預早約2星期多book到這間 - 拾伍FIFTEEN (其實一個月前已經在留意有沒位可Book)網上訂座時已經要選擇想在哪一層用餐,會有四種餐桌形因為見天氣好像很不錯就選了Rooftop ... 然後來到現場就超級後悔喇不得不說作為一間打卡的復古風Cafe,這裡不少位置都很美不過要注意用餐時間只有90分鐘,所以想拍照又輕鬆地用餐絕對有難度。說到拍照位置,個人覺得樓梯位其實都滿好拍的。終於走到天臺,發現這層有5張枱~而我們剛好是被安排唯一太陽曬到的座位明明還有一張枱,但店員說已經被Book所以不能調 ... 實在不知道是不是Book位時要註明不想曬太陽才行? 所以和我一樣不想被曬到溶掉但又想坐天臺位,絕對不要Book 1點這個時間 ... Book一點是吃午餐的時間~有六款,除了便當外~當中包括了一款沙律、一款輕食價錢由$78起,午餐飲品+$18會有6款可選擇。如果都不喜歡也有咖啡、茶能單點位於最高層的我們要下單的話,要走到樓梯口那裡的電話打落樓下落單~滿有趣呢等上齊餐時間差不多用了一小時,所以最終超趕地吃飯才能準時還枱我和朋友各點了一個便當 + 單點飲品我點的是 - 日式咖喱牛肉盒子
網上訂座時已經要選擇想在哪一層用餐,會有四種餐桌形

不得不說作為一間打卡的復古風Cafe,這裡不少位置都很美
說到拍照位置,個人覺得樓梯位其實都滿好拍的。

明明還有一張枱,但店員說已經被Book所以不能調 ...
實在不知道是不是Book位時要註明不想曬太陽才行?

我和朋友各點了一個便當 + 單點飲品

我點的是 - 日式咖喱牛肉盒子 ($82) ~很喜歡包著便當的布耶
食物貌相也不錯。味道方面,咖喱吃落很溫和,就牛肉比較長身的一片~吃起來較麻煩
另外就是飯很硬身,感覺胃本身不好的話會很難消化。溏心蛋倒是不錯
日式咖喱牛肉盒子

朋友點的則是 - 宮崎南蠻炸雞·弁當 ($88)
飯糰和我吃的飯一樣,都是較硬身。所以如果本身容易胃痛就不要選飯類比較好 ...
宮崎南蠻炸雞·弁當

飲品方面,我點的是 玫瑰伯爵茶 ($58/壺)
第一杯時有淡淡的玫瑰香還不錯,但因為長期浸泡的關係,最後濃到很澀 ...
玫瑰伯爵茶 (壺)

朋友點的則是 髒髒摩卡 ($52) - 如名字,整杯看起來髒髒的
因為沒辦法攬拌的關係,喝到最底會稍微有點甜。
髒髒摩卡
Other Info. : 感覺如果是來吃下午茶 + 打卡拍照大概還可以,正餐的話實在沒吸引到我再來。
2021-02-07
$154 (Lunch)
2021-04-16 56 views
今日到一間很有名氣的咖啡店打卡,我和朋友都很滿意環境,感覺像走進另一個世界,猶如宮崎駿電影亞莉亞蒂之家!位置:在中環的歌賦街上,沿斜坡直上。環境:共有三層及地面,一樓是賣衣服及飾品;地面及二樓是餐廳座位連吧台;三樓是天台,同時有餐桌。無論由門口位置到內部佈置,處處都是拍攝好地方。整座樓層的設計有歐式格調,又有日系古風的氣息,尤其是在門口和一樓的座位是最受人歡迎的拍攝位置。服務:樓上天台的點單服務較特別,要用一部舊式電話來點單,挺特別。用餐時間只有90分鐘,只夠吃飯,不夠時間拍照。午市:主打日式輕食便當和少量酒精飲品有些主食是以便當形式呈上,用日式花紋布包裹,很有日式家庭的味道,我很喜歡。日式咖喱牛肉盒子$82咖喱和飯各佔一半,咖喱上有半隻糖心蛋,有紅蘿蔔、薯仔、肥牛等,咖喱汁帶一點辣,不濃,正常味道,飯是珍珠米,比平常較硬身,更有韌性。黑松和牛漢堡便當$118有兩個飯糰、兩塊和牛漢堡排、青瓜、涼菜和半隻糖心蛋,這個餐雖然有點貴,但味道比咖喱牛肉飯出色得多,而和牛漢堡排淋上了黑松露醬和沙律醬,牛肉味濃,有點乾,而飯團有兩種口味,分別是醬油和三文魚口味,整個盒子的食物都很豐富。髒髒摩卡$5

