珍珠奶茶店係近幾年仍然受歡迎,開了不少新店🤩。木衛二鑄茶所 是其中一間做得好👍🏻,一杯經典 伯爵珍珠奶茶,茶底香濃🤤,奶不搶味,珍珠Q彈,喜歡甜的話可選蜜香珍珠。我就走甜加珍珠,用蜜香取代糖,好味👍😋不過點都估唔到,木衛二仲有做 正餐🍽️,仲有堂食😍佢係 九龍灣Eastmark 分店 有做 #蒸飯🍚 和 #燉湯。我約左客要9pm係九龍灣睇鋪, 於是有機會試呢間新嘢😋我地試左茶樹菇雞飯🐤、姫松茸排骨飯🐷,份量好足,作為晚餐夠飽。肉質嫩滑,飯底口感幾好。最緊要係唔會過油過咸👍🏻。至於燉湯方面,茶樹菇花膠湯🌺、雪燕木瓜燉雞湯🎋都好正,當然有真花膠啦,而茶樹菇等配料都好好食。比起出面既湯品,同樣係少油少鹽,健康之選😚足料蒸飯+燉湯 套餐價$78 抵食😋買2個餐仲有88折,性價比高👍今次有靚湯飲再加上已是晚上,無叫到茶飲🤭下次去開銅鑼灣/灣仔/西灣河才買靚茶飲🧋#飲食情侶🥰#MagicRaymond食好野🍴#MagicCherry攻美食😋​#租舖 #買舖 搵 #Cherry攻商鋪🍒

#飲食情侶🥰
#MagicRaymond食好野🍴
#MagicCherry攻美食😋
​#租舖 #買舖 搵 #Cherry攻商鋪🍒
2021-11-29 571 views
聽過呢間店好耐同路人有機會當然支持餐單上都是台式茶飲常見的組合名字就FANCY D 咁點左推介產品輕檸蘋果蜜糖綠店員好快手一分鐘都唔駛就搞掂甜度冰度無得選但出黎蜜糖味....無茶味....無茶色....自己睇只係咬到蘋果粒時有少少甜味檸味...輕到唔多覺成杯嘢連我飲開微糖的都覺得清淡份量亦唔係特別多又唔係用咩特別蘋果(同層另一店, 都起碼話自己用日本蘋果)成杯嘢感覺就係好普通好求其味道亦無乜層次整體餐廳環境和飲品質素都有啲overpriced
聽過呢間店好耐
只係咬到蘋果粒時有少少甜味
檸味...輕到唔多覺
成杯嘢連我飲開微糖的都覺得清淡
份量亦唔係特別多
又唔係用咩特別蘋果(同層另一店, 都起碼話自己用日本蘋果)
成杯嘢感覺就係好普通好求其
味道亦無乜層次
整體餐廳環境和飲品質素都有啲overpriced

輕檸蘋果蜜糖綠
TakeAway
Eastmark是九龍灣區新的良店集中地💛現在已有近十間良店進駐,由地下至二樓都有好選擇,木衛二正是其中一間。 一直以來木衛二只是一間台式茶飲店,定價較為進取,但原來九龍灣店有堂食服務,提供蒸飯燉湯套餐,而且價錢公道,適合上班族補一補元氣📘 今天選擇了外帶他們的燉湯蒸飯套餐,只要$78就有一個豐盛的午餐😋蒸飯有北菇雞、肉餅、排骨和什菌飯等,湯品則有雞湯、花膠和竹笙湯等,連素食者的需要也有照顧到。 先來說蒸飯🍄菇鮮味滲入了飯中,帶著雞油香氣,豉油調味温和不太刺激濃味,雞肉嫩滑不鞋口。 燉湯份量不錯,還有最重要的湯料🍗去油處理得很好,入喉後暖意充盈了身體。

2021-11-10
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$80 (Lunch)
2021-09-28 380 views
之前係銅鑼灣飲過見到附近開左新分店 勁興奮幾丁友一齊去買黎飲是次叫左2杯藍伯爵奶茶分別去冰。五分甜。茶香珍珠,微冰。三分甜;以及泰晤士茶拿鐵 去冰無甜。各人反應麻麻茶味不及記憶中咁香勁失望泰晤士茶拿鐵太水太奶 講唔出既感覺透過APP落單拎單 店員都冇乜點反應等左等 直接去櫃檯拎單😵‍💫
之前係銅鑼灣飲過
見到附近開左新分店
勁興奮
幾丁友一齊去買黎飲
是次叫左2杯藍伯爵奶茶
分別去冰。五分甜。茶香珍珠,
微冰。三分甜;
以及泰晤士茶拿鐵 去冰無甜。

