2024-07-01 1449 views
今日朋友約我到天后ESC食LunchCafe樓高兩層,空間感十足,Cafe上層坐位設計亦相當特別,雙坐位向窗外,感覺好舒服好Chill,食物款式多,呢款既咖啡,非常香醇,好啱我口味,悠閑的氣氛,好啱談心短聚,一坐就坐左半天All day breakfast $135全日早餐款式豐富,炒蛋、蘑菇、煙肉、腸仔、煙三文魚、蕃茄、薯餅、多士、沙律菜,一上枱已經香噴噴,尤其薯餅香脆可口,大滿足Brioche Fresh Toast $95呢款法式多士好有驚喜,外層焦糖香脆,面層焦糖布丁幼滑帶濃郁蛋香,內層軟熟,配上開心果醬,味道好夾,值得推介Summer Salad Bowl $85近期keep fit,所以叫左傷Summer Salad Bowl,新鮮沙律菜,配上最愛的牛油果,還有三文魚、鮮蛋、車厘茄等,又好味又健康Iced Brown Sugar Latte $60黑糖牛奶咖啡,口感幼滑,奶味較重Cappuccino $45香醇的咖啡,好啱我口味
今日朋友約我到天后ESC食Lunch

All day breakfast $135

Brioche Fresh Toast $95

Summer Salad Bowl $85

Iced Brown Sugar Latte $60
黑糖牛奶咖啡,口感幼滑,奶味較重

Cappuccino $45
香醇的咖啡,好啱我口味

2024-06-18
2024-06-04 1626 views
上個星期,我和朋友來到天后一間很高質的Cafe。Cafe有兩層樓,在地下一層叫食物, 2樓有落地玻璃,我們選了一張靠窗口的座位吃午餐,感覺十分放鬆。我們兩人叫了:Cold Brew (Single Origin) $60用了洪都拉斯白蘭地發酵的咖啡豆,Single Origin(單品)的意思即是只用了一種豆,並沒有混合其他咖啡豆,令咖啡味更純粹。喝上去有酒和朱古力的香味👍Iced Chocolate $65用了玻利維亞朱古力,他的甜味不像外面朱古力加了糖,而是散發出朱古力豆的自然甜味,很好喝。Pan-Fried Prawn With Avocado And Lettuce In Thai Lime Sauce $115牛油果海蝦,海蝦有醃製過,上面有麵包脆條,配泰式酸辣醬,很有泰式風味。Salmon Capers Spaghetti $115用了挪威三文魚,配上新鮮蕃茄醬汁,清新又好吃。BRIOCHE FRENCH TOAST $95Pan-fried Brioche With Caramel AlmondTopping/ Mixed Berriesand Pistachio Crea

Cold Brew (Single Origin) $60

Iced Chocolate $65

Salmon Capers Spaghetti $115
用了挪威三文魚,配上新鮮蕃茄醬汁,清新又好吃。

BRIOCHE FRENCH TOAST $95
Topping/ Mixed Berries
and Pistachio Cream
法式西多士,上面有吉士醬,並用糖燒香,有點像crème brûlée那樣。旁邊有開心果醬cream,上面沈上糖漿和開心果碎,加上士多啤梨和藍莓,必點之選!

💰總共: $450 for 2 (沒有服務費)。
2024-05-29
Lunch
還真不知道天后有家這讚的CAFE空間又大又寬敞 而且食物都好好👍吃✨Shanghainese Angel Hair $65豉油皇酥炸香蔥煙三文魚天使麵 我也忘了中文是否叫這名字但個人覺得自己改得還滿適合的 哈哈 平日豉油皇都用作炒麵 更粗身更富彈性不過個人更喜歡💕他們使用天使麵 豉油的豆香鹹香足 卻不油膩 亦更滑更細膩配上細條煙三文魚 淡淡的煙燻香 和半生熟的太陽蛋 即使簡單撘配 還富層次✨Truffle Braised Pork Orzo $115好香 黑松露味十足 劃開溫泉蛋 把全部混在一起 裹在每顆柔軟米形意大利🇮🇹麵而且還有一小顆一小顆的五花肉 軟身帶微Q彈 還有一顆顆爽脆小方形 帶小酸整份不但吃起來溫柔且濃郁 還稍帶清爽 而且使用米形意大利🇮🇹麵不黏不稠 很易愛上🤫✨Espresso Martini $75一般Espresso Martini 使用的是伏特加 而他們家用的是威士忌🥃味道層次都相當簡單 但咖啡☕️和酒味都十分濃郁 可是喝起來卻很順這真適合🈴️身心俱疲時 還要繼續努力💪的大家 一定能為大家打起精神✨Iced Mocha $60只能說他們家的咖啡☕️真是份溫柔寶貝 很易入
還真不知道天后有家這讚的CAFE

