餐廳:登堂 (觀塘)地址:觀塘興業街4號The Wave2樓跳舞前去咗登堂食個tea先去跳舞,唔喺太想食主食,又見到佢哋新推出咗幾款新甜品,所以就一於試試佢😇呢間多國菜有feel餐廳登堂,自5月起聯同Baileys推出咗四款期間限定嘅甜品🍮,每一款都充滿特色同驚喜🤩,以夏天同Baileys作為主題。市面好少見到Baileys系列甜品,唔知又吸唔吸引到你呢🥃?Baileys Romance Mountain $98望落似足懷舊甜品火焰雪山🏔️,粉紅色充滿春夏嘅感覺,再加上可食用嘅玫瑰花同葉🌹,打卡指數爆燈📸,食落有濃濃既玫瑰蛋白香味,入面喺海綿蛋糕🍰,而底層就喺Baileys軟撻Baileys Choco Mousse Tart $58呢個撻望落就已經吸引🤤,用咗比利時朱古力再配合Baileys嘅獨有味道,切開原來有重重驚喜,撻皮外層鬆脆,朱古力粉鋪滿每一個角落🍫,慕絲之中有一粒粒嘅黑白朱古力脆珠,夠晒surprise🎊另外仲有Summer Baileys Latte同Downtown Baileys Banana Split,唔知你又想試邊一款甜品呢🍧?
餐廳:登堂 (觀塘)
地址:觀塘興業街4號The Wave2樓

跳舞前去咗登堂食個tea先去跳舞,唔喺太想食主食,
又見到佢哋新推出咗幾款新甜品,所以就一於試試佢😇

呢間多國菜有feel餐廳登堂,

Baileys Romance Mountain $98
望落似足懷舊甜品火焰雪山🏔️,粉紅色充滿春夏嘅感覺,
入面喺海綿蛋糕🍰,而底層就喺Baileys軟撻

Baileys Choco Mousse Tart $58
呢個撻望落就已經吸引🤤,

2021-05-03
$75 (Tea)
2021-01-08 7087 views
位於觀塘的Downtown,是一間佔地一萬呎的大型西餐廳。品牌結合西餐、咖啡店和酒吧元素,適合情侶約會、朋友相聚 和 商業聚餐。不論你與誰吃飯,這間隱藏在翻新工廈的餐廳,也絕對適合你呀。 餐廳環境超級寬敞,裝潢盡顯氣派,正中央的大型酒吧櫃型格豪華。設有高腳吧枱和大量沙發坐位,用餐果程非常舒適。加上有五個獨立房間,除了可作私人派對使用,更可作會議室和教學講座使用,用途多不聲數,吸引不同類型的客人光顧哦。 這次光顧Downtown ,是為了品嚐它家的招牌下午茶。餐廳非常貼心,下午茶有分為鹹食版和甜食版,客人可根據自己的喜好自由選擇。 Afternoon Tea - Salty $328/2位 下午茶包括: 3款鹹點、5款甜點 和 每人兩件鬆餅。 鹹點包括: 巴馬火腿配蜜瓜、蘇格蘭蛋、煙三文魚魚籽青瓜。巴馬火腿鹹度適中,配香甜多汁的蜜瓜剛剛好。一般的蘇格蘭蛋是用豬肉或牛肉絞肉製成,而這裡則使用蝦肉,口感更加彈牙,又特別又美味。 甜點包括: 迷你冬甩、貝殼蛋糕、綠茶提拉米蘇、芒果慕絲和 意式奶凍。迷你冬甩和貝殼蛋糕都是配雲尼拿忌廉,綠茶提拉米蘇茶味偏苦,非常鬆軟。芒果慕絲酸酸甜甜,底部則是香脆
位於觀塘的Downtown
,是一間佔地一萬呎的大型西餐廳。

