2020-05-18 167 views
很久沒有在在大埔踩單車及晚飯,以前經常到此廣福邨冬菇停晚飯,貪佢地舖開揚可以停單車。已經由小炒大排檔及粉麵檔,變咗做此間茶餐廳了。戶外既河景真係無得輸,仲好過科學園D海景食肆。講返D食物先,抵食既。晚餐碟頭飯/炒粉麵都係四十幾蚊,加6蚊有凍飲,送例湯老黃瓜湯。苦瓜牛肉飯,苦瓜可能出過水,苦瓜無苦味唔掂檔。牛肉OK,份量唔少添。飯夠大碟,男人踩完車夠晒飽。晚餐$51,有靚景又食飽個肚。抵!
已經由小炒大排檔及粉麵檔,變咗做此間茶餐廳了。

戶外既河景真係無得輸,仲好過科學園D海景食肆。

講返D食物先,抵食既。
涼瓜牛肉飯

晚餐$51,有靚景又食飽個肚。抵!
2020-05-16
涼瓜牛肉飯
2020-04-19 808 views
復活節幾天,都宅在家中,來到假期最後一日, 天朗氣清,風和日麗,四月天竟然略帶秋意,清爽舒暢, 忍不住外出散步! 駕車到大埔太和邨,然後和老婆沿著林村河畔漫步,沿途青翠的大樹成蔭,黃花盛放,時不時有小白鷺在水面低飛或停在船上休息,假日是遊人和單車熱點。至廣福邨附近,隔河遙望,發現一家河畔餐廳,老婆最愛室外茶座,隨即說想喝下午茶,我們再走了十多分鐘就到。餐廳取名富記驛站,相當别緻。驛站是古代供傳遞軍事情報的官員途中食宿、換馬的場所。早於周朝已有記載,唐代遍佈全國。入口寬敞,放了大木輪裝飾,可供客人泊下單車,是遊人和單車騎士中途歇息的好地方。木質地面像船身的甲板,兩旁擺設了木船裝飾,感覺如置身於泰國的餐廳。手撕雞腸粉 ($28)店員說這是招牌食品之一,雞絲相當多,雖不算軟嫩,但頗有雞味。腸粉滑溜,麻醬濃郁綿密,又灑滿白芝麻,端上時已香噴噴,非常滋味!豬扒包 ($28)厚切豬扒酥香但有肉汁,法包外脆內軟,夾著新鮮的生菜、番茄,和半溶了的芝士,好味道!乾炒牛河($38)厚身的肉塊牛味濃郁,河粉滑溜,醬油夠色,味道恰到好處,油潤但香而不膩,驚喜是有排檔獨特的鑊氣,入口便知!這餐廳在傳統的屋邨,紅

手撕雞腸粉 ($28)

豬扒包 ($28)

乾炒牛河($38)

這餐廳在傳統的屋邨,紅瓦頂獨立屋估計前身是"冬菇亭",有茶記的風味美食,大排檔的鑊氣,親民的街坊價錢,難得還有河畔的景觀!

Tea
  • 乾炒牛河
  • 豬扒包
  • 手撕雞腸粉
2020-01-12 439 views
天氣好,相約朋友一同踩單車,經過河邊有一間好靚冬菇亭,記得原本是大排檔,印象中呢個位置轉過幾次手。見有位就稍微入去休息,已經差不多11點半,竟然仍有早餐。除了裏面,河邊還放了幾張枱(可吸煙地方),景色好靚,係香港難得有個咁寧靜的地方,好舒服好治癒。食物方面普通但不算差,以茶餐廳價錢都唔會有期待。侍應大部份都係上年紀既姨姨,雖然入機比較慢,但有禮貌,聽到同街坊既談話,好有人情味,其實享受一頓飯,唔一定著重味道(當然也不能太差),有時周圍既人及環境,都會令你心情放鬆。希望下次踩單車既時候,可以再幫襯呢間店啦。
$40 (Breakfast)
2019-01-01 683 views
在海濱公園玩完,已近兩點,很肚餓,沿著林村河走,本來打算到大埔中心午飯,偶然遠望河對面有一間冬菇亭和一棵倒塌的大樹,遂改變路線,想試下大埔的冬菇亭。冬菇亭名字有"驛站"兩字,真的是醫肚驛站,當日又確有很多騎單車的人幫襯。亭外露天的座位已坐滿,唯有坐在亭內,亭內外是無分隔的,依然可以一邊食飯,一邊看河的風景。只是眼前一棵倒塌的榕樹,始終不太自然。這個飯類設計很好,可以給顧客很多選擇,揀選自己喜歡的配搭,給人覺得是"顧客為先"。"火腩豆腐飯" 味道普普通通,不過不失。"生炒牛肉飯"所用的牛肉不是用絞成的碎牛肉,食落時有些牛肉較韌,但飯炒得乾身,粒粒飯分明,而且不油膩。最後值得一提是侍應的待客態度非常好,因為第一次來幫襯,要花時間翻看那本厚厚菜單,侍應笑容好親切,叫我們慢慢看才落單,值得一讚!

