2024-04-20 15 views
最近大熱一個FB羣組. 香港餐廳結業執笠羣非常之熱烈,幾日就有18萬人加入! 講真真係好多店結業! So Sad😭呢間私房火鍋小店復活節最後1天嚟到居然都爆場. 學小紅書講係天花板. 當然現在只做一轉. 店主都chill住做. 佢話返正人手有限、做好D食物留住客人, 飲下酒傾下政府嘅德政好過啦!🔥🔥我哋一於少理留港飲飲食食. 最緊要地方企理, 食材(海鮮)新鮮,現在仲有50%off 一於食左先講。🎉🎉雞. 魚. 龍蝦. 貝類. 蟹. 豆苗樣樣有. 最後店家請飲左杯. 復活節開心的一個晚上. 明天返工🤣🤣我哋無飲酒, 4佰蚊走人. 仲想死咩? 會encore 👍]]]]]
最近大熱一個FB羣組. 香港餐廳

我哋無飲酒, 4佰蚊走人.
仲想死咩? 會encore 👍
2024-04-01
  • 鹽焗蟹
2024-04-11 4 views
隱世火炭蒸氣火鍋店,氣氛輕鬆,海鮮新鮮。另外值得一提係飲品,香水檸檬系列清香唔會太甜,飲得出清新嘅感覺。乳鴿都好食,肉嫩,唔會太濃味搶過乳鴿鮮味,肉厚,啖啖肉。最有驚喜係馬友,好滑有魚味,切法起左骨,食起上嚟好方便。扇貝就中規中矩,但調味上除左蒜蓉外,仲加左d蝦米,味道獨特。當然亦有挑剔位,蜆既份量雖然好多,但我夾左幾隻都明顯有沙,冇得食😔整體覺得份量好足,後尾碗粥食唔落,要打包返屋企,返到屋企仲暖暖地,比家父食,佢話好鮮味😎
隱世火炭蒸氣火鍋店,氣氛輕鬆,海鮮新鮮。

乳鴿都好食,肉嫩,唔會太濃味搶過乳鴿鮮味,肉厚,啖啖肉。

最有驚喜係馬友,好滑有魚味,切法起左骨,食起上嚟好方便。

2024-03-11 107 views
由極寒又到極濕暖跟住又轉凍。呢D天氣好多人都流感+肺炎,今天到我中招,朝早起來咳得好辛苦 一於偷懶請咗兩日假 第二日起來打咗埸波出身汗, 個人舒服好多了。諗住仲有一天假即刻約閨蜜食餐飯,一於出動搵好嘢食'今晚主角食海鮮. 🐦‍⬛🐦‍⬛訂檯時已定餐,所有食材都非常有heart,與外面的火鍋不同,北寄貝,火焰蝦,手打墨魚餅和鹽焗奄仔蟹!好好味好飽,食埋個十六殼粥底,趟平了!😍😍下次再嚟時,師父話可做黑胡椒炒肉蟹我地試!期待💯
由極寒又到極濕暖跟住又轉凍。

下次再嚟時,師父話可做黑胡椒炒肉蟹我地試!期待💯
2024-03-08
Type of Meal
Dinner
2024-03-02 74 views
好耐無畫畫. 最近適逢阿仔要係火炭打baseball. 自己有D空閒就走上老師度練習下!玩完已6:30. 凍凍地就在附近揾打邊爐啦. 最後揾到呢間好似食私房菜嘅小店想試,點知6:45已坐滿. 因為無訂座要等到7:30才有位. 🥶🥶🥶我哋叫嘅Menu.A食材已定好. 唔駛我諗最好. 🤔🤔🤔小店已一早預好哂當天海鮮食材. 所以叫左最基本嘅餐. 餐已包海鮮 魚 雞 肉. 我哋再加左D當天師父推介嘅🐚🐚🐚馬刀貝,北寄貝都好新鮮大隻! 最後佢哋個十六殼粥底🥣🥣🥣做法幾特別,好蓉好好味! 幾仔乸Happy Friday. 整體用餐感覺很好,下次會帶家人再嚟, 但訂好位好D!

