Restaurant: Dragon Inn (Regal Riverside Hotel)
Terms & Details:
2024-05-01 38 views
喺OpenRice見到沙田「龍門客棧」推出咗上海菜放題,心思思想去試下🤩今晚終於約到朋友仔同我一齊去食✌🏻餐廳裝修富有中國懷舊特色,枱上放有點菜紙任點任食,有點心、涼菜、湯羹、小炒、主食同甜品,每位會贈送冰鎮鮮鮑魚一隻同黃埔大頭蝦半隻,今晚差不多全場爆滿,唯獨侍應人手嚴重不足😓我地先嗌咗一round點心同涼菜,真心推介呢度嘅小籠包,一定要嗌!!即叫即蒸,上枱時熱辣辣,皮夠晒薄但夾起又唔會穿,裏面充滿鮮味嘅湯汁,肉餡嘅份量夠晒足,暫時係我心目中小籠包嘅Number 1️⃣鍋貼同春卷亦都非常好食,鍋貼個底煎到脆卜卜,裏面充滿肉汁,春卷皮薄香脆,餡料飽滿,一啖咬落去溢晒出黎,真係要小心辣親個咀😆涼菜方面個人比較推薦雞絲粉皮,雞絲同青瓜配上香濃嘅麻醬,而粉皮夠滑身,我都encore 咗2次,另一味糖醋小排骨,味道酸酸甜甜,小排骨一啖一粒,肉質軟稔又入味,正宗上海風味👍🏻其他涼菜就普普通通,醉豬手完全唔入味,醉雞上嘅雞毛都未處理乾淨,烤麩口感就好似發水麵包一樣,有待改進😓之後嗌小炒就出事喇,等咗大半個鐘一碟都冇出過,唯有同部長講佢先至幫我追,到最尾嗰20分鐘先開始上菜,推介嘅有回鍋肉同賽螃蟹,味道夠

之後嗌小炒就出事喇,等咗大半個鐘一碟都冇出過,唯有同部長講佢先至幫我追,到最尾嗰20分鐘先開始上菜,推介嘅有回鍋肉同賽螃蟹,味道夠晒正宗,回鍋肉醬汁味道香濃,豬腩肉肥瘦相間,送飯食一流👍🏻

最後我哋再試咗幾款主食,有上海粗炒、上海佬炒飯同黃金蝦粒菜粒湯飯,粗炒普通通,上海老炒飯炒得夠乾身,米飯粒粒分明,湯飯係用鹹蛋黃做嘅湯底,裏面加入爽口嘅蝦粒同菜粒,口感非常豐富,部份主食做得不錯

📍龍門客棧 (麗豪酒店) (沙田)
沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓

人均消費:$250-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 小籠包
2023-11-02 1147 views
📍 龍門客棧 Dragon Inn🌍沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓1/F, Regal Riverside Hotel, 34-36 Tai Chung Kiu Road, Sha Tin📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝裝潢古色古香~▸ 南翔小籠包◂✿ 小籠包皮狩薄,灌滿湯汁,相當垂墜感,要夾得好小心,最好就用湯匙托一托。✿ 肉饀鬆軟,多汁鮮甜▸ 鐵板京蔥爆牛肉◂$188✿ 京蔥比牛肉好食,將京蔥香味揮發哂出黎✿ 牛肉勁大片又多,慘入蔥香,像照燒汁味道▸ 清燉獅子頭◂$78✿ 睇落平平無奇,成粒巨大豬肉丸咁,湯汁先係精髓✿ 燉出黎嘅肉湯,味道非常純粹,湯清而不寡,肉香不膻~▸ 鮮肉煎鍋貼◂$78✿ 鍋貼餃皮柔韌,底部煎到香脆卻不滴油✿ 咬落去爆汁,同小籠包有得拼▸ 外婆紅燒肉百頁結◂ $168✿紅燒肉充滿彈性嫩滑多汁✿百頁結係豆皮綁成,唔會硬邦邦▸ 馳名擔擔麵◂$78✿ 一碗等如兩碗,多到食唔哂!!!✿ 濃郁厚實花生湯底,幼滑綿密✿ 麵條相對軟身
📍 龍門客棧 Dragon Inn

