今日特登揀咁晏就係希望過咗人哋午餐時間冇咁多人😎始終舖頭空間有限😝喺門口等咗大概5分鐘好快已經有位🤩一家三口事原就係因為亞仔想食沾麵😋喺門口等位嘅時候已經揀好食乜嘢,服務員都好友善!坐咗餐廳最入嗰三個位可以一望無際望到整麵嘅過程非常正🤨一坐低好快就比頭盤紫菜夾脆脆💯唔使5分鐘沾麵到啦香噴噴櫻花湯底🉐熱辣辣嘅麵正呀💖真係好好食啲面又唔會泰林又唔會太晏湯底食晒啲面服務員仲比個清湯飲埋啲湯真係正到暈值得推薦啦真係唔錯好好食好食過好多其他店舖喺香港食唔少呢啲沾麵呢間真係唔錯同埋價錢非常合理!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一定繼續分享比好多好多朋友仲會繼續幫襯添啊加油💪🏻
今日特登揀咁晏就係希望過咗人哋午餐時間冇咁多人😎
始終舖頭空間有限😝
喺門口等咗大概5分鐘好快已經有位🤩
一家三口事原就係因為亞仔想食沾麵😋
喺門口等位嘅時候已經揀好食乜嘢,服務員都好友善!
坐咗餐廳最入嗰三個位可以一望無際望到整麵嘅過程非常正🤨
一坐低好快就比頭盤紫菜夾脆脆💯
唔使5分鐘沾麵到啦香噴噴櫻花湯底🉐
熱辣辣嘅麵正呀💖
值得推薦啦真係唔錯好好食好食過好多其他店舖
一定繼續分享比好多好多朋友仲會繼續幫襯添啊加油💪🏻
2021-01-07
2021-01-02 0 views
吃過多澱粉係體型管理嘅一大障礙,但當你有時想破戒,一餐當兩餐咁食,個心會好受好多。海老名都算係我愛店,間中都會專誠入長沙灣,注意店面很細,十個位左右。作為一個窮L,揀最平$79蝦醬油沾面,足矣。✨好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑食個時麵要先加wasabi汁同櫻花蝦醋,可以解膩,因為湯底都幾濃厚。見網上有人話好油膩,內心OS: 怕油膩唔好食沾麵,食返譚仔清湯唔該。蝦醬油湯底蝦味濃郁,加埋蔥,真係好香,加上湯底濃稠,掛麵無難度!碗麵仲有火炙叉燒同溏心蛋,但今次個蛋過生,一咬開就流晒蛋汁出嚟,少少失準~不過唔會影響我再食嘅😎👍🏻👍🏻👍🏻

作為一個窮L,揀最平$79蝦醬油沾面,足矣。
✨好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
蝦醬油沾麵

2020-12-29
蝦醬油沾麵
  • 蝦汁醬油沾麵
2020-12-29 89 views
[🇭🇰香港- 長沙灣].蝦汁味噌沾麵,湯面有一層蝦油,有少少油膩,蝦味唔算好出,個人覺得可以再濃味啲,建議加埋蝦醋,味道會鮮啲;沾麵嘅麵質我都幾鐘意,夠彈牙,配料都幾豐富,有齊半熟蛋,叉燒,筍,紫菜.🔻🍽 海老名沾麵📌 地址: 長沙灣元州街213號美居中心20號舖.
[🇭🇰香港- 長沙灣]
🔻
🍽 海老名沾麵
📌 地址: 長沙灣元州街213號美居中心20號舖
2020-12-23 174 views
今次因為要去深水埔買啲工具,留意左附近有冇拉麵店,咁啱係自己讀過既小學附近有一間,所以決定就去哩間去試下。上網睇過,該店係以沾麵以及湯底係以蝦湯為主,拉麵暫時得蠔拉麵一款,所以我今次都係試沾麵。店鋪門口好細,冇見到招牌,不過好有日本小店既風格好特別😄入店後,店員會為客人噴上消毒酒精,吧檯係木材制,比較窄,同之前見過既拉麵店有少少唔同既係加水方式好似係迴轉壽司枱咁有個水制加水,而出既水係室溫水,非常方便。吧檯上有拉麵用既調味料,而且比較特別,筷子桶會用個膠杯冚住,有提供紙巾,睇落好乾淨。我點左個海老醬油沾麵,麵係太麵,沾麵汁內有櫻花蝦,一只糖心蛋,洋蔥碎,竹筍,青蔥,另外我加左叉燒。除左有一大碗麵及沾麵汁之外,仲有一個籃仔裝住紫菜同天婦羅碎,我既食法係將天婦羅碎倒落沾麵汁,然後夾起一啖麵點落沾麵汁度食。雖然我點既係海老醬油,但沾麵汁除左有濃郁既蝦湯之外,仲有蕃茄湯味,反而醬油味冇咁出,糖心蛋流心好勁,加埋有洋蔥同青蔥既甜味既麵汁黎食口感好豐富😋😋另外加既叉燒係用五花腩制成,有約15-20厘米長,因為有用火槍燒過,食落有淡淡焦香既醬油味。太麵係直身既方型麵,食落好煙韌彈牙,冇鹼水味,加入左