火腩豆腐飯
"火腩豆腐飯" 味道普普通通,不過不失。
生炒牛肉飯

$41 (Lunch)
2018-05-01 689 views
住大埔就好多嘢食就係人都知㗎啦,今次就去咗一間係河邊嘅,環境超級優美,踩單車嘅人士經過都可以停低喺度食下,做一個中途補給站都唔錯,附近廣福邨嘅居民都可以落嚟食個下午茶,位置十分方便。 去親茶記我都一定係我最鍾意嘅沙嗲牛肉麵,配上奶油豬,呢一嘅沙嗲牛肉麵都唔錯,不過沙嗲份量就少左啲,食到最後好似冇咩味。而奶油豬都有兩舊,兩舊都好大件,奶醬既份量都好足夠,包保食過返尋味,最重要係價錢十分便宜, 30幾蚊就可以好飽肚。

2018-04-30
$36 (Lunch)
2018-04-05 485 views
人生第一次寫食評之前食過一次晏就已經覺得難食 而且價錢在這老人村算是比較貴 今日其實都吾係太想食 但前幾次次次都食m記今日比多次機會佢 再試下佢d早餐。開頭落單 其中我叫左個早餐a轉出前一丁落單既人都吾錯先黎腸蛋多士 吾太好 都吾太差 正正常常奶茶都吾太特別 茶吾太濃 淡淡地面到 一睇就知吾係出前一丁但始終我吾係煮果個都吾會知係未 我又吾想制做麻煩所以繼續食 一咬落去就已經知吾係出前一丁硬硬地 似普通的公仔面。我都會過差不多30年出前一丁未試過咁既味 其他地方都會有麻油包上人但依間就冇(當然佢可以吾比我啦)之後當我食完 埋單既時候 睇到廚房門口有兩箱面 但冇一箱係出前一丁所以佢係未有心昆人 就要睇大家但我吾會再去總結:貴吾係出前一丁完Blacklist
人生第一次寫食評

之前食過一次晏就已經覺得難食
而且價錢在這老人村算是比較貴
今日其實都吾係太想食
但前幾次次次都食m記
今日比多次機會佢
再試下佢d早餐。

開頭落單 其中我叫左個早餐a

面到 一睇就知吾係出前一丁
但始終我吾係煮果個都吾會知係未 我又吾想制做麻煩
所以繼續食
一咬落去就已經知吾係出前一丁
硬硬地 似普通的公仔面。

我都會過差不多30年出前一丁
未試過咁既味 其他地方都會有麻油包上

但依間就冇(當然佢可以吾比我啦)

所以佢係未有心昆人 就要睇大家

但我吾會再去

總結:

吾係出前一丁

Blacklist
2018-03-12 391 views
今日經開大埔廣福邨見到以前既大排擋裝修過之後靚左好多,所以就好奇入去試下喇。餐廳裝修完之後分左室內同室外比你揀坐邊,室外重可以帶狗狗入黎添十分好,同埋好適合踩單車既朋友仔,而且室外重有 D 仿古代既裝飾比你影相,同隔離有條河所以環境黎講整體都叫唔錯。叫左個特餐 : 沙嗲牛肉米粉、蘑菇火腿配方包、飲品就叫左茶走。食物味道就一般般啦不過不失,不過份量都足,而茶走都沖得唔錯。

今日同朋友踩單車,一早已由沙田踩到大埔,係廣福醫肚後再入大尾督BBQ。以前呢度有幾間香港僅有既冬菇亭,單車友一定有試過。但舊年執晒,今日見到又開返間,無理由唔試下。到達時仲好早,冇咩人,靜靜地,對住河景食早餐,都幾詩意。轉左手新裝修,係坐得舒服D。而家係大埔食早餐原來都要30幾蚊!物價貴到呢...公仔面半生熟...D面都仲好完整咁好似拆完包裝就上碟,扣晒分。炸菜肉絲咸左少少...可一不可再之選。多士要另加$2,但烘得太干,面包食得出唔太新鮮。對於好中意厚多士既我黎講,都寧願食方包如果奶茶只有奶味...朋友叫左豬扒包,豬扒都幾大塊,可惜冇咩味,個包又太硬。驛站係古時D人趕路,係路途上稍作休息既地方,諗落,食物普通都好正常。幸好環境唔錯,休息左陣,就繼續踩啦。。。
炸菜肉絲面
而家係大埔食早餐原來都要30幾蚊!物價貴到呢...

奶茶
如果奶茶只有奶味...
豬扒包
朋友叫左豬扒包,豬扒都幾大塊,可惜冇咩味,個包又太硬。

2018-02-03
$32 (Breakfast)
2017-12-23 297 views
知道開張不久,一心來試試,睇下以後會不會有多個落腳點!剩睇環境就不差,但好多餐牌上的野食都話未有,於是叫魚香茄子、炸豪餅、生炒骨!先說魚香茄子:賣相一般,食落口已經食到鼓油味,又冇魚香的味道,非常差!炸豪餅:賣相ok,但比一般打冷舖食的差!生炒骨:賣相ok,味道都是一般甜酸的味道,沒有驚喜!價錢貴、味道差、份量少!寧願很遠少少食D好味D!
炸豪餅:賣相ok,但比一般打冷舖食的差!
生炒骨:賣相ok,味道都是一般甜酸的味道,沒有驚喜!
價錢貴、味道差、份量少!寧願很遠少少食D好味D!