2018-11-16 977 views
龍蝦,全部都係龍蝦~~~~好睇好食~由龍蝦酥($79,最少2件起),龍肉泡飯($179)到龍肉撈麵配龍蝦湯($159)都好正,龍蝦湯好夠濃~佢個茶燻素鵝($59)都好正,一開玻璃蓋有茶薰既香味同煙霧,嘩~黑松露芋角($49/3件)就麻麻可不試~每位$200-300(係幾貴)
龍蝦,全部都係龍蝦~~~~
好睇好食~

黑松露芋角($49/3件)就麻麻可不試~

每位$200-300(係幾貴)
2018-11-04 1028 views
今日有個外國朋友嚟咗香港,我同幾個朋友做一個禮拜就book咗呢間龍麵館同佢食lunch,諗住啲外國人一定鍾意食呢啲中國菜!雖然我哋一早book咗枱,但係都要喺門口迫左10幾分鐘先入到去,咁大間餐廳reception得一個人兼且完全控制唔到啲人流,見到佢做嘢都覺得辛苦終於入到去坐啦,一路行過見到好多人都食緊龍蝦麵,個樣真係好吸引,一坐低仲俾呢包龍蝦濕紙巾吸引左添,都未有嘢食已經相機食先呀,我哋正打算點訊嘅時候,發現咗一個大問題,其實我哋坐正喺出菜位,無論我哋點舉手點叫都好,每一個侍應行過,就算佢哋明明望到我哋,都冇打算同我地落單,直接行咗去拎菜出去,真係激到好嬲呀,我諗我哋要舉高手舉左10分鐘,先有一個類似經理嘅女人黎幫我地點菜。見到啲賣相咁吸引,我哋當然忍唔住叫到成枱都係啦!上到枱嘅時候真係每個人都拎相機出嚟,因為啲賣相全部都好靚好精緻!特別係呢個龍蝦泡飯,真係成隻龍蝦係入面!但係當你擺到入口,真係失望到極點,我嘅形容係,成個湯同金寶字母湯係同一個味道,而朋友嘅形容係,麥當勞個龍蝦湯都好味過佢食咗咁多個餸都冇一個好味,不過點都唔夠呢個蟹粉灌湯餃失望,其實係灌湯餃來講佢價錢真係好貴,$8

食咗咁多個餸都冇一個好味,不過點都唔夠呢個蟹粉灌湯餃失望,其實係灌湯餃來講佢價錢真係好貴,$89一位,咁嘅價錢我係自然會有期望啦,點知食落去個皮仲硬過叮叮點心啲皮,未試過食一樣蟹粉嘅嘢係咁腥,連個湯都係腥架!

除咗上面啲餸之外,我哋仲叫咗半隻北京填鴨,終於有一樣餸係冇人彈㗎啦,喺北京填鴨來講其實味道都可以,佢亦都好細心分咗幾種食法,例如塊皮係點黃糖食啦,肉係包麵粉皮等等,侍應都好細心講解每一樣配菜係乜嘢嚟嘅,咁當然其實佢都唔係話好好食,莫講話鏞記喇,就算比較起北京樓來講我亦都絕對會揀北京樓嘅,只不過同上面嗰一炸點心比起上嚟,呢一味餸已經係成餐晏最好食㗎啦,而呢半隻鴨都要成$300 㗎

我哋最尾埋單係大約$3000,5個人食,中菜來講味道真係好差好差,呢個價錢真係冇可能比呢個味道客人,除咗係黎影相之外,真係冇其他原因會黎呢間餐廳食
未試過係OpenRice比咁差嘅評語,可能因為佢個價錢真係太高,我認為值得需要有更好嘅質素比客人啦
2018-10-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$600 (Lunch)
2018-11-03 813 views
去龍麫館吃過幾次午餐,味道、環境、服務很不錯,價錢以中環來說,亦十分合理。不過奇怪地,午餐繁忙時段也不見滿座,沒有人龍排隊,什至頗多吉位。我們此行二人同行,點了麻醤雞卷、非蝦非蟹、炸蠔腸粉、手抓餅等等。非蝦非蟹及炸蠔腸粉應該是龍麵館自創,賣相特別精緻,味道也不錯。最近兩次去龍麵館我都是用 Open Rice app 訂位的,快捷方便,而且每次可以賺取 25 分 亞洲萬里通Asia Miles里數。下次會再約同事朋友一起再去!

