佢好似係出名semi buffet同埋有靚景睇🌅(近露台戶外位)但我同朋友都最後只係嗌咗單點食物 都已經覺得好飽我哋喺book嘅時候 有講明想坐近窗位置🏞️但去到最後都係安排咗第二個位 仲要係近門口🚪啲人一出一入都會係我背後位行行企企 有d annoying 有問過Staff可唔可以調位坐入啲?佢哋答已經有人book咗調唔到🤷🏻‍♂️但係當時並未坐滿 然後之後見到另一對情侶入嚟坐左陣就同Staff講想調位 另一個Staff就幫助佢哋調位😨我哋心諗點解佢哋可以調我哋頭先又冇呢?🤔🤔🤔我哋覺得個做法就唔太一致 會令個客嘅觀感唔太好🙄不過算啦 費事做西客 同埋佢而家都執左lol🤭講返正題 我哋嗌咗兩道菜 每人兩杯嘢飲🥂由於間嘢都限時 所以我哋都費事點咁多道Fennel特色片皮鴨薄餅🍕🦤既然係特色 咁就點吓啦肉眼見到幾舊片皮鴨喺Pizza上面 口味一般唔係咁脆和香 冇太大亮點有幾舊翠玉瓜配搭🥒不過我覺得可以加多幾樣材料更好慢煮牛肋骨配自家燒烤醬配薯條🍖🍟呢個係經典 我哋等咗勁耐 應該有九個字⏰忍唔住問吓個Staff 佢話:因為係慢煮要慢慢煮 會耐d我哋嘅表情係😨可能佢真係即叫即整掛Anyway我哋
但我同朋友都最後只係嗌咗單點食物 都已經覺得好飽

有條友會過嚟噴啲閃令令嘅粉落杯嘢度 💨
佢話係可食用嘅閃粉
真係俾你打卡📷
味道方便呢?飲咗兩三啖冇飲啦

$98 120分鐘. 可能全港最平自助餐. 茴香FENNEL地址在尖沙咀山林道38號銀座38 17樓彌敦道行入山林道, 到尾見到華美達酒店。 食物係泰式, 中式, 西式。  $98 環球美食=暢食 120分鐘.$118 檸茶/汽水任飲.$138 泰式特飲$198 泰式特飲+甜品湯,忌廉湯, 有八爪魚粒。 牛角包。 沙律絶對係主力, 青木瓜沙律, 野菌藜麥沙律。本地有機生菜。  油醋醬, 陳醋都好濃。 磨菇沙律。 磨菇好新鮮。 熱盤。有Pizza, 兩款, 黑松露野菌手工薄餅. 夏威夷菠蘿火腿手工薄餅。香脆麥樂雞, 薯角。 酥炸雞翼。 雞翼比較惹味。主菜,鰻魚汁海鮮炒飯, 蒸水蛋。水蛋夠滑。 主菜才面。男人的浪漫, 豆腐火腩, 同埋我都鐘意食。 咖哩牛腩。但我拿果陣靚既部份都俾人拿左。 (主菜只出一次, 更換甘菇肥牛, 同娃絓菜。)
$98 120分鐘. 可能全港最平自助餐.

