2023-09-18 723 views
今日同朋友行開銅鑼灣,行SOGO和宜家傢俬幾個鐘😅攰攰地又肚餓,跟住就去咗去皇室堡15樓飲茶,我哋叫咗好多嘢食,但係我哋覺得椒鹽豆腐和鮑汁鳳爪特別好味,豆腐炸到外脆卜卜熱辣辣好好味,而鮑汁鳳爪炆到好林好入味👍🏻
  • 鮑汁鳳爪
  • 椒鹽豆腐
2023-08-16 829 views
咁啱黎開皇室堡 所以就去咗酒樓飲茶嗌咗六七樣點心 其實全部質素都平平均均 冇乜特別一樣係好食嘅煎堆仔上枱嘅時候都已經唔熱 好似擺咗好耐咁日式煎烏冬算係今餐比較滿意嘅菜式 不過略嫌唔夠調味蝦餃燒賣 腸粉都ok嘅 正正常常 流沙奶皇包一啲都唔流沙 雪山叉燒包亦都唔係好鬆脆所以呢兩個包嘅質素都非常之一般然後呢度嘅店員服務態度都一般 其實已經坐唔滿 但係唔知點解佢哋都唔太殷勤今餐埋單四百幾蚊 呢個已經係下午茶嘅價錢 都唔係特別平
咁啱黎開皇室堡 所以就去咗酒樓飲茶

煎堆仔上枱嘅時候都已經唔熱 好似擺咗好耐咁
日式煎烏冬算係今餐比較滿意嘅菜式 不過略嫌唔夠調味
蝦餃燒賣 腸粉都ok嘅 正正常常

流沙奶皇包一啲都唔流沙 雪山叉燒包亦都唔係好鬆脆
所以呢兩個包嘅質素都非常之一般

今餐埋單四百幾蚊 呢個已經係下午茶嘅價錢 都唔係特別平
2023-05-12 1781 views
爸爸、媽媽最喜歡食點心,這間是他們介紹我去的酒樓,媽媽常常在我面前提及她的老友、姊妹們在這裏打躉,🤣🤣第一次來的時候覺得呢度空間感好好坐得幾舒服,枱與枱之間空間幾濶,還可以望到維多利亞公園,景觀不錯,食物質素也不錯,CP值算高,因為價格不太貴!我喜歡吃乳鴿,這裏也有乳鴿吃!所以我必定會叫一隻乳鴿嚟食吓先,味道不過不失!最喜歡這裏的粟米雞粥,粥底很綿有很多粟米!👍👍👍很暖胃!我哋每次都會叫福建炒飯,味道都係差唔多🤣😍😍同其他酒樓相似!可能我對食物沒有太大要求,平時吃得清淡,呢到的好處係可以喺飲茶期間和兩老傾偈!因為這裏不嘈吵,不會像其他酒樓般太嘈太熱鬧這裏確是個不錯的選擇!
🤣🤣第一次來的時候覺得呢度空間感好好
坐得幾舒服,
枱與枱之間空間幾濶,還可以望到維多利亞公園,景觀不錯,

食物質素也不錯,CP值算高,因為價格不太貴!
我喜歡吃乳鴿,
最喜歡這裏的粟米雞粥,粥底很綿有很多粟米!👍👍👍很暖胃!
這裏確是個不錯的選擇!

• 乳鴿
  • 福建炒飯
  • 粟米雞粥
2023-05-04 1246 views
父母最愛酒樓之一,食物質素OK,環境寬敞,價錢合理,以銅鑼灣嚟講仲難得好容易搵位。不過今次去食飯,嗌咗個$1xx(唔記得exactly,但接近$200)嘅魚翅撈飯,從來冇期望過真係有好多料,但冇諗過,所謂嘅魚翅撈飯,竟然只有冬菇同肉絲,連粉絲素翅都冇一條。名不符實,價錢對比食材亦過貴。衷心失望。其實平日其他食物一直CP值都OK,全家都覺得會唔會係今日師傅賭馬輸錢唔開心呢?哈哈。呢個就係所謂嘅魚翅撈飯,冇粉絲冇素翅(當然冇真翅),只有冬菇同肉𢇁