位置:在中環的歌賦街上,沿斜坡直上。

環境:共有三層及地面,
一樓是賣衣服及飾品;地面及二樓是餐廳座位連吧台;
三樓是天台,同時有餐桌。
無論由門口位置到內部佈置,處處都是拍攝好地方。
一樓的座位是最受人歡迎的拍攝位置。

午市:主打日式輕食便當和少量酒精飲品

日式咖喱牛肉盒子$82

黑松和牛漢堡便當$118

髒髒摩卡$52
表面有一層奶泡和滿滿的朱古力粉,朱古力味比較重,不會過甜。

冰滴黑豆麥茶$18
其實喝不出黑豆味,跟冷泡茶的味道差不多。

總括而言,環境比食物更出色,不過這也是所有CAFE的弱點,但這個環境真是很值得來一次。
2021-04-14
  • 黑松和牛漢堡便當
2021-04-02 453 views
拾伍 Fifteenbookmark 左一排, 4層高日系古風小屋. 早上至晏晝係coffee shops 主打日式輕食同日本, 夜晚主要served 下酒菜menu, 亦有唔少cocktail craft beer 底層cafe/bar, 第一層仲有家品與衣飾售賣, 不過夜晚黎已經closed. 二樓都係dinning area, 頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位. 樓梯轉角都擺放左好多decor. Dirty Mocha/Dirty $52/$42雖然同fd 夜晚黎, 不過比起酒我都係鐘情啡多d☕. 所以變成一枱下酒菜配兩杯啡🤣🤣 前面杯dirty mocha 與其話係coffee, 用choc 黎形容會更貼切. 因為滿滿choc 到瀉, 味道有點m記朱古力新地感覺, 略偏甜. 後者杯dirty 層espresso同奶分隔唔點融合, 啡唔算濃, 不過夜晚黎倒係剛好...炸物盛合 $128包左雞軟骨、南蠻炸雞、薯條一大盤. 份量比想像中更多幾抵食. 雞軟骨加左孜然粉幾香口, 南蠻炸雞都唔錯, 外層香脆, 中間肉嫩. 不過薯條較快變腍清酒煮蜆 $88黎到推薦試試, 蜆
拾伍 Fifteen

頂層天台有幾張吊椅、藤椅, 如果早上黎係幾好打卡位.

樓梯轉角都擺放左好多decor.

Dirty Mocha/Dirty $52/$42

炸物盛合 $128

清酒煮蜆 $88
黎到推薦試試, 蜆隻隻都頗大又幾鮮甜帶清酒香. 煮蜆個碗湯汁朋友最後差唔多飲哂.

黑松露和牛漢堡 $138

一見到漢堡就諗起🍔🍔, nonono. 其實佢係中間塊beef patty only. 上面Black truffle sauce 就咁食幾香, 一齊食就被蓋過味道. patty 牛肉香味唔算好香濃, 會比較欣賞佢個清酒蜆

臨走見到門口位都好靚,可惜有人坐緊. 人頭過黎更好影

• 清酒煮蜆
2021-03-31 546 views
前排朋友仔好想試吓呢間好有歐洲特色嘅cafe☺️於是就同佢去去咗食lunch,順便嘆杯靚咖啡☕️一入到去已經期待以上,設計好有歐式格調,中間有一層仲有啲souvenirs 同衫褲賣👍🏻個暐天氣好好,於是我地揀咗坐天台,outdoor得嚟又唔會熱☀️佢地叫餐嘅方式都好別樹一幟,係用一部舊式電話點餐😆黑松和牛漢堡•盛當 ($118)- 一上枱就好喜出望外,嗰便當係用日式花紋嘅布包裹住,真係好正宗日式便當,超級吸睛😍- 和牛漢堡厚身得嚟仲好嫩身,肉汁鎖住晒係入面,配住飯團食,食得好滋味😋宮崎南炸雞•弁當($88)- 炸雞炸得好出色,金黃脆身,上枱外皮仲保持得好乾脆,一啲唔會淋身- 值得一贊嘅係佢地嘅小菜都唔馬虎,青瓜爽脆有咬口,調味酸酸辣辣,既開胃又惹味😚髒髒咖啡 ($42 per one)- 木身好想試吓髒髒摩卡,但是個日冇得飲,所以決定試吓杯Dirty- Dirty都唔錯,咖啡香都突出,入口都好順滑😄整體食得好開心,環境好加分,食物質素都好唔錯💛

