2024-03-21 71 views
一直都知富貴酒家出名,除了因為有阿翁鮑魚之外,仲因為係連續多年取得米芝蓮一星餐廳。呢日特登同朋友過來食午餐,品嘗下佢哋嘅小菜係咪都一樣咁好。點了午餐特享小菜套餐 $788自選雞或鴨 + 3款小菜落單之後即刻上了一人一碗明火例湯。♥️白菜魚翅頭湯好好飲,有排魚翅。♥️蒜蓉豬扒蔥蒜嘅味道一上枱已經撲鼻而來,豬扒厚肉且嫩滑。♥️砂鍋朝煮黃花魚潮州煮法加咗菜譜,黃花魚起骨拆肉,魚塊煮得剛好唔會散,是用心的功夫菜。♥️方魚炒芥蘭仔方魚即是大地魚,炸到脆卜卜,十分香。♥️富豪炸子雞(半隻)雞皮好薄,炸到好脆,雞肉剛剛熟,極之嫩滑!仲有甜品,經理好好,每款比一樣我哋試吓。♥️合桃糊,杏仁茶蛋白,陳皮紅豆沙全部都好香,絕對比傳統糖水店好食。經理話套餐是跟人頭配湯同甜品,每位都有,咁真係好好。我哋剛好被安排坐係得獎牌匾前面,睇到餐廳已經由2011年開始連續13年獲米芝連推介的一星餐廳,真係唔簡單。食完之後真係覺得絕對值得推介,食得出每一道菜都用心製作。用餐途中都見職員會同食客閑談,會主動同小朋友傾偈,又用心製作食物,又有人情味的餐廳真係好值得贊賞。

呢日特登同朋友過來食午餐,品嘗下佢哋嘅小菜係咪都一樣咁好。

點了午餐特享小菜套餐 $788
自選雞或鴨 + 3款小菜

落單之後即刻上了一人一碗明火例湯。

♥️白菜魚翅頭湯
好好飲,有排魚翅。

♥️蒜蓉豬扒
蔥蒜嘅味道一上枱已經撲鼻而來,豬扒厚肉且嫩滑。

♥️砂鍋朝煮黃花魚

♥️方魚炒芥蘭仔
方魚即是大地魚,炸到脆卜卜,十分香。

♥️富豪炸子雞(半隻)
雞皮好薄,炸到好脆,雞肉剛剛熟,極之嫩滑!

仲有甜品,經理好好,每款比一樣我哋試吓。

♥️合桃糊,杏仁茶蛋白,陳皮紅豆沙
全部都好香,絕對比傳統糖水店好食。

經理話套餐是跟人頭配湯同甜品,每位都有,咁真係好好。

2024-02-23
$300 (Lunch)
2024-02-22 628 views
同屋企人去富豪食新年菜,“富豪”一下XDDD,發財一下,食下D傳統菜。爵士湯。以鄧肇堅爵士而得名。主要材料為密瓜、螺頭及花膠。當中亦有雞肉、豬肉等。用生果煲湯應該是比較少有的作法,因為生果大多是甜的,咸甜交錯比較難掌握。但最終出來味道真不錯,密瓜的清甜味、螺頭的海鮮味、花膠的香滑口感,說不出的清甜,本身花膠湯因當中膠質會令湯水變得膩,密瓜的清甜正正可以化降其膩感,完美。鮑汁發菜金蠔。以鮑魚汁作為茨汁,金蠔作為主菜,發菜及豆苗作為吸收鮑魚汁及金蠔汁精華的“配菜”。金蠔先煎一下,煎後不單為了煮熟蠔,還可以令金蠔更加香口,亦會令其口感更好。鮑汁的出現會提升了整道菜的口感和風味層次,將鮑汁的鮮味與金蠔的風味相互融合。發菜含有大量膳食纖維,具有柔軟的口感和特殊的風味,而且是一個吸收精華的好材料,金蠔海鮮香加上濃郁鮑汁,好好味呀。豆苗就可以發揮佢降膩同時有鮑汁香既角色。發菜豬手。代表著新一年的豐盛和好運。發菜象徵富貴和好運;豬手象徵團圓和豐盛。食過發菜豬手,下年幸福和繁榮。豬手炆得剛,有點咬口但又軟糯入味。豬手肉質鮮嫩,含有大量膠原蛋白,是美顏的一大良品。與發菜一同燉煮,增加發菜豬手的口感和層次。