所以我今次都係試沾麵。

店鋪門口好細,冇見到招牌,
不過好有日本小店既風格好特別😄

入店後,店員會為客人噴上消毒酒精,
吧檯上有拉麵用既調味料,而且比較特別,
筷子桶會用個膠杯冚住,
有提供紙巾,睇落好乾淨。

我點左個海老醬油沾麵,
麵係太麵,沾麵汁內有櫻花蝦,一只糖心蛋,
洋蔥碎,竹筍,青蔥,另外我加左叉燒。
除左有一大碗麵及沾麵汁之外,
仲有一個籃仔裝住紫菜同天婦羅碎,
我既食法係將天婦羅碎倒落沾麵汁,
然後夾起一啖麵點落沾麵汁度食。

雖然我點既係海老醬油,
但沾麵汁除左有濃郁既蝦湯之外,
仲有蕃茄湯味,反而醬油味冇咁出,
糖心蛋流心好勁,加埋有洋蔥同青蔥既甜味
既麵汁黎食口感好豐富😋😋
另外加既叉燒係用五花腩制成,
有約15-20厘米長,因為有用火槍燒過,
食落有淡淡焦香既醬油味。
太麵係直身既方型麵,
食落好煙韌彈牙,冇鹼水味,
加入左少少山葵檸檬汁,增加唔同既口味。🍋🍋

食完麵後店員會為客人既沾麵汁加上清湯,
因為本身沾麵汁入面有櫻花蝦,仲有洋蔥青蔥,
增加左個甜味,係好正既蝦湯,可以連湯都飲埋,唔會浪費。😋😋

價錢方面係$80至$130左右,
同之前食過既價錢差唔多。
鐘意蝦湯麵既話可以黎試下🤤🤤

海老醬油沾麵
一直以來都好欣賞只專門做某一菜式,今次呢間就專做蝦湯沾麵,而且鋪面十分低調,冇招牌冇店名在外只有一個門口掛住白布印有海老嘅標誌,感覺幾搞野於是決定一探乾坤!👀($79),只做三款蝦湯沾麵,包括醬油,味噌同蕃茄,價錢由分別$79,$89同$99. 第一次試佢醬油味,麵上之前會有小食紫菜加脆米俾你過下口癮😃等到麵上黎,已經一陣櫻花蝦味撲鼻🦐🦐🦐加上蔥同洋蔥好香,然後搞渾沾麵食,掛湯能力強,另可隨個人口味加入調味料,個人鐘意加少少醋加七味粉,令成個湯口味更醒胃👍🏻麵裡面會有叉燒同半熟蛋所以唔使追加,叉燒會成塊火灼過更惹味,而沾麵麵質都算彈牙OK,份量亦夠飽..💥重點💥記得食完麵叫店員加湯!!加左湯之後變左最正嘅櫻花蝦湯,少少酸酸辣辣,蝦味完全唔會被沖淡👍🏻可以話係一餐最好嘅尾聲🥰

