7月18日星期日,我和父母到中環的珺吃午餐。珺是東方素的分餐廳。與東方素不同,珺是純素餐廳,而且定價較高。有中菜之餘,也有西式餐點。餐廳佔用全層,地方不算小。離開時才仔細打量門面。櫃台上有六瓶無酒精香檳。每一款我都想喝。步出升降機,右面有一個小空間,可以讓四人一組客人用餐。另有一個房間,可供客人私人聚餐。左邊是較大的用餐區。這邊的餐桌大多靠窗邊。窗下有沙發椅,對面則是低靠背椅。一排的大窗戶讓餐廳能足夠採光。空間感亦較大。餐廳中間是廚房。廚房後面有洗手間。女洗手間內有三個厠格,但空間狹窄。我們點了二人商務套餐,$398。另加一個湯品。食物份量多,我們三人都吃得很飽。餐廳並不是傳統中菜館,所以客人不一定要點中國茶。店員可以提供免費的水。我們想喝茶,於是便各自點了茶。爸爸要鐵觀音,我要玫瑰,媽媽要荔枝茶。以每位$15計算。每人一個茶壼,並可以續壼。鐵觀音和玫瑰的味道都濃。荔枝味則淡,只隱約聞到荔枝香味。所以,媽媽添加鐵觀音或玫瑰到杯子內,混合荔枝來喝。此套餐的前菜有萵筍絲雲耳配XO醬或牛油果沙律。前者辣,我便選了兩客牛油果沙律。看起來份量很多,其實被那器皿設計騙了。裝食物的空間只有球形器皿上

7月18日星期日,我和父母到中環的珺吃午餐。

珺是東方素的分餐廳。
與東方素不同,珺是純素餐廳,而且定價較高。
有中菜之餘,也有西式餐點。

餐廳佔用全層,地方不算小。

離開時才仔細打量門面。
櫃台上有六瓶無酒精香檳。
每一款我都想喝。

步出升降機,右面有一個小空間,可以讓四人一組客人用餐。

另有一個房間,可供客人私人聚餐。

左邊是較大的用餐區。

這邊的餐桌大多靠窗邊。
窗下有沙發椅,對面則是低靠背椅。
一排的大窗戶讓餐廳能足夠採光。
空間感亦較大。

餐廳中間是廚房。
廚房後面有洗手間。
女洗手間內有三個厠格,但空間狹窄。

我們點了二人商務套餐,$398。
另加一個湯品。
食物份量多,我們三人都吃得很飽。

餐廳並不是傳統中菜館,所以客人不一定要點中國茶。
店員可以提供免費的水。
我們想喝茶,於是便各自點了茶。

鐵觀音

爸爸要鐵觀音,我要玫瑰,媽媽要荔枝茶。
以每位$15計算。
每人一個茶壼,並可以續壼。

玫瑰茶

鐵觀音和玫瑰的味道都濃。

荔枝茶

荔枝味則淡,只隱約聞到荔枝香味。
所以,媽媽添加鐵觀音或玫瑰到杯子內,混合荔枝來喝。

牛油果沙律

此套餐的前菜有萵筍絲雲耳配XO醬或牛油果沙律。
前者辣,我便選了兩客牛油果沙律。

看起來份量很多,其實被那器皿設計騙了。
裝食物的空間只有球形器皿上半部份。
也幸好份量不多才能吃得完。

牛油果沙律

牛油果軟滑鮮味。
沙律菜看起來很新鮮。
我猜沙律醬汁是千島醬,甜味會比較多。
媽媽喜歡這醬汁。

桃膠雪耳粟米豆腐湯

湯品也有兩款選擇。
分別是桃膠雪耳粟米豆腐湯和白甘筍紅菜頭椰汁湯。
兩款湯我們都選了。
額外點了一客雞油菌竹笙素翅(碗),$68。

我們選了各自的湯,然後嚐一點別人的湯。
爸爸要桃膠雪耳粟米豆腐湯。
味道清甜。

白甘筍紅菜頭椰汁湯

我選了白甘筍紅菜頭椰汁湯。

表面有兩片麵包。
略脆的口感。

湯的味道甜。
椰汁味不會太突出,或許紅菜頭的味道比椰汁更濃烈。
兩者融合起來感覺搭配。
質感不會太稠厚。

雞油菌竹笙素翅(碗)

