2021-01-30 1756 views
黎到美孚,聽講多多餅店好出名,所以我即刻買佢幾樣名物試一試,我買咗了結糖同埋曲奇餅🍪。了結糖嘅味道超多,我揀咗杏仁味。曲奇餅種類重多,我最後都係揀咗杏仁曲奇,超鍾意食杏仁。回到家裏,先試食了結糖,了結糖超硬,爭啲咬崩咗隻牙,同我之前食喺澳洲買嘅了結糖唔係好一樣,始終太硬我都唔係咁喜愛,啲牙唔夠力啊!食到曲奇餅,只想講一句,好食!夠脆口!我揀咗嘅杏仁曲奇更有雙重嘅脆口感,曲奇餅本身嘅脆,再加上杏仁的脆,正呀!食剩左六塊,儲放左喺保鮮袋,隔咗幾日攞返出嚟食,都係脆口,難怪咁多人排隊去買。不過,價錢其實唔平,而且年年加價。個人而言,佢嘅曲奇餅還是比其他坊間嘅餅舖曲奇做得較好,當別的餅店把曲奇嘅成本都放在包裝及宣傳,我覺得佢還是着重產品本身嘅品質,讚呀!

2021-01-10 1698 views
聽聞多多鳥結咗糖好出名...今日放假特登去美孚買,見佢有個櫃放晒鳥結糖,價錢一啲都唔平,要1xx蚊一磅(冇得散賣....)我喺度諗一陣買什麼味好....企喺度個售貨員好似要逼你快啲揀,唔好阻住佢做生意咁...😤😤最後我揀咗果仁味同榛子味,諗住呢兩個味穩陣啲...點知一食就知中伏....果仁同榛子食落一陣陣油益未...鳥結糖一啲應該有嘅奶香味都冇....只係食到甜味同埋甜味....唔知自己食緊乜🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️好難食好奇怪點解呢粒糖會出名,仲浪費咗我百幾蚊....🤦🏻‍♀️冇下次...

果仁同榛子食落一陣陣油益未...
鳥結糖一啲應該有嘅奶香味都冇....
只係食到甜味同埋甜味....
唔知自己食緊乜🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️好難食
我要減肥,但又極喜愛食甜品及蛋糕,故有時會買這裡的戚風蛋糕,不太肥膩,不太甜,質地又鬆軟,有彈性,有蛋白味,斑蘭味,朱古力味。以前經常食朱古力味,但自大半年前開始,朱古力味淡了許多,已沒有朱古力的香濃,非常失望,現在只好選擇斑蘭味,但今天因有其他甜品食,故揀了蛋白味來配,都可以。
2020-06-11 3633 views
唔知大家對零食,尤其係甜食類鍾唔鍾意呢🍬?大部分人都對甜嘢都難以抗拒,小編心情唔好都會用零食餵飽自己🤤。而今日小編講嘅呢間並唔係一間餐廳或甜品店,而係一間好特別嘅餅店🍪,因為呢間餅店入面嘅鳥結糖出哂名好食🍬,仲曾經上過電視節目。小編放左工都心郁郁特登走入美孚新邨買返兩包食呀✌。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦講一講外形先,每款鳥結糖都係用食用米紙包住粒糖⬜,雖然口感上多左陣的簿紙咁,但米紙入口即融嘅特質係非常特別😛。而每一款入面都有唔同類型嘅乾果係入面🥜,增加口感,食落有咬口🦷。而款式有成10種,如果初黎食嘅話我建議可以買什錦鳥結糖,入面有齊10款✋🤚,每款各有1粒,總有一款啱你口味。如果已經搵到啱自己嘅口味就可以買1小包🤭,入面就有同款5粒👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈咖啡脆心味  入口脆卜卜,咖啡味濃郁,慢慢咁咬仲有啲糖果拉絲,糖分爆燈👍🎈藍莓榛子味  藍莓肉帶啲果甜,乾果比較大粒少少,好有咬口,煙煙韌韌🤩🎈薑汁杏仁味 薑汁味好突出,口腔迴盪住薑辣味,杏仁加薑用糖咁食都係第一次😖✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餅店嘅鳥結糖仲有禮盒裝,外型吸引又得體🎁。真係估唔到小小嘅鳥結糖都做到高貴又
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餅店嘅鳥結糖仲有禮盒裝,外型吸引又得體🎁。真係估唔到小小嘅鳥結糖都做到高貴又時髦,遊客嚟到美孚都可以成為當地熱點同朝拜地⛩。大人小朋友都鍾意食甜嘢,餅店結合傳統工藝同新加元素追上年輕一代🙋‍♀️,唔知會唔會再有新口味呢?🥰
咖啡脆心
咖啡脆心味
薑汁杏仁味
2020-06-09
TakeAway
$42 (Other)
咖啡脆心
咖啡脆心味
2020-02-12 3329 views
幾年前經同事介紹,試過呢度出名嘅鳥結糖,真係一試難忘!上年新年打算喺網店訂購,點知好快已經售罄~今次就自己親身拜訪吓呢間聞名已久嘅餅店。咖啡脆心- 香濃咖啡味,對於每日一啡嘅我嚟講,呢款最好味,推介!朱古力脆心 - 濃濃朱古力味,微微花生味,啖啖脆心,但偏甜,怕甜人士就要注意喇~薑汁杏仁 - 薑味味比想像中重,夠辣,杏仁粒密度高,唔算甜,有驚喜如果想試吓邊款味啱自己嘅,可以好似我咁考慮買小包裝,每包5粒,唔同味係唔同售價嘅當然半磅丶一磅裝係最抵,禮盒裝就好啱送禮,所以新年前係幾墟冚㗎~

