此行四人, order 咗菠菜芝士焗蠔, 德國咸豬手, 牡丹蝦北海道帶子沙律, 安格斯牛扒, Louis Perdier Brut Rose x2, red wine x1.Rose $318 , 實在抵到爛, 所以order左2枝, 為配安格斯牛扒&德國咸豬手, 所以又order左1枝red wine $298, 呢度飲酒幾抵~ 菠菜芝士焗蠔 $148未食過蠔用菠菜嚟配, 感覺好新鮮, 加埋芝士, 出奇地夾, 又夠creamy, good!!德國咸豬手 $188啖啖肉, 而且個醬甜甜酸酸, 好開胃, 一上檯好快就清哂~牡丹蝦北海道帶子沙律 $188蝦, 帶子都比一般的size大, 菜新鮮爽口, 唔錯唔錯~安格斯牛扒 $218一貫牛扒一樣, 此牛扒特別在是炭燒. 我覺得是飽肚之選.

菠菜芝士焗蠔 $148

德國咸豬手 $188
啖啖肉, 而且個醬甜甜酸酸, 好開胃, 一上檯好快就清哂~

牡丹蝦北海道帶子沙律 $188
蝦, 帶子都比一般的size大, 菜新鮮爽口, 唔錯唔錯~

安格斯牛扒 $218
一貫牛扒一樣, 此牛扒特別在是炭燒. 我覺得是飽肚之選.
安格c牛扒
咸豬手
菠菜芝士焗蠔
  • 德國咸豬手
  • 牡丹蝦北海道帶子沙律
(Non-member)
2010-06-18
早幾日喺Facebook 的Favaca Group見到又有新款野食推出, 而且仲有Coupon可以用, 所以同朋友一行4人嚟試下, 我地order咗德國鹹豬手, 牡丹蝦北海道帶子沙律, 紐西蘭羊架, 鵝肝石頭鍋飯.德國鹹豬手外皮脆卜卜, 但D肉好Juicy, 加埋蜜糖芥苿籽汁, 酸椰菜. 效果超讚.牡丹蝦北海道帶子沙律牡丹蝦算新鮮, 而且大大隻, 帶子不過不失, 同一般意式沙律一樣, 加了酸醋, 很開胃.紐西蘭羊架炭燒煮法, 全程可以由Open Kitchen 睇住廚師燒, 因為隔住玻璃, 所以即使係Open Kitchen都唔覺熱.其實我麻麻地鍾意食羊, 因為好怕羊的"so"味, 不過人地話想知道一間餐廳的水準到邊, 就一定要試羊, 呢個羊我覺得合格.^^ 鵝肝石頭鍋飯聽講係推介, 所以一直想試, 結果果然名不虛傳, 鵝肝大塊配埋石鍋意大利飯超好味, 真係一定要試~^^~

牡丹蝦北海道帶子沙律

鵝肝石頭鍋飯
德國鹹豬手
牡丹蝦北海道帶子沙律.
鵝肝磨菇石頭鍋飯
德國鹹豬手
牡丹蝦北海道帶子沙律.
鵝肝磨菇石頭鍋飯
  • 鵝肝石頭鍋飯
2010-06-04
看過阿yan的食評之後...見到有$100現金券如此吸引的優惠...而且食物水準整體似乎不俗...連忙印出優券卷...卻發現原來只剩下兩天可用日子...最後就選了五月最尾的那天...享受這張優惠券帶來的驚喜...到達的時候大約七點九...店內只有一檯客...其實用餐的地方很小...大概只能容納十多人...幸好檯與檯之間不算迫...我們兩個人也被安排坐在四人檯...比較鬆動...坐下來看到牛油花不是橙色的有點失望...因為不少人都說有蕃茄味的牛油嘛....現在就只得普通牛油....看過menu又參考過食評...最後我們選了日式特製海鮮沙律...墨西哥式大蝦脆餅...半打生蠔和澳洲和牛大菇漢堡...由於不怎麼愛吃鵝肝又不特別愛意大利飯....最後沒有選那個超人氣的石鍋意大利飯.....$128半打生蠔...全部都是coffin bay...因為其他比較貴的...沒有這個優惠...生蠔size不大...偏小...也不夠肥美...大概還未到澳洲蠔豐盛的日子吧...不過味道還可以...夠凍夠新鮮的....之前只愛吃甜而不鹹的生蠔...現在吃多了...受得了鹹的程度也相對地增加.......吃過生