[蝦汁醬油沾麵]($79),只做三款蝦湯沾麵,包括醬油,味噌同蕃茄,價錢由分別$79,$89同$99. 第一次試佢醬油味,麵上之前會有小食紫菜加脆米俾你過下口癮😃

2020-10-21 601 views
係長沙灣嘅小店 佢鋪面仲要冇招牌🤭不過去到附近見到好多人排隊就係佢喇🤩~店有三種湯 全部都係🦐分別係:蝦汁醬油、蝦汁味噌、蝦汁蕃茄今次就叫左蝦汁味噌($89)~上拉麵之前會先上咗一小盤天婦羅碎同紫菜 俾你之後浸喺個湯度食😋個湯底好濃郁 有好重蝦嘅味道 入面仲有好多櫻花蝦面嘅份量都啱啱好 而且枱上面仲有唔同嘅醬料-櫻花蝦醋或者Wasabi俾你加落去個湯度 我自己就鍾意食完原味之後再加醬料上去 會有另一番風味🤤食完啲面之後可以叫店員幫你加上熱清湯 然後再拎起個碗飲😌~店面裝修係得一張吧枱圍住個廚房 成個感覺好似去左日本食拉麵咁🍜

店有三種湯 全部都係🦐分別係:蝦汁醬油、蝦汁味噌、蝦汁蕃茄
今次就叫左蝦汁味噌($89)

個湯底好濃郁 有好重蝦嘅味道 入面仲有好多櫻花蝦
食完啲面之後可以叫店員幫你加上熱清湯 然後再拎起個碗飲😌

• 蝦汁味噌沾麵
呢間正唔正?唔洗多講,睇相都知層油有幾厚(而家睇番想嘔)……---不過其實野食都唔系重點---首先,入黎食之前,大家要自問<自己有信心,可以系上菜後25分鐘內,食完一碗熱辣辣既面>可能你會話,根本系到亂講!餐廳都冇系門口標明進食時間!哈哈哈,就系冇寫,都夠膽趕人走,呢下先勁!<不過我都相信,佢唔系唔想寫,系唔敢寫出黎……25分鐘食完喎,大胃王競食挑戰賽咩,邊有人敢幫襯呀☺️>本人既親身經歷 --- 我地上菜食左25分鐘後,侍應好「溫馨」(我地問佢點解要趕我地走,佢話佢系『溫馨』提示嫁)咁唔止一次同我地講:「唔好意思,出面好多人等緊,我地3點要落場」<---此為原句,你覺得對於一個仲有1/3碗面未食完既客人,系唔系好「溫馨」呢?不過大家請記住,我地系13:06入座,13:19上菜(岩岩好野食一黎我地有影相,check番張相有哂時間紀錄),佢同我地講呢句個陣,只系13:45!!!距離上菜只系過左25分鐘!系25分鐘!系25分鐘only☺️)「如果」我地唔系距離上菜只食左25分鐘,而系食完成個鐘賴死唔走......「如果」我面前唔系仲有1/3既面「如果」餐廳有寫明有限進食時間...「如果」我地距
睇相都知有幾油

---不過其實野食都唔系重點---

首先,入黎食之前,大家要自問
<自己有信心,可以系上菜後25分鐘內,食完一碗熱辣辣既面>

本人既親身經歷 ---

「如果」我面前唔系仲有1/3既面
「如果」餐廳有寫明有限進食時間...
「如果」我地距離落場時間唔系仲有超過一個鐘既話……

如果以上既「如果」都系真既話……呢句都真系幾warm幾溫馨嫁😊可惜可惜...

其實,多人等位同間餐廳落場,點解會歸究系客人既責任?

憑咩因為多人等位,餐廳就有權系客人食左25分鐘就被暗示要交枱?就憑我地傾計?就憑你覺得我地唔傾會食得快d?

