2022-01-15 1641 views
每次到灣仔要晚上開會,不個為何總會到Five Guys;說實話我並非漢堡包忠實粉絲,但Five Guys總是與眾不同,今天我又再次來到.由於這裡的漢堡包細size已經是正常份量,所以我點了細size漢堡,配上千島醬,蘑菇,芝士,生菜等配菜再加上非叫不可的薯角先說漢堡包,每次咬落總是感動肉汁充滿,很難想像現在世界樣樣都假,在香港仍然會食到真正漢堡包滋味香港人要珍惜再食非叫不可的薯角,帶點微辣的香口,就算我已飽,也堅持要食哂佢總結:小有香港地方可以食到真漢堡包滋味,當然一分錢一分貨

再加上非叫不可的薯角

先說漢堡包,每次咬落總是感動
香港人要珍惜

再食非叫不可的薯角,帶點微
辣的香口,就算我已飽,也堅持要食哂佢

總結:小有香港地方可以食到真漢堡包滋味,當然一分錢一分貨

2022-01-04
If you are starving to death after hanging out around the Lee Tung street, trust me, five guys is your best choice. Nice decoration, nice food, and nice toilet. Recommend Chess hamburger with delicious pickle. It will make u feel happy. Honestly, sitting besides the windows and watching the crowds walking will let u forget any annoying stuff.CatnDog

CatnDog
2022-01-01
Celebration
New Year's Eve
  • Cheese  Burger
  • Fries
2021-12-15 1878 views
話說第一次排隊買呢個漢堡包真係等咗個幾鐘,可能個人等到謝晒啦,咁再食嘅時候我無乜心情研究個包好唔好食囉,但係經過咁長時間嘅洗禮,都冇乜人排隊啦,咁今次正正經經調個包嚟食加埋佢嘅薯條確實係一種享受,不過唔知係咪太多醬汁同埋個包用錫紙包住都係濕濕地,係我最唔慣嘅地方教學,咁就同自己講呢個包係要濕濕地咁食!牛肉喺充滿肉汁、芝士喺香濃!今次真係值得一讚係薯條係貴貴地,但係,偶然食一次都不失為過,總之現場食熱辣辣比較好!
話說第一次
2021-11-16 3265 views
今日出開灣仔做野,忽然間想食hamburger,而之前其實成日聽人講five guys,但自己就一直都未試過。早今就去會一會您。一去到,鋪面裝潢都好70年代快餐風格。別一風味,坐位闊落。先講講價錢 我兩個人食左3xx元,但質素同價錢絕對係正比。再講講我叫左咩一個Bacon Cheeseburger,一個Cheeseburger,一杯中薯條,一杯strawberry milkshake whipped cream。先講講杯strawberry milkshake ,香滑就基本嫁啦,重要有果肉,加埋啖cream 不得了。面薯條係粗炸重要係有薯皮嗰隻。正。戲玉,兩個burger,首次落order 先,佢會問你配料。10幾種花多眼亂冇從入手時。可以做店員幫你話事。一個burger基本上一啖咬唔晒。肉汁豐盛。煙肉香脆,洋蔥係炒過既。重有秘製汁醬。成件事係夾同飽既。大滿足
先講講價錢 我兩個人食左3xx元,但質素同價錢絕對係正比。
再講講我叫左咩
面薯條係粗炸重要係有薯皮嗰隻。正。
2021-11-07 2818 views
░B░u░r░g░e░r░ ░i░n░ ░t░h░e░ ░t░o░w░n░…░由美國🇺🇸黎到香港🇭🇰開店分店仲愈來愈多終於有機會試吓加推介😻Burger好食已不在話下估唔到嘅係原來 milkshake同 fries一樣出色😱Milkshake入面仲有🍓果肉架🥺店舖內擺設亦令你仿如置身於外國快餐店般❤️🤍⭐️ feels like in America 🇺🇸⭐️👉🏻 Bacon Cheeseburger 🥓🧀🍔👉🏻 Large Fries 🍟👉🏻 Strawberry Milkshake 🍓🥛
由美國🇺🇸黎到香港🇭🇰開店

