2021-10-30 459 views
2021年10月15日 星期五今日實在係太忙,係尖沙咀放工已經差不多七點,完全無時間買餸煮飯,於是決定係尖沙咀買外賣同老婆返屋企食係尖沙咀既鬧市之中有呢一間唔算太起眼既店舖,但外觀吸引左我,因為裝修得好似英國倫敦既小食店咁,以藍色階磚為主調,再加埋紅色既窗框,幾有特色係外面已經可以睇到裡面廚房既情況,清晰可見十分整齊同乾淨,完全唔需要擔心衛生問題餐牌上面見到主要係食英國既特色食品炸魚薯條,而且仲有幾款意粉同沙律選擇,價錢都唔太貴,最後我要左炸魚薯條、一口魚薯條、兩款沙律同洋蔥湯兩個人食外賣拎走返到屋企一打開個洋蔥湯,仲係熱辣辣,有好香嘅洋蔥味,而且仲飲到有少少黑椒味,飲完之後好醒神呢個就係一口炸魚,每一舊嘅大細方便可以一口進食,唔需要用刀切,咬落去炸漿唔算太厚,但又好脆,而裡面既魚肉仲係好嫩滑至於呢一份就係中size既炸魚薯條,有差唔多一隻手掌咁大,炸到金黃色,入面竟然冇炸到過熟,魚肉仲有好多水份,整得幾出色薯條都一樣唔錯,每一條都幾粗身,食落去薯仔味幾足夠最後仲有沙律,分別有雜菜沙律,醬汁另外分開上,方便可以自行添加,有沙律醬同黑醋,菜幾新鮮同爽口,個人比較鍾意加黑醋,食完炸魚之後再
2021年10月15日 星期五

薯條都一樣唔錯,每一條都幾粗身,食落去薯仔味幾足夠

最後仲有沙律,分別有雜菜沙律,醬汁另外分開上,方便可以自行添加,有沙律醬同黑醋,菜幾新鮮同爽口,個人比較鍾意加黑醋,食完炸魚之後再食感覺會冇咁油膩

另一款就係椰菜絲沙律,上面有好濃郁嘅沙律醬,酸酸地幾開胃,我仲特別到用薯條點黎食,味道都唔錯
2021-10-15
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
2021-10-20 36 views
在K-11棉登徑附近開了一間專食fish and chips的店,店舖前面有小座位,在繁忙街道坐著食別有一番風味。.必點的當然是炸魚薯條啦,一口魚薯條$53,魚一粒粒的,非常方便進食。魚炸得十分香脆,外皮脆薄不厚粉,魚肉白滑多汁,剪想像執行更加是滋味無窮!.除了炸魚薯條,還有炸雞意粉等的選擇。另外可以加錢轉套餐,就會有沙律及湯。.而我覺得最驚喜的是湯,蘑菇湯及洋蔥湯十分有水準,足料之餘又帶出蘑菇及洋蔥自然的鮮美。特別是蘑菇湯,香濃而忌廉湯底亦不會太膩,可以說是我飲過最好飲的蘑菇湯之一!

Fryers was a stall that specialized in fish & chips, which was located at Blenheim Avenue, just behind K11 Tsim Sha Tsui. It allowed take away as well as having a mini bar top for us to dine as well. Their menu was straight-forward, offering their signature fish & chips, pasta, sides, snacks, soup and drinks etc. Onion soup was flavourful and slightly spicy & appetizing, with alot of onion in it. Onion rings was huge in size and fried till soft and crispy.Fish bites & chips - French fries was th

Fish bites & chips - French fries was thick in texture and fried till soft and crispy. Fish bites were fried till the skin was thin and crispy and the fish inside was still juicy and soft. Mayo and ketchup were provided to dip onto it.

