2024-01-28 52 views
啱啱同家人去左一趟味蕾之旅,我哋揀左幾樣招牌菜,真係好食到喊出嚟呀🤤!首先上嚟嘅鮮蟹肉竹笙翅,鮮蟹肉大塊,配上富有口感嘅竹笙,食落真係過癮,但係金華火腿味道啱晒我口味,有少少鹹但夠哂character。跟住嘅廿八頭吉品鮑加上鹅掌,哇,呢個絕對係全場明星!隻鮑食落去淋嫩得嚟有勁,戳一戳就爆汁,而鹅掌軟滑得嚟又帶少少嚼勁,添返少少醋更加醒胃呀。蒸龍蝦絕對值得一提,肉質新鮮彈牙,咬一口就知道呢隻龍蝦幾時從海裡捉上嚟,咁新鮮嘅料理真係少見。脆皮雞個名真係名副其實,外皮香脆吸引,食落嘅每一啖都有足夠嘅驚喜。最後,阿一抄飯嗰陣,一打開鍋,香味四溢,「鍋巴」香脆得嚟唔會焦,真係好抵讚!雖然普通嘅鮑汁生菜同蛋白杏仁茶都只係算得上中規中矩,但總體嚟講,哩度食嘅每一樣嘢都好夠水準。下次再有機會,我一定會再嚟試下其他美食😋🍴!

啱晒!今次嘅食旅帶大家去食咗間聞名遐邇嘅富臨飯店!嚟到呢度,最掛住就係佢哋嘅鮮蟹肉竹笙翅,湯底滑溜底厚,蟹肉又唔係寡乜乜嘅小碎片,而係幾塊好帶勁嘅大塊,真係咬落去彈牙有嚼勁,令人一試難忘!啲竹笙清香入味,同湯底融合得正啱啱好,喉嚨滑過,啲翅尖又煙韌得嚟唔會太腍,真係得意!跟住,嚟埋個阿一鮑魚鵝掌,鮑仔肥美又唔少汁,腍得黎又有嚼頭,啲鵝掌呢,炆得啱啱好滋味豐富,話曬都係米芝蓮推介嘅嘛!至於生抽開邊篜龍蝦,嗰隻龍蝦大大隻,啲肉彈晒晌嘴入面,感覺勁爽口,咁多得美味嘅醬汁,之後各位食客仲可以湊埋嚟掃汁呀!飯店仲有個不能唔提嘅富臨脆皮雞,雖然皮唔算脆到喳噹噹嘅地步,但雞肉本身滑溜溜,鮮美無比。再講吓嗰啲時蔬,叫人鮮啲唔過嘅,咁樣夾埋鮑汁,食落簡直舒服!啲炒飯,夾雜住海鮮嘅鮮味同叉燒嘅濃郁香氣,的確係喺香港飯店罕見嘅美味組合。最尾啲杏仁茶蛋白幾濃幾滑,一啖係真係靚仔!總括嚟講,個晚食得滿腹喜樂,富臨飯店果然唔愧係上上之選呀!佢哋送上嘅每一道佳餚都每分值得嘆為觀止。要講味道啦,港式經典到無可以挑剔,瞓住都會夢到架!🥢🦞🥟

20-5-2013(一)是日晚上,約了他外出吃飯,選址在 富臨飯店阿一鮑魚。過往去山東及泰國旅行,也曾於當地的阿一飯店用過膳,也曾到過 I-square 的阿一海景飯店吃晚飯;反而沒來過這兒,這次是我首次到來!過往對阿一旗下食肆有著良好的印象,所以是次都抱著期望去品嚐,可是結果又不是預期的好!♬♭♪〜 我怕就怕失望,其餘一切也不枉。。。 〜♬♭♪主要想説說其兩道名菜。阿一鮑魚鵝掌,店舖聲稱是廿八頭吉鮑,其實我不太懂得去分辨。只知道鮑魚一定有溏心才是上品貨,把它切開後,只感覺其溏心程度不太理想,可能是煲不諗所致,囗感像吃年糕一樣煙煙韌靱;鵝掌的質感很滑,夠入味,唯略嫌它過於淋身。鮮蟹肉竹笙翅質感滑溜,啖啖翅有口感;唯味道過鹹,猜估是金華火腿或調味鹽下得太多所致。 ♬♭♪〜 所有代價,通通捨割!心血都流光。。。 〜♬♭♪一年內遇著兩個相同的人,最終,同樣事情的出現。我還是喜歡說清楚,總算有個交代啊!埋單共約 $4300。今天,沒再 AA 制,因說清楚後,我想主動請客!此餐的味道合格有餘,只是我期望過高而已。。。
20-5-2013(一)

