平時食鐵板燒多數會有一個指定嘅Menu 今次同男朋友去咗尖沙咀嘅「瀛」鐵板燒 可以選擇時令食材 前菜沙律都好新鮮 師傅仲有超過30年嘅日廚經驗 環境好大 而且仲可以包場唱K添!🎤✻黑魚籽鵝肝蒸蛋蛋容器好得意🤍仲有隻手仔托住🤣 蒸蛋好滑好滑 仲有黑魚籽同鵝肝 咸香十足🖤 好食✻鐵板瀨尿蝦皇平時鐵板燒多數係食龍蝦 今次第一次食鐵板瀨尿蝦 估唔到啖啖肉非常鮮甜 瀨尿蝦好大隻好好食~✻新鮮鮑魚鮑魚都算幾大隻 口感彈牙 配埋三文魚籽同黑松露醬好正🥰❤️✻日本蜜柑豚肉除咗鐵板燒之外亦都有爐端燒嘅嘢食~ 豚肉入面夾住日本蜜柑🍊好香甜好fresh! 蕃茄仔都好甜🍅✻佐賀和牛薄燒和牛油香四溢 入口即溶 入面包住炸蒜粒口感好豐富~✻灜の炒飯平時出邊炒飯好少會加沙律醬 估唔到加完之後嘅炒飯好好食~ 飯粒炒至乾身 飯粒分明 有日本香蔥 小蝦米 雞蛋 等等一齊炒🍚yumyum✻炒野菜 / 麵豉湯炒野菜有好多爽口嘅芽菜~ 麵豉湯暖笠笠 有豆腐同海帶等配料🤍🤎✻開心果紅豆雪糕💚最後甜品有開心果紅豆雪糕~ 好重開心果味好好食!

平時食鐵板燒多數會有一個指定嘅Menu

✻黑魚籽鵝肝蒸蛋

✻鐵板瀨尿蝦皇

✻新鮮鮑魚
鮑魚都算幾大隻 口感彈牙 配埋三文魚籽同黑松露醬好正🥰❤️

✻日本蜜柑豚肉

✻佐賀和牛薄燒
和牛油香四溢 入口即溶 入面包住炸蒜粒口感好豐富~

✻灜の炒飯

✻炒野菜 / 麵豉湯

✻開心果紅豆雪糕💚
最後甜品有開心果紅豆雪糕~ 好重開心果味好好食!
  • 鐵板瀨尿蝦皇
  • 日本蜜柑豚肉
  • 佐賀和牛薄燒
  • 新鮮鮑魚
《灜鐵板燒 - 尖沙咀》去完日本旅行番黎都有成個月啦,仲係好掛住日本既美食🥹不過諗番,去東京我竟然無去book 食鐵板燒同Sushi Omakase😳我朋友仲成日曬命佢喺大阪食左餐好正既teppanyaki😒所以今次我就捉左佢一齊去食呢間位於尖沙咀既坻食鐵板燒,平時都係食set多,但由於我地兩個都唔算大食,所以散叫左幾款食物、主食同甜品就算啦😉以鐵板燒嚟講,價錢一啲都唔離地,最平幾十蚊就有交易,鮑魚都係70幾蚊隻,相對嚟講算抵食😝另外當日為我哋服務嘅鐵板燒師傅Ken十分健談同友善,我哋喺成餐晚飯入面交流咗好多食日本嘢嘅心得😉坐低冇耐,店員就拎咗沙律俾我哋當前菜開開胃,今日主要都係食海鮮為主😋沙律菜入面有秋葵、車厘茄、火龍果、仲有好多新鮮蔬菜,用咗醋汁調味,酸酸地幾開胃💁🏻‍♀️黑魚子鵝肝蒸蛋第一道菜式基本上個個都會叫,其實叫餐嘅話都會有㗎啦,師傅會喺我哋前面煎香鵝肝,再於席前蒸煮個蒸蛋,最後再喺上面放上黑魚子,味道有層次,而且帶有鵝肝嘅甘香,熱辣辣幾好味💁🏻‍♀️沙巴野生大海虎蝦接住落嚟就係沙巴野生大虎蝦,一路睇住師傅煎虎蝦,一路喺旁邊偷睇吓佢係點整嘅,連個蝦頭師傅都唔放過,幫我哋煎熟咗之
《灜鐵板燒 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️黑魚子鵝肝蒸蛋