我哋叫嘅Menu.A食材已定好. 唔駛我諗最好. 🤔🤔🤔

最後佢哋個十六殼粥底🥣🥣🥣做法幾特別,好蓉好好味!
2024-02-19 118 views
🀄🀄農曆年前後有很多飯局,但人大左不是每個飯局都想去!首要條件係要知同邊個食?食乜餐?咩地方咁排列!今次應約多年朋友聚會,又係食特色小店海鮮,全中,準時到。問店家原來已開7年,仲開係工業區,講真無DD料一早接埋多年,今晚人少少全店加埋13人,舒服❤️晚餐食物有乳鴿,豉油入哂味。粉絲扇貝我地蒸嘅,夠大粒。加左個北寄貝,問店員可否燒,好在我地7:45夜食,另1檯客人食完,廚師幫我地做,好掂呀👍魚食蟹粉蒸焗海鱸魚,又係驚喜之作。其他唔講咁多啦,自己去試啦!😀😀😀

今次應約多年朋友聚會,又係食特色小店海鮮,全中,準時到。

晚餐食物有乳鴿,豉油入哂味。
粉絲扇貝我地蒸嘅,夠大粒。

魚食蟹粉蒸焗海鱸魚,又係驚喜之作。

其他唔講咁多啦,自己去試啦!😀😀😀
2024-02-07 114 views
🪅🪅Covid後好似少左D蒸氣火鍋,唔係放題無限時嘅好似更少, 其實有心做嘅小店近1年少左好多, 呢間開係工業區嘅蒸氣鍋係少數, 出品環境係我喜愛之一👍👍今晚我哋order左個Menu.A 再簡單加左1,2個送酒餸, 食埋個十六榖粥, 剛剛好!🥰🥰海盬蒸馬友 鮮蝦滑聖子王蒜蓉北寄貝 豉油王乳鴿辣花甲蒸豆苗 Perfect Dishes小店燈光+上靚Sake+配上特色海鮮, 係1個愉快的晚餐體驗!補償返遇上世紀大騙案嘅失落🥵🥵
🪅🪅Covid後好似少左D蒸氣火鍋,

🥰🥰海盬蒸馬友 鮮蝦滑聖子王
蒜蓉北寄貝 豉油王乳鴿
辣花甲蒸豆苗 Perfect Dishes

補償返遇上世紀大騙案嘅失落🥵🥵
2024-01-03 201 views
🌞🌞做人做工做事, 唔進唔變就一定會退! 壞消息唔會不停一個接一個嘅, keep住目標, 要努力做好每個機會, 好事一定會再返嚟!🌞🌞🐕🐕這兩年確係艱難, 今年冬天帶唔到妳去美國🗽🗽Wyoming睇極光, 但我點辛苦都好, 點都帶你去昆明睇雪山! 🛩️🛩️我一定會補償。🔨🔨辛苦工作左1星期, 今日放假盡情D, 揾間好坐D環境好D餐廳同妳食飯。小店係工業區, 假期非常難訂, 平日不太多人我最啱。飲住生啤等嘢食!🍺🍺1技720ml大吟釀有D唔夠, 師父又飲紅酒, 請埋我地飲, yeah.🐦🐦送酒叫左豉油王乳鴿, 好好味呀, 食完已飲半枝Sake了!再嚟整左1斤火焰蝦, BeBibomLon. 好勁, 蝦有酒味!🦞🦞生熟蒜波士頓龍蝦好大隻, 🐠🐠巴丁魚生死戀你知係咩嘛? 等你自己發掘, 我第1次食, 超和味!今晚師父比我哋轉燒牛油扇貝!!真係好玩又好食,佢話下次比D串燒我哋燒💯💯好, 食好呢餐, 要準備聖誕新年大戰再努力D工作了!🌹🌹大家咬緊牙關努力呀!

好, 食好呢餐, 要準備聖誕新年大戰再努力D工作了!
🌹🌹大家咬緊牙關努力呀!
  • 巴丁魚生死戀
  • 火焰蝦
2023-12-20 176 views
🥶🥶🥶月頭跟風上深圳食飯, 當然我唔選星期五六日同人迫啦!我星期二上, 一大個深業上城商場空蕩蕩, 👻👻👻鬼城咁, 當然食飯地方得幾枱!我深信, 現在深圳開咁多新商場新餐廳, 我好想睇下兩年後, 當香港人失去左新鮮感後, 特然無左幾十萬人盲目跟風上去排隊食飯之後會點!💤💤💤我好肯定一樣有個汰弱留強結業潮, 本地深圳人跟本消化唔到咁多餐廳商場, 一場泡沫形成中!(你睇D樓就知) 🉐🉐🉐好, 第二晚都係喺香港食廣東菜,係貴D, 地方細D, 但我同honey就係喜歡比較人性化D小餐廳, 有D海鮮唔同做法同師父講, 一早構通好又唔忙, 呢間Drink氣鍋會同你做!今日整左個石碢鹽焗花螺, 呢個焗花螺超得, 日本花咲蟹, 文昌雞好味爽彈, 刀貝, 其他跟餐基本嘢都有心做! 🧑‍🎄🧑‍🎄🧑‍🎄清清地最後食埋南瓜肉碎粥, 飲下酒, 再過幾星期新年我反而會帶大陸嚟玩嘅親戚食呢度!🥰🥰🥰
🥶🥶🥶月頭跟風上深圳食飯, 當然我唔選星期五六日同人迫啦!