Espresso Martini
✨Espresso Martini $75

Iced Mocha
✨Iced Mocha $60
只能說他們家的咖啡☕️真是份溫柔寶貝 很易入口 不喝咖啡的 相信也沒問題👍

✨Homemade Churros With Chocolate Sauce $80
大愛!!只為為這份回來也願意!!Churros好脆 也佈滿滿滿的肉桂粉和砂糖
不沾巧克力🍫醬也好吃~~(想哭(快樂到想哭))而沾上巧克力🍫醬又是另一番風味
多沾幾次後還會有種酒感的錯覺 會想繼續一吃再吃🥰

他們家的食物、甜品、酒都好吃😋好喝 真沒有不再去的理由
已經準備好下次想要出門找個地方坐坐用電腦時 來這家~~
2024-05-21
$198 (Lunch)
Shanghainese Angel Hair
Truffle Braised Pork Orzo
Espresso Martini
Iced Mocha
  • Homemade Churros with Chocolate Sauce
2024-05-13 933 views
夜晚同朋友行天后搵野食,見到呢間空間大嘅cafe,發現原來別有洞天。原來內裡corner係威士忌達人酒吧🤩有好多款世界各地風味嘅whisky,啱晒同朋友靜靜一聚🔸Single Malt Scotch Whisky 限量153枝,飲落有點果香,朱古力,仲帶點煙燻味🔸Kavalan 麥芽威士忌源自台灣嘅威士忌,限量只有147枝😱,呢枝係No.46 帶點rich fruit, dark chocolate, nuts flavour,口感醇厚滑順。🔸Passionfruit Collins呢杯cockyail要再Encore!! 飲落有香濃熱情果+柚子味~夾住好似lemonade嘅口感,酒味較輕,啱晒唔太飲得濃酒嘅女仔👍🏼🔸Cold Cut Platter冷盤有speck ham, truffle salami, bresaola beef & Parmesan cheese. 做開胃菜~配埋cocktail好夾!🔸仿上海撈麪以上海撈麪嘅concept,咸淡恰到好處,加埋兩隻太陽蛋😋😋🔸Brioche French toast質感好特別,係較濕潤嘅蛋糕,配埋莓果,仲有開心果醬,賣相金黃色,食

🔸Single Malt Scotch Whisky
限量153枝,飲落有點果香,朱古力,仲帶點煙燻味

🔸Kavalan 麥芽威士忌
源自台灣嘅威士忌,限量只有147枝😱,呢枝係No.46

🔸Passionfruit Collins

🔸Cold Cut Platter

🔸仿上海撈麪

🔸Brioche French toast
質感好特別,係較濕潤嘅蛋糕,配埋莓果,仲有開心果醬,賣相金黃色,食完唔夠喉😋

Dinner
平日約咗朋友去食早午餐,知道天后有個美食坊,周圍都是餐廳。行經永興街一楝新樓宇,玻璃櫥窗設計新穎,裝修有格調,原來係服務式住宅,樓下兩層係一間特色cafe,仲係pet-friendly🐕‍🦺。呢間餐廳以水泥灰色牆為主,雲石枱木枱、皮座椅,空間闊落,落地大玻璃,自然光十足。🍳🍞All Day Breakfast $135~ 香草腸/🥓脆皮煙肉/🍄‍🟫香煎蘑菇/🍅車厘茄/ 🥔薯餅/ 煙三文魚/炒蛋/ 香焗麥包,材料多、色彩又豐富,好滿足嘅全日早餐。🥑🦐🥗 Pan-Fried Prawn With Avocado And Lettuce In Thai Lime Sauce $115~ 香煎海蝦好彈牙、牛油果沙律配泰式香檸醬汁,估唔到fusion得黎,味道又幾夾。上面灑上芋頭脆條,增加口感。🍨🍇Burnt Butter Whisky Raisin Trifle $90~ 自家製香草焦糖奶油、威士忌葡萄乾,加上厚實嘅brownie 朱古力蛋糕,香濃酒味,又唔會好甜。🍫🥛Hot Chocolate ~ 餐廳推薦飲品,咖啡師將可可豆磨成粉,再加上鮮奶,朱古力味好濃郁,又唔會好甜。☕️🥛Hot