發菜豬手。代表著新一年的豐盛和好運。發菜象徵富貴和好運;豬手象徵團圓和豐盛。食過發菜豬手,下年幸福和繁榮。豬手炆得剛,有點咬口但又軟糯入味。豬手肉質鮮嫩,含有大量膠原蛋白,是美顏的一大良品。與發菜一同燉煮,增加發菜豬手的口感和層次。低下生菜融合發菜豬手的醬汁也十分好味。

臘味糯米飯。亦是中國的傳統食物,用了腌製和風乾處理肉類食品,臘味都擁有濃厚的鹹香味,用以配合濃郁香氣的鼓油及咬口十足的糯米飯,根本上就算沒有任何餸菜也可以輕易完成一碗。配合上鮑汁發菜金蠔及豬手更是不得了。新年氣氛滿滿的。

蛋白杏仁茶。用堅果做食的甜品,吃下也不怕,因為是身體健康的甜品。杏仁經過研磨和加工,釋放香濃杏仁香,加入一定份量的蛋白,使其更有口感及更滑口。

2024-01-24 645 views
這家餐廳連續十三年獲得米芝蓮一星,最近餐廳有精選套餐,我感到非常開心。以半價的價錢享受到了鮑參翅肚等豪華食材,實在是太划算了!店員上了一份花生作為小菜。⭐️高湯紅燒官燕這碗官燕份量十足,搭配濃稠的高湯紅燒,頂層還點綴了金華火腿碎,入口時散發出鹹香的味道。⭐脆皮原隻花膠這是我第一次嚐到脆炸花膠,它的粉漿非常薄脆,入口即化。配上辣椒、芹菜、蔥等做成的芡汁,吃起來微辣開胃。⭐關東遼參鵝掌遼參入口爽彈,味道爽脆。配上鵝掌味道不俗。⭐阿翁炆班頭腩接著是阿翁炆班頭腩,裡面有竹笙、豆腐、班頭腩和薑片,味道非常鮮美。⭐生炸脆皮乳鴿這是我第一次嚐到這麼又脆又多汁的脆皮乳鴿,乳鴿的外皮又薄又香脆,肉汁都鎖在肉內,非常美味。⭐原隻吉品糯米飯鮑魚的香氣融入了糯米,香蔥、臘味和蝦肉的味道也很美味。糯米飯入口煙煙韌韌,很香。⭐陳皮蓮子紅豆沙濃濃的陳皮味讓人回味無窮。紅豆粒粒分明,入口卻很軟,沒有額外甜味,健康又美味。⭐精選甜美點兩款他們還提供了精選甜美點,包括馬豆糕和核桃酥,兩款點心各有特色,非常美味。

以半價的價錢享受到了鮑參翅肚等豪華食材,實在是太划算了!

