日本拉麵最近發現真係好似越嚟越多,間間都有賣點 ,間間都有唔同主打,有時真係唔知食邊間,會搞到花多眼亂😌😌😌平時經過長沙灣嘅美居中心都唔發現有哩間拉麵,之前睇到都好多人介紹,一於都try 過靚try 先。今次試左佢限量同限定既蠔拉麵🦪,同埋主打既招牌蝦湯沾麵🍤🍤共2款蠔拉麵個湯好鮮!個蠔都煎得岩岩好,唔會太過縮水,仲有埋蛋同其他配菜,都好match 🍜🍜另外就係招牌蝦湯,我覺得同其他拉麵嘅蝦湯比較就差唔多😜😜,都係濃味同有小小「傑」身,我覺得唔算太突出Strongly recommend 蠔湯果款🥸😎

Strongly recommend 蠔湯果款🥸😎
Intro: 先前介紹過長沙灣嘅泰國菜小店,附近有一間賣沾麵嘅小店,一放晏晝就好多人去排隊,呢一間原來專賣蝦湯沾麵,價錢最平都係79,呢一日咁岩冇人排隊於是就去試試~___________________🍽 蝦汁醬油沾麵💰 79 ⭐️ 8/10✍🏻 店員首先送左個紫菜包米通,口感好脆✍🏻 麵底偏多又偏硬身,掛湯能力高✍🏻 叉燒偏薄身,但係靚嘅叉燒✍🏻 有原隻糖心蛋,流心效果做得好好✍🏻 沾麵湯嘅蝦味好濃,用作沾麵一流✍🏻最後如果沾麵湯仲有剩,店員會幫手加上湯落去,仲有淡淡地蝦湯嘅味道___________________🏠 海老名沾麵📍 長沙灣元州街213號美居中心20號舖⭐️ 8/10 (沾麵)___________________
Intro:
🍽 蝦汁醬油沾麵
💰 79 ⭐️ 8/10
✍🏻 店員首先送左個紫菜包米通,口感好脆
✍🏻 麵底偏多又偏硬身,掛湯能力高
✍🏻 叉燒偏薄身,但係靚嘅叉燒
✍🏻 有原隻糖心蛋,流心效果做得好好
✍🏻 沾麵湯嘅蝦味好濃,用作沾麵一流
🏠 海老名沾麵
📍 長沙灣元州街213號美居中心20號舖
⭐️ 8/10 (沾麵)
  • 海老醬油沾麵
2022-10-27 330 views
蝦汁蕃茄沾麵。又黎到我搵野食時間。呢派想試下吾同地方既拉麵⋯點知搵2搵,有間係沾麵,就黎左呢度⋯一黎到就要排隊⋯起碼5-6位係前面。而入面店舖好細,最多坐得7位左右都排左一陣,至入得去食我叫左蝦汁蕃茄沾麵。都吾追加其他配料,因為麵入面有齊哂,每樣少少咁樣⋯一黎到即刻試個湯底,好濃、夠哂味好似飲照濃湯咁,幾好幾好再配埋EE NN既沾麵,而沾麵份量麵好多夠足料,好食,但價錢都偏貴 $99沾麵本身麵好濟,耐吾耐一次半次都ok既有機會可以試埋其餘果2種⋯但吾洗點排隊先🤣
蝦汁蕃茄沾麵。
又黎到我搵野食時間。
呢派想試下吾同地方既拉麵⋯
點知搵2搵,有間係沾麵,
就黎左呢度⋯
一黎到就要排隊⋯起碼5-6位係前面。
而入面店舖好細,最多坐得7位左右
都排左一陣,至入得去食
我叫左蝦汁蕃茄沾麵。
都吾追加其他配料,因為麵入面有齊哂,
每樣少少咁樣⋯
一黎到即刻試個湯底,好濃、夠哂味
好似飲照濃湯咁,幾好幾好
再配埋EE NN既沾麵,而沾麵份量麵好多
夠足料,好食,但價錢都偏貴 $99
沾麵本身麵好濟,耐吾耐一次半次都ok既
有機會可以試埋其餘果2種⋯但吾洗點排隊先🤣
2022-10-10 513 views
我本身係沾麵控,所以成日都會捐窿捐罅試新野🤣🤣。不過試嚟試去,呢間海老名沾麵都係我嘅首選之一🥇,雖然地方相對偏僻,個門牌唔係幾明顯🙈,要揾一陣先見到,但都強烈建議大家試吓🍴!記得如果想食就早少少排隊,因為鋪面只有12個位,所以到咗午餐或晚餐時就會大排長龍🙈!🍜蝦汁醬油沾麵 $79 醬油湯底第一啖食落去已經feel到蝦油味🍤好重,而且有少少紅椒片🌶帶嚟嘅辣味。阿瘦🐰就算本身細食要KO佢都冇咩問題。麵底方面只有熱麵選擇,麵質好彈牙😬,而且由於湯底本身亦有一定厚度,所以麵條好掛汁🤤。叉燒方面就選用左薄切嘅半肥瘦叉燒🍖,炙燒之後再放入湯汁入面,食落一啲都唔heavy😌。溏心蛋🥚亦有好重嘅醬油味,就算係對溏心蛋有要求嘅我都十分滿意💯! 🍜 蝦汁味增沾麵 $89 相比起蝦汁醬油沾麵比較厚身同濃郁,蝦味更加突出🍤🍤🍤,而且帶有蒜香味🧄,好適合好似我咁鍾意重口味嘅人!不過由於湯底濃郁所以幾漏,建議係食完一半之後落啲櫻花蝦醋中和下🤣,可以減漏之餘仲可以進一步點出蝦嘅鮮味😇。之後加咗上湯再飲,蝦味依舊濃郁,建議大家都試吓!至於麵質、叉燒同埋溏心蛋都同上面一樣💁🏻‍♂️。🍢 紫菜脆米 (跟餐)無論選擇邊款沾麵