💁🏻‍♀️沙巴野生大海虎蝦

接住落嚟就係沙巴野生大虎蝦,一路睇住師傅煎虎蝦,一路喺旁邊偷睇吓佢係點整嘅,連個蝦頭師傅都唔放過,幫我哋煎熟咗之後可以連個頭食埋入面啲蝦膏,用普通嘅牛油醬油醬汁已經好好味,蝦肉彈牙爽口,食得出既新鮮👍🏻

💁🏻‍♀️黃金銀鱈魚

呢一道菜係我當日最喜歡嘅其中一款菜式,銀鱈魚果皮被煎香到脆卜卜,而且自己帶有鹹味,再配上惹味嘅鹹蛋黃醬☺️味道多層次而且鹹香味十足,有魚皮嘅香脆、魚肉嘅香嫩、鹹蛋黃醬嘅鹹香同焦脆,同埋入口軟滑嘅感覺😋整體配合得天衣無縫👍🏻

💁🏻‍♀️黑松露鮑魚

接住落嚟就係到煮鮑魚,個鮑魚喺上鐵板之前仲生勾勾郁嚟郁去,冇理由唔新鮮啦,師傅一邊調味一邊烹調鮑魚,鮑魚食落仲有啲軟心嘅狀態,但係外層又好彈牙,配上黑松露醬嘅香濃,令人十分滿足

💁🏻‍♀️佐賀和牛薄燒

到咗我朋友嘅最愛和牛🐃和牛只要輕輕一煎,再加上炸蒜同香蔥捲埋一齊食就已經好好味,牛肉入口即溶而且油花十足,食完滿口都係牛肉嘅香味

💁🏻‍♀️日式炒野菜

去到差唔多尾聲,係時候食炒雜菜同埋炒飯啦,呢一份野菜好大份,入面有芽菜、蘆筍、香蔥等既蔬菜,最適合清清味蕾

💁🏻‍♀️鐵板炒飯

師傅話呢個鐵板炒飯係佢嘅拿手小菜,食得出粒粒分明而且炒得好乾爽,入面有好多食材,所以口感同埋個層次都好豐富,最最最鍾意就係佢有濃濃嘅櫻花蝦味,十分滿足

食完晒所有嘢之後,店員會奉上味噌湯同埋甜品俾我哋,最開心係個甜品係開心果雪糕嚟㗎😍奶味較重,而且食得得到開心果粒,為呢一餐畫上完美嘅句號😉
2024-02-20
忙碌左一個星期梗係要約朋友出嚟食飯輕鬆吓揀咗位於尖沙咀呢間日式鐵板燒一邊食.一邊睇住師傅嘅精湛廚藝功架純熟又專業我地揀咗兩款唔同嘅一人餐食過好多間鐵板燒以價錢同質素比較.呢間性價比最高✨前菜.特式沙律加入秋葵.火龍果.小蕃茄配上爽口沙律菜.好新鮮✨味噌湯味道唔好太鹹,而且好足料✨大海虎蝦虎蝦新鮮.好爽口啜埋蝦頭裡面嘅蝦膏.味道超濃郁✨活鮑魚仔原隻鮑魚都唔細隻喎仲要好新鮮.口感爽彈加入黑松露調味又好夾✨挪威三文魚厚厚嘅三文魚啖啖肉師傅仲將魚皮煎得香脆好似薯片一樣脆卜卜✨美國安格斯薄燒牛肉薄薄嘅牛肉加入蔥蒜食落香脆.口感好豐富✨安格斯牛柳厚厚嘅牛柳切成四方粒粒好軟腍.肉汁好豐富配埋乾蒜片一齊食好正呀✨炒飯加入櫻花蝦同香蔥炒飯夠乾身唔油膩粒粒分明✨炒野菜睇住師傅將芽菜.蘿蔔絲.椰菜炒呀炒呀...啖啖黑椒香味仲溫馨提示我地趁熱食更好味✨甜品晶瑩剔透嘅和菓子 口感煙煙靭靭又唔會太甜一粒真係唔夠止癮不過加埋泡芙.令今餐變得更完美

