2019-09-23 277 views
我地一行八人去食飯老闆娘好好客 好好招呼啲野食都好好味👍🏼👍🏼👍🏼食左個墨汁帶子飯、仲有煙三文魚意粉、小食盤同士多啤梨窩夫,好好味!仲有啲野飲,杯杯都好fresh成餐飯食得好開心 感覺好有人情味係多人嘅時候鋪頭會迫少少
我地一行八人去食飯
老闆娘好好客 好好招呼
啲野食都好好味👍🏼👍🏼👍🏼
仲有啲野飲,杯杯都好fresh
成餐飯食得好開心 感覺好有人情味
係多人嘅時候鋪頭會迫少少
2019-09-17 185 views
我哋一行六人去食 生日飯, 老闆娘超熱情好客, 個餐本無薯角,要薯角 有薯角 ,我們打算來吃主食和窩夫, 但窩夫售完即止所以 沒有供應, 我們棋差一著冇預留到,初時我們也很失望。 不過後來老闆娘說 仲有最後一份量, 喜出望外。 薄pizza很好吃, 飲了老闆娘推介的陳皮 飲品,幾甘香幾好。 仲幫我哋無限refill花茶。 他們嘗試推出很多新菜色。 記得我以前吃過一次 是沒有主食的,只有飲和甜品。 現在多元化那麼多,下次可能會選擇 再來試其他。
2019-08-19
Dinner
Celebration
Birthday
  • 香蕉朱古力窩夫
2019-08-29 215 views
啲野食好好味...尤其係有機的大啡茹同卡邦尼煙肉意粉!!同fd經過泥間居盧入泥食係因為泥到有好多手工啤,多種口味葛coffee,mocha,冰搖茶。同埋見到啲食物賣相好好,極力推介!中意飲酒葛真心要試下佢啲手工啤/咖啡酒
  • 水牛城雞翼
  • 香蕉朱古力窩夫
  • 玫瑰拿鐵
2019-08-10 264 views
一間位置比較隔涉嘅餐廳,環境比較安靜,適合小人數嘅聚會。食物方面,Pizza博得來口感比較煙人而且亦都比較足料,值得一試。甜品方面,叫咗個紫薯窩夫,但紫薯唔太突出。飲品方面,主打手工啤,有多款手工啤可以選擇。
一間位置比較隔涉嘅餐廳,環境比較安靜,適合小人數嘅聚會。

甜品方面,叫咗個紫薯窩夫,但紫薯唔太突出。

飲品方面,主打手工啤,有多款手工啤可以選擇。

2019-01-12 1460 views
朋友推薦試食哩間cafe,事前我無睇相,黎到見到環境裝潢幾特別,幾意外不過驚喜的。服務幾好,幾熱心介紹啤酒同食物,可惜我地唔飲啤酒(雖然我聽完幾有興趣)帶子蘆筍沙律🥗帶子有三粒我地三個岩岩好夠分,但蘆筍得一條就⋯⋯ 黑醋汁幾好味,如果多兩條蘆筍就好D啦😆本身想試水牛城雞翼,不過無所以店員推薦芝麻雞翼,不過味道還好,唔夠香亦不算很脆,朋友A話有點油但我同朋友B又覺得OK👌🏻焗薯皮很普通,味道不濃。海鮮Pizza 醬汁不錯,很喜歡它的餅底邊邊😋 不過海鮮得兩隻蝦兩隻青口,然後朋友A很不幸地食果兩塊都係無海鮮的🤣有兩款菇,意粉偏硬身但我地幾喜歡😆紫薯士多啤梨窩夫,落單即整要等15分鐘。朋友A覺得窩夫內含紫薯有點似雞蛋仔,趁熱食又不錯😋總括來說,環境和服務不錯,食物都👌🏻店員見枱面已放了三碟無咩位放野,同我地講同廚房講暫時唔出食物住,幾貼心👍🏻

焗薯皮很普通,味道不濃。

有兩款菇,意粉偏硬身但我地幾喜歡😆

總括來說,環境和服務不錯,食物都👌🏻
2019-01-11
2019-01-04 891 views
上網搵到呢間比佢個草莓窩夫吸引左,就約埋家姐一齊黎味嚐下,睇住地圖都行左一陣搵左一陣,唔算易搵,黎到有一刻都唔想入黎但畢竟搵得甘辛苦就試下啦,但佢個草莓窩夫都真係唔錯嘅,其他就一般啦 仲叫左杯oero 沙冰,好淡無味
  • 士多啤梨窩夫
2018-12-19 941 views
今次來這家餐廳叫居廬名字相當有文化氣色位於太子的舊街道上門外擺放了兩張餐檯面向大街是歐洲咖啡店的模式然而我們選了室內的座位其實室內都只有幾張椅桌是間小店店員是個穿鬆身旗袍的太太店員不多其實都無需多地方小人手少就慢慢做有時倒時挺欣賞這種餐廳我們點了蒜香三文魚蜆肉天使珍寶帶子意大利飯水牛城雞翼士多啤梨窩夫窩夫好大份絕對要share賣相好之餘窩夫底夠熱又外脆內軟三文魚天使面份量不多但很足料每一口都有吃到蜆肉雞翼相對普通意大利飯有點太濕可以再收多少少水全部菜式都滿意但要有心理準備等候時間長一點如果想過個悠閒下午是不錯的選擇
今次來這家餐廳叫居廬

