2019-10-02 86 views
男朋友生日,佢鐘意傳統餅店,太靚太新潮太花巧既蛋糕唔岩佢,搵左好耐終於搵到呢間有四十幾年歷史位於美孚既餅店。訂左個手繪妖怪手錶黑森林唧圖案cream 蛋糕,我訂左個一磅。提早兩三日訂比較穩陣,如果要新鮮既,師父會朝早六七點整,最早早上10:30有得拎,好有驚喜呀,師父整得好可愛,個邊又襯番圖案,個蛋糕食落係好軟熟,好新鮮,又充滿小朋友鐘意既啫喱,唔太甜,好香,唔漏,簡直係GOOD!!! 值得幫襯既小店!
值得幫襯既小店!

黑森林蛋糕
TakeAway
Celebration
Birthday
黑森林蛋糕
2019-08-17 426 views
今日在美孚食飯,食完飯臨走時當然要黎呢度買最出名既曲奇啦,呢度既曲奇好聞名,好多人都慕名而來,我就係每次來到美孚開會後都會指定動作行去呢間餅店買曲奇餅,雖然佢越賣越貴,但都敵不過它的美味,呢度既曲奇款式好多,起碼有十幾廿款,每次買親都要店員每樣都給一點,因為真係好難取捨。呢度既曲奇好多口味,有鬆化,有脆口,有杏仁,有朱古力,有綠茶,有格仔款,真係咩款都有。口感又唔同,就算好似我識做曲奇都好難一次過做得咁多款,呢啲錢都係要俾人賺下。佢呢度既曲奇做得真係好出色,好食過好多一啲曲奇店。所以都不愁冇奉場客!
2019-08-02
$100 (Tea)
2019-04-23 1402 views
屹立係美孚30多年既多多餅店每次經過都想幫襯一下.店舖出名鳥結糖但係小編幾鐘意呢間舖出品既曲奇🍪一盒十款既雜錦曲奇每一款都各有特式😋🔺朱古力曲奇🔺咖啡朱古力曲奇🔺合桃曲奇🔺咖啡曲奇🔺合桃朱古力曲奇🔺南瓜籽紅莓曲奇🔺燕麥提子曲奇🔺亞麻籽曲奇🔺綠茶咖啡曲奇🔺杏仁片曲奇每款既味道都好濃好突出而且香脆鬆化,仲好香牛油味其中小編獨愛咖啡系列☕️非常香濃同特別鬆化配一杯熱朱古力或熱牛奶一流🤤.最後曲奇賣相雖然無工廠式既製作咁工整美觀但小編最欣賞既係小店既自家製既感覺💁🏻‍♀️.售價:$138推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(8/10)
屹立係美孚30多年既多多餅店
🔺亞麻籽曲奇
🔺綠茶咖啡曲奇
🔺杏仁片曲奇
每款既味道都好濃好突出
而且香脆鬆化,仲好香牛油味
其中小編獨愛咖啡系列☕️
非常香濃同特別鬆化
配一杯熱朱古力或熱牛奶一流🤤
最後曲奇賣相雖然無工廠式既製作咁工整美觀
但小編最欣賞既係小店既自家製既感覺💁🏻‍♀️

售價:$138
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
TakeAway
2019-04-10 1196 views
我對美孚唔算太熟,唯一一間認識嘅食肆就係多多,因為由細細個就開始食佢嘅了結糖。由最簡單嘅「原味花生」,到近幾年開始越整越多口味,其中一款係我最鍾意食嘅「朱古力脆心」,另一款就係「黑芝麻脆心」。喜歡多多嘅了結糖,原因係唔會太硬,唔會太痴牙,花生粒夠多!至於脆心系列,雖然有別於了結糖,但係口感特別,而且甜味十足,鍾意朱古力嘅朋友就真係要試下。不過價錢係比較貴,呢度40粒齊晒口味就160蚊,平均都4蚊粒,所以我都係間唔中先食下!

