呢間石磨腸粉原來4月14號最後營業🈺️ 平時經過真係一d都唔起眼🙈於是今次決定試下呢間新鮮即製嘅皺皮腸粉😳🤣 #人地唔執笠都唔去幫襯係過份左 #不過佢其實仲有幾間分店~.#石磨雞蛋豬肉腸餐 $36石磨腸粉即叫即製,米香濃郁,薄而通透😳老闆一大清早就要磨米👀果份米香簡直就係眾生腸粉嘅靈魂😫而且仲充滿蛋香💋另外可以tailor made叫多蔥多蒜+秘製麻香汁+自家調配豉油👍🏻❤️d蒜蓉都一樣係有秘方調味,好正!! 💯跟餐有六粒燒賣+一支飲品!銅鑼灣食個lunch來講真係抵到爛😍豆漿又超香滑而且唔會太甜💕.#石磨豬潤腸 $23呢份價值$23嘅豬潤腸真係物超所值!💝一開始以為剩係得個面有豬潤,點知原來腸粉入邊都包住豬潤,口感唔算爽口偏軟糯,但勝在味道搭救☺️✨如果去到只叫一份一定要叫有雞蛋既👍🏻.另外佢仲有紅米黑米腸選擇,比白米更加健康💕不過可惜熊小編唔記得咗叫後來發現就已經太遲了😢
#石磨雞蛋豬肉腸餐 $36
#石磨豬潤腸 $23
2020-03-08 987 views
每次係附近整頭髮個陣肚餓都會想食佢有種懷舊嘅感覺,唸起內地讀書個陣嘅味道如果加菜係會一片放埋入去焗會更加好今次食d 腸粉有點過黏感覺可以乾多少少。今次加菜的份量無之前多玉米都係可能呢個時勢要節約成本吧⋯⋯
每次係附近整頭髮個陣
肚餓都會想食佢
有種懷舊嘅感覺,
唸起內地讀書個陣嘅味道

如果加菜係會一片放埋入去焗會更加好
今次食d 腸粉有點過黏
感覺可以乾多少少。
今次加菜的份量無之前多
玉米都係

可能呢個時勢要節約成本吧⋯⋯
尊重員工罷工嘅權利—呢一間就係石磨腸粉嘅連鎖店💛·年頭興起到年尾先去食,留低嘅都係有實力嘅小店,依家仲要係小黃店,gogogo😌·豬潤腸粉套餐有齊豬潤腸粉同埋六粒燒賣。配埋豆漿做lunch啱啱好~·豬潤腸粉係新鮮即製,蒸腸粉同豬潤後,單方向咁樣掃啲腸粉,唔同布拉腸粉捲埋一齊。佢再配上大量特製豉油、芝麻、芫荽、蒜🧄,大功告成。·自己認為腸粉皮可以考慮再薄多少少,而家感覺口感有啲似廣東嘅腸粉。不過豬潤食落好爽口,配埋佢所有調味,整體係一種享受🥳·魚肉燒賣都係普通冰鮮貨,不過不失但係勝在有成六粒咁多幾飽肚。·豆漿味甜,啱晒我呢啲最憎死甜既人,飲到底仲有豆漿渣,感覺好真實🥱·整體來講,一試冇妨。有時口痕食下腸粉都唔錯啊💛🤤-豬膶石磨腸粉餐|$37-鳳鳴石磨腸粉 (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街5號聯成商業中心地下3B號舖
尊重員工罷工嘅權利—呢一間就係石磨腸粉嘅連鎖店💛

豬潤腸粉套餐

整體來講,一試冇妨。有時口痕食下腸粉都唔錯啊💛🤤
豬膶石磨腸粉餐|$37
鳳鳴石磨腸粉 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街5號聯成商業中心地下3B號舖
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2020-02-11 385 views
【黃店推介 - 新鮮即制皺皮石磨腸粉🥢】🐷🐷 💭日日留喺屋企悶到豬都發毛Zzzz 唯有搵下啲舊野食相望梅止渴!🐷🐷💬 石磨雞蛋豬肉腸粉 $22呢個石磨腸粉係即叫即蒸!(係咪即磨就咁岩嗰次見唔到)等左一陣,新鮮蒸好嘅腸粉就熱辣辣香噴噴咁送上🤤 佢係皺皮腸粉黎,但個粉皮好滑、好薄、同埋好有米香味,配埋雞蛋一齊食原來好夾架喎🥰🐷🐷💭 呢間支持罷工嘅小店係做外賣生意,咁就唔怕堂食要擔心隔離位食客嘅飛沫傳播病毒啦>< #康復香港
【黃店推介 - 新鮮即制皺皮石磨腸粉🥢】

