2023-10-31 2113 views
三陂坊一向熱鬧非常,成條街都是大排檔式小菜館,殊不知,素年開在這裡,更是在街的中央部份。主調白色裝修,記憶中多年前去過他們的深水埗總店,那時還記得要排隊入座⋯⋯簡單的餐牌,有前菜及主食,還有甜品。飲品也算多選擇香橙黎麥沙律~套餐另加30, 外貌吸引,筆者喜歡那點點的石榴。蘋果苦瓜梳打(左), 熱情果西柚梳打(右):蘋果青甜,苦瓜比例恰當,筆者喜歡那清新的感覺,至於愛人點那杯熱情果西柚梳打,味道比前者那杯甜,唔覺有西柚味,反而覺得似香橙味道更多。芫茜青醬意大利粉$88~濃濃的青醬,掛滿意粉,喜歡㕑子將芫茜切成一段段,芫茜控大喜,𡁻得芫茜意粉很起勁,豐香滿足。日式咖哩吉列豬扒意大利飯$118~豬扒是由新豬肉造成,濃濃的咖哩意大利飯真的很飽肚,幸好加入露荀、蘋果和番茄仔,中和減低咗那份飽滿感。整體來說:在三陂坊中央有如此一間小店,為這條街帶來文青及寧靜。

簡單的餐牌,有前菜及主食,還有甜品

飲品也算多選擇

香橙黎麥沙律~
套餐另加30, 外貌吸引,筆者喜歡那點點的石榴。

蘋果苦瓜梳打(左), 熱情果西柚梳打(右):

芫茜青醬意大利粉$88~

日式咖哩吉列豬扒意大利飯$118~

整體來說:
在三陂坊中央有如此一間小店,為這條街帶來文青及寧靜。

2023-10-31
  • 芫茜青醬意大利粉
今次係朋友推薦,話有間地方嘅素食可以喊出彩,心諗真係咁掂?帶住半信半疑嘅心態去試。嚟到,首先點咗份黑松露炸蝦帶子意大利飯,一啖落去,簡直驚艷到我!黑松露嘅香氣十足,同野菌嘅味道夾到正!😲轉頭又試咗份西非花生醬意大利粉,辣味同花生嘅香滑搞到個人心花怒放,完全係另一番風味,好特別!食物講完,特別要提提大家佢哋嘅不可能漢堡,食落真係完全分不到!肉汁滿溢,配上秘製醬汁,一咬落去彷彿抱住大自然嘅懷抱,啖啖滿足。其中,黑松露蛋黃醬番薯條就係我嘅心頭好,香脆程度啱啱好,夠味到令人一條接一條停唔到口🍟。呢次食嘅每一樣嘢都俾到我驚喜,以前成日以為素食就等於清淡無味,但依家我要大聲講:呢間地方徹底顛覆咗我對素食嘅看法!最後,飲品都唔可以忽視,木瓜雪梨燕麥奶飲落去清新爽口,完美咁結束咗呢場美食之旅。總之,每次黎食都有新發現,絕對係返味無窮嘅體驗,好想同更多人分享,如果你仲未試過,真係唔好再等啦!🥰

2024-04-08 0 views
之前去過深水埗店,今日嚟到荃灣,於是就去試吓。店舖座位唔算好多,當日係夜晚7:00去到,都唔使點等就可以入座。同行友人嗌咗日式set,而我就嗌咗日式咖喱豬扒飯。日式咖喱豬扒飯依然份量十足。炸豬扒嘅外皮唔算太厚,仲係熱辣辣。雖然已經唔係第一次食植物肉,但都想講植物肉嘅質地係十分之相似,口感係有嘅,味道肯定係同真肉爭啲。第一次食素嚟講係會比較容易啲接受。而咖喱飯係日式咖喱,所以唔算太辣,偏甜。而蘋果片就係俾你食到咁上下消滯,清一清個口腔。總括而言係一間好食嘅素食餐廳,份量好多,味道唔錯,可以試吓。

日式咖哩豬扒飯
日式咖哩豬扒飯
2024-04-04 87 views
一間很用心的素食餐廳,menu內不會發現有素肉,全部都是新鮮食材! 今晚6人用餐.由於本人長期簡單食原型食材,羽衣甘蘭配烤蕃薯沙律!係我必叫的!女女就食蕃茄素肉醬意粉(走五辛),加一杯抹茶燕麥奶,女女大讚好好飲,飲晒一杯呀😀食左一大半意粉!爸爸叫左莞茜麻辣蟲草花炒意粉(走五辛)朋友同佢女女都係share呢個! 超級好味!朋友爸爸就食猴頭菇炒意粉!佢話猴頭菇切到細細粒,又炒熟咗超好味,又有心機意粉又彈牙!可以嘗試一間好好食嘅素食餐廳佢覺得好滿足!所有大人都清晒d 食物!希望繼續保持良好水準!比同區其他素食餐廳更勝一籌,會繼續光顧呀!

