Restaurant: Ebisoba Ichigen
Terms & Details:
之前行開尖沙嘴海港城見到好多人排隊,以為一定好好食。今日見到沒人排隊,又有優惠,就即刻去試下🙃店鋪環境係幾好嘅,有海景,都乾淨。但係食物真係有待改善🙃要左一碗番茄蝦湯拉麵🍜叉燒唔好食🙅 以為湯底會好啲啦,太油又唔係好重蝦味見到佢5週年賣 5蚊3隻餃子🥟,打算幫襯下,點知全部餃子煎到焦曬🥲有苦味,真係中伏啦我明白5蚊的確唔可以要求好好食,但係至少比食到嘅餃子啊🥟拉麵又普通,小食都唔好食👎今次覺得真係中伏,好失望,沒下次唯一優點只可以講有幾張對住海景嘅台但係隔離其他餐廳都可以望到所以唔好以為多人排隊就好食🥲🙃

店鋪環境係幾好嘅,有海景,都乾淨。但係食物真係有待改善🙃
要左一碗番茄蝦湯拉麵🍜
叉燒唔好食🙅 以為湯底會好啲啦,太油又唔係好重蝦味

我明白5蚊的確唔可以要求好好食,但係至少比食到嘅餃子啊🥟

拉麵又普通,小食都唔好食👎
今次覺得真係中伏,好失望,沒下次
唯一優點只可以講有幾張對住海景嘅台
但係隔離其他餐廳都可以望到
所以唔好以為多人排隊就好食🥲🙃
2023-05-22 312 views
今日去咗尖沙咀海港城食同事推介嘅一幻拉麵,我哋大約六點幾去到,已經要排隊啦。我哋等咗唔夠10分鐘就可以入去,入到去明明見到仲有位置,想問店員可唔可以掉位坐窗邊,可以望住海景食,不過店員就話嗰啲位置係預留咗俾網紅宣傳影相嘅,就冇得坐喇🥲呢度太多拉麵選擇,花多眼亂添😂諗咗好耐,最後我就揀咗原味蝦湯底配幼麵湯底真係有濃濃嘅蝦味!面頭有啲香脆嘅橙色嘅嘢,唔知咩嚟,但係好好食,有啲蝦味。$88朋友叫咗濃厚豚骨湯底~佢話太濃味,下次會叫適量豚骨。我就係試食咗佢嘅粗麵,彈牙好多!下次會叫粗麵$88做緊優惠依家真係好抵食,佢哋嘅五周年優惠,只要電話入邊有5呢個數目字就會有優惠例如+$5就有三隻餃子!我地叫兩碗面就可以加兩份唔單止,電話入邊有一個5字就有九折兩個5字就八五折三個5字就八折!埋單唔洗二百,超抵我哋食完走嗰陣出邊已經排咗超多人!十幾個!

呢度太多拉麵選擇,花多眼亂添😂
諗咗好耐,最後我就揀咗原味蝦湯底配幼麵

例如+$5就有三隻餃子!我地叫兩碗面就可以加兩份

唔單止,電話入邊有一個5字就有九折
兩個5字就八五折
三個5字就八折!
埋單唔洗二百,超抵

我哋食完走嗰陣出邊已經排咗超多人!十幾個!
2023-05-21 237 views
這間拉麵經常大排長龍尤其是海港城分店如果好彩坐到窗邊更可欣賞維港超美海景期間限定芝士豚肉拉麵$128味道一流豚肉切成薄片灑上芝士粉套餐包括三隻餃子辛辣味噌蝦湯拉麵$88店內招牌蝦湯味道非常濃郁少少辣十分惹味可選粗麵或幼麵感覺粗麵較掛湯這裡的餃子真的十分美味必定要試適逢5週年只要電話號碼有5字就有9折兩個5字85折三個5字更有8折亦可以$5加購三隻餃子另外還有二人餐可以選擇不過不能與其他優惠同時使用
這間拉麵經常大排長龍尤其是海港城分店