🍳🍞All Day Breakfast $135

🍫🥛Hot Chocolate

☕️🥛Hot Cafe Latte
~咖啡豆偏苦,味道濃醇。
2024-04-29
2024-09-08 0 views
呢間cafe坐落起天后,A出口行5分鐘既距離,極之方便上網睇人既相見到餐廳裏面有D位打卡一流,就搵左日過去試試佢呢間cafe有兩層,其中第一層最入面好似係間Mini Bar,但係因為我哋係朝中午去,所以未開始營業一樓嘅位置主要係落單同埋有少少座位,行上2樓就基本上全部都係座位,而且空間感十足,成個感覺極之休閒舒適餐廳整體嘅裝修風格係行簡約工業風,適合各位文青,而個人認為間餐廳最正既就係2樓落地大玻璃前嗰幾個位,雖然冇乜風景,但係可以喺玻璃前望住樓下人來人往,嘆住杯咖啡,其實都幾寫意我哋同行兩人叫咗兩杯啡同一份小食☕️Flat White $45 +  Oat Milk $10咖啡係偏Nutty小小嘅風味,奶同咖啡嘅比例都啱啱好,適合大部份人 🍫Homemade Churros with Chocolate Sauce  $80 而我哋點嗰份小食係Homemade Churros with Chocolate Sauce ( $80 )個人幾推薦,質地外脆內軟,肉桂粉同糖粉份量ok,令佢唔點醬都好好味,個醬就係偏甜既朱古力醬兩個人分一份啱啱好試左唔係好多野,但係都係有水準既,下次希望試下主
呢間cafe坐落起天后,A出口行5分鐘既距離,極之方便
上網睇人既相見到餐廳裏面有D位打卡一流,就搵左日過去試試佢

我哋同行兩人叫咗兩杯啡同一份小食

兩個人分一份啱啱好

試左唔係好多野,但係都係有水準既,下次希望試下主食
整體嚟講,環境清幽,食物水準交到貨,價錢合理,個人推薦一試
2024-09-04 0 views
ESC 是一間寵物友善cafe, 樓高兩層,灰白色的工業風及落地大玻璃窗設計,在這裏用餐令人有充電同relax嘅感覺。午市套餐於12:00-2:30 pm供應,包括一杯50元或以下的飲品,有不少款式可供選擇。香煎海蝦牛油果沙律配泰式青檸醬汁 $115牛油果份量十足,煎過嘅海蝦配上麪包脆脆及泰式酸甜醬,健康美味。香煎三文魚配藜麥和蜜柚沙律 $115 三文魚略為煎香,表皮微脆,再配搭藜麥和蜜柚沙律,清新健康。香辣海蝦意大利扁條麵 $90 意粉和醬汁的比例剛剛好,大大粒煎香的海蝦同腰果令整體口感提升,只嫌辣味太輕。總括而言,食物水準不錯,而且樓高兩層,確實係一個輕鬆休閒的好地方。

