2021-04-19 423 views
合和附近一家小小西餐廳,座位不多,午餐時間過來,被安排坐到小閣樓上 老闆說午餐菜單每個星期更換一次,有5款可供選擇 點了牛扒,牛扒是配薯條的,牛排煎得有一點點 過熟,不過薯條則非常好吃

老闆說午餐菜單每個星期更換一次,有5款可供選擇
點了牛扒,牛扒是配薯條的,牛排煎得有一點點
過熟,不過薯條則非常好吃
2021-04-03 308 views
今次搵咗個輕鬆嘅地方同朋友慶祝生日 店員好nice 見我哋唔係咁睇得明Menu 會主動介紹有咩推介 見我哋又好少飲酒 會講解邊啲cocktail會易入口啲唔知係我哋食得快定係佢地出餐有啲慢 食完一道菜可能要5至10分鐘先至有第二道菜上 好彩我哋有人唔知點解帶左副啤牌🤫🤫 啱啱好可以解悶🤣🤣值得一提嘅係本身我哋叫咗嘅spaghetti咁啱冇晒嗰隻sauce 就同我哋推介有隻唔係Menu嘅specials 我哋就即管試吓 覺得成餐最好食就係佢 但最尾唔記得問係咩味😳😳

2021-03-18 956 views
晚市管制不停地修改,多月冇見XO仔嘅Auntie R為咗要補派利是,所以就專登揀咗個中午黎灣仔見小肥一面,仲好客氣地喺友人推介嘅「Elmo's Bistro & Bar」請食晏。店子門外有個懷舊嘅粉紅色信箱,甚有歐陸式風情。兩層高嘅餐廳有三個室外座,相信係為煙民而設,門旁個綠色桶桶則勁有芝麻街嘅影子。外牆雖塗上彩色嘅圖案,但於佈滿紅、藍、綠、黃屋嘅石水渠街上則變得唔係咁起眼。樓底高高嘅地下層一邊為開放式廚房及水吧,另一邊則排出二至四人嘅高櫈吧位散座,望上天花可見簡單吊燈及牛頭裝飾,莫非係襯返牛年新添置嘅?!眼見磚牆上嘅燈飾帶住米高佐敦頂帽,店主明顯同為球迷,感覺份外親切。三頁飲品項目大多分為歡樂時光及非歡樂價格。雖則中午時份屬非歡樂時光,但因室外氣溫高達二十八度,小肥當然係要啤一啤佢降溫啦!嘻嘻,端莊嘅長輩就叫咗杯Espresso Martini($120/杯)襯托返。據悉,以黑板寫出嘅午市套餐主菜每天不同,要視乎朝早大廚買到咩食材及其心情而定。西式自助餐具可於餐桌上找到。Auntie所點嘅「Taiwanese Style Spicy Clams Noodle」($98)屬香辣之選。得
店子門外有個懷舊嘅粉紅色信箱,甚有歐陸式風情。
?!
三頁飲品項目大多分為歡樂時光及非歡樂價格。
Estrella Damm + Espresso Martini
西式自助餐具可於餐桌上找到。
得知小肥不能進食薯蓉,但又想試「Pan Seared Duck Breast with Mashed Potato」($118),主廚哥哥即主動提出將薯蓉換上雜菜
,確真令人感動!之後先發現原來零架子嘅佢就係Elmo老闆
Pan Seared Duck Breast with Vegetables($118)
如相所示,香煎鴨胸色澤粉嫩,咬落皮層香軟柔滑,肉汁豐盛,鴨肉厚潤鬆軟
,伴配嘅椰菜花秋葵爽脆惹味,菜式十分輕盈健美。
隱蔽於灣仔彩屋中嘅「Elmo's Bistro & Bar」溫馨洋溢,格調輕鬆,細小嘅廚房出品嘅午餐意外地高質美味,屬難得的有心食肆
!小弟愚見,既然小館分身酒吧及餐廳兩個角色,其實可以考慮午市餐飲轉為酒精類吸引更多貴客
2021-03-17
$223 (Lunch)
2021-03-03 422 views
食物美味,鹹蛋雞翼超正,外面香脆可口好有鹹蛋香味,裡面鬆軟!黑松露薯條有口感!超多芝士!配合大大杯西班牙生啤!因為係4:00左右去,少客人,同知已一齊,非常寫意!
2021-03-03
Type of Meal
Tea
  • Golden chicken wings
2021-02-28 469 views
朋友食過話唔錯,所以就番試下😆上網睇都見到鋪面唔算大,一去到我以為去錯地方,因為有外國人係門口飲緊酒,行入去有幾多枱都幾窄下,原來有樓上,但我去個日人唔多所以無開到樓上,到睇餐牌,唔算多野食,到係等個員工介紹,最後揀左3款食物外國腸仔,佢個醬汁偏辣,有啲似韓國醬汁,但辣得黎好好食,一個咁普通既腸仔比佢整左個汁落去係變到好好食黑松露鵝肝多士,個包比佢整到岩岩好邊位脆,而中間佢落左啲油就軟熟左黑松露味好突出,但無咩鵝肝味,同埋鵝肝偏細同少,主要黑松露味多,但都好好食三文魚墨汁意粉,一上枱就好似一件藝術咁三文魚皮脆肉滑👍🏻但個墨汁意粉太鹹,食完要飲好多水☹️整體食物係好食只係敗左係個意粉到
朋友食過話唔錯,所以就番試下😆