這次光顧Downtown ,是為了品嚐它家的招牌下午茶

Afternoon Tea - Salty $328/2位

下午茶包括: 3款鹹點、5款甜點 和 每人兩件鬆餅。

鹹點
包括: 巴馬火腿配蜜瓜、蘇格蘭蛋、煙三文魚魚籽青瓜。

甜點

迷你冬甩和貝殼蛋糕都是配雲尼拿忌廉,綠茶提拉米蘇茶味偏苦,非常鬆軟。芒果慕絲酸酸甜甜,底部則是香脆微苦的朱古力曲奇。

整個下午茶之中,我最愛吃它的鬆餅。
 每人有兩件不同口味,跟一般在酒店吃的份量無異。鬆餅質素不錯,記得要配奶油和草莓醬哦。
2021-01-03
2021-05-07 0 views
Their 🍋 lemon tart was so nice!! Love the super lemony flavour, on the sour side but not so much that you will want to make a face after each bite. The chestnut one was a little disappointing though, the chestnut 🌰 mousse piled on top of the tart looked really pretty but had a bit of an artificial and the texture was also a little too thin. Didn’t manage to take pictures of their lunch sets but they do offer a great variety of options and some items are pretty creative too!

• Lemon  tart
2021-05-06 77 views
印象中, 呢間餐廳都係食第三次其實每次隔一段時間再去食返已經食過既餐廳都會心存疑惑, 因為唔知間餐廳有冇野係差左令我會覺得好後悔再去食, 浪費左quota 但呢間無論服務, 上菜,環境同食物都保持得好好今次平日夜晚去, 仲有6course-dinnerset 揀 (但飲品係唔包既)其實計返上黎都幾抵, 個set都有幾多樣野可以試到唔食set 個menu其實都好多野揀, 多到其實都要諗一陣簡單記錄下6-course - dinner set 係食咩(因為我又係冇影到menu 但係又搵唔返個menu) 頭盤Appetizers有海鮮塔, 同海膽jelly , 顏值高, 食落都好開胃再黎就係洋蔥湯Main 揀左帶子栗米意大利飯(帶子好好食, 好大粒)中間黎左個coconut sober (個陣椰子香真係好好食喔) 另外一個既Main 係M5牛? 我應該冇記錯, 都好好食(熱度同肉汁以致牛味都配合得好好) 另外叫左個Blue Cheese mushroom pizza 都爆哂cheese 好好食, 餅底同平時食開既都唔同, 呢到都好鬆脆
印象中, 呢間餐廳都係食第三次
其實每次隔一段時間再去食返已經食過既餐廳
都會心存疑惑, 因為唔知間餐廳有冇野係差左
令我會覺得好後悔再去食, 浪費左quota

但呢間無論服務, 上菜,環境同食物都保持得好好
今次平日夜晚去, 仲有6course-dinner
set 揀 (但飲品係唔包既)
其實計返上黎都幾抵, 個set都有幾多樣野可以試到
唔食set 個menu
其實都好多野揀, 多到其實都要諗一陣

(因為我又係冇影到menu 但係又搵唔返個menu)

頭盤Appetizers
有海鮮塔, 同海膽jelly , 顏值高, 食落都好開胃

再黎就係洋蔥湯

Main 揀左帶子栗米意大利飯(帶子好好食, 好大粒)

2021-05-05
  • 6 dinner set course
2021-05-03 0 views
🎈第一次去食登堂,雖然價格相對比較貴,但成個環境都幾grand,都係決定一試兩個人食dinner叫左一個龍蝦天使麵同水牛芝士煙三文魚pizza 🍕以及兩杯野飲龍蝦天使麵有成隻龍蝦🦞上菜個陣好surprise,係要自己切哂d肉出黎,會比較論盡,但隻龍蝦好鮮味🤤但驚腥味嘅人唔建議食龍蝦頭嘅膏,會比較腥😖麵就正正常常,有d蕃茄鮮味🍅薄餅就好脆~芝士同個三文魚都好夾,有翻d鹹香😋推薦一試野飲就叫左green ladies 同橙香朱古力🍫🍊Green ladies 係青瓜梳打嘅味道,比較清新🥒而我個杯朱古力就濃少少,而且外型都好靚,仲有少少橙味,味道唔會單調👍🏻整體而言,呢間cafe都好grand,食物質素都唔錯,但相對比較貴少少,但2個人揀2-3樣嘢黎食都好飽😋所以都值得一試!

