2021-04-27 419 views
訂左勁耐既iPad終於到貨, 去左廣東道拎貨,同友人係海港城食個早午餐,歎柸咖啡hae下先!咖啡因作怪,第二次去呢間係the Cheesecake Factory 對面既cafe,一點幾左右差不多full house了!Milk Chocolate 鮮奶朱古力Cafe重點當然是飲品呢,朋友order左柸朱古力,可可味濃又唔會太甜心心拉花岩灑女生!Latte香滑鮮奶咖啡,咖啡香味濃夠滑夠醒晨,加埋拉花,好寫意😋我們都是Burger愛好者,特地order了二款burger,二款漢堡份量夠大,也好足料!Homemade 香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬端出來巳聞到好香既芝士、、黑松露味道!入面有蕃茄及新鮮沙律菜伴著主角牛肉!牛肉肉質腍身,剛剛熟唔鞋口👍🏻帶有香草及黑椒味道,好食😋醬汁味道特別!若果burger配埋粗薯條食就更好!烤菠蘿雞扒漢堡配檸檬乳酪醬雞扒面層煎得金黃色,外皮很香口入面既肉都幾嫩滑!菠蘿很醒胃配著帶有五香及香草味道既雞扒,感覺無咁膩,檸檬乳酪很match!!Lunch 份量夠同埋咖啡好飲!會再幫襯!

Milk Chocolate 鮮奶朱古力

Latte
香滑鮮奶咖啡,咖啡香味濃夠滑夠醒晨,加埋拉花,好寫意😋

Homemade 香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬

烤菠蘿雞扒漢堡配檸檬乳酪醬

Lunch 份量夠同埋咖啡好飲!會再幫襯!

2021-04-25
$150 (Lunch)
  • 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
2021-04-25 404 views
跟客人吃飯選了海港城,客人說希望於商場多購物換到更多禮劵用。L 很喜歡這裡的咖啡,特意選了一客較簡約的蘑菇芝士意大利飯,重點是那杯不用特區護照意加錢都享受到的單品咖啡餐飲。整體份量剛好,重點在於飯粒軟硬度適中,蘑菇及芝士的味道都互不搶對方,特別蘑菇特意切大粒令更有嚼口。是日單品咖啡是巴西豆,果仁味較重,中度烘焙,苦味比酸味重,口感尚算圓潤,味道則較悠長。客人則選了青醬雞排沙律配伯爵茶鮮奶巧克力。青醬雞排沙律份量比想像中多,一上桌客人就說分一點給 L,雞排口感有點像慢煮,不算滑但脂肪偏小,加上多種新鮮沙律菜很健康。至於伯爵茶鮮奶巧克力拉花很標緻,客人說巧克力跟伯爵茶的味道相若及平衡,而且很幼滑。傾計意猶未盡,再吃小量甜品再加個手沖咖啡吧。香蕉蛋糕外層雖然有點乾但表面香脆,內裡軟而且香蕉味濃郁。因為 L 想喝果香味較重的手沖,店員推介了這款埃塞俄比亞的咖啡。入口果味不算太強,帶點香草及菊花味,混合了辣椒及青檸,而酸味有點像黑莓。如果配合東南亞美食應該會不錯。店員捧上一杯剛磨好的粉讓客人聞一聞,從乾香開始去品鑑咖啡。至於咖啡應該於什麼溫度喝最好呢?L 覺得溫度過高味蕾是無法清楚品嚐咖啡的味道

客人則選了青醬雞排沙律配伯爵茶鮮奶巧克力。

傾計意猶未盡,再吃小量甜品再加個手沖咖啡吧。

香蕉蛋糕外層雖然有點乾但表面香脆,內裡軟而且香蕉味濃郁。

店員捧上一杯剛磨好的粉讓客人聞一聞,從乾香開始去品鑑咖啡。

至於咖啡應該於什麼溫度喝最好呢?L 覺得溫度過高味蕾是無法清楚品嚐咖啡的味道。反之先體驗濕香,稍為放涼至可以舒服飲用的溫度再喝則較理想。

隨著時間和溫度的變化,咖啡也會產生各種變化萬千的氣味,尤其溫度降低時,果酸也會更加明顯,有些以果酸為特色的咖啡在不同狀態中會有更棒的表現。

而杯的形狀都會呈現不同的味道,不仿一試!