🍜蝦汁醬油沾麵 $79

🍜 蝦汁味增沾麵 $89

🍢 紫菜脆米 (跟餐)
無論選擇邊款沾麵,前菜都會有紫菜脆米。不過唔知係唔係因為我哋掛住食沾麵,太耐冇食,所以紫菜比較淋身🥲。

不過可能因為湯底都比較重口味,我地食完都覺得勁口渴😵‍💫😵‍💫
2022-10-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2022-09-26 516 views
如果唔係有人排隊我絕對唔會留意到毫不起眼既小店🤩海老名沾麵-值得推介既隱形小店🤩1. <蝦汁蕃茄沾麵> 💰$992. <蝦汁醬油沾麵> 💰$79前者(1)都幾重蕃茄味🥰酸酸甜甜好開胃後調有少少鮮蝦味稍嫌蕃茄味太搶 有啲喧賓奪主不過都係好好食後者(2)鮮蝦味出啲但個人覺得蝦味都係唔夠濃無第一次食咁驚險🥺至於個麵軟硬適中有塘心蛋 加分加分💕而叉燒 唔算肥 師傅即場燒👍🏻⭐️枱上有啲特別既醬汁可以加 更惹味⭐️食到最後可以加少少清湯 飲埋餘下既汁💕飲完唔會太口乾⭐️紫菜同炸炸另上 想食先浸湯 超細心回頭率 :🐥🐥🐥🐥/5
如果唔係有人排隊