薄餅就好脆~芝士同個三文魚都好夾,有翻d鹹香😋推薦一試

野飲就叫左green ladies 同橙香朱古力🍫🍊
Green ladies 係青瓜梳打嘅味道,比較清新🥒

• green ladies
帶住老人家,就求其上一間餐廳食飯,門面正正常常,百幾蚊一個午餐,服務應該好正常,咁就決定入去啦!點知,可能佢哋喺觀塘區認為自己好高級,我嗰日風褸運動褲,好似乞衣咁,應該都係我嘅錯,所以只可以得到差劣嘅服務質素。由門口個侍應開始,態度差劣,好似我好阻住佢咁,補充番!我係係一個閑日嘅1:40pm時候入坐⋯ 請問佢有冇午餐以外嘅Menu,佢好串咁話我哋得午餐,5:30先可以俾我,真係唔好意思!我第一次嚟原來要自己預先查清楚所有資料⋯如果你只想搵一張舒服嘅椅嘅餐廳嘅話,呢一間我極力推薦!同埋記住如果想麻煩佢攞隻碟嘅話,記住要叫餐碟,佢係聽唔明乜嘢叫碟,學到野呀,獲益良多,高度推薦!

如果你只想搵一張舒服嘅椅嘅餐廳嘅話,呢一間我極力推薦!

2021-04-29
$150 (Lunch)
2021-04-28 0 views
餐廳係係工廠大廈入面成層都係佢地嘅所以環境好大 好舒服😆八爪魚冰菜沙律 ($158)-之前食過幾次冰菜 但都係打邊爐食 第一次當沙律咁食 原來都好夾🤣口感更加爽-八爪魚都幾新鮮 而且佢嘅份量都好足夠👌🏻 口感亦唔會太un😬烤智利海鱸魚柳($238)-魚柳好厚身 唔係好薄身個啲 真係可以啖啖肉🤤-魚柳亦一啲都唔腥😛-魚皮烤得好香 好脆✨-配菜都煮得好好食 加埋魚柳一齊食 好夾😛當中嘅菇菇同魚係最match!
餐廳係係工廠大廈入面
成層都係佢地嘅
所以環境好大 好舒服😆

八爪魚冰菜沙律 ($158)

烤智利海鱸魚柳($238)
-魚柳好厚身 唔係好薄身個啲 真係可以啖啖肉🤤
-魚柳亦一啲都唔腥😛
-魚皮烤得好香 好脆✨
Dinner
2021-04-23 383 views
( •́ .̫ •̀ )呢間餐廳好正阿 慶生一流 傾計一流!-朋友同我慶祝生日呢間野真係極多唔同野食首先生蠔都已經有好多款咁我就緊係簡番我最中意食既Gillardeau啦!鮮甜順滑又唔會太咸海水味!就甘食已經好好味, 加小小檸檬再食又更提鮮。Yummy! 大家都要試下喔!👍-另外叫左個串燒拼盤~影相真係好正, 一大盤咩都有,好滿足到我呢D 咩都想食小小既人!雖然所有野夾夾埋埋都唔係太出眾,但串燒來講都係一個正常味道,不過不失, 但影相就100分!放得好靚haha👍-叫左個乳豬仔,乳豬仔最主要, 要靠個honey mustard醬既味,所以真係一般般,我都係中意食中式乳豬多dd,但係呢個乳豬仔下面,有一個妹仔大過主人婆既配菜…..就係蜜糖燒蕃薯!❤️係好味到我地問manager哥哥點整,然後我地講下笑話如果可以就比多幾粒我地食因為真係勁好味誰知manager哥哥真係入去廚房問下chef點整,然後仲拎多左一碟仔比我地食<3超好人, 好感激呢位哥哥, 呵呵!ε=┏(・ω・)┛-芝士卡邦尼一般般太咸了,唔係好好味, 大家不叫也可以!(´・×・`)-因為生日朋友都留左個dessert比我,佢地都
( •́ .̫ •̀ )
呢間餐廳好正阿 慶生一流 傾計一流!
朋友同我慶祝生日
呢間野真係極多唔同野食
首先生蠔都已經有好多款
咁我就緊係簡番我最中意食既Gillardeau啦!
鮮甜順滑又唔會太咸海水味!
就甘食已經好好味, 加小小檸檬再食又更提鮮。
Yummy! 大家都要試下喔!👍