黑松和牛漢堡•盛當 ($118)

宮崎南炸雞•弁當($88)

髒髒咖啡 ($42 per one)
- Dirty都唔錯,咖啡香都突出,入口都好順滑😄
Dirty

整體食得好開心,環境好加分,食物質素都好唔錯💛
宮崎南炸雞•弁當
2021-01-17
宮崎南炸雞•弁當
  • 宮崎南蠻炸雞便當
  • 宮崎南蠻炸雞·弁當
2021-03-25 582 views
今次又約咗中環之友食飯,今次由佢發辦揀餐廳,我就去到現場就得。到咗先知係成日喺IG見到嘅拾伍。店主之前葵廣開服飾店,就算中環開店都繼續堅持本業,所以四層嘅餐廳,二樓就係賣嘢;三樓係餐廳位;四樓係天台但同時有餐桌,不過都幾多人幫襯。宮崎南蠻炸雞弁當 $88最靚嘅打卡美食,以花布包裹住便當,慢慢打開再揭開木盒就係主食,有兩個飯糰、炸雞、青瓜、沙律菜等等,望落好豐富,預返時間慢慢打卡。煙三文魚牛油果蟹籽沙律 $97沙律一層一層嘅貌相十足蛋糕一樣,加上鮮艷嘅蛋黃放喺頂層,一見到已經令人心情愉快,搗爛個蛋黃果下好治癒。Dirty Mocha $52一睇就知夠髒髒,入口有香濃朱古力味同少少咖啡味,甜得嚟又唔膩,不過記得唔好用手拎起個杯,會整污糟隻手呀。金絲黃菊雪梨茶 $88茶料用花花碟盛載,可以自己夾到玻璃茶壺之中再慢慢焗茶,令飲茶不止於茶的味道,亦可以慢活感受平常生活小細節。順手去二樓睇,見到有衫同生活小物,大家可以食飽再shopping,或者下次經過齋買都得。現場仲有好多vintage裝飾,不妨每一層慢慢睇、慢慢影。餐牌

宮崎南蠻炸雞弁當

金絲黃菊雪梨茶 $88

餐牌
Lunch
2021-05-05 0 views
位於中環的拾伍,是一間日系古風餐廳。拾伍的老闆原本是在葵芳廣場經營服飾店,在今年毅然轉行,進駐中環鴨巴甸街,開設日式咖啡店和酒吧。店內有多個打卡位,深得年輕人和文青的喜愛唷~ 拾伍樓高4層,地方之大,令人相當驚訝。每一層設有不同用途,地面層是調酒區,客人可在此與朋人喝酒談心。第二層是家品和服裝區,老闆在各地搜購風格特別的碗碟和 日韓歐洲古著衣物,總有一款合你心意。第三層則是料理區和餐廳用餐區,我們今晚就在這裡吃飯啦! 中午光顧,店家會有日式便當供應。晚市則主打小食和酒精飲品,適合放工後來Chill一下哦。 南蠻炸雞便當 $88 這裡的便當,全部用色彩繽紛的便當袋包著,賣相吸引,很有日本的感覺。南蠻炸雞有數件,炸漿厚薄均勻,不過雞件較為扎實。配醬是沙律醬,而不是塔塔醬,不太一梯嚟~ 日式咖哩牛肉盒子 $82 咖哩便當有兩款口味,分別是南蠻炸雞和日式牛肉。肥牛脂肪含量高,肉質嫩腍,咖哩中有不少薯仔和紅蘿蔔,味道不錯。 煙三文魚牛油果蟹子沙律 $98 沒想到煙三文魚牛油果蟹子沙律,如此大份呢! 把雞蛋黃與其他材料伴匀,味道更豐富。法包焗得香脆,配起來吃,味道更佳。 炸薯條 $78炸薯條很大一
位於中環的拾伍
,是一間日系古風餐廳。