三文魚墨汁意粉,一上枱就好似一件藝術咁
三文魚皮脆肉滑👍🏻但個墨汁意粉太鹹,食完要飲好多水☹️

整體食物係好食
只係敗左係個意粉到
2021-02-24
2021-01-17 547 views
呢間外表不顯眼的小店,終於有機會來幫襯一次。開頭以為佢只係一間酒吧,但其實佢都有lunch set ~最令我surprise 係原來佢唔上一層,仲有上層。由於我地都唔係最早到,所以店員安排左我地坐係上層。由於座位唔多,所以如果想食就係須要預先訂位。不過我個人都幾開心可以安排坐係樓上,因為感覺更private同舒服!佢個lunch set range 係$99-108。朋友叫左個chicken risotto。味道好濃 $98Squid ink cream pasta $148擺盤都幾impressive。佢地用左墨汁係白碟到畫左水墨紋,好鍾意呀。意粉質地適中,但味道其實就有d普通。

佢個lunch set range 係$99-108。
朋友叫左個chicken risotto。味道好濃 $98

Squid ink cream pasta $148

2021-01-14
$99 (Lunch)
2020-10-24 981 views
呢間位於灣仔藍屋附近嘅西餐廳,3年前睇過一張相,被肉嘅粉嫩色吸引bookmark咗呢間餐廳,到真正到訪時,餐牌都換埋😂🚩Truffle fries $68好大兜,新鮮炸起,外脆內軟,面頭落左d松露醬同Parmesan cheese,好啱送酒。🚩Spicy fuyu chicken wing $78有人話腐乳係中國芝士,終於明!炸嘅單骨雞翼,配腐乳汁,食落有種芝士味,話spicy 但唔辣,但好惹味,幾surprise!🚩Grilled hanger steak $218肉質軟腍柔嫩,咀嚼時有肉汁,食落有種慢煮過嘅感覺,一啲都唔乾。配菜有焗蔬菜,甘荀、蕃茄、薯仔等等,蔬菜焗到好淋好甜,好食。🚩Squid ink cream pasta $148擺盤幾特別,用墨汁係白碟到畫左水墨紋。意粉質地適中,唔會過軟,但味道相對普通,欠缺層次。試其他味pasta可能更好 由於當日餐廳只提供酒精飲品,非酒精飲品menu反起咗唔比叫,只提供汽水。同行友人都唔飲酒同汽水,食truffle fries時大家都勁想飲野,希望店家可以提供mocktail或者其他非酒精飲品。提外話:drink menu係夾板形式,一

