2021-02-21 1119 views
✅ 黑椒汁牛扒配飯 (HK$90)牛扒大過塊面🙊黑椒汁味濃 肥膏唔多~冇咩筋! 90蚊真係算係咁 😌✅US 牛扒漢堡配薯條 (HK$75)兩塊包太"林" 如果係烘底應該好好多~ 但中間個牛肉配濃烈既芝士磨菇汁真係好香🤤 不過相對樓上既牛扒飯就因為塊包失色左😂😂每個lunch set 配餸一碗湯(紅白中湯任揀) 又有野飲😆😂係出左名性價比高既平民西餐廳😍屹立不倒😂由五年前岩岩出黎做個陣出job 成日食~ 食到今時今日👍👍😆😆
✅ 黑椒汁牛扒配飯 (HK$90)

✅US 牛扒漢堡配薯條 (HK$75)

2021-02-03 1191 views
喺觀塘返工嘅朋友,午餐時想搵一間比較舒適又乾淨嘅西餐廳, Factory 99會係一個不錯的選擇。它位於觀塘巧明街,雖然在工廠大廈裏,但整體來說,環境尚算舒適和整潔。午市套餐有10多款可以選擇,價錢都是由六十幾至九十幾元,已經是一個套餐的價錢。包括有餐湯、主菜和餐飲。主菜方面,我和朋友分別選擇了香煎挪威三文魚扒配意粉和F99美味漢堡。三文魚上碟還是熱騰騰的,煎熬得微蕉,也還可以;漢堡也是一般的水準,加埋肥美薯條,吃完都好飽了。以這個西餐廳的環境和食物水準來說,性價比也算高,在觀塘來說,可以舒適安樂地吃一個午餐,也算是不錯的選擇了。

2021-02-02
2021-01-26 852 views
WFH 既中午時間出左觀塘整野附近有好耐以前去過覺得好食既Factory 99 , 諗住快食回味下,點知⋯食西餐第一時間梗係想食牛扒啦咁90元唔算太貴,我一坐低已經叫餐等左一陣先上湯再上咖啡最後上牛扒意粉望落無咩特別,點知切落就知大獲超難切,切完拎起肉身係豬扒既顏色既再咬落去係無可能一啖咬到既有相為證為左要趕返工,我只係比錢果陣同收銀講佢哋既牛扒原全唔得,快手比埋相佢睇,佢建議我下次可同侍應反映下,佢話佢都會同廚房講下,期間解釋佢哋牛扒唔用鬆肉粉果d balabala.....
WFH 既中午時間出左觀塘整野

食西餐第一時間梗係想食牛扒啦
咁90元唔算太貴,我一坐低已經叫餐
等左一陣先上湯再上咖啡最後上牛扒意粉
望落無咩特別,點知切落就知大獲
超難切,切完拎起肉身係豬扒既顏色既
再咬落去係無可能一啖咬到既
有相為證

2020-11-07 2467 views
如果想午餐多選擇,這間餐廳都是一個不錯的地方,他在觀塘工廈裡地點方便,而且一打開門裡面好大很多餐枱,而且仲要有房間,裡面也是很多座位!因為餐枱多所以搵位比較容易,也代表也比較嘈,而且人少一定要搭枱了😬不過lunch time 一個小時那就ok 👌🏻餐廳裡面裝修也挺好,有很多木的元素,我自己比較喜歡😬最重要是午餐有很多選擇,又有湯、主菜、飲品,仲要份量多以這個價錢味道也算ok !確實是午餐一個好地方👍🏻👍🏻

