3 day(s) ago 4 views
今天和家人在大埔玩完後,便在附近吃晚飯。這兒十分闊落,很適合一家大小來用餐。很欣賞店員態度友善,十分樂意幫助客人,我帶著自己的「頑皮小猴子」一起吃飯也不感到壓力🥰。而且每人給一個細碗仔放骨,十分細心。大部分食物都可以選擇不同程度的辣味,包括大辣、中辣、小辣、微辣、bb辣和不辣👍🏻。隔離枱的朋友一個想食辣,一個想不吃辣,也可以選擇在訂單上寫另上,實在做到無微不至👍🏻👍🏻。聽店員講,這兒人均消費滿150蚊就可以食到68元半隻奇味雞煲及168元烤江團魚鍋,十分超值,性價比很高👍🏻👍🏻!可惜我們怕吃不下全部食物,所以沒有點!🥢虎蝦雞煲半隻🍲湯底可以選擇麻辣香辣和蒜香三種味道。雞煲一上枱時,侍應會幫手炒熱雞煲,頓時香氣四溢,令人垂涎欲滴🤤。這也難怪,因為下了很多配料,有芫茜、洋蔥、蒜薑豆瓣醬大蔥,味道香濃。這個雞煲份量很多,建議先食吃蝦🦐,再吃雞🐓。蝦和雞肉都很入味,肉質鮮嫩。🥢燒生蠔🦪生蠔大大隻,相當肥美飽滿,咬下去蒜味盈盈,十分香滑。🥢羊肉串🍖燒羊肉串,羊肉肥瘦均勻,有一陣輕輕的孜然味,完全沒有羊羶味。燒過的羊肉仍保持口感鮮嫩,有嚼勁。🥢安格斯牛柳粒🍖安格斯牛柳粒口感濃郁,肉質細膩、多汁,必
🥢虎蝦雞煲半隻🍲

湯底可以選擇麻辣香辣和蒜香三種味道。

🥢燒生蠔🦪

生蠔大大隻,相當肥美飽滿,咬下去蒜味盈盈,十分香滑。

🥢羊肉串🍖

🥢安格斯牛柳粒🍖

安格斯牛柳粒口感濃郁,肉質細膩、多汁,必吃之選!
🥢燒雞翼

我兒子最喜歡吃雞翼,他也是最嘴刁的,但這四隻雞翼他全部自己一個吃掉,可以想像味道還是很不錯!
🍹生椰爆珠紅豆冰🍹

椰汁配紅豆冰實在太吸引!非常喜歡椰汁味,十分清甜。而且大大杯,真是物有所值!

我們點完菜才發現原來這兒還有本地新鮮鮮騸牯牛🐂(即是被閹割的公牛),這種牛脂肪分布平均,香港不是周圍能吃到!而且聽店員講是由屠房直送,絕非冰鮮牛!下次一定要回頭再試!

除了烤魚及雞煲外,還有大大隻的龍蝦刺身🦞,可惜今次帶著小孩子,未有吃刺身,下次與朋友相聚一定要試!
  • 虎蝦雞煲半隻
  • 燒生蠔
2024-06-23 58 views
丁丁烤魚-始創於2009年 ,全盛時期有10多間.香港經過疫情經濟情況仍未好轉, 現在丁丁烤魚只剩大埔一間無意中探朋友在大埔遇上, 而且是15週年大酬賓 原隻澳龍蝦刺身和原隻象拔邦刺身有78折雞煲$68半隻或原條烤魚原價$338現在15週年大酬賓$168 (每人最低消費199可享用優惠)魚有2款選擇 :沙巴龍躉$398/江團魚#388我們4人同行, 全單有酒有肉有魚, 真係好吃得爽豪得起最重要服務員對客人態度友好,很值得支持留港消費首先餐廳空間很大,樓底很高沒有壓迫感, 地方衛生沒有油煙味牆上以綠葉布置園林設計, 有多人大圓枱和2邊卡座位選擇.我們選了阿根廷紅蝦刺身和帶子刺身 (高質又實惠)紅蝦刺身相當大隻粗身好甜$68帶子厚切$78 (高質又實惠)選了吃烤江團魚   烤鍋有4款味道選擇:薔茄薯仔/酸菜/香辣/麻辣最後選了麻辣味, 有2位朋友無辣不歡, 要刺激味蕾(麻辣記得選多麻多辣)江團魚足2斤 (週年特價$168 )原條江豚團魚,肉質嫩滑少骨,肉厚肥美,廚師烤到骨位和魚皮焦脆,才放進麻辣鍋內,魚皮吸了湯汁好惹味,一點腥味都沒有. 魚中間切開烤香香的,肉質鮮甜滑溜, 份量可4人分享。
經濟情況仍未好轉, 現在丁丁烤魚只剩大埔一間
無意中探朋友在大埔遇上, 而且是15週年大酬賓

原隻澳龍蝦刺身和原隻象拔邦刺身有78折

(每人最低消費199可享用優惠)

魚有2款選擇 :沙巴龍躉$398/江團魚#388
我們4人同行, 全單有酒有肉有魚, 真係好吃得爽豪得起
最重要服務員對客人態度友好,很值得支持留港消費
首先餐廳空間很大,樓底很高沒有壓迫感, 地方衛生沒有油煙味
牆上以綠葉布置園林設計, 有多人大圓枱和2邊卡座位選擇.