另外叫左個串燒拼盤~
影相真係好正, 一大盤咩都有,
好滿足到我呢D 咩都想食小小既人!
雖然所有野夾夾埋埋都唔係太出眾,
但串燒來講都係一個正常味道,
不過不失, 但影相就100分!
放得好靚haha👍
叫左個乳豬仔,
乳豬仔最主要, 要靠個honey mustard醬既味,
所以真係一般般,
我都係中意食中式乳豬多dd,
但係呢個乳豬仔下面,
有一個妹仔大過主人婆既配菜…..
就係蜜糖燒蕃薯!❤️
係好味到我地問manager哥哥點整,
然後我地講下笑話如果可以就比多幾粒我地食
因為真係勁好味
誰知manager哥哥真係入去廚房問下chef點整,
然後仲拎多左一碟仔比我地食<3
超好人, 好感激呢位哥哥, 呵呵!ε=┏(・ω・)┛

芝士卡邦尼一般般太咸了,
唔係好好味, 大家不叫也可以!(´・×・`)
因為生日朋友都留左個dessert比我,
佢地都好有心思幫手寫Happy Birthday同埋
Waitor小子送甜品黎個陣,
都仲同我一齊唱生日歌,
等我唔洗happy birthday to me! 咁老尷 hahaha
好多謝大家既祝福!
同埋係呢度食飯傾計都真係好好坐,
同埋好多唔同食物簡,
真係唔怕無野好食!(´•ω•`)♡
2021-04-15 333 views
週末的觀塘區餐廳選擇很多有不少樓上餐廳營業,在這間西式餐廳裝修格局時尚,有現代感。這裏午餐不單止有pizza也有意粉,特別是手做幼蛋麵,我們選擇了兩款手做意粉包括鮮刨黑松露手造幼蛋麵。幼蛋麵鋪滿了大片裝的黑松露,還有經典卡邦尼手做幼蛋麵。這兩款幼蛋麵感覺太creamy ,有點像吃着韓式芝士辣麵的感覺。至於夏威夷薄餅芝士味不太濃,餅底也不太脆。 甜品方面,選擇了chocolate cake burlee cake ,但味道還是一般。朱古力味不夠濃,蛋糕也欠缺光澤。整體來說這裏吃的都是環境吧!是一個打卡的好地方。

至於夏威夷薄餅芝士味不太濃,餅底也不太脆。

整體來說這裏吃的都是環境吧!是一個打卡的好地方。

2021-03-28
$150 (Lunch)
2021-04-13 495 views
因為朋友生日,所以上網搵咗呢間餐廳諗住試一試見到幾多好評。叫咗個海陸空拼盤,非常之多,有肉有蝦有蔬菜等等大約10零款嘅食材。但係味道就一般般,未有想像中咁有驚喜,但係都可以一試,四個女仔都未必食得晒一半,最好就係份量夠足。然後叫咗個慢煮豬手,皮非常趣,豬手都好入味,但係最好食就係配菜番薯,番薯加咗蜜糖同玫瑰酒去燒,非常好味,然後經理見到我哋咁鍾意食,另外再送多一盤俾我哋,勁開心🥳。另外甜品叫咗個焗香蕉酥皮,略嫌唔夠甜同冇味,比起慢煮豬手冇咁出色。有機會再試埋其他款式因為望落去都好似好好味咁,餐廳員工嘅服務態度都好好
因為朋友生日,所以上網搵咗呢間餐廳諗住試一試見到幾多好評。

2021-04-10 221 views
喱間餐廳長期都係Openrice十大排行榜 榜內 一直都好想試下喱個餐廳因為睇Openrice 相片好吸引 今晚去左試環境真係好有feel 餐廳好闊落氣氛💯👍🏻 純計環境嚟講 好適合拍拖 紀念日叫左兩個意粉黑松露意粉影相呃like 真係一流味道係意粉面試加黑松露片成個意粉完全無調過味 mix埋黑松露 食洛口都係 食品都係一part 一part另外海膽魚子意粉個湯 超級奇怪 酸的意粉冇洛salt 又係冇咪最ok就蟹肉沙津前菜 配多士意粉真係不了
喱間餐廳長期都係Openrice十大排行榜 榜內