店員上了一份花生作為小菜。

⭐️高湯紅燒官燕

⭐脆皮原隻花膠

⭐關東遼參鵝掌

遼參入口爽彈,味道爽脆。配上鵝掌味道不俗。

⭐阿翁炆班頭腩

⭐生炸脆皮乳鴿

⭐原隻吉品糯米飯

⭐陳皮蓮子紅豆沙

⭐精選甜美點兩款

Dinner
2024-01-05 640 views
96年開業嘅「富豪酒家」,自2011年起,連續13年獲得米芝蓮一星殊榮。所以係呢度食鮑魚就一定有保證。宜家30-35頭嘅吉品鮑未計煮都要四五百蚊一隻。今日下午過嚟就係食佢$488嘅「阿翁鮑魚美食套餐」。可以一試阿翁鮑魚呢個價錢簡直係超值。套餐包括一碗是日靚湯、三件點心、荷葉飯、蛋白杏仁茶、甜點兩款、仲有主菜35頭吉品鮑燴鵝掌。先上一碗白菜魚唇湯,味道唇厚,應該都係老火雞湯底,非常出色。之後三件點心楝咗蝦餃、燒賣、炸芋角。點心都係保持到高水準,唔係一間普通酒樓可以比較。之後主菜吉品鮑拼鵝掌出場,隻碟連鮑魚相當適合打卡。名貴嘅乾鮑經過反覆曬製,味道濃縮,而且肉質發生變化。之後浸發3-4日,再用老雞、腩排、瑤柱等材料燜焗超過24小時,先至可以製成呢一味千錘百煉嘅廣東名菜。鵝掌亦都係用燜鮑魚嘅鮑汁燜成,鵝掌燜到非常之入味,又夠淋。鮑魚一刀切開,𥚃面溏心軟糯。其實鮑汁先係靈魂,火腿咸香味濃,點鮑魚、菜心都非常好食。之後食埋瑤柱鮮蝦荷葉飯就一定夠曬飽。呢啲等級嘅粵菜做荷葉飯都非常好食,據聞都係落咗鮑汁,不過冇得正實。之後甜點有馬豆糕同合桃酥,再加埋一碗蛋白杏仁茶。呢碗係非常之香滑,而且糖份特別少,

之後甜點有馬豆糕同合桃酥,再加埋一碗蛋白杏仁茶。呢碗係非常之香滑,而且糖份特別少,令到蛋白同埋杏仁味更加出嚟。啱晒食完鮑魚呢啲濃味菜式之後平衡一下。

埋單之後仲見到翁生一面,其實午市全程佢都坐埋一邊幫忙打點,估唔到佢事事咁親力親為,食物嘅出品嘅水平一定唔會低。
2023-12-29
Lunch
富豪酒家 - 尖沙咀米芝蓮一星粤菜食府位於尖沙咀美麗華廣場一期4樓連續13年獲得米芝蓮1星餐廳的富豪酒家,高級粵菜富豪酒家由翁先生主理,他所經營的《富豪酒家》連續13年榮獲米芝蓮一星,以其卓越的名聲而聞名於世。臨近冬至,氣溫下降,於是安排了一家三口享用了一頓豐富鮑參翅肚盆菜宴。食材包含四種珍貴的海味,即鮑魚、海蔘、魚翅、魚肚,豐盛美味的珍饈,令人垂涎欲滴。首先品嚐到「紅燒砂鍋包翅」,紅燒砂鍋包翅採用頂級18吋牙揀翅,每碗足2兩翅,配以香而不膩的上湯汁芡,魚翅質感爽口,掛滿高湯後更添滋味,伴上芽菜及金華火腿絲一同吃,口感更豐富接下來「30頭特選吉品」吉品屬日本頂級鮑魚,質素高品質,以砂鍋將鮑魚與老雞、排骨等炆24小時,入口鮮甜彈牙,配以清灼唐生菜膽,口感更清新。另一道推薦的是「花膠遼參鵝掌」。原條遼參鵝掌採用肉厚鮮味的波蘭鵝掌,配合阿翁秘制烹調的鮑汁,非常入味且具嚼勁,配合口感彈牙的原條遼參,讓人回味無窮。發財好市團圓盆菜有發菜、日本北海道金蠔、潮汕蝦圓、炸鯪魚球、南澳魷魚、瑤柱、天白花菰、豬脷、豬手、肉卷、枝竹、蓮藕、蘿蔔、紹菜等18款上乘食材,滿載著最豐富暖心的幸福滋味。發財好市團圓
富豪酒家 - 尖沙咀米芝蓮一星粤菜食府

發財好市團圓盆菜有發菜、日本北海道金蠔、潮汕蝦圓、炸鯪魚球、南澳魷魚、瑤柱、天白花菰、豬脷、豬手、肉卷、枝竹、蓮藕、蘿蔔、紹菜等18款上乘食材,滿載著最豐富暖心的幸福滋味。發財好市團圓盆菜由富豪酒家主廚自家精制優質保證,限量發售,必食推介