忙碌左一個星期

✨前菜.特式沙律
加入秋葵.火龍果.小蕃茄
配上爽口沙律菜.好新鮮

✨味噌湯
味道唔好太鹹,而且好足料

✨大海虎蝦

不過加埋泡芙.令今餐變得更完美

2024-01-26
Type of Meal
Lunch
平時食鐵板燒會有一個指定Menu,而位於尖沙咀樓上「瀛」鐵板燒就好特別,師傅有超過30年日廚經驗,仲會用時令同特別食材,加上擺盤好精緻,整體質素高,環境充滿日式和風味,師傅仲話可以包場唱K非常特別🤌🏻黑魚籽鵝肝蒸蛋用咗一隻蛋容器好特別🤣蛋質感極之嫩滑,直接滑落去,配有黑魚籽獨有咸香味,有種卜卜口感再加上油香鵝肝,味道層次十分豐富前菜🥚🤌🏻鐵板瀨尿蝦皇平時鐵板燒多數都食龍蝦,食瀨尿蝦就第一次,估唔到都一樣好鮮甜,感覺比龍蝦更新鮮🤌🏻新鮮鮑魚仔鮑魚亦係鐵板燒其中一個經常食到嘅食材,配上三文魚籽更加豐富😛🤌🏻日本蜜柑豚肉呢個係師傅推介,除咗鐵板燒師傅都有處理串燒,感覺好清甜完全唔似食緊豬肉,加埋旁邊嘅蕃茄仔好fresh 🤪🤌🏻佐賀和牛薄燒廚師烹調會先詢問食客要求牛肉熟程度,我覺得牛肉都係五成最好食😇薄薄一片口腔充斥著油香,繼而有牛肉香濃,而入面包住炸蒜粒,有香口蒜味同口感🤌🏻灜の炒飯師傅話佢哋加入咗沙律醬,平時一般餐廳好少會加呢樣,而飯粒乾身香口,再放入小蝦米、雞蛋、咸酸菜等不同配料,味道豐富且為口感帶來不同層次🤌🏻炒野菜食完咁多油膩嘢,食番一啲清炒雜菜清一清腸胃,亦保留菜本身鮮甜,快炒亦保

🤌🏻黑魚籽鵝肝蒸蛋

🤌🏻鐵板瀨尿蝦皇

🤌🏻新鮮鮑魚仔

🤌🏻日本蜜柑豚肉

🤌🏻佐賀和牛薄燒

🤌🏻灜の炒飯

🤌🏻炒野菜
食完咁多油膩嘢,食番一啲清炒雜菜清一清腸胃,亦保留菜本身鮮甜,快炒亦保留當中原有水份,加少少鹽同胡椒就OK

🤌🏻味增湯
豆腐、蔬菜🥬、海帶等配料,天氣凍飲返熱湯都幾正😎簡簡單單一個味增湯已經好滿足

🤌🏻開心果紅豆雪糕🍦
總要有甜品作結先係最滿足,今次係開心果紅豆雪糕🍧

🚩 灜鐵板燒 (尖沙咀) @ei_teppanyaki
尖沙咀海防道38-40號中達大廈7樓

#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #瀛鐵板燒 #黑魚籽鵝肝蒸蛋
2023-12-19
Type of Meal
Dinner
2024-01-13 157 views
尖沙咀真係有好多食鐵板燒地方,係海防道既大廈高層就有一間設計優雅,用餐有氣氛既鐵板燒店餐廳用上深灰黑為主調,充滿型格既和風味,大大張既鐵板燒枱面,所以食客都可以近距離觀賞廚師即席烹調,視覺同味覺既享受另外仲有私人包廂,想一大班朋友享受高質鐵板燒都非常合適食物方面 :特色沙律 : 用左火龍果、秋葵、車厘茄、新鮮沙律菜及芝麻醬,味道開胃既特色沙律鐵板蒸蛋 : 做法非常特別,用蛋殼杯子放上鐵板即蒸,再用手形托盤托住蛋殼,賣相精緻,蒸蛋口感嫩滑,再加黑魚籽及鵝肝,味道豐富,又有奢華感大海虎蝦 : 虎蝦超大隻,肉質鮮嫩彈牙夠曬鮮甜,蝦頭都有膏有肉,非常美味甘鯛 : 用上立鱗燒煮法,魚鱗遇到高溫後片片豎起,形成酥脆無比的口感,魚肉嫩滑,再蘸上鮮味香濃鮟鱇魚肝醬,真係享受到舌尖上味道佐賀和牛薄燒 : 和牛油花均匀,夾住香蔥及蒜粒薄燒到五成熟,油脂豐富,肉質嫩滑,非常惹味日式炒大啡菇 : 大啡菇非常大隻厚身,加少少胡椒及牛油燒到剛剛好,入味又 juicy灜の炒飯 : 炒飯用沙律醬做醬,配上櫻花蝦、高菜漬、蔥粒,蛋絲去炒,炒得夠曬乾身香口,粒粒分明再配上用豆腐、蔬菜、海帶暖笠笠既味噌湯,非常完美甜品 :

另外仲有私人包廂,想一大班朋友享受高質鐵板燒都非常合適
食物方面 :