Mushroom spaghetti with black truffle cream sauce - Pasta was very chewy and creamy, with generous serving of mushroom which were juicy. It has strong black truffle taste as well.
呢晚放工經過尖沙咀K11附近獨獨樂,當然要一訪早前Bookmark左嘅新店😋本以好又一餐唔好又一餐心態食炸魚薯條餐,誰不知由湯品到炸魚入口一刻都滿足到要強烈推薦比大家!小店雖然主打Take Away / 外賣平台但鋪面外也有兩個座位,而且有立食空間方便即炸即食,因為夜晚無咩行人的關係就選擇即時立食😋什菌忌廉湯 $35推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點未講主角一定要讚左個湯先,真心超級濃郁,連西餐廳都未必飲到啖啖濃郁蘑菇碎,無論口感、份量、味道都絕對值得用呢個價去飲個高質餐前湯。炸魚薯條 Regular 中 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+$20 升級套餐加配沙律及罐裝飲品要還原英式炸薯條梗係要食返粗薯條嘅質感,Fish & Chips 前者同後者總是有互相爭寵嘅命運,Fryers 的前者比後者就更脆更滑,呈現出三種口感滋味👏簡單講五個字:"真係好好食"😂👍而當你食梗軟滑脆嘅炸魚時,諗住點唔點醬都算啦,少年你太年輕啦! 原來個自製Tartar source洋蔥忌廉醬係配角王🤭建議一個人食Regular 加有沙律醋配的洋律飲品,兩個人又可以食Big Size 兩件炸魚加意粉👏係尖沙咀及尖東紅磡返工人士好選擇,自
呢晚放工經過尖沙咀K11附近獨獨樂,
當然要一訪早前Bookmark左嘅新店😋
本以好又一餐唔好又一餐心態食炸魚薯條餐,
誰不知由湯品到炸魚入口一刻都滿足到要強烈推薦比大家!
小店雖然主打Take Away / 外賣平台
但鋪面外也有兩個座位,
而且有立食空間方便即炸即食,
因為夜晚無咩行人的關係就選擇即時立食😋
什菌忌廉湯 $35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點
未講主角一定要讚左個湯先,
真心超級濃郁,連西餐廳都未必飲到啖啖濃郁蘑菇碎,
無論口感、份量、味道都絕對值得用呢個價去飲個高質餐前湯。
炸魚薯條 Regular 中 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+$20 升級套餐加配沙律及罐裝飲品

要還原英式炸薯條梗係要食返粗薯條嘅質感,
Fish & Chips 前者同後者總是有互相爭寵嘅命運,
Fryers 的前者比後者就更脆更滑,呈現出三種口感滋味👏
簡單講五個字:"真係好好食"😂👍
而當你食梗軟滑脆嘅炸魚時,
諗住點唔點醬都算啦,少年你太年輕啦!
原來個自製Tartar source洋蔥忌廉醬係配角王🤭
建議一個人食Regular 加有沙律醋配的洋律飲品,
兩個人又可以食Big Size 兩件炸魚加意粉👏
係尖沙咀及尖東紅磡返工人士好選擇,
自取外賣攞到海濱附近慢慢吹海風嘆又得😋係 正嘅👍
👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 8️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2021-10-14 29 views
尖沙咀吸引人的地方,除了有大商場,也有 藝術館科學館 等, 有各種休閒場所 ,想看海有海旁,想去大公園有 九龍公園,想去較靜的,也有 訊號山公園。咁上公園野餐前總會帶上各種小點美食,這天就襯上公園前,白蘭軒道新開的小店Fryers 正正吸引著我眼球,原因無他,即叫即炸的炸魚薯條唔係唔食ar ma?炸魚薯條有分大細,女生小份已相當夠食,魚肉高溫炸至酥脆,外皮超脆口,魚肉雪白得黎結實而不韌,薯條炸得金黃酥脆的,Tartar 醬微酸能減膩,吃下脆而Juicy 係幸福的味道吧!一口魚除左原件炸魚仲有粒粒一口魚選擇,同樣外脆內Juicy,最重要係唔會柴!炸雞塊炸雞粒同炸魚的外皮有唔同,呢種更加脆口,炸得酥香金黃,一打開蓋已聞到香濃濃炸雞味,外脆內啖啖肉!