🌍沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓

📝整體評分:9/10

裝潢古色古香~

▸ 南翔小籠包◂
✿ 肉饀鬆軟,多汁鮮甜

▸ 鐵板京蔥爆牛肉◂$188
✿ 京蔥比牛肉好食,將京蔥香味揮發哂出黎
✿ 牛肉勁大片又多,慘入蔥香,像照燒汁味道

▸ 清燉獅子頭◂$78
✿ 睇落平平無奇,成粒巨大豬肉丸咁,湯汁先係精髓
✿ 燉出黎嘅肉湯,味道非常純粹,湯清而不寡,肉香不膻~

▸ 鮮肉煎鍋貼◂$78
✿ 鍋貼餃皮柔韌,底部煎到香脆卻不滴油
✿ 咬落去爆汁,同小籠包有得拼

▸ 外婆紅燒肉百頁結◂ $168
✿紅燒肉充滿彈性嫩滑多汁
✿百頁結係豆皮綁成,唔會硬邦邦

▸ 馳名擔擔麵◂$78
✿ 一碗等如兩碗,多到食唔哂!!!
✿ 濃郁厚實花生湯底,幼滑綿密
✿ 麵條相對軟身

2023-10-31 936 views
麗豪酒店匯聚有9間特色餐廳其中一間京滬菜我都幾鐘意所以提前book枱,周日同家人嚟嘆茶;入面好有古色古香及吊掛燈籠🏮;人流非常熱鬧,每張枱空間感有坐得舒服😌午市套餐2位起$158/位🥢晶瑩鮮蝦餃|蟹籽燒賣皇🥢蘿蔔絲酥餅|馳名素菜包⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥢陳醋肴肉⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯宋嫂魚蓉羹|咸肉豆腐湯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥢XO醬炒四季豆|豚肉炒年糕🥢素春卷🥢南翔小籠包皮薄多汁多餡🥢金銀炒鱔糊🥢桂花酒釀丸子眼闊肚窄🤭叫到成枱都係眼見京滬菜唔單止工序繁復擺放精緻,每道菜都好講究味道咸淡適口,油而不膩,樣樣都好好食😋
麗豪酒店匯聚有9間特色餐廳
其中一間京滬菜我都幾鐘意