(你睇D樓就知)

🉐🉐🉐好, 第二晚都係喺香港食廣東菜,

2023-12-02 168 views
越嚟越覺得市況底迷,各方面壓力变得加大, 是否應該出去走走抖抖氣?暫時末有假放, 過左新年吧!好像有點今朝有酒今朝醉的環境, 但香港人有乜情況末見過?人末死大家努力!咁始終人都要食飯, 朋友都要見嘅! 開心傾吓計食餐好嘅嚟這火炭小店係值嘅!第1我唔鐘意嘈第2去小店出品做法有驚喜第3時間定好後唔會吹你走, 慢慢嘆第4對口吹水 飲酒天南地北夠末?😆😆一早訂好枱並定好哂Menu再加左D小菜, 豐富美味椰青海南桑拿文昌雞 夾彈好味♥️♥️♥️皮蛋蝦滑福袋👍👍花尾躉👍生煎墨魚餅👍👍豉油皇乳鴿👍👍👍蟹粉津白👍👍👍夠末?👅👅👅
越嚟越覺得市況底迷,
各方面壓力变得加大, 是否應該出去走走抖抖氣?

暫時末有假放, 過左新年吧!

好像有點今朝有酒今朝醉的環境, 但香港人有乜情況末見過?
人末死大家努力!

第1我唔鐘意嘈
第2去小店出品做法有驚喜
第3時間定好後唔會吹你走, 慢慢嘆
第4對口吹水 飲酒天南地北
夠末?😆😆

一早訂好枱並定好哂Menu再加左D小菜, 豐富美味

椰青海南桑拿文昌雞 夾彈好味♥️♥️♥️
豉油皇乳鴿
桑拿文昌雞
豉油皇乳鴿
2023-11-21 155 views
原本打算預約食餐好少少為朋友慶祝生日,之前已經見餐牌知會貴少少但都想食海鮮好野。係OpenRice 提前預約第二晚食,亦都即時收到預約成功通知。點知第二日下午差唔多收工先WhatsApp 同我講佢地餐廳唔開😡😡當場企係度。咁大間餐廳仲要到出發前先同個客講唔開?仲要問我會唔會揀食乜,態度仲要差同唔耐煩。無寫明開店時間,話唔開就唔開,仲要叫個客立即決定幾時再會黎食,同食乜?

咁大間餐廳仲要到出發前先同個客講唔開?
仲要問我會唔會揀食乜,態度仲要差同唔耐煩。

2023-11-17 163 views
Early Dinner約左朋友9:00係沙田睇戲. 睇我baby Leonlado Decarprio 套新戲, 3個半小時, 唔食飽D先入場攪唔掂!沙田食飯人多, 所以一早訂左6:00去火炭食海鮮, 今天早去仲有7折優惠, 食好D, 返正就嚟出糧先嚟大九節蝦開始食魚, 食左半份麵醬馬來西亞巴丁魚😋😋跟住食醉大閘蟹, 另加個蟹粉菜心苗, 好好味呀!龍蝦我哋今日轉左1隻西澳龍蝦, 實肉彈牙, 選擇正確早食早走去睇戲, 唔阻人做多枱生意, 香港餐廳加油♥️♥️♥️
Early Dinner

先嚟大九節蝦

開始食魚, 食左半份麵醬馬來西亞巴丁魚😋😋

跟住食醉大閘蟹, 另加個蟹粉菜心苗, 好好味呀!

