2016-12-10 3271 views
獨自路過附近,本想找間cafe坐下,碰巧經過"富山麵包店",見門口凍櫃粟子撻頗新鮮,(因為如果放得耐粟子蓉表面會變乾),於是貪吃買了一個,誰知味道比集團連鎖的要好,粟子蓉不會太忌廉,口感帶粗有真實感,撻皮夠脆,還只售$4.5,最後買左半打回家
2016-11-12 1733 views
在openrice見到富山有午餐供應,於是“攀山”上來,只見麵包店。探頭去看,怎麼也不似有座位可以堂吃 好在走上來的時候隱約看到轉上去另一條街有招牌寫了“fresco....",我走上去才發現富山餐廳所在。店門應該在卑利街,由結志街轉上去。門口有兩張圓桌,其餘方桌都排得挺密。午餐時段頗熱鬧,人流多。牆壁上還有一幅由充滿中東色彩的瓷磚砌成的裝飾。午餐選項的價錢大約$45-48不等,有餐湯及餐飲,頗划得來。老火餐湯是金銀菜湯。湯料足,不過火喉再多些就更好了。另外,可以見到很多油在湯面暢泳。肉排,其實是豬扒,肉質有點硬但不韌,幾入味。但食用色素較多,那橙紅色很鮮色。酸酸甜甜的,挺開胃。飯都軟熟。
金銀菜湯
菠蘿京都肉排
$45 (Lunch)
2016-09-10 1144 views
We ate shrimp and egg, green beans and pork, fish and eggplant. It was simple, tasty and quick. Would recommend for anyone who wants a cheap meal
2016-03-02 1379 views
係中環租金各樣貴既地方,搵間價錢大眾化的食店及店舖都好難,呢間富山便是例外,英文字Fresco Cafe初時以為係一間cafe,唔行入去都唔知係一間麵包舖,價錢相當大眾化,平均每款包6蚊左右,係中環區確實難得南瓜芝士包,$6款式較少有的,當然要試,麵包好鬆軟,饀唔算多,入面係空心既,南瓜及芝士味亦不算突出

南瓜芝士包,$6
南瓜芝士包
2015-09-14 1396 views
最近,我們好幾位友好的食友,為了慶祝食友恩子升上殿堂食家,我們到中環食晚飯為她慶祝一番!入座後!大家也即時互相交換小禮物!我送上媽咪推介的 Fancl 蔬菜飲品給她們!恰巧!食友 Supersupergirl 則送上購自中環富山咖啡麵包店 Fresco 的藍莓撻! 新鮮送到我們手中!誠意十足! 多謝哂!藍莓撻只好留待翌日的早餐吧! 原來媽咪一早已準備麵包給我,那不打緊!一於食完麵包,加多一件藍莓撻作早餐後甜品啦!藍莓撻以透明的膠盒盛載,盒內有兩個藍莓撻;當我帶到返屋企,其中一個藍莓撻的撻身已經散了一點, 可見撻身相當鬆化!咬開才發現藍莓醬下層是一層薄薄的蛋漿,甜度剛好!雙重口味!

新鮮送到我們手中!誠意十足!
 多謝哂!

藍莓撻只好留待翌日的早餐吧!

藍莓撻
 可見撻身相當鬆化!

咬開才發現藍莓醬下層是一層薄薄的蛋漿,甜度剛好!雙重口味!
2015-08-14
Type of Meal
Breakfast
2015-08-26 832 views
雖然富山以Cafe掛帥,不過,橫睇掂睇都似十足中環區街坊麵包鋪,其實,佢又真喺有自家沖製嘅奶茶、咖啡賣。(註:門面相喺事後路經時補影作記錄。)好友送我一盒兩件嘅藍莓撻,最好就喺作為下午茶啦,滴漏番杯咖啡,喺偷懶嘅何等樂事,更喺發吓白日夢嘅時間。件藍莓撻應該喺凍食嘅,因為,晌鋪面見到時都喺放晌凍櫃內。不過,牛油皮,放蛋漿,加藍莓醬,咁嘅組合做成凍食,效果未有想像中好,因個皮變得無咁香,而中間嘅蛋漿變得挺實唔滑,還好嘅喺藍莓醬唔太甜,蛋漿嘅蛋味亦唔太差。再者,$10有兩大件,頂得飽肚,仲想?凍食嘅感覺一般般,唔知焗番佢嚟熱食效果又如何?
藍莓撻
凍食嘅感覺一般般,唔知焗番佢嚟熱食效果又如何
Type of Meal
Tea
2015-02-07 568 views
今天在Fresco Cafe買了Tiramisu撻、栗子撻、鮮果撻,每個只售4元。 這裡的Tiramisu撻是最好吃的。撻的cheese味濃厚而不甜不漏,質感都算不錯,不會覺太膩,而且賣相都算好看,口感都算幼滑。 栗子撻好重栗子味,撻入面是用栗子攪成的栗子茸,再加鬆脆的餅底。鮮果撻是忌廉餡加生果。