茴香
FENNEL

地址在尖沙咀山林道38號銀座38 17樓
彌敦道行入山林道, 到尾見到華美達酒店。
食物係泰式, 中式, 西式。

$98 環球美食=暢食 120分鐘.
$118 檸茶/汽水任飲.
$138 泰式特飲
$198 泰式特飲+甜品

湯,
忌廉湯, 有八爪魚粒。 牛角包。

沙律絶對係主力, 青木瓜沙律, 野菌藜麥沙律。
本地有機生菜。
油醋醬, 陳醋都好濃。
磨菇沙律。 磨菇好新鮮。

熱盤。
香脆麥樂雞, 薯角。 酥炸雞翼。 雞翼比較惹味。

主菜,
鰻魚汁海鮮炒飯, 蒸水蛋。水蛋夠滑。

主菜才面。
男人的浪漫, 豆腐火腩,
同埋我都鐘意食。 咖哩牛腩。但我拿果陣靚既部份都俾人拿左。
(主菜只出一次, 更換甘菇肥牛, 同娃絓菜。)
2024-01-26
垃圾不如又貴又唔好食招呼客人唔得希望以後改良一下,事情係我們2人去吃自助晚餐,每人$190有多,上到去冇人理你,要我去問待應生才告訴我坐哪裡😡飲野雖另計,但係又話冇凍奶茶,話做緊,叫我們叫過另一杯野飲,中途食完嘢又唔收碟'要我們放在枱一角,滿了才去收拾🤬最後埋單唔知佢點計,7佰幾埋單,我算了,我唔出聲,一次過以後唔會再嚟🤬😡😡😡
垃圾不如
又貴又唔好食
招呼客人唔得

2024-02-20 67 views
本身都唔鐘意食放題。然後朋友想食。話ig打到好吸引,Semi buffet ok la 但打咩雪場蟹任食。。。。真係好笑,去到話係限時既。我覺得價錢係平既228+188有個main course 牛扒。牛扒係正常既。起碼熱既其他野全部凍既,意粉難食到嘔。。。第一輪食既應該ok好彩要要執笠咋。執都應該架真係應該要早d執笠😊
本身都唔鐘意食放題
然後朋友想食。
話ig打到好吸引,Semi buffet ok la

但打咩雪場蟹任食。。。。真係好笑,去到話係限時既。

我覺得價錢係平既228+188有個main course
牛扒。牛扒係正常既。起碼熱既

其他野全部凍既,意粉難食到嘔。。。

第一輪食既應該ok

好彩要要執笠咋。執都應該架

真係應該要早d執笠😊
【尖沙咀抵食自助餐$❶❾❽任食雪場蟹🍴茴香Fennel】-黎緊白色情人節唔洗諗食咩啦💘❗️任食雪場蟹自助晚餐都係$❶❾❽😝有海鮮🦐、薄餅🍕、鑊氣小炒、意粉🍝甜品同炒飯❤️‍🔥想食豪啲仲可以加錢升級主食😋💌快啲Bookmark咗佢啦‼️-😋自助餐Buffet |星期一至四: $198|星期五六日及公眾假期: $228|小童半價👧🏻海鮮有青口、凍蝦、長腳蟹可以揀🦀全部都幾新鮮,味道唔錯👍🏻蟹腳好鮮甜,海水味重😋特別推薦佢嘅鑊氣小炒😍必夾『豉椒魚』,佢嘅賣相雖然有啲普通,但係味道幾出色,煮得好香🫶🏻『雞煲』都好惹味🍗同出面嘅雞煲有得揮😛仲有佢嘅『茄汁蝦』蝦肉好彈牙,醬汁都夠曬味,食左成碟先夠喉🦐是日甜品係『伯爵茶奶凍』同『法式焦糖燉蛋🍮』前者口感綿滑而且好香伯爵茶味,小編忍唔住食左三個😝燉蛋有好多雲呢拿籽,仲有焦糖脆面 ,好好食😋除此之外,仲有意粉🍝炒飯、pizza都係任食,就算唔加錢嗌主食都可以食得飽😋-小編另外加咗兩個主食、飲品吧同埋甜品😝😋西班牙紅蝦手作意粉🍝+$188推薦‼️ 主菜必點這道阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他😗紅蝦他他甘甜彈牙,手工意粉夠咬口,再沾滿加入蝦膏而成嘅醬汁🍝味道濃郁,仲
【尖沙咀抵食自助餐$❶❾❽任食雪場蟹🍴茴香Fennel】

