2014-08-28 3175 views
看了這兒的上一篇食評介紹棉花糖煲,約飯腳時批批飯腳都想吃,最終因為另一批飯腳有人臨時放飛機,我便與友人飯腳去吃。15分鐘前訂枱,去到發現很少人,可能是星期二的關係。棉花糖煲,$248, 棉花糖沒有上一篇食評咁有氣勢。侍應上桌沒開爐,給時間讓食客瘋狂拍照。友人幫糖不甩拍了多張均鬆郁蒙肥黑,應該是這兒燈光問題,最後高炒兩張先好。點火後很快溶。同事之前吃時(她也是俾我推介,卻比我早一天去吃)說比較甜,我覺得沒有,甜度剛好。附上的麵條我們自己煮得很好吃。給點的雞蛋顔色漂亮。牛肉普通啦。另外點了燒明太子,$72。排碟像蕃茄水牛芝士。相間的白蘿蔔沒有苦味,令明太子不會漏,好配搭。燒明太子外脆內軟,推介。上次來吃牛腸鍋很美味,今次點了滑蛋韮菜牛腸,$68。友人第一次吃牛腸也覺好吃。滑滑軟軟有嚼勁。不過要快吃,涼了會苦,我們放到棉花糖煲灼一灼。近來喜歡甜。抹茶芭菲,$48。忌廉有點軟身,綠茶味淡淡的。可惜又有我最不喜歡的早餐粟米片,好彩友人喜歡,不用浪費。糖不甩公司電腦又壞,每個月壞一次,經常在公司無聊。友人跟我說電腦有什麼保養方法……算啦,公司那電腦部只懂推卸責任。不過,原來友人電腦都識,厲害。友人

燒明太子外脆內軟,推介。

糖不甩公司電腦又壞,每個月壞一次,經常在公司無聊。友人跟我說電腦有什麼保養方法……算啦,公司那電腦部只懂推卸責任。不過,原來友人電腦都識,厲害。友人今天樣子很正經,好搞笑,襯過的衣服連停車場阿姐都被迷到。
2014-08-26
  • 鐵板牛腸
  • 棉花糖煲
2014-08-12 2221 views
時間尚早,無book位, walk-in就有位!侍應俾左靠邊邊的位, 同朋友可以慢慢食慢慢傾!點左三文魚沙律, 雞肉串燒, 同埋非常驚喜既棉花糖牛肉鍋! 三文魚好新鮮, 份量亦好多, 我唸三四個人食都可以! 串燒味道都ok, 但就唔太特別, 然後輪到主角出場, 很誇張的棉花糖吸引了很多人既目光! 原來甜甜地味道既湯底就係靠溶左既棉花糖, 真係非常驚喜! 味道亦十分不錯, 加點了烏冬放埋落湯煮, 味道一流! 美中不足張枱太細, 根本不夠位放佢大大碟既食物, 要另加一個枱仔放隔離, 變相個座位就迫迫狹狹…但觀乎食物同服務, 絕對值得再來的!
時間尚早,無book位, walk-in就有位!
侍應俾左靠邊邊的位, 同朋友可以慢慢食慢慢傾!
點左三文魚沙律, 雞肉串燒, 同埋非常驚喜既棉花糖牛肉鍋!
2014-08-06 1818 views
去過九州之後,覺得九州嘢係日本嘢之中最好食,隨後變成呢間同埋銅鑼灣分店的常客。唔係好有研究,但感覺這間做法正宗,兼且係少數有得食大腸鍋、九州特色鍋物的地方,串燒、小食同只限午餐的冷麵都不錯,仲要價錢相宜,每人飲幾杯嘢埋單都唔會覺得肉赤。尖沙咀呢間係個廁所差啲,可能因為是商廈形式,要出去舗頭外面,經過暗黑的走廊同防火門,但係卡位坐得OK舒服,無論係午餐定星期六日晚餐都唔爆,唔洗迫加Book位同埋排隊,雖然一向覺得服務唔算好好,不過都一去再去。不過可惜最近一次去覺得服務再差左,而且侍應們對住日本客人的態度特別好,唔知係上面有令,定係啲侍應自發性嘅奇怪做法。
早一日BOOK了台,但無卡位錯唔緊要但仲要比個最多人經這的位我地,有位呀姐( 應該係senior)仲黑哂臉,大大力放D碟係我面前 。 其實講真野食無乜值得讚,水又唔會主動同你加,可能我地同呀姐一樣係香港人啦,對我地特別差,但其他日本人同外國人就唔同D 既,黑面程度另人作舌重覆:食物唔太特別,特別於1,2樣,例如牛鍋上加D綿花糖但食落同普通吉野家一樣,綠茶大福樣子吸引,等同綠茶味雪米池