侍應先生,你知唔知,入面食緊既客人其實同而家出面排隊既客人一樣,都系曾經花時間排隊,都系俾同樣價錢食野。

餐廳想做多幾轉,想賺多d,我地好明白,但系你地中途不斷咁催客人加湯,打斷我同友人既交流,最後系客人食左25分鐘,仲有1/3碗面既時候,仲要忍唔住「溫馨提示」客人要走,真系好唔尊重!明明仲有面未沾汁未食完啵🤔大佬,加左湯仲點掛汁啊!

一間餐廳,除左提供食物,仲系提供一個良好既環境,同埋一個愉快既進食體驗。如果你地咁都唔明,只系想做多兩轉而罔顧客人感受,咁只能說真系好短視☺️你地似乎唔care會唔會有舊客番兜囉……

如果你覺得我地傾計好嘈,你可以叫我地音量收細,但食左25分鐘就要比人趕!仲要趕左3次(食限時放題都未試過比人趕3次啦!) 不如咁啦,你地寫個牌,限60分鐘進食時間,就唔洗下下「溫馨提示」啦!

Oh Sorry!要更正!根據我地既情況,13:06入座,13:54埋單,真系60分鐘內食完嫁啵!!!嗯,咁個牌應該系寫45分鐘內……35分鐘內……都系寫25分鐘內食完啦,咁侍應先唔洗「溫馨提示」得咁辛苦☺️

總之,你地既沾面真系未好食到可以咁既體驗都再Come Back🤗如果睇緊呢篇文章既你,自問可以系上菜後25分鐘內,食完一碗熱辣辣既面……又好Enjoy食野中途不停被人「溫馨提示」……Pls Come!!!
2020-08-30
$89 (Lunch)
睇相都知有幾油
  • 蝦汁醬油沾麵
2020-08-04 1040 views
疫情影響冇得飛去日本,好掛住日本嘅拉麵啊!😭朋友介紹呢間沾麵店門口冇招牌,但就keep住大排長龍😆裝修就好似日本小店一樣簡單,但充斥着濃濃嘅蝦香味!聽聞師傅每日都用櫻花蝦 & 新鮮海蝦頭熬製湯底 😋沾麵有3款湯底選擇:味噌、醬油、蕃茄。味噌:口味較濃,麵條更容易掛湯!醬油:口味較淡,湯依然飲得出蝦嘅鮮甜!蕃茄:湯底較清新,可平衡蝦湯嘅油膩感麵條口感好好,彈牙有咬口,最緊要係非常掛湯 👍🏻叉燒雖然唔係厚切,但經過火槍炙燒過,油脂好香,入口即溶 🤤呢日絕對係我係香港食過最正嘅沾麵 😋
疫情影響冇得飛去日本,好掛住日本嘅拉麵啊!😭

朋友介紹呢間沾麵店門口冇招牌,但就keep住大排長龍😆

裝修就好似日本小店一樣簡單,但充斥着濃濃嘅蝦香味!

聽聞師傅每日都用櫻花蝦 & 新鮮海蝦頭熬製湯底 😋
沾麵有3款湯底選擇:味噌、醬油、蕃茄。

味噌:口味較濃,麵條更容易掛湯!
醬油:口味較淡,湯依然飲得出蝦嘅鮮甜!
蕃茄:湯底較清新,可平衡蝦湯嘅油膩感

麵條口感好好,彈牙有咬口,最緊要係非常掛湯 👍🏻

叉燒雖然唔係厚切,但經過火槍炙燒過,油脂好香,入口即溶 🤤

呢日絕對係我係香港食過最正嘅沾麵 😋
2020-08-03
2020-05-25 1262 views
呢間沾麵係隱家同系鋪頭,沾汁用咗用上大量豬骨同櫻花蝦熬煮,粗身嘅麵條,沾汁力強。個湯飲起嚟都有蝦嘅鮮味,塊叉燒雖然薄左啲,但係都有焦香。可惜個湯有少少太浠,始終同東京嗰間五ノ神製作所 嘅蝦汁沾麵有一段距離。⁣This tsukemen restaurant specializes in shrimp soup tsukemen. The soup was cooked with shrimps and pork bones - very flavorful indeed!⁣