Other
  • 咖啡脆心鳥結糖
2019-10-02 3039 views
男朋友生日,佢鐘意傳統餅店,太靚太新潮太花巧既蛋糕唔岩佢,搵左好耐終於搵到呢間有四十幾年歷史位於美孚既餅店。訂左個手繪妖怪手錶黑森林唧圖案cream 蛋糕,我訂左個一磅。提早兩三日訂比較穩陣,如果要新鮮既,師父會朝早六七點整,最早早上10:30有得拎,好有驚喜呀,師父整得好可愛,個邊又襯番圖案,個蛋糕食落係好軟熟,好新鮮,又充滿小朋友鐘意既啫喱,唔太甜,好香,唔漏,簡直係GOOD!!! 值得幫襯既小店!
值得幫襯既小店!

黑森林蛋糕
Celebration
Birthday
黑森林蛋糕
2019-08-17 2861 views
今日在美孚食飯,食完飯臨走時當然要黎呢度買最出名既曲奇啦,呢度既曲奇好聞名,好多人都慕名而來,我就係每次來到美孚開會後都會指定動作行去呢間餅店買曲奇餅,雖然佢越賣越貴,但都敵不過它的美味,呢度既曲奇款式好多,起碼有十幾廿款,每次買親都要店員每樣都給一點,因為真係好難取捨。呢度既曲奇好多口味,有鬆化,有脆口,有杏仁,有朱古力,有綠茶,有格仔款,真係咩款都有。口感又唔同,就算好似我識做曲奇都好難一次過做得咁多款,呢啲錢都係要俾人賺下。佢呢度既曲奇做得真係好出色,好食過好多一啲曲奇店。所以都不愁冇奉場客!
2019-08-02
$100 (Tea)
2019-04-23 3255 views
屹立係美孚30多年既多多餅店每次經過都想幫襯一下.店舖出名鳥結糖但係小編幾鐘意呢間舖出品既曲奇🍪一盒十款既雜錦曲奇每一款都各有特式😋🔺朱古力曲奇🔺咖啡朱古力曲奇🔺合桃曲奇🔺咖啡曲奇🔺合桃朱古力曲奇🔺南瓜籽紅莓曲奇🔺燕麥提子曲奇🔺亞麻籽曲奇🔺綠茶咖啡曲奇🔺杏仁片曲奇每款既味道都好濃好突出而且香脆鬆化,仲好香牛油味其中小編獨愛咖啡系列☕️非常香濃同特別鬆化配一杯熱朱古力或熱牛奶一流🤤.最後曲奇賣相雖然無工廠式既製作咁工整美觀但小編最欣賞既係小店既自家製既感覺💁🏻‍♀️.售價:$138推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(8/10)
屹立係美孚30多年既多多餅店
🔺亞麻籽曲奇
🔺綠茶咖啡曲奇
🔺杏仁片曲奇
每款既味道都好濃好突出
而且香脆鬆化,仲好香牛油味
其中小編獨愛咖啡系列☕️
非常香濃同特別鬆化
配一杯熱朱古力或熱牛奶一流🤤
最後曲奇賣相雖然無工廠式既製作咁工整美觀
但小編最欣賞既係小店既自家製既感覺💁🏻‍♀️

售價:$138
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
2019-04-10 2844 views
我對美孚唔算太熟,唯一一間認識嘅食肆就係多多,因為由細細個就開始食佢嘅了結糖。由最簡單嘅「原味花生」,到近幾年開始越整越多口味,其中一款係我最鍾意食嘅「朱古力脆心」,另一款就係「黑芝麻脆心」。喜歡多多嘅了結糖,原因係唔會太硬,唔會太痴牙,花生粒夠多!至於脆心系列,雖然有別於了結糖,但係口感特別,而且甜味十足,鍾意朱古力嘅朋友就真係要試下。不過價錢係比較貴,呢度40粒齊晒口味就160蚊,平均都4蚊粒,所以我都係間唔中先食下!