😋自助餐Buffet
|星期一至四: $198
|星期五六日及公眾假期: $228
|小童半價👧🏻

海鮮有青口、凍蝦、長腳蟹可以揀🦀全部都幾新鮮,味道唔錯👍🏻

小編另外加咗兩個主食、飲品吧同埋甜品😝
😋西班牙紅蝦手作意粉🍝+$188

推薦‼️ 主菜必點這道阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他😗紅蝦他他甘甜彈牙,手工意粉夠咬口,再沾滿加入蝦膏而成嘅醬汁🍝味道濃郁,仲帶少少微微辣勁,值得一試。

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋澳洲M6和牛牛板腱配紅酒燒汁🥩+$188
和牛揀左五成熟 熟度啱啱好 牛肉淋得黎又好重牛味 紅酒燒汁都好香🍷同牛排好夾 配菜有薯角🥔同埋蘆筍 都整得好香口 令成碟餸更加豐富

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋Oreo可可毛巾卷+$88

毛巾卷好有層次,個皮幾煙韌,入面仲夾雜住Oreo碎🍪令到口感更豐富😋

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋升級飲品任飲+$68
以下飲品都係任飲😛🍸
【泰式奶茶|超級水果茶|紅西柚蜜糖紅茶|檸茶/檸水|芒果百香果梳打|菠蘿梳打|各款汽水| 各款咖啡】

小編揀咗『超級水果茶』飲落都幾香,唔會死甜🍑🍎仲揀唔『經典泰式奶茶☕️』佢嘅冰粒係用紅茶製成,奶茶飲落口感順滑,茶味突出~

📍茴香 (尖沙咀)
紅磡:都會道6號置富都會8樓
💸人均消費:$500
2024-02-08 65 views
比同樣嘅價錢但係下一輪係食餸頭餸尾,甚至係冇晒嘢食,所以自助餐最好6:00嚟,因為八點嗰轉已經冇晒嘢食,所謂嘅海鮮淨係得返蝦,個個都失望而回。就算坐低食都好你會見到啲嘢食係唔會fill返,剩低嘅都係餸頭餸尾批評批評。嘢食嘅食物亦都唔係話好好。建議冇咁大個頭唔好囉咁頂帽,應該趁早同客人講聲。嚟到基本上拎完一轉嘢食就唔會再拎第二轉,一嚟冇晒嘢食,二來種類少亦都非常之難食建議最好如冇必要唔好嚟食,唔使浪費時間
建議最好如冇必要唔好嚟食,唔使浪費時間
2024-01-24 136 views
逼住食巳經來這餐廳數次泰菜set, 加自助沙律好低有水準今次來,Openrice訂座無確認到8點半來到坐低比咗個全自助牌我問有無其他餐牌佢話現在只得半自助海鮮餐$388起食意粉飯類排類$4xx然後可到出面取海鮮原本預計$500內可吃的變成完全無計劃要比$1000食這餐飯講到海鮮只得蟹腳,熟蝦,青口幾嚿其他食跟以前吃的沙律吧差不多飲品要加$88才有任飲不加錢只飲水Openrice所謂的優惠也同Walkin一樣價錢,無任何優惠好差的感覺不會再來😔😔😔
逼住食
巳經來這餐廳數次
泰菜set, 加自助沙律好低有水準
今次來,Openrice訂座無確認到
8點半來到坐低
然後可到出面取海鮮
原本預計$500內可吃的變成
完全無計劃要比$1000食這餐飯