各人反應麻麻

拎單 店員都冇乜點反應
等左等 直接去櫃檯拎單😵‍💫
2021-03-12
TakeAway
已經飲過不下十杯木衛二嘅茶飲(*¯︶¯*)佢嘅茶好甘香( ̀⌄ ́)有茶香又唔會苦💪🏼今日同朋友嗌咗2杯綠茶♪(´ε` )🔸凍奶霜翡翠 $37+6加綠茶凍 (無糖去冰)🔸凍奶霜翡翠 $37+4加蜜香珍珠 (無糖去冰)佢嘅奶霜真係好香濃!!!唔會一陣奶粉味( ̀⌄ ́)係飲唔停口嘅奶蓋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)配上清茶 真係非常夾(*¯︶¯*)一啖飲晒奶蓋同茶 完全唔會膩(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)奶蓋同茶比例剛好♪(´ε` )奶蓋份量多(´▽`)個人心得( ̀⌄ ́)我覺得奶霜配無糖茶最正飲到茶嘅甘香 又唔會濟( ̀⌄ ́)奶霜厚厚嘅質感再搭上清澈嘅茶 中和咗厚重嘅感覺更加清新耐喝(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 另外可以加配料🔸綠茶凍/鐵觀音凍🔸茶香珍珠/蜜香珍珠4款配料我都試過了(´▽`)蜜香珍珠會帶有少少甜味 推介💛綠茶凍 清香有口感 推介( ̀⌄ ́)💛我愛奶蓋(´▽`)雖然價錢稍貴但質素絕對值喔♪(´ε` )我係珍奶嘅super fans( ̀⌄ ́)☆
已經飲過不下十杯木衛二嘅茶飲(*¯︶¯*)
佢嘅茶好甘香( ̀⌄ ́)
有茶香又唔會苦💪🏼

今日同朋友嗌咗2杯綠茶♪(´ε` )
🔸凍奶霜翡翠 $37+6
加綠茶凍 (無糖去冰)

🔸凍奶霜翡翠 $37+4
加蜜香珍珠 (無糖去冰)
🔸凍奶霜翡翠加蜜香珍珠

佢嘅奶霜真係好香濃!!!
唔會一陣奶粉味( ̀⌄ ́)
係飲唔停口嘅奶蓋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
配上清茶 真係非常夾(*¯︶¯*)
一啖飲晒奶蓋同茶 完全唔會膩(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
奶蓋同茶比例剛好♪(´ε` )奶蓋份量多(´▽`)
凍奶霜翡翠加綠茶凍

個人心得( ̀⌄ ́)
我覺得奶霜配無糖茶最正
飲到茶嘅甘香 又唔會濟( ̀⌄ ́)
奶霜厚厚嘅質感
再搭上清澈嘅茶 中和咗厚重嘅感覺
更加清新耐喝(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

另外可以加配料
🔸綠茶凍/鐵觀音凍
🔸茶香珍珠/蜜香珍珠

4款配料我都試過了(´▽`)
蜜香珍珠會帶有少少甜味 推介💛
綠茶凍 清香有口感 推介( ̀⌄ ́)💛
我愛奶蓋(´▽`)