所以提前book枱,周日同家人嚟嘆茶;
入面好有古色古香及吊掛燈籠🏮;
人流非常熱鬧,每張枱空間感有坐得舒服😌

午市套餐2位起$158/位

🥢金銀炒鱔糊

🥢桂花酒釀丸子

眼闊肚窄🤭叫到成枱都係
眼見京滬菜唔單止工序繁復
擺放精緻,每道菜都好講究
味道咸淡適口,油而不膩,樣樣都好好食😋
2023-10-29
Type of Meal
Lunch
  • 陳醋餚肉
  • 小籠包
  • 宋嫂桂魚羹
  • 晶瑩蝦餃皇
龍門客棧,一聽到這個名字就會聯想到一些食物質素差的餐廳,接下來又是介紹一下,另外一間食物味道入得落口但餐廳配套設施一團糟的餐廳。龍門客棧是坐落於沙田麗豪酒店的中菜餐廳,環境是沒有問題。一入去就馬上遇上一個遇事慢九拍的西裝筆挺部長,由我們到達餐廳至他要找到我的預約再安排座位,足足都用3分鐘左右,但這個時候不是有很多客人同一時間入座,只不過他一個人都不知道自己要做甚麼。為免爸會不耐煩發脾氣,我都主動出手指明我在預約名單上的位置,希望可以加快速度。這間餐廳是有點心放題和散點,我就二話不說就要求散點,因為我深信這次是第一次,也是最後一次,這裡的點心和小食不是港式點心,而是京川滬的點心小吃,今次我們點了蝦餃、素菜包、小籠包、蘿蔔絲酥餅和炸銀絲卷。坦白講,除了炸銀絲卷賣相差兼口感差之外,其實我們都覺得還可以,只是適合我們的點心少之又少。部長哥哥還是沒有夢醒,所以我們就算早已找他結賬,還是等不切要走出去部長姨姨幫手。終於寫到今次最可怕的重頭戲:洗手間,我們萬萬也沒有要在龍門客棧找不到洗手間,隨後我發現有一個很隱蔽的指示牌,但走上前一開便發現原來要用酒店房咭才能開到,但男廁例外。由於媽需要上廁所,我便
龍門客棧是坐落於沙田麗豪酒店的中菜餐廳,環境是沒有問題。
終於寫到今次最可怕的重頭戲:洗手間,我們萬萬也沒有要在龍門客棧找不到洗手間,隨後我發現有一個很隱蔽的指示牌,但走上前一開便發現原來要用酒店房咭才能開到,但男廁例外。由於媽需要上廁所,我便走到酒店大堂詢問處查詢,才能借到房咭用洗手間,誰知道一入到洗手間的清潔情況比公廁還不如
天呀,究竟我是否真的入了酒店用膳??
蝦餃和小籠包
2023-10-22 370 views
移民外國的朋友回港盤桓數天,訴說懷念上海菜的風味,隨即相約麗豪酒店的龍門客棧緬懷一番。餐廳佈置古色古香,甚具特色。地方寬敞舒適,環境高級雅致。點了幾道傳統的口味的菜式,南翔小籠包$78 ,是上海菜的表表者。皮夠薄又不易穿,肉饀鬆軟有湯汁,不愧是龍門客棧的招牌菜式 👍👍再來金銀炒鱔糊 $208濃油赤醬為上海菜特式,鱔糊可謂當中佼佼者,當然要品嚐一下。芽菜爽口,鱔肉彈牙有口感,很好味道!又是另一道經典菜式,金華火腿扒津白$158 鹹香的金華火腿配清甜的律白,互相襯托,經得起時間考驗的經典上海菜菜式,百吃不厭!最後是風沙炸子雞 $218 半隻雞皮炸很香脆,肉質熟透不嚡口,抵讚!蒜粒炸至金黃色,跟赤色的炸子雞形成強烈的對比,賣相吸引餐廳送上甜品雜果桂花糕,桂花糕加入水果,增添爽口感之餘,更是十分有新意!飯後一點甜,完美的一餐!

餐廳佈置古色古香,甚具特色。

地方寬敞舒適,環境高級雅致。

再來金銀炒鱔糊 $208

又是另一道經典菜式,金華火腿扒津白$158

最後是風沙炸子雞 $218 半隻

!!
2023-10-19 269 views
大家好,今期最HIT呢間龍門客棧,隔左幾個月終於有時間再訪網上好多食評都讚爆佢出色,一於試下咩料其實佢酒店入面黎講價錢算平,人平均300食飽飽,仲有套餐優惠可預訂而家真係生意難做講返先,例牌招牌小籠包十隻再加4隻煎鍋貼,即係煎餃啦再加一個酸辣湯加雲吞雞,最後追加一個紫薯糖水,完美作結先上酸辣湯,夠香濃,仲肉絲蝦仁,口感爽,脆,軟,辣,味道豐富有層次微辣開胃~刺激食慾第2道菜就係十隻小籠包,每一隻都係XL SIZE珍寶級,咬開都係湯汁,甜鮮肉嫩,皮夠薄第3款 : 煎鍋貼,同小籠包一樣餡同味道,但會噴汁,好誇張,出奇地好食雲吞雞,代分上,代拆肉,雞肉仍然保持嫩滑,出色,濃厚雞湯好好飲最後係甜品,紫薯打成蓉入口似湯,但每一日都係液體左既薯味,幾特別,好冰涼透心平均消費$400評分8.5/10#龍門客棧(麗豪酒店) 龍門客棧(麗豪酒店) 地址 沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓1/F, Regal Riverside Hotel, 34-36 Tai Chung Kiu Road, Sha Tin #夜繽紛 #香港夜繽紛 #開心香港 #HAPPYHK#HELLOHONGKONG #你好香港#
大家好,今期最HIT呢間龍門客棧,隔左幾個月終於有時間再訪
網上好多食評都讚爆佢出色,一於試下咩料
而家真係生意難做