炸蠔腸粉
非蝦非蟹
炸蠔腸粉
非蝦非蟹
  • 半蝦半蟹餃
2018-10-30 551 views
今天同朋友去中環,進過龍面館就一齊進去吃飯,餐廳的裝潢很雅致,門口和餐廳的四周都是一些能代表中國特式的擺設,例如:獅頭,泳春等等的物件門口。還貼著這是米芝蓮推薦的食店!一座低,店員就主動問我們要咩茶,仲推薦我們吃北京烤鴨,不過我們看餐牌的時候就想好吃什麼,就沒有叫烤鴨了。龍蝦泡飯:!好大的龍蝦就看樣子已經好好吃的樣子,龍蝦湯很鮮味而且非常濃郁,泡飯吸引龍蝦的精華非常鮮甜建議打泡飯的脆米泡久一點,不然太脆的話會有吃早餐可可米的感覺。龍蝦伴面:!!!龍蝦然後是很大只,伴面也會附送龍蝦湯扮面不差,但不會令人有太大的驚喜不過拌麵的龍蝦有被炒過有避風塘的風味,與湯飯的龍蝦是不同的感覺。吃完會令人回味無窮!餐廳非常貼心,上菜的時候會給我們膠手套,方便我們吃龍蝦!最後甜品是千葉豆腐花,豆腐花外觀非常漂亮,是用刀切成一朵花的樣子,很考刀功!加上蓮子桂花的糖水吃清香得宜。令這頓飯更完滿。

餐廳非常貼心,上菜的時候會給我們膠手套,方便我們吃龍蝦!

2018-10-27
  • 龍蝦泡飯
2018-10-26 476 views
龍麵館,顧名思義係食龍蝦架啦不過除左龍蝦,佢仲有其好特別嘅菜式,例如呢個藍苺冬瓜先唔好講味道,淨係個賣相都贏哂,造到成串提子咁味道都唔錯架,食落酸酸甜甜,幾開胃架
龍麵館,顧名思義係食龍蝦架啦
不過除左龍蝦,佢仲有其好特別嘅菜式,例如呢個藍苺冬瓜
先唔好講味道,淨係個賣相都贏哂,造到成串提子咁
味道都唔錯架,食落酸酸甜甜,幾開胃架
2018-10-21 646 views
沙薑雞卷- 砂薑非常惹味,雞肉嫰滑,是很好的開胃前菜。龍蝦蘿蔔酥- 造型十分吸引,是原隻龍蝦的造型。外層酥皮係平時酒樓食的蘿蔔千絲酥的類型,但這裏的龍蝦蘿蔔酥酥皮薄,餡料非常豐富鮮味,是啖啖龍蝦肉呀~爽口彈牙,好好味。龍肉撈麵- 撈麵是蝦子撈麵,蝦子份量多,咸香又鮮味。麵質爽口彈牙,加埋薑蔥油,做撈麵一流。配料當然是龍蝦啦,龍蝦肉同樣鮮味爽口。這個撈麵還附上一碗龍蝦湯呢。正!龍肉泡飯- 香濃嘅龍蝦湯,加上脆米,撈埋做泡飯,簡直係一流。加上粒粒龍蝦肉,又係食唔停口。京城即燒片皮鴨- 我哋叫咗半隻,店員即場表演片皮起肉,我哋一路睇都一路流口水。共有三食,分別係淨皮、淨肉、同埋皮加肉。淨皮酥脆,入口溶化的感覺。淨肉鮮嫩,皮加肉就係雙重享受。最後甜品唔記得咗叫乜名,好似係叫唔知咩龍珠。呢個龍珠視覺享受一流,食就冇乜特別驚喜。
沙薑雞卷- 砂薑非常惹味,雞肉嫰滑,是很好的開胃前菜。