炸魚薯條
有分大細,女生小份已相當夠食,魚肉高溫炸至酥脆,

一口魚

炸雞

2021-10-12 249 views
呢間新開🎊係尖東站出口附近嘅小店係少有嘅🐟 fish and chips 🍟專門店🤤!紅黃藍三色嘅裝修風格好醒晨🤩,店仔細細主打外賣🥡,不過門口都有小凳同埋小bar枱可以用餐🍴。餐牌上面選擇唔算多,我哋第一次來當然係食🤤主打嘅🔥炸魚薯條🍟同埋一口魚🐟薯條🍟,另外再加上🧅洋蔥湯🥣同埋什菌🍄忌廉湯😋。🧅洋蔥湯🥣唔係周圍都有,佢哋嘅🧅洋蔥湯🥣入口十分有驚喜🤩,湯清鮮甜🧅洋蔥好多亦好淋滑,加上少少胡椒調味勁好飲👍,係少見嘅高質🧅洋蔥湯🥣!什菌🍄忌廉湯亦都唔差🤤,超級足料勁多🍄什菌碎,菇味濃郁口感creamy😋。🔥炸魚薯條🍟同埋一口魚🐟薯條🍟分量十足👍!一口魚🐟其實都幾大件😆,有啲一口未必食得晒,件件魚都勁香脆🤩入面嘅魚肉非常之嫩滑🤤多汁!薯條🍟都幾粗身,🔥炸到外脆內粉嫩,而且鹽分適中唔會太鹹😋。經典🔥炸魚薯條🍟件炸魚🐟好大件,外層鬆脆得來又唔會好油膩🤤。炸魚🐟十分厚肉,而且同一口魚一樣咁嫩滑🤤多汁,火候控制得宜👍,味道亦十分唔錯😋,價錢合理值得 encore!

🔥炸魚薯條🍟同埋一口魚🐟薯條🍟分量十足👍!

Type of Meal
Lunch
  • 炸魚薯條
  • 一口魚薯條
  • 洋蔥湯
  • 什菌忌廉湯
2021-10-10 35 views
以前去開英國旅行,最鍾意食當地嘅Fish & Chips,嚟到香港後發覺原來都唔係好多地方有得食多正宗嘅Fish & Chips,而尖沙咀近排就開咗一間睇相好似好正宗嘅,二話不說一定要去試吓🤣——————🐽 Fish & Chips 一切開魚柳已經feel到炸得外脆內軟,仲保留住好多肉汁喺入邊,係一件質素好高嘅炸魚,連埋自家製他他醬一齊食,真係一流🐽 Onion Rings洋蔥圈炸到好趣脆,每一啖都好邪惡但係又停唔到口😙🐽 Cream & mushroom soup最後飲番個蘑菇湯,食得出佢係自製嘅蘑菇湯,入口菇味好濃,淡淡都好重嘅菇香味,鍾意飲蘑菇湯嘅朋友一定唔可以錯過

——————

🐽 Fish & Chips

🐽 Onion Rings
洋蔥圈炸到好趣脆,每一啖都好邪惡但係又停唔到口😙

🐽 Cream & mushroom soup
2021-10-09 30 views
又係下午茶時間,感覺有少少肚餓,食啲咩好呢,咁岩經過見到呢間新開嘅食炸魚薯條外賣店,口痕痕忍唔住要買野食。好,睇吓有咩好食先。呢度出面會有少少位置,可以坐喺度或者企喺度食。椰菜絲沙律,好掛住呢種味道,我記得以前細個成日食,冇食好耐,食返依然覺得好好食。炸魚薯條出場啦,個炸魚好厚身,脆卜卜嘅外皮,裏面係嘅厚厚魚肉,啖落好有口感。仲有我最鍾意嘅粗薯條,有兩個醬可以點,個沙律醬好好味,點炸魚同薯條都一流

好,睇吓有咩好食先。

呢度出面會有少少位置,可以坐喺度或者企喺度食。

2021-10-09 23 views
大風大雨的happy Friday, 都無損要食好野嘅心情,路過見到呢間專買fish and chips的#Fryers,一於買回家一邊煲劇一邊享受下。 所有食物都是即叫即做,保證新鮮。必定要點的炸魚柳和薯條,炸漿薄薄的,炸得香脆外,魚肉都嫩滑的,咬落juicy!薯條粗身有咬口,配合炸魚醬汁味道更惹味。需要澱粉質的我們點了香草大蝦意粉🍝大蝦有4只,大隻又彈牙,香草醬意粉很清新,條條意粉都入晒味。黑松露雜菌意粉🍝,打開己聞到濃郁的黑松露味,加上有不少的什菌,做得唔多油,整體不錯👍。洋蔥湯,洋蔥🧅絲很多,飲飲落有點辣,可能煮時己加了黑椒來調味關係,好飲。
一於買回家一邊煲劇一邊享受下。