講返先,例牌招牌小籠包十隻
再加4隻煎鍋貼,即係煎餃啦
再加一個酸辣湯加雲吞雞,最後追加一個紫薯糖水,完美作結

微辣開胃~刺激食慾

平均消費$400
評分8.5/10
#龍門客棧(麗豪酒店)
龍門客棧(麗豪酒店) 地址
沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓
#HELLOHONGKONG #你好香港
#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG
#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #香港自由行 #香港旅行 #香港探店
2023-10-15 185 views
今日想約共事12年既舊同事聚聚,當然要搵間好d, 13年的緣分的確唔簡單。來到餐廳門口,有個水車園池景,呢度有金魚和我烏龜迎接我地。雖是中菜館,但設計時尚感。同舊同事點左五道菜:南翔小籠包招牌菜之一,四件。這是一道湯汁豐富,餡料豐滿的小籠包,皮薄肉嫩,口感絕佳。每一口都充滿了鮮美的湯汁和餡料的滋味,絕對是不容錯過的美味佳餚。鐵板京蔥爆牛肉嫩的牛肉均勻炒至熟,並與新鮮的京蔥搭配在一起,散發出誘人的香氣。這道菜給人一種口感豐富的感覺,每一口都讓人回味無窮。花彫醉雞一道傳統的中國菜肴,配以醉雞特有的醬汁以及鮮嫩的雞肉,口感鮮美。它經過特殊的醃製和煮熟,外酥內嫩,肉質鮮美,讓您品味到最正宗的中國美食。木耳淮山炒秋葵一道清爽的菜餚,秋葵的鮮嫩和木耳的爽脆完美結合。它們在鍋中悄翻炒,讓每一片木耳和秋葵都保持了新鮮的味道和口感。這道菜既美味又營養,是一道健康飲食的選擇。最後,唔少得甜品,香蕉高力豆沙作為甜點選擇。香蕉和豆沙相互融合,形成獨特的口味。每一口都是濃郁的甜點享受,絕對能滿足您的味蕾。總而言之,我地都幾鐘意呢度中菜菜式和味道,環境舒適的,園池景令人恬靜,忙碌工作後靜慢品嘗佳餚好菜館。

同舊同事點左五道菜:

鐵板京蔥爆牛肉

花彫醉雞

木耳淮山炒秋葵

2023-10-13 2119 views
搬了新屋之後,終於有時間出去食返餐飯,今次黎到位於屋企附近的沙田麗豪酒店,入面有間上海菜餐廳,餐廳裝潢古色古香,什有感覺!餐牌上有多不同的上海菜可以選擇,價錢又唔會太貴,我地揀了幾款餐廳招牌菜試試!南翔小籠包,食上海菜又點少得食小籠包呢!這裡的小籠包包皮厚薄剛剛好,包內有大量的湯汁,味道鮮甜,再加入黑醋更能帶出小籠包的鮮味!鐵板京蔥炒牛肉,上枱的時候味道非常香,熱辣辣沙沙聲上枱,上枱後店員還會幫忙炒一炒!牛肉的份量都幾多,肉質嫩滑,除了有牛肉和京蔥,還用上冬菇和筍一齊炒呢,味道不錯!砂鍋菜膽餛飩雞,店員會幫忙分湯,一鍋如果兩個人食,大概每人會有3小碗可以飲到!湯底味道鮮甜,清清地不錯!雞的份量有半隻,店員會幫忙去骨整到好似手撕雞咁,會另外用碟上,還會附上豉油點醬食!雲吞有6粒,粒粒都大大粒而且餡料滿滿,脹卜卜!而娃娃菜的份量都幾多,食落非常清甜!雪菜肉絲炒年糕,這裡的雪菜味道有點似咸酸菜,所以食落酸酸地幾開胃!年糕這樣炒十分清,不會好油,岩哂想食清清地的我!
2023-10-11
Type of Meal
Dinner
2023-10-11 236 views
今晚朋友到我新居又送了入伙禮物,搵下#沙田美食#2023美食攻略 介紹麗豪酒店食上海菜,一於去食南翔小籠包-果然皮簿多汁,肉嫩鮮味,湯汁比例有一半多,配上黑醋薑絲,超正花彫醉雞-酒味香濃加雞肉夠厚,份量多,皮下帶有小小膠質,保持到鮮嫩口感😍脆皮素鵝-入面餡料以冬菇絲為主,簡單好味,外層好脆,加上醋汁剛剛好,必試黃金明蝦球-蝦身大隻及爽口加上蛋黃味濃,一碟大約8-9隻,真心愈食愈好味香煎小黃魚-上碟吸引,魚皮煎得脆卜卜,魚肉鎖住魚汁,嫩滑,魚尾及魚肚位炸到脆卜卜,全條魚食晒(除大魚骨)又可補充埋鈣質👍🏻最後甜品送上桂花糕2件,清清甜甜,簡直完美超讚味道及服務佳,中午有任食只238。晚餐都有多款套餐#推介。
最後甜品送上桂花糕2件,清清甜甜,簡直完美
金沙黃金蝦
金沙黃金蝦
  • 黃金明蝦球
  • 脆皮素鵝
2023-09-16 1492 views
麗豪酒店範圍有多家餐廳,位於一樓的龍門客棧是高級上海菜館,單是門口的裝飾櫃及水車已經十分壯觀。店內還有大紅燈籠、木枱椅,整體精緻的古風設計,能讓客人代入古代客棧的感覺。週末晚上過了七點便全場爆滿,幸好六點多就入座!南翔小籠包$78滬菜必點小籠包,一籠四大粒。它夾起來很有垂墜感,因為內有大量湯汁,一咬開連匙羹都hold不住。皮薄、爆汁又爆餡,味道清甜,好正。龍井河蝦仁$268是日最貴的小菜是帶茶香的龍井河蝦仁,雖然體積較小但份量十足。我們每口都很奢侈地大大匙舀來吃,卻好久都未吃完,啖啖甘香清爽。加醋吃又是另一番滋味。宮保雞丁$168餐廳推介菜之一,稠身辣汁包裹柔軟雞肉粒,惹味又不算太辣,青紅椒是甜的,但原隻乾辣椒有料到真的頗辣。份量不少,加碗白飯一起吃最合適,愈吃愈香口。馳名擔擔麵$78一人份來說好大碗,雖然麵條相對軟身,但重點是濃厚花生香味的微辣湯底,加上肉末味道甘香,會忍不住喝。清燉獅子頭$78獅子頭要燉需等一段時間,最後才上菜。雖然賣相是一大顆肉丸在湯中看似平平無奇,但舀鬆豬肉末連燉湯一起吃卻甚有驚喜。金黃清澈的燉湯加上軟稔的豬肉味道鮮甜又清香,喜出望外。雜果杏仁豆腐$48沒有高力