是日晚上,約了他外出吃飯,選址在 富臨飯店阿一鮑魚

♬♭♪〜 我怕就怕失望,其餘一切也不枉。。。 〜♬♭♪

♬♭♪〜 所有代價,通通捨割!心血都流光。。。 〜♬♭♪

此餐的味道合格有餘,只是我期望過高而已。。。

2013-05-20
2013-03-30 3935 views
阿一的大名聽得多, 就是一直也沒有機會到訪, 對這間米芝蓮食府, 富豪飯堂一直也是充滿好奇心的, 時至今日終於有關會一訪了, 實在是很令人期待。阿一是塵落於一個十分便捷的位置, 就是正正在港鐵站的出口, 再走到對面便好, 大大的招牌 "富臨飯店"便會呈現於眼前, 餐廳樓高兩層, 相信阿一 (楊貫人師傅)正正是這兒的生招牌吧, 在店內也不難看到他的大照呢。天白菇扣掌伴唐生菜: 率先登場的是天白菰扣鵝掌, 盛器是一個大砂鍋。鵝掌肥大肉厚, 外皮略點帶爽口, 炆得完全入味。對天白菇的認知不深, 但入口就似是較為厚身的花菇, 又是令一入味之作, 爽香美味, 一吃難忘。雖然沒有吃到鮑魚, 但那個鮑汁的味道和質感也幾乎是無可挑剔的。其實鮑汁的分量真的很多, 為了盡享鮑汁的美味, 店方也附了新鮮的唐生菜, 用以沾那個出色的鮑汁--把唐生菜沾汁, 盡收鮑汁的精華, 簡單的食材也變得不平凡, 整體是好吃得令人難忘, 要不是後面還有更遠的路要走, 來碗白飯定必是上上之選。發財大好市: 由於是次的晚餐也是蛇年初次的開年飯, 能有一個好意頭的菜色也分外的有意思。賣相也吸引, 堆成一個很有氣勢的小塔, 材料有
發財大好市: 由於是次的晚餐也是蛇年初次的開年飯, 能有一個好意頭的菜色也分外的有意思。賣相也吸引, 堆成一個很有氣勢的小塔, 材料有髮菜, 蠔豉, 還有豆苗。翠綠的豆苗配髮菜, 也很好吃。雖然吃髮菜不合乎環保主義, 畢竟過程也是有機會導致沙漠化的, 但吸收了湯汁精華的髮菜和豆苗也真是很討喜的, 而且那種口感也很精彩。
窩貼香蕉龍躉球: 不得不讚嘆菜色的創意, 龍躉和香蕉的配合也真讓人意想不到。賣相和做法也似是蝦多士,墊底的也是炸多士, 只是蝦膠換上龍躉和香蕉。炸功亦算很不錯, 油氣不重, 而且也夠酥脆。龍躉的肉質很滑身, 想不到龍躉和香蕉的配合也可如此和諧,香蕉的微酸能補龍躉味道上的不足, 雖然龍躉的水準和味道比不上名人坊的出品, 但論創意還是值得一讚的。
雙冬扣水魚煲: 其實我是從沒有吃過水魚的, 但總是道聽途說水魚賣相有點嚇人, 後來發現的確如此, 但切開一件件後其實還好, 就一試吧! 不太會分辨, 但聽食友說是鍋中的水魚多是帶裙邊的好貨色呢! 無可否認的是水魚的骨膠原真的很豐富, 入口全是黏黏的膠質, 味香, 感覺就是比較滋補。
碧肉翠珊: 名字是十分典雅, 碧肉指的是蟹肉; 翠珊指的是青菜吧, 用的是菜莖嫩滑的部分, 入口的確是滑得令人驚嘆, 不知道是剝掉多少外圍我部分才會有此效果呢? 相比平常的幾乎不用怎麼多加嘴嚼, 伴上加了蟹肉的茨, 也富蟹肉香, 兩者相得益彰, 是一個清淡怡人但又不簡單的菜式。
富臨脆皮雞: 吃中菜少不了在最後要來一隻雞吧,而這晚吃的是脆皮雞, 其脆皮程度是相當貼題, 雞皮是薄脆的, 一咬下去便發出輕微咔嚓的一聲, 帶點煙韌而且皮下油脂不多, 感覺沒那麼膩口, 也比較健康, 但稍嫌就是雞肉欠了一點肉香, 沒有想像中的出色, 比較可惜。
整體而言, 富臨飯店阿一鮑魚的水準是出色的, 但可能是懷了極大的期望前來, 感覺有點未完全附合期望 (是因為沒有吃到招牌鮑魚嗎...?) 價位也是偏高的, 但整體也是很值得一試的。富豪飯堂, 也總算來過了。