虎蝦,差!
好淡
得個樣
Other Info. : 如果你食物普通,我覺得無問題,但你服務太恐佈,我唔會介紹呢間比朋友,試都唔會
2013-08-23
2013-06-02 2871 views
上星期朋友帶我到此店。店鋪裝修很日本。空間算是寬敞,坐得很舒服。Walk in都不用等,空桌幾名多。三個人點了三款東東。番茄豬骨湯相樸火鍋味道不錯,足料番茄。有魚,肉丸,娃娃菜,金菇,豚肉。可另加配菜,我們再加了一份牛,很新鮮。連湯都飲哂,加湯時不是普通清湯,是鮮茄豬骨湯!三文魚沙律另點了一份刺身拼盤。火鍋吃到一半,刺身才上,胃已經吃了熱熱的,已經暖胃。刺身有點失色。白飯魚很腥。其他都還好。服務質素有待改善。想點菜,加水,換gas,埋單都找不到服務員。
上星期朋友帶我到此店。
店鋪裝修很日本。
空間算是寬敞,坐得很舒服。
Walk in都不用等,空桌幾名多。
三個人點了三款東東。

番茄豬骨湯相樸火鍋
味道不錯,足料番茄。有魚,肉丸,娃娃菜,金菇,豚肉。

可另加配菜,我們再加了一份牛,很新鮮。

連湯都飲哂,加湯時不是普通清湯,是鮮茄豬骨湯!
三文魚沙律
刺身有點失色。
白飯魚很腥。其他都還好。

服務質素有待改善。
想點菜,加水,換gas,埋單都找不到服務員
2013-05-26
2013-03-26 2286 views
同男朋友慶祝一週年、咁岩睇雜誌見到有相撲火鍋、於是就book 位黎試下。環境有日本居酒屋既感覺、大約七點到達已經有幾枱客人食物方面都係叫左幾款出名既黎試下、雜錦串燒有五款、帆立貝唔錯、有鮮味雞軟骨夠入味、唔會好似出邊個啲鋪頭咁冇味最好食既係豚肉翠肉瓜串、瓜吸收左肉既油分、食落囗冇油膩感覺、豚肉肉味濃一囗餃子用鐵板上可以維持到熱度、但餃子皮易爛蔥燒牛舌牛舌夠爽口,而且肉汁富,加埋旁邊既鹽調味更能帶出牛味相撲火鍋今次左豬骨湯底,材料方面算新鮮..有野菜, 海鮮..仲有手打丸,,手打丸肉質太林..味道普通,好似餃子入面既餡追加左個烏冬..不過湯底愈食愈鹹,最後烏冬都因為鹹得濟食唔到最後叫左個甜品,綠茶大福係成晚我覺得最正既一樣大福皮夠薄,入面既雪糕綠茶味夠濃而且食落口有牛奶味

環境有日本居酒屋既感覺、大約七點到達已經有幾枱客人

食物方面都係叫左幾款出名既黎試下、
雜錦串燒有五款、帆立貝唔錯、有鮮味
雞軟骨夠入味、唔會好似出邊個啲鋪頭咁冇味

一囗餃子用鐵板上可以維持到熱度、但餃子皮易爛
蔥燒牛舌
牛舌夠爽口,而且肉汁富,加埋旁邊既鹽調味更能帶出牛味
相撲火鍋
手打丸肉質太林..味道普通,好似餃子入面既餡
最後叫左個甜品,綠茶大福