另外還有二人餐可以選擇
不過不能與其他優惠同時使用

• 招牌蝦湯拉麵
  • 餃子
這天又想吃拉麵🍜!今次來到位於海運大廈的一幻拉麵。看很多人都點蝦湯拉麵,自己點了蝦湯醬油幼拉麵。吃一口已經覺得心心眼,很美味蝦湯濃而不膩,上面的紅薑和葱很開胃!平日食量不算大的我,一個人吃掉整碗麵呢!另外也點了特濃蝦汁叉燒伴麵。起初以為是沾麵,原來是像撈麵的做法。拌麵只能選粗拉麵,整個感覺不一樣呢!同樣有叉燒、紅薑和蔥,還伴有紫菜,蝦汁依然濃郁。要比分的話,自己比較喜歡原味蝦湯拉麵🍜!又找到一間美味拉麵啦!會再來的
這天又想吃拉麵🍜!
今次來到位於海運大廈的一幻拉麵。

看很多人都點蝦湯拉麵,自己點了蝦湯醬油幼拉麵。
吃一口已經覺得心心眼,很美味

蝦湯濃而不膩,上面的紅薑和葱很開胃!
平日食量不算大的我,一個人吃掉整碗麵呢!

另外也點了特濃蝦汁叉燒伴麵。
起初以為是沾麵,原來是像撈麵的做法。
拌麵只能選粗拉麵,整個感覺不一樣呢!
同樣有叉燒、紅薑和蔥,還伴有紫菜,蝦汁依然濃郁。

要比分的話,自己比較喜歡原味蝦湯拉麵🍜!

又找到一間美味拉麵啦!
會再來的

原味蝦湯叉燒拉麵
原味蝦湯叉燒拉麵
特濃蝦汁叉燒拌麵
因為有優惠券嘅關係,特別你都海港城的一幻拉麵兩個人叫左四樣嘢,兩碗麵,兩個小食蕃茄蝦湯拉麵 蝦昧湯底濃郁,掛湯力十足唯獨覺得蕃茄味欠奉招牌蝦湯拉麵蝦米湯底,10分濃郁日式叉燒配搭於湯底非常match 甜酸小蝦沙律呢個係最唔特別,最唔抵食,最唔應該嘅小食煎餃子呢個煎餃子可以一叫再叫配合餃子汁,味道一流總括對於自己來講都係一個有下次嘅拉麵店其實一碗拉麵份量都算OK 女士一定夠,男士可能要加底見到佢餐牌,原來有啲套餐優惠都幾抵食
因為有優惠券嘅關係,
特別你都海港城的一幻拉麵

兩個人叫左四樣嘢,兩碗麵,兩個小食

蕃茄蝦湯拉麵
蝦昧湯底濃郁,掛湯力十足
唯獨覺得蕃茄味欠奉

蝦米湯底,10分濃郁
日式叉燒配搭於湯底非常match

甜酸小蝦沙律
呢個係最唔特別,最唔抵食,最唔應該嘅小食

煎餃子
呢個煎餃子可以一叫再叫
配合餃子汁,味道一流

總括對於自己來講
都係一個有下次嘅拉麵店
其實一碗拉麵份量都算OK
女士一定夠,男士可能要加底

見到佢餐牌,原來有啲套餐優惠都幾抵食
2023-03-21
2023-05-02 410 views
每一次經過海港城都會掛住呢一間一幻拉麵,我鍾意佢對住過海食拉麵,更加鍾意佢呢個蝦味香味嘅湯底,雖然店舖都夠大,而每次經過都需要排隊,排隊時間大概15分鐘,係可以接受嘅範圍。如果需要坐喺玻璃前望住海景食拉麵係需要預先同職員提及等候,一般如果六點前嚟到,係唔需要排隊等嘅。同以往一樣點咗一份蝦味嘅湯底拉麵,配埋佢嘅小食,餃子係另外再叫,有不同嘅套餐可以配搭拉麵,加錢叫咗杯威士忌梳打同朋友一邊享受用餐嘅時光同時享受維港景色🫰🏻💕

2023-02-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 招牌蝦湯拉麵
2023-04-21 431 views
好早已經聽聞過一幻拉麵呢間餐廳但咁耐以嚟都未食過今日經開海港城就決定入去試下 ~餐廳位於海港城裏面可以坐海景位望住海景食拉麵 🙂感覺非常 chill餐廳既招牌菜色係蝦湯拉麵 🍜但因為個人嚟講,平時鍾意食拌麵多啲所以就點咗佢既特濃蝦汁叉燒拌麵 🍤🍜特濃蝦汁叉燒拌麵 🍤🍜一上就有超級濃郁既蝦汁香氣撲鼻而來 💨食落蝦味濃郁鮮味拉麵既配料除左有叉燒、蔥、紫菜和溏心蛋最特別就係灑上咗紅色的脆卜卜蝦味麵酥令口感更有層次 足料配搭 👍
好早已經聽聞過一幻拉麵呢間餐廳
但咁耐以嚟都未食過
今日經開海港城
就決定入去試下 ~