2018-10-17 488 views
今天中午我們一行5人食lunch 攞位都很快很方便。開始時點菜服務人員都nice 很友善 但到了人多的時間大約12:45pm 我們發現其中一樣點的食物 一直也沒有來 之後發現他們應該是漏單 我們追了二三次 向不同的服務人員但其中二名服務人員態度很不友善 不回應就走開了 之後我們到1:10pm左右再向另一名服務人員追查但最後此食物還是到1:30pm也沒來 因已差不多要離開的時間 並於結帳時發現此食物有計於帳單內 我們也表示要改單 但服務人員也沒有表示抱歉
2018-10-16
$200 (Lunch)
  • 龍肉泡飯
2018-10-15 691 views
剛踏進店內時發現很多桌都是外國人或旅客,本來想說可能噱頭大過口味,但整體而言還不錯,龍蝦湯很濃郁。龍麵館泡飯米粒的口感偏向像早餐穀片脆脆的那種,由於喜歡粥的口感多些,所以泡飯我會比較推薦利苑的海鮮泡飯。隔壁桌的叉燒聞起來很香,下回再來試試!
龍肉撈麵
半蝦半蟹餃
牛肉滑腸粉
2018-10-06
$250 (Lunch)
龍肉撈麵
半蝦半蟹餃
  • 龍蝦撈麵
2018-10-14 572 views
同朋友慶祝生日決定食好啲,來到中環龍麵館。以前只係會路過,今次真係入到去發現內裡裝潢是中式設計,上面掛住幾個舞獅頭,就連餐廳洗手間都係滿溢的中國風。可能因為星期六中午過去,餐廳內並唔多人,都有遊客路過入來捧場,整體環境舒適。得兩個人,但我地叫啲嘢都唔少 食到最後已經飽到食不知味。。。。。。我同朋友分別叫佐龍蝦麵同慢煮牛頰麵。首先上場係龍蝦麵。真材實料,啖啖龍蝦肉配上濃郁龍蝦湯底,鮮味縈繞口腔,朋友大讚~ 啲麵亦都筋道十足,主角配角一樣咁好味至於我碗麵,依然係龍蝦濃湯底,但同慢煮牛頰係互相襯托。牛頰牛味濃,嫩,不韌易入口。以為呢個會係流心紫薯包,結果原來自己估錯 唔係流心依然咁好味,龍蝦酥造型10/10,但之前食佐咁多嘢食到佢真系咩都食唔出。。只係知道啖啖肉lol過多一陣甜品上陣,盆栽造型好得意,豆腐味幾出。不過有冇人話到俾我知上面啲草食唔食得?
得兩個人,但我地叫啲嘢都唔少
 食到最後已經飽到食不知味。。。。。。

24小時慢煮牛頰麵

紫薯包

以為呢個會係流心紫薯包,結果原來自己估錯
 唔係流心依然咁好味,
龍蝦酥

豆腐奶凍

2018-09-28
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday
24小時慢煮牛頰麵
豆腐奶凍
2018-09-05 1022 views
朋友介紹呢間ga,因為去平時都經常黎食!!入門口見到條金龍好大條、好型啊..哈哈哈!所以特等同fd係哥度影相,成個裝修都好中國feel啊!好鍾意!而且d食物都好好食,最最最特別ge係龍蝦酥!遠睇真係以為係一直龍蝦,好得意啊!同埋個紫薯包都好好食啊!好正啊.我地係度一邊嘆茶一邊傾計一邊食嘢!坐左三個鐘,d服務員都好好,好nice,好好招呼,雖然我地坐咁耐,但都不斷幫我地針差,真係比個like你.下次帶朋友來食先.
朋友介紹呢間ga,因為去平時都經常黎食!!
入門口見到條金龍好大條、好型啊..哈哈哈!
同埋個紫薯包都好好食啊!好正啊.