係成晚我覺得最正既一樣
大福皮夠薄,入面既雪糕綠茶味夠濃而且食落口有牛奶味

Other Info. : 如果想坐卡位既..要BOOK 位既時候講明要卡位
2013-03-21
Anniversary
  • 綠茶大福
2013-02-27 1909 views
一年內三次到訪, 可想而知小弟對此店非常鍾愛.因為今日係平安夜, 恐怕吃閉門羹, 所以中午已經打嚟訂定枱.六點多少少到, 店內已有數枱人客了, 由知客帶去入面的四人枱.落單的時間, 又見番上次好 nice 的侍應小姐, 我哋認得佢, 但佢當然唔會認得我哋啦.首先問下黑板上寫的廚師當日推介是什麼 (日文來的, 唔識睇), 最後要了兩款鰻魚肝串燒 $38落單時, 有善的侍應小姐已經講鰻魚肝係會有甘甘地的味道.吃下時, 果然, 但那甘味不是很重, 條脷接受到.鹽燒池魚 $100本來想叫主餐牌內三款燒魚的其中之一, 既然有第四款揀, 又係廚師當日推介, 當然要試啦.燒得恰到好處, 池魚外面乾身, 魚皮肫卜卜, 內裡魚肉仲有魚汁魚油.另外要了主餐牌上的三款食物海鮮丼 $128上兩次已經想試, 但肚子空間有限, 於是今轉決定將佢放係必叫項目.平心而論, 刺身類係呢間店鋪算是比較弱的一環, 不論上次吃的刺身或今次的海鮮丼.我並不是說唔好吃, 以刺身來說, 比佢好的, 坊間亦有不少選擇以食品來說, 我建議將消費金額投資在其他食品上.宮崎南蠻炸雞 (細) $40不用多講, 都係呢句, 必叫之選.唔肥膩,
一年內三次到訪, 可想而知小弟對此店非常鍾愛.

鰻魚肝串燒 $38
落單時, 有善的侍應小姐已經講鰻魚肝係會有甘甘地的味道.
吃下時, 果然, 但那甘味不是很重, 條脷接受到.

鹽燒池魚 $100

另外要了主餐牌上的三款食物

海鮮丼 $128
以食品來說, 我建議將消費金額投資在其他食品上.

宮崎南蠻炸雞 (細) $40
不用多講, 都係呢句, 必叫之選.
唔肥膩, 啖啖的嫩滑雞肉, 加上爆汁勁 juicy. 無得輸, 贏哂.

雜錦串燒 (大) $178
串燒的味道, 真係要睇下當天師傅的心情, 好明顯, 今日師傅心情應該不錯.
八款不同的串燒, 燒得都十分不錯, 肉類保持到適當的嫩滑及肉汁,
蔬菜類不會燒到'乾曾曾', 仍然食到爽口的感覺.

是日消費 $532, 比起去食啲咩咩 Xmas Dinner Set 更抵更好味更開心.
2012-12-24
Christmas
2012-10-09 1519 views
1. 章紅魚刺身 $75 ~ 厚切,新鮮,好味.2. 三文魚腩刺身 $80 ~ 非常肥美,好味.3. 吉列炸蠔 $38 ~ 非常的一般.4. 長崎蝦多士 $35 ~ 多士切成四小塊的方形,入口容易。麵包外層炸得脆脆,內裡夾著少少蝦膠,蘸點附上的茄汁,不算出眾。5. 博多豬骨湯拉麵定食 $68 ~ order了麵豉味,但麵豉湯底沒平時的食店濃.
1. 章紅魚刺身 $75 ~ 厚切,新鮮,好味.
2. 三文魚腩刺身 $80 ~ 非常肥美,好味.
3. 吉列炸蠔 $38 ~ 非常的一般.
章紅魚刺身/三文魚腩刺身/吉列炸蠔
博多豬骨湯拉麵定食
2012-09-09
$163 (Lunch)
章紅魚刺身/三文魚腩刺身/吉列炸蠔
2012-08-07 1379 views
你喜歡「面對面」,還是「肩並肩」?我比較喜歡後者,因為可以親密點,面向同一方向,有共同目標……說得太遠,其實只是我們遲到,要坐吧枱罷了。這間居酒屋提供九州料理,以牛腸鍋知名。每塊牛腸的脂肪比肉還要多,吃起來很彈牙,加上蕃茄湯底出奇地配合,非常開胃。日本女性近年追捧內臟,據說有美容作用,此說法有何根據不得而知,只知女人有時真弔詭,為了美容卻忘了瘦身……吃了一半,我們追加了拉麵,不過湯底愈來愈鹹,我懷疑是不是要加水?我們還點了個豬骨拉麵。九州豬骨拉麵一向都是我最愛,每次去日本,一定會光顧一蘭。至於香港的豚王和一風堂也很好吃。這次吃的麵較為粗身,湯底亦太淡,如果加上唐辛子會好一點。福岡名物明太子要嚐嚐,但明太子蛋卷很鹹……最後追加了碟花魚燒,肉質嫰滑,味道鮮美,不過口腔還是很鹹……此店有很多日本食客,卡座有暖簾遮隔,提高私隱度,不過眼見能坐卡座的都是日本中年男人,想必是來喝酒的常客了。你還打趣叫我找公司店長幫我們訂位!笑死人!還有,這晚我們談得很開心,不知你有沒有這種感覺?我們已是第五次去尖沙咀吃飯。下班後約會,很自然會找個中間點吃飯,不過呢,我不介意去其他地區!雖然第一次的經驗是被鹹味充斥
造訪道場
好好食的牛腸鍋,好鮮味!