一直都無留意其實有為數原小的屋邨餅店,除咗賣下菠蘿包、雞尾包、蛋糕等等嘅包點外,亦會有屬於自己台嘅另類專屬出品。今日就去到位於美孚嘅「多多餅店」今次買咗盒pack裝嘅,入面有3隻味:朱古力脆心、黑芝麻脆心、綠茶南瓜籽脆心朱古力脆心原本先入為望地以為會同繽紛樂一樣夾層嘅朱古力味會好甜,甜到膩咁。但結果食落夾層嘅朱古力醬味唔會太甜,而且唔似繽紛樂咁d朱古力醬會gel住個口👍。黑芝麻脆心芝麻香味好夠同好濃。食完之後諗如果係用白芝麻唔知陣味會係點🤔🤔🤔。綠茶南瓜籽脆心入面混有朱古力醬,食落口初初只係得淡啖嘅綠茶味,思索緊點解無南瓜籽味嘅時候,發現南瓜籽味其實一早就出咗嚟,只喺南籽嘅味道同綠茶味太似。但細品嚐下,會發現有一陣陣植物籽嘅油香味口。呢隻味值得去試下🤤🤤。

朱古力脆心

黑芝麻脆心

綠茶南瓜籽脆心
2019-03-08
2019-04-07 861 views
慕名而來電視報章也有推介香港製造鳥結糖,閒日中午時段嚟到小店,店內客人穿梭,眼見有位小姐買了數盒鳥結糖,職員熱情招待,而我第一次嚟購買乜都唔知,又唔知邊款好食,加上職員只招呼大客,對我也不多瞅睬,我只好小試牛刀買一包最平又係什錦味試個好味先回頭再買。什錦有10條鳥結糖盛惠40蚊一包,回到家急不及待拆開嚟食,聽講姜汁杏仁、咖啡脆心最好味,咖啡味有濃濃的咖啡香味中間脆心,但甜度略甜,姜汁杏仁沒食到姜汁味杏仁尚香口…而其它味的鳥結糖都比較甜沒太特別,唯一好處是糖唔痴牙,但好食程度就一般般!

什錦鳥結糖
姜汁杏仁
綠茶南瓜
西梅杏仁
朱古力脆心
2019-04-04
2019-03-07 898 views
多多曲奇餅一直喺本地曲奇餅界都名列前茅。最近一個星期,可以一次過食到兩款岀名曲奇餅:「多多」同「車厘哥夫」,論鬆脆度同朱克力嘅味度,都係「車厘哥夫」💯完勝。多多雜錦曲奇 $50半磅朱古力花(牛油曲奇配以朱克力)朱古力同塊餅嘅比例,同想像中有岀入。朱古力嘅範圍,應該要大啲。曲奇脆,但入口缺「鬆」嘅元素。至於上面嘅朱古力,我哋三個同事都一致認為朱古力係「加左朱古力味嘅糖霜加植物油」,欠缺朱古力味,而啖啖有沙。咖啡朱克力(咖啡曲奇配以朱克力)朱克力口感同上。佢嘅咖啡曲奇算有咖啡味,但唔算香濃。
多多曲奇餅一直喺本地曲奇餅界都名列前茅。

