2021-04-21 0 views
今次跟朋友一齊出街,揾左好耐唔知食乜好,最後就入左Five guys啦~Burger個包邊煎得好脆,入口有驚喜!我係叫左little cheeseburger, 牛肉味出!好過好多連鎖同埋小店 配料方面可以揀All-the-way (全部default 配料 + dressing 一齊上,唔洗心思思),話者自己揀想食嘅配料。個重點係配料唔洗加錢架!而Five Guys 嘅薯條都唔錯,但就一定要襯熱食,好味好多!佢唔會好似好多餐廳落好多鹽,所以感覺上好似健康啲,亦都冇咁快食厭~最後就一定要推介five guys 嘅milkshake 😛聽朋友講叫左coffee & peanut butter &bacon, 又係出人意表地夾!飲落唔會太甜,連我唔飲甜野嘅fd都大讚👍🏻入口會飲得出兩隻味,唔會比任何一隻味搶focus之餘,又唔會唔夾~同埋bacon一定要試啊~好脆口 順帶一提,佢milkshake又係可以自由揀唔同味,所以你夠薑都可以撈埋幾隻味一齊試 😂總結five guys 最有驚喜係milkshake, 其次係burger, 薯條就唔一定係必食,同埋因為份量算多,同fd一齊share
最後就一定要推介five guys 嘅milkshake 😛聽朋友講叫左coffee & peanut butter &bacon, 又係出人意表地夾!飲落唔會太甜,連我唔飲甜野嘅fd都大讚👍🏻入口會飲得出兩隻味,唔會比任何一隻味搶focus之餘,又唔會唔夾~同埋bacon一定要試啊~好脆口 順帶一提,佢milkshake又係可以自由揀唔同味,所以你夠薑都可以撈埋幾隻味一齊試 😂總結five guys 最有驚喜係milkshake, 其次係burger, 薯條就唔一定係必食,同埋因為份量算多,同fd一齊share 就最好啦!
2021-04-09
Lunch
Five guys我想試好耐好耐!!因為個裝修超美式但原來係令人咁失望門口好醒目!好靚好美式入面係紅白裝修好靚下 哈哈好有特色位置都好多我想講價錢十分進取單層芝士漢堡$65男朋友叫咗雙層芝士漢堡$85薯條$60佢每樣野都要散叫雖然汽水任添但 都要好食先得㗎你睇我個漢堡個包濕哂又淋哂牛肉同面包跟本同老麥一樣味但叫做多咗炒蘑菇個生菜新鮮少少咁個薯條就脆同埋熱嘅但係唔夠鹽又無薯仔味Mos burger薯條好食好多囉整體來講環境ok服務一般食物性價比低食物冇誠意 同老麥差唔多咁收人均一百蚊既價錢如果我咁樣都比好評咁樣即係對一啲專做漢堡包嘅餐廳嚟講好唔公平直情要劣評添!
Five guys我想試好耐好耐!!
因為個裝修超美式

如果我咁樣都比好評
咁樣即係對一啲專做漢堡包嘅餐廳嚟講好唔公平
直情要劣評添!

2021-04-14 435 views
成日都係social media見到大家黎呢間美國黎既burger快餐店到打卡,自己成日經過佢既分店都冇時間去試,今個假期出開灣仔就搵左另一半一齊去試☺️⛄️~~~~~~~~🍔Cheeseburger (all the way) $85🍔我哋兩個人叫左兩個burger加1個regular size既薯條,一打開包住漢堡既錫紙d熱煙就飄出黎,勁熱辣辣🙊😂個size亦比平時食開既快餐漢堡大同厚,塞滿我地揀all the way既配料🙆🏼‍♀️個包有芝士生菜蘑菇蕃茄同兩塊牛肉,食得出每樣配料都好新鮮,牛肉牛味好重,不過唔算太juicy。呢個價錢黎講性價比正正常常唔算高💁🏼‍♀️🍔🥓Bacon Burger (all the way) $85🍔🥓另外叫左個bacon burger,分量一樣係咁大份😂呢款同cheeseburger一樣配料,只係cheese換左bacon~但係一食落都有驚喜⛄️bacon烤到勁脆,連埋包食有咬口得黎仲多左份煙燻味,我地都中意呢款包多d👶🏻🍟Regular Fries $50🍟仲有就係薯條~佢哋用個紙杯裝住薯條,本身以為份量唔多,點知佢地裝個杯裝到滿瀉😱薯條好重薯仔味☺️☺️外面

🍟Regular Fries $50🍟
仲有就係薯條~佢哋用個紙杯裝住薯條,本身以為份量唔多,點知佢地裝個杯裝到滿瀉😱薯條好重薯仔味☺️☺️外面超級脆,入面又煮得好軟,比起一般薯條仲多左陣花生油味。好特別👶🏻我地兩個都食到停唔到口😂