甜品 : 係朱古力蛋捲配上香甜既士多啤梨雪糕,為一餐鐵板燒做完美既總結
2024-01-12
2024-04-10 14 views
今次去到尖沙咀海防道食鐵板燒,望住廚師煮出精緻嘅料理,真係大愛丫。今次呢間鐵板燒嘅裝修好靚,日本風格,佢嘅牆身用咗投影器投影返日本嘅街景出嚟,令人有置身係日本嘅感覺。⚜️鐵板蒸蛋本身冇放任何調味料,上面用咗黑魚子點綴,加上咗鵝肝,將鮮味帶到蛋上面,而且蒸到啱啱好,超級滑。⚜️甘鯛嚟到已經成個藝術品,師傅用咗海苔去點綴碟邊。成個魚非常香滑,用油炸香左個魚皮,成個魚嘅口感非常嫩滑。⚜️大海虎蝦食材很新鮮,蝦肉彈牙•,精華在於自家製鹹蛋黃醬,鹹度適中,蛋黃醬的沙感很正,而且蛋黃醬給很多。⚜️日本和牛薄燒和牛充滿著油香番,裏面包著蔥花和炸蒜粒,味道更為豐富,入口即溶。⚜️活鮑魚仔師傅將鮑魚仔切開,一啖一舊方便食用,鮑魚好嫩口,配上三文魚子,食落鮮味更加多。⚜️鐵板炒飯炒飯炒得好香,而且都係比較乾身粒粒分明,好有咬口,上面用咗櫻花蝦點綴。⚜️大啡菇大啡菇真係必吃,佢真係好juicy,普通調味吓都已經好好味。⚜️開心果雪糕呢個雪糕嘅口味真係我嘅最愛,香濃嘅開心果味道,配上開心果碎碎,令人回味無窮。

⚜️鐵板蒸蛋

⚜️甘鯛

⚜️大海虎蝦

⚜️日本和牛薄燒

⚜️活鮑魚仔

⚜️鐵板炒飯

⚜️大啡菇

⚜️開心果雪糕
尖沙咀高性價比鐵板燒餐廳 — 灜鐵板燒今次去咗尖沙咀嘅「瀛」鐵板燒 ,地點好方便喺尖沙咀A出口海港城附近,環境好闊落,設有吧枱位置,可以睇住師傅嘅手勢~🥚黑魚子鵝肝茶碗蒸師傅會喺我哋前面煎香鵝肝,再於席前蒸煮個蒸蛋,蒸蛋好嫩滑,加上黑魚籽同鵝肝,咸香十足😋 而且帶有鵝肝嘅油香,好食!🥗沙律菜有秋葵、車厘茄、火龍果同其他新鮮蔬菜,用醋汁調味,酸酸地好開胃🦐沙巴野生大海虎蝦非常新鮮,肉質鮮嫩多汁,加上牛油醬汁的調味更加美味。煎熟後,可以連頭一齊食,蝦肉口感好爽口彈牙!🐚黑松露鮑魚係佢地嘅另一道招牌菜。鮑魚的口感彈牙,搭配三文魚籽和黑松露醬非常正🤤師傅會喺鐵板上烹調鮑魚,鮑魚保持著軟心狀態,但外層就彈牙十足,配上香濃的黑松露醬,令人好滿足!🐮佐賀和牛薄燒和牛和牛肉香氣四溢,入口即溶。加上炸蒜粒包咗喺和牛裏面,口感豐富!🍚灜の炒飯飯粒炒至乾身,粒粒分明,加入左香蔥、小蝦米同雞蛋等,最特別嘅係,佢哋喺炒飯入邊加入咗沙律醬,令成個味道更加豐富!🥬炒野菜炒野菜有好多爽口嘅芽菜~食完晒所有嘢之後,店員會奉上味噌湯同埋甜品俾我哋,甜品係開心果雪糕🍦奶味較重,而且都食到開心果粒地址:灜鐵板燒尖沙咀海防道3
尖沙咀高性價比鐵板燒餐廳 — 灜鐵板燒