香煎海蝦牛油果沙律配泰式青檸醬汁 $115

香煎三文魚配藜麥和蜜柚沙律 $115

三文魚略為煎香,表皮微脆,再配搭藜麥和蜜柚沙律,清新健康。

香辣海蝦意大利扁條麵 $90

$100 (Lunch)
2024-08-13 245 views
Esc 香港天后永興街7號鄰近香港維園的休閒 Cafe 樓底高有兩層,下面可以同朋友飲嘢,樓上的裝修帶歐陸和田園風味!。Spicy Pawn with Linguine 🦐🌶️ 微辣的海蝦蕃茄扁意粉🍤 適合想食辣又怕刺激嘅朋友 海蝦非常大隻,juicy 又新鮮😋。Shakshuka🍳🍳🌶️🍅 流心水煮蛋,最適合喜歡食半生熟 蛋的朋友🍳 以紅辣辣椒/洋蔥/番茄作配搭,醒 神開胃🤩 配印度薄餅🥙一齊食,令人有一 種飽足的幸福感❤️。Homemade Churros with Chocolate Sauce🥖🥖🍫🍫 Deep fried 西班牙油條,外脆內軟 配以濃郁朱古力醬,入口即溶,令 人停唔到口😋。House Blend-Hot Cafe Mocha☕ Hot Chocolate🍫☕ 再加埋莫卡咖啡,同特濃朱古力 整個午餐便完滿了😍#天后美食#Esc_Cafe#Caca_foodie#入口即溶的西班牙油條#流心水煮蛋#My_favorite_foods
Esc 香港天后永興街7號
鄰近香港維園的休閒 Cafe
。Spicy Pawn with Linguine 🦐🌶️
微辣的海蝦蕃茄扁意粉🍤
適合想食辣又怕刺激嘅朋友
海蝦非常大隻,juicy 又新鮮😋

。Shakshuka🍳🍳🌶️🍅
流心水煮蛋,最適合喜歡食半生熟
蛋的朋友🍳
以紅辣辣椒/洋蔥/番茄作配搭,醒
神開胃🤩
配印度薄餅🥙一齊食,令人有一
種飽足的幸福感❤️

。Homemade Churros with
Chocolate Sauce🥖🥖🍫🍫
Deep fried 西班牙油條,外脆內軟
配以濃郁朱古力醬,入口即溶,令
人停唔到口😋

。House Blend-Hot Cafe Mocha☕
Hot Chocolate🍫☕
再加埋莫卡咖啡,同特濃朱古力
整個午餐便完滿了😍

#流心水煮蛋
#My_favorite_foods
2024-06-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • Hot Chocolate
  • House Blend-Hot Cafe Mocha
  • Spicy Pawn with Linguine
  • Shakshuka
2024-06-22 409 views
佢喺一間Cafe嘅入邊,揭開部幕就有充滿情調嘅酒吧出現係眼前,過咗八點之後就要喺側門度進入,因為Cafe係會關閉。Shanghainese Angel Hair $65這道上海天使麵工料豐富,麵質爽滑,份量十足。在調味上亦拿捏得恰到好處,不會過於鹹油膩。Salmon Quinoa Salad $115這款三文魚藜麥沙律色香味俱全,三文魚肉質鮮嫩,配上清新可口的藜麥,以及新鮮時令蔬菜,無疑是一道健康又美味的菜式。Homemade Churros with Chocolate Sauce $80這道自家製炸糖餅外酥內soft,配上濃郁醇厚的朱古力醬,實在是百吃不厭的經典滋味。配酒之選!Clydeside $90Negroni $90 其中一款威士忌,來自Lowland,包含前中尾段的不同味道,如果想知道更多有關威士忌的資訊,可以參加店中定期舉辦的Master Class!另一款經典的雞尾酒,香氣迷人,酒體飽滿,苦甜口感恰到好處,非常適合作為餐前酒或聊天時品嚐。

Shanghainese Angel Hair $65

Salmon Quinoa Salad $115

Clydeside $90
Negroni $90

2052 views
2024-06-17
2024-06-19 382 views
🌳 「Esc」 - 天后永興街7號🕯️ 環境清靜優雅,是一處靜心養生的絕佳去處。🍳 餐廳提供多款別具特色的早餐選擇:- 「Shakshuka」($115) - 以番茄、辣椒和香料烹調而成的美味早餐- 「All day breakfast」($135) - 應有盡有的早餐拼盤- 「Brioche French」($95) - 香濃酥脆的法式吐司☕ 飲品方面也別具特色,包括濃郁順口的「抹茶鮮奶」,以及清爽怡人的「Lemonade」。💰 價位合理,在這寧靜的環境中享受一頓養生早餐,實在是一種難能可貴的體驗。🌿 「Esc」無疑是天后區內一處值得一訪的極佳選擇。
🌳 「Esc」 - 天后永興街7號