餐廳位於海港城裏面
可以坐海景位望住海景食拉麵 🙂
感覺非常 chill

餐廳既招牌菜色係蝦湯拉麵 🍜
但因為個人嚟講,平時鍾意食拌麵多啲
所以就點咗佢既特濃蝦汁叉燒拌麵 🍤🍜

特濃蝦汁叉燒拌麵 🍤🍜
一上就有超級濃郁既蝦汁香氣撲鼻而來 💨
食落蝦味濃郁鮮味
拉麵既配料除左有叉燒、蔥、紫菜和溏心蛋
最特別就係灑上咗紅色的脆卜卜蝦味麵酥
令口感更有層次
足料配搭 👍
2023-04-07 409 views
落大雨唔想行 就求其食吓呢間拉麵~好濃蝦湯味 但係款式麵質都普通唔難食,但係未至於會再幫襯🥲本身食拉麵有加木耳嘅習慣 但係佢哋加木耳要加$15 就打消左呢個念頭覺得唔係好抵🤣🤣🤣如果淨係想食好食嘅拉麵,尖沙咀都有好多選擇~不過見到餐廳有啲位置係海景位,相信呢個價錢食到呢個景色 係幾抵嘅👍🏻,不過可能我比較似佢,所以嗰啲位已經坐晒人~ 📍一幻拉麵🍜尖沙咀海港城海運大廈地下G59號鋪營業時間 : 11:00 -22:00
落大雨唔想行 就求其食吓呢間拉麵~
好濃蝦湯味 但係款式麵質都普通
唔難食,但係未至於會再幫襯🥲
本身食拉麵有加木耳嘅習慣
但係佢哋加木耳要加$15 就打消左呢個念頭
覺得唔係好抵🤣🤣🤣

📍一幻拉麵🍜
尖沙咀海港城海運大廈地下G59號鋪
營業時間 : 11:00 -22:00
2023-04-06
2023-04-01 317 views
#20230312 🤍📍 一幻拉麵 @ichigenhk 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G59號舖 🍽️中環|荃灣|屯門|灣仔均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#薯仔沙律 $18💭 抱住零期望入呢間野食,純粹🐷想用左張harbour city既gift card,而呢個上網book位仲有折,慳妹上身於是試下啦,一尼個薯仔沙律已經好驚艷🤩沙律雪櫃拎出尼,夠凍而又唔係結冰果隻凍已經加左分👍🏼味道落左啲黑椒落去好特別,面頭仲有啲橙紅色既脆脆,似係炸左既煙肉粒咁咸咸香香,令人係咁食唔停🤤.#蝦湯拉麵 #原味全蝦湯 #鹽味 #幼麵 $88💭 蝦湯的確好重蝦味,飲第一啖已經食得出好濃郁🦐叉燒薄薄地有2-3片,邊位有啲爽口唔係肥膏,溏心蛋得半隻有啲唔夠喉,幼麵煮得好好,絕對可以用彈牙去形容個麵質🍜拉麵面頭都有果啲橙紅色脆脆,幫碗麵加左唔少分.#辛辣味噌蝦湯拉麵 #幼麵 #無蔥 $88#味筍 $15💭 有辣會遮左啲蝦湯味,無原味咁濃郁,不過都係飲得出少少蝦味既🤏🏼所以如果想飲湯底就極度唔建議叫辛辣,但如果唔飲又係有辣惹味啲🤪係🐷心目中拉麵本身就應該要配筍,呢度要加錢叫先有😅味道
#20230312 🤍
#薯仔沙律 $18

#蝦湯拉麵 #原味全蝦湯 #鹽味 #幼麵 $88

#辛辣味噌蝦湯拉麵 #幼麵 #無蔥 $88
#味筍 $15
💭 有辣會遮左啲蝦湯味,無原味咁濃郁,不過都係飲得出少少蝦味既🤏🏼所以如果想飲湯底就極度唔建議叫辛辣,但如果唔飲又係有辣惹味啲🤪係🐷心目中拉麵本身就應該要配筍,呢度要加錢叫先有😅味道正常,咬落爽口