消費: $690
  • 天白菇扣掌伴唐生菜
  • 碧肉翠珊
2013-02-27 3027 views
阿一鲍魚驰名中外,我反己冇食過,見就搬, 一家人来試下,初七人日不算多人.裝修袋就係一哥D相和將狀,實力最緊要menu真係好貴普通菜式二佰幾一個,我地食經濟套餐得喇, 經濟得來加埋一都要二千一位先來鮮蟹肉竹笙翅, 蟹肉幾多翅幾粗下,果然真材實料, 不過D金華火腿重手得濟, 有D鹹廿八頭吉品鮑鹅掌, 我隻鲍唔夠糖心家姐隻唔錯, 煮到好淋唔會拖刀, 鹅掌超淋,入口好滑即溶, 得返D骨超得半隻生抽開邊蒸龍蝦, 新鮮好食有膏就更好富臨脆皮雞, 有雞味肉淋皮超脆超好食鮑汁生菜普通阿一抄飯, 好干身夠火喉正蛋白杏仁茶普通生果好貴不過D材料係堅,等搬咗去新鋪有機會再試下
阿一鲍魚驰名中外,我反己冇食過
,見就搬, 一家人来試下,初七人日不算多人.
裝修袋就係一哥D相和將狀,實力最緊要
先來鮮蟹肉竹笙翅, 蟹肉幾多翅幾粗下,果然真材實料
, 不過D金華火腿重手得濟, 有D鹹
半隻生抽開邊蒸龍蝦, 新鮮好食有膏就更好
富臨脆皮雞, 有雞味肉淋皮超脆超好食
鮑汁生菜普通
阿一抄飯, 好干身夠火喉正
蛋白杏仁茶普通
生果

好貴不過D材料係堅,等搬咗去新鋪有機會再試下
2013-02-16
2012-02-28 1923 views
feb 16, 12...........有4圍局.............攪手安排咗 :1) 沙律龍躉多士-多士很鬆,唔油-魚肉唔喺厚切,食到有魚味,並非frozen魚塊-要蘸番d沙律醬先得..........否則多士味道會過淡2) 北菇扣鵝掌-冬菇很厚肉,鵝掌也大,入晒味-我心諗,洗唔洗要煮到咁多汁呀-個汁喺有鮑汁,所以之後叫多碗白飯用嚟撈3) 雙東扣水魚-除咗水魚外,仲有冬筍,冬菇同火腩-我對水魚麻麻,可能喺佢個樣好醜陋啦.........好得人驚-揀咗佢隻腳食,嫩,而且味道有點似食緊魚咁 -後來攪手見到哋個煲仲有水魚剩............就夾比我哋清咗佢.............佢話水魚好補..........尤其喺個殼同隻腳就更+要食...........如果唔食..........好浪費兼今晚好似無嚟過-所以我都分到1塊群邊.........唔硬,似食緊成塊薄嘅骨膠原咁4) 帶子粉絲鳳蝦尾-粉絲最好味,無腍晒,質感還在,亦有蒜蓉,所以多1份蒜香-調味剛好-帶子同蝦都爽口-不錯5) 京蔥遼參燒豆腐-遼參唔多-味道ok的6) 豉油皇3蔥焗鱔球-入口小脆身,好入味,鹹鹹甜甜的

1) 沙律龍躉多士
-多士很鬆,唔油
-魚肉唔喺厚切,食到有魚味,並非frozen魚塊
-要蘸番d沙律醬先得..........否則多士味道會過淡
2) 北菇扣鵝掌
-冬菇很厚肉,鵝掌也大,入晒味
-我心諗,洗唔洗要煮到咁多汁呀
-個汁喺有鮑汁,所以之後叫多碗白飯用嚟撈
3) 雙東扣水魚
-除咗水魚外,仲有冬筍,冬菇同火腩
-揀咗佢隻腳食,嫩,而且味道有點似食緊魚咁
4) 帶子粉絲鳳蝦尾
5) 京蔥遼參燒豆腐
-遼參唔多
-味道ok的
6) 豉油皇3蔥焗鱔球
-入口小脆身,好入味,鹹鹹甜甜的,好惹味
-先食到外表嘅調味,後食到鱔味
-忍唔住食咗2件
7) 蜜汁煎金蠔
-我好似第1次食煎金蠔
-煎得好靚,入口挺身,表面帶點crispy
-表面很夠蜜味,裡面就好有蠔味嘅甘腴
8) 阿1鹽焗雞
-ok啦
9) 阿1炒飯
-少得粒粒分明
-好多料呀
-調味又適中
-好味
10) 阿1炒麵
-睇個樣以為喺炒米粉,入口先知道喺幼麵
-ok的,不過都喺炒飯好味d
12) 蛋白杏仁茶
-杏味喺有的,不過無我喜歡嘅糊糊哋質感