講到海鮮
只得蟹腳,熟蝦,青口幾嚿
其他食跟以前吃的沙律吧差不多
飲品要加$88才有任飲
不加錢只飲水
好差的感覺
不會再來😔😔😔
2024-01-21 190 views
從前食過下午自助沙律吧加主菜,沙律吧蔬菜新鮮、生果和小食亦有變化,refill也很快。過了一段時間沒有來這餐廳,剛見到餐廳改為自助餐形式,今天便約埋好友一家一起前往吃自助午餐,到達後其實餐廳人不多,卻安排了一個最角落的位置給我們,起初以為全場爆滿,所以被安排這個很難出入的位置,到埋單前仍然都是寥寥幾枱,客人雖然少,但收碟速度慢得驚人,往往要把碟疊上四、五隻才有人前來收碟,待應服務態度差,因自助餐價錢會因應客人的飲品來收費,朋友一家三口選了價錢較高的(餐牌寫明包不同味道的咖啡和一些特色飲品),誰知一開始點咖啡時,一位相信是餐廳老闆或經理的前來說他們沒有提供咖啡(語氣其差),於是我們要求再看看餐牌,再找另一位侍應問問,他才有禮地告訴我們今天的咖啡機壞了,明知咖啡機壞了,為何不在我們點餐前通知我們,最後我們亦改選了其他飲品。跟着再請另一位女待應要求一罐健怡可樂,亦是一貫的答案「冇」,餐牌寫明進食時間為兩小時,本人一點入座,但到兩點已經有大部份食物沒有再refill,等到有小吃refill時已經是2:30pm,建議大家不想受氣,就找其他餐廳。食物種類少,味道尚可,但沙律吧質素下降,沒心情拍照,不會有下次!
2024-01-15 112 views
今次去嘗試咗間餐廳,好有講究嘅擺盤,加上富有創意嘅味道組合,真係一場味蕾嘅盛宴😍!首先,佢哋個Salad Bar嘅配搭選擇真係豐富得嚟,雪場蟹腳鮮甜彈牙,而且餐廳充滿咗港式嘅日常感覺,好親切!湯品方面,南瓜湯濃郁又滑順,有啲家常但又提升咗味覺享受。然後試咗泰式小食拼盤,每樣小嘢都特別又唔同口味,炸墨魚餅嘅口感彈牙,喺輕快嘅泰式風味中又帶嚟意想不到嘅牙感。魔鬼魚外面烤得香口,入面魚肉卻嫩滑,真係過癮!到咗主食嘅時候,香煎鵝肝雞卷滋味濃郁,豐腴而唔膩,夾埋芬香嘅黑松露,嗅覺同味覺完美結合。而加拿大豬鞍嗰啖啖肉,外皮香煎到啱啱好,入口即溶,同佢嗰碟黑莓醋汁相映成趣,既鮮美又帶點果香。總括來講,間餐廳提供嘅各款美食,無論泰式定西餐,都喺味道同口感上做到相得益彰,仲有廿分鐘沖涼時間呢個客家梗,令人心情愉快。如果鍾意新嘗試,呢度絕對值得一試👍!

Semi-dinner 半自助晚餐 ( $398 each)🥗Salad Bar估唔到都幾多選擇仲要系任食,有雪場蟹腳🦀﹑蝦🦐﹑沙律🥗﹑各種芝士🧀 火腿🍖﹑薯角﹑泡菜豆腐﹑pizza🍕﹑水果,最吸引既當然系雪場蟹腳🦀,新鮮啖啖肉鮮甜帶海水既味道,另外個人都幾鍾意三文魚脆餅😝.主菜🦪忌廉青口配蒜蓉包 青口大大隻😍,肥美鮮甜配忌廉汁,加左洋蔥絲更香,蒜蓉包微脆🍞,點忌廉汁好食又唔怕乾😝🍕片皮鵝手工薄餅Pizza 薄底香脆煙韌🍕,片皮鴨🦆入味,芝士🧀加片皮鴨咸香十足,加埋青瓜🥒開胃唔漏,鍾意佢成個pizza既口感唔會太滯👍🍸Beauty & the Beast帶你走入魔法世界🪄,絕對搶眼igable😍.✨主打半自助餐lunch 同dinner 都有,融合左泰菜同西餐,餐廳行田園風以盆栽為裝飾,環境闊空間大,適合聚餐,坐得舒適,仲有私人廂房同露台座位,望到靚景,夠chill,野食高質抵食👍
🥗Salad Bar
主菜
🦪忌廉青口配蒜蓉包