多多雜錦曲奇 $50半磅
曲奇

朱古力花

咖啡朱克力
(咖啡曲奇配以朱克力)朱克力口感同上。
佢嘅咖啡曲奇算有咖啡味,但唔算香濃。
2019-02-20 587 views
多多餅店出名鳥結糖同曲奇🍪鳥結糖好黐牙 我就唔係好好呢味啦反而曲奇就想試下啦 事關一出地鐵站d啱啱焗起既曲奇牛油香就攻上個鼻🤣好吸引呀唔知大家有冇食過太子間車厘哥夫呢個間又係以香脆同鬆化曲奇而著名既餅舖相比車厘哥夫 個人認為呢間冇咁鬆化🤔同埋價錢都頗貴 俾錢個下都愕然🤥不過相對嚟講又冇咁甜 同幾香牛油味但係朱古力曲奇上面pat朱古力好甜☹️我以為係少少苦個隻先買食落都幾脆口 但係俾我揀 我都係覺得車厘哥夫好食d
多多餅店出名鳥結糖同曲奇🍪
但係朱古力曲奇上面pat朱古力好甜☹️
我以為係少少苦個隻先買
食落都幾脆口 但係俾我揀
我都係覺得車厘哥夫好食d
半磅曲奇(長曲奇+朱古力曲奇)
2019-01-31 830 views
今日路過美孚終於順手買盒傳說中嘅好好味手工鳥結糖試, 上網睇個個都話脆心最好食, 就買左四寶脆心鳥結糖$140(38至40粒), 有黑芝麻, 綠茶南瓜籽, 咖啡同朱古力味, 係好食嘅,唔太甜,唔痴牙, 中間有層薄薄威化, 唔同層次mix埋, 推薦大家試試。
四寶脆心鳥結糖
2019-01-31
四寶脆心鳥結糖
2018-12-16 1365 views
一直搵緊我最心儀既酥皮蛋撻一場黎到美孚就試下朋友之間一直推薦既多多酥皮蛋撻其實可能唔係剛出爐既關係,所以唔見得好酥同埋唔見得好多層既感覺牛油味係有既但係蛋味唔香唔出講真 除左平可以唔洗食~

牛油味係有既但係蛋味唔香唔出

講真 除左平可以唔洗食~
2018-12-15
Tea
2018-10-21 4050 views
到美孚例必有個指定動作,就是買鳥結糖,一直都覺得多多鳥結糖的價錢唔平,十粒糖要賣$40, 但它有其獨特性,往往吸引你嚟比錢佢使美孚街坊很多人都認識多多餅店,因為歷史悠久,但外來人,其實都很易找,地鐵A 出口,直走向著曼克頓山莊方向轉入百老匯街便到,餅店新裝修後,大大個招牌,遠遠就看到麵包經常新鮮出爐,所以除鳥結糖外,都會看看有咩麵包出爐就買鳥結是餅店的招牌貨,所以有個角落擺放。每次左選右選,還是選擇十寶糖因為一盒有齊晒多種口味,但其實外型包裝,如果未試過,怎樣也估不到需要賣佰幾元一盒,不過久不久過吓口癮,都唔算過分吖十寶味道包括:原味花生、杏仁鳥結、黑芝麻脆心、夏威夷果仁紅梅、咖啡脆心、抹茶南瓜籽脆心、朱古力脆心、藍梅棒子、西梅杏仁、薑汁杏仁個人喜歡脆心系列,咬落去和澳洲品牌的鳥結糖完全不同,甜度適中,尤其包著鳥結糖的透明薄膜,㗳落令人回憶起大白兔糖的情懷後記:除了鳥結糖,還記得上年度朋友生日,我們在多多訂了一個乳豬蛋糕,內裡是朱古力脆脆,餅底鬆軟,但價錢唔平,兩磅價錢為$640, 但比較過其他餅店,多多做出來那乳豬皮是最神似的,值得一讚

麵包經常新鮮出爐,所以除鳥結糖外,都會看看有咩麵包出爐就買

鳥結是餅店的招牌貨,所以有個角落擺放。

十寶糖

每次左選右選,還是選擇十寶糖

藍梅棒子

十寶味道包括:

後記:

乳豬蛋糕
十寶糖
乳豬蛋糕
2018-07-17 2662 views
呢間經久不衰的美孚老字號多多餅店,令我一直會幫襯的原因系佢新鮮出爐的吞拿魚包。可惜店員態度麻麻。美孚面包店不多,買開面包都諗到來多多買,不過如果不是新鮮出爐,質素就比較差。好在今天買到新鮮出爐包,一個包足夠做一個滿足的早餐,吞拿魚餡多不馬虎,而且只賣8蚊,比好多連鎖面包店都抵食。今次仲幫襯左一盒豆沙香蕉糕。昵個系細時好鐘意的一種甜品,十幾年冇食了,好懷舊。口感很Q,不算痴牙,豆沙略甜,不過質感十分細膩。