媽媽要雞油菌竹笙素翅。

跟往常喝到的素翅不同。
這裡有雞油菌,多了菌類濃郁芳香的味道。
那味道不會一吞進喉嚨裡便消失。
還會縈繞在口腔中一陣子。
加深我們對湯的味道的記憶。

主菜有八款,可以任選三款。
我們選了玫瑰叉燒、法式芥末蛋黃醬素蝦和雪裡紅新肉絲炆米。

玫瑰叉燒

玫瑰叉燒是這裡的招牌菜式。
本身我對叉燒的喜好不大。
所以,這裡的叉燒沒有給我特別的好感。
味道有點甜,就是我不喜愛叉燒的原因。

法式芥末蛋黃醬素蝦

這道法式芥末蛋黃醬素蝦,素蝦外層的粉漿不厚。
不會炸得十分焦脆。

咬開薄薄的脆皮外層,素蝦是爽滑的口感。
本身已沒有令人飽膩的感覺。
再沾上法式芥末蛋黃醬,微微刺激著味覺和嗅覺,誘發我們的食慾。

雪裡紅新肉絲炆米

雪裡紅新肉絲炆米。
是較普通的一道主菜。
那並不代表味道不好。
新肉絲處理得不錯,我們嚐不到原本那怪怪的味道。

另外,此套餐可讓客人多加$30要一客甜品
共有四款甜品
沒有限制點甜品的數量。
我們點了脆皮燕麥奶和生磨蓮子露。

脆皮燕麥奶是推介甜品
而且,很少吃到純素的炸奶。
我早已想好要點了。

脆皮燕麥奶

外層的米粒炸得十分脆。
那粗糙的表面讓我們冒著因燥熱而弄傷口腔的風險。
裡面的燕麥奶帶有少少甜味。
液體燕麥奶變成固體,密度變多了,就像濃縮了的燕麥奶,感覺會變得飽膩。

脆皮燕麥奶

廚師心思細密,甜品搭配水果和芒果醬。
炸奶沾上香甜鮮味的芒果醬便減去一點點飽膩感。
水果的酸甜味能解膩。

生磨蓮子露

這生磨蓮子露給我們驚喜。
我是第一次吃蓮子露。
想不到是那麼清甜。
比合桃糊稀一點。
沒有那麼膩。

生磨蓮子露

稠厚的感覺剛好。
口感很綿密。

除此以外,亦可多加$20要咖啡一杯。
這要留待下一次才可以品嚐了。
2021-07-18
$209 (Lunch)
鐵觀音
玫瑰茶
白甘筍紅菜頭椰汁湯
雞油菌竹笙素翅(碗)
雪裡紅新肉絲炆米
  • 雞油菌竹笙素翅
平時外出吃飯總是離不開大魚大肉‼️ 這次多得朋友的介紹,品嚐了一餐既精緻又美味的素食‼️🥦🥒🌽🥕🥔 ▫️❥$𝟭𝟮𝟴 雞頭米雙色淮山配青汁🍽️ 腐皮和紫菜包著粉嫩的淮山‼️👅 餐廳用了青汁作醬汁,椰菜花作伴碟,想不到素食的賣相擺盤都可以如此精美‼️💛✨▫️❥$𝟭𝟰𝟴 君子炒飯🥢 餐廳的招牌菜之一,材料有栗米、蘆筍、鮮百合、果仁等等,很豐富‼️😋 飯粒炒得乾爽粒粒分明👍🏻 而且還加了黑松露,每口都充滿了松露香,很美味‼️😍 ▫️❥$𝟵𝟴 黑虎掌燉雞油菌燉湯🥣 用小茶壺裝著燉湯,感覺很日式‼️🎐 黑虎掌菌和雞油菌的營養價值高🍄 燉湯很清甜,可以聞到2者間香氣濃郁的氣味‼️😋 喝完湯還可以吃了小茶壺中的黑虎掌菌和雞油菌,一點都沒浪費掉喔‼️👅▫️ ❥$𝟭𝟭𝟴 玫瑰叉燒🌹乍看之下真的好像叉燒😜 店員告知是用麵筋製成‼️ 周邊的部分有燶邊效果、吃著爽脆👍🏻 中間仍然是麵筋扎實Q彈的口感,配上甜甜的醬汁還帶有玫瑰香,好吃‼️😻▫️❥$𝟵𝟴 水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬🥢 水晶粉和素翅都較爽口,拌上香濃的芝麻柚子醬既清爽又開胃的前菜‼️👅▫️❥$𝟲𝟴 純素朱古力蛋糕🥧 雖然是純素製成但味道竟然跟真的朱古力蛋糕無異😍 濃濃的朱古力香很好吃‼️👍