我們選了阿根廷紅蝦刺身和帶子刺身

(高質又實惠)
紅蝦刺身相當大隻粗身好甜$68
帶子厚切$78 (高質又實惠)
原條江豚團魚
江團魚足2斤 (週年特價$168 )
烤江團魚(麻辣味
烤魚盤內有芫荽、紅辣椒,辣椒乾、芽菜、豆腐卜,娃娃菜……等
豬潤+粉腸雙拼
另外我們選了:本地騸牯肥牛,豬潤,粉腸,雙拼和鴨血....等
豬粉腸
粉腸感覺新鮮無異味, 口感軟軟粉粉好好味道

豬潤薄切大片, 滾1分鐘就可以吃, 口感爽口

本地騸牯肥牛
騸牯肥牛比較少見, 灼30秒就可以吃, 有咬肉汁豐富牛味出眾, 騸牯肥牛來自 香港屠宰場, 非雪藏牛肉.

店內火鍋配料,每日新鮮到貨:本地騸牯肥牛,極之難得!新鮮鵝腸/田雞/豬雜/黑牛柏葉……等
特色飲品中,我們選了手打香水檸檬茶 (正宗泰國皺皮檸檬)
苦瓜香水檸檬茶
菠蘿檸檬茶和苦瓜檸檬茶(加益力多)
菠蘿香水檸檬茶
獨有皺皮檸檬香水味道,此飲品氣味清新,最適合怕口氣朋友,吃完濃烈味道食物都不怕
燒烤食物亦十分吸引,即叫即燒,價錢便宜,餐廳很適合酒肉朋友!
而且有酒牌放心喝!我另外朋友飲了5支啤酒, 因為即叫即燒, 但需要耐心等待.慢慢食聚會一流

燒生蠔2隻$48 見到餐廳用光波爐烤的,生蠔沒有縮水.
燒生蠔
保持到肥嘟嘟,外面脆脆內裡剛熟
燒生蠔
超驚喜水準!食了12隻先滿足!
(有圖有真相)

燒雞泡魚乾,  口感軟絲帶甜,
啤酒的好朋友
燒茄子
燒茄子原條燒沒有苦味燶味 茄子滑滑充滿蒜泥和辣味道.
很多忘了影相, 因為趕著吃, 烤魚, 燒烤,剌身出乎意外水準,分享俾大家.
本人沒接受特別待遇, 僅是餐廳15週年所選食物有特價.
烤江團魚
鴨血
Other Info. : 現在還有生日優惠,壽星在7日內前後送一個蛋糕(1磅裝有8個款式選擇)/自備帶酒不收開瓶費 /開飯喇 網上訂座有88折優惠餐廳優惠很多
原條江豚團魚
燒茄子
烤江團魚
鴨血
2024-04-19 242 views
今天同朋友談起電話,說好耐冇去大埔吃,即興不如今晚去,大家都喜歡吃烤魚,找間烤魚店,網見這環境同食物不錯,就選了這間,入到去,環境濶倘寧靜,坐下,看了一會餐牌叫了酸菜  爽脆口,適度酸味,開胃小吃烤沙巴龍躉  大條,厚魚身,一夾魚皮好煙彈,入口濃鮮香魚鮮味,魚肉特别厚身同嫩滑,酸菜辣底,微微辣又帶酸酸地,層次口感百香果檸檬茶  清新甜香百香果味同清香檸檬鮮味,味道搭配,甜味適中水蜜桃檸檬茶  清甜水蜜桃香味同清鮮檸檬香味,味道平均,甜味剛好燒生蠔  (2隻)  叫了少少辣,蠔身有厚度,燒過蠔本有海水鮮蠔鮮味更加鮮香,好脆口彈滑豬頸肉串燒拼盤  (羊肉串/雞肉/豬頸肉各2串)叫了少少辣,多了一份微辣香味,每款好煙霖彈滑,羊肉同雞肉厚肉身,濃雞肉鮮香味,豬頸肉薄片身,仍有濃鮮豬肉香味,羊濃鮮羊肉香味,肉上灑滿香料粉,僻了濃羶味,怕羶朋友,可以一吃頂級本地騸牯牛  少見,牛肉片放上冰焰,極濃厚牛鮮香味
酸菜