🕯️ 環境清靜優雅,是一處靜心養生的絕佳去處。

🍳 餐廳提供多款別具特色的早餐選擇:

🌿 「Esc」無疑是天后區內一處值得一訪的極佳選擇。
2024-06-19 301 views
悠閑寧靜的轉角咖啡店🍵採用兩層高及落地玻璃設計,空間感和採光度都十分充足😃餐廳提供係外地採購既精品咖啡☕️有多款Fushion主菜及甜品選擇🍮也是Pet Friendly🐶可以帶埋毛孩來打卡📸招牌菜香辣番茄焗蛋🍳有洋蔥、蕃茄、紅椒、香料等煮成🧅濃郁的醬汁,配薄餅一起吃😍有濃郁嘅蕃茄味,非常開胃🍅海蝦意大利粉充滿蕃茄香🍝味道相當不錯😙味道濃香,醬汁香甜,食落去酸酸甜甜,帶點香辣味😋西班牙油炸鬼,絕對是甜品迷的心頭好🤩蘸上肉桂砂糖,炸得金黃酥脆加上濃濃朱古力醬🍫滋味無窮😙
悠閑寧靜的轉角咖啡店🍵
採用兩層高及落地玻璃設計,
空間感和採光度都十分充足😃

餐廳提供係外地採購既精品咖啡☕️
有多款Fushion主菜及甜品選擇🍮
也是Pet Friendly🐶可以帶埋毛孩來打卡📸

招牌菜香辣番茄焗蛋🍳
有洋蔥、蕃茄、紅椒、香料等煮成🧅
濃郁的醬汁,配薄餅一起吃😍
有濃郁嘅蕃茄味,非常開胃🍅

海蝦意大利粉充滿蕃茄香🍝
味道相當不錯😙
味道濃香,醬汁香甜,
食落去酸酸甜甜,帶點香辣味😋

西班牙油炸鬼,絕對是甜品迷的心頭好🤩
蘸上肉桂砂糖,炸得金黃酥脆
加上濃濃朱古力醬🍫滋味無窮😙
  • Shakshuka
  • Spicy  Prawn  With  Linguine
  • Cafe  Mocha
  • Hot  Chocolate
2024-06-17 264 views
今日到天后做嘢,就黎呢個有落地玻璃望向街的cafe🍤Spicy Prawn With LinguineLinguine麵條煮熟後,配上辣味鮮美嘅蝦仁,形成一個辣味十足嘅組合🥰辣椒調味醬汁令整道菜帶有辣辣嘅刺激感😍同時亦帶嚟一種鮮香的香氣😌蝦仁鮮嫩多汁,與辣味醬汁融合在一起,令味道更加豐富😋😛🍝Truffle Braised Pork OrzoTruffle Braised Pork Orzo以松露燉豬肉為主😍配上Orzo小麥粒,形成一道獨特嘅美食🥰豬肉經過燉煮,肉質變得軟嫩多汁,帶嚟一種濃郁嘅豬肉香氣😋松露則散發出獨特嘅香氣,帶來一種地道而奢華的風味🥰Orzo小麥粒則具有嚼勁同口感,吸收咗豬肉同松露的風味,令整道菜更加豐富😍😍🥖Homemade Churros With Chocolate Sauce自家製嘅Churros外層酥脆,內部鬆軟😋配上濃郁嘅巧克力醬,味道更加豐富😍Churros經過炸至金黃色👍👍帶嚟一種香氣四溢嘅炸味🥰巧克力醬濃郁滑順🙈帶有濃厚的巧克力風味,與Churros完美融合😛食落去,可以感受到外層酥脆、內部鬆軟的口感,配上濃郁的巧克力醬,帶嚟一種甜蜜與滿足感😍🍵Ma