#餃子 $35
💭 有5隻,睇落平平無奇,咬落有驚喜,雖然唔係爆餡,但餃子咬開入面有汁搭夠🥟差啲就辣親🐷喇

#蝦味飯團 $20
💭 未食到呢度都仲係好滿意,一食到個飯團就有啲出事🍙無咩料唔係重點,而係個飯有啲黏黏咁太濕,唔似一般壽司啲飯咁🍣但唔計個飯團既話,成餐飯性價比都偏高既👍🏼坐bar枱仲有得叉電tim😬

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #中環美食 #🐷在中環 #荃灣美食 #🐷在荃灣 #屯門美食 #🐷在屯門 #灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
要講到香港令我回頭再食嘅拉麵店,「一幻拉麵」絕對係我嘅頭三位。上星期同男朋友去尖沙咀海港城既一幻拉麵食嘢,終於可以坐到窗邊嘅吧枱位置,可以一邊睇住維港景色一邊食美味嘅蝦湯拉麵。 每次嚟到都要嗌蕃茄蝦湯拉麵🍅🍜🍤,酸甜嘅蕃茄湯同濃郁蝦香味非常之夾,令人食到非常開胃!🤤 另外一款必叫小食叫「甜辣小蝦沙律」!呢個沙律令到你嘅口腔可以清新一下,減低拉麵嘅油膩感🍤 加埋眼前嘅景色真係好正👍🏻

2023-03-21 236 views
與朋友在海港城行完街,經過地下見到一幻拉麵,神奇地無人排隊,即刻當走轉北海渡,食碗熱騰騰拉麵招牌蝦湯拉麵加多一隻溫泉雞蛋再加些小食:餃子甜辣小蝦沙律蝦味飯團雞脾菇薯仔沙律
與朋友在海港城行完街,
經過地下見到一幻拉麵,
神奇地無人排隊,
蝦味飯團
雞脾菇
薯仔沙律

2023-03-10
次次見一幻都要排隊入店,有次下午路過見佢唔洗等,入去試試佢先!-幾鍾意佢呢種座位,好有日式感覺。-原來海港城分店14:30-17:30係下午茶時間,店員亦有主動提醒,非常貼心。-🍴茶餐招牌蝦湯拉麵揀左原味、味噌、幼麵、無蔥同有麵酥。湯底除左有濃濃蝦味之外,仲有啲蒜味,算係濃而唔膩⋯叉燒較肥,幼麵只係正常粗幼,稱唔上係幼麵,有100g夠晒我呢種食量細嘅女仔食,而麵酥薑味好香甜,可增加口感同味道層次。總覺得佢嘅麵太普通,只係喜歡蝦湯嘅人會比佢湯底吸引左,對於我呢啲唔係特別好蝦嘅人黎講,整體我只會評佢一般。-🍴茶餐餃子🥟小食揀左餃子,好基本嘅日式菜肉餃,但煎得幾香口。-🥤茶餐可樂基本可樂,高身罐樂靚,但對於極少飲soft drinks嘅我真係偏甜,間唔中飲一兩次好啦⋯如果佢可以唔要可樂,似日本咁比杯冰水我,其實我都唔介意,畢竟我對茶餐呢個價錢份量都很滿意😂-平時餐牌拉麵基本上就$78-88左右,選擇上麵都比較簡單集中,有種日本人專注嘅感覺係到。-有次我照午餐時段入去,被安排坐吧枱,行到入去發現,吧台居然係海景!望住呢個景,自己一個食都食得開心啲。-同場加映,正常份量比較多,食量細嘅就盡量揀返