$65 (Lunch)
2020-10-23 1429 views
平日返工的時候 一星期都會去一次factory99 因為佢的份量係出名大大份 我每次去都會揀佢個牛扒拉薯菜黎食 佢個lunch set會包左湯同飲品 牛扒每次都多汁肉嫩 而薯條亦炸得十分香口 簡直係午餐好選擇
佢個lunch set會包左湯同飲品 牛扒每次都多汁肉嫩
而薯條亦炸得十分香口
簡直係午餐好選擇
2020-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-10-09 1523 views
平時係觀塘返工  LUNCH好多次都黎幫襯因為大件夾抵食 但係唔太推薦黎食晚市 價錢偏貴 雖然份量都OK 味道同普通西餐一樣 叫左塊肉眼牛扒 肉質偏琳 唔會太硬 都不錯 每個SET DINNER 都會有野飲+前菜 餐湯附送小食併盤好好食 炸物都係新鮮即炸 再加左碟 意粉 都唔錯 清清地 份量好多都係推薦午市黎幫襯
平時係觀塘返工  LUNCH好多次都黎幫襯
小食併盤好好食 炸物都係新鮮即炸
再加左碟 意粉 都唔錯 清清地 份量好多
都係推薦午市黎幫襯
2020-09-19 1429 views
覓食在觀塘 呢間餐廳位於觀塘工廠區 平時lunch 好多人 今日閒日 去左食個下午茶 一入到去 環境幾特別 地方好大 ☺️一啲都唔會覺得好迫 餐單上就算下午茶時間 都可以叫午餐 而且價錢一啲都唔貴 午餐$5x-$80 Tea set 都係$4x-$60 抵食😌😌😌.🥘試左焗雞排飯 不錯 好多芝士 鋪係面但個汁略太酸 連平時好酸的我 都有少少接受唔到😖😖😖不過係幾好味既 雞排用香草醃左.☕️飲品方面都係大路野 無咩特別 但環境舒服 幾值得一黎🙃🙃🙃🙃
覓食在觀塘
不過係幾好味既 雞排用香草醃左
☕️飲品方面都係大路野 無咩特別
但環境舒服 幾值得一黎🙃🙃🙃🙃
2020-09-16 1138 views
今日近近地同朋友相約公司中間位置嘅Factory99食個lunch~本身仲驚好多人要排隊,點知又唔洗😍即有位👍🏻👍🏻👍🏻D野食黎得都快!因為呢間野好出名又好多年,好似觀塘地標咁,間唔中要黎食下回味下水準依舊無倒退♥️<蘑菇湯>白湯有驚喜😍佢有蜆有薯仔唔單調✅<芒果薄荷梳打>芒果梳打淡左d無咩味<扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉>豬肉唔會太韌,夠林🥰<香煎挪威鮮三文魚意式茄醬長通粉>三文魚🐟好嫩性價比相當高✨✨
本身仲驚好多人要排隊,點知又唔洗😍即有位👍🏻👍🏻👍🏻
D野食黎得都快!
水準依舊無倒退♥️

<蘑菇湯>
白湯有驚喜😍佢有蜆有薯仔唔單調✅

<芒果薄荷梳打>
芒果梳打淡左d無咩味
芒果薄荷梳打

<扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉>
豬肉唔會太韌,夠林🥰
扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉

2020-09-14
扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉
香煎挪威鮮三文魚意式茄醬長通粉
2020-09-05 1300 views
現在有限聚令只可以兩人在一起同桌食飯,少不免餐廳位置不足的問題要等位,但是Factory 99餐廳落敗完全不用擔心要等位的問題。裝修復古而充滿英倫氣息,吃飯時間正好鬆一鬆!午餐人頭不用$90,食個牛扒當然貴少少啦,都只係八十幾蚊,牛扒非常大塊,成塊面咁大。配菜亦不少,牛扒揀左5成熟,煮得剛剛好,肉質鮮嫩,非常之滑。份量之大,一個女仔食唔晒。原來西餐廳嘅咋街道非常好食,雖然有少少偏鹹,但係辣得來有後勁,點解個沙律醬,連埋鮮果沙律食,甜得來非常清新,意外地好夾!

裝修復古而充滿英倫氣息,吃飯時間正好鬆一鬆!

2020-09-04 964 views
原本餐廳整體都唔錯嘅!無論餐牌、價錢,都好合理。食物賣相上台嗰刻我好期待,但係一影完相就......第一 放入口啲嘢食唔夠熱係暖嘅!係亂嘅!味道係偏濃味個餐湯應該係蕃茄濃湯超鹹想知落咗幾多茄膏? 龍蝦湯都係 味道真係唔需要咁濃囉!濃到唔想飲...份肉眼扒係好食嘅碟寬條麵好硬蝦肉質實的的感覺隻蝦豬紅唔知放咗幾耐第二 成間餐廳頭得三台客,但係個冷氣開到超大 食物食唔夠三份一已經凍哂啦!真唔明嘅點解?風口正正對住枱面上的食物真係好失望!!
原本餐廳整體都唔錯嘅!無論餐牌、價錢,都好合理。

味道係偏濃味
個餐湯應該係蕃茄濃湯
份肉眼扒係好食嘅
碟寬條麵好硬
蝦肉質實的的
感覺隻蝦豬紅唔知放咗幾耐

第二 成間餐廳頭得三台客,但係個冷氣開到超大

食物食唔夠三份一已經凍哂啦!