吃過生蠔之後…店員就送來外脆內軟的法包…不錯的呢~不過如果還有乾蕃茄牛油來配搭一定更加美味了…

頭盤的本來名稱我忘了…總之就是墨西哥大蝦脆片…其實是墨西哥式的薄餅…吃起來其實並不脆…有點像pete….裡面夾著大量的紅黃椒+芝士+蝦…上面再有蕃茄醬和牛油果醬…賣相一般但想不到味道挺夾…不過我們每人吃掉三片…都幾飽的…如果一個人吃的話幾乎就能成為一個主菜了…..

吃過脆片就來沙律...這個應該是招牌沙律吧...加了日式的酸醋汁...不過我覺得酸了點...配了有大蝦...帶子...半熟三文魚和吞拿魚...蝦和帶子都不過不失...反而半熟三文魚挺好的...不過其實也不能稱為半熟了...七成熟吧.....相反另外那個半熟吞拿魚就麻麻了...可能是因為吞拿魚的質素本身不怎麼樣...

烤大菇和牛漢堡…很吸引的賣相…卻換來失望…難道是叫了七成熟的禍…早知就叫五成熟吧….和牛免治扒大概是燒焦了…咬第一口就覺得苦…肉質也很鞋…也沒有太多肉汁…由於那燒焦的苦味頗嚴重的…所以我把兩邊的面切掉…但還是救不了那乾睜睜的感覺….最後我沒有吃完…..相反伴碟的薯條肥肥長長的就很好吃……

其實這裡citibank也有八折的…值得一讚的是結帳的時候店員還幫我們計算用優惠券抵一點還是用citibank簽帳抵一點…

如果不是有優惠券的話我覺得抵食程度只是一般...不能說是十分好吃...尤其是那個和牛漢堡令人很失望....不過既然有優惠券一試也無妨...今天又發現了新的優惠券...又是時候去安排一下下一餐了~~
(Non-member)
可能因為係閒日, 所以食飯時間都好快有位.我地order 咗1個dinner set , 龍蝦湯, 蕃茄.雜菜多士, 碳燒澳洲T-骨扒, 流芯朱古力心太軟, 另外仲order 咗chef 特別推介的鵝肝磨菇石頭鍋飯.龍蝦湯 - 個花紋整得好靚, creamy, 龍蝦味好濃, 湯入面有龍蝦肉. 蕃茄.雜菜多士 – 呢款小食分為雜菜多士, 蕃茄多士, 我選左蕃茄多士, 因為我本身好鍾意蕃茄, 所以我覺得好食.^^碳燒澳洲T-骨扒 - 佢地個扒爐係open kitchen, 全程可以隔住玻璃睇chef 煮, 塊扒雖然係碳燒, 不過入口依然juicy , 值得一讚鵝肝磨菇石頭鍋飯 - 之前睇過食評話呢個意大利飯整到有飯焦, 食落口脆卜卜好得意, 可惜我男朋友唔鍾意飯焦, 但係我想試下..所以我地special order要有飯焦, 不過又唔要太多飯焦, Rosotto用芝士+上湯煮, 一向"煙煙 un un" , 第一次食用石頭鍋載的, 特別香口, 加埋鵝肝, 好好味~ <推介>!! 流芯朱古力心太軟 - 我近排減肥, 所以只係試咗dd, 評價唔到..結賬大概$600
可能因為係閒日, 所以食飯時間都好快有位.