⭐️食到最後可以加少少清湯 飲埋餘下既汁💕飲完唔會太口乾
⭐️紫菜同炸炸另上 想食先浸湯 超細心

回頭率 :🐥🐥🐥🐥/5
2022-09-13 698 views
今次試下成日見到有條人龍既沾面, 今次都唔例外, 等左約15-20分鐘, 叫左蝦汁味噌沾面, 同蝦汁蕃茄沾面, 一碗面同一碗湯係分開上, 食果時係將D面夾落碗湯到食, 先講碗湯, 入面仲有半隻溏心蛋、兩片叉燒、幾片荀片、些少櫻花蝦, 個湯咸咸地, 無咩蝦味, 同埋湯唔夠熱 (最敗北), 叉燒超薄, 可能係0.03cm, 食左都唔覺, 隻蛋因為要夾D面落碗湯, 攪呀攪, 未食就爛晒LU, 食完成碗面, 感覺係有飽與唔飽之間, 好混亂呀, 總括而言, 用大約80-100蚊同等15-20分鐘食呢碗介乎飽與唔飽之間既面, 食完無咩滿足感來講, 都係試過就算………
2022-09-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2022-08-28 776 views
上沾麵之前先上一細碟小食,係紫菜包天婦羅脆脆,店員會提示你卷起佢食,幾新奇蝦汁醬油沾麵 $79- 個人認為食過性價比最高嘅沾麵!!- 沾麵一上檯嘅時候,見到湯嘅面層有層油喺上面,朋友有少少嚇親😂😂- 湯食落好濃郁,本身沾麵冇乜味,所以沾咗湯之後岩岩好,鹹淡適中,而且温度保持得好好,通常沾麵湯底愈食愈凍,就會好油膩,但呢間嘅湯底夠熱- 沾麵軟硬適中,份量唔太多,岩岩好夠飽- 配料有一隻切半溏心蛋、兩片叉燒、幾片荀片、些少櫻花蝦、蔥花- 叉燒半肥瘦,食落有驚喜!!燒過之後好香口,好好食!!- 溏心蛋就建議唔好留到最後先食,會溶咗xd-鑑於一般嘅沾麵都$80起跳,呢度$79就食到signature嘅沾麵,絕對值得去試下~另外店面雖然的的式式,但好有日本小店嘅味道,係唔錯嘅飲食體驗~

蝦汁醬油沾麵 $79

- 個人認為食過性價比最高嘅沾麵!!
- 沾麵軟硬適中,份量唔太多,岩岩好夠飽
- 叉燒半肥瘦,食落有驚喜!!燒過之後好香口,好好食!!
- 溏心蛋就建議唔好留到最後先食,會溶咗xd

2022-08-18 665 views
舖頭用海老做湯底既沾麵店見到個餐牌真系有少少嚇親 得3款沾麵湯底另外有款限定既蠔拉麵 成日得10份 真系有緣有心先食到用海老做湯底會比較濃郁啲既會預計鹹少少 仲要沾麵呢因為要掛湯呢 肯定會濃啲鹹啲溏心蛋水準剛剛好 不過略鹹左少少另外有幾片普通叉燒 麵條吾算好掛湯 所以食落系正常咁另外叫左蠔拉麵 真系有對比呢個湯底真系鮮甜到爆 有層次感既底用左菜同魚去煮 整體出到黎系好香好甜好鮮上面配料都豐富嫁 有海草 煎既大蔥同蠔每part俾到吾同口感你 最後要飲下啲湯
舖頭用海老做湯底既沾麵店

用左菜同魚去煮 整體出到黎系好香好甜好鮮
上面配料都豐富嫁 有海草 煎既大蔥同蠔
每part俾到吾同口感你 最後要飲下啲湯
2022-08-11 807 views
已經不是第一次來吃了, 記得第一次來, 連門口都找不到~水泥色的牆, 沒有大招牌, 沒有裝飾, 是一家走過路過, 很容易錯過的海老店😆⚜蝦汁番茄沾麵蝦味超濃,蕃茄湯很甜,但也帶點醒胃的酸!雖然不建議直接喝,但還是忍不住的喝了好幾口!裡面的食材豐富,,基本上不用額外添加材料.但愛蝦的話,我還是會比較喜歡原味!雖然這個也很惹味啦 😋⚜廣島蠔拉麵 太.吸.引.了!! 是我最愛的蠔!拉麵甫上桌, 立即喝了一口湯, 非常濃的蠔味!!蠔是每隻仔細煎過的, 材料中的大蔥和蠔絕配!唯一湯底有點過鹹, 如果可以自選濃度或調低一點,我真會把正碗湯喝光!收納為至愛飯堂之一!
已經不是第一次來吃了, 記得第一次來, 連門口都找不到~