👉🏻 Strawberry Milkshake 🍓🥛
Bacon Cheeseburger
Bacon Cheeseburger
2021-09-28 3251 views
☆ 𝙁𝙞v𝙚 𝙂𝙪𝙮𝙨灣仔莊士敦道60號地舖Fivn Guys呢d大把人講又無乜人唔識,我都係見未出過post當小記錄一下。(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✦ Cheese Burger應該大家都知呢到嘅burger有得自選配料,我就好簡單,每次都係生菜、番茄、炒蘑菇同埋要茄汁,我覺得簡簡單單都已經好好食。✦ Fries (Cajun Style)一定要揀辣味!一定要揀辣味!一定要揀辣味!我唔係食開辣都咁講,咁大家知點揀啦(๑˃̵ᴗ˂)
☆ 𝙁𝙞v𝙚 𝙂𝙪𝙮𝙨
灣仔莊士敦道60號地舖

✦ Cheese Burger

✦ Fries (Cajun Style)
2021-09-22 2741 views
早在2014年去西雅圖探親,當地的親戚已經把《Five Guys》掛在咀邊,說找個時間一齊去,及叫我在來回三藩市路上遇見的話要去食。可是,當年的確是陰差陽錯,過門而沒有入。而2018年去到紐約州出差,同事們安排好哂下班後的飲食同娛樂節目,又同《Five Guys》無綠了。然而,《Five Guys》在香港開分店了,但我的工作地點在沙田啊,一直要等到前一陣子,有個小小機會去灣仔辦點公事才正正式式地在《Five Guys》,一條友食五條友漢堡。時間不多,又想試真一點,就不理價錢,來一包、一條、一杯。在沒有套餐選項之下,要花成 $180 食個漢堡,我自認當日的我,超豪。如果我是有時間慢慢嘆的話,這一個無限添飲的汽水服務,又值回少少票價既。薯條,是連皮,半粗管的美式著條。該日吃到的更是即炸起,又熱又香又脆的薯條。我要了一個 Bacon Cheeseburger, 加了 Grilled Mushroom 同 Grilled Onions 做 topping。漢堡包是用錫紙包的,可以保溫之餘亦感覺有少少環保。當中的牛肉扒,是肉汁豐富的鮮肉扒,配上香口的美式脆煙肉,加埋半溶的芝士,及為數不少的洋蔥同
我要了一個 Bacon Cheeseburger, 加了 Grilled Mushroom 同 Grilled Onions 做 topping。漢堡包是用錫紙包的,可以保溫之餘亦感覺有少少環保。當中的牛肉扒,是肉汁豐富的鮮肉扒,配上香口的美式脆煙肉,加埋半溶的芝士,及為數不少的洋蔥同磨菇 topping,令這一個已經肉味香濃的漢堡,顯得更加之香口。同埋,食正宗的美式漢堡,就是穢穢的,食到滿手油,滿手醬,更感滿足。
以香港的價錢計,係貴左少少既。但對漢堡有少少要求的人士來說,這是一個令人滿足的份量同味道啊。下次再有機會的話,我一定要去美國的《Five Guys》一試。
$180 (Lunch)
美國出晒名DC起家嘅漢堡包店嚟到香港咁耐, 應該冇人未食過?🤪可以話係本人最鍾意食嘅fast food chain!簡簡單單叫個最經濟嘅hamburger 🍔 都係大大個~比夠兩大塊juicy到極嘅漢堡扒😋一咬落去唔單止爆汁juice,仲好香牛油味😍配埋必叫嘅BBQ醬,直接開鯨吞mode🐳🐳仲可以無限任加配料,每次都會直接叫all the way 再加extra 勁香蘑菇味嘅grilled mushroom and 煮到冧晒嘅洋蔥🥳🥳 肥先最鍾意叫埋多生菜🥬解下膩減下罪惡感🤓大大條炸得外脆內軟嘅薯條,喪啪入口🤰🤰建議:個包記得叫extra toast!因為佢成日好快手咁烘一烘就算,個包好易就會索晒汁而濕晒唔軟熟!