<推介>!!

龍蝦湯
蕃茄.雜菜多士
  • 鵝肝磨菇石頭鍋飯
2010-05-19 6 views
看完jj的食評後,對這酒吧餐廳留有頗深刻印象,不過每次到訪都有阻滯,終於上週三打破了宿命,一賭Favaca風采! 小餐館位於LKF Tower旁,小小的以黑色為主色的外型,第一印象也頗sharp。步入店內,前方是酒吧位置,後面正式用餐位並不大,每張餐檯也是小小的,食物一上場很易滿檯都是。是晚就坐小型燒烤廚房外面的二人位,可以近距離觀賞大廚燒製各式肉類的過程,發覺這裡出菜也相當認真而又有步驟。 落單後,親切友善的侍者先送上外極脆內軟的熱暖的法包,塗上混有蕃茄乾的橙紅牛油醬,是個不錯的開始。地方雖小,Favaca的餐單選擇卻相當豐富吸引,與友人好不客易才揀出兩咸兩甜:  烤澳洲和牛大菇漢堡-前面講完,我的位置可將漢堡燒製過程全收眼下,先見大廚先行烤香portobello巨型大蘑菇,然來細心將和牛漢堡扒烤至五成熟,再烘熱一下麵包,就可以上檯了。如圖可見,漢堡牛肉的生熟度剛好呈粉紅色,口感極嫩又多汁,當然牛味不可同美國牛比,但也屬相當美味;配上厚肉鮮香的蘑菇,及可按口味自行添加的新鮮蕃茄片、生菜及洋蔥圈,吃得令人滿意。配菜的steak cut薯條也要大讚,除了本身香口有薯味,配上沙律醬更是滋味

落單後,親切友善的侍者先送上外極脆內軟的熱暖的

烤澳洲和牛大菇漢堡-前面講完,我的位置可將漢堡燒製過程全收眼下,先見大廚先行烤香portobello巨型大蘑菇,然來細心將和牛漢堡扒烤至五成熟,再烘熱一下麵包,就可以上檯了。如圖可見,漢堡牛肉的生熟度剛好呈粉紅色,口感極嫩又多汁,當然牛味不可同美國牛比,但也屬相當美味;配上厚肉鮮香的蘑菇,及可按口味自行添加的新鮮蕃茄片、生菜及洋蔥圈,吃得令人滿意。配菜的steak cut薯條也要大讚,除了本身香口有薯味,配上沙律醬更是滋味無比,令人按捺不住吃了八成多,超肥超飽但很滿足!

Spaghetti carbonara-猶豫一陣,終忍痛捨棄石鍋意大利飯,改選意粉;首先失望是無甚蛋香,幸而忌廉味夠濃及鮮,加上濃濃菌香滋味不俗,口感也夠al dente。由於先前的漢堡太撐肚了,這份意粉最大好處是易於打包,故大家只吃了三成,然後又準備展開甜品環節了!

Coffee tiramisu-以厚身白兜盛起,看賣相不知道質感如何,然而一筆下去就有糟糕感覺:為什麼tiramisu會如此硬?慶幸硬度不是來自最討厭的魚膠粉,而是源自lady finger未浸夠酒,所以口感不夠濕潤,有點浪費頗為香滑的mascarpone層。早知選擇點草莓味creme brulee啦!

Flourless chocolate cake-全晚唯一沒有猶豫的菜式,就是這個賣相不規則、味道卻頂瓜瓜的心太軟!!
心太軟有大有小,當然揀大的二人份,個子果然不小,而且味道流心又濃郁,好吃!! 另外再拌上兩兜滿滿的雪糕,香甜又冰凍實是心太軟良伴,可恨是兜仔實在太細小了,再滿也不夠襯托巨大心太軟!! 由於味道吸引,心太軟與雪糕均被我們瓜分得一乾二淨,甜胃得到大滿足!