雖然價錢稍貴
但質素絕對值喔♪(´ε` )
我係珍奶嘅super fans( ̀⌄ ́)☆
🔸凍奶霜翡翠加蜜香珍珠
凍奶霜翡翠加綠茶凍
2021-08-26 294 views
本人只買外賣,見員工對我之後嘅客人一啲服務態度都冇,只係機械式問問題。食客有回應但員工聽唔到,令食客不耐煩,之後大聲點回應,但並無不妥。但係,食客落完單之後被員工全程怒bea,完全冇覺得係自己員工服務態度有問題。本人只是目擊成個過程,同那客人無關係。至於食物,味道一般,奶茶冇乜茶味。不過就算食物好食,見員工有咁嘅品性,我都一定唔會再幫襯,因為如果有人仇視客人而他要處理食物,難免會令人擔心食物會被加料。
2021-08-13 1148 views
「木衛二鑄茶所」一個不平凡的名字。從官網上記錄了名字由來。鑄茶所:啟發自復古的「鑄字行」。 「鑄」除了有鍛造技術字義上的解釋之外, 在「鑄字」時,更是有「造就」之意。 把這個想法對應在生活中,其實處處都是「鑄」。 於我們這種愛茶成痴的偏執狂而言, 「鑄(造就)茶」更是我們畢生努力的方向。 為了讓「鑄」的意念更形象具體, 我們將「鑄字行」的活字印刷術,帶進這間普通的小茶館, 讓我們的茶、生活、與夥伴、與詩、與宇宙與你、去交集。 我們真正想做的是: 讓喝茶這件事,不單單只是喝茶, 而是試著讓喝茶與調茶的人們之間的互動, 能夠更密切、更有連結。 「木衛二」應該走文青風格……但九龍灣店就有些落差……沒有什麼裝潢,應該用unfinished 去形容。 「木衛二」 從台灣引入,以木星的第二顆衛星作為店名發想,除了在店鋪視覺上放了星球的元素外,有些飲料品名上跟宇宙行星的名字有關……但九龍灣店沒有沿用這個概念,只有找到這片牆身上帶有宇宙原素的文字。相反地本地文化更為突出門口有大大個餐牌,非常簡單就是四款燉湯及四款蒸飯。單看這個餐牌以為是「唐記包點」這類中式店,難以聯想到台灣茶店。客人先要選定食物、下單
相反地本地文化更為突出
客人先要選定食物、下單、找座位、等叫号去領取食物……沒有什麼文青感覺,只有快餐感覺。
小編在四款蒸飯中挑選了【蟲草花北菇蒸雞飯 $55】
這個蒸雞飯顏色比一般的蒸雞飯深色,應該是調味料顏色,果然味道比較濃及豐富。另外,一般的蒸飯米飯比較乾身又沒有汁,但這個蒸雞飯未淋上甜豉油前,米飯已經有汁有味,淋上甜豉油後更加美味。雞肉軟淋加上蟲草花更加美味。這個蒸飯真材實料真的有家的感覺!小編最近減澱粉質,但是今日也受不住食完整碗蒸飯!
「木衛二」乃台灣茶店,以為嘆杯茶是理所當然……但是大部分食客都是蒸飯+燉湯 ($78)。見到客人的大大個的燉湯盅已經覺得正又真材實料,小編下次一定要試下燉湯保身又養顏。小編其實最怕台灣珍珠奶茶……太甜、只有甜味的奶茶。不過小編對這個【木衛紅奶茶 $30】另眼相看,這個奶茶不太甜,茶香入口順滑,真的不錯呢!不過,蒸飯+燉湯 ($78)有套餐,但就沒有蒸飯+奶茶套餐……以材料來看蒸飯+燉湯套餐性價比比較高。
木衛二奶茶
2021-08-11
$85 (Lunch)
2021-07-28 302 views
這間台式連鎖,每家下午時都擠得不得了,九龍灣這家也不例外。我挑了這個比較正氣的“桃膠肉餅蒸飯”,雖然感覺很家常,但“蒸豬肉”要做得好也不容易,不單要好味,要彈牙又軟糯,㕑房功夫少不了,而且這個蒸豬肉又沒味精,吃起來很就像在聽音樂一樣,很陶醉!我們也點了一個“鹽酥雞”開心Share,其實這很適合,炸的東西確實很上火,但每人只兩粒就剛剛好,而且這“鹽酥雞”的水準跟比較大型的台灣餐廳沒兩樣,一樣的美味、酥脆,不錯。 但這裡的飲料實在太矜貴,不但定價高,午市也沒有跟餐有優惠價,喝一杯比凍檸茶好喝一點的 台式飲料就要40元起錶,堅尼地!
這間台式連鎖,每家下午時都擠得不得了,九龍灣這家也不例外。

2021-07-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-07-26 187 views
今日本身想食個間餐廳冇位所以就試下木衛二 下午茶好抵食 味道又好食下午茶時段叫兩個蒸飯 全單半價 好抵黑松露排骨蒸飯💛排骨味道幾特別 但黑松露味道唔夠出可以落多d黑松露蒸飯加埋個豉油好好食飯蒸得岩岩好 唔會淋又唔會硬我地都成個飯食晒 好飽海蜇肉餅蒸飯💛見佢幾得意就叫左食唔到有海蜇味道 但肉質幾好 幾好食正價叫飲品 可以加配小食一客小食加左鹽酥雞同地瓜圓新鮮即炸 所以熱辣辣脆卜卜 好食野飲就叫左藍伯爵珍珠奶茶同蜜糖冰茶藍伯爵奶茶好好飲 有茶味 但又唔會太濃同埋個茶味珍珠好夾朋友個蜜糖冰茶就正正常常 冇特別如果唔係好肚餓 可以等到下午茶先食食咁多野一個人先$60 好抵👍🏻