13) 炸無餡煎堆
-煎堆漲卜卜,咬下即刻扁晒..........裡面好軟糯
Other Info. : * 多謝攪手安排這個平民版星局...........不過有機會的話,都想嚟食個鮑魚同煎東星斑:p
2012-02-16
2012-02-27 1397 views
如果不是有食友安排飯局,我是沒有想過會來這一類富豪飯堂晚飯的了,因為這裡都是吃鮑參翅肚,動輒就過千元一位,自問還未吃得起,所以有機會來試試看,實在感到很興奮。店方安排我們坐在二樓,雖然樓底矮了點,不過檯與檯之間有足夠的空間,一點也不覺得焗促。每一檯都會有一部大電視,那天剛好電視正在播放唐唐的僭建風波解畫記者會,大家都議論紛紛。第一道菜是龍躉多士,蝦多士就吃得多,龍躉多士還是第一聽第一次吃。多士炸得很香口,而且一點也不油膩,不過不告訴我的話,我也吃不出是龍躉,只知道是魚,不過與如果與蝦多士相比的話,我會比較喜歡吃蝦多士,因為多了一份爽口彈牙感。這個北菇扣鵝掌,最厲害的不是冬菇和鵝掌,而是那個汁,非常濃郁,大家都忍不住叫白飯,因為就算不吃餸,只配那個汁可能每人也可以吃掉兩三碗白飯,可想而知這個醬汁有多好吃。當然冬菇和鵝掌都炆得很入味,自然沒有不好吃的道理。雙冬扣水魚。其實我不吃水魚的,因為覺得它的樣子有點恐怖,所以我只吃了下面的燒肉、冬菇和冬荀。這個汁跟鵝掌那個同樣是非常濃郁的,可是不同的是這個多一點肉味,再濃烈一點,兩者我會比較喜歡這個,而同行的鬆弛就比較喜歡之前那一個,各有支持者。特別

雙冬扣水魚。其實我不吃水魚的,因為覺得它的樣子有點恐怖,所以我只吃了下面的燒肉、冬菇和冬荀。這個汁跟鵝掌那個同樣是非常濃郁的,可是不同的是這個多一點肉味,再濃烈一點,兩者我會比較喜歡這個,而同行的鬆弛就比較喜歡之前那一個,各有支持者。特別一提的是裡面的冬荀很爽甜,如果再多一點就更加好了。
帶子粉絲鳳尾蝦。粉絲炒得夠乾身,沒有多餘的油,帶子鮮甜、鳳尾蝦彈牙,既香口又惹味,好好吃。
京蔥遼參燒豆腐。這個菜式我同樣是很欣賞那個醬汁,濃稠度剛好,剛剛好可以掛在豆腐上面。不知道是不是加入了京蔥去煮,所以醬汁帶一點甜味,再配上滑溜的紅燒豆腐,雖然是簡簡單單的一道菜,這裡卻做出了不平凡的好吃。遼參我只吃了一小件,平常少吃,所以不是很熟悉,不過口感是挺彈牙的。
豉油皇三蔥焗鱔球。我很喜歡吃鱔,這個鱔球的賣相十分吸引,也飄來陣陣豉油皇的香氣。鱔球很肥美,外層微脆,裡面油脂豐腴,只可惜的是這鱔球不夠熱,只能說是微暖,不知何故會冷掉,可是真的浪費了這美味的鱔球呢。
蜜汁煎金蠔。因為金蠔本身的味道比起蠔豉鹹一點,所以通常都會甜味,如蜜汁等烹煮。金蠔的外層甜甜的,蠔味濃郁,只不過我覺得裡面比較乾,沒有想象之中的飽滿肥美。
阿一鹽焗雞。雞肉有彈牙,嫰滑有汁,不過會鹹,好吃。
阿一炒飯和阿一炒麵。炒飯粒粒分明,乾身之餘又夠鑊氣,不錯;相反炒麵就比較普通,而且調味有點不足,就連經理也說炒飯比炒麵好多了。
蛋白杏仁茶。杏仁濃郁,不太甜,不過裡面的蛋白凝結成一舊舊,頗為影響口感。因為之前在小型點心店吃過水準不差價錢又平的蛋白杏仁茶,裡面的蛋白都是一絲絲的,所以以這裡的級數應該可以做得更好。
炸無餡煎堆。超級愛吃這個煎堆,不油膩,而且在外面的粥店是非常之難吃到新鮮炸好的煎堆,剛炸好的煎堆軟糯煙靭,好吃得我忍不住吃了兩個。