🚩Truffle fries $68

🚩Spicy fuyu chicken wing $78

🚩Grilled hanger steak $218

🚩Squid ink cream pasta $148

提外話:drink menu係夾板形式,一個夾仔夾住幾頁紙。當日唯獨非酒精飲品個頁反轉左,朋友蚊開夾仔想睇下非酒精飲品餐牌,店員好大反應地話好介意人哋拆開佢份餐牌。當下朋友感覺唔良好,朋友唔知店舖唔賣非酒精飲品,如果店主唔想人睇到非酒精飲品,建議拎走餐牌,而唔係反轉夾落drink menu。

2020-10-16 673 views
環境4分:正常酒吧餐廳格局,門口有四個室外位,入面有個開放式廚房同水吧,其餘就係高櫈吧位,可以畀四分。衛生4分:入口處有消毒搓手液及噴霧,地方望落都好乾淨企理,一樣可以畀四分。服務5分: 老闆一個人包辦落單,煮野同收銀,夠爽手又好人,服務滿分!味道5分:午餐份蒜香肥牛忌廉意粉超級有水準,D麵好煙韌同夠彈,D蒜香忌廉汁好爽唔立,D肥牛又薄又軟身,真係好食過好多高級西餐廳,冇得唔畀五分!抵食4分:高水準意粉午餐一百蚊有找,抵食可以畀四分。
環境4分:

衛生4分:
服務5分:
老闆一個人包辦落單,煮野同收銀,夠爽手又好人,服務滿分!

味道5分:
蒜香肥牛忌廉意粉
抵食4分:
高水準意粉午餐一百蚊有找,抵食可以畀四分。
2020-10-05
$86 (Lunch)
蒜香肥牛忌廉意粉
2020-07-17 1178 views
哩間黃店好正, 有酒飲d食物又好味💕 哩杯手工啤好易入口, 啱晒女仔飲😙 腐乳雞翼 $68 好特別, 個醬好濃好入味, 雞翼熱辣辣又脆卜卜, 食左勁多隻😂😂 Bikini $78 個名好搞笑, 但其實係sandwich黎, 又脆又多cheese, 好多餡好豐富🙌🏻🙌🏻🙌🏻卡邦尼意粉 $148 都好好味好香又唔會膩😋 之後最後果個魚子好精緻但味道我麻麻😂係灣仔食dinner唔知食咩好都會推薦返哩間俾大家, 老闆仲好nice請左我地食薯條😂
2020-07-14 635 views
今日去左灣仔搵朋友食LUNCH周圍都勁多人比我地發現左間少人D 的餐廳因為位於比例遠離OFFICE AREA的石水渠街所以就有D位啦外表睇好似係酒吧原來都係LUNCH 係食FUSION的野裝修係幾靚幾有心思放左好多黑膠碟叫左一個韓式豆腐湯飯有杯餐飲 都要$68 仲要加一都唔係平韓式豆腐湯飯味道係可以 都幾多豆腐同菜不過真係一D 肉都無 好似失色左D食落唔會太辣 太咸如果加番DD 好似海鮮個D味道會好D個咖啡都係一般貨式 無咩特別希望餐廳可以提供多D 選擇 咁D客先會多D
今日去左灣仔搵朋友食LUNCH周圍都勁多人
個咖啡都係一般貨式 無咩特別
希望餐廳可以提供多D 選擇 咁D客先會多D
2020-06-22
2019-10-23 3334 views
同朋友一起去食個西式lunch,不過我就不想食甘多肉,我朋友就食個肉,我就食個意粉就算了,意粉份量剛剛好,滴醬汁好濃稠,好cream,意粉噶軟硬都適中,都幾好味噶,食落都好有口感,有幾塊牛肉點綴下,一餐就這樣食飽了,服務態度都十分好,很滿意!
2019-10-18 1860 views
第二次來幫襯這間外表不顯眼的小店,第一次去時對它的印象不錯,坐在上層,由於座位不多,故須預先訂位。第二再來,過程一樣,欣賞它的餐前salad,有質素,亦夠份量。Main course四揀一,看見Apple Curry的sauce,覺得很稀奇,心想一定是甜咖哩,所以點了,結果,咖哩相當辣,整碟無法清光,而雞肉份量相當多,結果也沒吃完。
2019-09-05 1668 views
A gem along the relatively quiet Stone Nullah Lane which I am proud to call it my “local”. Competition is stiff with the polished Finis across the street but if it’s a cosy setting you seek, Elmos is the one. It’s narrow interiors might remind one of Slims along Star Street but the food standards are way yummier. Standout dishes (which I’ve tried to date) include salted egg chicken wings, bikini sandwich and the lamb chops.