拾伍樓高4層,地方之大,令人相當驚訝

。

南蠻炸雞便當 $88

日式咖哩牛肉盒子 $82

煙三文魚牛油果蟹子沙律 $98

炸薯條 $78

炸薯條很大一盆,是助酒好菜呢。不過部分薯條炸得過久,有點焦掉呢。

髒髒摩卡 $52
2021-05-04 2 views
本身係去二樓睇下衫,因為啲衫個風格幾特別,外邊比較少有,見到上面仲有一層,原來係餐廳!我叫左個黑松露和牛漢堡,便當形式端上,好可愛,裏面仲有2粒飯團!一打開飯盒已經聞到香濃黑松露味,牛肉都好厚身👍🏻自己好喜歡食飯團,所以再encore得2粒~兩款嘅味道都不一樣,每日限量供應!炸物盛盒份量好大,包括好有咬口雞軟骨、炸至金黃色的薯條、仲有和風味炸雞!一班人吹水除左小食,當然要點幾杯飲品!👇🏻Signature Mocktail👇🏻💓1270💓梳打水有芒果同埋白桃嘅香味,很清香、香甜!💓Green Pepe💓2種青色的水果:青蘋果、奇異果!酸酸地,好開胃!環境比人好relax嘅感覺,每一角落都係打卡位,又可以shopping,星期六日可以到此一遊~

👇🏻Signature Mocktail👇🏻
💓1270💓
梳打水有芒果同埋白桃嘅香味,很清香、香甜!
💓Green Pepe💓
2種青色的水果:青蘋果、奇異果!酸酸地,好開胃!

2021-05-02 2 views
食物唔得👎🏻地下坐位好少 ,樓上坐座都算多廁所得一間,男女共用同要上樓當日有3款蛋糕選 呢款百香果蛋糕質地好札實,同平時好鬆軟的海棉蛋糕感覺好唔同 呢個蛋糕連d忌廉都係實 味道唔會好甜 有淡淡酸味 D玫瑰花都幾好食 便當本身身材係無咩味 但有超多沙律醬 ,搶哂食材d味 炸雞夠熱 ,和牛暖暖地 ,質地淋 配料有芽菜同青瓜
食物唔得👎🏻
地下坐位好少 ,樓上坐座都算多
廁所得一間,男女共用同要上樓

當日有3款蛋糕選
呢款百香果蛋糕質地好札實,
同平時好鬆軟的海棉蛋糕感覺好唔同
呢個蛋糕連d忌廉都係實
味道唔會好甜 有淡淡酸味
D玫瑰花都幾好食

便當本身身材係無咩味
但有超多沙律醬 ,搶哂食材d味
炸雞夠熱 ,和牛暖暖地 ,質地淋
配料有芽菜同青瓜
2021-05-02 7 views
中環復古風cafe 🥰 全間餐廳連地下天台共四層, 每層設計都有唔同, 但都貫徹左復古懷舊風, 處處都係打卡位😍我地怕熱😂 所以book 左二樓,餐廳主打輕食, 我order 左煙生文魚牛油果蟹籽沙律🥗 同桂花烏龍茶🍵本身依為打卡餐廳, 味道應該一般 🤣 但食落覺得個沙律調味唔錯, 有勁多蟹肉🦀 最緊要係多士夠脆, 夾沙律一齊食, 口感超正👍🏻 桂花烏龍茶就正正常常啦 味道 🌕🌕🌕🌖環境 🌕🌕🌕🌖性價比 🌕🌕🌕🌗服務 🌕🌕🌕🌘小貼示:可以直接係餐廳某社交平台訂枱, 可以自己揀坐邊層好方便, 同埋埋單直接落地下個層就ok