2018-08-12
$200 (Tea)
The lobster lo mein was not too bad but it's rather over-priced. The chicken rolls with spicy sauce was way too salty! Other dishes were just okay. But the service was EXCELLENT! Attentive and efficient!
2018-07-31
《龍肉湯麵》湯底像以龍蝦熬製,但感覺有添加味精,且味道偏鹹。麵條口感偏硬,很視乎個人喜好。可值得一讚是廚師細心起岀龍蝦肉,保留龍蝦殼作裝飾,但整體來說,龍蝦肉實在太少太少太少,只得三小塊且淡而無味...... 所以從性價比來看,實屬偏低!*****************************《龍蝦酥》賣相非常精緻,以原隻龍蝦造型擺盤,實以傳統蘿蔔酥加入龍蝦肉造成,創意滿分!食物入口酥脆,可惜酥內龍蝦肉味道完全被蓋過,整體味道一般,咬兩口已感到很膩。*****************************《西班牙黑毛豬叉燒》叉燒以鐵板盛盤,使入口前仍能保持原有溫度。對比市面上叉燒,肉質確實偏嫩,肉汁且多,不會覺得燒得太乾。叉燒角邊有少少燒焦,個人非常喜歡。由於價錢太貴,性價比也是屬低。***************“肥太攻略”**************「想呃like 就要叫龍蝦酥!」******************************
《龍肉湯麵》

*****************************

《龍蝦酥》
龍蝦酥

*****************************

《西班牙黑毛豬叉燒》
西班牙黑毛豬叉燒

「想呃like 就要叫龍蝦酥!」
2018-09-01 423 views
間店設計好有中國風 🇨🇳有2個大大個嘅涼茶壺,仲有啲中國功夫嘅裝飾。今日lunch time 叫咗個龍蝦蘿蔔絲酥卷好靚好特別呀…入面都有龍蝦架,唔係得個樣架 😋😋 不過就真係好岩打咭用。咁靚嘅點心,當然相機食先啦龍蝦麵個湯底好夠味👍鵪鶉蛋燒賣都幾好食 👍唔錯唔錯