2021-04-14
Lunch
2021-04-23 519 views
之前上網留意呢間係海港城有圓拱設計特色嘅餐廳,加上佢有一啲店舖限定嘅飲品(Baileys chocolate 😍) 仲有其他主食,價錢以海港城價嚟講都幾合理,所以今日要試試。French Toast $69呢個西多士配咗士多啤梨醬夾心,即使落咗楓糖漿嚟做配搭都唔會太甜,酸酸甜甜做平衡,唔使怕膩。西多士炸得好透又金黃,所以邊邊位都有脆邊,唔會因為擺耐咗而變冧。西多士仲有一球雪糕,可以冷熱一齊食。Beef Sandwich $85呢個sandwich 係燒牛肉加蘑菇,燒牛肉睇落似肥牛,但唔會太油冧冧😆仲要份量好多 係一個好多餡料、爆餡嘅sandwich🤤 麵包烤至脆身,都幾特別。另外有檸檬醋汁味沙律🥗,檸檬醋汁落得足,撈沙律幾fresh。同埋攞嚟Rich chocolate $32如果想試吓朱古力又唔想太高濃度嘅話,呢個朱古力可以係一個入門。佢size比平時嘅咖啡杯細,朱古力質感有啲厚身,少少杰。其實落order時,店員亦好心提醒我朱古力可能比較苦,如果擔心嘅話,可以叫鮮奶朱古力。我覺得呢個朱古力唔算苦,可能比一般濃郁,容易入口。同埋飲到唔係普通用粉咁沖,細細杯好快飲晒。Baileys C

French Toast $69

Beef Sandwich $85

Rich chocolate $32
Rich  chocolate

Baileys Chocolate $68
呢杯好似係海港城店限定,之前都好想試。Baileys Chocolate 係熱飲,上面仲會有拉花添。我認為Baileys酒味較重,都幾足料。朱古力味會慢慢滲出,幾得意。
Baileys  Chocolate

Matcha Latte $47 (Iced)
齋睇呢杯latte都幾夠抹茶味,佢有兩層咁,第一層係牛奶略略mix抹茶粉,第二層抹茶粉明顯,特別深色。整體成杯latte都幾深綠色,飲落夠味,唔會太甜,幾好。
Matcha  Latte
2021-04-18
$150 (Lunch)
Rich  chocolate
Baileys  Chocolate
Matcha  Latte
呢間cafe環境典雅🍽✨,食物都好高質,特別係咖啡!仲要No SERVICE CHARGR❗️店員都會同我地吹下水,超搞笑😂,成餐飯都食到好開心🥳:-1️⃣「西多士伴鮮醬果雪糕 配 楓糖漿🍯🍓($69)」-(尖沙咀店限定)呢個必食😍其實就係因為佢先想黎呢間!超香楓糖漿配有果醬夾心嘅香口西多,配加埋冰凍嘅gelato,同朋友一路食一路讚🤰🏻🤪💕~French toast with fresh berries and icecream - maple syrup: incredible dessert! The freshly-fried French toast goes well with the icecream👍🏻-2️⃣「青醬雞肉忌廉長通粉🐔($95)」-呢個青醬意粉好出色‼️😍青醬同芝士味都濃!醬汁creamy,雞排都偏嫩滑🤤沙律都唔會hea你,醬汁酸甜開胃,材料又豐富🍅🥬🫒🫐~Pesto chicken penne in pesto cream sauce : tender chicken, creamy sauce that is rich in cheese flavour👍🏻-3️⃣「
1️⃣「西多士伴鮮醬果雪糕 配 楓糖漿🍯🍓($69)」
西多士伴鮮醬果雪糕配楓糖漿