🥚黑魚子鵝肝茶碗蒸

🥗沙律菜

🦐沙巴野生大海虎蝦

🐚黑松露鮑魚

🐮佐賀和牛薄燒

🍚灜の炒飯

🥬炒野菜
炒野菜有好多爽口嘅芽菜~

地址:灜鐵板燒
尖沙咀海防道38-40號中達大廈7樓。
宜家日本野既總類好多,如果唔想食咁多生野既話揀鐵板燒🔥就啱晒😜 咁啱比我發現左呢間高質既樓上鋪😌 裝修行深灰同黑既型格風格,亦有日式風格既開運公仔🧸🎎 野食方面食材好新鮮,當廚師👨🏻‍🍳比食材你睇既時候,啲海鮮仲新鮮到識郁既~ 野食都燒🔥得有穫氣又香口,加上擺盤精緻有心思,睇埋廚師👨🏻‍🍳即席揮毫表演廚技,賞心悅目又食得開心,亦都唔貴,之後都想嚟翻兜🤩(5 😍 係滿分,🤩係半分) 活鮑魚仔🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個鮑魚仔🦪幾大隻同厚肉,有鹹香又鮮甜~ 口感亦都爽口彈牙,一啲都唔韌~ 上面配埋三文魚籽🟠,一落去鮮香四溢,充滿油脂香,個汁係由清香清甜既海苔、鹹香濃味既牛油🧈同香口微辣既黑椒⚫️煮成,感覺更加鮮甜~黑魚籽鵝肝蒸蛋 🤌🏻⚫️🦢🥚 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)開頭見到枱面有隻手既擺設🤌🏻覺得幾有藝術氣息🎨,無諗過原來係用黎裝蒸蛋既蛋殼杯既,感覺特別又美觀😍 廚師👨🏻‍🍳會即刻喺面前分幾次加水蒸煮,整出黎既蛋🥚香口水嫩,細緻滑溜,仲有埋豐腴肥美、味道醇厚既鵝肝🦢同埋鮮甜帶有堅果🌰風味既黑魚子⚫️,感覺到double creamy,層次豐富同埋更加鮮味👍🏻瀨尿

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
活鮑魚仔

活鮑魚仔🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

瀨尿蝦

瀨尿蝦🦐 - $248 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
啲蝦🦐全部都剝左殼,每舊切到一口 size,可以啖啖肉咁食幾正🤤 啲瀨尿蝦🦐肉質爽脆,蝦味濃郁唔會有雪味❄️,味道鮮甜,同埋煎過之後更加香口同有油香~
蜜柑豚肉卷

蜜柑豚肉卷🍊🐷 - $68 (好味指數:😍😍😍😍😍)
平時食得比較多係荔枝豬肉卷⚪️🐷,今次變左用豬肉🐷包住蜜柑🍊幾有創意,同埋意想不到咁夾😜 個蜜柑🍊香甜,帶有清爽既微酸又多汁,可以更加好吊出豬🐷既鮮味同埋減輕油膩既感覺~ 而個豬肉🐷肥瘦適中,入口有油香,肉味亦都濃郁~ 中間亦間左酸甜多汁既番茄仔🍅,呢個串燒🍢好食到唔係食到好夠喉😂
特色沙律

特色沙律🥗 - $38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
沙律🥗係前菜,裡面包括有細嫩清香既豆腐粒、清新軟滑既牛油果🥑、酸甜多汁既番茄仔🍅、有咬口滑溜既秋葵、清爽既沙律菜🥗同埋清甜多汁既火龍果,配左酸酸甜甜既和風芝麻沙律醬⚪️,清新開胃,而且料夠多所以一啲都唔會寡🤤
鐵板炒飯

鐵板炒飯🔥🍚 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
個炒飯🔥🍚落左蛋🥚、櫻花蝦🌸🦐、蔥絲同酸菜,材料雖然簡單,但都唔錯~ 日本既炒飯無中式既咁油膩,會清爽同乾身啲,粒粒分明,有埋櫻花蝦🌸🦐就更加香酥惹味同埋有酸菜🥬就清爽啲~ 如果可以再惹味啲就更加好~
日式炒野菜

日式炒野菜🥬 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
個炒野菜🔥🥬包括爽口既椰菜🥬、清甜既紅蘿蔔🥕、清爽多汁既芽菜同埋清香爽嫩既蘆筍,全部都炒得好香口,配埋個秘制醬汁,鹹香惹味之餘突出到菜既甜味,又唔會炒得油膩