▫️
❥$𝟲𝟴 純素朱古力蛋糕🥧 雖然是純素製成但味道竟然跟真的朱古力蛋糕無異😍 濃濃的朱古力香很好吃‼️👍🏻 在很有飽足感的情況下還堅持把它吃完‼️🤤

▫️
❥$𝟲𝟴 生磨蓮子露🥣 蓮子磨成蓉,喝著很順滑濃稠‼️👏🏻 裡面還加了整粒的蓮子,增加了口感而且不會過甜,同行的朋友很喜歡‼️💛

• 玫瑰叉燒
  • 君子炒飯
  • 水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬
2021-07-18 1782 views
好耐冇食過素食啦!今日就黎到朋友介紹嘅中環呢間精緻嘅素食餐廳試吓先!荔枝茶 $15/位淡淡荔枝味,茶味唔會太濃。𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚏𝚘𝚛 𝚃𝚠𝚘 二人商務套餐 $398萵筍絲雲耳配XO醬萵筍絲好爽口,個醬食落有啲酸酸地,幾開胃牛油果沙律個沙律加咗日式芝麻醬,我平時食沙律都好鍾意落呢個醬,又香又好味,啲菜同牛油果都好新鮮白甘筍紅菜頭椰子湯呢個食落好重紅菜頭嘅味道,紅菜頭係superfood,有抗氧化嘅功效,加埋椰子飲落好creamy.桃膠雪耳粟米豆腐湯呢個食落係粟米羹嘅味道,好少見會落桃膠,感覺幾得意玫瑰叉燒呢個一上枱真係勁似叉燒,個玫瑰醬好好味,叉燒色澤好靚,仲要有燶邊,真叉燒都未必做到咁嘅效果呀法式芥末蛋黃醬素蝦呢個係我成餐飯嘅最愛,個蝦肉係用蒟蒻做嘅,食落煙煙韌韌,個炸粉又唔會厚,配埋個芥末蛋黃醬好夾法式紅汁意大利飯呢個意大利飯都整得幾濕下,啲飯咬落去都有啲質感,食落有淡淡嘅牛油味甜品 :+$30 脆皮燕麥奶食落外脆內軟,配埋個芒果醬酸酸地,好味+$30 生磨蓮子露食落好滑,啖啖蓮子味好香我鍾意呢度地點方便,環境幾清靜,員工又有禮。有機會會再返嚟食!
好耐冇食過素食啦!
今日就黎到朋友介紹嘅中環呢間精緻嘅素食餐廳試吓先!