福岡名物明太子要嚐嚐,但明太子蛋卷很鹹……

還有,這晚我們談得很開心,不知你有沒有這種感覺?

雖然第一次的經驗是被鹹味充斥著,但第二天我已想去吃該店的其他菜式了!
Other Info. : 溫馨提示: 記住要預約及準時,以免向隅。
2012-06-20
造訪道場
好好食的牛腸鍋,好鮮味!
2012-07-22 933 views
好友介紹的日式料理,主打九洲美食,幾特別。先來幾客小食,煎餃子皮薄香口熱辣辣,味道唔錯。蝦多士多士外層炸得香脆,夾層蝦肉味道則不特出。酥香雞翼同樣是甘香之作,調味出色,因一只雞翼垂直切開兩份,外觀「削」了一點。燒鯖魚肉質結實,但略帶腥味。金菇牛肉卷牛肉富肉香,調味恰宜。主食蕃茄牛腸煲蕃茄湯底酸香不俗,倘若鹹到稍減一點會更理想。牛腸由大大件慢慢煮至細細粒,口感軟中帶點脆口,挺特別。追加豚肉放湯,豚片半肥瘦,普通喇!再來一份雜炊,湯底慢慢濃縮,湯中精華盡入米飯中,打入滑蛋花,口感更滑。甜品雲尼拿雪糕焦糖燉蛋,雲尼拿雪糕黏度高,幾好食,焦糖燉蛋無焦香外層,燉蛋質感實,一般。
好友介紹的日式料理,主打九洲美食,幾特別。

[20/7/2012; Fri]
2012-07-20
2012-07-14 708 views
今日預早慶祝父親節, 之前多數都係食中菜為主, 今次要改變一吓.繼上次試過呢間日本菜館後念念不忘, 一於就同父母親一齊品嚐.因為驚無位, 所以早成個幾星期前已經訂定枱, Book 7:30pm, 4位, 要兩小時內交枱.當天係星期五, 晚上 7:30 上到去人客已經半滿了,我估唔定枱 wake-in 的話都真係會無位.食咩當然比主角話事, 但得到預計中的答案: "仔, 你點啦"好啦, 咁就由我揸棋啦.因為上次食咗牛腸鍋, 而且又怕牛腸對父母來說唔太易消化, 所以今次要咗相撲鍋 (豬骨湯底), 另加雜炊相撲鍋份量真係有番咁上下, 而且鍋內的款式都唔少, 有魚, 蝦, 豬肉片, 豆腐及豆腐乾, 大蔥, 金菇, 冬菇料多量多當然好, 味道又如何呢?魚嘅肉質十分滑, 就算煲好耐都完全沒有 '鞋' 口的感覺, 正.蝦因為得兩隻, 所以 '扮孝順' 比咗父母每人一隻,但知道一定唔係 '梅' 的.豬肉片, 開頭睇餐牌時母親有啲怕, 因為張相影到啲肉好肥 (肥瘦比例1:1), 好在, 上枱後並不是這樣 (肥瘦比例1:3), 而且肉質好有咬口唔'痴'牙, 好.另外啲配菜都係正常嘢, 唔差易不是突出.最後

因為驚無位, 所以早成個幾星期前已經訂定枱,
Book 7:30pm, 4位, 要兩小時內交枱.