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
蜜柑豚肉卷
日式炒野菜
尖沙嘴的瀛鐵板燒,人均~$800 就能品嚐多道美食,菜單設計精緻的感覺,菜品的組合豐富多樣,黑魚籽鵝肝蒸蛋、咸蛋黃醬大海虎蝦,令人眼前一亮!😘🫶🏻🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🧡野菜沙律有水果番茄同埋火龍果,仲有雜菜、秋葵等等好開胃!🧡黑魚籽鵝肝蒸蛋黑魚籽同鵝肝嘅豪華組合,配埋蒸蛋,好有創意。黑魚籽同鵝肝嘅豐富口感同味道,滲入蒸蛋,有驚喜🧡咸蛋黃醬大海虎蝦咸蛋黃醬虎蝦帶嚟豐富嘅味道,配埋海虎蝦嘅鮮甜肉質,令人回味無窮,而擺盤設計很有藝術感,打卡一流。🧡黑松露鮑魚+三文魚籽這個組合充滿了奢華感!黑松露和鮑魚帶來濃郁的香氣和口感。搭配三文魚籽的鮮美,味覺和視覺上都一級棒!🧡甘雕魚立鱗燒配鮟鱇魚肝汁立鱗燒的外表金黃酥脆,內部保持著魚肉的嫩滑。做法令甘雕魚的口感更加豐富,配上濃郁的鮟鱇魚肝汁,它的滑順質地與甘雕魚的燒烤口感形成了完美的搭配。🧡佐賀和牛優質嘅肉質同細緻嘅油花,配上蔥蒜、美乃滋,味道更為豐富。🧡炒飯櫻花蝦 酸菜、蔥花、雞蛋、櫻花蝦的組合,豐富又多營養,炒飯粒粒分明,乾濕恰到好處。🧡綠茶雪糕雪糕質地細膩,綠茶味🍵清香!

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

🧡野菜沙律
有水果番茄同埋火龍果,仲有雜菜、秋葵等等好開胃!

🧡黑魚籽鵝肝蒸蛋

🧡咸蛋黃醬大海虎蝦

🧡黑松露鮑魚+三文魚籽

🧡甘雕魚立鱗燒配鮟鱇魚肝汁

🧡佐賀和牛
優質嘅肉質同細緻嘅油花,配上蔥蒜、美乃滋,味道更為豐富。

🧡炒飯櫻花蝦

🧡綠茶雪糕
雪糕質地細膩,綠茶味🍵清香!

2024-03-09 9 views
位於尖沙嘴的瀛鐵板燒,性價比好高呀!有主食、前菜、小食、甜品等等,除了享受美食之外,仲可以欣賞師傅的席前鐵板燒,簡直是視覺味覺盛宴。△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ ▽ △ ▽ △ ▽△🔹◉野菜沙律番茄、雜菜、秋葵、火龍果 ,配上和風醬,好開胃!🔹◉黑魚籽鵝肝蒸蛋雞蛋嫩滑、仲有黑魚子 同埋鵝肝粒,熱辣辣,味道豐富!🔹◉咸蛋黃醬大海虎蝦虎蝦味道鮮甜口感彈牙,鹹蛋黃口感濃郁,咸蛋黃醬的豐富蛋香和微咸的味道令海蝦進一步提鮮!🔹◉黑松露鮑魚+三文魚籽鮑魚嚼勁十足的肉質和鮮美的口感。將黑松露與鮑魚結合在一起,營造奢華的風味。黑松露的香氣提升鮑魚的風味,加上三文魚籽,可添加鮮豔的色彩和魚味。🔹◉甘雕魚立鱗燒+ 鮟鱇魚肝汁傳統的日本料理!甘雕魚的魚肉和立鱗(魚鱗)燒烤而成!立鱗是魚鱗的部分,經過烤燒後變得脆口,鮟鱇魚肝汁好濃郁!🔹◉佐賀和牛牛肉味道新鮮,突出,裡面卷上蔥蒜同埋美乃滋,更為香口!🔹◉大啡菇 炒飯櫻花蝦 由酸菜、雞蛋、蔥花、櫻花蝦炒成,味道豐富之餘還能夠欣賞師傅炒飯功力,簡直是一場視覺盛宴。🔹◉綠茶雪糕

🔹◉野菜沙律
番茄、雜菜、秋葵、火龍果 ,配上和風醬,好開胃!

🔹◉黑魚籽鵝肝蒸蛋
雞蛋嫩滑、仲有黑魚子 同埋鵝肝粒,熱辣辣,味道豐富!

🔹◉咸蛋黃醬大海虎蝦

🔹◉黑松露鮑魚+三文魚籽

🔹◉甘雕魚立鱗燒+ 鮟鱇魚肝汁

🔹◉佐賀和牛
牛肉味道新鮮,突出,裡面卷上蔥蒜同埋美乃滋,更為香口!