全部菜式都滿意
但要有心理準備等候時間長一點
如果想過個悠閒下午是不錯的選擇
2018-12-10 814 views
收工到太子拎西裝,順路約朋友喺附近食晚餐。由地鐵站出口離開,沿路有大大小小嘅餐廳,見時間尚早,想揾間有情調同未食過嘅餐廳。不知不覺就走到界限街,開初比串燒店嘅香氣吸引,再發現隔離有間裝修特色嘅cafe,又似酒吧7:30去到餐廳內已經滿坐,只剩返一張餐廳外路邊嘅枱,雖然路邊都有唔少車行過,街景唔係靚,但配埋枱上嘅蠟燭同聖誕裝修,又別有一番風味食物款式都幾多,主菜價錢偏貴($108-268),意粉同意大利飯約$100。餐廳侍應見我地揀唔到食咩咁,就主動嚟介紹:風乾火腿芝士拼盤,但我地都唔太好芝士就冇叫到最後要咗一個主食+意大利飯+窩夫等咗半個鐘,仲於有等一道菜食……要$128嘅黑毛豬,竟然size只有比手掌大少少切成一條條,驟眼睇好似豬頸肉!入口幾香肉味同香草調味,帶少許筋位有嚼勁。但肥膏位都唔少,食多三四件已經覺得油膩,份量少而且只配咗沙律菜(薯條/蓉都冇),應該要放喺小食個頁……一般主菜嘅黑毛豬應該係豬扒加薯菜,點知係「黑毛豬頸肉」食完「前菜豬頸肉」之後,再等半個鐘仲未上意粉,忍唔住叫侍應入廚房跟下先上意粉。煙三文魚卷成花狀,配埋隔離嘅綠葉,外觀幾精緻三文魚入口鹹香,口感厚實,約有3-

最後要咗一個主食+意大利飯+窩夫
黑毛豬

蒜香三文魚蜆肉天使麵

三文魚入口鹹香,口感厚實,約有3-4塊。到意粉就太令人失望,原來蒜香係原片蒜頭略略爆香後一齊煮,完全散發唔到蒜頭嘅香味。忌廉汁淡而無味(只有好淡嘅奶味),而且質感太稀,汁掛唔上意粉同蜆肉。意粉同蜆肉幾乎冇味,似沖過水咁
太失望喇!份量又少,逼住再叫一份意大利飯

意式珍寶帶子意大利飯

為避免重蹈覆轍,就後加意式帶子意大利飯,感覺應該「有味」啲。意大利飯果然冇令人失望,賣相吸引,味道都比較好。帶子粒粒煎到微香,咬落去口感似帶子刺身,鮮甜有咬口但唔會韌
意式醬汁就係番茄汁,味道偏甜冇酸味,幾開胃。略嫌意大利米口感比較硬,有少許食生米嘅感覺。不過整體算唔錯,係全餐最好食嘅嘢

士多啤梨窩夫

最後到期待已久嘅窩夫!由7點半入坐,到上窩夫已經差唔多9點幾
窩夫有4大件,每件都非常厚實,上層表面焗得香脆,有微微焦香。窩夫口感竟然有啲似中式馬拉糕,我地食咗兩件已經好飽肚
士多啤梨估唔到唔酸,而且好香果味。雪糕就普通入貨質素,整體驚喜不大。
用咗差唔多2個鐘食,但當晚其實得3-4枱客,上菜都咁耐真係有啲過份
食物質素中下,份量少而且價錢偏貴,兩個人食咗$4xx,性價比低
2018-12-06 639 views
今日行過太子見到呢間cafe,兩年前食過一次,印象幾好,所以再嚟回味一次第一個係黑毛豬,一上枱聞到好香,食落比平時嘅豬扒有咬口,唔會好腍,口感似豬頸肉,個味有d似麥當勞嘅豬柳。唔好睇呢份野咁細份,呢個並唔係小食,係主菜嚟,得嗰幾舊,食完好似冇食過咁,重要128蚊,冇諗過食完主菜好似冇食過嘢咁🤐🤐第二樣係意大利飯,同平時食開嘅意大利飯相比,呢個飯比較濕,意大利飯入面有d洋蔥同三色椒,食落口有d咬口,帶子煎得幾香。但成個飯份量好少,一個女士食完都唔會夠飽。見到前面兩樣嘢都咁細份,即刻落多個天使麵,食完頭兩樣都冇乜飽肚感。呢個天使麵,除咗煙三文魚之外,成碟麵都好淡,淡到冇乜味。份量亦都係好少,食咗幾啖就食完🤐🤐最後食埋個甜品就完。窩夫質素比較好少少,外脆內軟,士多啤梨酸酸地但好香,窩夫就咁食有d苦苦地,要撈埋雪糕食先ok。成餐飯食咗兩個幾鐘,等嘢食等好耐。食轉上網睇先知轉咗手。份量少,價錢貴,性價比極低,唔會再有第二次👎🏼👎🏼
黑毛豬