埋單每位六百,其實我也不太清楚walk-in來的話到底要多少錢,不過我們沒有點什麼飽魚、魚翅等東西,最名貴的就是那遼參,不過份量也不算很多,所以整體價錢也不太貴。

這裡的菜式都偏向濃味,可是濃味之餘又不會覺得過鹹,特別在炆煮類菜式的醬汁方面更加要用出色來形容,好吃得有食友甚至想打包回家撈飯、撈麵、撈菜。

最後再一次要感謝食友安排,讓我可以當一晚小富婆,嘿嘿~
2012-01-01 712 views
粉絲弄得再好大家可能也認為「不過是粉絲」,但嘗過砂鍋帶子炒粉絲其軟柔惹而圓周焦香惹味的炒粉絲後,美味的本地鮮帶子也只是大配角,尤其入廚的朋友,會更欣賞不斷身亦入味的最高效果。
2011-11-14 678 views
- 我食的是34頭, 深啡色的鮑魚口感似足年糕, 其實食一舊意猶未盡, 有機會要食大隻D, -石班炸多士, 石班肉嫰滑可口, 炬得非常熱騰騰, 爸說放涼一點免得太熱氣, 不過我管不了這麼多了haha-蟹粉龍躉多士,脆卜卜的龍躉多士,配上蟹粉,兩者味道極之配襯。一口咬下去,蟹粉香滑、龍躉肉彈牙,極之香口。-蟹粉燴素麵, 素麵吸收左蟹粉味之餘亦非常彈牙...d素麵同一般係街食既麵完全唔同, 好滑, 冇鹼水味, 好味道剛剛如那天有記者在拍攝, 不知那一間報館呢? 不錯的一家飯店

2011-11-04 628 views
「阿一鮑魚」個朵聽就聽得多啦,不過XO咁大個仔都未有機會踏入富臨飯店半步,皆因小弟仍然未做倒富豪,每日重喺度埋頭苦幹緊!可能人品好啦,小肥真係好有口福架,今次機緣巧合地被邀請到黎富臨食好野,萬分感激!想話自己唔係大鄉里都唔得呀,多得uncle提點先知「阿一鮑魚」o既富臨只此一家,英文名為Forum!以前成日以為坊間其他富臨X,富臨Y全部都係跟「阿一」同集團,原來純粹係誤會;大家睇下佢地個英文名就明架啦。富臨共三層,冇電梯,只有貨「車立」同樓梯,似乎唔係好歡迎年紀大,行動唔方便,或太好酒o既客人。貴賓房光猛闊落舒適,冷氣電視可以自己調校;雖然咁老字號,但係飯店內絕對冇舊式中餐廳陣「叔」味,桌上o既餐具亦見光鮮,更每人一雙公筷,非常衛生。當晚派對安排喺三樓房間內,自己冇乜留意散枱既舖排,唯一係好意外地聽倒原來地下嗰層係冇洗手間o既。房內o既幾位服務生年紀雖則唔輕,不過衣著整齊,態度友善。佢地好有文化地為各位賓客以不同酒杯斟上靚酒,當晚超強VIP宴正式開始。 官燕焗釀蟹蓋:爸爸平時好驚食蟹蓋,因為怕溜,食完會滯到食唔落其他餸;嘩,今次都係第一次聽佢大讚蟹蓋好食!「阿一釀蟹蓋」精彩在於:一,用