2023-01-25 2273 views
燒鵝一隻- 最先因為六百幾蚊吸引咗叫佢,上到檯發現好似只比鴨大少少,真係「一份錢一份貨」。話雖如此,我哋七個人食都食唔晒一隻要打包,所以size都夠,最緊要食落好好味又唔鹹。海鮮鴛鴦炒米- 好味,乾身每條分明,爽口,海鮮足料。海味雜菜煲- 合格,普通,特別係肯用蝦乾而唔係蝦米。燒汁牛柳粒- 算是好食,但餐牌話有芥末,可惜完全食唔出有芥末味。燒乳鴿- 好味,$58唔算平。焗廣島蠔煲- 好鹹,蠔都夠多。因為係農曆年尾,暫停所有特價,所以今次價錢貴咗些。
燒鵝一隻

燒鵝(一隻)

海鮮鴛鴦炒米
- 好味,乾身每條分明,爽口,海鮮足料。
海鮮鴛鴦炒米

海味雜菜煲- 合格,普通,特別係肯用蝦乾而唔係蝦米。
海味雜菜煲

燒汁牛柳粒

燒乳鴿- 好味,$58唔算平。
燒乳鴿

焗廣島蠔煲- 好鹹
,蠔都夠多。
焗廣島蠔煲

因為係農曆年尾,暫停所有特價,所以今次價錢貴咗些。
2023-01-19
燒鵝(一隻)
燒乳鴿
星期六嚟呢度飲茶,第一次黎,入到去門口冇人帶位,門口呀姐叫我地隨便坐都得,跟住我哋就隨便坐。之後有個阿姐過嚟話唔坐得,叫我地坐近廁所一張,但係全場只係得三份一人,有好多吉枱。我話我唔想坐近廁所,可唔可以等令一張枱但係嗰張枱因為要從啱啱食完要執個阿姐唔肯。跟住就不停鬧我哋揀枱,其實我哋都冇鬧過佢,佢就不停話唔可以揀枱,跟住我哋都嬲到冇食走咗。上到嚟睇返原來先至話依家嘅服務好差,我勸大家唔好黎!!!!
2022-12-24 1424 views
冇人帶位 俾張單號叫客人自己搵檯坐左十幾分鐘冇人招呼沖茶(非高峰時間)食物分量少兼差 牛百葉只有2塊半 ➕一塊豆泡蟹粉菜苗餃冇蟹➕加超多胡椒粉辟味➕蒸到爆皮其他食物不功不過但價錢唔抵加水等好耐 冇服務 仲要加一不會再光顧
冇人帶位 俾張單號叫客人自己搵檯
坐左十幾分鐘冇人招呼沖茶(非高峰時間)
食物分量少兼差
牛百葉只有2塊半 ➕一塊豆泡
蟹粉菜苗餃冇蟹➕加超多胡椒粉辟味➕蒸到爆皮
其他食物不功不過但價錢唔抵
加水等好耐 冇服務 仲要加一
不會再光顧
2022-11-16 1441 views
又係食大閘蟹🦀嘅季節,”九月圓臍,十月尖”而家應該係食公蟹嘅時候。去左銅鑼灣皇室保東海薈食大閘蟹套餐。2人套餐20:30前入座每位$428加埋小食茶芥再加一。姬松茸燉螺頭湯,好鮮甜,螺頭味道突出大閘蟹(公蟹)唔算多膏,我本身鐘意食乸蟹多啲,因為鐘意啲膏硬身啲頭抽美極大花蝦,蝦好大隻,煮得好入味。食物唔錯,但服務真係麻麻,食完2隻大閘蟹後,等左好耐都冇上菜,仲要叫人,都冇人理,視而不見,見到其他枱一樣係甘情況,真係激氣😡
去左銅鑼灣皇室保東海薈食大閘蟹套餐。
2人套餐20:30前入座每位$428加埋小食茶芥再加一。