2️⃣「青醬雞肉忌廉長通粉🐔($95)」
青醬雞肉忌廉長通粉

3️⃣「蘑菇芝士意大利飯🧀🍄($98)」
超creamy,超香巴馬臣芝士嘅鹹香味🤪,仲要炒到好惹味嘅菇粒~Mushroom cream and parmesan cheese risotto : creamy, fried mushrooms are savoury, perfectly cooked👍🏻
蘑菇芝士意大利飯

3️⃣「Rose Tea Latte(R)🌹☕️($49)」
呢杯玫瑰味清香,唔會好似其他咁有化學味,偏milky🥛 ~Rose bud infused black tea with milk 👍🏻

4️⃣「宇治抹茶鮮奶(L)🍵($43)」
抹茶味超濃,回甘,唔甜💚🤩!~Uji Ceremonial Matcha Latte

其他FYI🙈:
5️⃣「海港城All Day Breakfast 🍳($138)」(尖沙咀店限定)

6️⃣「煙三文魚沙律配檸檬醋醬🍣🍋($81)」

7️⃣「自家製藍莓蛋糕🫐($31)」
西多士伴鮮醬果雪糕配楓糖漿
青醬雞肉忌廉長通粉
蘑菇芝士意大利飯
  • 西多士伴鮮醬果雪糕 配 楓糖漿
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
2021-03-27 1135 views
海港城店開咗一排依家先去 環境更靚更chill💛禮拜六晏晝唔算好多人喎 5分鐘入得🥰佢哋嘅咖啡都幾出名 攞過唔少獎(๑•̀ㅁ•́๑)✧假期飲到一杯靚咖啡真係開心😽 黎呢度唔會失望‼️❣️手沖咖啡 Pour Over ☕️ $65終於飲到佢哋手沖🙆🏻‍♀️ 有四款豆可以揀☕️我想飲fruity 推介左Columbia ( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) Citrus 味好香 飲到曬形容嘅味好fun😙而且鍾意佢俾埋張介紹嘅卡同咖啡碎俾你聞😛❣️鮮奶朱古力 Ice Milk Chocolate 🥛🍫$47朋友飲嘅呢杯都唔錯 朱古力溶得好好🤤應該真係用一塊塊嘅朱古力唔係用粉♡︎(°´ ˘ `°)/❣️檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 Lemon Juice Marinade Chicken, Bacon and Mozzarella Cheese🥪 $69好耐冇食panini👅 同人share食冇咁悶🤤有芝士同煙肉一定好食😂 雞肉唔會好鞋🐓分量比想像中大 一定夠飽😆👍🏻❣️虎蝦車厘茄意大利飯 Tiger Prawn and Cherry Tomato Risotto 🦐🥘$128最多人推薦 真
海港城店開咗一排依家先去 環境更靚更chill💛

• 虎蝦車厘茄意大利飯
  • Pour  over
  • Panini
2021-05-06 0 views
一直喺附近返工都未有機會試呢間coffee shop 既lunch,而平時行過見到lunch time都幾多人今日決定同朋友黎試一試 😋食完有咩諗法💭食物質素🥢:虎蝦車厘茄意大利飯個意大利飯煮得剛剛好,唔會過分硬而我覺得佢都有適當調整返香港人嘅口感,唔錯唔錯。 個飯加左啲檸檬汁,酸酸地咁好開胃。 虎蝦好彈牙好爽 , 鐘意食意大利飯既朋友 我十分推介你地黎試下 。青醬雞扒沙律雞扒份量比想像中要多,加上雞肉係慢煮,所以肉質十分嫩滑,配埋青醬食,味道清新,一啲都唔膩。沙律菜亦好新鮮,配果醋食非常健康。好適合OL做一個輕午餐。之前飲過Americano覺得味道偏酸,所以今次試飲Flat White,的確比較容易入口,但仍然飲到咖啡嘅香味(想健康啲,可以轉oat milk啊)!朋友試左Earl grey chocolate, 好香濃唔會過甜,值得一試👍🏼最後試左佢個香蕉蛋糕,份量十足,食完成個lunch基本上食唔落佢😂 但當佢甜品就另計。好香既香蕉味但唔過甜同唔會假,質地少少濕濕地,質素都幾高!環境🏟:餐廳屬於半自助形式,自己出去落order 之後有待應拎過黎。 lunch time 基乎都fu

