2017-09-21 1107 views
農場鮮奶有限公司🐄🍼————————————呢幾日天氣食真係太熱啦💦💦邊度都唔想去 好想淨係嘆冷氣啊🤦🏻‍♀️唯有睇番d相懷念一下親親大自在既美好時光🔸呢個農場((其實都唔算好農場feel😂係元朗 我就搭51號巴士係👉🏼石岡村👈🏼落 右手邊就有條小路行入去大約5-10分鐘就到架啦☝🏻入面其實唔大 可能假日既關係都泊滿晒車然後有個area可以坐係度食下野飲下野咁🔸1️⃣農場牛乳 500ml $16🍼🥛黎到呢度梗係必飲佢地既牛乳 牛乳味道雖唔算好濃 但口感都算rich 唔會水汪汪咁 其實一路飲既時候都諗左耐究竟d牛奶係味係呢度揸❓😳又見唔到有牛喎不過唔理啦 行到熱熱地咪飲下當解渴🔸2️⃣薑汁撞奶本身幾鐘意食薑汁撞奶 貪佢有微微既薑味得黎又唔會辣 自己係屋企又好難撞得靚佢個成品係撞得奶靚 好堅挻無穿無爛😌不過呢個薑汁撞奶d薑味就真係唔得啦🙅🏼雖然無殘渣係入面 但就非常苦澀 成碗奶都比苦澀充斥著 係一個敗筆位🤦🏻‍♀️🔸3️⃣茶葉蛋 $10/2 🥚🍳普普通通無咩特別 都算幾入味😗🔸🉐🉐🉐重點 登登登登🉐🉐🉐同場加映喂羊羊😍🐏🐐🐑同伯伯用$3買左2束草去喂羊羊🌱🌱個隻羊羊仲喂本都唔飽咁 起晒身咁搶野食😂🔸其實個
農場鮮奶有限公司🐄🍼

個隻羊羊仲喂本都唔飽咁 起晒身咁搶野食😂

其實個場唔大 可以食同hea既地方都唔太多
不過假日無咩野做想出去輕鬆走走 都係一個唔錯既選擇🙆🏼🙆🏼
2017-08-13 966 views
假日的大帽山人流非常之多,很多人都會藉此到農場鮮奶吃點東西,一嚐新鮮的牛奶!這次因為工作關係來到大帽山,終於有機會嚐一口農場鮮奶。最小盒的鮮奶是500mL,盛惠$16。味道跟便利店的完全不同,雖然這是全脂奶,但喝下去並不是濃烈的奶味,反而是充滿淡淡的奶香,有種很清新的感覺。這種味道只曾在外國品嚐過,難得在香港再次遇上。一盒500mL有點大盒,喜歡的話可以跟朋友一起分享。

2017-08-05
TakeAway
  • 農場鮮奶
2017-06-25 992 views
天時暑熱去行山,第一站係食野先,薑汁撞奶正呀,好重薑味同埋一D都唔稀,試左朋友D燒賣,入口即融好特別,本身唔好牛奶所以冇試牛奶,舖頭出面可以比$3買草餵羊,好好玩呀
2017-06-06 730 views
揸車先會黎嘅大帽山農場牛奶公司。佢嘅芒果布甸真係又香又滑,唔駛加鮮奶呀!因為佢個布甸底已經係有香濃牛奶味。布甸粉完全溶掉混和,所以先做到個布甸底咁滑。加上芒果當做,果味香濃。初夏食呢個甜品,真係好消暑。
芒果布甸
2017-05-30
Type of Meal
Tea
芒果布甸
2017-03-28 1347 views
朋友相約行下山,做下運動,健康尐喎但是吸引我既喺有間農場鮮奶有限公司當日大約早上11時去到餐廳,好多人,座無虛席好耐冇食公仔麵,因為覺得唔健康餐肉有兩大塊,煎得好香、燶,邊邊香口又脆雞蛋有蛋味,公仔麵唔腍,好有以前冰室味道
朋友相約行下山,做下運動,健康尐喎

但是吸引我既喺有間農場鮮奶有限公司
當日大約早上11時去到餐廳,好多人,座無虛席
好耐冇食公仔麵,因為覺得唔健康
餐肉有兩大塊,煎得好香、燶,邊邊香口又脆
雞蛋有蛋味,公仔麵唔腍,好有以前冰室味道
  • 餐蛋麵
2017-03-25 944 views
話說某日去完川龍飲茶後遊車河,喺google map搵到呢間餐廳,但當時太飽食唔到野,只係試左奶茶,味道似台式奶茶,唔錯唔錯上星期以行山為名,又黎呢度食餐蛋麵+奶茶,餐肉居然係香脆既,蛋好香,唔係一般食既雞蛋味,大家黎開一定要試下呀!