荔枝茶 $15/位
淡淡荔枝味,茶味唔會太濃。

𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚏𝚘𝚛 𝚃𝚠𝚘 二人商務套餐 $398
萵筍絲雲耳配XO醬
萵筍絲好爽口,個醬食落有啲酸酸地,幾開胃

白甘筍紅菜頭椰子湯

桃膠雪耳粟米豆腐湯
呢個食落係粟米羹嘅味道,好少見會落桃膠,感覺幾得意

法式紅汁意大利飯

甜品 :
+$30 脆皮燕麥奶
食落外脆內軟,配埋個芒果醬酸酸地,好味

+$30 生磨蓮子露
食落好滑,啖啖蓮子味好香

• 玫瑰叉燒
  • 脆皮燕麥奶
  • 法式芥末蛋黃醬素蝦
  • 白甘筍紅菜頭椰子湯
2021-07-04 1942 views
我見好耐冇同隻佬食素,今日 Green Monday,訂左間新派素食試下佢既晚餐,地點好方便,係蘭桂芳頭,地鐵站出去都唔駛5分鐘就到。上到去店面好靚,原來都幾多人食素,應該都真係唔錯 ~我地坐底之後,侍應姐姐打開個小食盤仔俾我地食花生,就叫我地慢慢睇下食乜,嘩 ~ 都好多食野。我地叫左呢個係黑虎掌燉雞油菌湯,佢上菜黎我同隻佬諗緊咩黎,好可愛 ! 用個紫紗茶壺上,我仲以為係茶黎招呼我地。隻佬倒落隻杯道,果陣香味好正 ~ 好中式既老火湯,再入口 !! 嘩 ~ 果陣甜味好正 ~ 素湯都可以咁,好正 !前菜我地叫左個海葡萄萵荀絲配XO醬,呢個海葡萄好得意,一路係個口爆,好似蟹籽。我地覺得萵荀絲唔夠,哈哈 ~ 反而個海葡萄太多。佢地個自家制XO醬好正,但隻佬覺得太搶味,我就覺得岩岩好,辣辣地好惹味。隻佬話要食白蘆荀,所以我地叫左呢個雙色蘆筍,其實係白蘆荀+青蘆荀同鮮百合炒素魚翅,整個都好健康既感覺,整體都好鮮甜。其實我食素鍾意食原體,但就係對素叉燒有迷愛 ! 因為冇乜邊間做到好食,呢間唔錯,佢都係豆皮整成,佢仲有燶邊,呢個好重要,但個叉燒醬每間都有個假味,呢度果個假味係好少,唔錯 ! 我最鍾意佢
上到去店面好靚,原來都幾多人食素,應該都真係唔錯 ~

整體都好鮮甜。

我最鍾意佢有個邊位仲做到好脆,所以佢呢間係瘦叉,哈哈 !
再黎就係我地今晚既主食,XO醬野菌炆新竹米粉,呢個又係大愛,菌好多,個XO醬都真係好惹味,個米粉唔會過淋,仲係好爽口,
亦唔會過硬,岩岩好。

食埋個甜品,完美今晚晚餐,我地叫左個特別既生磨蓮子露,同純素朱古力芝士蛋糕。
個蓮子露都真係好特別,其實我係出面餐廳都冇見過... 可能係我食中式甜品太少,佢個質地好似蓮蓉,但其實我唔食實體蓮子,
所以呢個甜品俾隻佬笑我... 哈 ! 但好味呀 ~ 做咩啫 !!
2021-06-28
2021-06-29 1780 views
近年愈來愈多人找素,素食餐廳都愈開愈多,唔再局限傳統中式素食。今日就由素食朋友帶路,去中環一間精緻嘅中法fusion素菜餐廳,全部菜式都以精緻賣相登場,吸引度大增!黑金竹炭豆腐配法式紫椰菜 $118黑色的外皮因為加入了竹炭,每一塊都抹上少許沙律醬及食用花,切開一半看到雪白的豆腐,豆味香又滑溜,一口咬下會聽到代表香脆的「咔咔聲」,但沒有油膩感,清甜的紫椰菜能踢走熱氣。香脆意大利夜明珠配繡球菌青汁 $128曾經喺意大利食過平民小食炸risotto波波,估唔到呢度都有素菜版。炸到金黃色嘅risotto波波外皮酥脆,內裡係意大利同粟米粒,如果口感再煙韌少少就perfect,伴碟的雪耳爽口好味,加上有微辣土菠菜青豆花椒汁,微辣增添香氣。玫瑰叉燒 $118驚喜之作!一上枱已經玫瑰露香撲鼻,賣相色澤都好像真,仲有花瓣伴碟好精緻,趁熱夾一舊,一咬落去,竟然食到半肥瘦叉燒嘅口感!!!有鬆軟有結實,唔會成舊死實實,仲燒到有燶邊,火喉控制得好好,對於好耐冇食過真叉燒嘅我嚟講,好感動🥲 蜜汁濃而不膩,剛好附係叉燒表面又唔會過黏,啖啖玫瑰露香,即刻想加個「靚仔」送飯番茄牛油果素蟹肉千層 $108番茄的外表,裡面

黑金竹炭豆腐配法式紫椰菜 $118

香脆意大利夜明珠配繡球菌青汁 $128

玫瑰叉燒 $118

番茄牛油果素蟹肉千層

番茄牛油果素蟹肉千層
番茄牛油果素蟹肉千層 $108
番茄的外表,裡面係滿滿番茄粒同牛油果粒,好fresh!

生磨蓮子露 $68
甜品生磨蓮子露有蓮子香,口感濃稠又順滑,唔太甜食得出真材實料,滿足!

黃金脆皮燕麥奶 $68
外皮炸至金黃色,口感香脆,甜甜的奶香令人滿足。

餐廳環境舒服,又唔會太嘈,加上店員態度都好nice,一定會再嚟幫襯。
  • 脆皮燕麥奶
2021-09-11 0 views
中環威靈頓廣場😝幾可亂真嘅精緻純素午餐🥬💁‍♀️商務二人午餐$398💁‍♀️包2個前菜、2個湯、3個主菜😚甜品同咖啡就要加錢🤓呢度嘅座位都幾舒服,可以同朋友嚟傾下計。雲耳蓮藕BB酸辣汁🌶處理認真,連個碟都係冰凍嘅🧊材料上乘,蓮藕BB好Cute😝蓮藕入哂酸辣汁嘅味好醒神。華爾道夫沙律🥬呢個沙律好清新冰凍💁‍♀️核桃香脆、蘋果清甜。野姜甘筍湯🥕西式嘅擺盤,但有中式嘅味道💁‍♀️薑味非常香濃,但係係西湯嘅口感,好得意架。百合洋薏米素湯呢個湯有少少似碗仔翅味但無咁杰😝菇同洋薏米味道清清地,令到心情好平和。玫瑰叉燒🤓呢個好似幾乎每一枱都有叫💁‍♀️因為真係扮得好似好靚😝食落微焦脆,表面滿佈香甜嘅味道,內裡都好入味,不過都食得出麵筋味道。椒鹽風沙素獅子球🦁椒鹽風沙非常香口,亦有微微辣味💁‍♀️咬落一啲都唔似素食🤓澳洲小甘筍白汁意大利飯呢個飯椰汁味香濃,但一定都唔膩🥥加埋小甘筍,味道非常清新😝生磨蓮子露(+$30)蓮子露香甜,唔會好滯,飯後都仲食得落😊
中環威靈頓廣場😝幾可亂真嘅精緻純素午餐🥬💁‍♀️