一直都無留意其實有為數原小的屋邨餅店,除咗賣下菠蘿包、雞尾包、蛋糕等等嘅包點外,亦會有屬於自己台嘅另類專屬出品。今日就去到位於美孚嘅「多多餅店」今次買咗盒pack裝嘅,入面有3隻味:朱古力脆心、黑芝麻脆心、綠茶南瓜籽脆心朱古力脆心原本先入為望地以為會同繽紛樂一樣夾層嘅朱古力味會好甜,甜到膩咁。但結果食落夾層嘅朱古力醬味唔會太甜,而且唔似繽紛樂咁d朱古力醬會gel住個口👍。黑芝麻脆心芝麻香味好夠同好濃。食完之後諗如果係用白芝麻唔知陣味會係點🤔🤔🤔。綠茶南瓜籽脆心入面混有朱古力醬,食落口初初只係得淡啖嘅綠茶味,思索緊點解無南瓜籽味嘅時候,發現南瓜籽味其實一早就出咗嚟,只喺南籽嘅味道同綠茶味太似。但細品嚐下,會發現有一陣陣植物籽嘅油香味口。呢隻味值得去試下🤤🤤。

朱古力脆心

黑芝麻脆心

綠茶南瓜籽脆心
2019-03-08
2019-04-07 1708 views
慕名而來電視報章也有推介香港製造鳥結糖,閒日中午時段嚟到小店,店內客人穿梭,眼見有位小姐買了數盒鳥結糖,職員熱情招待,而我第一次嚟購買乜都唔知,又唔知邊款好食,加上職員只招呼大客,對我也不多瞅睬,我只好小試牛刀買一包最平又係什錦味試個好味先回頭再買。什錦有10條鳥結糖盛惠40蚊一包,回到家急不及待拆開嚟食,聽講姜汁杏仁、咖啡脆心最好味,咖啡味有濃濃的咖啡香味中間脆心,但甜度略甜,姜汁杏仁沒食到姜汁味杏仁尚香口…而其它味的鳥結糖都比較甜沒太特別,唯一好處是糖唔痴牙,但好食程度就一般般!

姜汁杏仁
綠茶南瓜
西梅杏仁
朱古力脆心
2019-04-04
2019-03-07 1958 views
多多曲奇餅一直喺本地曲奇餅界都名列前茅。最近一個星期,可以一次過食到兩款岀名曲奇餅:「多多」同「車厘哥夫」,論鬆脆度同朱克力嘅味度,都係「車厘哥夫」💯完勝。多多雜錦曲奇 $50半磅朱古力花(牛油曲奇配以朱克力)朱古力同塊餅嘅比例,同想像中有岀入。朱古力嘅範圍,應該要大啲。曲奇脆,但入口缺「鬆」嘅元素。至於上面嘅朱古力,我哋三個同事都一致認為朱古力係「加左朱古力味嘅糖霜加植物油」,欠缺朱古力味,而啖啖有沙。咖啡朱克力(咖啡曲奇配以朱克力)朱克力口感同上。佢嘅咖啡曲奇算有咖啡味,但唔算香濃。
多多曲奇餅一直喺本地曲奇餅界都名列前茅。

多多雜錦曲奇 $50半磅
曲奇

朱古力花

咖啡朱克力
(咖啡曲奇配以朱克力)朱克力口感同上。
佢嘅咖啡曲奇算有咖啡味,但唔算香濃。
2019-02-20 1251 views
多多餅店出名鳥結糖同曲奇🍪鳥結糖好黐牙 我就唔係好好呢味啦反而曲奇就想試下啦 事關一出地鐵站d啱啱焗起既曲奇牛油香就攻上個鼻🤣好吸引呀唔知大家有冇食過太子間車厘哥夫呢個間又係以香脆同鬆化曲奇而著名既餅舖相比車厘哥夫 個人認為呢間冇咁鬆化🤔同埋價錢都頗貴 俾錢個下都愕然🤥不過相對嚟講又冇咁甜 同幾香牛油味但係朱古力曲奇上面pat朱古力好甜☹️我以為係少少苦個隻先買食落都幾脆口 但係俾我揀 我都係覺得車厘哥夫好食d
多多餅店出名鳥結糖同曲奇🍪
但係朱古力曲奇上面pat朱古力好甜☹️
我以為係少少苦個隻先買
食落都幾脆口 但係俾我揀
我都係覺得車厘哥夫好食d
半磅曲奇(長曲奇+朱古力曲奇)
2019-01-31 1457 views
今日路過美孚終於順手買盒傳說中嘅好好味手工鳥結糖試, 上網睇個個都話脆心最好食, 就買左四寶脆心鳥結糖$140(38至40粒), 有黑芝麻, 綠茶南瓜籽, 咖啡同朱古力味, 係好食嘅,唔太甜,唔痴牙, 中間有層薄薄威化, 唔同層次mix埋, 推薦大家試試。
四寶脆心鳥結糖
2019-01-31
四寶脆心鳥結糖
2018-12-16 1885 views
一直搵緊我最心儀既酥皮蛋撻一場黎到美孚就試下朋友之間一直推薦既多多酥皮蛋撻其實可能唔係剛出爐既關係,所以唔見得好酥同埋唔見得好多層既感覺牛油味係有既但係蛋味唔香唔出講真 除左平可以唔洗食~

牛油味係有既但係蛋味唔香唔出

講真 除左平可以唔洗食~
2018-12-15
Tea