用上Openrice的coupon後,今餐埋單$300有找,抵食得很,好人的侍者又送上新一張優惠劵,令人心思思再來嘗那香氣撲鼻的石鍋意大利飯呢!
外觀
Spaghetti carbonara
Tiramisu
Flourless chocolate cake
流心又濃郁 :D
清得一乾二淨!!
場內環境
Steak cut薯條配沙律醬
柔嫩多汁的和牛漢堡
Flourless chocolate cake
流心又濃郁 :D
清得一乾二淨!!
場內環境
  • 法包
2010-05-19
去o左favaca食,因為係食評冇喊... 去到一見到原來係只酒吧,心知不妙...個包,幾好食,估唔到酒吧o既包都幾好食... 不過佢個牛油 (牛油?!),就真係好唔得... 好古怪...本宮叫o左沙律... 真係一只蛋,仲要唔係溫泉蛋,當時友人問我,係唔係後悔唔叫湯?? 都係... 因為e個沙律一d技巧都唔洗... 唉~ 叫錯o左...叫o左一個雞o既pasta... 味道ok,個sauce有d唔夠細緻,唔夠滑,不過Penne好彈牙,d雞肉都ok... 雖然有d鞋...不過一見到友人叫o既salmon... 我又覺得叫錯o野,友人俾o左一啖我試,salmon煎得非常香,唉~ 又叫錯o野...個甜品,似豆腐泡o既就幾好食,不過粒古古力就非常難食...港式奶茶,唔係好滑,小二話可以無限添飲... 不過因為唔知腎/腰/膽/盲腸痛... 所以飲o左半杯。唉~~http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=564

甜品,似豆腐泡o既就幾好食,不過粒古古力就非常難食...

2010-05-18
$90 (Lunch)
2010-05-04
We came in a group of 10 to celebrate my friend's birthday. To be honest, I never knew this restaurant exists, perhaps it's because their entrance is so hidden. I took the window seat, nice watching people on the street while eating. Since we were too lazy to think what to order, we JUST let the staff to decide what to give us. We had :Wine - few bottles of white wineMussels - good, but that will be even better if the mussels are largerOyster - ok since it's not a oyster bar, I don't expect

Mussels
Oyster - ok
since it's not a oyster bar, I don't expect too much
Favaca Jaha seafood -
highly recommended
Foie gras rice - not bad

Pizza like wrap - I forgot the name..quite special but I wonder did they use goat cheese, coz I don't really eat lamb
Rid eye steak -
nicely cooked in medium rare, good for sharing too
Cream mushroom pasta -
personally I think it's too creamy
Seafood squid ink pasta -
I like this more than the mushroom pasta *bias to tomato sauce maybe
Chocolate molten cake -
it's special for it's flour-less recipe, but it's a bit too rich for me
Tiramisu - nothing special about this

HOWEVER, the table was small and the stool was tall which is not that comfortable. Also, they serve food very slowly, like it took 3 hours for us to finish our meal. umm, I don't mind tho, I love eating slowly^^

*and there's a outdoor table for smokers
2009-05-22
Birthday
2010-04-26 7 views
朋友介紹我黎呢度食lunh,,今日決定黎試下叫了一個set lunch,,價錢係中環區算抵食頭盤:周打魚湯,,口感很creamy,,裡邊有d薯仔因為不是很肚餓,,所以main course叫了一個魚,,個汁同樣creamy,,清清地幾好味,又不算太大一份,而且d魚下邊仲有d薯蓉..但係整到好似薯餅咁樣..甜品係Tiramisu,,真係估唔到咁大份
朋友介紹我黎呢度食lunh,,今日決定黎試下