🐷🐷💬 石磨雞蛋豬肉腸粉 $22

TakeAway
香港越來越多皺皮腸粉店。呢間係cwb開左一段時間,有一次上網睇到講鳳鳴石磨腸粉,今日終於有機會試喇。去到時有4,5人食緊同等緊,所以落完order等了一會。呢間腸粉超高質。我食呢個係黑米雞蛋豬肉腸粉套餐,配埋6粒燒賣同埋1支佢地自家製嘅飲品。腸粉又薄又滑,一啖就吃左入口,彈牙之餘仲有少少煙靭,外形仲係紫色!佢個豉油幾好味,唔鹹,有啲啲甜味,清得黎又調到味。店舖有炸過的蒜粒、蔥、麻油、辣粉,淨食已經好好食!!!
2020-02-03
2020-01-03 386 views
員工態度惡劣!(其實唔係第一次,初初開幕時,我喺度睇下食乜好,佢問:食乜?我話:豬肉腸吖。佢即黑面話:雞蛋豬肉就有,無淨豬肉㗎!我:大佬!係咪指住都要讀齊咁多個字?!嬲到掉頭無落單!)上次件事過咗幾個月,我今晚犯賤,隔離同對面舖10蚊4條我唔買,又走去鳳鳴,諗住嗰位員工應該上次有嘢唔開心啫,話唔定變番有禮貌呢⋯⋯我真係自己攞嚟!我:唔該雞蛋豬肉腸員工:22蚊!跟住找錢塞張單俾我都一直無再出聲!我俾錢又唔該咁去買,連找錢我都唔該你,唔知有咩得罪你要睇你面色做人!!都算數,我信你即整,等咗5分鐘左右,你問:豉油?問緊時手已倒緊!我耍手同埋話唔要都無用!都算數⋯⋯即返上樓食,d豉油好咸,並唔係平時腸粉嘅甜豉油。另外,d腸粉並無你螢幕不停播咁話「有米香味」囉!腸粉⋯比普通嘅厚同埋皺埋皺埋,本人未領略到咁樣比平時卷埋好食d!豬肉,有d似用豬腩肉切薄切細咁,都幾肥!雞蛋,無特別⋯唔覺得有特別應有嘅蛋香味⋯⋯囉失望同埋一次極差嘅購物經驗!!以後唔敢再去搏,免得又食貓面!仲要唔好睇完電視就以為真係有人好有heart咁整好嘢俾你食!!

我真係自己攞嚟!
我:唔該雞蛋豬肉腸
員工:22蚊!
跟住找錢塞張單俾我都一直無再出聲!

「雞蛋豬肉腸粉」(唔好讀錯讀漏字呀!唔係就附送貓面!)
失望同埋一次極差嘅購物經驗!!

2019-12-23 198 views
今晚練習前想買個小食,想起附近呢間同事盛讚的腸粉店,一直唔想幫襯係因為個鋪名好「紅底」feel,但原來佢係黃的,即刻放心比錢。近來好似越來越多石磨腸粉店,但未幫襯過。鋪面細細有十款不同腸粉可選,仲可以配飲品。最後揀咗佢推介既「雞蛋豬肉腸」(單買$22),即然係即叫即做,但其實都唔洗等好耐,幾分鐘就有。我當然有自備餐盒,減一蚊架!佢會問你加唔加配料,有芝麻、炸蒜和辣椒,最後先加豉油。腸粉又熱又香,都滑,份量都唔少喎!可以encore!