食完有咩諗法💭

食物質素🥢:
虎蝦車厘茄意大利飯

青醬雞扒沙律

環境🏟:餐廳屬於半自助形式,自己出去落order 之後有待應拎過黎。 lunch time 基乎都full house 但因為都算係open area, 所以感覺唔會好嘈,lunch time 坐足一個鐘都舒服😌

服務🤵🏻‍♀️:員工都好細心 好有禮貌

有咩推介🤩:咖啡同香蕉蛋糕
2021-05-04 0 views
又係時候要過一個悠閒嘅星期日,梗係要搵返間靚啲嘅Cafe慢慢坐啦,我嘅首選當然係海港城呢間espresso alchemy ,有得坐沙發之餘,仲可以有免費Wi-Fi呢杯牛奶朱古力拉晒花咁,仲有好香嘅朱古力味道,放喺雲石牆邊打卡真係冇得彈今次仲試咗杯凍嘅薄荷朱古力,建議大家要攪勻啲先飲,因為薄荷味都係晒底部,攪勻咗先可以飲到每一啖薄荷嘅清香青醬通粉係我必叫嘅主菜但今日就有個新嘗試,估唔到芝士夾蕃茄同埋火雞肉係可以咁好食,真係芝味無窮,個包又整得夠哂脆,加晒分最後我哋仲加咗個甜品,估唔到cafe都可以食到西多士呢度嘅西多士係配楓糖漿,而多士中間係搽咗士多啤梨醬,仲有個雲呢拿味雪糕食添
Milk  chocolate
Iced  mint  chocolate
青醬通粉係我必叫嘅主菜
Pesto  chicken  penne
Turkey  breast  panini
最後我哋仲加咗個甜品,估唔到cafe都可以食到西多士
French  toast
2021-05-02
$164 (Lunch)
Milk  chocolate
Iced  mint  chocolate
Pesto  chicken  penne
Turkey  breast  panini
French  toast
2021-05-03 72 views
Espresso Alchemy 📍尖沙咀Coffee Profession💙☕️🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟由2016係WK廣場開始幫襯,到mira、QB、而家連harbour city 都有分店💙Espresso Alchemy 一定係One of my favourite coffee shop☺️今次有機會試到仲未on menu 嘅Geisha Cascara Cold Brew,用ice ball 上,外貌超似whisky🥃🤭 呢款cold brew同係其他一般cafe飲到嘅好唔同,佢係用咖啡果肉封乾再做嘅咖啡,嚴格黎講佢唔係咖啡,係一杯咖啡果茶,當然佢都有caffeine啦😂佢種植過程好辛苦,處理覆雜,要好小心完整保留咖啡果肉,唔係太多咖啡店會用。味道方面,佢有d蘋果味,酸尾尾好開胃,再講多次,佢一d都唔似咖啡,唔好咖啡嘅朋友都可以試下☺️ Barista形容佢好似淡雪士多啤梨變種咁🤣除左呢款新嘅cold brew,仲試左兩隻手沖咖啡,一款係巴西 Ferreira, nutty ,帶d almond香一
Espresso Alchemy 📍尖沙咀
Coffee Profession💙☕️