當天係星期五, 晚上 7:30 上到去人客已經半滿了,
我估唔定枱 wake-in 的話都真係會無位.

好啦, 咁就由我揸棋啦.

因為上次食咗牛腸鍋, 而且又怕牛腸對父母來說唔太易消化,
所以今次要咗相撲鍋 (豬骨湯底), 另加雜炊
相撲鍋份量真係有番咁上下, 而且鍋內的款式都唔少,
料多量多當然好, 味道又如何呢?
另外啲配菜都係正常嘢, 唔差易不是突出.
最後要講就係個湯底啦, 如果淨計個湯底就冇野可以投訴,
但可惜一加埋個雜炊, 結果就偏咸了.

另外叫番上次好好味的南蠻炸雞 (大)
有五大件, keep 到上次好好味的感覺,
肉質嫩滑加上有肉汁, 而且無肥膩及油淋淋的感覺, 下次再嚟一定再叫.

雜錦串燒
點可以唔叫串燒呢, 上次食小size的 (五款),
今次人多要了大size的 (八款), 味道不過不失.

烤榮螺, 見好多人都會叫, 加上好多食友都比手指公, 今次一於試吓
螺肉上枱時已經切好一片片放番係殼內, 加上酒及醬油混和的汁一直滾住
個人覺得, 醬汁香味十足, 螺肉質地爽口, 但可惜係食唔到螺本身嘅鮮味.

鐵板牛腸
雖然無叫牛腸鍋, 但都試吓其他嘅牛腸菜式,
醬汁加上九菜同洋蔥炒出嚟嘅味道, 香口惹味, 用嚟伴酒一流,
可惜牛腸啲膏少咗啲

海鮮沙律
當然要叫啲菜類啦, 有不同的角切魚生, 加上蕃茄及大量白蘿蔔條,
感覺清新, 尤其係唔太 like 白蘿蔔的小弟都不停夾嚟食,
皆因白蘿蔔條好爽甜, 又無根, 好似食緊水晶梨咁樣, Good.

呢一餐只需 $711 (連加一), 同平時去中菜館食飯價錢相近,
雖然父母親都係鍾意中式多啲, 但有時試吓其他嘢都係唔錯嘅選擇.
當然, 佢哋最開心當然係一家人一齊食飯啦.

父親節快樂.
相撲煱 (豬骨湯底)
Other Info. : 當時間接近八點半左右, full house, 唔知係咪人多, 加上好多枱都食鍋類菜式, 冷氣明顯不足, [b]環境[/b]扣一分. 今天 sever 我哋呢枱位小姐十分 nice, service 又好, 而且同母親仲好好傾添, [b]服務[/b]加一分.
2012-06-15
Father's Day
2012-03-21 474 views
見到呢間野d reviews咁好一直都好想睇試下,但試完唔係想像中咁好囉!!不過weekday佢都好爆,而且好多客都係日本人!!!!!!!!!首先係食明太子玉子燒,不過不失!!!刺身係鰤魚同池魚.....幾好味,好新鮮,而且幾抵食個招牌菜牛腸窩係最激氣既,個窩一黎到,侍應好好服務,好有心機去幫我地煮呢窩野同飛走d油,個湯底係好香好味既,但滾熟晒之後成煲雜菜,d牛腸就沉晒底,同埋勁細粒,一d都唔抵食 食完叫左個綠茶大福,都係普通啦!!!仲有串燒果d冇影相,不過都係麻麻地啦,唔係特別好食囉,對呢間野冇乜好感,應該唔會去第2次啦

首先係食明太子玉子燒,不過不失!!!
ok既!!!
刺身係鰤魚同池魚.....幾好味,好新鮮,而且幾抵食
呢個係好咪既!
冇牛腸的牛腸窩
食完叫左個綠茶大福,都係普通啦!!!
冇乜特別!