今晚6人用餐.

爸爸叫左莞茜麻辣蟲草花炒意粉(走五辛)
朋友同佢女女都係share呢個! 超級好味!
所有大人都清晒d 食物!
希望繼續保持良好水準!
比同區其他素食餐廳更勝一籌,會繼續光顧呀!
素肉醬意粉
芫荽蟲草花炒意粉
2024-04-04
素肉醬意粉
芫荽蟲草花炒意粉
2024-04-02 64 views
川味麻辣芫茜意大利粉($88)麻辣味啱啱好,唔會over冚咗其他味。芫茜香、粟米芯甜、蟲草花爽、豆乾入味。意粉夠哂𡁻口,煮得恰到好處。整體有驚喜,好味道。日式咖哩八式野菜拌飯($78)五週年菜式,見到即刻諗起之前去倉敷食嗰個野菜咖哩。咖哩係正常日式嘅少甜微辣;飯底珍珠米撈咗啲藜麥;野菜有蓮藕、茄子、青翠玉瓜、黃翠玉瓜、西蘭花、四季豆、車厘茄、粟米芯,蓮藕片即炸脆卜卜,茄子、翠玉瓜微烤過。整體味道不錯。跟餐有斯里蘭卡伯爵茶(凍)及京都宇治玄米茶(熱),兩杯都好濃茶味唔會淡茂茂。PS:另收加一服務費。
川味麻辣芫茜意大利粉($88)

日式咖哩八式野菜拌飯($78)

PS:另收加一服務費。
斯里蘭卡伯爵茶(凍)及京都宇治玄米茶(熱)
川味麻辣芫茜意大利粉
日式咖哩八式野菜拌飯
$91.5 (Dinner)
川味麻辣芫茜意大利粉
2024-03-19 150 views
而家嘅素菜真係層出不窮,味道口感都多層次,身為食肉獸既我,今次嚟到荃灣食素年😋⭐️ 素年經典不可能芝士漢堡包$138呢個似肉不是肉既感覺,如果唔知道係素,成個漢堡包所有材料一齊食,其實真係唔知食緊素😍同埋番薯條都好好食,好香口!⭐️不可能肉醬意粉 $98呢個看似簡單,但係呢個食落去先似係真肉醬,加埋素芝士,同正常有肉嘅冇乜分別🤭⭐️焙茶燕麥奶 $40香濃,而且比出面coffee shop平,不錯👍🏻

⭐️ 素年經典不可能芝士漢堡包$138

⭐️不可能肉醬意粉 $98

⭐️焙茶燕麥奶 $40
香濃,而且比出面coffee shop平,不錯👍🏻
2024-03-16 116 views
#素年#FriendsOfYears🟡 環境好舒服 裝修好靚 好適合朋友聚會下👭👬 情侶拍下施👫🍝 香草青醬螺絲粉Pesto Pasta (Fusilli)🟡 朋友之選😁🍝 紫薯芋頭片伴葡式意粉Spaghetti with Portuguese sauce & Deep-fried Sweet potato and Taro Chips🟡鐘意食大量蔬菜同好大食嘅人泥講 好滿意👍🏻大量菇 紫椰菜 紫洋蔥 紅蘿蔔絲 (好幸福呀💛) 🟡 意粉份量多得驚人 會有食極食唔完嘅感覺😝🟡 我覺得好驚喜係炸紫薯芋頭片 份量多唔孤寒 對於又想食薯片又怕肥嘅人 簡直係少放肆同獎勵 但係又冇乜罪惡感🌝🟢 可以改善: 葡汁可以少啲 (雖然我好鍾意食葡汁 但係太多會覺得膩😗)注意⚠️餐牌上寫明份量大 細食嘅你地可以減少份量 由其怕食多澱粉質嘅你(唔好浪費食物呀☺️)This is my 1st experience in Friends Of Years. It’s a great try to have vegetarian food. The spaghetti I tried has strong flavo
#素年
#FriendsOfYears