🍕片皮鵝手工薄餅

🍸Beauty & the Beast
帶你走入魔法世界🪄,絕對搶眼igable😍

茴香 (尖沙咀)尖沙咀山林道38號銀座38 17樓呢間環境好好呀 好似入左森林🌳呢度係半自助餐係泰式fusion菜😆仲要店舖細細居然有任食長腳蟹😚芝士拼盤沙律🥗 水果🍉🍍火腿 叫左泰式拼盤 總有成7款咁多咖喱角 香茅雞翼 蝦片 薯絲蝦肉 豬頸肉 魚餅 春卷每一款都係熱辣辣❤️脆卜卜椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅紅咖喱好香既椰香味 軟殼蟹炸得脆卜卜 烤餅焗得鬆軟一定係必點咖哩☺️香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁好重豬肉味 煎得岩岩好 入口有咬口 沾少少黑莓醋汁 有炸薯角同蘆筍都煎得好香美國頂級Cab肉眼扒肉眼扒呢個好有肉汁 配埋個汁 好有層次 仲煎得半成熟好粉嫩😋椰子雞湯/冬陰功湯椰子雞湯同冬陰功湯兩款湯都好入味仲要好足料 職員會用煲滾嘅湯,即場倒入去隻碟度 確保成個湯係熱辣辣😝有幾咁特別
茴香 (尖沙咀)

呢間環境好好呀 好似入左森林🌳

椰子雞湯/冬陰功湯
Type of Meal
Dinner
2023-12-12 1452 views
用餐日期:2023/12/12可用餐時段:12:00-16:00,可用餐2小時用餐費用(每人):$98+1餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務有禮貌態度好 收碟及時 食物及時refill 沙律吧:有3款沙律菜 5款配菜 2款炸物 2款醬汁 沙律菜配料都選擇不錯味道也好 2款炸物也非常鬆脆 推薦熱食:在自助餐期間 出了大約14款熱食 有葡式焗豬扒飯 3色椒香五花腩 酸甜排骨 雲耳蒸雞肉 青咖喱薯仔雜菜 香茅豬頸肉 韓式雞翼 2款薄餅 1款烤餅 牛角包 法包多士 蕃茄煙肉濃湯 白飯 熱食選擇多味道好 推薦淑香五花腩 酸甜排骨 香茅豬頸肉 韓式雞翼 2款薄餅 牛角包 蕃茄濃湯 甜品:有2款 是鮮草莓意式奶凍+5色雜果涼粉 2款甜品都味道好 較推薦涼粉水果:有3款,味道正常鮮甜飲品:自助餐沒包飲品但有提供客人一杯水 如可包括一杯熱飲品會更好總結:這家是昨天在山林道食完午餐後在路上收到的推廣傳單 推廣的店員態度很好 所以今天便來幫襯 這家的環境舒適 客服態度好 自助午餐價錢吸引 自助餐沙律熱食甜品水果選擇不錯味道也好 如自助餐可包括一杯熱飲 接受八達通付款方
用餐日期:2023/12/12
可用餐時段:12:00-16:00,可用餐2小時
用餐費用(每人):$98+1
餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服

水果:有3款,味道正常鮮甜

總結:這家是昨天在山林道食完午餐後在路上收到的推廣傳單 推廣的店員態度很好 所以今天便來幫襯 這家的環境舒適 客服態度好 自助午餐價錢吸引 自助餐沙律熱食甜品水果選擇不錯味道也好 如自助餐可包括一杯熱飲 接受八達通付款方法會更好 是值得推薦的自助午餐餐廳
提示:這家餐廳收卡或現金但卡機壞了在維修中 暫只收現金