大大條炸得外脆內軟嘅薯條,喪啪入口🤰🤰

2021-08-22 2182 views
今天在灣仔開完會,諗住行吓運動舖有冇嘢要買,運動舖隔離咁啱有得食five guys,而且又冇乜人,所以就去這裏食lunch。我們通常會一個包一份薯條一杯奶昔兩個人食,份量都很夠。但是漢堡包用錫紙包住,攞到埋位已經焗到有點濕,賣相不是很好看,但服務唔錯,可以叫佢先前開,一分為二。

我們通常會一個包一份薯條一杯奶昔兩個人食,份量都很夠。

慕名而來,失望而歸,只是M記水準,價格卻好幾倍,性價比太差。面餅軟塌塌,餡不算新鮮,味道一般。再怎麼宣傳食材不用雪櫃,不用微波爐,都無法抵消味道難吃的缺陷,培根竟然比火腿還要厚很多,看上去像午餐肉。唯一的優點是份量很大,的確是美國風格,就是大,無他爾。這實在不敢恭維,美式快餐能風靡,真的是拜好的promotion所賜,包括shake shack,美國人是真不知道什麼是人間美味。一般很少寫評論,今次是不悱不發。就這一次,下次不會再光顧了,請後續食客不要踩雷。
TakeAway
2021-07-28 2786 views
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:bacon cheese burger($95)醬汁令到成個包嘅烤味好出,其實煙肉加芝士係無得輸🤣但尼個價錢一個包嘅話就真係唔值𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:cheeseburger ($85)尼個我揀錯醬😭令成個包都唔係甘好食,味道一般,建議大家揀燒烤醬👍🏻但就甘講果包就係正常嘅cheese burger𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+/𝘽:milkshake ($55)尼個真係睇大家點揀加咩落去,個人就係比佢煙肉同花生醬口味吸引左~我哋一杯malted milk+Oreo +bacon, 另一杯+peanut butter +banana,前者甜到膩後者味道意然又可以😂驚喜在煙肉同花生醬放入奶昔到又出奇地夾!不過提提大家,尼杯milkshake 真係好膩,飲到一半就飽左🥲
☟非專業最真實食評☟

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:cheeseburger ($85)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+/𝘽:milkshake ($55)
2021-07-25 2756 views
#Fiveguys今次講嘅係位於灣仔為人熟悉專食漢堡包嘅FiveGuys👅👅 一聽個名就知係邊一間🥰🥰用紅白色嘅設計 簡簡單單就已經好靚 有一種復古嘅感覺 方便大家過嚟打卡😚😚又可以食到好食嘅漢堡包🍔 又可以打卡 我覺得呢間野真係超正✨✨ 之前小編過嚟食嘅時候係有花生🥜 俾大家慢慢食 但係唔知係咪疫情關係 所以冇咗免費提供嘅花生🥺🥺希望遲啲可以有返😚😚Cheeseburger $85💰(8.5/10)真係好大個包🤤🤤一定會好飽飽☺️☺️係用錫紙包住 麵色皮上面有啲芝麻粒💕而且唔會係好扁個種 烘得夠鬆軟✨✨而且係自選配料㗎‼️啱晒想咩都揀晒嘅人 🤫小編揀佐番茄🍅生菜🥬蘑菇🤍洋蔥🧅茄汁❤️❤️ 芝士仲要係半溶㗎‼️‼️牛肉就因為係即煎嘅關係 真係好Juicy😋😋而且塊牛肉好大塊 有兩塊👅牛肉味好岀 食到最後係會滴汁㗎🙈🙈配埋芝士真係世一😍😍個包熱辣辣 食落去好滋味👍🏻👍🏻加埋上面揀嘅配料就健康好多🙈🙈真係流晒口水🤤🤤Five Guy’s Fries Little $40💰 (9/10)嚟得Five Guys梗係要食佢啲薯條🍟🥰🥰因為係真係超級好食😋小編揀佐Little Size 但係份量依然係超級多‼️‼️