⚜蝦汁番茄沾麵
蝦味超濃,蕃茄湯很甜,但也帶點醒胃的酸!
雖然不建議直接喝,但還是忍不住的喝了好幾口!
裡面的食材豐富,,基本上不用額外添加材料.
但愛蝦的話,我還是會比較喜歡原味!
雖然這個也很惹味啦 😋
蝦汁番茄沾麵

⚜廣島蠔拉麵
太.吸.引.了!! 是我最愛的蠔!
拉麵甫上桌, 立即喝了一口湯, 非常濃的蠔味!!
蠔是每隻仔細煎過的, 材料中的大蔥和蠔絕配!
唯一湯底有點過鹹, 如果可以自選濃度或調低一點,
我真會把正碗湯喝光!
廣島蠔拉麵

收納為至愛飯堂之一!
2021-04-29
蝦汁番茄沾麵
廣島蠔拉麵
2022-07-30 835 views
夏日炎炎,週六不想在家裡做飯,刷openrice時,剛好看到家附近一間收藏極多,評價也還不錯的沾麵館。趁興致尚未消退,馬上叫上媽媽換裝出發。沾麵館的位置不顯眼,位於麥當勞旁邊,沒有招牌,如果不是看到有人排隊,我第一時間完全無法留意到。館裡空間有限,同時能容納10餘人入座,和媽媽在門外排隊,等了二十分鐘,終於能進去了。剛進小館,被侍應的態度噁心到了。一進門,先掃店方安心出行二維碼,由於店方的手機擺放地點不起眼,加上侍應也沒有第一時間引導掃描顧客的二維碼,我直接前往不遠的空位,準備坐下。漏了第二步的掃描,本來只是一件小事,補上就是。但侍應卻再三陰陽怪氣得說,「我沒聽到‘嘟’的一聲,出來吃飯的人都知道會有‘嘟’的一聲。」啥意思?責任在誰,尚有待商榷,可是,我被噁心到了!這態度,是服務業的地板吧!剛坐下,沾麵已經做好,湯底看起來極為漂亮,賣相拉滿,用來打卡一流。迫不及待地把麵條放進去,第一口,咦,不知道該怎麼形容,第二口,額,似乎沒什麼味道。有點失望,本人雖然稱不上美食家,但在中環工作的幾年,把大大小小的拉麵、沾麵館都試過無數次,霸嗎拉麵、一風堂、立體派、一幻、麵鮮醬油房…以同價位的麵鮮醬油房

剛坐下,沾麵已經做好,湯底看起來極為漂亮,賣相拉滿,用來打卡一流。迫不及待地把麵條放進去,第一口,咦,不知道該怎麼形容,第二口,額,似乎沒什麼味道。有點失望,本人雖然稱不上美食家,但在中環工作的幾年,把大大小小的拉麵、沾麵館都試過無數次,霸嗎拉麵、一風堂、立體派、一幻、麵鮮醬油房…以同價位的麵鮮醬油房周月作為對比,單論味道,我覺得不是一個檔次。趕緊加點七味粉和醋,增加一點味道的層次感,糊弄一餐就罷了。

就餐期間,侍應一直從我頭頂上來回遞送沾麵,順便補充餐具。這根本就是花錢買難受,破壞用餐體驗。不到10分鐘,我已經吃好了,還沒來得喝多杯水,耳邊悠悠傳來侍應「謝謝」的聲音。好吧!我懂,結帳走人。