姬松茸燉螺頭湯,好鮮甜,螺頭味道突出

2022-11-12 1094 views
同老友一早約好要齊齊食大閘蟹🦀仲要唔自己蒸出去食😆我地揀左銅鑼灣東海薈 · 拉斐特大擦一餐🥳個view望住維園幾靚😍我哋食「大閘蟹淺嚐套餐」🤤先係蜜糖叉燒併青瓜🥒瘦叉燒唔肥肉,配青瓜減膩感✅再嚟鮮拆蟹粉小籠包同姬松茸燉螺頭湯,燉湯好入味🥣重頭戲清蒸大閘蟹2 隻🦀係五両公,好多白膏,黃膏都有唔少🤩由於有晒架餐,我哋食得勁清,啲蟹肉都好鮮甜🈵再繼續海鮮:頭抽美極大花蝦🦐好大隻同惹味💯鮮鳳梨黑豚肉係咕嚕肉,酸甜開胃😋雞汁浸時蔬,食番啲菜夠晒健康🥬最後必備暖心薑茶湯丸蟹始終寒涼,食番即刻無咁虛❤️而且係甜品係一餐最好嘅完結💯呢個套餐抵食又幾飽🥰
同老友一早約好要齊齊食大閘蟹🦀
仲要唔自己蒸出去食😆
我地揀左銅鑼灣東海薈 · 拉斐特大擦一餐🥳
個view望住維園幾靚😍
我哋食「大閘蟹淺嚐套餐」🤤
先係蜜糖叉燒併青瓜🥒
瘦叉燒唔肥肉,配青瓜減膩感✅
再嚟鮮拆蟹粉小籠包同姬松茸燉螺頭湯,燉湯好入味🥣
重頭戲清蒸大閘蟹2 隻🦀
係五両公,好多白膏,黃膏都有唔少🤩
由於有晒架餐,我哋食得勁清,啲蟹肉都好鮮甜🈵
再繼續海鮮:頭抽美極大花蝦🦐
好大隻同惹味💯
鮮鳳梨黑豚肉係咕嚕肉,酸甜開胃😋
雞汁浸時蔬,食番啲菜夠晒健康🥬
最後必備暖心薑茶湯丸
蟹始終寒涼,食番即刻無咁虛❤️
而且係甜品係一餐最好嘅完結💯
呢個套餐抵食又幾飽🥰
2022-11-01
2022-11-10 499 views
螃蟹感覺沒有5兩,也很瘦,蒸得過熟了,肉有點柴。加完1後人均也要440,並沒有特別便宜。上菜順序很好。其它小菜還是水平在線,不過蟹黃小籠包不是很鮮美。另外銅鑼灣店的冷氣太大,吃著吃著實在冷,建議多穿點
2022-11-10 473 views
趁時候,要食多幾次大閘蟹🦀啦😍 上網睇到呢度嘅大閘蟹。淺嚐套餐好抵食,$398/人,就有兩隻5両大閘蟹、6款菜、甜品及飲品🤩🤩餐廳喺銅鑼灣都好就腳,去到裝潢好整潔,座位寬敞,枱與枱之間好多空間,感覺舒適清蒸大閘蟹(2隻公,每隻約5兩)講到明係俾公,而且好大隻;店員亦會細心咁將蟹分兩次上🥰 揭開蟹蓋,蟹膏爆滿,色澤鮮艷,口感豐腴,蟹肉鮮嫩香甜。亦提供手套🧤、工具、鉸剪等,好方便蜜糖叉燒併青瓜厚切叉燒,肥瘦均勻,醬汁豐富香甜😌鮮拆蟹粉小籠包皮薄到可以見到入面嘅餡😍,湯汁仲滿滿,蟹粉亦好鮮味頭抽美極大花蝦花蝦大隻彈牙,而且煮得入味姬松茸燉螺頭湯老火湯材料豐富,雞腳、螺頭、姬松茸等,熱辣辣🔥夠暖身,滋補又清甜另外仲有鮮鳳梨黑豚肉、雞汁浸時蔬、暖心薑茶湯丸、橙汁,豐盛完滿😌