今次仲幫襯左一盒豆沙香蕉糕。
昵個系細時好鐘意的一種甜品,十幾年冇食了,好懷舊。
口感很Q,不算痴牙,豆沙略甜,不過質感十分細膩。

• 吞拿魚包
2018-06-28 2589 views
難得收到thankyou糖果真係好感動呢個時勢,幫咗人之後有句唔該都好似已經係好奢侈嘅一件事仲要有禮物收!真係就算幾忙,食完心情都即刻靚曬!多多餅店嘅鳥結糖,聞名以久!但實在唔會經過美孚,所以一直都冇試過竟然有人送,寧舍開心!一包有好多隻味mix埋唔係我去買,所以唔知可以點揀後面包裝寫齊有咩味道咩成份連日文都有!好勁!中英日對照我食咗薑汁杏仁同朱古力脆心口味薑汁咬落去先食到杏仁味,之後就開始好薑鍾意薑嘅朋友一定要試!飲啖水再試朱古力脆心咬落去比薑汁味軟身隨即而來就係咬到朱古力脆脆口感好正!未食過有脆脆嘅鳥結糖一定要試下多多嘅鳥結糖偏軟身,合我口味!
難得收到thankyou糖果
真係好感動
呢個時勢,幫咗人之後有句唔該都好似已經係好奢侈嘅一件事
仲要有禮物收!
真係就算幾忙,食完心情都即刻靚曬!
多多餅店嘅鳥結糖,聞名以久!
但實在唔會經過美孚,所以一直都冇試過
竟然有人送,寧舍開心!
一包有好多隻味mix埋
唔係我去買,所以唔知可以點揀

後面包裝寫齊有咩味道咩成份
連日文都有!好勁!中英日對照

我食咗薑汁杏仁同朱古力脆心口味
薑汁咬落去先食到杏仁味,之後就開始好薑
鍾意薑嘅朋友一定要試!
飲啖水再試朱古力脆心
咬落去比薑汁味軟身
隨即而來就係咬到朱古力脆脆
口感好正!
未食過有脆脆嘅鳥結糖一定要試下
多多嘅鳥結糖偏軟身,合我口味!
2018-05-19 3001 views
美孚地鐵站一出就見到多多,非常易揾~4,5點都勁多人,成間店都好香麵包味。但我既目標只有鳥結糖。其實諗都無諗,買左十寶鳥結,10隻味齊晒($158), 聽落有d貴,但一盒都有40粒既。不過每粒都好細。一返到屋企已經同老婆食左4分1盒,每隻味都食左1粒。我覺得脆心最好味,所以各位可以淨係單買脆心,一盒40粒都係$128, 抵食d。有一隻係四寶脆心$128 (朱古力脆心,咖啡脆心,黑芝麻脆心,綠茶南瓜籽脆心), 下次淨係買呢隻
  • 鳥結糖
2018-03-28 3016 views
近日有朋友在英國來港遊玩數天,來了這裡買鳥結糖,吃過便明白了,雖然沒有富麗堂皇的裝修擺設也吸引到海外客人。******************************脆心鳥結糖 (9/10)我先吃了朱古力及咖啡脆心,拆開錫紙包裝,以傳統的威化米紙包裹,充滿懷舊情懷,味道香濃,鬆化不太甜膩,軟硬十分適中。鳥結糖中心包著脆脆部份,減去黏滯感,吃起來又鬆脆,值得一試。另外,綠茶南瓜籽也十分不錯!好重綠茶味好清香,不過南瓜籽不明顯。產品包裝平實但有中英和日文介紹,營養標籤也做得仔細。上網找多些資料才發現原來這糖早已出名了,而且設有網站,若嫌美孚不順路也可試試網上購買,但不好處是有最低消費$300:

脆心鳥結糖 (9/10)

產品包裝平實但有中英和日文介紹,營養標籤也做得仔細。

四寶脆心  (1磅裝)
2018-03-28
四寶脆心  (1磅裝)