~~~~~~~~
overall真係大份到食唔曬😂。下次再黎應該只會叫1個漢堡2份share🙊應該會抵d🙊~我見佢港島九龍都有大概4-5間分店,如果咁啱係附近既話我會encore☺️一定叫番個薯條hahaha😂🙆🏼‍♀️
味道😋:7.5/10
價錢💰:7/10
服務💁🏻‍♂️:7/10
環境🪑:7.5/10
2021-04-10
垃圾咀好耐之前同朋友食既 #五條友🍔 果陣仲係 #火紅火紅 既🤤仲記得係我哋搭下搭下 #電車🚃 ,由遠處望到「FIVE GUYS」呢個招牌❤️🤍❤️🤍❤️,之後眼神對望左一下,就拿拿林落車 #狗衝 去食🙈入到去點餐有少少尷尬,以為要用英文點...原來個staff 識講廣東話嫁😂😂睇見個menu , 有少少肉赤....一個 #burger最平都要$55🙊 而食burger 點可以唔 #cheese 🧀 嫁~ $85 🤣 加少少薯條🍟 同野飲 Total: $265 💸🍔 CHEESEBURGER x 2 - $85 x 2~每個BURGER 都會有15種免費配料俾你任加垃圾咀同垃圾朋友都係叫左相同嘅配料但唔同汁汁🤤✅ ONION 🧅, 我朋友唔鍾意食洋蔥所以冇加✅ LETTUCE 🥬✅ TOMATO 🍅✅ GRILLED MUSHROOM 🍄✅ A.1. STEAK SAUCE個BURGER 有兩塊大大塊既牛肉漢堡🤤仲有兩片Cheese🧀🧀 一咬~ Wa~ 好食到喊出黎😭媽的!勁juicy 🙈 D 汁充滿成個口腔🐮 加埋洋蔥生菜番茄就覺得唔膩⭐️我哋食到一半已經飽左😂 其實實份量好大,女仔食完

🍔 CHEESEBURGER x 2 - $85 x 2
~每個BURGER 都會有15種免費配料俾你任加
垃圾咀同垃圾朋友都係叫左相同嘅配料但唔同汁汁🤤
✅ ONION 🧅, 我朋友唔鍾意食洋蔥所以冇加
✅ LETTUCE 🥬
✅ TOMATO 🍅
✅ GRILLED MUSHROOM 🍄
✅ A.1. STEAK SAUCE

個BURGER 有兩塊大大塊既牛肉漢堡🤤仲有兩片Cheese🧀🧀 一咬~ Wa~ 好食到喊出黎😭媽的!勁juicy 🙈 D 汁充滿成個口腔🐮 加埋洋蔥生菜番茄就覺得唔膩⭐️我哋食到一半已經飽左😂 其實實份量好大,女仔食完一定要覺得好飽,而男仔食完應該覺得啱啱好😆
*依家吞緊口水....好想再去食呀🍔

🍟 LARGE FRIES with CAJUN $60
~係粗身既薯條,🥔入面有好多好多薯仔容,茄汁放左起自肋吧到....想唧幾多都有🤣
~另外有盒好細既CAJUN 粉,即係辣粉🌶可以shake 黎食點黎食都得☺️ 好特別...第一次食CAJUN 粉粉

🥤 REGULAR DRINKS $35
~ #可樂 #任飲

• Cheeseburger
  • 薯條
  • Fries
2021-03-09 1413 views
新年下午四時多來到,不用排隊又不用等位✌🏻,它開了好幾間分店,我還是第一次食。食物有不同的 customisation要研究下點先最好食😛在玻璃幕可以見到店員砌漢堡包🍔,店內幾多位,我們坐在窗邊的枱,落地玻璃感覺好舒服。食物都是放在紙袋內、醬汁餐具都有外賣包裝,疫情期間令我食得更加安心。.Little fries | $40影相影得不好,它的份量超多,像m記兩個大薯條🍟的份量,兩個人都食不完粗身薯條充滿了薯仔蓉,自助取茄汁方便了我這個醬汁愛好者。Little Cheese Burger | $65Little burger 🍔跟正常包的大小都一樣,就是相差了一塊肉。漢堡的牛肉味不太濃郁,有少許失色,不加醬汁的漢堡不夠味道,蕃茄🍅及配菜新鮮。
要研究下點先最好食😛

Little fries | $40
粗身薯條充滿了薯仔蓉,自助取茄汁方便了我這個醬汁愛好者。

Little Cheese Burger | $65
2021-02-15