龍蝦我哋今日轉左1隻西澳龍蝦, 實肉彈牙, 選擇正確

2023-11-03 228 views
老細相約年尾食飯, 當然捨命陪君子啦! 今年公司cut左D人手, 雖然我哋做得比以往辛苦, 但呢段日子公司有錢賺, 我哋又有嘢做, 真係唔好太多要求了!今晚入嚟火炭食醉蟹, 食海鮮。👍普通大閘蟹食過, 花雕醉蟹真係第一次食, 蟹一早已醉哂, 繩都唔駛綁, 喂堅係好味, 真係有蟹味花雕味㗎!😪再嚟食長腳蟹, 但大閘蟹嘅味已搶哂長脚蟹D味, 下次記得要先後掉轉食先得。😪👍食完清清哋食碗蜆肉菇蒸蛋, 又係精彩嘅,👍蟹粉蒸津白, 濃濃蟹膏, 想食多D都無了, 我死更!👍魚食豆酱蒸巴丁魚+鹹魚, 好夾好油香冇骨好好食!今晚我應該超哂標! 要食返1個星期素先掂!😋😋

今晚入嚟火炭食醉蟹, 食海鮮。

👍食完清清哋食碗蜆肉菇蒸蛋, 又係精彩嘅,

👍蟹粉蒸津白, 濃濃蟹膏, 想食多D都無了, 我死更!

👍魚食豆酱蒸巴丁魚+鹹魚, 好夾好油香冇骨好好食!

今晚我應該超哂標! 要食返1個星期素先掂!😋😋
巴丁魚梅香生死戀
蜆肉蒸蛋
  • 陳釀醉大閘蟹
2023-10-25 182 views
香港有heart嘅小店越做越少, 通常我預到好嘅一定會介紹朋友, 免得個個爭住北上。這小店以前都有媒體報導過!火炭工業區蒸海鮮嘅私房菜! 難得仲頂住, 一於撐!我哋Head Leader多次幫襯, 今次輪到我嚟食飯和聽歌, 入門口 有藍藍光射出街外, 非常有feel, 因為今日8:15原來有live band!佢哋新推出個season menu,食材特別, 非常精繳~ 由其今晚嚟試嘅馬來西亞活河魚,“巴丁魚”!講真我第一次食, 絕對好食到爸爸聲! 油香肉厚無骨, 這條斤半, 我會再嚟食多次, 另外係和牛芫茜卷和佢哋嘅豉油皇乳鴿, 堅得!最後上埋個鮑魚翅針粥底, 朋友掂呀?😆😆Ok下星期我約左老媽子食生日飯, 再嚟整條巴丁魚encore! 🙆🙆

最後上埋個鮑魚翅針粥底, 朋友掂呀?😆😆
陳釀花雕大閘蟹
金銀蒜北寄貝
蛋黃律白
陳釀花雕大閘蟹
金銀蒜北寄貝
蛋黃律白
馬來西亞巴丁魚
預先透過WhatsApp訂枱,當日去到竟然無開門,服務粗疏大意,山長水遠。另外一次6位預訂,說要先付訂金,訂金俾咗冇得退回,只可以改日子,店主回答:咁你唔好訂住囉
2023-09-26 214 views
我本來都以為越夜越繽紛, 點知7:30入到嚟火炭工業區, 好似去左死城咁, 喺條街尾才暗暗見到D光, 門口又有棵樹, 應該係餐廳啦哇, 只有佢裏面有人, 無錯係Drink氣鍋!行到個人水滾, 嘢可以唔食, 但唔該嚟個Highball lu 先!今晚我訂左餐, 仲有30%off tim!盡情, 一行人食海鮮, 我最想試佢哋金銀蒜粉絲扇貝和火炙芝士龍蝦, 咁食住小食飲住等齊人唔駛急啦。佢哋有個海胆墨魚刺身, 千奇唔好叫, 因你會encore的! 送酒一流🤣仲有佢嘅蒸雞下面有腸粉墊底!又係唔好試, 因為你再叫, 佢會加你錢的🤣今晚我飲酒, 無食粥, 朋友話係紫菜蜆肉粥好味!好繽紛嘅1晚💯

今晚我訂左餐, 仲有30%off tim!

仲有佢嘅蒸雞下面有腸粉墊底!
又係唔好試, 因為你再叫, 佢會加你錢的🤣

今晚我飲酒, 無食粥, 朋友話係紫菜蜆肉粥好味!
好繽紛嘅1晚💯
  • 焦糖班蘭燉蛋