雲耳蓮藕BB酸辣汁🌶

華爾道夫沙律🥬
呢個沙律好清新冰凍💁‍♀️核桃香脆、蘋果清甜。

野姜甘筍湯🥕

百合洋薏米素湯

玫瑰叉燒🤓

椒鹽風沙素獅子球🦁
椒鹽風沙非常香口,亦有微微辣味💁‍♀️咬落一啲都唔似素食🤓

澳洲小甘筍白汁意大利飯
呢個飯椰汁味香濃,但一定都唔膩🥥加埋小甘筍,味道非常清新😝

生磨蓮子露(+$30)
蓮子露香甜,唔會好滯,飯後都仲食得落😊
2021-08-21 92 views
近年我同朋友都多了食素菜...主要原因是菜式有所突破💥💥...賣相吸引之餘,味道也很好...收工入到店內,已經坐🈵️八成人...秘制酸辣湯🍲,大量雜菌作配料,每一啖都好有咬口。至於酸辣度就只是一般而已,如果能夠選擇辣度就更好了。玫瑰叉燒🌹,外型像真度很高,用麵筋做成的仿叉燒,口感煙靭軟熟,叉燒汁的味道很香甜。桂花柚子猴頭菇🍄,外型好像咕嚕肉,味道酸酸甜甜,猴頭菇的口感好像梅頭肉。XO醬野菌炆新竹米粉,米粉做得乾身爽口又夠辣,大量菇菌、椰菜作配料。香脆意大利夜明珠配繡球菌青汁,飯球的外層是炸過,口感像飯焦,切開裏面是可口的有味飯。伴碟的有爽口白木耳。整體來說,這店的餸菜味道清淡,健康少鹽,相反飯麵類的味道較濃烈。
近年我同朋友都多了食素菜...
主要原因是菜式有所突破💥💥...
賣相吸引之餘,味道也很好...
收工入到店內,已經坐🈵️八成人...

2021-08-16 53 views
一個月總有一兩日想食下素✌🏻 今次平日黎左位於中環既珺素 ~ book左7:30pm 黎到既時候都仲有位剩 唔算full 😄 叫左個至尊猴頭菇 ~ 聽講都係招牌菜😋 軟淋淋既猴頭菇配上脆卜卜既花生係面 有口感得黎賣相都好好 👅緊係唔少得佢既招牌菜之一:玫瑰叉燒 😋😋😋個賣相真係同真叉燒無分別😂😂 食落都好重叉燒個種燒烤味 ~ 材料好似係腐皮黎 口感當然無肉咁好食 但佢都幾chewy ✌🏻🤣 味道搭救 ! XO醬野菌炒新竹米粉😍👍🏻好濃郁既XO醬😌😌 米粉炒到岩岩好 ~ 好爽身 唔會痴埋一嚿! 風雲水煮珍菌薈 ~ 個湯底同你係出面食水煮係一模一樣🥳 只係料全部都係素~ 入面仲有薯粉🤣 頭腐同菇都好味~ 好滿足😃 Overall 環境都幾舒服 野食質素都唔錯 茶都好飲哈哈 ~ 下次想食素都會再返黎🤪🤪
一個月總有一兩日想食下素✌🏻

XO醬野菌炒新竹米粉😍👍🏻

風雲水煮珍菌薈 ~

2021-08-16 100 views
Afternoon tea 係隱藏menu,需要自行提前喺電話book或者OpenRice book既時候mark remarks。.餐廳當日唔算人多,環境唔錯,被安排坐了近花牆既位置,打卡唔錯!afternoon tea有個甜品可以自選,但同朋友一齊揀左朱古力蛋糕後,waitress 回覆話係無既,得返青檸蛋糕。由於不太鍾意青檸蛋糕,再三問有無額外選擇,waitress都願意再問廚房,結果成功獲得哈密瓜一口Sobert。.食物全部都十分好味,非常有特色,CP值又高,HK$268/2位加一,但真係可以媲美酒店級質素,有時酒店afternoon tea都好一般蒟蒻蝦做得十分彈牙,好似真蝦口感。.另外點選了素翅炒准山白露筍,份量唔算多,價錢唔算平,但都好入味。
蒟蒻蝦做得十分彈牙,好似真蝦口感。