意式帶子意大利飯

煙三文魚蜆肉天使麵

2018-12-05
2018-11-28 230 views
意想不到的手工啤,之前聽得多,但一直未有嘗過。我先叫了一個「廚神」Kitchen GOD. 非常易入口,完全不似啤酒的真正啤洒。一般的大牌字都有的gep味。手工啤完全没有。當然吃的也很好,最讚是個八吋Pizza,超薄皮,新鲜的材了十分好味。還有D想不到香腸,絕都不一般。
。還有D想不到香腸,絕都不一般。
2018-11-26
2018-11-20 252 views
今日去居廬食lunch因為見冇乜人唔使等位。入到去覺得間鋪頭都幾細,如果多人嘅時候應該都幾迫。嗌咗一個set lunch: 三文魚意粉再加一杯芒果熱情果茶。芒果熱情果茶味道唔算太甜,飲落好香芒果味,酸酸甜甜幾開胃。而朋友分別都叫咗一個set lunch同沙律。不過唔知係咪因為鋪頭得兩個人嘅關係,食物都係分批咁上,好難等齊一齊食。等到我兩個朋友都食完我個意粉仲未到,等左差唔多45分鐘店員同我講話原來冇晒三文魚,其實係唔係應該早啲同我講而唔係等到45分鐘之後先發現冇呢?不過店員態度好好仲係咁講對唔住,結果我就轉左食卡邦尼意粉。意粉份量非常之少,對一個女仔來講可能都未必會飽,我就食咗五淡左右已經食完啦!不過味道就唔錯嘅,有好多煙肉同埋忌廉幾creamy,芝士味幾濃。其實撇除等食物嘅時間整體來講,都算係一個唔錯嘅體驗!

其實撇除等食物嘅時間整體來講,都算係一個唔錯嘅體驗!
2018-11-05 269 views
晚上和老公來了一間古式嘅餐廳,入左去,點了非常鮮味的凍蝦,德國腸配老闆娘細心介紹嘅手工啤酒。再來一個士多啤梨紫薯窩夫,無論味道,賣相一流! 食物新鮮美味,謝謝老闆娘誠意嘅款待!下次再來:D
2018-11-05
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 紫薯草莓鬆餅
2018-10-13 419 views
My bro and I found this cafe . Although the cafe isn’t big, the ambience is nice. The staff are helpful, cheerful and approachable. We ordered strawberry purple sweet potato waffle, rose latte and Pauwel Kwak beer. The latte tasted great. The waffle was absolutely delicious. My brother really enjoyed the beer! He said it’s one of best he’s had. We were only there for tea time, but their dinner menu looks good. Will definitely come back for dinner. 😋😋😍
Strabwerry  Purple  Potato  Waffle
Rose  Latte
2018-10-13
Tea
Rose  Latte
2018-09-13 586 views
超有格調的 cafe,咁啱經過呢頭,而且又肚餓見到有這間小店,就入去食個Tea。食物種類都算很多選擇,而且又有甜品。叫左一個牛角飽配沙律,另外一個叫左 all day 😁😁。飲料叫左一個黑牛同埋熱朱古力。
食物種類都算很多選擇,而且又有甜品

2018-09-11
$110 (Tea)
2018-07-22 637 views
一間好有誠意又好味的小店👍和朋友聚舊食晚飯飲酒,一樂也!店子雖小,但頭盤,主菜,甜品,包括飲料都勁得😋😋😋飲完手工啤酒,咸咸地有海鹽西抽味,好特別👍再來紅莓凍茶.....紅莓味濃又不太甜,剛剛好因為幾個女仔食不到太多野,當晚頭盤凍蝦,蝦有蒜味海鹽味,帶出蝦的鮮甜,勁得👍再來雜錦凍盤送酒一流主菜牛仔骨,嫩滑有牛味,因太好味,忘記影相,幾個女仔一下子食完了😋😋😋甜品當然要食主打窩夫,我地揀左士多啤梨配薄河雲呢拿雪糕,賣相未食已好滿足餐牌上見有意粉薄餅都未食,因太飽了下次一定再來!
一間好有誠意又好味的小店👍
和朋友聚舊食晚飯飲酒,一樂也!
店子雖小,但頭盤,主菜,甜品,包括飲料都勁得😋😋😋
因為幾個女仔食不到太多野,
當晚頭盤凍蝦,蝦有蒜味海鹽味,帶出蝦的鮮甜,勁得👍
再來雜錦凍盤送酒一流
餐牌上見有意粉薄餅都未食,因太飽了
下次一定再來!

• 士多啤梨鬆餅