 煮得軟硬適中的意大利飯份外好吃
每一口都滲出微微的黑松露香, 不過味道再多點會更理想
聖路易斯式醫汁燒原條豬肋骨~肉有點乾身, 難撕開, 但味道還可以
喜歡吃朱古力的我, 一定會點心太軟, 外表軟棉棉, 切開就會看到朱古力漿湧出
姊妹們還特別準備了蛋糕仔來慶祝夏沫生日~多謝您地~
今晚我好開心, 好滿足~
知我喜歡愛麗絲還送了立體生日卡俾我, 我真係好開心呀~^^~
張卡日日都放係屋企當眼處, 每日都會見到佢~^^~

Other Info. : 姊妹們還特別準備了蛋糕仔來慶祝夏沫生日~多謝您地~ 今晚我好開心, 好滿足~
2015-06-07
  • 香濃磨菇湯
2015-08-12 5035 views
每次經過這間「Full House Signature」, 都會被它的卡通做型所吸引。今日帶加拿大回港放暑假的2個姪仔來high tea。原來Full House Signature 是來自馬來西亞的主題餐廳,以「滿屋」作主題,有「浪漫幸福滿屋」的意思。餐廳結合了家庭及婚宴的主題,並配合其原創卡通公仔 (爸爸Thomas、媽媽Tracy、哥哥Tony及妹妹Tiffani)。牆壁掛畫及餐牌都用上這卡通公仔一家作背景,而且店內更有他們一比一的公仔, 吸引不少食客拍照。踏進餐廳每個都是影相位, 絶對適合小朋友及情侶到來用餐。充滿幸福氣氛的餐廳, 在這裡辨個簡單的童話式婚禮倒不錯。下午茶餐有數款選擇, 點了3個精美英式下午茶$208為姪仔點了個英式下午茶, 可能是他們第一次嘗試, 因此當食物送上時他們都十分高興, 不論食物味道如何, 見到他們掛在臉上的笑容已經值回票價。迷你漢堡包配薯條沙律$78我點的迷你漢堡包真的十分迷你, 兩三口便能吃完。漢堡扒厚身, 肉質尚算鬆化, 有肉汁但偏油。包沒有烘至脆口, 温度只是勉強暖。包內有蕃茄、生菜及芝士, 但唔熱因此芝士沒有溶化。薯條夠粉而且夠熱。火腿芝士
踏進餐廳每個都是影相位, 絶對適合小朋友及情侶到來用餐。
充滿幸福氣氛的餐廳, 在這裡辨個簡單的童話式婚禮倒不錯。
下午茶餐有數款選擇, 點了3個
精美英式下午茶$208
迷你漢堡包配薯條沙律$78
火腿芝士三文治配沙律$58
爸爸點的tea set, 做法簡單的三文治, 勝在烘到外面脆口, 另外夠熱令芝士溶化。
另外在主餐牌散叫 Ham cheese panini $82
媽媽點的咸火腿包, 味道一般不太特別。
Primavera Wrap $78
大嫂點的素菜包卷, 用有大量的蕃茄、牛油果及菜做成這個卷。咬得爽口, 十分健康。
總結: 環境氣氛都不錯的主題餐廳, 但是食質素一般般。到來一次已足夠, 找不到再光顧的理由。
2015-08-21
$100 (Tea)
2015-08-03 4273 views
如果能夠找到一個你愛他,他又愛你的人,請好好珍惜,這可能是上天給你的一份最好的禮物,絕對遠勝過擁有一堆Hermes Chanel LV Pandora哦。突然感觸良多,因爲來到個非常浪漫的婚宴主題餐廳。在這裡我想起節目非你莫屬的一句slogan, 「我來了,你在哪?」Dinner set $280Pacific Tuna Tartar with Caviar and Watermelon賣相很精致,吞拿魚他他下面是涼涼、甜甜的西瓜,配搭起來很清新。「他他」其實是從Tartare音譯過來,最初只有傳統的「牛肉他他」,即用未熟的生牛肉所製成,後來被應用到其他肉類,就創出如吞拿魚/三文魚他他,所用的自然也是生肉。吞拿魚他他呈粉嫩的淺粉紅色,整體配搭獨特,也意想不到會和西瓜非常配合。Cream of Wild Mushroom Soup菇菌味濃郁, 而且煮得頗爲結稠,配上蒜茸包吃就剛剛好。Braised King Prawn and Seabass Fillet in Sicilian Style西西里式(Sicilian Style) 是意大利其中一種菜式,而意大利南部的西西里島更有長壽之城
Dinner set $280
Cream of Wild Mushroom Soup
菇菌味濃郁, 而且煮得頗爲結稠,配上蒜茸包吃就剛剛好。
西西里式(Sicilian Style) 是意大利其中一種菜式,而意大利南部的西西里島更有長壽之城的美譽。西西里式主要是用番茄和橄欖做成,味道酸酸甜甜, 並非一般的番茄醬哦。大蝦肉質彈牙新鮮,海鱸魚已經煎脆了底面兩邊,火候掌握得不錯,魚肉仍然是保持鮮嫩。
Truffle Dome with Almond cake and Vanilla sauce
最上面是酸酸甜甜的raspberry,接著是軟心朱古力,底層是杏仁蛋糕。軟心朱古力做得不錯,如口即溶,而且不會太甜變得很膩,但杏仁蛋糕稍遜色。蛋糕做得過於鬆散,吃起來並沒有口感。
寫到這裡,腦中湧現的是動力火車的 我給你幸福。希望女孩們都能找到自己的幸福!