味道 🌕🌕🌕🌖
環境 🌕🌕🌕🌖
性價比 🌕🌕🌕🌗
服務 🌕🌕🌕🌘

2021-05-01 3 views
想搵特色餐廳食 lunch, 見到呢間幾特別,主打日式便當輕食,即管去試。餐廳樓高4層,地下係Cafe & Bar ,上一層,有家品同衣飾售賣,二樓係Shisha小空間,簡單放了幾張梳化,再上一層係天台,有幾張吊椅、藤椅。整個餐廳用人造植物佈置,而且樓梯掛滿裝飾,有好多打卡位,年輕職員很友善,並告知可以隨處參觀影相。午餐選擇雖不多,全是日式便當形式,價錢亦相當便宜,數拾元已有交易。最特別既係…便當以便當布包裹端上,感覺很特別!之前睇食評見到便當布可以送比客人,但店員告知由於而家已冇來貨,所以已經再唔可以送比客人,有少許失望😣,食物水準都唔錯!
髒髒 mocha, 髒髒咖啡
髒髒 mocha, 髒髒咖啡
2021-04-30 8 views
近年港島區開咗咁多新cafe,要突圍而出一d都唔容易 🤔 中環嘅 FIFTEEN 主打西日fusion料理 🍴 除咗一般咖啡、西式輕食,佢仲提供便當、飯團等日本美食,甚至有酒精飲料,同其他cafe非常唔同 🍸當日點咗宮崎南蠻炸雞弁當 ($88)、煙三文魚牛油果蟹籽沙律 ($98) 兩個午餐,另外嗌咗杯cappuccino ($40) 同 espresso tonic ($50) 🤓Lunch set 定價比中環唔少cafe平,份量亦算合理,好味又飽肚,性價比頗高 👏🏻便當入面有炸雞、飯團、溏心蛋同少量沙律菜 🍗 擺盤同味道都貼近日本菜風味,製作有誠意,令我幾有驚喜 ☺️沙律嘅三文魚、牛油果、蟹籽幾足料,另外仲有生蛋黃同多士,份量比想像中多,將唔同食材夾埋一齊食味道好豐富 😋🥗最後以 cappuccino 同 espresso tonic 完結呢一餐 ☕️ 咖啡甘香順喉,無論配鮮奶同tonic,熱飲定凍飲都好特別 🥰

2021-04-28 11 views
呢間cafe勁片樓高四層,每一層都有好多打卡位🤩 裝修款復古風,所有擺設都十分精美🥳間唔中過黎chill下都唔錯!煙三文魚牛油果蟹籽沙律($98)無諗到蟹籽沙律都可以整到咁靚😍表面有流心蛋同大量蟹籽,接住落分別有蟹肉、牛油果同蕃茄粒等,味道充滿層次🥰 黑松和牛漢堡·盛當($118)店員用日式花布包住便當盒,十分精緻🤩和牛漢堡入口比較軟腍,表面有啲黑松露醬加乘,令味道更出色! 飯團有兩款味,味道正常🍙 仲有唔同碼配菜,例如溏心蛋、青瓜等,食完都幾飽🤣 髒髒磨卡($52)見到隔離枱都叫左髒髒系列,比佢嘅賣相吸引到🤩雖然咖啡味比較淡,但朱古力味好濃郁🍫 可以當佢係杯熱朱古力😆表面有好多朱古力醬同可可粉,一路飲都覺得好幸福🤎金絲黃菊雪梨茶 ($88)將所有材料放入後熱泡十分鐘就飲得架啦🥳 可惜當日啲水應該唔夠熱🥲味道偏淡~

煙三文魚牛油果蟹籽沙律($98)

黑松和牛漢堡·盛當($118)

髒髒磨卡($52)

金絲黃菊雪梨茶 ($88)
2021-04-27 6 views
今日去咗中環一間裝修好靚嘅Cafe食飯,個名都好特別叫做”拾伍”我之前喺OpenRice都見到好多人話呢度係打卡勝地,果然名不虛傳!!呢度分別有四層高,沿着樓梯邊都有好多裝飾,設計好有歐式嘅格調!沿途有唔少打卡位個餐牌嘅設計都好靚今日我叫咗個黑松露和牛試吓送餐嚟嘅時候見到用一塊好靚嘅花布包住既便當,好有日本風味!打開便當嘅時候,望落好豐富!食落有淡淡黑松露味,和牛食落去亦都好淋整體嘅感覺,環境俾人覺得好放鬆食物亦都唔錯,下次可以再同三五知己一齊過嚟打卡🤣