原燉杏汁官燕
養顔恩物!杏汁官燕同樣高品質,杏汁清香,燕窩分量極多,口感分明,整體營養價值高,護膚美顔,杏汁餘韻齒頰留香,令人愛不釋手

精選甜點兩款
精選甜品是合桃酥及馬豆糕,合桃酥入口香脆富層次,馬豆糕香甜而不膩。

整體而言,這頓盛宴難以忘懷的餐飲體驗
結合了高品質的食材和精湛的烹飪技巧,呈現出富豪酒家獨特的奢華盛宴風格。無論是服務品質還是菜品味道都非常出色。

富豪酒家
地址:尖沙咀彌敦道132號Mira Place食四方4樓402號舖

• 35頭吉品鮑鵝掌
  • 阿翁鮑魚
  • 杏汁燕窩
3 day(s) ago 0 views
之前睇咗YouTuber介紹、知道富豪酒家做緊個吉品包368餐,所以今日星期六去試一下 眼見大堂很多人都是點了這個套餐,這個套餐包括每人三件點心吉品鮑加鵝掌荷葉飯杏仁茶及兩件甜品,仲有一個例湯,先嚟例湯,並沒有YouTuber嗰碗咁好彩沒有魚翅,只係一碗例湯沒有湯渣,味道係普通老火湯味,之後六件點心也到,點心質素沒有特別不算有任何驚喜,主菜吉品鮑加鵝掌,吉品鮑並沒有想像中咁好味鵝掌好腍,那個鮑汁也是沒有想像中好味、之後荷葉飯,這個飯反而味道不錯,最後杏仁茶同兩件甜品,反而成個套餐最好味係碗杏仁茶。這個套餐原本係488 、現在做368可以值得一試,但如果488我就不會試.
今天一行3人,中午到這飲茶,點了6款點心包括蝦腸,义燒酥,和待應推介的煎蘿蔔糕等和一份炒飯,炒飯偏乾硬和咸。埋單 950元,只可說服務還好,但味道普通,如以這價,會去其他酒樓飲茶。
呢次就嚟試一下佢哋既個超值優惠菜單「,阿翁名菜蟹宴」👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳「生拆蟹黃蟹肉翅」✨~優質的蟹黃和蟹肉,當用匙羹把滿滿的蟹肉和翅那刻就知道什麼是真材實料👍🏽👍🏽👍🏽「脆皮百花釀花膠」✨~擺盤簡約但釀花膠香口惹美,口感十足彈牙,加上廚師的秘製鮑魚汁,鮑魚汁完全有一種想把所有食都點這個汁的感,可想而知點解阿翁鮑魚點解會咁出名「阿翁官燕焗蟹蓋」✨~賣相精緻啖啖滿足,爆滿的蟹肉份量絕對唔係講笑,鮮味十足、調味剛剛好,喜歡食蟹既朋友必食邪惡之選「金牌脆皮燒乳鴿」✨~今次我就試咗燒乳鴿,食肉獸既我有時好怕食乳鴿有時好怕乳鴿無咩肉,呢度既乳鴿絕對唔會有呢個問題,啖啖肉之餘仲外脆內軟,朋友即刻咬落口仲有啲熱,證明火喉十足👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽「瑤柱鮮蟹肉炒飯」✨~講到火喉十足一定要講呢一個蟹肉炒飯,足料真係唔駛講見到相都無得呃,瑤柱、蟹肉多種鮮味材料互相平衡,加埋炒飯炒到粒粒分明,開胃醒神!最後清爽既「蛋白石磨杏仁茶」✨同埋懷舊精緻既「中式甜品」✨結尾,真係好耐無試過食中菜可以咁滿足🫶🏻🫶🏻🫶🏻

• 生磨蛋白杏仁茶
  • 阿翁官燕焗蟹蓋
  • 生炸脆皮燒乳鴿
2024-03-21 50 views
朋友介紹呢間富豪酒家午膳,話係「名人飯堂」🤣 呢間酒家連續13年拎咗米芝蓮一星🤩🤩,水準高!質素有保證🥳🥳今日我地三個人黎食午市特惠套餐,價錢都好相宜,售價$780,有三款小菜,仲包半隻雞和湯和甜品。大白菜魚翅頭湯- 好大塊魚翅🥳🥳好足料😍😍蒜蓉豬排🥩- 好有住家風味😋 好有肉汁!砂鍋潮煮黃花魚- 好岩怕魚骨但又鐘意食魚既我😁方魚炒芥蘭仔- 方魚好香脆😗😙😙炸子雞- 正☺️☺️雞皮炸得金黃酥脆,香脆得黎又唔過份油膩🤪🤪甜品- 蛋白杏仁茶- 陳皮紅豆沙- 合桃糊見到仲有岩四人享用既商務套餐😝下次再同朋友同事黎試🤩🥳🥳富豪酒家 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖

大白菜魚翅頭湯
- 好大塊魚翅🥳🥳好足料😍😍

蒜蓉豬排🥩
- 好有住家風味😋 好有肉汁!

砂鍋潮煮黃花魚
- 好岩怕魚骨但又鐘意食魚既我😁

方魚炒芥蘭仔
- 方魚好香脆😗😙😙

炸子雞
- 正☺️☺️雞皮炸得金黃酥脆,香脆得黎又唔過份油膩🤪🤪

甜品
- 蛋白杏仁茶
- 陳皮紅豆沙
- 合桃糊

見到仲有岩四人享用既商務套餐😝下次再同朋友同事黎試🤩🥳🥳

富豪酒家 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖
2024-03-21 26 views
以阿翁鮑魚成名嘅富豪酒家,除咗鮑參翅肚之外,一樣有提供午餐茶市。點心一樣不用人造色素、味精去營造色香味美。每一款點心都樸實無華,好似珍珠雞為例,用咗大量瑤柱絲調味,冬菇、雞粒切成幼末,加上糯米飯,口感細膩。蝦餃嘅荀絲蝦肉比例恰當,13摺晶瑩透薄嘅外皮,完整包著,一啖剛好入口。牛肉球有陳皮香,唔似坊間咁多粉,以牛肉為主,似食緊牛肉餅嘅口感。冬菇炆鵝掌都唔會輸蝕俾鮑汁扣鵝掌,一樣入味淋滑。午市都有老火湯可以提供,仲有我最鍾意嘅生磨蛋白杏仁茶,又滑又夠杏仁味。要拎米芝連一星,果然要兼顧唔同菜式嘅品質,由點心到鮑參翅肚都做得好真係好難得。

Lunch
2024-03-12 21 views
富豪酒家🍗 富豪脆皮炸子雞  去富豪酒家,唔食下佢哋嘅炸子雞就等於白去!呢款炸子雞同平時見到嘅炸雞完全唔同,佢哋先將雞醃好,然後掛起來,用熱油不斷噴上去,直至雞皮達到又脆又滑嘅完美狀態。成隻雞外觀誘人,金黃酥脆,每一口都係滑嫩多汁,令人一試難忘。加上點鹽或者豉油,味道立即提升,每一口都充滿驚喜。🍲 荔芋臘味煲  另一道必食嘅係荔芋臘味煲,每次去我都必定會點。煲仔裏面滿滿嘅臘味、芋頭同臘鴨脾,每樣食材都喺彼此之間嘅味道中取得咗完美平衡。芋頭軟糯吸滿咗臘鴨嘅精華,而臘味嘅濃郁香氣又完美融合,每一啖都係滿足感爆棚,絕對係配飯嘅極品。📝 總結  富豪酒家唔單只環境舒適,服務態度亦相當好,最重要嘅係,佢哋嘅食物真係好有水準。每一次嚟到都會有新嘅發現,特別係富豪脆皮炸子雞同荔芋臘味煲,如果你想同家人或者朋友享受一頓豐富嘅晚餐,富豪酒家絕對係你嘅好選擇。📍 地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號鋪
富豪酒家