總結:賣相10分,味道5分,服務-10分。

埋單的時候記得查看帳單,我差點被額外收多了一碗沾麵的價格。
醬油沾麵
2022-07-30
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
對於小編黎講日本菜係經常性選擇之一,但當中其實都可以分為好多款,例如日本和食、刺身、壽司、拉麵、沾麵、鍋物等等…基本上樣樣都係小編既至愛❤️今日就同大家分享一間比較隱世既沾麵店,3款不同口味沾麵都以主打蝦汁湯底為基底,比起一般湯底來說,呢個湯頭算係重口味既! 但小篇心思思又經常返去encore食既…所以就開心share俾大家喇😋🍽海老名沾麵🍜🍜蝦汁味噌沾麵($89)味噌湯底夠濃郁而且再配上蝦汁,令到整個湯底大大提升左蝦香味,而沾麵方面就用上粗身既麵條,麵條夠彈牙有咬口而湯汁都夠稠身令到麵條都做到掛汁既效果。當然幸好既係湯底只是濃而不是咸,呢樣係抵讚既! 另外配料方面分別有幾塊薄薄既叉燒、溏心蛋及醃漬筍,浸係濃濃既湯底下有少少遮蓋左配料原本既味道,整體上就不過不失啦!沾麵食完後仲可以叫店員加上清湯再享受剩餘湯底。💡小知識:等小編分享下傳統沾麵既食法啦! 第一口應該嘗試食一啖冇沾上湯汁既麵條,就可以品嚐到本身麵條既麥香。第二就可以將麵條浸進湯汁裡,建議大概沾二分一長度,這樣可以令味道唔會太濃剛剛好。最後問店員加上清湯再一口氣飲用熱湯。🍜 海老名沾麵 Ebina Tsukemen🏡 長沙灣元州
對於小編黎講日本菜係經常性選擇之一,但當中其實都可以分為好多款,例如日本和食、刺身壽司、拉麵、沾麵、鍋物等等…基本上樣樣都係小編既至愛❤️

🍽海老名沾麵🍜

🍜蝦汁味噌沾麵($89)

🍜 海老名沾麵 Ebina Tsukemen
🏡 長沙灣元州街213號美居中心20號舖

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先
2022-04-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 蝦汁味噌沾麵
2022-06-24 856 views
🔸牡蠣之怪🦪🍜呢款期間限定嘅拉麵每日限定10碗,湯底好特別,蠔又大隻又鮮甜🥰🔸海老味噌沾麵🦐🍜蝦沾麵更加唔洗講,咁多年都一樣咁出色,麵質爽口一流,湯底超濃yuk!📍#海老名沾麵 (#長沙灣美食)長沙灣元州街213號美居中心20號舖
🔸牡蠣之怪🦪🍜

🔸海老味噌沾麵🦐🍜

📍#海老名沾麵 (#長沙灣美食)
長沙灣元州街213號美居中心20號舖
2022-06-12 666 views
🌟長沙灣隱世沾麵店🌟海老名沾麵 (長沙灣)$89蝦汁味噌沾麵(8⭐️/10)湯底非常濃郁,🍜沾麵落湯會食到好突出既蝦味,味噌味就唔算明顯,湯唔會太咸,食落啱啱好😋。麵條粗身,相對硬身同煙靭,麵容易索湯。糖心雞蛋🥚都做得出色,微微流心。食完麵之後可以叫店員幫你加湯,加少少湯之後可以飲,飲落好似龍蝦湯🦞,好鮮甜,蝦味🦐十足,正😋。$99蝦汁番茄沾麵(8⭐️/10)🍅番茄湯食落番茄味重,酸酸甜甜,最重要係湯底都食到明顯既🦐櫻花蝦味,所以唔係單純既番茄湯,而係番茄加櫻花蝦熬制既湯底間唔中食到粒粒番茄肉,湯底出色👍🏻🌟。叉燒薄身,燒得好香口,好味😋食物:9/10環境:5/10性價比:8/10📝另外,見到店有貼notes話6月13號起會裝修,到7月頭再同大家見面~所以想試既朋友們,就記得7月先去啦!😙😙📍長沙灣元州街213號美居中心20號舖#長沙灣美食 #長沙灣沾麵 #海老名沾麵 #櫻花蝦湯底 #糖心蛋 #味噌バター #番茄湯拉麵 #番茄濃湯 #香港美食 #隱世小店 #小店 #沾麵 #cheungshawanfood #tsukemen #sakurashrimp #tamatosoup #hkfoo
🌟長沙灣隱世沾麵店🌟

海老名沾麵 (長沙灣)

$89蝦汁味噌沾麵(8⭐️/10)

$99蝦汁番茄沾麵(8⭐️/10)