Five guys milkshake一向大杯兼抵飲,大家可能都已經有自己獨有嘅配鎖匙,我都一樣,次次叫milkshake都係嗰幾款,所以今次就想試啲冇點叫過嘅mix-ins🤩——————Milkshake (Bacon + Oreo Cookie Pieces) $55今次走出舒適圈,試咗呢個bacon同oreo嘅配搭,bacon鹹鹹哋,配埋milkshake嘅甜味,其實都幾有趣😂oreo亦都係有一粒粒嘅oreo碎,幾有咬口🙈不過真係太大杯,一個人飲真係飲唔晒💦整體嚟講其實呢個配搭幾新奇,亦唔會好奇怪,下次有多一個選擇👍🏻唔知有冇人一向都係叫開呢款呢😙

——————
TakeAway
之前係網上睇到劉嘉玲推薦嘅”Five Guys”嘅burger就想黎試下究竟係唔係咁好食!果不其然,俗稱最好食嘅漢堡🍔名副其實😋確實冇令到我失望,係我目前食過最好食嘅漢堡👍🏻Cheese Burger 🌟($85)呢個係間舖嘅招牌,有Double嘅漢堡牛扒,唔算太厚,但入面嘅配料係相當之充足!(我揀左all the way,所以樣樣配料都會有,如果有唔鍾意食嘅可以同職員單一聲即可!)漢堡扒鮮嫩多汁,好有牛味very juicy并且唔乾、柴。加上熱熔嘅芝士以及濕軟嘅麵包體🥯一口咬落去太過於滿足,口感一流!其實一個人食呢個漢堡就真係好飽! 可以選擇叫little burger適合一人食! 入到去店舖非常大,風格都係偏向歐美,另外係半自助嘅形式,入到要自己去搵位坐。汽水($35)可以無限refill 另外仲有免費嘅花生食,同朋友坐係度食下花生吹下水都得🤣總而言括,性價比高!雖然類似於快餐店,但食物嘅質素係相當之唔錯!

Cheese Burger 🌟($85)

汽水($35)可以無限refill

另外仲有免費嘅花生食,同朋友坐係度食下花生吹下水都得🤣

2021-02-20
2021-01-29 1672 views
中午放飯經過這裡經常看到看到很多人在排隊買,今天也去試了一下,進去花了140蚊買了一個cheese burger和一杯vanilla milk shake,沒有套餐,賣這麼貴這麼多人買,結果味道感覺也就是麥當勞水平,完全不懂這麼貴的原因是什麼。。。這個價錢可以去吃beef and liberty了,比這個好吃一百倍,這家以後不會再去了
Delivery
2021-01-28 1232 views
/Five Guys/灣仔/|Cheeseburger|$85|雖然賣相一般,但係好食嘅。配料方面揀咗All the way,揀佢官方推薦嘅配搭,唔洗煩。肉汁係超級多,一路食一路滴,不過略嫌太多肉汁,食到後半段,肉汁會浸濕曬個包,影響包嘅質感建議點杯milkshake + bacon聽落好奇怪,但其實係five guys signature飲落出奇地夾,煙肉炒到偏脆身,咬落去鹹香,可以中和返奶昔嘅膩感
/Five Guys/灣仔/
Cheeseburger
|Cheeseburger|$85|

建議點杯milkshake + bacon
聽落好奇怪,但其實係five guys signature
2020-12-17
2021-01-28 912 views
最近five guys 係香港愈開愈多。又多人,有二人限聚令,好不容易先搵到一個位坐低。咁就嗱嗱臨同朋友分頭行事。我就坐喺度等食。佢就出去排隊買嘢食啦。一人一個burger,眼見隔離枱嗰啲全部都大大個,所以自己要咗個Mini版就算啦。我自己叫咗個Little cheese Burger,好重芝士味。而且我哋叫多咗個薯條。薯條炸得非常好食,本來想叫多杯奶昔。但係真係食唔落啦。再加埋無限供應嘅花生。呢一餐可以話相當之飽。因為太肚餓我冇影到相,所以就借朋友張相啦。
2021-01-25 549 views
Five guys’ burgers are really yummy! This is the 3rd time I went there. Their burgers sizes are so huge! There are lots of toppings we can select! The burger steak is quite thick and it is so juicy! I usually add lettuce. It is quite fresh. Also, adding cheese is a must!