🍗 富豪脆皮炸子雞

🍲 荔芋臘味煲

📝 總結

2024-03-02 38 views
這間酒樓是阿翁鮑魚的出品酒樓,位於美麗華中心一期。從一踏入這裡,我就感受到一種宏偉而氣派的氛圍,真的難以相信這是一家榮獲米芝蓮一星的餐廳。我們點了他們的招牌螺頭湯,這湯味道濃郁,充滿海鮮的鮮甜,真是讓人回味無窮。此外,我們還點了燒雞帶子和炸蝦等精緻美味的菜餚。每一道菜都展現出名師的高超廚藝,而價格並不算昂貴,但卻能帶給人驚艷的味覺享受。除了這些主菜,他們的香芹蘿蔔煮斑腩和砂鍋富豪炒飯也是我們的必點之選。香芹蘿蔔煮斑腩的煮法獨特,肉質鮮嫩多汁,搭配蘿蔔和香芹的清新口感,真是一道美味的佳餚。而砂鍋富豪炒飯則是香氣四溢,米飯入口鬆軟,配上各種豐富的食材,口感豐富多樣。最後,他們的甜品蛋白杏仁茶是我們的絕對推薦。這杯茶香氣撲鼻,杏仁的濃郁味道與蛋白的柔滑口感完美融合,既不過於甜膩,又充滿健康的口味。對於都市人來說,這絕對是一道理想的健康甜品。總的來說,這家酒樓以其精湛的廚藝和出色的菜品贏得了我們的讚賞。無論是菜餚的口味還是價格的親民,都讓人難以忘懷。如果你正在尋找一家獨特而美味的餐廳,這家酒樓絕對是一個不容錯過的選擇。

2024-03-02 43 views
這家酒樓的菜單中的主菜、香芹蘿蔔煮斑腩和砂鍋富豪炒飯,以及甜品蛋白杏仁茶,確實聽起來非常美味。香芹蘿蔔煮斑腩的獨特煮法讓肉質鮮嫩多汁,並搭配蘿蔔和香芹的清新口感,味道應該非常好。砂鍋富豪炒飯的香氣四溢,米飯鬆軟,加上豐富的食材,應該能提供豐富多樣的口感體驗。至於甜品蛋白杏仁茶,這杯茶應該具有香氣撲鼻的特點,杏仁的濃郁味道和蛋白的柔滑口感相互融合,既不過甜膩,又帶有健康的口味。對於都市人來說,這絕對是一道理想的健康甜品。

2024-03-02 30 views
呢間酒樓係阿翁鮑魚嘅出品酒樓,位於美麗華中心一期入到去已經覺得有一種好有氣勢嘅感覺,真係估唔到原來係米芝蓮一星嘅餐廳。我哋點咗佢哋嘅螺頭湯,燒雞帶子同埋炸蝦等等嘅嘢食,仲有佢哋嘅香芹蘿蔔煮斑腩,砂鍋富豪炒飯等等,感覺係名師嘅出品每樣嘢都唔算真係好貴,但係可以煮出一種令人讚嘆嘅味道。最後甜品係佢哋嘅蛋白杏仁茶,杏仁味好濃,當然亦都唔會太甜,適合都市人嘅健康口味。What a nice experience!

What a nice experience!
1K
2024-03-01 33 views
由細到大都鐘意🫖飲茶,可以食到唔同點心,不過大個咗就食唔到咁多啦,所以最好一班人食,熱鬧又食得多啲嘢😋🥢晶瑩野生鮮海蝦餃皮薄餡靚,都幾大粒漲卜卜咁,新鮮熱辣蒸完出嚟啲皮都唔易爛,蝦肉爽口彈牙🉐🥢時菜牛肉球比平時食開有少少唔同,冇咁多粉所以牛肉較軟滑,汁都濃好多🥢珍珠糯米雞好耐無食,入面有冬菇粒、鹹蛋黃、瑤柱,糯米煙韌🥢冬菇燜鴨掌燜得入味,醬汁好食🤍生磨蛋白杏仁茶超鐘意嘅中式糖水,如果酒樓有,一定會叫😍蛋白同杏仁茶一樣咁滑溜,熱食一流🚩富豪酒家 (尖沙咀) @fuhorestaurant 📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖

🥢晶瑩野生鮮海蝦餃

🥢時菜牛肉球
比平時食開有少少唔同,冇咁多粉所以牛肉較軟滑,汁都濃好多

🥢珍珠糯米雞
好耐無食,入面有冬菇粒、鹹蛋黃、瑤柱,糯米煙韌

🥢冬菇燜鴨掌
燜得入味,醬汁好食