趁時候,要食多幾次大閘蟹🦀啦😍

清蒸大閘蟹(2隻公,每隻約5兩)

蜜糖叉燒併青瓜
厚切叉燒,肥瘦均勻,醬汁豐富香甜😌

鮮拆蟹粉小籠包
皮薄到可以見到入面嘅餡😍,湯汁仲滿滿,蟹粉亦好鮮味

頭抽美極大花蝦
花蝦大隻彈牙,而且煮得入味

姬松茸燉螺頭湯

2022-11-02 415 views
又到了享用肥美大閘蟹的時候,今天去皇室堡東海薈,叫左大閘蟹,及蟹粉多士等,蟹粉是用蟹乸的蟹卵,呈橙紅色,即俗稱的紅膏;加上蟹公的精子煮熟後呈乳白色,俗稱白膏。將两膏加在一起用油炒香,乃無上妙品,至今思久犹有餘香,餘香撲鼻,吃到嘴裏黏糊糊的,糯滋滋的,眞捨不得一下子嚥到喉嚨裏去。估吾到今年的蟹雖然遲左上巿,但貭量更勝去年。
又到了享用肥美大閘蟹的時候,今天去皇室堡
估吾到今年的蟹雖然遲左上巿,但貭量更勝去年。
蟹粉多士
蟹粉多士
2022-10-30 380 views
一直心思思想食大閘蟹,無特別要求要爆哂膏,又想同一時間食到其他餸。一路target揾平價套餐,最後揀咗東海薈。原本諗住食到最平揀午市或晚市8點半後去食,好彩係OpenRice見到有coupon同MasterCard offer, 可以唔使就住時間去食。扣減埋MasterCard offer,coupon$628加加一花生茶位共$132(要比現金),兩位$760,平過東海本身個價,最方便係食完唔洗使唔使執,慳返好多時間同功夫。
2022-10-27
Dining Offer
Credit Card Offers, Coupon
2022-07-20 1451 views
週末墟冚得人驚 平日才到銅鑼灣東海薈萃貧友仔 有病難行老人患天氣酷熱如火炙 飲茶真箇似行山腩仔皮脆五花間 食落滋味第一班叉燒鬆化大大件 可惜燶邊視等閑魷魚觸鬚炸得香 客人滿意開心顏伊麵墊胃勝炒飯 可惜不熱較一般豬手量多兼大件 黑椒風味口往還最是尋常咕嚕肉 酸甜適中不野蠻黃金蝦餃大大隻 真材實料冇乜慳湯汁豐富小籠包 進步還是有空間。
週末墟冚得人驚 平日才到銅鑼灣
伊麵墊胃勝炒飯 可惜不熱較一般
豬手量多兼大件 黑椒風味口往還
最是尋常咕嚕肉 酸甜適中不野蠻
黃金蝦餃大大隻 真材實料冇乜慳
湯汁豐富小籠包 進步還是有空間。
2022-07-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$136 (Lunch)
2022-06-26 1149 views
見到有$1點心好似好抵食咁,所以就去試下啦。點知服務差到爆炸!!同佢講左唔要餐前小食(花生)因為敏感,點知佢係都要擺落黎,跟住又話員工下「難」多多支持就即刻走左,跟住再叫第個黎同佢講話唔要,跟住就話疫情擺左落台就冇架啦,一定要架啦(好唔想理人既語氣)但明明我地都冇話要,逼人要想點。。之後食物點心好一般,收咁貴既價錢仲差過樓下稻香。真心好失望,以後都唔會黎食!跟住岩岩上黎望下食評,發現原來有咁多中伏既人,下次真係要係openrice睇下食評先好去。
見到有$1點心好似好抵食咁,所以就去試下啦。
點知服務差到爆炸!!

之後食物點心好一般,收咁貴既價錢仲差過樓下稻香。
真心好失望,以後都唔會黎食!
2022-06-26