叫了一個set lunch,,價錢係中環區算抵食

頭盤:周打魚湯,,口感很creamy,,裡邊有d薯仔
甜品係Tiramisu,,真係估唔到咁大份
周打魚湯
大大件tiramisu
2010-04-20
$78 (Lunch)
周打魚湯
大大件tiramisu
2010-03-09 2 views
琴晚放工,同d fd本來諗住去蘭桂坊酒店飲野, 不過又係去呢個場,都去到悶悶地,行到酒店門口, 之前冇咩留意,原來隔離有間新野, 係酒吧+餐廳ge合體,睇個menu又唔算貴,同d fd就入左去試下.不過入到去間野原來都幾細. 可能係因為中間有個open kitchen,所以d坐位逼逼地,~好彩音樂唔算嘈,唔似平時果d bar,傾完計把聲沙哂~睇個menu,佢地有好多款小食,如果未食飯又想飲野就最啱~我叫左1份鵝肝,嚟到原來件鵝肝好大件,可以同d fd share, 味道唔錯,抵食,傾傾下計,隔離班女人無lala瘋狂地叫,原來係為左個心太軟, 望真d,個心太軟大過我隻手掌,我個女仔fd見到,即刻好興奮話一定要叫嚟試,唉....其實我地係嚟飲野ga,食咩甜品wo=.=....最後都不敵我個fd,比佢落咗order.....................點知個心太軟........真係嚇親我,整到咁大個,竟然都好味wo,雲呢拿雪糕加埋d流緊朱古力出嚟ge心太軟,一啖一啖係個口度慢慢溶,個feel真係好鬼正,簡直Surprise la~不過我地因為第2日要返工,所以今次唔係坐左好耐~睇到佢地
,傾傾下計,隔離班女人無lala瘋狂地叫
,原來係為左個心太軟, 望真d
~不過我地因為第2日要返工,所以今次唔係坐左好耐~睇到佢地d食物係有質素ge~所以我地決定下次weekend再嚟飲野,順便試埋其他野食~
鵝肝~
心太軟
鵝肝~
心太軟
  • 流芯朱古力心太軟~女仔會好開心!!!
2010-03-09 4 views
禮拜六同朋友1齊落蘭桂芳食飯,,意外發現1間新野,,見佢個裝潢幾特別,就決定同朋友入去試下,,入到去,,D 侍應好nice,,跟住我地就問經理有咩特別ge介紹,,佢叫我地試下法國青口,,,,哈哈太好了,我最鍾意食青口,,特別係法國ge,,吾係太多地方有得食..之後又叫多個烤小羊扒和生蠔翡翠螺做頭盤,,主菜就叫左黑毛豬扒和扒龍蝦..最後再叫多個鵝肝石頭飯~係經理推薦下,,我地叫左1支house red wine等左10分鐘,,d蠔黎左了..d蠔好肥美同埋好甜,,我地食緊蠔ge時候,,見到侍應攞左個好似花盤ge物體去隔離臺,,於是我就問個侍應啦,,原來係珍寶雞翼薯條,,跟住我睇返個餐牌,,都係78蚊,,就叫左個試下..d雞翼炸得好香,,同埋d薯條好似係homemade ge,,因為好粗,,出邊無見過e d薯條~終於等到青口黎啦,, d青口係用白酒同埋蒜蓉整,,味道很鮮甜,,連湯都可以飲埋,,羊扒的話有少少羶,,不過如果食慣羊肉的話就無問題啦~頭盤食完後,,等左1陣主菜就黎了:黑毛豬扒 - 聞落去好香,,出邊果層好香口,,切開之後入邊好嫩滑同juicy龍蝦 - 非常新鮮,,好鍾意面頭果2條蘆
終於等到青口黎啦,,
頭盤食完後,,等左1陣主菜就黎了:
龍蝦 - 非常新鮮,,好鍾意面頭果2條蘆筍

石頭飯 - 以前食石頭飯都係去韓國餐廳食,,而且都係牛肉石頭飯,,估吾到今次可以食到咁特別ge鵝肝石頭飯..