所有食物都是即叫即做,保證新鮮。必定要點的炸魚柳和薯條,

2021-10-08
Type of Meal
Dinner
2021-10-08 41 views
朋友的寶寶生日,我們買了fish & chip外賣到rosewood 酒店吃,背景是rosewood 酒店的景色~ 說回這間新開的外賣店是專賣fish & chip的,店鋪在K11那邊,朋友經過見到說好想吃所以我們就買了4人份量的外賣到rosewood 酒店準備朋友寶寶的生日派對炸魚是超級超級好吃,外脆內滑,魚肉是超級超級滑的,連朋友的寶寶吃了一點魚肉也很喜歡,配著炸魚的醬汁也是超級特別香濃,好像是店舖自家製醬汁薯條也好像在英國吃到的粗粗香薯條,味道令人回想在英國旅行🧳店舖也有意大利麵,我們點了香草大蝦意大利粉和黑松露雜菌意粉~ 2款也很美味!香草意粉味道香濃!大蝦彈牙新鮮黑松露雜菌也很足料,黑松露也很香!洋蔥圈也很好吃😋
朋友的寶寶生日,我們買了fish & chip外賣到

薯條也好像在英國吃到的粗粗香薯條,味道令人回想在英國旅行🧳

香草意粉味道香濃!大蝦彈牙新鮮
黑松露雜菌也很足料,黑松露也很香!

洋蔥圈也很好吃😋
2021-10-04 22 views
Fryers (尖沙咀)📍尖沙咀白蘭軒道2號地舖📢收工晏就渣車去尖沙咀棉登徑附近容易泊車,食完飯附近可以去happy hour,經過附近見到有間炸物專門店,經過就叫左d小食黎食👉🏻炸魚薯條(兩件) $78手掌甘大既炸魚,超脆、爽口、超juicy既咬落去入面有汁,薯條都超新鮮,訪問左店長,原來用部炸機可以令條魚炸既時候會炸得比較均勻👉🏻洋蔥圈$32勁似食緊薯片甘既味道,入面真係一舊舊洋蔥黎嫁,真材實料,另外有自家製既魚夫沙律醬,唔會太肥膩,又帶出到洋蔥圈既味道🤍Fryer炸物店,外面都有位置俾人堂食(企食),外牆有藍紅階磚同一個亮晶晶既燈光牌既takeaway,好多人經過都會係度打卡同影相🤍店舖都非常方便,位於K11同棉登徑交界,岩哂一眾OL同返office 工既打工一族叫外賣,Fryer仲有意粉類既外賣做嫁
Fryers (尖沙咀)
📍尖沙咀白蘭軒道2號地舖

👉🏻炸魚薯條(兩件) $78

👉🏻洋蔥圈$32

2021-10-03 137 views
放長假期出去尖沙咀搵好野食,當然唔少得發掘打卡好地方。行到去白蘭軒道棉登徑一帶,發現新開左間以Fish&Chips 作為招牌菜既小店。店面唔大門口預留一張長凳係門口比客人食野打卡。最有驚喜之處係個魚同薯條都係新鮮熱辣由老闆娘即叫即炸,並唔係出面一般食到果啲整好再翻炸,大約等了10分鐘左右就有得食喇食物質素超高質估唔到咁既價錢可以食到咁正既Fish & Chips。個魚啖啖肉之餘又唔會好厚粉同以前食過既好唔同,唔再係食粉多過食魚,再配合埋佢地跟餐既他他醬,一啲都唔漏,唔會覺得好油膩,而且份量好足可以成舊沾滿哂再食。切開啲魚肉又唔會散開,好JUICY同紮實,唔會有雪而藏味。佢地既薯條係粗身薯條,外面夠脆內𥚃好粉好鬆化份量一至兩個人食岩岩好。整體黎講:價錢:$58 1pc (包薯條及兩個醬汁-他他醬&茄汁),性價比高!味道:4.5/5質素:好欣賞佢地堅持即叫即炸,用心去整,同時亦都反映到係食物質素上面 (無論係炸魚定薯條都好好味!)地點:美中不足係門口對出馬有工程,離遠未必咁易即刻見到。不過可以認住佢地店鋪招牌藍色都幾搶眼!
Fish & Chips (Regular)- 1pc
食物質素超高質
估唔到咁既價錢可以食到咁正既Fish & Chips。
個魚啖啖肉之餘又唔會好厚粉