近來好似越來越多石磨腸粉店,但未幫襯過。

我當然有自備餐盒,減一蚊架!
佢會問你加唔加配料,有芝麻、炸蒜和辣椒,最後先加豉油。
雞蛋豬肉腸

腸粉又熱又香,都滑,份量都唔少喎!可以encore!
雞蛋豬肉腸
2019-12-08 239 views
叫左蝦蔥花米腸加燒賣。制作馬虎,生硬的蝦米冇洗,就咁鋪係腸粉上面,醬汁是一般的鼓酒開水(也是凍的,所以腸粉變得只有微暖)。燒賣是凍的,粉團刷子膠味。馬馬虎虎最緊要快 ,就是今時今日香港的飲食文化?
2019-11-28 325 views
可能之前兩日喺大角嘴貝氏石磨腸粉食過!就覺得呢間相對之下真係差好遠!腸粉老咗啲唔夠滑,米漿應該用米比例唔夠多冇乜米味!材料也比較差一點!我都係食了一個雞蛋豬肉腸,食唔到有乜肉,雞蛋也不均勻有啲位有好多,又啲又冇!羅漢齋我期望似貝氏咁有粟米、紅蘿蔔、冬菇、雲耳!點知就少咗我最鍾意食嘅粟米,對我個人來說已經大打折扣!食完呢度令我掛住之前食嘅貝氏石磨腸粉!連豉油都好正,聽講係自己整!我覺得純粹因為我之前食咗間更好食,所以覺得好一般!
2019-11-21 299 views
其實細細個已經好中意食呢啲腸粉,尤其每次返去家鄉探婆婆都有得食!可能而家想食,都係因為回憶!係公司附近甘都俾我發現度呢種腸粉,忍唔住點都排隊買一份,我由細到大都好中意雞蛋豬肉腸粉!所以我點都叫呢款!好期待!然後我仲叫左佢個套餐,有6粒燒賣,同埋一支豆漿!等左10分鐘,終於等到,好心急拎返公司享受!但係食落點都覺得,個腸粉差左個靈魂!因為豉油好似同腸粉唔太夾,加上d豬肉全部都係肥肉,而且有d雪味,希望係我錯覺啦。。。仲有要雞蛋殼係入面😢不過下次會再食,希望無雞蛋殼啦🤷🏻‍♀️
其實細細個已經好中意食呢啲腸粉,
尤其每次返去家鄉探婆婆都有得食!
可能而家想食,都係因為回憶!

係公司附近甘都俾我發現度呢種腸粉,
忍唔住點都排隊買一份,
我由細到大都好中意雞蛋豬肉腸粉!
所以我點都叫呢款!好期待!
然後我仲叫左佢個套餐,有6粒燒賣,
同埋一支豆漿!