2017-02-27 1415 views
喺附近行完山肚仔開始餓,即刻行過去醫飽個肚先坐番車走。一場嚟到,梗係要試番盒農場鮮奶,另外加多個薑汁撞奶啦。牛奶其實都係鮮奶味,我反而覺得其他熱食吸引d!可能我行山嗰日係涼涼地,所以想食熱野多d!個撞奶佢係即整,要等幾分鐘之後先可以食,即整熱辣辣又好滑,見佢由液體變做半固體個感覺都覺得幾神奇。幾分鐘之後佢開始成形,可以食喇!不過個奶岩岩整好真係好熱,要慢慢食先食到。行完山咁肚餓當然唔可以只係食一個薑汁撞奶啦,另外再叫左個餐蛋麵。餐肉切得薄身煎得好脆,隻蛋就個蛋黃係半熟嘅。雖然我係好多人幫襯,我覺得佢都唔係趕住整野食而交行貨。行完山有d肚餓又有少少凍,好快就食晒成個麵喇!就係咁,今日行山消耗嘅卡路里已經俾我食番晒落肚

農場鮮奶
餐蛋麵
就係咁,今日行山消耗嘅卡路里已經俾我食番晒落肚
農場鮮奶
餐蛋麵
2017-02-19 968 views
呢度淨係星期六日同埋假日先開,今次星期日嚟到都好多人,好多一家大細帶埋狗仔揸車過嚟。坐嘅地方都算多,但室內嘅位置都幾陣唔知係牛屎定狗屎既氣味,所以想坐室外比較好,可以曬下陽光空氣都清新D。1公升嘅牛奶針到四杯有多出嚟,牛奶質地比超市買到嘅稀身一啲,感覺會冇咁飽肚。因為未食晏晝嘅關係,所以都叫咗一碗餐蛋麵食,餐肉煎到脆邊👍🏼,煎蛋蛋黃係半熟嘅👍🏼,真係好食過平時喺茶餐廳食到嘅餐蛋麵。食完野仲可以去則邊餵下羊仔,小朋友最鍾意。
食完野仲可以去則邊餵下羊仔,小朋友最鍾意。
2017-02-11 4949 views
秋天無論是行山或揸車上川龍、大帽山遊玩,我總會來一個三步曲。首先,當然是在川龍飲早茶啦,第二部,就是上大帽山山頂,而第三個環節,就回到另一邊的半山,深入甲龍村,一團人或一車人,會來到這一個名叫《農場鮮奶有限公司》的地方,來一個 second breakfast。而來到這一個農場,人人都是為了兩樣東西。第一,就是新鮮製造的鮮牛奶;第二,就是為了來探望農場養的幾隻羊羊。 真的是要懂路的朋友才可以來,而在此,我不太打算教學了,因為入村是單線雙程行車的路,泊車位不足,我去的當天,已經打晒困龍,而且大家都認得,"咦! 頭先係川龍,頭先係山頂,咪見過呢部車囉!" 看得出,好多人都同我一樣,是三部曲地食、玩大帽山。 泊好車,我同太太就先去霸一張大檯。不過,我們來到的時候,早已經有人滿之患了。 <--- 哈哈,用呢個字眼好容易出事的。幸運的,是日天氣好,沒有簷的地方另開了三、四張檯,夠大的,我們一行7人,坐得舒舒服服。 這《農場鮮奶有限公司》有一個特點同賣點,就是一個親親小羊羊的小樂園。小朋友們,大朋友們,可以向坐在小食部旁邊的伯伯買草,印象就係$10一紮,咁就可以開心地餵羊羊啦。 牛奶場喎,

牛奶場喎,應該有牛。可惜,這已經是 N年前的事了,現在,《農場鮮奶》同香港其他幾間本地品牌牛奶一樣,早已經把牧場移司至深圳了。《農場鮮奶》現有位於石崗的小農場,就只是用作提煉基地,是製作盒裝奶的小廠房。他們堅持小規模生產,要飲到《農場鮮奶》,除了要專程來之外,就是只有 Citysuper 才有機會找到。

我們一行咁多人,當我們行埋去落單時,叫支一 litre 才夠大家飲。其實我同太太加兒子三人,另叫了一支500ML。

新鮮的奶,幸運的,是即日入盒的奶,不幸運的,店內的存貨都不會超過三日。小規模製作的牛奶,不知為何,入口總覺得份外 creamy,很香,也帶少少甜,大家都僕得很開心。之前的一次,飲過他們用暖鮮奶沖的咖啡,也特別的好飲。

今次來,我沒有飲咖啡了,我要了一個也是人人來到都喜歡食的雙皮奶。說秋高氣爽,但其實也有少少熱度,所以我要了一碗凍的。奶味很香,有一整層的奶皮,放入口時,可以感覺到每一口的滑,做得出色的燉奶,不易找。