2023-12-12
$107.67 (Lunch)
唔好意思完全冇心機影相,因為真係唔係太好食。今日在這裏慶祝生日,朋友同我都點了四個course。1)個南瓜湯超級淡-無味。2)頭盤咖喱軟殼蟹及泰式拼盤,未鯨乾油就咁拎出嚟俾我地,兩碟嘢都油到食唔到落口。所以兩碟嘢65%冇食到。3)西班牙海鮮炒飯,唔知點解係勁甜,同埋成碟濕濕粒粒,唔想食所以食唔晒。4)泰式燒雞成隻,太多香草喺雞裏面,唔知係咪咁樣令到隻雞超級鹹,鹹到唔想食。5)兩杯酒,普普通通,冇嘢好講。6)唔知點解咁趕,2個頭盤一到,主菜唔使1分鐘就到,會唔會太快?食完頭盤主菜都凍晒其實真心唔係想話呢間餐廳,佢D職員都幾有禮貌,如果佢上樓都咁多人食,餐廳老闆應該高興。但溫馨提示,覺得個廚師應該試吓食下佢自己煮嘅嘢,真心呢啲質素唔應該收呢個價。兩個人埋單$1250(唔係好值)

1)個南瓜湯超級淡-無味。
5)兩杯酒,普普通通,冇嘢好講。

兩個人埋單$1250(唔係好值)
2023-12-08
Celebration
Birthday
We tried the 5 Courses- (Salad Bar, Soup, Appetizer, Main, Dessert) $498 per personDaily Soup是日餐湯Squid wThai Sauce香釀辣椒膏魷魚筒.the seasoning is dynamine !.with a tantalizing kick,sweet and sour.the squid soft,not rubbery Thai Grilled Ray Fish泰式香烤魔鬼魚.the Ray Fish is perfectly Grilled .moist,juicy on the inside.with nice smokey flavour.dish of the night!Cheese Baked Salmon With Green Pea Purée And Pickle Fennel香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香.the salmon is moist on the inside.the fennel drizzle with orange juice add

Daily Soup
是日餐湯

Squid wThai Sauce
香釀辣椒膏魷魚筒
the seasoning is dynamine !
the squid soft,not rubbery

Thai Grilled Ray Fish
泰式香烤魔鬼魚
moist,juicy on the inside
with nice smokey flavour
dish of the night!

香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香
the fennel drizzle with orange juice addes a bit of tang and zestiness
healthy,wholesome

Peking Duck Pizza
特色片皮鴨手工薄餅
crispy crust
served with leek and Scallion

Thai Tea Custard Cake
泰式紅茶吉士蛋糕
loveeeeeee the Thai Tea ice cream ,very special
lovely presentation

with self served salad bar outside

FENNEL 茴香
📍 17/F, Nathan Hill, 38 Hillwood Road, Tsim Sha Tsui

2023-12-01 132 views
同學仔生日,所以一班同學仔要試這間樓上餐廳!其一:貪佢坐得舒服👍其二:佢地有semi buffet Salad bar主打長腳蟹😋第一輪:蟹腳美味👍第二輪:蟹腳非常之咸兼解凍唔解。是日餐湯南瓜湯意式冬蔭公海鲜湯冬蔭公湯味濃,海鲜料足!法式椰子雞湯濃郁椰子味!特色片皮鴨手工薄餅薄餅好脆,片皮鴨份量少!香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香三文魚煎得剛剛好👍外脆內嫩香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁香煎美國頂级牛板腱略嫌過火少少。加$2 換購泰式小食拼盤抵食👍生日甜品:流心芒果糯米飯👍👍賣相好靚又唔太甜👍
同學仔生日,所以一班同學仔要試這間樓上餐廳!
其一:貪佢坐得舒服👍
其二:佢地有semi buffet

Salad bar主打長腳蟹😋
第一輪:蟹腳美味👍

第二輪:蟹腳非常之咸兼解凍唔解。

是日餐湯
南瓜湯

意式冬蔭公海鲜湯
冬蔭公湯味濃,海鲜料足!

法式椰子雞湯
濃郁椰子味!

特色片皮鴨手工薄餅
薄餅好脆,片皮鴨份量少!

香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香
三文魚煎得剛剛好👍外脆內嫩