等左10分鐘,終於等到,好心急拎返公司享受!
仲有要雞蛋殼係入面😢

不過下次會再食,希望無雞蛋殼啦🤷🏻‍♀️
TakeAway
銅鑼灣除了餐廳很多,只做外賣的小食店也有不少。最近就發現到一家是吃石磨腸粉!平時我們吃到的腸粉大多是滑溜溜的,對不對?但這家的腸粉是皺皮的喲~而且除了白色外,還有紅、黑米兩種石磨雞蛋腸 ($19) 轉黑米 (+$3)要等大約10分鐘左右製作,所以拿上手時會透著熱氣的喔腸粉的貌相和口感也很特別!很喜歡那帶黏且很Q彈的口感皺皮外表並不影響味道,米香頗濃郁,再加上帶甜的豉油很不錯不過我點的雞蛋倒是沒什麼雞蛋香就是囉另外這裡除了單賣腸粉外,可以點套餐~腸粉+燒賣+豆漿/飲品,在附近上班可考慮在這買早餐喲在拿腸粉時也可以自己加一些配料,像是芫茜之類。
銅鑼灣除了餐廳很多,只做外賣的小食店也有不少。
最近就發現到一家是吃石磨腸粉!
平時我們吃到的腸粉大多是滑溜溜的,對不對?
但這家的腸粉是皺皮的喲~而且除了白色外,還有紅、黑米兩種
石磨雞蛋腸 ($19) 轉黑米 (+$3)
要等大約10分鐘左右製作,所以拿上手時會透著熱氣的喔
腸粉的貌相和口感也很特別!很喜歡那帶黏且很Q彈的口感
皺皮外表並不影響味道,米香頗濃郁,再加上帶甜的豉油很不錯
不過我點的雞蛋倒是沒什麼雞蛋香就是囉
石磨雞蛋腸轉黑米
另外這裡除了單賣腸粉外,可以點套餐~
腸粉+燒賣+豆漿/飲品,在附近上班可考慮在這買早餐喲
在拿腸粉時也可以自己加一些配料,像是芫茜之類。
2019-11-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$22 (Lunch)
2019-11-10 143 views
因為lunch食太多. 晚餐只想輕食.行過cwb 見到呢間野都幾多人等緊就試下.試左葱花蝦米腸同葱花蛋石磨腸.等左都有有我15分鐘, 真係愈等愈肚餓hahaha但見佢地真係即叫即做! 果下覺得好值得等侍!終於食得! 蔥花蝦米腸加d 蝦米好大粒好足料啊. 腸粉好滑!!( 太想食, 相都唔記得左影...)然後蔥花蛋腸我地加左底, 真係好夠飽..腸粉滑就一定且充滿蛋香! 好好食!見佢有黑米同紅米腸, 下次會試下!香港地有呢d咁有heart 既腸粉鋪真係買少見少..一定再黎食!
因為lunch食太多. 晚餐只想輕食.
行過cwb 見到呢間野都幾多人等緊就試下.
但見佢地真係即叫即做! 果下覺得好值得等侍!
( 太想食, 相都唔記得左影...)
然後蔥花蛋腸我地加左底, 真係好夠飽..
腸粉滑就一定且充滿蛋香! 好好食!
見佢有黑米同紅米腸, 下次會試下!
香港地有呢d咁有heart 既腸粉鋪真係買少見少..
一定再黎食!
葱花蛋石磨腸
2019-11-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
葱花蛋石磨腸
  • 葱花蝦米腸
2019-11-09 84 views
It’s not as good as I thought! But it’s better than many congee stores and Chinese restaurants! Still worth for a try! For the texture, it’s pretty soft and smooth! The flavor from the rice (flour) is just ok! Maybe other ingredients are having stronger flavors! Dried shrimps are ok but...
2019-11-03 129 views
平時見這家都很多人等就沒試過,見時間尚早當然要棒場。旁邊的電子廣告還說是即叫即做!!2. 石磨雞蛋腸 (+$3轉黑米腸粉)  ♥♥♥♥♥ 沒什麼機會食到黑米腸,沒想到能那麼軟糯。剛蒸好已經夠好,感覺真的滑得可以直接"噓"一聲吸入口。倒是明明已經沒落其他配菜,雞蛋的味道也不太重。你會發現這裡的皺皮腸粉絕對是另一個品種,等級超越酒樓的多多聲,份量也不算少,我覺得價錢也算抵。或許下次可以試個原味,然後瘋狂落芫荽。
平時見這家都很多人等就沒試過,見時間尚早當然要棒場。
旁邊的電子廣告還說是即叫即做!!
2. 石磨雞蛋腸 (+$3轉黑米腸粉)  ♥♥♥♥♥
沒什麼機會食到黑米腸,沒想到能那麼軟糯。
剛蒸好已經夠好,感覺真的滑得可以直接"噓"一聲吸入口。
倒是明明已經沒落其他配菜,雞蛋的味道也不太重。
石磨雞蛋黑米腸粉
份量也不算少,我覺得價錢也算抵。
配料
或許下次可以試個原味,然後瘋狂落芫荽。
2019-11-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$22 (Lunch)
2019-09-13 571 views
係銅鑼灣shopping完,想搵間小食醫下肚,又唔想食魚蛋燒賣,竟然比我見到想食好耐嘅石磨皺皮腸粉!呢個石磨雞蛋豬肉腸($22),雖然係皺皮,但好滑,而且米味都重。加咗豬肉碎同雞蛋增加咗整體口感!建議唔好落太多調味料,落少少香蒜同醬油就夠,更加能試到佢嘅腸粉米香!
係銅鑼灣shopping完,
想搵間小食醫下肚,
又唔想食魚蛋燒賣,
竟然比我見到想食好耐嘅石磨皺皮腸粉!
呢個石磨雞蛋豬肉腸($22),
雖然係皺皮,但好滑,
而且米味都重。
加咗豬肉碎同雞蛋增加咗整體口感!
建議唔好落太多調味料,
落少少香蒜同醬油就夠,
更加能試到佢嘅腸粉米香!