南翔小籠包$78

馳名擔擔麵

清燉獅子頭$78
清燉獅子頭

雜果杏仁豆腐$48
沒有高力豆沙就試了雜果杏仁豆腐,呈挺身雪白啫喱狀,杏仁味道濃郁,加上杏仁奶整個口腔都是果仁味道十分清新,喜歡杏仁者一定要點!
雜果杏仁豆腐

以上份量對兩人來說的確太多,但是眾多菜式想試沒辦法啦!連茶位及白飯、加一後共860,不是便宜但物有所值,還可用單據下次免費換一道鎮江餚肉,正。
2023-09-10
龍井河蝦仁
宮保雞丁
馳名擔擔麵
清燉獅子頭
雜果杏仁豆腐
今日好開心約咗 喺外國返嚟嘅家人聚一聚, 想搵間啲Decent啲嘅中菜廳食吓,於是嚟咗呢間酒店入面嘅餐廳,環境舒適,服務周到, 店員非常有禮貌,細心介紹菜式,照顧到顧客各方面需要,果然冇揀錯每人叫咗一碗宋嫂魚羹,味道啱啱好,魚肉好滑好香,感覺冇乜味精, 非常精緻另外呢個南翔小籠包就更加不得了,皮非常薄, 但係隻隻夾起都唔會穿,手工好好。入面好夠熱,而且好多濃湯喺度,食嘅時候真係要小心辣親~最驚喜嘅係呢個黃金蝦球,蝦球大大隻, 而且好新鮮,加上 非常足料嘅蛋黃醬,非常香口另外呢個風沙炸子雞都唔錯,上面嘅蒜香,配上 嫩滑嘅雞肉, 香脆嘅炸皮, 調味適中, 越食越停唔到口最後加上呢個馳名擔擔麵, 面底煙韌, 加上甜甜地少少辣嘅擔擔麵醬, 食到湯都想飲埋

2023-09-05
2023-09-04 236 views
話說有一日搭巴士經過呢間細個成日嚟食buffet嘅酒店,見到外牆掛咗好多餐廳Banner,見到呢間餐廳嘅名好特別好啱feel,就嚟試吓啦😁餐廳裝修好有中式風味,正門古式風車,室內掛上紅紅燈籠,好特別!一坐低,侍應就送上開胃榨菜,甜辣惹味。開咗一壺菊菜,飲落回味清香。南翔小籠包(四件)- 識盪鞦韆嘅小籠包係最正宗嘅小籠包!超多汁但唔多油,食到啖啖肉湯嘅味👍🏻土匪爆羊肉- 嚟到呢個環境唔知點解好想食臊味嘅羊肉😆 呢個羊臊得嚟好香,配上京蔥食好夾!樟茶鴨 (半隻)- 一嚟到就有好香嘅茶薰味飄埋嚟,好香嘅鴨,食埋皮都唔油膩,配埋伴碟嘅刈包好滿足!上海佬炒飯- 一嚟就聞到好惹味嘅鹹蛋黃味,雖然呢個飯望落平平無奇,但炒得好乾身,澱粉的快樂,不知不覺食咗幾碗🥺豆沙鍋餅- 餅皮有蛋香,豆沙唔太甜,輕易食晒成碟桂花酒釀丸子- 呢度嘅桂花酒釀丸子有落蛋花,比一般出邊食嘅更香更滑👍🏻

南翔小籠包(四件)

土匪爆羊肉

樟茶鴨 (半隻)

上海佬炒飯

豆沙鍋餅
- 餅皮有蛋香,豆沙唔太甜,輕易食晒成碟

桂花酒釀丸子
- 呢度嘅桂花酒釀丸子有落蛋花,比一般出邊食嘅更香更滑👍🏻

2023-08-29 305 views
第一次嚟到沙田麗豪酒店食午市,係因為俾佢個午市優惠158級緊過嚟。套餐二兩位起,包四個點心,一個小菜,一款麵或者飯,一個小炒,仲有一款湯。啱晒一家大細,或者兩個人過嚟飲啖茶食個包。就算另外在加點心或者小菜,價錢都唔係好貴,以酒店嚟講性價比真係算係好高!上菜嘅速度都好快,落返唔夠5分鐘就陸續嚟到,新鮮熱辣。其中我最鍾意招牌小籠包,皮薄餡靚,夠晒多汁。另外奶油津白都非常之Creamy。四川水煮魚片麵,麻辣十足,啱晒鍾意食四川嘢嘅人。好建議+$8優惠價豆漿,同埋甜品🍮,尤其豆沙窩餅唔會好油,仲脆卜卜,好好食!另外想讚員工服務一流,會主動過嚟問酒店嘅同埋食物嘅質素꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 南翔小籠包✅ 招牌紅油抄手✅ 晶瑩鮮蝦餃✅ 上海燒賣✅生煎牛肉包✅奶油津白✅ 陳醋餚肉✅宋嫂魚蓉湯羹✅四川水煮魚片麵✅豆沙鍋餅✅南瓜煎軟餅(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $250♥