爽脆口,適度酸味,開胃小吃

百香果檸檬茶

清新甜香百香果味同清香檸檬鮮味,味道搭配,甜味適中
水蜜桃檸檬茶

清甜水蜜桃香味同清鮮檸檬香味,味道平均,甜味剛好
百香果檸檬茶
燒生蠔  (2隻)

燒生蠔 (2隻)
豬頸肉串燒拼盤

(羊肉串/雞肉/豬頸肉各2串)
豬頸肉串燒拼盤 (羊肉串/雞肉/豬頸肉各2串)
頂級本地騸牯牛

少見,牛肉片放上冰焰,極濃厚牛鮮香味
2024-04-08
百香果檸檬茶
燒生蠔 (2隻)
豬頸肉串燒拼盤 (羊肉串/雞肉/豬頸肉各2串)
2024-06-10 41 views
丁丁烤魚隔離都有幾間打邊爐舖,所以我就去咗嗰度揀,丁丁既工作人員不停推銷(有禮貌咁)睇左個餐牌後就決定入去嗌半隻雞煲再加D牛羊打邊爐。雞煲就唔係太耐,差唔多10分鐘。再加嗌左串燒拼盤同多春魚各一串。返返去雞煲嗰度,D雞煮得煮淋幾滑,都算好食。食完雞煲串燒就到左,串燒拼盤有羊、豬頸肉同雞。因為我 鍾意食 羊,個羊又有好多羊味,所以我都幾鍾意。雞同蛋就唔係太好食。食完雞煲就可以落邊爐湯底,唔知係咩湯但係都幾濃。嗰碟牛比左個樽仔裝住D完全冇用既氣體,連係咩都唔知。D雖然有好多塊但係塊塊都好細,午係好彈牙但係冇乜肉味。跟住D羊就樣樣皆有,好好食。最後我食完個邊爐之後個多春魚仲未到,就問個服務員咩事,佢就話出唔到單,佢問我地要唔要燒返,我心諗佢哋燒咁耐都係唔使啦。我覺得呢間野最大嘅問題係太貴,我同屋企人去食5個750$😱
我覺得呢間野最大嘅問題係太貴,我同屋企人去食5個750$😱
2024-06-09
2024-06-04 30 views
位於大埔的烤魚店,在當地已經享有盛名。這家小店的招牌菜式,莫過于烤江團魚鍋和豬頸肉串燒拼盤了。首先,那份富有層次的烤江團魚鍋絕對是亮點。魚肉肥美飽滿,烤製到恰到好處,散發著令人垂涎的香氣。鮮嫩多汁的魚肉在口中綻放出陣陣鮮甜,搭配清爽的蔬菜和濃郁鮮美的醬汁,層次分明,既能滿足肥美厚實的口感,又能清爽解膩。每一口都能完整品嘗到魚肉本身的鮮美,以及湯汁醇厚鮮美的完美融合。豬頸肉串燒拼盤同樣令人驚喜。肉質飽滿多汁,在火候的烘烤下散發出陣陣誘人的香氛。咬下去,肉汁立即在口中爆發,入口即化,讓人流連忘返。配合清脆可口的羊肉和雞肉串,口感層次分明,讓人回味無窮。香嫩可口的豬頸肉,搭配紮實厚實的羊肉以及鮮嫩多汁的雞肉,三種截然不同的口感交織在一起,猶如在舌尖上跳躍舞動。

2024-05-28 42 views
位於大埔的丁丁烤魚, 之前以為只有烤魚食😅, 有次無意中看到原來也有雞煲、串燒等多款食物, 於是這晚在太和行山後就在此吃晚飯奇味雞煲(半隻雞) $166雞煲上桌後店員開爐待熱後會將材料兜勻, 除了雞件外, 還有香蔥、蒜頭🧄、芫茜、洋蔥🧅, 爆得香濃惹味, 雞肉相當嫩滑入味, 老公和我都吃到讚不絕口, 餐廳設有自助醬料吧, 但完全不用加醬料已經很好味😋接著再加配火鍋湯料, 於雞煲的原鍋倒入已預備好的湯底, 沙白 $58沙白新鮮飽滿鮮豬腰 $58豬腰爽口田園拼盤 $68包括白蘿蔔, 冬瓜, 粟米🌽, 蓮藕, 薯仔🥔粟米很香甜, 其他材料也新鮮好味大豆芽 $38口感爽脆白飯 $12以充滿精華的湯底送飯吃一流椰青水 $16原裝椰青水非常滿足的一餐, 座位又寬敞舒適, 這裏除了可以二人世界之外, 亦相當適合一家人或一班朋友歡聚