🔹◉大啡菇

炒飯櫻花蝦

🔹◉綠茶雪糕

2024-03-08 8 views
*💭灜鐵板燒位處尖沙咀的鐵板燒,午市套餐由$𝟏𝟗𝟖起,價錢非常親民😍►大海虎蝦🦐師傅輕鬆的幫大蝦除殼,加了少許黑椒調味,蝦肉鮮嫩彈牙,很鮮甜☺️►活鮑魚仔放上板上仍然不停在挪動,非常新鮮。師傅煎至剛熟,鮑魚仔咬落彈牙有口感,不會過老。►安格斯牛柳十分厚切的牛柳,煎至五成熟,肉質的嫩滑和肉味濃郁。►炒飯鐵板燒必定有的少飯,米粒炒至粒粒分明,香味撲鼻。另外值得一提的是餐廳環境舒適,座位對住大螢幕,不停放著日本的美麗景色,好像置身於日本般☺️
💭灜鐵板燒

位處尖沙咀的鐵板燒,午市套餐由$𝟏𝟗𝟖起,價錢非常親民😍

►大海虎蝦🦐

►活鮑魚仔

►安格斯牛柳
十分厚切的牛柳,煎至五成熟,肉質的嫩滑和肉味濃郁。

►炒飯
鐵板燒必定有的少飯,米粒炒至粒粒分明,香味撲鼻。

2024-03-06 15 views
呢間日式鐵板燒主打食材新鮮、追求食材原先既味道🥰用餐體驗真係很好,師傅互動性很高,餐廳也會播著日本既歌曲,本人很喜歡聽🎵。✨甘鯛師傅先用油煎香魚皮🐟,魚皮爽脆,再配上自家製忌廉汁,甘鯛嫩滑而且不膩。✨大海虎蝦食材很新鮮,蝦肉彈牙🦐,精華在於自家製鹹蛋黃醬,鹹度適中,蛋黃醬的沙感很正,而且蛋黃醬給很多。✨日本和牛薄燒和牛充滿著油香🐮,裏面包著蔥花和炸蒜粒,味道更為豐富,入口即溶。✨活鮑魚仔鮑魚的肉質很好,帶一點咬勁,三文魚籽混為一起吃的話,多了一種鮮味🤤,也中和了鮑魚醬汁的鹹味。✨鐵板蒸旦蒸蛋味道天然🥚,沒有放調味吃到蛋味,上面有黑魚子醬,底下放有鵝肝,味道豐富。✨鐵板炒飯蛋炒飯,炒飯夠亁身粒粒分明,口感很好,有蔥花和很多的櫻花蝦。✨特色甜品開心果雪糕,很少地方吃的到,吃完想馬上入貨,味道很好吃👍🏻。✨特色沙律有秋葵、小番茄、火龍果、沙律菜🥗,酸酸的沙律汁。✨大啡菇大啡菇很鮮甜,咬下去的水分很多,簡單的黑胡椒已經讓味道很出眾。✨味噌湯比外面的味噌湯食材好像豐富一點,賣相挺可愛的,很像一杯茶。

✨甘鯛

✨大海虎蝦

✨日本和牛薄燒

✨活鮑魚仔

✨鐵板蒸旦

✨鐵板炒飯

✨特色甜品

✨特色沙律
有秋葵、小番茄、火龍果、沙律菜🥗,酸酸的沙律汁。

✨大啡菇

✨味噌湯
比外面的味噌湯食材好像豐富一點,賣相挺可愛的,很像一杯茶。
鐵板蒸旦
大海虎蝦
味噌湯
大啡菇
甘鯛
特色甜品
2024-02-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
鐵板蒸旦
大海虎蝦
味噌湯
大啡菇
甘鯛
特色甜品
2024-03-06 8 views
前排凍冰冰🧊 都想食返啲熱辣辣嘅嘢,都好耐冇食過鐵板燒就搵咗間冇乜負評嘅鐵板燒試下☺️ 餐廳喺尖沙咀夠晒就腳,放工就起行,準時7點上到去坐定定等食😋今次被安排坐喺師傅面前當日坐鎮嘅師傅叫Alan,欣賞佢會主動問客人有咩忌口,亦都會介紹每一道菜式餐廳有做set menu, 亦都可以自己自選食材。今次我就自己揀咗幾樣想食嘅海鮮,砌成一個set☺️白酒蕃茄前菜揀咗一個比較少食嘅,就係白酒蕃茄。佢係用白酒煮出嚟嘅蕃茄,所以食落係有白酒🍶味,食左都覺得幾開胃黑魚籽鵝肝蒸蛋整呢樣菜式首先會見到師傅將鵝肝煎熟,之後再倒上蛋🥚液去器皿。師傅話呢一個係一個仿陶瓷嘅殼~望落又真係幾似真嘅蛋殼😂 最後會加上黑魚籽喺蒸蛋上面,所以呢度菜式可以一啖食到三種味道黃金蝦係用鹹蛋黃醬去炒,聞落鹹香味十足虎蝦肉質結實,啖啖肉黑松露鮑魚南非鮑魚爽口,除咗有黑松露味之餘,仲有粒粒三文魚籽增加口感😋金鯛魚金鯛魚下面個汁係鮟鱇魚肝忌廉汁🫶🏻同個魚好夾,增添口感又唔膩日本🇯🇵佐賀和牛餐廳用日本佐賀和牛 🥩 撈埋啲蔥同埋蒜食落口超滿足櫻花蝦高菜漬炒飯呢道炒飯都幾impressed 師傅話冇落豉油冇落鹽,用高菜漬去炒就已經夠味。食落去又