2020-05-14
2020-05-14 1033 views
又係我阿占,出食評出得幾密下唔好嫌我煩,因為周圍食係我興趣,最緊要介紹到好野俾大家今日第一次食呢間沾麵,其實都係因緣際會,話說昨日我去了呢間沾麵附近的燒肉店,經過呢間沾麵店,當時我並不知道是沾麵店來的,因為門口冇招牌,睇唔出係咩食店黎我心諗間野幾得意,於是返去search下,原來係賣蝦湯沾麵出名嘅12點鬆啲入去坐低,廚房係開放式,客人位置都係圍住個廚房,見到哂師傅煮麵師傳喺度燒緊叉燒佢得三款沾麵,我叫左海老醬油沾麵$79 冇追加任何野簡單啲麵黎之前店員就俾左呢兜野我,琴日睇openrice 我都見過,我就學嗰位師兄咁包住啲脆米食,老實講,我覺得冇咩特別,可有可無主角到,首先聞一聞個湯,有陣酸香同蝦味,立即開胃左麵條望落濕濕地,小麥點唔多夠,食落果然都係麥味唔夠因為麵湯幾油,所以幾掛湯,呢個真沾麵呢,我就著重個湯同麵,溏心蛋嗰啲間間都差不多,我唔評喇。呢間個湯油啲,有啲櫻花蝦,啖湯都濃帶微辣啱我口味其實沾麵拉麵店啲叉燒,間間都差唔多,呢間就會燒燒佢,香啲咁解食完哂麵就叫店員加湯,飲左大半,酸酸地辣辣地,其實陣蝦味唔係話十分重,但啖湯好飲嘅相比周月同彩,呢間有佢嘅特色,但麵條上,我就認為呢
又係我阿占,出食評出得幾密下
唔好嫌我煩,因為周圍食係我興趣,最緊要介紹到好野俾大家

師傳喺度燒緊叉燒

佢得三款沾麵,我叫左海老醬油沾麵$79 冇追加任何野
簡單啲

主角到,首先聞一聞個湯,有陣酸香同蝦味,立即開胃左

麵條望落濕濕地,小麥點唔多夠,食落果然都係麥味唔夠
因為麵湯幾油,所以幾掛湯,呢個真

啱我口味

相比周月同彩,呢間有佢嘅特色,但麵條上,我就認為呢間比不上周月同彩了

2020-05-14
$79 (Lunch)
2020-04-14 937 views
由長沙灣地鐵行過去,都要一段路程。🤣老實講真係有啲難搵,本身唔去開呢頭,結果行過左兩次,兜左一陣先搵到,店面唔多起眼,要搵記得留意店面門口有塊布!蝦沾麵果然好夠蝦味,每一啖都係爆開蝦味,岩晒好重口味的人。配料都ok!最欣賞沾麵既麵夠口感,唔會一啖散晒。待應的服務態度都唔錯。不過留言啲位有啲近,入到去好在那時候都唔多人冇咁驚。但係啲湯真係唔多夠熱,呢個要改善下,食食下直頭覺得涼左大半🙈又唔好意思叫廚師再加熱...