🍝 香草青醬螺絲粉
Pesto Pasta (Fusilli)
🟡 朋友之選😁

🍝 紫薯芋頭片伴葡式意粉

🟡 意粉份量多得驚人 會有食極食唔完嘅感覺😝

This is my 1st experience in Friends Of Years. It’s a great try to have vegetarian food. The spaghetti I tried has strong flavour of Portuguese sauce, eating with those side dishes together is much more better. I love to have more vegetables but the most surprising things are those sweet potato/taro chips. For me, eating those chips has less guiltiness than eating potato chips🤪
2024-01-16
$100 (Lunch)
2024-01-18 485 views
朋友介紹,第一次來到素年吃午飯。由於不太熟悉荃灣的街道,所以要開着手機地圖才能找到店舖,幸好很容易便找到。起初以為吃素食款式和選擇不多,估不到原來是日式西餐類型的素菜,有薄餅、意粉等,又特別又美味,必定會再來。😋

素年YEARS係香港素食界一早好出名~最估唔到佢地會係荃灣最多大排檔嘅三坡坊開店,完全係繁囂中搵到點點寧靜!覺得佢地最厲害之處係可以將素食料理呈現得好漂亮,仲可以crossover 其他fusion 野😆日式油揚湯烏東拼盤($138)好豐富嘅定食~甜豉油湯底唔會話好濃味,加上2片大大腐皮,加日式蘿蔔,配搭不錯!配菜方面都好豐富~醃豆腐粒、炸紫菜准山仲有用楓糖滇來的蕃薯都十分入味~最驚喜係炸紫菜准山,完全冇諗過原來准山炸過後係咁鬆脆,好似食緊薯片咁🤤泰式青咖哩手抓餅飯碗($118)絕對會令你有飽腹感!手抓餅煎得好香脆,點埋比較辣嘅青咖哩會幾開胃😂如果覺得少少重口味仲可以即刻食伴碟嘅沙律😆📍素年 (三陂坊荃灣三陂坊20號地舖

日式油揚湯烏東拼盤($138)好豐富嘅定食~

📍素年 (三陂坊
荃灣三陂坊20號地舖
-🦄 素年 @years.hk ・🩵 青天の霹靂原來是無敵⚡️・🛖 黯淡色中映入眼簾的小屋 屹立🪐 壓垮駱駝最後的一根稻草 消逝・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・👩🏻‍🤝‍👨🏼【 𝓢𝓱𝓪𝓵𝓵 𝔀𝓮 𝓫𝓮 𝓯𝓻𝓲𝓮𝓷𝓭𝓼… 】・🩷 素年 ʏᴇᴀʀs - 全分店制霸達成 ✌🏻・🍁 楓糖漬本地番薯紅菜頭沙律 ʜᴋᴅ88🪽 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑・很愛色彩艷麗的沙律碗 食慾跟心情頓時變好而且各種食材我都很愛 就真是沒有不點之故羽衣甘藍跟西生菜爽脆 滿滿的嫩葉作為基底紅車厘茄跟紅菜頭他兩 為此沙律增添一點甜還有不少蘆筍屹立其中 像是沙律碗中較罕見當然我最愛就是大啡菇 菇味濃鮮且充滿水份還有最期待的是漬甜薯 無庸置疑番薯是很甜經楓糖漬後甜度再提高 楓糖香氣是若隱若現可惜番薯口感並非軟綿 而是像馬蹄般的爽脆-除了糖漬番薯部分之外 就沒有可挑剔的地方最重要的是沙律的份量 飽足感什麼的可不低・🍢 照燒野菜串燒 +ʜᴋᴅ36🪽 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・這個野菜串燒實是驚喜 其實我很愛素食串燒所以在素店中看到它們 就一定要下單嚐嚐看串燒的靈魂在於其醬汁 鹹甜鹹甜的惹味十分那當然沒有沙嗲沙茶醬 那些
🦄 素年 @years.hk

請不要輕看這兩串串燒 吃清光後其實挺飽的
但以素年的小食來選擇 這個會是我私心大推

素年各分店都被我去遍 感覺是各有各精彩呢
素食界有你們真是挺好 就像個容身之所似的

ᴘ.s.① 眼闊肚窄的我要反省一下 (´∀`)
ᴘ.s.❷ 下次還要去嚐嚐甜點呢!!