今次被安排坐喺師傅面前

餐廳有做set menu, 亦都可以自己自選食材。
今次我就自己揀咗幾樣想食嘅海鮮,砌成一個set☺️

白酒蕃茄

黃金蝦
係用鹹蛋黃醬去炒,聞落鹹香味十足
虎蝦肉質結實,啖啖肉

黑松露鮑魚

金鯛魚

日本🇯🇵佐賀和牛
餐廳用日本佐賀和牛 🥩
撈埋啲蔥同埋蒜食落口超滿足

櫻花蝦高菜漬炒飯
呢道炒飯都幾impressed
師傅話冇落豉油冇落鹽,用高菜漬去炒就已經夠味。食落去又幾粒粒分明

最後有炒雜菜同日本開心果雪糕🍦

P.S
➡️有客人嚟慶祝生日,師傅特登喺鐵板上面用蛋液畫上生日快樂嘅字句,超有心🫶🏻 仲叫客人上去影相,餐廳呢啲小舉動會幾窩心。

2024-03-02 10 views
最近去了間尖沙咀鐵板燒,位於地鐵站附近,好方便。午市套餐只是$298,相當抵食。重點介紹以下主食,大海虎蝦,蝦肉結實彈牙,充滿了海鮮的鮮甜味道。灑上黑胡椒同牛油煎香後非常好食,是一道令人垂涎三尺的美味佳餚。活鮑魚仔,大大隻,仍然不停郁,肉質鮮嫩。口感豐富。煎至剛熟,淋上黑松露汁同放上三文魚子調味,每一口都充滿豐富口感。安格斯牛柳,選用優質的安格斯牛肉,切成厚切的牛柳,經過適度的烹調保持了肉質的嫩滑和原汁原味。牛肉的口感非常優秀,咀嚼時散發出濃郁的肉香,添加了牛油同黑胡椒煎香。絕對是肉食愛好者的一大享受。再來是炒飯和炒野菜。炒飯做得綿密細膩,米粒飽滿,米香四溢。炒野菜則保持了蔬菜的鮮嫩和營養價值,炒製得剛熟而不過火。這兩道配菜為整餐增加了飽腹感同和營養均衡。

2024-03-01 6 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今晚同老公一齊去至尖沙咀一間樓上鐵板燒。地點好方便就係A出口隔離就係啦就近海港城附近!特色沙律沙律開胃入邊有多種水果同埋沙律菜活鮑魚大大隻鮑魚非常新鮮生猛,見到佢嚟郁去,簡單調味後加上黑松露醬同埋三文魚子,已經非常好味,果然夠新鮮瀨尿蝦都係第一次食鐵板燒,食到瀨尿蝦,師傅整得特別好食,而且見到入邊有好多蝦膏加拿大銀雪魚魚肉同魚皮分開烹煮,一啖軟熟嘅魚肉,一啖香脆魚皮日本和牛薄燒和牛捲起香蔥同埋脆蒜,係鐵板燒之中我比較鍾意食嘅菜式之一最後個炒飯亦有唔少材料,另外仲有大啡菇同埋甜品係開心果雪糕如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯灜鐵板燒 (尖沙咀)尖沙咀海防道38-40號中達大廈7樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

今晚同老公一齊去至尖沙咀一間樓上鐵板燒
。地點好方便就係A出口隔離就係啦就近海港城附近!

沙律開胃入邊有多種水果同埋沙律菜

活鮑魚

加拿大銀雪魚
魚肉同魚皮分開烹煮,一啖軟熟嘅魚肉,一啖香脆魚皮

日本和牛薄燒
和牛捲起香蔥同埋脆蒜,係鐵板燒之中我比較鍾意食嘅菜式之一

最後個炒飯亦有唔少材料,另外仲有大啡菇同埋甜品係開心果雪糕

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

灜鐵板燒 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈7樓