2025-07-29
丼丼屋 DONDONYA📍沙田沙田鄉事會路138號HomeSquare 5樓502號舖放假日同朋友去HomeSquare睇傢俬,本來想食少少輕食就算,但見到丼丼屋做緊下午茶心血來潮想食日本嘢,於是決定先食飽再掃貨!丼丼屋雖然係連鎖店,但勝在水準穩定,而且款式夠多、價錢算親民,啱晒想食飽飽又唔想太傷荷包嘅朋友仔! 💰$38豚肉うどん 🐖豚肉烏冬熱辣辣,湯底有淡淡昆布味,鹹度適中,配上少少豚肉油脂,super comforting!烏冬煙韌有咬口,豚肉片肥瘦適中且量多,夾雜洋蔥,有日式家庭料理豚汁嘅感覺。豚肉片入口柔嫩,呢個價錢嚟講真心無得輸,夠晒平靚正。イカゲソの唐掦げ 🦑湯麵類配炸物是必須的!呢款唐揚魷魚鬚外層炸得香脆,魷魚肉彈牙唔韌,熱辣辣食,份外滋味! 💰$42和風牛肉丼 🐄難得嚟到丼飯專門店,又點可以唔食牛丼?丼丼屋嘅牛丼超高性價比,以下午茶份量嚟講,牛肉量多,而且煮得入味,咬落既有甜味,亦有洋蔥香氣,飯底索晒汁,朋友一啖接一啖,完全停唔到口。北海道のび〜るチーズコロッケ 🧀一切開可樂餅,芝士真係「のび〜る」!外皮酥脆,內餡綿密,有芝士香濃嘅味道,口感順滑,又唔會油膩,芝士控必點
💰$38
豚肉うどん 🐖
イカゲソの唐掦げ 🦑
💰$42
和風牛肉丼 🐄
北海道のび〜るチーズコロッケ 🧀
一切開可樂餅,芝士真係「のび〜る」!外皮酥脆,內餡綿密,有芝士香濃嘅味道,口感順滑,又唔會油膩,芝士控必點。
💰$98
炙り海鮮四色丼 🦐
除咗下午茶外,我哋被主餐牌吸引到,額外點選咗兩款主色,一次過食埋晚餐!首先為大家介紹炙燒海鮮四色丼呢個打卡之選,四色海鮮分別有三文魚、油甘魚、帆立貝同赤蝦,每款都炙燒得恰到好處,既帶少少焦香,又保持到海鮮嘅嫩滑。
飯底選用醋飯,微微酸味平衡海鮮油脂感,無論視覺定味覺都大滿足,值得一試。
💰$98
鰻重 🍱
鰻魚炭香味重,醬汁甜中帶鹹,飯粒唔會太濕,配搭得宜。雖然唔稱得上係高級鰻魚飯,但以呢個價錢,可以食到呢個水準,已經非常驚喜!