除左呢款新嘅cold brew,仲試左兩隻手沖咖啡,

一款係Comlombia嘅Erazo,帶橙花香,有d焦糖味,fruity得黎唔酸👍🏻👌🏻

唔少得一定要嗌嘅青醬雞胸沙律🥗
真心係必嗌! portion超大不在話下,雞胸肉一d都唔鞋,好soft,調味岩岩好👌🏻 兩個人share一份都夠飽肚👍🏻👍🏻

2021-04-18
Tea
2021-05-01 24 views
星期六當然要chill下,今日就嚟到呢間cafe😋🔖牛肉三文治伴蘑菇沙律配檸檬醋醬💰85三文治烘到外脆內軟,牛肉有啲似照燒汁肥牛🤣帶有小小嘅油脂香,入口都幾細嫩😚份量都好足料,感覺幾抵食😆而沙律同樣都好多...滿足😌💫推薦指數: 8.5/10​🔖煙三文魚沙律配檸檬醋醬💰81個沙律份量多到傻咗🤣二至三人share都無問題👯‍♀️三文魚亦都大大塊,仲要有成5-6塊🤤捲成一朵朵花咁🌸沙律菜加咗檸檬醋醬,味道非常清新🌱而且全部蔬菜都好新鮮啊😇💫推薦指數: 8/10​🔖特濃朱古力💰32超濃郁嘅朱古力,相對比較杰身,有啲似食緊朱古力醬🍫朱古力控必試🤣唔會太甜~飲落去好似仲有啲朱古力粒咁😛💫推薦指數: 8/10​🔖宇治抹茶💰57暖笠笠😚味道香醇同時帶有少少回甘~有層次👍🏼💫推薦指數: 7.5/10​
星期六當然要chill下,今日就嚟到呢間cafe😋

🔖牛肉三文治伴蘑菇沙律配檸檬醋醬

💰57
暖笠笠😚味道香醇同時帶有少少回甘~有層次👍🏼
💫推薦指數: 7.5/10​

2021-04-27 30 views
星期六約咗朋友去海港城行街,行到咁上下見到呢度有間好靚嘅Cafe,既然行到攰就入去坐低Hea下!見到呢間餐廳好靚好多打卡位,但未打卡之前嗌杯嘢飲先,我係咖啡迷所以見到咖啡menu好開心,但朋友唔好咖啡,好在呢度都有茶可以飲!我叫左杯Flat white,店員送嚟嘅時候好細心提醒我要快啲飲,唔好掛住打卡,如果唔係味道會變!杯咖啡好靚,同埋味道都好好,唔會過苦過酸!朋友揀左雲南滇紅,嚟到覺得個外型好靚,冇諗過茶可以咁裝,朋友比左啲我試,茶香濃郁!叫左個煙三文魚沙律配檸檬醋醬,份量好足,未試過啲三文魚多到食唔落,而且三文魚肉質好厚實,最鍾意個檸檬醋醬酸得嚟好清新、好開胃,搞到我哋keep住咁食!我哋仲叫左個香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬,個漢堡仲可以拉絲,好正,牛肉好夠味,兩個女仔食都好飽!呢度環境好靚,而且係海港城嚟講價錢都真係唔貴,下次會再嚟試下佢其他野!

2021-04-27 17 views
同朋友好耐冇見,就約左星期日係尖沙咀食lunch, 是日想行香港藝術館所以就去海港城食飯Espresso Alchemy 之前行親海港城都會食,食物咖啡質素都唔錯今次想試新野就要左自家製香草牛肉漢堡拌黑松露沙律醬($118), 雖然價錢比較貴但size 係平時食既burger既一倍,餐廳上菜一般超快, 但落order 時已經提示burger 整叫整即,要預番15分鐘左右加入牛油既麵包鬆軟香口,一上枱已經好香,切開漢堡扒唔算juicy 但肉質鮮嫩,而且加左勁多新鮮番茄,生菜同大大塊芝士,非常惹味以前order 過既青醬雞扒沙律($79)水準依舊,超級大盤,雞扒經過低溫慢煮配上淡淡青醬好夾,而沙律經過橄欖油同黑醋調味酸酸甜甜好開胃Americano ($40)正正常常冇咩特別Matcha Latte ($43)抹茶味濃,而且完全唔甜,拉花仲好靚☺️每次食都必點