2012-03-08
呢個係好咪既!
2012-03-12 400 views
記得對上一次來神屋流的經過,是偶然在尖沙咀街頭抬頭一望,望到招牌便walk-in試下,串燒有水準,重發現好多日本人幫襯,上次已經見到好多檯都吃蕃茄牛腸鍋, 由於朋友仔不吃牛,我只得口水流,今次為了食蕃茄牛腸鍋便約了好友來試:蕃茄牛腸鍋$168+烏冬$40, 2個女仔一早已經盤算好,叫1個鍋加烏冬,另外加幾串串燒,服務生放上鍋的時候,我倆已經好興奮,最愛的蕃茄大大片,下面鋪了韭菜,重有充滿肥膏的牛腸, 好香,鍋內還有一些椰菜,鍋內的茄湯越滾越濃,牛腸有點趙頭,但除了鍋面的比較大件, 內裡的切得比較細件, 最後我們加了烏冬,變成牛味茄湯烏冬,好滿足!串燒類叫了7串.,有荵豚肉,冬菇,青椒仔,其中以汁燒雞肝,醬汁惹味,雞軟骨,牛舌,鹽燒乾身好香,哩3款比較出色
蕃茄牛腸鍋
另加烏冬
鹽燒荵豚肉
汁燒雞肝
2012-03-07 82 views
原本想食拉麵, 但搵唔到間鋪頭, 見到附近有博多, 就上黎試下, 好在有位。 明太子玉子燒:熱辣辣,玉子嫩滑,蛋味濃d更好。雞翼:雞翼味道香口野味,但乾身左,無一種咬落去皮脆肉嫩既口感。醬油豬骨湯拉麵:醬油豬骨湯底香濃,拉麵有咬口,雞蛋唐心。燒花魚:估唔到一條 $88 既燒魚會甘大條,而且好厚肉,燒得肉滑鮮味。店內頗多日本人,環境優雅,感覺舒適。
明太子玉子燒:熱辣辣,玉子嫩滑,蛋味濃d更好。
醬油豬骨湯拉麵:醬油豬骨湯底香濃,拉麵有咬口,雞蛋唐心。
店內頗多日本人,環境優雅,感覺舒適。
燒花魚
燒花魚
醬油豬骨湯拉麵
拉麵里既唐心蛋
明太子玉子燒
講咗好耐, 今天終於一嘗此餐廳的牛腸鍋了, 感動.星期三晚上六點半未夠去到, 沒有訂位但都可以直入, 但只限坐 bar 枱, 兩口子, 無所謂啦, 而且坐 bar 枱仲好, 可以欣賞廚師煮嘢食添坐到埋位, 看看餐牌, 當然一定要食牛腸鍋啦, 所以要了博多牛腸鍋 (蕃茄湯底) $168, 另加雜炊 $38另外仲有鰤魚刺身 $88, 南蠻炸雞 (大) $58, 及雜錦串燒 $118落完單, 四圍望兼影吓相, 又望住廚師煮嘢整串燒首先上枱係鰤魚刺身, 總共有五大片, 望上去有魚身色帶光澤及頗肥美, 夾一片放入口中, 有爽口的感覺, 但味道雖然唔可以說差, 但真是十分十分普通, 魚味欠奉.其實去呢一類型的日式食店 (例如居食屋), 小弟本身就唔多會叫刺身/壽司, 但我見張 catalog 介紹又好似唔錯喎, 兼且又未食過鰤魚, 所以一試.早知唔受佢張 catalog 的誘惑, 用呢 $88 食其他嘢會好啲好嘞, 主角出場, 博多牛腸鍋 (蕃茄湯底)比預期中大鍋 (其實份量係相當正常, 只係我之前一直覺得佢好細鍋啫)有切成細粒的牛腸及椰菜墊底, 中間就係大量的韭菜一字排開最上層舖咗一個已切片的蕃
講咗好耐, 今天終於一嘗此餐廳的牛腸鍋了, 感動.
門口木板招牌
星期三晚上六點半未夠去到, 沒有訂位但都可以直入,
但只限坐 bar 枱, 兩口子, 無所謂啦,
而且坐 bar 枱仲好, 可以欣賞廚師煮嘢食添