2015-07-29
被 Fullhouse 的可愛華麗裝橫所吸引,門口有一部粉紅色的Mini Cooper,是一個甜品櫃,確實吸引了不少女孩子的眼球店內以白色為主調,加上高貴的水晶燈,並以家為概念非常溫馨,適合熱戀情侶。店中不乏那些婚紗呀,求婚呀,戒子呀的佈置,更致命的是店方窩心到連什麼結婚拍攝套餐都為你準備好。所以我覺得若果你與女友拍拖多年還未結婚,就千萬不要走過K11 對出的加拿芬道,免得受靶。但我當然要帶火星來嘗嘗這麼溫馨的餐廳啦。Premium lunch 要$280 一位,只有一個小時吃飯,我們就不要試了.....普通的午餐就由$68 至$88元不等,當中已包括甜品,而加$35元更可以升級以其他款式的甜品呢。菠菜忌廉湯,不夠creamy ,而且沒什麼味道。向來對 risotto 有一種迷思,可惜喜歡吃,卻不會煮。價值 $88元的慢煮牛面頰肉伴西芹意大利飯午飯套餐,無論是飯抑或是牛肉明顯也是overcook。牛肉很老,飯亦煮得像糊仔般,口感極差,賣相亦不見討好。可能是尖沙咀喝過最難喝的凍檸茶,又苦又澀,再多的糖醬,也蓋不住那苦澀的味道。惟一可取是他的甜品,果段的我們加了 $35 元換了一個心太軟,

菠菜忌廉湯,不夠creamy ,而且沒什麼味道。

向來對 risotto 有一種迷思,可惜喜歡吃,卻不會煮。

惟一可取是他的甜品,果段的我們加了 $35 元換了一個心太軟,心太軟向來是我在眾多甜品中之大愛,外面雖然平平無奇。但其令人着迷之處,在於一刀切下時,朱古力漿就如熔岩般湧出。心軟但皮脆再與雲呢拿雪糕一起吃,只能說:「此糕只應天上有,人間那得幾回嚐」。
心太軟
更值得一讚的是,此店的服務非常慇勤,令人有賓至如歸的感覺。

我會再來嚐嚐他其他的甜品,但正餐就免了。
2015-07-28
$100 (Lunch)
2015-07-28 3233 views
朋友仔好有心, 記得我生日, 請我食飯不特止仲要再轉場食蛋糕.呢間餐廳係開係basement, 沿住餐廳地下入口的白色樓梯行落去.  落到去餐廳, 怖置到好童話公主feel, 白色裝潢, 環境優雅. 但我同朋友仔都聞到餐廳內有陣"up"味, 不過見餐廳咁多公仔又可愛, 我哋還是坐下點了兩份心太軟等了約15分鐘嘅心太軟配朱古力雪糕待應生放下兩大碟心太軟後再為我點上蠟燭, 許了個想今年內達成的願望, 希望可以實現.心太軟不太甜, 份量剛好一個人吃得下, 雪糕唔似係平貨, 香濃朱古力還有朱古力碎在內.在此亦多謝友人對我的祝福!

等了約15分鐘嘅心太軟配朱古力雪糕

在此亦多謝友人對我的祝福!
2015-06-24
2015-07-28 2736 views
去格蘭驗完身,朋友話想食蛋糕,諗起之前外賣過一間蛋糕店之蛋糕幾OK,又記得十多年前同一位置為一間叫"Action"嘅Disco,仲係全港首間有震震舞池之Disco,不過已成往事。先在樓上門口點了西餅後,再落樓下搵位,由於之前是Disco,所以非常大啦,都算幾華麗,不過舊舊地,是日包場,先到一件白朱古力百香果蛋糕($42)及一件提拉米蘇($42),前者幾酸、蛋糕身不算軟、隻味假假地,後者賣相同味道都還可以、不過太濕、出面太多塊朱古力、太甜了。之後才到的有藍莓撻($20)同迷你雙重朱古力撻($18),前者藍莓少少酸、撻身一义就碎、整體好普通,後者朱古力味夠濃,算最正常的一件。而飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,今次呢杯飲料($38)就算加大量糖漿都無味,失敗!之前食呢間嘅蛋糕都無咁差㗎,依家4件西餅加2杯凍「檸茶」連加一$218,貴唔貴與好唔好食就智,唔通轉咗師傅?

藍莓撻,迷你雙重朱古力撻
提拉米蘇
白朱古力百香果蛋糕
2015-07-15
$109 (Tea)
2015-07-11 3048 views
同舊同事聚舊,星期六下午梗係食返個悠閒tea啦,經朋友介紹full house唔錯,地點方便,環境好,食物都唔錯,但經過親身去食後完全改觀早幾日已訂位,準時去到,由待應帶入座因為想食英式下午茶而來,所以即刻決定食呢個餐精美英式下午茶,$238 for 2,有餐飲賣相係好靚,食物放得好整齊,但係所有熱食如薯條,漢堡包都係凍,尤其漢堡包塊肉,太油,相信係一早整定晒,到底層甜品,全部都唔好食,鬆餅唔鬆,好硬,奶粉味好重,唯獨好少少既,只係得個朱古力甜品同最右邊既奶凍經過食次後,我同舊同事都唔會再黎

早幾日已訂位,準時去到,由待應帶入座

因為想食英式下午茶而來,所以即刻決定食呢個餐

精美英式下午茶,$238 for 2,有餐飲

精美英式下午茶餐

經過食次後,我同舊同事都唔會再黎
2015-07-11
$130 (Tea)