• Golden chicken wings
  • Bikini
2019-03-07 2309 views
Lunch 去幫襯,想去第二間大排長龍,見到依間一個人都無,唸緊伏唔伏。不過見openrice 好多like,亦唔想等,所以去幫襯下,支持小店。一黎比個熱包我再加湯,非常正,醋同蒜蓉都有心思地擺係隻小碟上我就知無黎錯。我叫哥哥比少左份量我,費時浪費,意粉都煮得唔錯。唔知是咪因為晏晝,間餐廳又太黑太有情調,又玩唔到電話,所以由頭到尾都得我一個人幫襯。食完上咖啡,當然又係不錯不錯,set lunch hkd100有找,唯一就係相信哥哥唔係好識做生意,set lunch 牌又頹放埋一邊,所以無咩生意。大家可以考慮下去支持下依啲有heart 小店啦。
我就知無黎錯。
大家可以考慮下去支持下依啲有heart 小店啦。
2019-03-04
$100 (Lunch)
2019-01-13 1999 views
難得舊同事番嚟搵我地食lunch,當然要搵番間靜靜地嘅西餐廳食餐好嘅😆 (加上見到有entertainment嘅買一送一優惠,更加要食佢啦😋)落完order之後,首先會送上一人一份餐包🍞~哩份多士仲會配上一碟黑醋橄欖油同生蒜,見到哩個配搭就連平時唔太好生蒜嘅我都忍唔住試一試,暖笠笠嘅多士加上黑醋同生蒜真係好正呢!🧀紅酒燴牛肉芝士夾餅 $88比較少見啲嘅一款主食,芝士味唔算好重(對唔太好芝士嘅我嚟講好好哈哈),肉味就好出,哩種咁濃味嘅肉岩唔岩食就見仁見智了~🦀蟹肉意大利飯 $884個主食之中我地最鍾意嘅就係哩個!哩個risotto夠晒creamy,更重要係佢有濃郁嘅蟹味,食落令人非常滿足 💛🍝德國腸茄醬意粉 $88哩個意粉賣相唔錯,有唔少三色椒,不過整體就比較失色,因為幾款唔同嘅德國腸切咗做細細件,入口好似食緊啲普通腸仔咁。🐮澳洲草飼肉眼扒 $1285成熟口嘅肉眼扒煎得岩岩好,配上帶有薯仔粒嘅薯蓉同大啡菇~ 小小美中不足係塊扒比較薄身~🍰Tiramisu另外食完正餐除咗飲埋餐茶,當然唔少得要食甜品啦🤤,於是我地加咗份Tiramisu嚟分享~ 哩度嘅Tiramisu幾大份吓,而且又夠晒滑,

落完order之後,首先會送上一人一份餐包🍞~
餐包

🐮澳洲草飼肉眼扒 $128
澳洲草飼肉眼扒

🍰Tiramisu
Tiramisu
另外食完正餐除咗飲埋餐茶,當然唔少得要食甜品啦🤤,於是我地加咗份Tiramisu嚟分享~ 哩度嘅Tiramisu幾大份吓,而且又夠晒滑,加上咖啡味同酒味都好香濃,十分讚!

總括而言,除咗lunch time播嘅歌比較唔岩feel(誤)之外,食物都還可以~ 睇埋眾多其他Openrice食評,下次要dinner time再嚟過先得~
2018-12-05
Type of Meal