#Fiveguys

Cheeseburger $85💰(8.5/10)

嚟得Five Guys梗係要食佢啲薯條🍟🥰🥰因為係真係超級好食😋小編揀佐Little Size 但係份量依然係超級多‼️‼️係會多到滿瀉 😍😍仲可以自己拿茄汁 鹽🧂或者黑椒 去配埋一齊食🤤🤤薯條係厚切㗎😚😚所以會整到外脆內軟🤪🤪真係好鍾意❤️❤️因為新鮮炸起 所以會好香薯味🤤🤤佢係多佐陣花生油味🤍🤍整體嚟講真係好好食👍🏻👍🏻 推介Five Guy’s Fries‼️‼️

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

📍#巨B覓食灣仔 #巨B覓食觀塘 #巨B覓食尖沙咀 #巨B覓食中環 #巨B覓飲北角

Five Guys (灣仔)
⚜️灣仔莊士敦道60號地舖
⏱星期一至日 1100-2100

2021-07-20 2465 views
今日要灣仔食lunch,lunch hour 四圍都好多人,落雨就個個都係晒天橋個到嘅餐廳,見修頓對面間burger 貌似少啲人,咁行入去。見到無set,咁見$35 free flies,咁叫個cheese sandwich 都$80 就試下。點解寫係咁寫,order 左問佢就話無。個cheese sandwitch 係burger 嘅包反轉放就叫sandwich,呢種食物文化唔識欣賞。而真係得cheese 係裡面咩都無。食完同無食過野分別唔大。

Cheese  sandwich
2021-07-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-07-13 2163 views
早兩年 Five Guys 係香港首間分店,有報導介紹係奥巴馬最愛既burger ,當時就想一試其風采。但因為排隊排到癲,價錢又唔平,所以一直未去。今晚終於有機會和朋友一試。今日去到不見人龍,但估唔到8:00多去到,都要等位,等左15min。包揀左cheese burger (all the way),一個大薯條三個人share,飲品點了milk shake(咖啡味)。個包如如大部分人的評價一樣係冧既,我已經即刻食,但個包都係凍的。味道一般,$85一個包黎講,食完都無話留下甚麼深刻印象。薯條就炸得幾好,幾好食,大薯條3個男人係食得晒,味有d偏咸。milk shake 叫店員介紹,想要杯無咁甜既,店員介紹咖啡味,味道可以,但都係偏甜,飲左3份1就飲唔落。以呢個價錢,整體上無乜吸引的地方令我會再黎。

以呢個價錢,整體上無乜吸引的地方令我會再黎。

2021-07-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-07-12 1489 views
親愛的Five Guys:錫紙本身係好嘢嚟,但係你用錫紙包住一個熱辣辣嘅漢堡包🍔,你咁樣搞法佢咪焗到個麵包發水?其實佢啲漢堡包我覺得算係唔錯,塊漢堡扒都幾多汁,啲薯條真係薯仔炸出嚟㗎,你睇吓啲薯皮,仲有佢杯杰到飲管搞唔郁嘅奶昔,心情唔好整返杯花生醬奶昔心情就會好返晒,但係你睇吓個包,吸收晒啲水蒸氣,個賣相有啲樣衰,不過我都會繼續去食嘅,希望有關方面注意下啦。最鍾意食肥仔嘢嘅肥妹上P.S 因為我上面寫唔夠字嘅關係,我響呢到寫多幾隻字咁樣我可以再評分嘛🥴冇乜嘢我返出去食嘢先啦。
親愛的Five Guys:

最鍾意食肥仔嘢嘅肥妹上