鮮果撻是忌廉餡加生果。
Tiramisu撻、栗子撻、鮮果撻
Tiramisu撻、栗子撻
鮮果撻
2015-02-06
TakeAway
$24 (Tea)
2014-12-08 600 views
香港寸金尺土,係事實。所以,想聽說中環是物價高企地方,今次,行行下有緣見到呢間Fresco cafe, 這裡有各式各樣麵包西餅,款式超多,而且價錢太大眾化,所以打尖介紹左呢到比大家先^^平時好鍾意食麵包蛋糕,比我遇到呢個小店,即刻心心眼呢!$10 / 3個,大大個老婆餅,大大個合桃酥,抵食到呢!先講,老婆餅味道屬健康型,不太甜,皮雖則稱不上薄,但勝在餡料不少,呢個價位收貨架!合桃酥,買完第二日先食,口感保持鬆化,甜度方面同老婆餅一樣,少甜的。我最鍾意係價值 $7 蛋白蛋糕,蛋糕厚厚的,蛋糕軟綿得黎中間部分特別鬆軟之外,食起黎仲唔會乾乾的,味道清香不錯呢。仲有,紅莓鬆餅 $10 /2個 (抵食!比爸爸同細佬一人一個食左,所以味道方面 .. 留待大家試試,話番我知啦 )最後,我見新鮮出爐曲奇皮蛋鐽都係$3 ,拿破崙大大件$7 咋,下次可以去開中環買黎試下。偶爾,發現小小餅店,更令我珍惜,味道更獨特、更難能可貴,大家一齊支持這些小店吧,隨時發現意外驚喜呢^_^

香港寸金尺土,係事實。

平時好鍾意食麵包蛋糕,比我遇到呢個小店,即刻心心眼呢!

$10 / 3個,大大個老婆餅,大大個合桃酥,抵食到呢!
老婆餅 / 合桃酥 任選 10元 3大個👍

正!

蛋白蛋糕 $7咋

紅莓鬆餅 $10 有兩個

2014-12-06
正!
蛋白蛋糕 $7咋
2014-07-17 589 views
中環區難得有一間價錢大眾化、款式多、價錢平嘅麵包店。初次走入店舖,單看店名及陳設,還以為走中高檔路線,睇完價錢先知原來係走大眾化路線。菠蘿包只賣$3.5,皮脆、包又唔會空心。多穀合桃包及竹炭包單賣$5.5一個,$10兩個。多榖合桃包用料足,有豐富口感。竹炭包,其實無乜味道,但勝在健康。杯裝柚子蜜(凍飲)只賣$7,柚子足料又唔太甜,自己沖一杯都要咁嘅價錢啦。
中環區難得有一間價錢大眾化、款式多、價錢平嘅麵包店。
菠蘿包只賣$3.5,皮脆、包又唔會空心。
多穀合桃包及竹炭包單賣$5.5一個,$10兩個。
多榖合桃包用料足,有豐富口感。
竹炭包,其實無乜味道,但勝在健康。
2014-07-17
  • 多穀合桃包
2012-12-31 375 views
最近,我在上環碰到已結業的 <富山美食> 女店員!她還告訴我,<富山咖啡麵包> 搬往結志街。中環結志街是一條街市街,地面濕濕滑滑! 而 <富山咖啡麵包 Fresco Cafe> 則是白底紅字的招牌,相當搶眼!依然街坊價售賣麵包,$5.5/ 個或 $10/ 2 個! 好抵食!新店地方更寬闊,讓顧客可舒適地選購麵包。無花果杏仁麥包 $10/ 2 個這是一個健康包, 表面有些大麥,包身混合小麥及無花果籽,食起來較有質感!栗子包 $10/ 2 個又圓又大個!包質鬆軟! 栗子餡淡味中帶微酸! 質素有待改善!蛋撻 $3尚帶微暖!牛油蛋撻皮超鬆化!入口即碎! 蛋漿滑溜又甜度適中!$13 就攪掂我的早餐!實在抵食過連鎖麵包店!

中環結志街是一條街市街,地面濕濕滑滑!
富山咖啡麵包 Fresco Cafe
依然街坊價售賣麵包,$5.5/ 個或 $10/ 2 個!
好抵食!

無花果杏仁麥包 $10/ 2 個
這是一個健康包,
表面有些大麥,包身混合小麥及無花果籽,食起來較有質感!
無花果杏仁麥包
栗子包 $10/ 2 個
又圓又大個!包質鬆軟!
栗子餡淡味中帶微酸!
質素有待改善!
栗子包
栗子餡淡味中帶微酸!
蛋撻 $3
尚帶微暖!牛油蛋撻皮超鬆化!入口即碎!
蛋漿滑溜又甜度適中!
蛋撻
$13 就攪掂我的早餐!實在抵食過連鎖麵包店!
2012-12-29
TakeAway
$13 (Lunch)
富山咖啡麵包 Fresco Cafe
無花果杏仁麥包