食物:9/10
環境:5/10
性價比:8/10

📍長沙灣元州街213號美居中心20號舖

#長沙灣美食 #長沙灣沾麵 #海老名沾麵 #櫻花蝦湯底 #糖心蛋 #味噌バター #番茄湯拉麵 #番茄濃湯 #香港美食 #隱世小店 #小店 #沾麵 #cheungshawanfood #tsukemen #sakurashrimp #tamatosoup #hkfoodie #hkyummy #fridaydinner #happyfriday

2022-05-29 644 views
搵食搵到黎呢度真係好犀利多謝識食既帶我黎到呢間食沾麵🧡門面好有特色 而且都要排左陣隊不過好快就入得 可以開心專心食店中有3款沾麵可選擇•蝦汁番茄沾麵🍜見到佢有番茄🍅已經被吸引了熱辣辣既番茄湯 酸酸甜甜既湯底 連埋櫻花蝦🦐 令到成碗湯都好香 番茄湯中仲有番茄肉 同埋火炙過既叉燒 唔肥膩麵條軟硬剛剛好 而且食完個沾麵仲可以叫店員加湯 變成番茄豬骨湯♨️伴隨仲有塊紫菜同脆脆米鍾意食沾麵既 呢間隱世沾麵店絕對要黎食🧡

搵食搵到黎呢度真係好犀利

而且食完個沾麵仲可以叫店員加湯 變成番茄豬骨湯♨️
伴隨仲有塊紫菜同脆脆米
鍾意食沾麵既 呢間隱世沾麵店絕對要黎食🧡

2022-05-24 562 views
一開門5分鐘內已坐滿需要排隊好彩都唔洗排好耐就有位鋪頭店面只有一少個招牌, 會有少少難搵但細心一睇日式門簾隻蝦就會發現鋪頭選用既係日本蛋~入面裝修非常日式, 但坐位不多只有8-10個位,坐得都比較迫不過唔會因為廚房係前面而全間店都好熱,亦無笠痴痴咁坐低之後就有前菜紫菜包卜卜脆粒粒. 好似紫菜天婦羅咁既味,又幾得意簡單滋味menu有3款沾麵, 今日3款都試試每碗沾麵已跟筍半隻流心蛋同兩片肥叉燒, 唔夠亦都可以追加1/蝦汁醬油沾麵 $79三款中最平既但性價比依然高2/蝦汁味增沾麵 $89湯底最濃, 重口味人士先駕馭到3/蝦汁蕃茄沾麵 $99價錢最高但真係有原因, 蕃茄提鮮左成個湯d麵可以掛到湯汁, 軟硬亦適中無平時出面既沾麵咁硬最後, 剩低既沾麵汁可以加上清湯 當湯飲埋,唔會浪費不過我就怕太油膩唔敢飲晒成碗了
一開門5分鐘內已坐滿需要排隊
好彩都唔洗排好耐就有位
鋪頭店面只有一少個招牌, 會有少少難搵
但細心一睇日式門簾隻蝦就會發現

鋪頭選用既係日本蛋~

不過唔會因為廚房係前面而全間店都好熱,亦無笠痴痴咁

坐低之後就有前菜
紫菜包卜卜脆粒粒. 好似紫菜天婦羅咁既味,又幾得意
簡單滋味

menu有3款沾麵, 今日3款都試試
每碗沾麵已跟筍半隻流心蛋同兩片肥叉燒, 唔夠亦都可以追加

1/蝦汁醬油沾麵 $79
三款中最平既但性價比依然高

2/蝦汁味增沾麵 $89
湯底最濃, 重口味人士先駕馭到

3/蝦汁蕃茄沾麵 $99
價錢最高但真係有原因, 蕃茄提鮮左成個湯

d麵可以掛到湯汁, 軟硬亦適中無平時出面既沾麵咁硬

最後, 剩低既沾麵汁可以加上清湯 當湯飲埋,唔會浪費
不過我就怕太油膩唔敢飲晒成碗了
2022-05-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$99 (Lunch)
  • 蝦汁蕃茄沾麵