奇味雞煲(半隻雞) $166

接著再加配火鍋湯料, 於雞煲的原鍋倒入已預備好的湯底,

沙白 $58
沙白新鮮飽滿

鮮豬腰 $58
豬腰爽口

田園拼盤 $68
包括白蘿蔔, 冬瓜, 粟米🌽, 蓮藕, 薯仔🥔
粟米很香甜, 其他材料也新鮮好味

大豆芽 $38
口感爽脆

白飯 $12
以充滿精華的湯底送飯吃一流

椰青水 $16
原裝椰青水

大埔街坊都知好食嘅烤魚雞煲店,選擇唔多,丁丁烤魚 係其中一間值得一試嘅。今日同友人去食街,經過丁丁烤魚,門口侍應招呼殷勤,店面多客應該幾好食,加上聞到好香嘅雞煲味,所以決定幫襯。頂級本地騸牯牛 特別菜式,大埔好少見有得食騸牯牛,可惜朋友唔食牛,留返下次試,見到隔籬枱的牛肉好有仙氣,聞到極濃厚的牛香味。菠蘿香水檸檬茶天氣熱辣辣,坐低飲返杯特飲,近期好人氣的香水檸檬茶,加入菠蘿果肉,酸酸甜甜好開胃。手打苦瓜香水檸檬茶好掛住台灣嘅苦瓜汁,估唔到大埔都飲到好特別的手打苦瓜香水檸檬茶,苦中帶甜,味道特別,有創意。奇味雞煲我喜歡吃烤魚,朋友想食雞煲,今次俾佢決定食雞煲先。麻辣味道超吸引,半隻份量也不少。好耐無食雞煲,小辣非常惹味,雞肉都幾滑,非常新鮮,配料蒜香芫荽幾好食。五花腩生菜包五花腩大大碟,肉質肥美嫩滑,肥瘦相間,入口濃香鮮味,腩肉厚身有口感。用生菜包住,配搭酸辣醬汁,口感層次豐富。泰式燒原隻魷魚泰式燒烤即叫即燒,原隻魷魚新鮮熱辣,趁熱食特別鮮甜,肉質非常彈牙,火候掌握剛剛好,咬落仍然有爆汁感覺,真係幾香口,沾上泰式辣醬更好食。蒜香皮蛋朋友叫左蒜香皮蛋,香辣惹味,入口Creamy,一邊食一
手打苦瓜香水檸檬茶
奇味雞煲
五花腩生菜包

泰式燒原隻魷魚
蒜香皮蛋
朋友叫左蒜香皮蛋,香辣惹味,入口Creamy,一邊食一邊讚。
燒粟米
爽脆口感,甜度適中,很開胃的小吃。
燒菠蘿
最後我們以燒菠蘿做甜品,很完美的一餐。
  • 頂級本地騸牯牛
  • 菠蘿香水檸檬茶
  • 奇味雞煲
  • 泰式燒原隻魷魚
  • 五花腩生菜包
2024-05-14 31 views
👉🏻 烤江團魚鍋(小)$262連煲上菜,一邊加熱。一上台陣陣魚香撲鼻,非常吸引。魚肉新鮮,質地堅挺,完全唔梅。魚肉份量足夠3-4人食。配菜亦很豐富,酸菜、金針菇、豆卜非常入味。湯底超濃郁,可以當湯飲。餐廳仲好貼心於每檯放置一壺額外魚湯給我們自由加湯,防止黐底。用作打邊爐一流。👉🏻沙白雞煲 (半隻)$165沙白非常新鮮,完全冇沙。半隻雞嫩滑入味,煮得剛剛好,不會太老。如果食得辣,揀少辣會更加惹味。👉🏻頂級本地騸牯牛 $210選了細份牛肉,都有十數片。厚身重牛味。就咁食或自配醬料都好味。 👉🏻 手打香水Lemon Tea 檸檬茶系列 $30/杯一試現時興起的手打檸檬茶,甜度可以自選,不夠再加。檸檬茶香氣十足,味道清新,解膩一流。👉🏻串燒拼盤加串燒冬菇 ($88+$18)豬肉,雞肉同羊肉各兩串,送上餐檯時會有蠟燭碟加熱保溫,不過都建議盡快食。串燒調味恰到好處,唔會太鹹/太重孜然粉,值得一試。
👉🏻 烤江團魚鍋(小)$262

👉🏻沙白雞煲 (半隻)$165

👉🏻頂級本地騸牯牛 $210

👉🏻 手打香水Lemon Tea 檸檬茶系列 $30/杯

👉🏻串燒拼盤加串燒冬菇 ($88+$18)