今日本身想食個間餐廳冇位

朋友個蜜糖冰茶就正正常常 冇特別

如果唔係好肚餓 可以等到下午茶先食
食咁多野一個人先$60 好抵👍🏻

2021-06-30 368 views
本身都聽聞過木衛二d 茶唔錯,去開九龍灣就梗喺去試下啦!lee 間分店同其他唔同有唔少位,可以比你坐係到飲野之餘仲有d 野食,cake 咁。同friend 一齊去,可以坐住飲下野傾下計係不錯👍去到見到個menu, 竟然有我鐘意飲既lady grey (店內中文名為藍伯爵茶)😍即刻諗都唔洗諗就試下個lady grey tea latte. 市面上真係好少茶飲店會有lee 款茶,最多都只係有伯爵茶。試完真係完全無令人失望,佢夠茶味之餘又唔會過甜,飲得到lady grey 個種特別既citrus 味。朋友叫左個奶霜鐵觀音,連佢非常重口味飲開濃茶既都話好有茶味,就知木衛二d 茶真係做得唔錯!
本身都聽聞過木衛二d 茶唔錯,去開九龍灣就梗喺去試下啦!

• 藍伯爵茶那堤
  • 奶霜觀音
  • 鐵觀音茶凍
2021-05-21 549 views
又黎到一星期一次既星期五,指定動作就一定係去食下午茶,而下午茶黎講,最好就當然係又有得食又有得飲,咁木衛二鑄茶所就咁岩可以一次過滿足晒兩個願望,佢又可以飲到台式飲品又有一份炸鹽酥雞,真係一舉兩得。咁講返個茶,我就叫左個泰戈爾冰茶,個冰茶好有茶味,同時亦都充滿左果香,加埋冰凍既口感,完全係係香港呢個咁熱既地方帶來一絲冰涼。而個鹽酥雞,雖然我都諗住係送既就唔好要求咁多,食到就ok,但係佢出到黎又唔係喎,佢個鹽酥雞炸得好香脆,雞肉又鮮又滑,完全係抵食。
2021-04-09
泰戈爾冰茶
蒸飯和燉湯整體味道不錯, 但湯盅和飯盅的確很重, 餐廳既然不大枱數不多應該有侍應送餐服務, 顧客若不慎因取餐而打掉湯盅和飯盅, , 顧客最後沒飯沒湯吃, 餐廳亦損失餐具及顧客印象反會是雙輸, 而且以這個食物價錢有侍應送餐會較合理, 而且會在顧客心目中加分。
2021-05-05
2021-05-16 307 views
2021年4月2日。晴。九龍灣。由地鐵站行去MegaBox,沿路除咗大渣哥,都開咗唔少新嘢~大渣哥樓上就有呢間木衛二佢同平時嗰啲唔一樣,可能為咗吸引埋附近嘅寫字樓客會賣埋蒸飲,仲有下午茶優惠添~但我哋去嘅時候其實唔肚餓,淨係想飲杯嘢坐下,所以冇認真睇塊板~近排嘅特飲~各種系列飲品~有得坐㗎!翡翠茶那堤&鳳梨綠茶,$32+$49夏天飲一杯透心涼嘅嘢飲真係人間一大樂事~翡翠茶那堤即係奶茶,但個茶底係鐵觀音(好似係)專登揀咗杯用鮮奶沖嘅奶茶~而另一杯鳳梨綠茶係特飲,價錢貴勁多!不過係真係好飲嘅~用咗台灣金鑽鳳梨嚟整,甜度適中~~鹽酥雞&地瓜球,$0最最最驚喜嘅係原來買嘢飲送小食!!!!!!!!鹽酥雞同地瓜球每樣半份兩樣小食都好好味呀!鹽酥雞即叫即炸,食落酥脆可口~地瓜球煙韌香甜!!呢個下午享受到突如其來嘅幸福~
2021年4月2日。晴。九龍灣。
大渣哥樓上就有呢間木衛二

佢同平時嗰啲唔一樣,可能為咗吸引埋附近嘅寫字樓客
會賣埋蒸飲,仲有下午茶優惠添~

近排嘅特飲~

各種系列飲品~

有得坐㗎!
翡翠茶那堤&鳳梨綠茶

翡翠茶那堤&鳳梨綠茶,$32+$49
夏天飲一杯透心涼嘅嘢飲真係人間一大樂事~
翡翠茶那堤即係奶茶,但個茶底係鐵觀音(好似係)
專登揀咗杯用鮮奶沖嘅奶茶~
而另一杯鳳梨綠茶係特飲,價錢貴勁多!
不過係真係好飲嘅~
用咗台灣金鑽鳳梨嚟整,甜度適中~~
鹽酥雞&地瓜球

鹽酥雞&地瓜球,$0
最最最驚喜嘅係原來買嘢飲送小食!!!!!!!!
鹽酥雞同地瓜球每樣半份
兩樣小食都好好味呀!
鹽酥雞即叫即炸,食落酥脆可口~
地瓜球煙韌香甜!!