坐到埋位, 看看餐牌, 當然一定要食牛腸鍋啦,

落完單, 四圍望兼影吓相, 又望住廚師煮嘢整串燒
店內環境
睇住廚師煮嘢及燒串燒
首先上枱係鰤魚刺身, 總共有五大片,
望上去有魚身色帶光澤及頗肥美, 夾一片放入口中,
鰤魚刺身
好嘞, 主角出場, 博多牛腸鍋 (蕃茄湯底)
有切成細粒的牛腸及椰菜墊底, 中間就係大量的韭菜一字排開
最上層舖咗一個已切片的蕃茄, 再洒上日本紅椒絲及小量紅椒片和芝麻
先唔好講味道, 整個賣相已經相當吸引

係等湯底要番熱的時候, 另一碟小食上枱, 南蠻炸雞 (大),
至於味道如何, 一陣再講, 講番個牛腸鍋先

係番熱嘅過程中, 陣陣嘅香味飄入鼻中, 直攻入大腦,
蕃茄等等的蔬菜味, 加上濃香牛腸味, 一柔一剛, 一清一濃, 未入口已經流哂口水
博多牛腸鍋 (蕃茄湯底)
煮滾嘞, 有得食, 先嚟一啖湯先,
清甜的蔬菜 mix 上味濃且香的牛腸, Fantastic
再吃一件細切牛腸粒, 牛腸外層煙韌有咬口, 算得上爽口彈牙
牛腸內的牛膏香滑味濃, 真係食完一舊又一舊, 但只嘆牛腸太小了

雖然牛腸係主角, 但做配角的蔬菜都十分出色,
蕃茄, 椰菜及韭菜深深的吸收了湯底的味道, 味道絕對不比主角牛腸遜色

一道菜, 色香味同樣出色, 真不愧為招牌菜式
但, 驚喜仲未完, 當食哂鍋中的材料, 美味的湯底要如何處置? 雜炊是也
雜炊, 其實即是先將白飯放入湯底中, 滾熱了, 再加入打勻的雞蛋,
等每粒白飯都飽滿地吸收湯中的味道及精華, 最後加上蔥花粒, 禮成.
呢碗白飯, 絕對係精華之中的精華, 係將整鍋牛腸鍋完完整整吃進肚中,
嗰種滿足嘅感覺, 絕對非筆墨及言語可以形容到
至於嗰啲咩膽固醇, 咩高卡路里, 通通拋諸腦後
雜炊逐格睇
好啦, 講番碟南蠻炸雞 (大), 總共有五件, 每件的份量都十分均一
雖然叫作炸雞, 但並不是脆卜卜的那一類,
雞件外層染上薄薄的炸粉 (並不是脆炸粉), 新鮮熱辣炸起,
入口完全不覺有油淋淋或肥膩的感覺, 雞肉嫩滑及有肉汁,
再加上略帶微酸的醬汁, 十分開胃的美味小食, 推介
南蠻炸雞 (大)
最後要講嘅就係雜錦串燒, 總共有五款, 各一串
串燒有雞軟骨, 煙肉毛茄 (Lady Finger), 八爪魚鬚串燒, 雞肉, 及雞中翼
此店的串燒, 係使用備長炭嚟燒的, 至於同普通炭嚟燒有咩分別,
廚師來就, 就係燒起上嚟, 火力強而且猛烈, 而且火侯比較容易控制,
但對於我來說, 就係啲串燒係無炭屎粒痴住, 串燒表面十分乾淨.
講番串燒本身, 最好味係煙肉毛茄, 毛茄燒完都唔覺乾身
其次好味嘅係雞中翼, 皮脆肉嫩, 內裡仲有些少肉汁
至於最差就係雞肉啦, 無味道不特只, 而且比較 '鞋' 口,
如果同南蠻炸雞啲雞肉比, 真係一個天一個地 (天就當然係南蠻炸雞啦)
雜錦串燒
小弟同老婆, 一致都覺得呢間餐廳絕對係兩口子 Best List 中的頭十位
而且一定會再嚟幫襯, 除咗招牌菜牛腸鍋外, 仲要試埋其他食品,
好似相撲鍋, 美肌鍋, 等等

埋單連加一 $517, 雖然價錢偏高, 但絕對值得.
2012-02-08
$258.5 (Dinner)
門口木板招牌
店內環境