今餐真係十分抵食,,我地當晚飲左3支酒,,6個人都係平均每人350蚊左右...而且經理仲話,,如果下次黎搞生日,,仲送香檳蛋糕添丫
baby lamb chop
鵝肝石頭飯
珍寶雞翼配粗薯條
生蠔配翡翠螺
2010-03-01
feb 26, 09, 2人來晚飯,叫咗 : 1) 麵包籃 (免費) -籃包仲好暖熱,做到外脆裡軟-而個牛油就帶點鹹香-很不錯 2) 特製扒虎蝦海鮮日式沙律 (hk$128)-份量幾大-面頭撒上好多紫菜條,只喺呢點好日式-海鮮有大蝦,帶子,3文魚同吞拿魚,每樣2件,所以好容易同友人對分-大蝦,帶子,3文魚無煎老到,但吞拿魚就煎耐咗少少,有實嘅感覺,又有筋-其實如果吞拿魚質素唔喺靚級數,厚切又煎老咗,味道同口感就好明顯的差-醬汁酸酸甜甜,頗醒胃 3) 鵝肝野菌石頭鍋意大利飯 (hk$218) -我見menu搵唔到,但又見or食家有寫,原來喺off menu-估唔到女侍應會問我要不要食飯焦........因為我話食,所以佢幫我哋焗咗1陣先返嚟同我哋揭起個蓋-見到鵝肝嘅油滲咗落d飯度-鵝肝喺厚切.......但因為熱力關係,很自然鵝肝會變相好似煮老咗咁,鞋咗少少-我有諗過食鵝肝都主要喺食其滑膩嘅口感,現在嘅熱力破壞咗佢嘅口感賣點,倒不如用鴨肝,起碼味道上會更濃肝/禽味-飯可以硬多些少-整體都香菇味-飯焦都喺薄飯焦,非中式煲仔飯咁厚,但都勝在脆同香 4) flourless chocolate
feb 26, 09, 2人來晚飯,叫咗 :

1) 麵包籃 (免費)
-籃包仲好暖熱,做到外脆裡軟
-而個牛油就帶點鹹香
-很不錯

2) 特製扒虎蝦海鮮日式沙律 (hk$128)
-份量幾大
-面頭撒上好多紫菜條,只喺呢點好日式
-醬汁酸酸甜甜,頗醒胃

3) 鵝肝野菌石頭鍋意大利飯 (hk$218)
-見到鵝肝嘅油滲咗落d飯度
-飯可以硬多些少
-整體都香菇味
-飯焦都喺薄飯焦,非中式煲仔飯咁厚,但都勝在脆同香

4) flourless chocolate cake (hk$68)
-餐廳名物
-比想像中大碟,而個賣相亦同1般食到的唔同(估計全兜咁做,大面積,淺身會容易控制d)
-切落去就喺軟淋淋,已知道1定流
-好濃朱古力味,有料到,仲好熱添
-不過友人唔好黑朱古力,所以佢會覺得苦
-不過相伴嘅2兜的骰雪糕球就少咗d