龍蝦麵個湯底好夠味👍

龍蝦蘿蔔絲酥餅
  • 龍蝦蘿蔔酥
  • 龍蝦湯麵
2018-08-25 604 views
今既同朋友來位於中環的「龍麵館」,以龍蝦入饌,有大量的龍蝦中菜式以供選擇。餐廳以中式龍虎舞獅、龍、中式裝飾、兵器等,為餐廳增添氣氛,幾特別。【龍肉湯麵】用龍蝦湯煮成的龍蝦湯麵,由湯、肉至麵都充滿龍蝦味,濃郁鮮甜。橙紅色看落亦顏色鮮豔。有原隻龍蝦,肉厚爽彈,鮮甜蝦味濃。麵條吸哂龍蝦湯汁,滑溜微彈,好易咬順滑,份量亦足夠。最後連湯汁都飲哂,好好味。【真空24小時慢煮牛面珠】用牛面珠已經夠柔嫩,還真空慢煮,肉質自然保持嫩腍多肉汁。經真空煮法,味道亦全部保留肉中,牛味突出,醬汁香濃,配以炒香芽菜,多份鑊氣香味。【濃湯時蔬】亦是重點在湯汁,濃而清晰的湯汁,完全不膩,清爽娃娃菜最能吸入大量湯汁,正好爲肉類清膩。【日本富山縣芒果味雪葩】飄出乾冰的霧化感,好冰涼既感覺。芒果極有果香,天然甜味好誘人,每口都似食緊雪凍既芒果,雪葩質感也細滑,入口即溶無冰粒。【千葉豆腐花】呢款熱甜品就岩朋友,溫和微暖,豆腐切成千葉的花形,形態美麗輕盈。糖水很中式的紅棗糖水味,微甜不膩。呢款甜品好考廚師刀功,值得一讚。
龍肉湯麵
有原隻龍蝦,肉厚爽彈,鮮甜蝦味濃。
麵條吸哂龍蝦湯汁,滑溜微彈,好易咬順滑,份量亦足夠。
最後連湯汁都飲哂,好好味。
真空24小時慢煮牛面珠
真空24小時慢煮牛面珠
日本富豪縣芒果味雪葩
千葉豆腐花
2018-08-25 435 views
今晚約左新朋友飯聚,揀選左最近人氣餐廳,主打龍蝦中菜,位置都方便易到,金碧輝煌的門面有獅頭歡迎客人。餐廳內有大量特別裝飾擺設,最岩一眾打卡友狂影相,有練功木人樁,牆上金光閃閃龍裝飾,超大金色雙葫蘆,同勁多兵器,開拖啦!丫,唔係,開餐啦。呢度主打食龍蝦,所以餐牌都以龍肉起菜名,幾夠玩味。今晚叫左個湯,要預約先有,原個大冬瓜燉湯,有龍蝦肉、雞肉、粉絲、冬瓜、蝦米、夜香花.......材料豐富。影完相,由侍應分好湯送上,冬瓜盅極大個,所以我地當晚每人飲到3-4碗,超滿足。湯很清甜,冬瓜肉煲至軟身,仲吸哂所有材料既味,鮮甜有香。龍蝦肉大件且鮮甜爽彈,雞肉嫩滑無渣,粉絲飽肚之餘,亦是吸味的好材料,滑溜爽口。雖然個湯份量抵飲又多,但飲完唔膩,正好迎按下一道片皮鴨。京城即燒片皮鴨,需要預先點菜,製作需時80分鐘,亦確保我地食即燒的鴨,由大廚即場片出鴨皮鴨飲,望住一片片鴨肉已經令人食指大動。鴨肉分三類肉片出來,有較肥的鴨皮、淨鴨肉及鴨皮連肉,配黃糖、薑蓉、鴨醬、京蔥、蜜瓜、香芹等肥美鴨皮油潤帶鴨香,油光閃閃好吸引。鴨皮沾糖食最合適,去掉油膩感,亦帶甜味,入口酥香油潤,鴨油甘香甜美。鴨皮連肉,可以先食沾
龍蝦冬瓜盅
京城即燒片皮鴨
肥美鴨皮油潤帶鴨香,油光閃閃好吸引。

鴨皮連肉,可以先食沾鴨醬食原味,半脂半肉口感最好,鴨肉嫩而香。
淨鴨肉可食到鴨本身的味,但我怕太乾身,加埋連皮肉,用包粉皮加上配料及醬料包來食,味道最豐富,口感亦佳。
我地仲點了夏日特飲,估唔到有燈台仔裝飾,好有氣氛。
原本飲品的顏色,紫色用了藍蝶花的「雨夜花」,係清甜果香的荔枝梳打。黃色的「六月茉莉」同樣加入荔枝,但就用綠茶及茉莉茶調製,多份茶香。藍色的「小村之戀」係好有夏日感覺的藍柑橘、檸檬、薄荷,清爽解渴。
鴨鬆生菜包
片皮鴨最後片完肉,還有很多鴨肉,可以叫大廚起肉做成鴨鬆生菜包。
鴨肉拆出整碎,調味炒香成鴨鬆,用清新爽脆生菜包來食,鴨肉更香更惹味,生菜正好清減膩感。
龍肉泡飯
龍肉泡飯,即是龍蝦肉的泡飯,賣相吸引。
龍蝦起肉切件方便進食,有數件原身啖啖肉,肉質非常扎實彈牙。
泡飯的湯頭好重要,湯汁好濃郁有龍蝦香味,泡飯保持脆口感,亦吸哂湯汁味,質感同味道都好好。
日本富山縣蜜桃味雪葩
日本富山縣蜜桃味雪葩,一來就有乾冰飄出煙霧效果,好有仙氣。未食都已經透心涼。

用原個蜜桃去核起肉做成雪葩,每口都有陣陣果香,蜜桃味道清甜,雪葩入口慢慢溶化,食完一點也不膩。
2018-08-21
龍蝦冬瓜盅