最欣賞沾麵既麵夠口感,唔會一啖散晒。

2020-04-13
2020-04-06 652 views
深水埗有很多美食,今次黎試呢間人氣拉麵店,開頭並不認識呢間店, 只系有次經過見有人排隊,就決定黎食。雖然位於深水埗平民區,鋪面裝潢又比較簡約,不過湯底和麵條都做得好講究, 話說湯底系大廚用足20斤新鮮海蝦頭來熬湯,未吃已經聞到很鮮蝦味。間舖細細間, 其實都系得十幾個位,好有日本feel,雖然店舖唔系於中環、銅鑼灣和尖沙咀這些旺區,不過過沾麵及湯底都有水準,治麵份量亦足夠,不用追加,有三款沾麵,,都有海老即系蝦,味道分別係味噌、醬油、蕃茄, 如果中意食沾麵者,可以黎支持下小店
2020-03-01
2020-03-16 555 views
抗疫期間少去咗大型商場,搵食自然去左唔同街頭的小店,都成為咗一種習慣。今次就落咗長沙灣,找到一間好細好細好細間的日本🇯🇵麵店......驚喜往往就係呢啲環境下育成店的選擇不多,亦無須多,只有三款,三款都有海老作湯底,鮮!係店你會睇或體會到.....1師傅的認真2侍應的禮物3學徒的謹慎4食物的滋味換來食客的滿足咁樣寫食評,比主觀的味蕾更中肯呢係疫情下,希望大家都食得開心輕鬆啦小店的濃情確實在亂世中發光發亮利申:我係沾麵控🍜我會再光顧

店的選擇不多,亦無須多,只有三款,三款都有海老作湯底,鮮!

係店你會睇或體會到.....
1師傅的認真
2侍應的禮物
3學徒的謹慎
4食物的滋味

換來

食客的滿足

咁樣寫食評,比主觀的味蕾更中肯呢
係疫情下,希望大家都食得開心輕鬆啦
小店的濃情確實在亂世中發光發亮

利申:我係沾麵控🍜我會再光顧
2020-03-12
$90 (Lunch)
2020-03-08 602 views
本身一行三人係附近行街,有人推介話不如來呢間食沾麵啦。呢間野本身都難搵,門口連個牌都無好似臨時頂人間野來做咁。去到見到得2個人等緊咁唔係好多人就等下,點知等左成20min先入到去。最搞笑個店員咩都唔講,比左張紙我地,咁本身無野就咁圈姐,佢紙係hea到一個點係得個名咁,姐係XXX沾麵得個名 同日文 咁我叫樱花醬油沾麵 我唔知有咩啦 ,我就加蛋加叉燒果d ,佢無啦啦係到話有曬係入面 個feel好似玩緊我咁咁最緊要睇佢好唔好食姐,一來到真係出曬事。差d想走咁,本身滿懷希望。佢個沾麵汁可以係唔熱,仲要勁油勁重口味。真係出曬事,你咁油膩都唔知點食,好似飲緊d油咁,仲鹹到傻左,要不停係咁飲水先得,沖話加上湯飲真係笑左,我仲以為我飲緊打邊爐d湯仲要係凍左嘅。同行ge人同我打左個眼色,咁我都知食完快d走算。機會我就唔會再比佢,唔會有下次。
本身一行三人係附近行街,有人推介話不如來呢間食沾麵啦。

個feel好似玩緊我咁

機會我就唔會再比佢,唔會有下次。

櫻花醬油沾麵
2020-01-20 587 views
想食拉麵, 上網search一search之後就見到le間係最近ge, 所以就去左試下。門口細細, 鋪面無特別裝 修, 唔係有堆人係門口排隊應該唔係好睇到佢。我地前面有3-4批人, 不過條隊都算快, 15mins到就有得入。叫左一個醬油沾麵, 一個味噌沾麵, 2個餐都無追加, 不過都夠食lu~個麵係麵質偏硬ge, 份量好~~~大。真係唔好追加麵底, 因為本身個個都夠你食到飽。醬油沾麵 同 味噌沾麵都好油。醬油沾麵 個味都ok ge, 味噌沾麵我地都覺得麻麻地, 淡味左少少。成個麵最好味係隻蛋。佢唔平ge, 不過以依家出街食拉麵黎講佢唔貴, 但係太油。行開附近諗唔到食咩可以試下ge, 不過特登去食就唔洗lu。

醬油沾麵 同 味噌沾麵都好油。
成個麵最好味係隻蛋。

佢唔平ge, 不過以依家出街食拉麵黎講佢唔貴, 但係太油。
行開附近諗唔到食咩可以試下ge, 不過特登去食就唔洗lu。
2020-01-17
Dinner