切開啲魚肉又唔會散開,好JUICY同紮實,唔會有雪而藏味。
佢地既薯條係粗身薯條,外面夠脆內𥚃好粉好鬆化
份量一至兩個人食岩岩好。
整體黎講:
味道:4.5/5
2021-10-02
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Fish & Chips (Regular)- 1pc
  • 招牌炸魚薯條
2021-10-02 217 views
今日同阿仔去完K11剪頭髮,佢話要食薯條(佢應該誤會咗係K11 Musea😅),於是就search吓附近邊度有薯條食,就搵到呢一間位於K11後面白蘭軒道新開嘅Fryers。店舖裝修以藍色作主調,主要係做外賣生意,不過亦都會有預留空間俾食客坐吓或者立食。店舖剛剛新開,所以未有太多選擇,目的就係想專心做好佢哋嘅招牌菜,貴精不貴多。喺外面亦都可以清楚見到廚房嘅環境,非常乾淨企理,絕對食得安心。阿仔要求,當然要叫炸魚薯條,Regular size就有一件炸魚,炸魚同薯條都係新鮮炸起,薯條份量都唔少,我負責食炸魚,阿仔就負責食薯條。其實我本身對於呢類炸魚嘅興趣都係一般,因為出面好多都係用厚厚嘅粉漿包住薄薄嘅魚柳。但Fryers嘅炸魚真係令我覺得喜出望外,佢嘅炸粉真係好薄身,入面嘅魚柳肉質非常嫩滑,而且裏面一絲絲嘅魚柳仍能保持住肉汁,口感媲美又香又滑嘅蒸魚。除咗招牌菜炸魚薯條之外,呢度都有意粉供應,肉醬意粉嘅肉醬非常惹味,而且份量非常多,上面再灑上芝士碎同香草,食起嚟更加香口。阿仔仲話想食炸雞塊,呢個真心有驚喜,因為開頭以為只係麥樂雞之類嘅炸雞,原來佢係啖啖真雞肉,外脆內嫩,非常Juicy!最後我
肉醬意粉
阿仔仲話想食炸雞,呢個真心有驚喜,因為開頭以為只係麥樂雞之類嘅炸雞,原來佢係啖啖真雞肉,外脆內嫩,非常Juicy!
炸雞塊
最後我哋仲加配咗椰菜絲沙律,入面除咗有椰菜絲之外,仲有蘿蔔絲同洋蔥絲,酸酸味味非常開胃。
椰菜絲沙律
炸雞塊
  • 炸魚
2021-10-02 27 views
喺尖沙咀漫無目的遊走,一個轉角,見到炸物嘅小店,裝潢有小溫馨感覺,仲sell即叫即炸添喎。🍟炸魚薯條 ($78)炸得剛剛好,唔會過火,裡面係無敵滑的魚肉,juicy!炸魚他他醬汁真的俾一個like佢!薯條唔係營養不良幼條,新鮮炸起外脆內軟。🍗炸雞塊 ($45)炸雞塊配啤酒,但我鍾意配汽水,脆香既外層,包住雞肉,兩者脆軟感夾得好。🍝黑松露雜菌意粉 ($68)係咪想講又係黑松露雜菌意粉呢😂✌🏻呢度嘅黑松露放喺意粉表面,可以撈曬又可以加啲調味。我同朋友二人坐喺椅子上,天晴又有微微風真係好休閒寫意🐿 唔想坐,都可以take away,超方便。

🍟炸魚薯條 ($78)

🍗炸雞塊 ($45)

🍝黑松露雜菌意粉 ($68)

2021-09-28 71 views
炸魚薯條對我來說是種童年回憶是年少是在英國生活時的comfort food在香港要吃到好吃的炸魚薯條地方不多那家在灣仔和西貢的都吃過總是覺得味道有點不對勁的直至前日在尖沙咀吃過後才決定寫食評這裡的炸魚薯條只賣五十多元很超值魚柳和薯條皆即叫即炸炸漿是我喜歡的那一種除了香脆外餘下的都是感覺魚肉呈極度嫩滑的口感這家店是我近年吃過最多水準的一家薯條熱辣辣香脆沒有不好吃的理由另點了肉醬意粉和蘑菇湯肉醬意粉雖然簡單但要好味道卻不易這裡的意粉較幼身軟硬適中肉醬有濃郁茄味和油感蘑菇湯裡有打碎的蘑菇蓉口感絕佳是非常高水準的湯品
炸魚薯條對我來說是種童年回憶
蘑菇湯裡有打碎的蘑菇蓉
口感絕佳是非常高水準的湯品
蘑菇湯
2021-09-21
$50 (Tea)
蘑菇湯