個湯 超級奇怪 酸的
意粉冇洛salt 又係冇咪

最ok就蟹肉沙津前菜 配多士
意粉真係不了
生日慶祝推介☺️❤️第一次黎食 朋友仔book既位 佢之前食過話呢間唔錯 岩晒幾個女仔坐低 摸吓酒杯底 慢慢傾下計🍸😂😂於是就揀咗呢度啦😂簡單講下個環境服務環境都衛生好舒服 燈光適中入到去服務員都好好招呼 有帶位最Surprise係咁啱生日 朋友仔叫左個生日cake 服務員拎完蛋糕出黎無走開到 仲同我哋一齊細細聲唱生日歌(如果係大聲唱就尷尬了😂😂)好 言歸正傳 講返野食先今次我地五個人叫左🥩威靈頓美國特級牛柳酥皮都做得鬆脆 比較薄身 牛柳煮得啱啱好 肉汁好多🍕夏威夷pizza係比較簿身嘅Pizza 芝士好足 鍾意食芝士嘅我食好開心😂🍟芝士薯條薯條份量都幾多 如果芝士再多啲會更開心😂🧀墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片分量多而且粟米片夠脆 仲有幾種醬料喺上邊比你選擇 甜品部分🎂火焰雪山 推介👍🏻唔係好多地方有火焰雪山食 呢間就有啦 仲要超好味 裏面雪糕夠晒凍 酒味唔太重 成個甜品甜度啱啱好 推介👍🏻另外仲有兩個生日甜品係tiramisu同拿破崙 都好味既 唔會甜到漏 但最鍾意都係火焰雪山🤤總結來講 呢餐真係食得好開心 可以同朋友好好聚一聚而且又有生日驚喜 唔錯唔錯🥰下次會再嚟
生日慶祝推介☺️❤️

分量多而且粟米片夠脆 仲有幾種醬料喺上邊比你選擇
甜品部分🎂
火焰雪山 推介👍🏻
2021-04-05 237 views
位於觀塘工廠區裡,就有一間高質素嘅餐廳 @登堂成間餐廳以綠色 同 金色為主,高級又優雅,餐廳有分開區域,唔同區域嘅擺位,成間餐廳望落好寬敞,好貴氣,工廠區有間咁樣嘅餐廳,真係有d難以置信再嚟食物質素,d野食真係會令我食到唔想講野啊生蠔:我自己係極愛生蠔,見menu有新鮮生蠔真喺唔洗講野,同menu有提大家*時令生蠔,請向職員查詢*,叫左 White Pearl($65/1隻)同 Gillardeau($68/1隻),兩隻都好鮮甜,由其Gillardeau個size都算大,而且仲有d海水味,食到成個人醒晒,堅正👍🏻 (對上一次食生蠔食到成個人醒晒,已經係London間Summer House食個隻Irish Rock)鮮海膽*蟹肉*三文魚子*自家製手造寬條麵($258):個寬條麵比以往食開嘅,質感上硬少少,唔會好淋身,同埋我會用爽口去形容!食落發現食到有甜味,原來加咗紅莓乾,令到個層次感再豐富咗威靈頓美國特級牛柳($348):除咗Pollen Singapore餐廳食到高質威靈頓牛柳,終於係香港搵到一樣咁出色,或者更出色👍🏻 一層酥皮包住牛柳,切嘅時候,個酥皮唔會一切就散,個牛柳都唔難切
位於觀塘工廠區裡,就有一間高質素嘅餐廳 @登堂

再嚟食物質素,d野食真係會令我食到唔想講野啊

生蠔:

鮮海膽*蟹肉*三文魚子*自家製手造寬條麵($258):

威靈頓美國特級牛柳($348):
除咗Pollen Singapore餐廳食到高質威靈頓牛柳,終於係香港搵到一樣咁出色,或者更出色👍🏻 一層酥皮包住牛柳,切嘅時候,個酥皮唔會一切就散,個牛柳都唔難切開。個酥皮有好香嘅奶油味,而塊牛柳超級juicy,可以唔洗落個黑椒汁,食落易咬唔會韌,我食呢道餸真喺無出過聲,真係太好食😋