* 多謝友人請食飯

* 服務很好.........或者仲喺新,所以就算fri nite,都唔多人...........有1女侍應都好nice,好靚女呢~~~~
2010-03-26
2010-02-05 2 views
約和自己相熟的朋友吃餐飯也不是一件容易的事!有時A說一、三開會,B說ニ、四要開夜,好不容易剩下的星期五卻輪到C病倒了…這餐其實是遲了一個月的生日飯.蕃茄乾牛油----在牛油中混入了蕃茄乾,配已烘暖的法包同食,味道清新帶點甜味,牛油質感軟如忌廉,是一個非常好的開始!芝士肉醬薯條----粗身的薯條炸得香脆,面層加上微辣有紅腰豆的肉醬及Mozzarella同焗,非常惹味!一向對薯條有點抗拒的我也吃了數條. 芝士菠菜焗生蠔----芝士汁調味得宜,沒掩蓋生蠔肉質的新鮮味道,沒有很"漏"的感覺.半熟吞拿魚露荀沙律----吞拿魚不是所愛(尤其刺身的質感),只挑了燒得最熟的邊位來吃,有用少量黑椒和鹽來調味,效果不錯!露荀爽脆,沙律醋味道帶點甜味很開胃!調校得非常出色.蒜片炒虎蝦----以此價錢有6隻可算超值,肉質爽脆彈牙,橄欖油炸香的蒜片味道濃郁.安格斯肉眼朳20oz----餐牌上$228的是10oz,人多可詢問經理,另有20oz供應,價錢是$428,肉眼比在扒房吃到的更出色!沒有化學處理,外層烤得焦香帶脆口,中間肉汁豐盈,生熟程度掌握得非常好!絕對值得推介!香草蒜片煎太平洋鱸魚-----女仕點算之物
香草蒜片煎太平洋鱸魚-----女仕點算之物,外皮煎得香脆,肉質結實.質素比那些收高價的什麼線釣鱸魚相差不遠.
石鍋鵝肝大磨菇意大利飯----Risotto加石鍋,看起來是奇怪組合!但效果卻出奇地配合,Portobello的厚身質感箘香及鵝肝的油香滲入飯內,本來飯粒是煮得太軟不合格,但經石鍋的熱力把多餘的水份蒸發掉後,鍋底出現了香脆的飯焦!
巴西草蒜蓉帶子天使麵----用大量橄欖油加切碎香葉烹煮的帶子,天使麵軟硬適中,意想不到味道會這樣濃.
侍應們態度友善,服務勤快!中間的玻璃厨房可看見厨師在烤牛扒,唯一缺點是座位較擠迫.
各樣出品水準平均,一行五人埋單$1325,在這區來說價錢絕對是相宜!
多謝各友人出席,享受這愉快的晚餐.

蕃茄乾牛油
芝士肉醬薯條、芝士菠菜焗生蠔
半熟吞拿魚露荀沙律、蒜片炒虎蝦
美味由此燒出來
安格斯肉眼朳20oz
香草蒜片煎太平洋鱸魚
石鍋鵝肝大磨菇意大利飯
巴西草蒜蓉帶子天使麵
2010-01-30 4 views
This turns out to be a bar... with stools and everything... in other words, definitely not suitable for ladies in high heels.I had no idea, and it was a big no-no as soon as i walked in. and i already made up my mind: "this is gonna be the first .... and the last time"There was a set lunch. choice of soup or quisadilla + main course + dessert + tea. The food was actually not bad. the portion was just right. good for people who try to watch her weight. unfortunately, the stools were way too

unfortunately, the stools were way too uncomfie. no matter how reasonably the price was, no matter how okay the food was, there is gonna be no next time.
2010-01-29
$90 (Lunch)
我個好朋友仔話佢個fd開左間餐廳 ~問我去唔去試下 ....梗係去啦 !!佢話 ...地址向雲咸街31號 ...有條樓梯仔上去架 .......= ="我地由 M&S開始行上去 ...行到頂再轉番落蘭桂坊 ...就見到 ~都幾易揾o既我個fd同老闆傾左一陣 ...好 ~呢餐唔睇menu! 老闆嗌晒d招牌菜比我地食1. 好靚o既牛油 + 舊飽好正架 ...外脆內軟 ...食o既時候仲熱架 ~如果搽蒜蓉醬 ...一定超好味 !!2. 沙律 ~內有(半生熟吞拿魚 + 三文魚 + 大蝦 + 帶子) x 23. 牛扒 ...因為唔係自己叫 ...呢個熟得滯 ...5成應該好好味 仲有呀 ..牛扒下面d薯仔好入味架 ~yummy4. 石頭鍋飯 ...內有菇 + 鵝肝 ~ d菇超有菇味 ..唔同平時果d架!! 鵝肝就不嬲都咁好味架la 食食下 ...老闆衝過黎揾野 ~終於比佢揾到 ....飯焦 ~哈5. 芒果杯 ...廚師哥哥話岩岩整起架咋 ~好似食緊芒果味雪糕^0^今餐卡卡請 ~埋單 $6xx ...多謝晒 ~