🥗近年香港嘅素食文化越嚟越普及 XXG留意到一間中法fusion嘅高級素食餐廳 二人商務午餐 $398 包3個主菜、湯x2、前菜x2 加$30嘆埋甜品‼️▪️9/10▫️<< 玫瑰叉燒 >> 激推🔥 竟然有半肥瘦叉燒嘅口感😱 用麵筋造成 口感嫩中帶脆 仲有燶邊 真心激似真叉燒‼️配自家製玫瑰花醬🌹 甜中帶玫瑰花香 香口濃郁🤤▪️8.5/10▫️<< 千絲虎蝦配日式芥末泡沫 >> 脆炸銀絲卷包住由蒟蒻造成嘅素蝦 口感鮮甜彈牙 同真蝦9成似🦐 日式芥末泡沫作調味 口感味道好豐富😍▪️8/10▫️<< 黑松露新豬肉炒雙色飯 >> 加入新豬肉粒、粟米🌽、藜麥同橄欖🫒等材料 炒得有鑊氣 飯粒分明唔油膩 松露味好出💗▪️8.5/10▫️<< 雪影酪梨 >> +$30 好新鮮🤩 牛油果🥑汁口感似奶昔 好creamy 加入老薑泡沫 辛辣感覺更清爽 味道好特別😻▪️8.5/10▫️<< 黃金脆皮燕麥奶 >> 外皮炸至金黃 卜卜脆好香口🤤 燕麥奶比牛奶多左份麥香 口感細膩

▪️8.5/10▫️<< 黃金脆皮燕麥奶 >> 外皮炸至金黃 卜卜脆好香口🤤 燕麥奶比牛奶多左份麥香 口感細膩 吹彈可破 配酸酸甜甜嘅芒果醬 勁夾😚

🌿蘭桂坊附近樓上店舖 對窗景色一流 採光度高 綠色花牆好清新📸 梳化櫈座位 服務好到位👏🏻

🐽總括嚟講 一個全新嘅素食fine dining體驗👻 食物質素非常高 菜式配搭同擺盤精緻又講究✨ 玫瑰叉燒無敵元勝🥰 除主菜同甜品 前菜同湯一樣出色 尤其素芝士配蕃茄黑醋珍珠同特濃蘑菇湯‼️無論係咪素食者 絕對一試愛上🥦
2021-08-13 124 views
有位好朋友開始左食素,咁我地都會explore下有咩好食嘅素食餐廳,發現係中環嘅珺風評唔錯,咁就要試試佢喇! 餐廳環境寬敞,坐位之間空間非常充足,冇侷促嘅感覺。待應嘅態度亦都好好,有問必答,同埋都好helpful.到食物就逐樣野食點評:1. 法式蔬菜凍 <3/10> - 味道清淡,帶出蔬菜嘅原味,但我唔建議叫😶留肚食第2啲野仲好🙂2. 水煮雜菌 <9/10> - 重口味嘅人一定要試!!!超惹味,係完全想像唔到素菜用川味去煮係咁正嘅! 個煲入面有各類菇菌,最好食嘅係猴頭菇! 仲有薯粉做底,又唔會好辣!! 3. 玫瑰叉燒 <10/10> - 必點!! 點解頭先個煲咁好食我都只係比9分,因為呢個叉燒係10分!!!!! 佢係用豆去做到好結實嘅口感,個燶邊係超超超好味,我個人覺得比真叉燒有過之而無不及!!!要留意呢個制作時候會耐少少,比啲耐性喇,值得咖!4. 夜明珠 <3/10> - 一般,白飯應該會夾我叫嘅餸多啲,呢個有啲多左。最後叫左個脆奶,呢個就都係麻麻,可以試但唔好太大期望 雖然我覺得唔係樣樣都咁正,但個叉燒絕對會令我回頭!
餐廳環境寬敞,坐位之間空間非常充足,冇侷促嘅感覺。
待應嘅態度亦都好好,有問必答,同埋都好helpful.

到食物就逐樣野食點評:
法式蔬菜凍

2. 水煮雜菌 <9/10>

水煮雜菌

3. 玫瑰叉燒 <10/10>

要留意呢個制作時候會耐少少,比啲耐性喇,值得咖!