呢個下午享受到突如其來嘅幸福~
2021-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
翡翠茶那堤&鳳梨綠茶
鹽酥雞&地瓜球
新商場The Eastmark開咗幾間鋪頭,一心諗住同同事lunch試新嘢,結果揀咗木衛二鑄茶所。裝修環境沒有問題,陽光充足,感覺舒服。依間嘢係自助形式買飯,全店賣蒸飯、燉湯同台式飲品。因為減肥原因就揀左全素的蟲草花杞子猴頭茹蒸飯 ($42)。店員叫號碼取蒸飯,一攞上手就,睇賣相已見不祥,雖然是剛蒸出來,但食材上面凝固住一層厚厚的芡汁,賣相欠佳。之後夾起餸菜全完「張實」,夾都夾唔起,過份!至於味道,蟲草花杞子猴頭茹完全沒有味不止,仲要苦!我食咁多年lunch,都好難搵到一個咁難食的蒸飯。再講,白飯係硬架!!!!,應該沒有油份一同蒸的關係,白飯硬及乾!最重要價錢唔係平!每日咁辛苦返工都係為咗食,俾D咁難食的蒸飯俾客,好唔好意思架~!我食完出來講過「無下次」!九龍灣常悅道21號The Eastmark1樓5號舖

!我食完出來講過「無下次」!

九龍灣常悅道21號The Eastmark1樓5號舖
蟲草花杞子猴頭茹
2021-04-28
2021-04-14 405 views
𝙨𝙩𝙚𝙖𝙢𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙖 𝙝𝙚𝙖𝙡𝙩𝙝𝙮 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙤𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣💯 𝙖𝙘𝙘𝙤𝙧𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙤 𝙘𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙢𝙤𝙢𝙨, 𝙖 𝙗𝙤𝙬𝙡 𝙤𝙛 𝙗𝙧𝙤𝙩𝙝 𝙘𝙖𝙣 𝙥𝙧𝙤𝙫𝙞𝙙𝙚 𝙖𝙡𝙡 𝙩𝙝𝙚 𝙚𝙨𝙨𝙚𝙣𝙩𝙞𝙖𝙡 𝙣𝙪𝙩𝙧𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙮𝙤𝙪 𝙣𝙚𝙚𝙙! @nobleonehk 𝙞𝙨 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙩 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙨𝙥𝙤𝙩𝙨 𝙩𝙤 𝙜𝙚𝙩 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙘𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙤𝙣 𝙞𝙣 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜. 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙤𝙨𝙚 𝙗𝙤𝙗𝙖 𝙛𝙖𝙣𝙨, 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚 𝘽𝘽𝙏 𝙛𝙧𝙤𝙢 @europa.tea.hk 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙢𝙞𝙡𝙠 𝙛𝙤𝙖𝙢 𝙖𝙧𝙚 𝙩𝙤 𝙙𝙞𝙚 𝙛𝙤𝙧!🧋.主打台灣阿里山茶作既木衛二鑄茶所最近喺九龍灣開咗新分店,除了佢哋嘅招牌茶飲之外,仲有勁養生嘅燉湯同埋蒸飯🍚 中式蒸排骨原來同黑松露個味幾夾,肉餅加埋桃膠扮到好似肥豬肉嘅口感,低卡健康之餘仲有嫩膚美顏功效!一場嚟到梗係要試埋佢哋嘅茶飲,奶霜口感幼滑之餘飲落仲有淡淡鹹香,茶味香濃,珍珠夠煙韌,果然奶霜係佢地既招牌😍 泰戈
功效!一場嚟到梗係要試埋佢哋嘅茶飲,奶霜口感幼滑之餘飲落仲有淡淡鹹香,茶味香濃,珍珠夠煙韌,果然奶霜係佢地既招牌😍 泰戈爾冰茶用左蜜漬青檸、檸檬、藍伯爵氣泡茶沖製而成,夏天解渴之選!
黑松露排骨蒸飯拼羊肚菌海參燉雞湯
桃膠肉餅蒸飯拼黃金茶樹菇燉花膠湯