真唔明嘅點解?風口正正對住枱面上的食物

真係好失望!!
2020-07-28 1449 views
由於收到紅十字會呼籲, 血液收集銳減, 剛巧我又到期可以捐,因此做足準備,包括瞓好d,和食好d 尤其是鐵質方面,必須要充足,所以選了這間近住捐血站的餐廳,吃一塊大大大大的牛扒🥩🍖🥩🍖😆呵呵😋 果然如傳聞中的描述,比我手掌更大呢🖐️要求5成熟,稍嫌過了點火喉! 肉質與價錢相比 (個餐不用100元喎), 是物有所值的😅還有飯、意粉或薯菜選擇,份量都相當大份的!還有餐湯和蒜蓉包,都好味的😛裝修是工厦風,由上樓梯一刻,四周配上50、60年代的歐美電影海報,也是很好的打卡位置呢💁

呵呵😋 果然如傳聞中的描述,比我手掌更大呢🖐️
黑椒牛扒

還有餐湯和蒜蓉包,都好味的😛

2020-07-14 894 views
不黝都有同同事幫趁開呢間樓上餐廳,係觀塘午間時間要幾個同事或者同啲客坐得好啲傾到計絕對要推介呢間餐廳。不定期推出驚喜,本來諗住同同事撞下彩會唔會食到紅酒燉牛尾,上到去坐低發現有另一個驚喜:$76大大件烤德國咸豬手,午餐時間去邊度搵!order左大約10分鐘已經送到你面前,多汁既,肉質都好嫩,本人最鐘意食軟淋淋個啲部位,係超正!隔離位男士都望左幾次我隻豬手❤️仲有得配薯容同酸菜,食到咁上下覺得漏可以加啲酸菜一齊食,會再開胃啲。午餐仲有餐湯同餐飲送,$80有找真係抵喇,好驚啲餐廳整豬手燒毛唔乾淨呢間絕對唔會,大可放心!
2020-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-07-12 761 views
一直都想試呢間餐廳,今次同同事一齊慶祝就特此揀咗呢一間!地方大,可以容納同多人~裝修風格有啲似舊式外國餐廳咁,木做裝修較多,而且樓底非常高,感覺適合飲住啤酒睇波嘅餐廳🍺叫左 12 Orz 美國安格斯牛肉眼扒 $209塊扒嚟到嘅時候真系「嘩」左一聲,因為真心勁大塊,直頭大過我塊面😂肉眼扒質素唔錯,肉質嫩滑,夠Juice!廚師亦煎得有水準,叫左3成熟,亦拿捏同控制得好好!牛魔王要到此一试!性價比真係非常高~大分夾抵食
一直都想試呢間餐廳,今次同同事一齊慶祝就特此揀咗呢一間!
地方大,可以容納同多人~

叫左 12 Orz 美國安格斯牛肉眼扒 $209
肉眼扒質素唔錯,肉質嫩滑,夠Juice!
廚師亦煎得有水準,
叫左3成熟,亦拿捏同控制得好好!
牛魔王要到此一试!
性價比真係非常高~
大分夾抵食
2020-07-05
$150 (Dinner)
2020-07-11 691 views
好耐之前食過呢間西餐廳,所以今次再返食,但覺得就無已前咁好,叫咗個午餐set 豬扒飯及日式冷麵,個豬扒肉質就無咁爽,份量就一般同啲茶餐廳差唔多,個冷麵就比較乾,如果多啲醬就會好好多,但overall 都可以,只係無已前咁好,呢間餐廳就比較隱蔽,工廈門口唔見有餐廳牌,所以估計都係做熟客多或係果頭返工嘅人,佢個 lunch set 由早上11時至下午3時。
2020-07-11
$130 (Lunch)
2020-07-10 510 views
剛巧與友人路經此地,於是走進去打算嚐一嚐這間店的西餐。點了兩個set dinnersss,兩個meat lovers都點了牛肉。至於我,就特意點了他們的威靈頓牛柳,而它的酥皮外表厚度剛好可以穩穩的包裹著這塊牛柳,而酥皮都有其鬆軟度,亦在與牛柳之間加入少少芥末,略為刺激一下口腔,使整個人更開胃,而我亦吃光了整碟牛柳。而店內配上的自家燒汁,個人認為尚算可以,沒有「加分」的感覺。反而那兩款餐湯都讓我們留下很深的印象,一款是甘筍湯,另一款洋蔥湯,兩款都感覺「足料」,而且加入了特定的香料,味道是足夠的,大概是合乎我們的期望吧⋯⋯最後的焦糖燉蛋也不錯~可能我不太愛嚐太甜的東西,吃過便好了。