夜明珠

最後叫左個脆奶,呢個就都係麻麻,可以試但唔好太大期望

脆燕麥奶

雖然我覺得唔係樣樣都咁正,但個叉燒絕對會令我回頭!!!
2021-07-11
Celebration
Birthday
水煮雜菌
2021-08-11 69 views
呀媽不嬲都鐘意食素😇今日難得放假,做左乖女帶佢黎食好野🤣環境舒適,食物又好精緻😻.🍅蕃茄牛油果素蟹肉千層 $108一層層既蕃茄夾住牛油果粒撈上蟹肉,係一個好fresh既配搭🤫仲要凍食岩晒依定依啲天氣.🖐🏼黑虎掌燉雞油菌燉湯 $98依個湯由茶壺🫖上🤤好少有🤩燉湯啲湯好清甜,一啲油都有😍.黃金素鵝肝球佐松露白汁 $138素鵝肝真係第一次食🤣好有驚喜,素鵝肝整炸一粒粒然後拎去炸😋超脆口,食落口有啲似芋泥溶整成既球狀🥰外脆內軟.雙色蘆筍鮮百合炒素魚翅 $148依個既素魚翅唔似粉絲甘軟😂有少少咬口,幾特別😋.🥑雪影酪梨 $68無諗話牛油果會mix埋落薑汁到🤣個組合好新穎😌薑汁好重好夠😍.生磨蓮子露 $68

🍅蕃茄牛油果素蟹肉千層 $108

🖐🏼黑虎掌燉雞油菌燉湯 $98
依個湯由茶壺🫖上🤤好少有🤩燉湯啲湯好清甜,一啲油都有😍

黃金素鵝肝球佐松露白汁 $138

雙色蘆筍鮮百合炒素魚翅 $148
依個既素魚翅唔似粉絲甘軟😂有少少咬口,幾特別😋

🥑雪影酪梨 $68

生磨蓮子露 $68
精緻得令人動容嘅美麗素食,有顏有味道👍🏻~~~~就算唔係初一十五,有時都總會想食下素清下腸胃,係同事嘅推介底下,今晚就同咗大舊過嚟試吓呢間素食私房菜。😊~~~我哋首先叫咗個冰鎮百靈菇佐柚子芥茉醬油作為前菜,係冰塊上面嘅百靈菇被切成一塊塊,表面再灑上少少花瓣點綴,蘸點少少豉油Wasabi,有食緊刺身嘅感覺。🍄~~~超級大兜嘅雞油菌竹笙素翅,一上枱個份量真係嚇咗我哋一跳,一窩完全係夠一家人一齊食,裏面超級足料,啖啖都充滿口感,講真唔輸有肉絲嘅碗仔翅。🥣~~~接着上嘅就係我哋嘅主菜,玫瑰叉燒同鴛鴦芝麻Karana荷塘蓮藕.佐燒汁.純素蛋黃醬。玫瑰叉燒色香味俱全,咬落去彈牙柔軟,味道幾可亂真,需要食素但係又想食下肉嘅質感的話,就推介大家試下呢個。~~~而鴛鴦芝麻Karana荷塘蓮藕.佐燒汁.純素蛋黃醬就係用咗新加坡品牌Karana嘅大樹菠蘿新豬肉整成嘅蓮藕馬蹄餅,加上燒汁同純素蛋黃醬,每啖入口都非常滋味。~~~君子炒飯裡面加入咗藜麥,叉燒,粟米,百合同夏威夷果仁,口感味道都非常豐富,唔輸有肉嘅炒飯。男仔一般對素食都冇乜興趣,但係呢間素食竟然難得地令大舊👦🏻大叫讚好。~~~最後我哋嘅甜品就係朱古
精緻得令人動容嘅美麗素食,有顏有味道👍🏻
~~~~
~~~
最後我哋嘅甜品就係朱古力咖啡opera同蓮子露,前者香甜幼滑,後者濃稠不甜膩,非常安神,令人食完之後訓得非常好。