!「阿一釀蟹蓋」精彩在於:一,用官燕釀唔會好似平時嗰D濃味o既洋蔥豬肉咁搶走蟹肉本身o既鮮甜味,而且口感更覺幼嫩;二,師傅用薄薄o既蛋層包住黎焗,並不需要多餘o既芝士或芡汁,保持清而不溜,濕而不滯,有創意得黎整體非常細緻。
官燕焗釀蟹蓋
 阿一鮑汁煎鵝肝:XO家中其中一個別號係「鵝肝狂」,因為多年前曾經喺泰國食brunch buffet中戀上鵝肝,一口氣食左九件即叫即煎o既中型鵝肝扒
,創下家中紀錄!小弟食鵝肝機會唔多,所以每一次都會好珍惜地慢慢細嚐,更會記下令XO印象深刻嗰D!今次「阿一鵝肝」簡直令我神魂顛倒,可以話係有史以來食過最好食o既鵝肝!鵝肝滑溜非常,入口香軟,且毫不油膩,連底層嗰塊麵包都冇得彈,中國代表真係一D都唔失禮呀!為食既小肥好唔客氣地食左兩件添
!據說當晚食倒o既「阿一鵝肝」餐牌上係冇o既,不過因為實在係太好味啦,不得不同大家分享,所以希望師傅可以考慮將依道餸列入餐牌上。
阿一鮑汁煎鵝肝
 蟹皇紅燒翅:小肥同爸爸大肥
有個癖好,就係食濃味o既翅時鍾意加返幾滴白蘭地,增添一陣香味o既同時,亦可帶出食材o既鮮甜味;哈,主人家提起時先知原來大家係同道中人,雙肥又賺左pat白蘭地
!蟹皇紅燒翅好足料,翅身粗,芡湯濃得黎又唔會奪走蟹皇個甜味,加埋香醇o既白蘭地,簡直係頂瓜瓜!
蟹皇紅燒翅
 花膠扣鵝掌:大大隻o既鵝掌同厚厚o既花膠同樣腍滑入味,拌碟o既豆苗都好甜好嫩。本身對海味認識唔深,所以聽倒我地碟上o既花膠為三頭半o既時候都拗左兩下頭
;經理講解後先明白花膠頭數同鮑魚一樣,一斤返黎有幾多塊就等於個塊花膠係幾多頭。
花膠扣鵝掌
 阿一生煎東星斑:蒸魚就食得多,食生煎東星斑都係第一次。上碟時真係唔知東星斑係原條煎o既
!魚肉鮮甜香滑,魚皮奇脆無比,豉油皇o既點綴更增添濕潤感,唯一o既問題係魚喺出面分哂先上枱,所以唔係好夠熱。
阿一生煎東星斑
 阿一鮑魚:鮑魚一上枱,第一個感覺係,鮑魚煮完連同色澤都可以回復返煮前o既容貌
,「阿一鮑魚」果然名不虛傳!Uncle介紹三種食法:第一口,無添加地原隻食,好有「趙」頭,味道雖然比較淡,但係好「鮑魚」;第二口,點豉油食,突出左陣鮮甜味;第三口,點鮑汁食,雖然好香同埋比較濕滑D,但係就冇點豉油食咁鮮;總結係點豉油最正
阿一鮑魚
 原汁羊腩煲:羊腩煲得好夠腍滑,味道一D都唔蘇,羊肉非常甜美香濃,個汁校得恰到好處,廚功好細膩
!好多人都話蘇味等同羊味,隻羊唔蘇不如唔好食;但小弟o既愚見係,羊味同蘇味其實好相似,分別就好似魚味同腥味咁只差一線,蘇味同腥味都欠缺左陣鮮味(哈,咁啱個「鮮」字就係由「魚」同「羊」兩字組成
,真係橋,中國文字真係好有意思)!
原汁羊腩煲
 羊腩汁撈生麵:生麵爽口入味,可以比個值口XO撈埋D羊腩汁,主人家真係諗得週到
羊腩汁撈生麵
 頂級普洱茶:喺黃毛小子XO心目中,中國人o既普洱茶就好比西人o既expresso,雙方外表同樣深色,而且兩者都具有消滯o既功效。當晚飯宴接近尾聲時,先知道原來主人家係一位品茗家。上甜品前,佢特意安排伙計沖製三輪私人真藏o既普洱茶比賓客享用。對茗茶冇乜研究o既小肥黎講,嗰杯普洱非常香甜細膩濃滑
,絕對冇平時喺茶樓飲嗰D普洱咁嚡口或酸澀;連患有「普洱恐懼症」o既爸爸同飲親茶都失眠o既媽媽都各飲三杯
,可想而知頂級普洱o既好味程度有幾爆燈!據說,普洱同酒一樣,都好講究年份,不過詳細說明有少少失聰o既XO就聽得唔係好清楚,所以冇辦法同大家分享
頂級普洱茶
 美點雙輝之煎推:煎推大大粒,脹卜卜,炸得好乾身,望落一D都唔油膩!咬落皮薄香脆鬆軟,簡直係完美呀!唔係好食中式甜品o既XO居然要打孖黎,姨媽都驚嘆左句:「你唔係唔食煎推架咩?!
甜品必吃之選也!
美點雙輝之煎推
 美點雙輝之馬拉糕:籠蓋一打開,馬拉糕o既味道隨住蒸氣散發出黎,清香撲鼻!微甜o既馬拉糕好夠鬆軟,入左口都重可以感覺倒新鮮蒸出黎嗰陣熱氣,正呀
美點雙輝之馬拉糕
超強VIP宴真係唔簡單,享用美酒佳餚o既同時,可以笑聽長輩們極具娛樂性o既對話,更有幸與名廚有一面之緣,小肥真係好有福