Americano ($40)正正常常冇咩特別

2021-04-25
2021-04-27 21 views
由於我哋好喜愛哩度嘅咖啡同美食,間中去尖沙咀行街,又會過嚟食下嘢。.今日等👨🏻收工後就嚟咗食早午餐,因為我哋都要節食嘅關係,今次叫嘅食物都好健康🥗。.🔸青醬雞胸沙律($79)雞胸超大件,好嫩滑又入味,青醬幾香,沙律菜好新鮮,亦都係好大份,超健康。.🔸牛油果多士配沙律($69)牛油果非常creamy好食!配番茄仔食更清新,多士厚身、充滿住好多nuts,好健康,沙律新鮮好食。.🔸火雞胸番茄芝士三文治($69)火雞胸好嫩滑又厚身而且份量好多 好正蔬菜好新鮮麵包烘得香脆哩個組合好好食 又好fresh!.🔸Flat white咖啡味好香濃、甘口,入口嘅質地都幾滑幾厚。.🔸Long black口味香濃不酸,我喜歡!
🔸青醬雞胸沙律($79)
🔸牛油果多士配沙律($69)
🔸火雞胸番茄芝士三文治($69)
火雞胸好嫩滑又厚身
而且份量好多 好正
蔬菜好新鮮
麵包烘得香脆
哩個組合好好食 又好fresh!
🔸Flat white
咖啡味好香濃、甘口,入口嘅質地都幾滑幾厚。
🔸Long black
口味香濃不酸,我喜歡!
2021-04-26 33 views
無得輸青醬雞扒沙律-Espresso Alchemy(尖沙嘴)二訪Espresso Alchemy一樣沒令我失望, 今次去的是海港城的新店, 整個裝修格局相比起美麗華的分店都幾不一樣, 這裡打卡位比較多, 環境舒適座位亦多, 價錢較親民, 主菜都是$100內, 不設加一服務費!招牌菜青醬雞扒沙律是必叫, 幾乎每枱都會叫🤣 可以看到份量相當慷慨, 一份當lunch絕對夠飽🤣去皮雞扒以慢煮方法, 肉質嫩滑得來雞味亦濃, 以為自己食緊雞脾, 尤其是健身朋友一定會喜歡!!會為這裡的雞扒而回頭😜
價錢較親民, 主菜都是$100內, 不設加一服務費!

會為這裡的雞扒而回頭😜

2021-04-26 32 views
去開海港城行街,見到新開左間Cafe環境又chill又靚,難得星期六晏晝都唔使等位,即管試吓!🔸Flat White☕️依間Cafe嘅咖啡相當高質,呢杯flat white奶味比較重,好易入口,如果怕咖啡嘅苦澀,絕對可以試下。🔸Earl Grey Chocolate☕️伯爵茶嘅香味同香濃嘅朱古力味出乎意料地夾,層次分明!值得一提嘅係上枱嘅時候兩杯飲品嘅拉花都好靚,十分治癒☺️🔸西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿🍦🍯外脆內軟既多士加埋夾心既鮮果jam,香脆得黎又唔會好膩,加埋雪榚一齊食又有另一種風味😋🔸香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉🍝一上碟就見到三隻大虎蝦,賣相非常吸引,食落仲好彈牙。意粉帶有蕃茄酸酸甜甜既味道,好開胃而且一啲都唔膩,味道唔算好辣。🔸自家製藍莓蛋糕🍰怕一份主食兩個人不夠分,所以多點一件磅蛋糕。質感鬆軟,味道正常。

🔸Flat White☕️

🔸Earl Grey Chocolate☕️