Matcha Latte / Matcha Rose:
兩杯個綠茶味好重,而我揀個杯Matcha Rose仲有陣陣玫瑰味,鍾意綠茶嘅朋友,真心推薦

士多啤梨拿破崙蛋糕($68):
要讚嘅喺每層嘅餅底都整得好鬆化,同埋有士多啤梨,睇得又食得

最後要讚下服務,員工位位都好欣勤,好主動👍🏻
2021-04-05
Celebration
Birthday
  • 威靈頓美國特級牛柳
2021-03-31 216 views
才隔一個多月而已,而且今天是非多人時間過去吃,麵包烤焦都敢給客人吃!羊架味道跟上次差好多!是不是廚師今天心情差呢?不過服務生態度還是一樣的爛!沒禮貌也黑臉!真的不知道收那麼貴!服務態度還那麼差?而且是每一個服務生都一樣,真的很失敗這家餐廳的服務!反正我這輩子也不會再來登堂吃飯了!而且今天ㄧ吃完馬上在他們的餐廳廁所拉肚子,是立馬拉肚子!是不是食物不新鮮呢?想要做好一個餐廳,服務態度跟維持食物的品質都是非常重要的!若做不到這兩點!就關店吧
朋友約食飯,話想來呢度試下,佢仲mark 左個target 串燒併盤🤣🤣🤣睇個圖好似幾吸引咁,反正朋友己經諗好食咩,唔使我再諗咁我就坐定定等食啦🤣🤣👏🏻👏🏻約左晚上7:30 早左15mins 到,餐廳都成層咁大,就係一楝活化工廈入面,明明樓下走trendy 路線,但入到餐廳又有啲classy 感。🤣🤣 餐廳成層咁大,仲有個小小wine cellar ,同朋友飲嘢又得,食飯又得,幾好咁。👍🏻來到嘅時候,餐廳無乜人,可能因為Weekday 啦,waitress 姐姐帶我地坐低,因為等朋友關係,我地都坐左差唔多30mins 先落單 ,而且我地都有同waitress 姐姐詢問過個menu , 佢好有耐性解答我地,抵讚👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻 主要係因為朋友想食個串燒併盤寫明2-4人份,我地3個女仔唔知食唔食得晒,所以我地查詢一下份量,都係嗰句,食得晒先好嗌,唔好做大嘥鬼嘛🤣🤣 查詢過waitress 姐姐意見之下,我地決定叫左個併盤先,來到再睇下使唔使再叫其嘢食~~個串燒併盤同我另一位朋友差唔多時候到,併盤都好大份下,除咗串燒外,仲有我鍾意既薯條呀~Yoho~~🎊🎊🎉🎉👏🏻👏🏻 成個併盤連點薯條既ke

個串燒併盤同我另一位朋友差唔多時候到,併盤都好大份下,除咗串燒外,仲有我鍾意既薯條呀~Yoho~~🎊🎊🎉🎉👏🏻👏🏻 成個併盤連點薯條既ketchup ,一共俾左4款醬俾我地,我只係點過個沙嗲汁,因為其他好似好辣咁😝😝其實成個併盤感覺係抵食,因為真係幾大份 ,雖然我地之後有再叫其他嘢食,但其實食完真係好飽,不過質素我覺得其實普通,當然牛肉我係無食啦,帶子就燒完都好滑,入面軟淋淋,一啲都唔乾,翠玉瓜同雞髀菇都juicy 嘅,五花腩+辣肉腸就普通啲,但係隻蝦就好乾,食左一啖放棄左,雞翼朋友話燒得好燶所以我無事,最後我想講,本身麻麻地魚嘅我誤食左舊超鯹白膳以為係豬+ 只係燒左外面而入面生嘅三文魚都係好鯹,真係double 鯹, 個個味成餐飯or打飽隔時,纏繞左我成晚😔😔😔

我地仲叫左個蜆肉意粉,其實普通,蜆係多嘅,而且唔鯹,但佢入面竟然擺左我唔鍾意嘅蝦乾😏😏😏😏

最後我地叫左個Apple pie + ice cream , 呢個係我覺得好好食,佢係即焗,蘋果粒好足,外皮焗到好香脆,唯一係雪糕細份左,如果可以加多個scoop 就perfect la, other maybe 2🤣😝😝😝

3個女仔埋單around $700 ,唔算太貴,不過我下次來想試下個個afternoon tea 🤣🤣🤣🤣