後記:因為唔好意思問埋單幾錢,當然亦不敢想像,所以抵食分無法公平定奪,敬請原諒。
2011-11-01
羊腩汁撈生麵
美點雙輝之馬拉糕
美點雙輝之煎推
頂級普洱茶
  • 官燕焗釀蟹蓋,阿一鮑汁煎鵝肝,蟹皇紅燒翅,原汁羊腩煲,羊腩汁撈生麵,馬拉糕,煎推
2011-08-09 605 views
The restaurant was crowed wih people when I went there. There was a group of tourists that night. I can say that Forum is specialise in abalone and they just do it so well here. I have tried many abalone restaurant in Hong Kong. But it is the best Chinese abalone I have ever tried. The abalone is so tender and just-right flavored! The brown sauce is just a bit sticky and it is so well with the abalone. I really would like to order one more if I get more money!!! Price is more expensive than a

Price is more expensive than a typical Chinese restaurant but the food they offer is truly top of the class. It is such a great place for tourists and even for fine dining.
2011-08-03 276 views
平時好少嚟呢D咁high end既餐廳, 今次食一定要記低佢! 親戚升職請食飯, 當日知道將到富臨食飯,Lunch 已經留定肚今日大食一餐, 一去到左影影,右拍拍,開心到重興奮過格嚟台mainland遊客 講下食物先:阿一炒飯,飯炒得乾身, 粒粒分明,有水準, 我係屋企做炒飯次次自己都做得唔好, 整得唔好食, 師傅真係唔同D到高潮就係 鮑魚鵝掌(24頭吉品), 鮑魚是產於日本岩手懸的吉品鮑,入邊係溏心的, 亦會啜住打刀, 伴鮑的鮑汁甜美,有機會真係要再食大隻d 平時我唔太中意食鵝掌的,,不過呢到加左鮑汁的鵝掌都ok,, 做得好入味杏仁蛋白茶, 濃濃的杏仁香,配上超嫰滑的蛋白,而且唔會太甜,好吃!雖然平時不太愛杏仁那種味道的我都吃了一整碗!好味的一餐

講下食物先:

好味的一餐
2011-05-05 112 views
早排睇東周先知因為日本地震而令到好多好食既材料都漲價, 就連其他國家既同類型產品都影響到. 就好似我最鍾意食既鮑魚同魚生咁, 我真係好想知道南非既鮑魚......海南島既海膽.......挪威既三文魚, 佢地同日本有咩關係\ /”好啦, 既然大勢所催我唯有襯佢地未加得咁顛之前去食盡佢. 反正嚟緊母親節, 就早少少同阿媽去食餐好既.今次同女朋友帶左阿媽去食中菜, 見到報紙之前介紹過富臨飯店有啲為女士而設既健康菜, 價錢又好似OK, 返正唔係母親節正日, 所以去試下.佢地個啲原來係春季菜色, 我阿媽勁讚個松子龍躉球, 佢話炸龍躉肉再加左甜酸醬, 唔算油好好味.第二碟薑芽味菜炒鴿脯, 我覺得啱晒老人家呀, 因為冇骨^^ 酸酸甜甜,幾開胃. 不過我阿媽就借啲依係咁對住我地講話好酸好酸 (好恨有抱孫咩@@)第三碟夷果遼參海中寶 (用遼參、帶子、蝦粒、斑肉炒), 炒完出嚟重好鮮, 顏色賣相重好靚添第四碟咖喱雞粒洋葱焗蟹蓋,蟹蓋裡面有雞粒, 再加咖喱醬好惹味.好啦, 差啲講漏左本年度小弟出手最重既蟹肉竹笙翅=.=”, 個翅係上湯加蟹肉..雞肉.....金華火腿等等 (我食到既應該係呢幾樣), 係好正
左上角開始逆時針數起......松子龍躉球, 薑芽味菜炒鴿脯, 夷果遼參海中寶, 咖喱雞粒洋葱焗蟹蓋
蟹肉竹笙翅
好啦, 差啲講漏左本年度小弟出手最重既蟹肉竹笙翅=.=”, 個翅係上湯加蟹肉..雞肉.....金華火腿等等 (我食到既應該係呢幾樣), 係好正, 不過阿媽話有啲赤. (事旦啦, 冇你邊有我呀要食就唔好計^^)
重量級飯後甜品...鮮杏汁燉官燕
其實富臨都幾有酒店feel架, 就好似點菜咁, 個侍應曾經提議過我有啲菜色係可以自選配料既, 不過當然係要做到出嚟啦, 只要係配搭到既話, 佢地都會盡量滿足. 雖然我冇叫到佢講嗰種fusion菜, 但係我又真係未聽過其他飯店有咁特別既服務, 都幾friendly呀^^