仲有呀 ..牛扒下面d薯仔好入味架 ~yummy
4. 石頭鍋飯 ...內有菇 + 鵝肝 ~
今餐卡卡請 ~埋單 $6xx ...多謝晒 ~
外脆內軟o既飽 ~
牛扒 ~
石頭鍋飯 ...內有菇 + 鵝肝 ~
芒果杯 ~
樓梯口 .."
bar 枱 ~
2010-01-04
Birthday
外脆內軟o既飽 ~
牛扒 ~
石頭鍋飯 ...內有菇 + 鵝肝 ~
芒果杯 ~
樓梯口 .."
bar 枱 ~
  • 石頭鍋飯
  • 芒果杯
2010-01-01 2 views
本來只想去蘭桂坊飲杯嘢。但落的士時比我見到一間新嘢叫 Favaca???走上去睇睇,地方細細,前面是BAR area,可以飲杯嘢 ;後面是Dining area,竟然有個 Open Kitchen!我唸老板一定是一個識飲識食嘅人啦。雖然佢地暫時未有酒牌,不過唔緊要,Watson cellar咁近,買酒去都OK 啦。主持人Henry話,個名原來有段古仔: Favaca 係一班好朋友嘅英文名砌出來,佢地希望Favaca 可以係一個好朋友相聚嘅地方,可以同時響到飲杯嘢之後又有好嘅嘢食 。想法好週到,可以一次滿足多個願望 – 正!同朋友坐低後,睇睇 Menu,好得意,有美式、意式同日式!? Henry 話佢地係International fusion (會唔會兩頭唔到岸o家?) 不過我嘅Worry 係多餘,事實係非常非常好食!我地Order咗: Mushroom Soup – 好creamy,好有菇味。Favaca Jaha Salad – 嘩!好多嘢呀!有大蝦、帶子、吞拿魚同三文魚! 最特別係個Dressing, 好有日式feel, 佢用芝麻vinaigrette; 好清,一啲都唔 heav

我地Order咗:
Mushroom Soup – 好creamy,好有菇味。

Favaca Jaha Salad – 嘩!好多嘢呀!有大蝦、帶子、吞拿魚同三文魚! 最特別係個Dressing, 好有日式feel, 佢用芝麻vinaigrette; 好清,一啲都唔 heavy。重有呢個咁多料嘅沙律都只係$128咋!抵!

Main course 本來想食Angus Beef,但見到第二枱有個好得意嘅菜,好似韓式石頭煱咁,原來係佢地嘅秘密武器-石頭煱Risotto! Hehe,一於試一試。

當熱辣辣嘅石頭煱出來時,經理話要等到好多煙走出來先至可以打開個蓋,OK 等…OMG,個Risotto 有鵝肝同埋勁大蘑菇 Portobello! 當我地食到咁上下,至知道頭先點解要等啲煙走出來-因為咁先至有飯焦!!!我重來未食過有飯焦嘅 Risotto 囉!香脆嘅飯焦同埋煙煙韌韌Risotto,真係好食到不得了。

好飽好飽,係時候出動第二個胃比…甜品!Chocolate係買飛佛,叫咗個流芯朱古力。又係不得了咁好食,佢同出面嘅心太軟好唔同;佢地係無用麵粉,所以係100% 朱古力焗出來,好Rich好Rich。大廚好有 heart 咁跟一球雪糕:好似比你冷靜一下咁,好正!

我同個Friend最後係飽到行唔到咁滯。下次一定耍再來。
Favaca秘密武器-石頭煱Risotto
Mushroom Soup