📍 素年 @years.hk
👉🏻 荃灣三陂坊20號地舖
2023-12-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$124 (Lunch)
  • 純素沙律碗
2023-12-31 343 views
荃灣素年.味道:7/10🌟抵食:7/10🌟環境:7/10🌟.今日帶大家黎到荃灣隱世素食小店🌱小編叫咗肉醬意粉,日式定食再加配咗蕃薯條🥰肉醬意粉嘅仿肉粒做得好真,醬料分量都啱啱好,但美中不足嘅係醬料淨係偏甜🍯同平時食開嘅有出入🤔定食幾得意,有好多款素小食,小編最鍾意房炸雞嘅雞髀菇同日式丸子🍡最推薦嘅係蕃薯條,超香,為咗佢黎都值得呀🍠另外,小編次次黎都未食完就俾人趕,因為有入座限時比較短,就算平日冇得舒舒服服坐🥹.#香港 #食評 #foodie #食好西 #discoverhongkong #香港好去處 #香港美食 #打卡 #打卡餐廳 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #香港素食 #素食 #素食餐廳 #dirty #素食漢堡
荃灣
素年
味道:7/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:7/10🌟
2023-12-23 175 views
拉開餐廳門,一股清新蔬菜香氣撲鼻。今次試嘅係日式咖喱吉列豬扒意大利飯同埋Impossible cheese burger,配搭飽滿番薯條,真係令人期待!😊咖喱意大利飯嚟嘅時候,嗰香味真係撩撥哂味蕾。咖喱香濃又唔會太辛辣,意大利飯煮到啱啱好,咬落去Q彈得嚟又吸晒咖喱嘅香味。吉列豬扒外脆裏嫩,植物肉製嘅質感真係同真豬扒好接近,食落去毫無負擔。至於嗰Impossible burger,漢堡餅焗得啱啱好,里頭嘅素肉漢堡匙口嚟真係想唔到係純素嘅。番薯條外脆內軟,咬落係種幸福嘅口感。😋啲熱茶都幾好飲,幫助沖走口腔裏頭嘅油膩,完美咁為呢場素食大餐畫上句號。雖然平日夜晚餐廳川流不息,但係職員都保持咗笑容同熱情,感覺真係好貼心。喺呢啲細節入面,我真係感受到餐廳希望每位食客都有賓至如歸嘅用餐體驗。🍽️總括來講,呢間餐廳係一個唔錯嘅素食選擇。食物質素高,份量足,味道又正!絕對係個可以令你舒心享用嘅好地方。哂口水、心滿意足,下次再見喇!👋🏼

2023-12-07 247 views
食嘅一碟「素肉醬意粉」啲意粉香氣撲鼻,係咁嘅時候,我已經興奮咗一半啲素肉醬呈現出誘人嘅紅棕色,好似番茄醬咁搞笑地宣佈:「我係真素!」啲素肉質感彈牙,一啖啱啱夾埋意粉,就好似入咗一個充滿層次感嘅風味大門!睇返啲用料,有啲素肉居然係用蘑菇同其他植物製成,真係叫人驚喜返嚟!唔同嘅香料同調味令菜式更加豐富多彩除咗味道好,啲素肉醬意粉嘅份量亦都係非常大方,唔駛擔心飢肚。我就係個食得好飽又飽食嘅人,食完之後居然仲有啲打包返屋企。
2023-11-24
Type of Meal
Lunch
  • 素肉醬意粉
2023-12-05 204 views
店舖位置雖然較偏僻,但內外裝璜清雅有文青feel,餐廳環境好舒服,內部光亮,不過地方(三坡坊)比較隱蔽,唔睇google map 真係唔識嚟!素食餐廳嚟講,水準十分高,而且份量都幾多,其實唔講,真係唔知原來係素。不可能肉醬意粉,份量足,麵質都幾好,份量好大碟,賣相好吸引。一上枱已經聞到好濃嘅蕃茄味,Impossible嘅肉醬仿真度很高,味道及口感跟一般肉醬無異。意粉幾有彈性,配埋香甜又份量滿滿的蕃茄肉醬,味道唔錯。炸蕃薯波波,佢甜得嚟又唔係好漏,食落嘅口感很香脆,真係非常之好食。總結這家素食餐廳環境及食物同樣不錯,座位寬敞,食物出品快,味道都不錯,咖啡就一般,但拉花幾靚。

2023-12-04
Type of Meal
Tea
2023-11-26 188 views
上次去過黃埔素年食素食覺得唔錯, 上網搜搜原來荃灣都有一間喺三陂坊, 近近哋又想去 食返個lunch順便試下其他菜式💨 冬蔭野菜手抓餅藜麥飯冬陰功唔算辣, 醬汁偏稀唔會太飽, 泰式茄子和矮瓜焗過很香, 內裏juicy✨ 手抓餅很鬆脆🥰 西非花生醬意大利粉有少少墨西哥芝士醬嘅味道混合花生醬, 配搭又幾夾, 又新又獨特嘅口味, 很切合素年創新素食嘅概念👍 搭配素雞肉和意粉, 成件事好和諧, 惹味又開胃😍 素年食物水準平均, 口味獨特又創新, 好適合鍾意食fusion菜或者素食嘅朋友😋

冬蔭野菜手抓餅藜麥飯

西非花生醬意大利粉