2011-05-01
  • 蟹肉竹笙
  • 杏汁燉官燕
  • 松子龍躉球
2011-04-26 141 views
My family of four came to Forum Restaurant for the first time to celebrate the Easter Holiday. We arrived at 7pm and the restaurant was only 20% full We have ordered the set dinner as below:1. 蟹皇燴燕窩Very rich and tasteful! But we think it is a bit over-seasoned and that there are too much pork pieces in it 2. 吉品扣鵝掌伴唐生菜The abalone is very tender and taster very nice! The surprise falls on the duck feet though, for that it is really rich & just-right flavored! Its also made to have very good textur

1. 蟹皇燴燕窩

2. 吉品扣鵝掌伴唐生菜
The abalone is very tender and taster very nice! The surprise falls on the duck feet though, for that it is really rich & just-right flavored! Its also made to have very good texture so that it is not too soft. Super nice

3. 崧子吉列龍躉塊
The nuts are very nice but there were too much sauce

Would be much better with less sauce since it is too strong flavored.
The fish is not especially nice

4. 瑤柱蟹肉燒釀雞翼
We couldnt feel any crab meat in it, 90% of the stuffing is pork which we do not like at all!! The worst in all courses!

5. 鮑汁炒飯
The presentation didnt seem too good but actually it tastes nice! The abalone sauce was very rich, and the rice was with very good chewy texture that its not fluffy even with so much sauce on. Yum Yum

6. 蛋白杏仁茶
The dessert was very nice! I love the fact that the egg white was made JUST RIGHT and they added some sago into it so theres something to chew. The almond soup was also thick and nice and nicely seasoned so its not too sweet.

合時生果
This is just soso ---- we think they added syrup to make it sweet

Overall the food is okay but not as nice as we thought it would be.
A bonus though is that the waitors there are very polite and welcoming
2011-04-24
  • 蛋白杏仁茶
2011-03-25 135 views
此餐吃時是金融海嘯之初, 人心惶惶, 亦很多人仍奮發逆境求存.是次多得一位朋友作攪手參與這個"又食又拿"的飯局. 局中,了解一哥逆市營場之道, 同場亦不乏重量給人馬, 來一個名副其實的"一哥聚會", 最後, 還有幸品嚐一哥親自烹調的鮑魚, 夫復何求呢!!竹笙蟹肉大生翅, 用料十足, 煮法正宗的紅燒大生翅阿一鮑魚扣鵝掌 -- 鮑魚汁顯出功架, 鮑魚邊位比較淋身一些, 中間心除了溏心外, 亦較有咬口, 口感不錯但鮑魚鮮味不足同時, 鮑汁亦做鮑汁扒時蔬 -- 這個唐生菜不錯, 不過鮑魚的油味過重生抽蒸龍蝦 -- 點解我o個隻d肉咁"梅"的呢?? 不過同枱有幾位朋友都有同感, 係唔係個煮法同用料出左問題呢??富臨脆皮雞 -- 我上次去食的時候確實幾好, 不過今次去食隻雞係完全, 重複係"完全"無味的. 可能佢地換左雞種, 而且仲要係雪雞.呢個炒飯依然保持水準, 果然係阿一炒飯. 蛋白杏仁茶 -- 不錯但普通貨色最後的美點雙輝有 -- 1) 煎堆; 2) 腰果蓮蓉酥同場, 我地仲踫到另一位做鮑魚的大廚--阿翁, 響樓下食飯, 仲上黎同d大佬打招呼添!總括來說, 鮑魚依然是保持水準, 而其他有些菜
竹笙蟹肉大生翅, 用料十足, 煮法正宗的紅燒大生翅
一哥親自為我地烹調的鮑魚
鮑魚汁色深而濃
亞一鮑魚
呢個炒飯依然保持水準, 果然係阿一炒飯.
蛋白杏仁茶 -- 不錯但普通貨色
最後的美點雙輝有 -- 1) 煎堆; 2) 腰果蓮蓉酥

總括來說, 鮑魚依然是保持水準, 而其他有些菜式可能因來貨的局限以令水平下降.
席間一哥都提到他的煮鮑魚秘技並非學自大餐館大酒店, 而是來自一位愛煮食的太太的廚房, 可見民間食家真是多的是!
2008-12-01
一哥親自為我地烹調的鮑魚