另外想讚員工服務一流,會主動過嚟問酒店嘅同埋食物嘅質素

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅豆沙鍋餅
✅南瓜煎軟餅

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $250♥
2023-08-24 170 views
位於沙田麗豪酒店嘅龍門客棧 有住好多種類嘅特色上海菜式 大飽滿足小菜有酸辣菜莆 味道唔會太濃 配餸食或者齋食都得!南翔小籠包(四隻)$78小籠包皮好薄亦有咬口 加埋入面滿滿嘅肉汁清燉獅子頭(一位)$78豬肉球滿滿地用湯汁盛裝 配有好香濃足味 肉汁豐富燉出嚟嘅湯 不自覺地飲哂成碗湯 非常暖胃宋嫂桂魚羹(一位)$78桂魚羹落有胡椒同莞茜去魚腥味 質地唔稀 味道唔錯金銀炒鱔糊 $208香味四溢嘅炒鱔糊 鱔用彈牙入味 醬汁香濃 非常適合配飯食砂鍋鮑魚粒鹹肉炒菜飯 $218大大個砂鍋上菜嘅炒飯 令炒飯更容易保持溫度 炒飯加咗啲瑤材 炒得乾身 粒粒分明 面頭更舖有鮑魚粒 肉質彈牙軟熟唔係間間餐廳都有嘅龍井茶 清清地幾醒胃 店員更好熱心咁會為你定期加茶添

小菜有酸辣菜莆 味道唔會太濃 配餸食或者齋食都得!

南翔小籠包(四隻)$78

金銀炒鱔糊 $208

香味四溢嘅炒鱔糊 鱔用彈牙入味 醬汁香濃 非常適合配飯食

砂鍋鮑魚粒鹹肉炒菜飯 $218

2023-08-22 199 views
沙田酒店高質上海菜今天去香港沙田學車,星期日想吃中菜點心,知道麗豪酒店有家餐廳裝修宮古色古香,而且點心非常出名,而且午餐去吃價錢比較便宜還有午市自選套餐,可以有多種配搭,有齊點心、小食、湯、小炒管個飯麵,每位$158(2位起)。午市特別優惠,加$8享用一杯 豆漿/薏米水,茶茗每位$20,芥醬每份$18。南翔小籠包(四件)$52小籠包皮薄餡靚,充滿灌湯,小籠包頭有個開口可以先吸灌湯再吃。花雕醉雞 $118皮厚肉嫩,雞味濃而且花雕酒入味,喜歡富豪X.0.醬炒四季豆 $128非常香口惹味又不辣午市自選套餐:兩位的話點心每款兩件晶瑩蝦餃皇好味😋上海燒賣是糯米餡料生煎窩貼香口爆汁足料蜜汁叉燒包套餐還有粟米金腿羹、鎮江小排骨、清甜奶油津白和彈牙入味的上海粗炒,而且份量都比想像中多,非常飽肚服务质素:9/10环境舒适度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:8/10
沙田酒店高質上海菜

南翔小籠包(四件)$52

花雕醉雞 $118
皮厚肉嫩,雞味濃而且花雕酒入味,喜歡

富豪X.0.醬炒四季豆 $128
非常香口惹味又不辣

午市自選套餐:
兩位的話點心每款兩件
晶瑩蝦餃皇好味😋

上海燒賣是糯米餡料
生煎窩貼香口爆汁
足料蜜汁叉燒包

套餐還有粟米金腿羹、鎮江小排骨、
清甜奶油津白和彈牙入味的上海粗炒,
而且份量都比想像中多,非常飽肚

服务质素:9/10
环境舒适度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:8/10

2023-08-20
$400 (Lunch)