其他人,要的是薑汁撞奶,熱的,即叫即撞,店方落好重薑汁的,所以入口很辣。喜歡辣一點的朋友,一定會喜歡這薑汁奶,辣勁十足,入口又夠滑,夠香奶味,非常好。

坐在空氣清新的郊野飲食,感覺絕對是良好。食食下,有人發現檯後方有東西移動,原來農場多了幾隻巨龜,頓時又吸引到所有食客帶小朋友去,親親親親。

週末行山,自駕郊遊,這是一個值得停一停的地方啊。不過,路窄,車位少,開車的,一定要自律。
$30 (Tea)
2017-01-23 869 views
節日想遠離繁囂避開人羣,最好到郊外走走。這次一早駕車來到元朗,單程路很窄,剛好夠兩輛私家車駛過。一來到這農場餐廳,是開放式茶座,對著牧羊的草坡,空氣十分清新,心情豁然開朗。點了餐蛋公仔面,薑汁撞奶和一杯熱鮮奶。鮮奶感覺是新鮮製的味道。薑汁撞奶是我的最愛!(是冬日必點甜品)店員說要待兩分鐘等它礙固才可以吃。薑汁味道剛好,很喜歡。最驚喜的是餐蛋面😶餐肉煎得超香脆!老闆娘很友善,過來閒聊,說他們的餐蛋面得過奬。在寒冬的早晨吃著熱騰騰的面,感覺很幸福☺️吃飽可以買$3一扎的草餵羊,有幾個家庭都帶小朋友來玩。美好的一天開始,繼續往大帽山登高去。

點了餐蛋公仔面,薑汁撞奶和一杯熱鮮奶。
吃飽可以買$3一扎的草餵羊,有幾個家庭都帶小朋友來玩。

美好的一天開始,繼續往大帽山登高去。
2016-12-25
$40 (Breakfast)
  • 餐蛋麵
2016-12-25 1047 views
A good place to take a rest during hikingFresh milk but taste flat. Have Ginger and steamed milk pudding to choose. And some goats but not cows!
And some goats but not cows!
2016-12-02 1259 views
友人提議行下山,做下運動,不過,最吸引呢度有間農場鮮奶餐廳餐廳位於元朗,要經過石崗軍營,然後有條單程路再入,沿途已經感受到大自然氣息,好舒服排隊買完薑汁撞奶,因為即叫即做,老闆話要等2分鐘,先可以吃,好期待薑汁味好濃,鮮奶滑溜,感覺吃緊薑汁豆腐花,好好吃餐廳重可以餵食小🐑,好啱小朋友來
友人提議行下山,做下運動,不過,最吸引呢度有間農場鮮奶餐廳

薑汁撞奶
薑汁味好濃,鮮奶滑溜,感覺吃緊薑汁豆腐花
,好好吃
餐廳重可以餵食小🐑,好啱小朋友來
2016-11-29 951 views
是日俾人用農場牛奶誘惑我 所以去咗石岡行下 友人話間餐廳風味十足 所以試下先我地揸車入黎 點知沿條單程路一直有車岀黎 原來入面別有洞天 仲有燒烤場添 所以下次都可以試試佢店舖細細 餐桌完全户外 自己揾位 不過小店嘛 大家俾多啲耐性自我招待一下 雖然小店 但食物款式一啲都唔少 一定揀到食咩 燒賣 12蚊有8粒依個質素真係不得了 仲要唔係麵粉 有魚肉嘅 有少少似舊式店舖會賣嘅燒賣最後仲可以周圍行下 有益下身心 順便減咗嗰幾粒燒賣😂

雖然小店 但食物款式一啲都唔少 一定揀到食咩

燒賣
最後仲可以周圍行下 有益下身心 順便減咗嗰幾粒燒賣😂
2016-11-27
Type of Meal
Tea
  • 燒賣
2016-11-29 704 views
有日起身唔知食咩早餐好記起一直好想試農場鮮奶公司既餐蛋麵即時揸車去但食 原來仲有奶茶飲架同一般茶餐廳唔同 呢度既奶茶隻顏色好似台式奶茶咁 但飲落係拉茶既味道 奶味好香濃 糖都唔需要落 本身已經加左糖😬餐蛋麵 再睇相已經想食多碗餐肉即叫即煎 好香口 煎得好脆配上永遠都咁好食既即食麵👍🏼👍🏼👍🏼呢個早餐冇得頂😉😉😉
有日起身唔知食咩早餐好

配上永遠都咁好食既即食麵👍🏼👍🏼👍🏼
呢個早餐冇得頂😉😉😉
2016-11-12
2016-11-27 610 views
每次去河背都不得不食既薑汁撞奶 即叫即撞 等兩分鐘就食得薑味超夠 又唔會太辣 重點 牛奶自家製 超滑之餘 好香奶味行山前食一食 儲夠力先行 👍🏼👍🏼👍🏼農場仲有羊仔睇tim🙈🙈
每次去河背都不得不食既薑汁撞奶
即叫即撞 等兩分鐘就食得