2021-01-21 1247 views
Cheese burger (all the way) $85我覺得叫little burger都夠食🤣呢到配料係無限任選,All The Way包括生菜、酸瓜、蕃茄、烤洋蔥、烤蘑菇、芥末等等,即叫即製,用錫紙上包住熱辣辣既包,散發熱氣會令包變腍,所以外層唔脆,質感偏濕潤...招牌芝士漢堡有兩塊漢堡扒,唔算厚,不過咬落多汁同埋幾重牛味🤤芝士可以再熱融多點,有部分係硬化了,同埋呢到食物係唔跟餐,只有單點,叫薯條最好同朋友share食,薯條份量真係好多🙈幾抵食

2020-10-20
$85 (Lunch)
2020-11-24 1680 views
ฅ≧∀≦ฅ 漢堡包我來了!喵~⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐今次係第二次食five guys 都係encore Little cheese burger 🍔 上次就係簡單配搭all the way⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐今次自己配搭佐專屬既味道,鍾意食辣既你可以跟我試下呢個配搭😋Little cheese burger ( all the way without pickles, mustard ADD jalapeño, BBQ sauce )⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐今次試埋草莓🍓奶昔,creamy 又fresh, 推!薯條夠曬大份,但有點太鹹😂

ฅ≧∀≦ฅ 漢堡包我來了!喵~

今次係第二次食five guys
上次就係簡單配搭all the way

⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐

ADD jalapeño, BBQ sauce )

⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐
今次試埋草莓🍓奶昔,
creamy 又fresh, 推!

薯條夠曬大份,但有點太鹹😂
2020-11-19 1518 views
幸好叫了單層芝士漢堡包好大份,漢堡扒和配料多,好飽漢堡扒好好味,多汁包太大,我唔知點食,食到成手都係。薯條用花生油炸,充滿花生味,加上茄汁更好味。食薯條食上隱,我是第一次又話有任食花生,我唔見

幸好叫了單層芝士漢堡包
好大份,漢堡扒和配料多,好飽
漢堡扒好好味,多汁
包太大,我唔知點食,食到成手都係。

又話有任食花生,我唔見
薯條 regular
2020-11-19
$90 (Lunch)
薯條 regular
  • Cheeseburger
  • 薯條
  • Fries
食過尖沙咀、北角同灣仔既FIVE GUYS!平日晚飯時間黎食,灣仔呢間分店都比較多人!唯獨等候期間因為Covid 所以無左花生放題🥜😫 還我花生.FIVE GUYS有四款Burger,我四款都試過哂!最中意都係單層芝士漢堡!仲可以添加自己中意既配料Tim😍🤤 組合成你自己最鍾意嘅Dream Burger 🍔 .📌Little Cheese Hamburger 🍔 $65漢堡包用錫紙包住,唔怕啲汁滴到周圍都係,而且都做到小小🤏🏽keep warm既效果🧐個包既質地超厚超軟熟,配Steak 🥩sauce +番茄🍅+炒蘑菇🍄,啲芝士溶哂,配埋塊超厚牛肉, 肉味濃郁,食落有肉汁! 好食👍🏾🤤 我覺得Bacon個味似豬肉乾,而且脆口好乾身!個人認為不用加!.📌🍟FRIES (small size) $40叫錯左size呀~ 兩個人應該叫Medium🥺 薯條份量偏多,薯條又粗又大條,連皮用花生油炸過2次!之前食過Cajun辣味薯條同FIVE GUYS風味,雖然大部分人都話辣味好食啲,但個人認為FIVE GUYS風味比較好食😋原因係Cajun辣味落太多味粉!而且比起原味乾身,食到最後喉嚨真係會有啲唔

📌🍟FRIES (small size) $40

叫錯左size呀~ 兩個人應該叫Medium🥺
薯條份量偏多,薯條又粗又大條,連皮用花生油炸過2次!之前食過Cajun辣味薯條同FIVE GUYS風味,雖然大部分人都話辣味好食啲,但個人認為FIVE GUYS風味比較好食😋原因係Cajun辣味落太多味粉!而且比起原味乾身,食到最後喉嚨真係會有啲唔舒服!
📌汽水 (無限添飲) $35
個人推薦食Burger薯條配汔水多過Milkshake! 之後食過兩次配花生醬/Oreo milkshake,超級甜又大杯,杯到一杯已經放棄😂但係佢個milkshake 係奶味好重好飲的👍🏾😍
總結黎講,係會encore再嚟食的👍🏾
食物:8/10
環境:7/10