今日到天后做嘢,就黎呢個有落地玻璃望向街的cafe

🍤Spicy Prawn With Linguine

🍝Truffle Braised Pork Orzo

🍵Matcha Latte
佢呢杯係用宇治抹茶🥹全部手磨~現場咁樣打而唔係用沖劑去做😛飲落去好順滑~抹茶味都好香又唔會太甜👍好啱我飲

☕️Esc Dirty
Dirty 就用咗香滑凍奶配Expresso👍佢哋用咗巴西同埋哥倫比亞混合而成嘅咖啡豆😛味道香濃😋口感順滑👍

呢間無論係環境嘢食嘢飲我都好滿意😍仲可以帶埋狗狗過嚟添~
2024-06-13 178 views
✨ 朋友推介給我天后站ESC cafe, 佢話呢間餐廳呢頭好出名,今日難得自己經過呢頭;餐廳格局好friendly分上下兩層,樓上樓底好高座椅好寬闊,有大玻璃舒適度高。***** ***** ***** ***** ***** 牛油果海蝦沙律🥗煎成香口的海蝦口感彈牙配合非常爽脆的羅馬生菜,食材非常新鮮,仲有脆卜卜麵包條,加上green food牛油果, 營養豐富得嚟好好味😋Brioche法國🇫🇷多士🧇一上枱已經很有驚喜賣相一流,軟熟法國多士topping是脆口的焦糖杏仁,仲有雜莓開心果醬伴碟,好味到停唔到口。這個甜品同美式咖啡☕️好夾,這裏的咖啡非常香醇,好合我心意,在這個環境底下,一個非常放鬆嘅午餐。

***** ***** ***** ***** *****

牛油果海蝦沙律🥗

Brioche法國🇫🇷多士🧇

2024-06-13 245 views
近年很流行日咖夜酒咖啡店新生活方式🤩,所以今次到訪了位於天后的A.P.E Bar,全寫為A Perfect Escape,隱藏於ESC Cafe後面,環境相當有氣氛🥰,小角落位置為威士忌愛好者提供了舒適空間,盡情享受威士忌風味及精美佳餚🥂- Shanghainese Angel Hair $65感覺很像鼓油王炒麵😚,但使用了天使麵作麵底,口感滑溜很容易入口,表面以蔥油提鮮,配上流心太陽蛋🍳,很有新意的融合菜式,但味道偏鹹🤔- Shakshuka $115北非蛋是中東菜式,酸甜開胃番茄🍅作左基礎,配上加上火箭菜、芝士🧀及半熟蛋🍳,醬汁香辣惹味,配上香脆薄餅🫓,口感豐富濃郁😆- Ovenbaked Apple Crumble with Caramel Sauce $80酸甜蘋果粒🍎配上香酥脆粒,口感特別,加上雲呢拿草醬,更能帶出蘋果清甜香味🤣- Smoky Boulevardier $90威士忌帶有濃郁煙熏香味🥃,甜中微微滲出苦澀,有層次得來容易入口😉- Kavalan Port Cask $60酒精濃度高達60多度,但口感醇厚滑順😚,帶有少量甘甜回甘😗餐廳環境舒適靜謐,裝潢設計充滿型格時

- Shanghainese Angel Hair $65

- Shakshuka $115

- Smoky Boulevardier $90

- Kavalan Port Cask $60
酒精濃度高達60多度,但口感醇厚滑順😚,帶有少量甘甜回甘😗

餐廳環境舒適靜謐,裝潢設計充滿型格時尚感,很建議大家可以與朋友這麼放鬆心情❤️
天后工業風咖啡廳擁有挑高樓底,空間感十足,而且上下層採用落地玻璃窗設計,環境開揚又寫意!!而且提供超快速免費Wi-Fi,非常適合下午時間辦公或溫習!! ☀️🏙️- Brioche French Toast HK$90 🍞🍳超人氣法式多士!!厚實麵包完全吸滿濃郁蛋漿,外層煎至香脆,搭配蛋香布丁及香脆焦糖,非常香甜美味!!內餡口感輕盈綿密!!開心果醬充滿果仁香氣,口感滑順,配搭香甜多士一流!!- Matcha Tonic HK$60 🍵🍸清新又濃郁!!香濃甘甜抹茶,加入微甜梳打水突顯茶甘香,同時帶來清爽口感,非常適合炎炎夏天!!
Brioche French Toast

Matcha Tonic

- Matcha Tonic HK$60 🍵🍸
$150 (Tea)
Brioche French Toast
Matcha Tonic