幾鍾意佢呢種座位,好有日式感覺。

🍴茶餐招牌蝦湯拉麵

🍴茶餐餃子🥟
餃子

小食揀左餃子,好基本嘅日式菜肉餃,但煎得幾香口。
🥤茶餐可樂

無糖綠茶

同場加映,正常份量比較多,食量細嘅就盡量揀返茶餐啦!至於無糖綠茶,真係無糖,淡口的,應該唔係我杯茶🫣
茶餐對於食量細嘅我係有一定吸引力😆
雖然同我理想中嘅拉麵有一段距離,但係值得帶喜歡蝦嘅朋友黎試下,相信佢哋會好喜歡個蝦湯🤭
2023-03-01
$86 (Tea)
無糖綠茶
餐廳名稱:一幻拉麵今日行過忽然發現好耐無食過,心思思要食返碗先😂1. 辛辣味噌蝦拉麵(香港限定)幼麵個湯底一直都係咁濃郁好味~又唔太油膩,個麵就啱啱好150g,唔太飽👍🏻價錢:$88好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 蕃茄蝦湯拉麵(香港限定)幼麵呢個湯係第一次食,好好味😋,甜甜地配上蝦湯👍🏻不過,無乜蕃茄味😂價錢:$88好味程度:😋😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————3. 雞脾菇(小)超級普通,唔需要比錢加,不過,如果你想飲可樂,咁就可以,因為,佢有優惠,加$15可樂,再送嘅~價錢:$15好味程度:😋😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————4. 甜辣小蝦沙律明明話係(小蝦)點知~係乾蝦幾隻,味道就好甜,好重沙律醬味,完全不似如期,失望
餐廳名稱:一幻拉麵

今日行過忽然發現好耐無食過,心思思要食返碗先😂

1. 辛辣味噌蝦拉麵(香港限定)幼麵

價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

——————————————————————
3. 雞脾菇(小)

價錢:$15
好味程度:😋😋😋😋/5個滿分
價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

4. 甜辣小蝦沙律
明明話係(小蝦)點知~係乾蝦幾隻,味道就好甜,好重沙律醬味,完全不似如期,失望🥲

價錢:$38
好味程度:😋/5個滿分
價錢抵食度:💰/5個滿分
整體感覺:❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻/5個滿分
——————————————————————
餐廳整體感覺:乾淨俐落,尖沙咀海港城仲可以對住個海景食麵,$88絕對超值👍🏻👍🏻👍🏻
✏️
餐廳名稱:一幻拉麵
電話:31051199
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G59號舖

#食物小黑洞
#我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量
2023-03-01 311 views
繼續我既覓食尖沙咀系列,今次就去到海港城試吓一到假日必定要排隊先食到既一幻拉麵。原味蝦湯拉麵 $88一上枱好香蝦味,湯底都偏橙紅色,應該落咗唔小蝦去煲湯。一碗入面配2片叉燒+半隻唐心蛋,麵底可以揀粗麵/幼麵,但就冇得揀軟硬度。湯底蝦味好重,配番粗麵就會比較掛湯。但估唔到食完之後比較口乾濃厚豚骨拉麵 $88豚骨味尚可,但湯底比較稀,較平時出面有啲餐廳既杰身d唔同。不過略嫌配料比較少,只有叉燒同半隻唐心蛋。蝦味飯團 +$20本身都有小小期待既飯團,估唔到飯團係比較濕,同埋唔多覺有咩蝦味,只係一個普通飯團咁雞髀菇 +$22雞髀菇配上木魚碎+小量燒汁配番拉麵食就會有番d口感不過呢度既好處就係可以望住維港食野,比起其他餐廳又抵食啲。

原味蝦湯拉麵 $88
一上枱好香蝦味,湯底都偏橙紅色,應該落咗唔小蝦去煲湯。
湯底蝦味好重,配番粗麵就會比較掛湯。
但估唔到食完之後比較口乾

濃厚豚骨拉麵 $88
豚骨味尚可,但湯底比較稀,較平時出面有啲餐廳既杰身d唔同。
不過略嫌配料比較少,只有叉燒同半隻唐心蛋。

蝦味飯團 +$20

雞髀菇 +$22
雞髀菇配上木魚碎+小量燒汁
配番拉麵食就會有番d口感

不過呢度既好處就係可以望住維港食野,比起其他餐廳又抵食啲。
2023-02-27 210 views
今日同朋友行尖沙咀見到呢間一幻拉麵,成日都好多人排隊,於是我哋都去朝聖👍🏻叫咗一個鹽味蝦湯拉麵個湯底真係好濃嘅蝦味,覺得餐廳真係用左蝦去熬成濃湯👍🏻因為叫咗鹽味,覺得調出左蝦嘅鮮味,再配搭埋拉麵真係食唔停口😋食完之後完全明白點解成日都咁多人排隊🤣👍🏻

2022-12-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner