在12月中,男朋友的妹妹一家4口在澳洲回港兩星期渡過聖誕節及除夕,也是我第一次見到她們一家!既開心又興奮!他建議不飲茶,而走到位於尖沙咀的上海菜館 <鼎泰豐>,我是首次來到這間分店!營業時間:每日 早上11:30~晚上10:00除了貴賓房之外,店方不設訂枱服務,食客要在門外排隊輪候!先到先取籌,我先到,等待他們一家揸車過來,還要泊車,由於,店方要求有大部份到咗才安排入座!取籌時,我亦講明6大2細,另要一張 BB 櫈!女店員也在籌上寫明以便安排!(如果超過5個號碼,需重新取號) 一開門,店員們列陣恭候食客光臨!這裡空間感充裕,我們一行8人,人齊被安排入座到一張8人大枱,原來店內只有兩張大枱,萬一被其他食客捷足先登,我們便有排等!幸好!當日我們由入座到離開,都只有我們一枱!為方便小朋友坐在靠窗的安全位置,我坐在走廊位及方便上菜,當我除下外套,隨即女店員便幫我把防污套蓋上外套,服務貼心!他們的服務態度殷勤有禮,上菜亦快,很有效率!供應口味款式多元化的上海菜!原味水晶肉 $62水晶肴肉賣相及口味層次分明,豬肉味道鮮美,豬皮富有嚼勁及彈性!很不錯!水準之作!小籠包 $62/6個
營業時間:每日 早上11:30~晚上10:00

除了貴賓房之外,店方不設訂枱服務,食客要在門外排隊輪候!

一開門,店員們列陣恭候食客光臨!

們的服務態度殷勤有禮,上菜亦快,很有效率!
供應口味款式多元化的上海菜!
原味水晶肉 $62
原味水晶肉
小籠包 $62/6個 x 4籠
摺位工整是其出品小籠包的特色之處!加上以布墊底,筷子夾起來小籠包外皮都無穿無爛,皮薄餡豐,肉汁豐盈,
整隻放入口,在口中充滿肉汁,滿口鮮味,這是保持水準的招牌菜!
菜肉蒸餃 $58/6個 x 2籠
餡料豐盛,餃子飽滿的外型有如一個元寶!
餃子皮帶煙韌,口感討好!菜肉鮮美之餘,白菜切得細碎又可保持翠綠!証明貨源新鮮!
菜肉蒸餃
排骨蛋炒飯 $87
比預期細碟!
勝在新鮮熱辣出哂煙!加入炒蛋的炒飯更香口開胃!
上海排骨即是豬扒,切開容易大家分享及進食!

肉質鬆化又夠入味!
紅燒牛肉湯麵 $88
麵質滑溜富彈性,浸在有如靈魂的濃郁牛肉湯底,吸收精華又掛湯入味!
牛腩肉很柔軟易入口!令人回味無窮!
當然留番一半給湊仔辛苦的他妹夫吧!
蝦肉紅油抄手 $66/6個
麻辣推介!
薄而滑溜的雲吞皮,滿載爽口鮮甜的新鮮蝦肉及鮮味富肉汁的豬肉,幸好!其辣度不算太辣,會慢慢滲入吞頭那種!
蝦肉紅油抄手
久違了的 <鼎泰豐>,怪不知長期都是人氣餐廳,由踏入門口的服務到食物質素,都令人賓至如歸!
就算是由大陸至外國的遊客也慕名而來,更何況香港人食客呢!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-12-16
$120 (Lunch)
Celebration
Christmas
原味水晶肉
2 day(s) ago 8 views
台灣鼎泰豐就食得多,香港確實少食。咁岩朋友生日,就去果到慶祝。聽聞都多人等位,眼見都有旅行團入去食,我地都等左30mins。Menu 有唔同語言,英文,中文,日文,韓文都有,講真都幾多選擇,同台灣主店差不多。將炸醬,豬肉粒撈埋一齊食,有別於香港嘅炸醬麵,麵煙韌。炸排骨即係香港人講嘅豬扒,已經碎上蓋喺蛋炒飯上,方便進食。豬扒好淋,炒飯金黃乾身。今次叫左最原始嘅小籠包,皮薄,要小心咁夾起,食落去都爆左d湯汁出黎。酸酸辣辣,都幾開胃,材料有肉絲,木耳,豆腐。外表有d似鍋貼,煎得好香口,入面蝦肉加埋小小高湯,唔錯。因為冇買cake,就叫左迷你壽包賀壽,細細個一啖食哂,當甜品唔錯。

炸醬拌麵
將炸醬,豬肉粒撈埋一齊食,有別於香港嘅炸醬麵,麵煙韌。
台式酸辣湯
酸酸辣辣,都幾開胃,材料有肉絲,木耳,豆腐。
蝦肉煎餃
外表有d似鍋貼,煎得好香口,入面蝦肉加埋小小高湯,唔錯。
迷你豆沙壽桃
台式酸辣湯
蝦肉煎餃
  • 酸辣湯
2019-05-01 262 views
小籠包太多人寫食評,我寫甜品同其他菜式.去鼎泰豐食甜品係日本朋友主意,佢話食過鼎泰豐嘅赤豆鬆餅,迷你芝麻餅,同八寶飯,味道唔錯,所以小籠包淪為配角!赤豆鬆餅:內有甜紅豆蓉 味道係淡淡嘅甜味,口感軟糯,好似糯米口感.迷你芝麻餅:芝麻餡料頗少,所以芝麻味不足.八寶飯:從未食過八寶甜品,八寶飯由糯米制成,味道係三款甜品最甜,我中意濃味,所以哩款最啱我口味,由於用料係糯米,所以離唔開軟糯口感.咸肉粽:餡料只有金華火腿,但火腿唔係好咸,鼎泰豐無沙糖提供,但糯米本身已經有味道,唔需要加調味已經好好味,我比較傳統,如果用咸蛋黃做餡料更好.高湯蒜蓉炒油麥菜:雖然簡單一個炒菜,但都炒得好好味,菜炒得爽脆,相信除咗用料新鮮之外,鼎泰豐㨂咗最嫩口嘅部份黎炒,所以噤好味.台式酸辣湯:味道酸味比辣味更重,可以話係無辣味,最大問題係有種古怪味道,可能因為噤先叫做台式酸辣湯,幸好配料不少,攞番唔少分.紅燒牛肉湯:雖然話紅燒,但湯底係淡淡嘅湯味,牛根煮得極冧,正!蝦肉煎餃:首先底部煎得夠香脆,正!另外餡料足夠,而且餡料有高湯,唔錯.食完之後,味道同質素同台灣正店相差無幾.服務亦唔錯,九點要交枱,食到九點四都無意思趕我
小籠包太多人寫食評,我寫甜品同其他菜式.
迷你芝麻餅:芝麻餡料頗少,所以芝麻味不足.
食完之後,味道同質素同台灣正店相差無幾.
服務亦唔錯,九點要交枱,食到九點四都無意思趕我地走,而且同正店有同樣服務,當你掛件衫係椅背時,佢地會主動幫你加個套,以免弄污.
最可惜係每款都份量不足,從好果方面睇,咪可以食多幾款菜囉.

2019-04-27 152 views
鼎泰豐這個名字,相信香港人和台灣人也絕不陌生吧!很多人都對店家的小籠包讚不絕口!不過這次來到,沒有點小籠包,故意試試紅油抄手,沒想到一試便愛上了雖然店面頗為寬敞,但是去到都要等一會才有位坐呢!幸好店外有少量椅子可以坐著等位~這些照片是離開的時候拍的,所以看起來人不多。非常幸運地等到卡位入座,一坐下便會看到店家的墊紙。用了中、英、日語來介紹~店家提供醋、醬油和牙籤。牙籤是膠造的,一邊是傳統尖刺型,一邊是鋸齒型,非常輕易便可以「還原靚靚牙」坐下店員便會送上一壺茶和一壺水。(茶錢每位$9)茶是香片,看起來很鮮嫩,入口散發茶香,與普通茶樓有很大分別呢。餐牌選擇很多,粉麵、包點、飯、菜,每種都想試試!菜肉餛飩湯麵$75,餛飩皮很嫩滑,入口時可以吃得出菜很新鮮,一絲絲的質感很細緻!麵質爽滑,湯亦不油膩,清清的很讚!吃得出沒什麼味精,吃完不會口渴。可能是好吃的原故,覺得一碗麵份量中等偏少,還想吃多點!吃過最好吃的菜肉紅油抄手$62!紅油剛剛好不會太辣,聞起來散發著一種香辣的味道。入口時不會覺得很油,剛開始會感覺到有香辣的味道留在口腔縈繞,香比辣來得重一點,然後便會吃到陣陣甜味!配上嫩滑而薄皮的餃子,
鼎泰豐這個名字,相信香港人和台灣人也絕不陌生吧!
很多人都對店家的小籠包讚不絕口!

雖然店面頗為寬敞,但是去到都要等一會才有位坐呢!
幸好店外有少量椅子可以坐著等位~
這些照片是離開的時候拍的,所以看起來人不多。

非常幸運地等到卡位入座,一坐下便會看到店家的墊紙。
用了中、英、日語來介紹~
店家提供醋、醬油和牙籤。

店家提供一壺茶和一壺水

店家提供的茶

坐下店員便會送上一壺茶和一壺水。(茶錢每位$9)

餐牌選擇很多,粉麵、包點、飯、菜,每種都想試試!

菜肉紅油抄手
吃過最好吃的菜肉紅油抄手$62!紅油剛剛好不會太辣,聞起來散發著一種香辣的味道。入口時不會覺得很油,剛開始會感覺到有香辣的味道留在口腔縈繞,香比辣來得重一點,然後便會吃到陣陣甜味!配上嫩滑而薄皮的餃子,香辣惹味,加上適中的香甜,非常讚!餃子跟菜肉餛飩湯麵是一樣的,質感仍然很細緻,多了香辣更會令人忍不住口多吃點!
排骨蛋炒飯

排骨蛋炒飯$87,怕油膩的友人下單時說明要少油鹽,炒出來覺得真的比較清呢。我偷偷吃了一塊排骨,感覺像是煎豬扒,但是醃得很好吃,入口會有一種香酥的感覺。炒飯做到粒粒分明而不油。

高湯蒜蓉炒油麥菜

高湯蒜蓉炒油麥菜$68,高湯帶出了油麥菜的鮮甜,蒜蓉也不會過鹹,菜很甜,不知不覺就吃了很多。值得一讚的是菜都切得比較小,很容易入口,可以保持儀態,不像油菜一大條要咬幾口才吃到。
菜肉餛飩湯

白飯
另一位友人因堅持要吃飯,所以點了菜肉餛飩湯$62+白飯$15,他也大讚餛飩好吃呢!
2019-04-26
店家提供一壺茶和一壺水
店家提供的茶
菜肉紅油抄手
高湯蒜蓉炒油麥菜
菜肉餛飩湯
2019-03-21 263 views
琴日收工的時候去到尖沙咀唔知食咩,跟住就見到有間開類似上海餐廳/酒樓嘅鋪頭。餓左成日嘅我諗都冇諗就走左入去叫左個小籠包同擔擔麵,個小籠包同擔擔麵都好好味好juicy。但係價錢就有點偏貴,性價比左較低。後尾先發現係台灣野黎,但真係好味,可以間唔中食下
後尾先發現係台灣野黎,但真係好味,可以間唔中食下
2019-03-19
2019-03-16 220 views
><香港分店水準唔錯但暫時仲未有機會去台灣本店食唔知會唔會更好呢?!蘿蔔絲拌海蜇皮($60)好鍾意食呢款前菜爽脆清甜 連個汁都好飲小籠包($62/6個)皮薄餡滿 凍咗食都唔差得去邊油豆腐粉絲湯($55)冇特別 可以唔試排骨蛋炒飯($87)有時覺得個豬扒炸得過龍 有d乾柴炒飯好香 好多蔥花服務真係唔錯 斟水手腳好快><><><><><><><><><><><><鼎泰豐 Din Tai Fung尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖
香港分店水準唔錯
但暫時仲未有機會去台灣本店食
唔知會唔會更好呢?!
蘿蔔絲拌海蜇皮($60)
好鍾意食呢款前菜
爽脆清甜 連個汁都好飲
小籠包($62/6個)
皮薄餡滿 凍咗食都唔差得去邊
油豆腐粉絲湯($55)
冇特別 可以唔試
排骨蛋炒飯($87)
有時覺得個豬扒炸得過龍 有d乾柴
炒飯好香 好多蔥花

服務真係唔錯 斟水手腳好快
><><><><><><><><><><><><
鼎泰豐 Din Tai Fung
尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖
Dinner
2019-03-14 129 views
在台北、上海、西雅圖都去了鼎泰豐,一樣的牛肉麵去,一樣的小籠包,百吃不厭,這次在香港,我們選了一個下午來享用,薑絲浙醋最迷人去,沾著小籠包的湯汁,滿口都是滿足,一口氣吃了三個,再喝口茶,再戰他們的牛肉麵,麵條有勁道,一流!👍🏻👍🏻
2019-03-06 230 views
老公難得放假都出嚟陪我食lunch ,當然要同佢去食餐好喇。老公一早就嚟咗攞位先,結果等咗10分鐘就可以入座,都唔算好耐。一坐低,第一時間當然茶都未到就點菜先,order咗小籠包,青瓜,酸辣湯,醉雞。好欣賞鼎泰豐嘅上菜速度,唔使5分鐘,全部到曬!當然我每次嚟一定係食青瓜先,青瓜爽口甜美,令人停不住口。醉雞酒味香醇,冰凍冰凍咁,令人生津開胃。食完涷冰冰嘅醉雞,再飲返啖熱辣辣嘅酸辣湯,十分醒神,酸、辣、爽口。一個字(正)!最後,主角出場,美味小籠包,令人流曬口水,一啖咬落去d汁噴出嚟,肉汁香濃,食到停唔到口。唔使45分鐘,我地已經將所有食物倒曬落個肚,十分滿足!😋😋😋服務態度都幾好,起碼個茶杯常滿。價錢都大眾化,絕對借得一試一試!👍👍
2019-03-05
$350 (Lunch)
  • 小籠包
  • 紹興醉雞
  • 酸辣湯
  • 涼拌小黃瓜
2019-03-05 118 views
台灣過江龍鼎泰豐,貴為米芝蓮一星食府,自然吸引世界各地遊客光顧。呢間為於尖沙咀核心地段的鼎泰豐以服務佳見稱,深受「鬼佬」歡迎,目測有一半以上是遊客。服務態度甚佳,是一般中式茶樓少見的,「服務員」會為客人「斟茶」,極為殷勤茶錢都只不過係九蚊位。🥬蒜蓉炒白菜大大碟蒜蓉炒白菜,白菜夠嫩夠清甜,蒜蓉夠香。小籠包粒粒精緻的小籠包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘載豐富肉汁。酸辣湯酸辣湯足料,既香且辣,木耳絲有𡁻頭,抵讚!水晶肴肉水晶肴肉質感似啫喱,食落涼浸浸。只嫌口感不夠總實,有點失望。胡椒排骨炒飯大大塊豬扒可惜沒有味,肉質偏淋沒有𡁻頭。尤幸蛋炒飯夠香,成功挽回分數,最終都清致一飯不留。

🥬蒜蓉炒白菜
大大碟蒜蓉炒白菜,白菜夠嫩夠清甜,蒜蓉夠香。

小籠包
粒粒精緻的小籠包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘載豐富肉汁。

酸辣湯
酸辣湯足料,既香且辣,木耳絲有𡁻頭,抵讚!

水晶肴肉
胡椒排骨炒飯
2019-03-03
$200 (Lunch)
2019-02-12 435 views
每次去台北旅行, 指定行程實係鼎泰豐一人一籠小籠包加擔擔麵, 香港開了分店一唸起都可以去TST食, 兩個人就揀四款吧, 最懶當然係直接揀有圖片的.·小籠包6個 (HKD60)皮薄到一個點, 湯汁亦fill到漲卜卜的, 輕輕力夾住個摺口位一啖放入口, 全是熱辣辣嘅湯汁同美味嘅豬肉碎餡, 食落好新鮮, 奉勸如果想一嚐爆湯汁效果嘅朋友可以攤一陣先食, 真心自己食得唒整籠.·台式擔擔撈麵 (HKD50)撈麵嘅”擔擔”sauce濃好多, 花生味勁香, 每一口麵都沾滿濃湯, 手拉麵質夠唒滑身.·蒜香粉皮肉 (HKD60)有點譚仔蒜泥白肉feel, 主要以蒜蓉醬帶出豬肉片嘅味道. 蒜味同辣椒味好重, 好似我喜歡偶爾重口味(氣)一下嘅會好鐘意, 佢嘅豬肉無坊間咁肥, 而醬汁都唔會形成一灘油浸住啲肉. 薄薄切片食多幾件都唔怕太膩.·紹興醉雞 (HKD74)紹興酒味好香, 完全入唒味, 推介

小籠包6個 (HKD60)
小籠包

台式擔擔撈麵 (HKD50)
台式擔擔撈麵

蒜香粉皮肉 (HKD60)
蒜香粉皮肉

紹興醉雞 (HKD74)
紹興醉雞

紹興酒味好香, 完全入唒味, 推介
2019-02-11
$135 (Lunch)
台式擔擔撈麵
蒜香粉皮肉
紹興醉雞
  • 擔擔麵
  • 醉雞
2019-01-19 507 views
鼎泰豐已經是一間只適合遊客來吃的餐廳。茶界$9一位,豆漿接近$20一杯,一個擔擔面也要接近$60。剛到餐廳是附近的都是大陸遊客,餐廳服務還算可以,見到沒有茶水會主動走來加熱水。小籠包雖然有點貴,但還是不錯的。我們叫了一個蔥油拌麵,但比起我在上海吃的卻差了不少。還叫了一碟炒油麥菜,炒油麥菜也要$70。味道不過不失,如果不是附近的餐廳都滿座了未必會考慮吃鼎泰豐。兩位吃了接近$300,性價比不算高,但服務還算可以。
小籠包雖然有點貴,但還是不錯的。
兩位吃了接近$300,性價比不算高,但服務還算可以。
2019-01-13 370 views
都市人成日都要出外用餐,好似我咁,基本一星期都會有三至四日都係出街食😪通常想食得清淡啲嘅話,我都會選擇鼎泰豐🥴平時都係食開原味嘅小籠包,今次就好想試吓個蟹粉小籠包,我覺得蟹粉味可以再重啲,不過計我話,食小籠包都係食原味嘅好🤔另外雞湯麵,雖然賣相就一般,但係啲雞就好滑,個湯都好鮮甜,我都忍唔住飲晒啲湯👍🏻👍🏻而蛋炒飯味道就一般,有啲似普通茶餐廳嘅水準,但好在就比較少油,本人就覺得唔太值呢個價嘅😪

通常想食得清淡啲嘅話,我都會選擇鼎泰豐🥴

蟹粉小籠包

原盅雞湯麵

蝦仁蛋炒飯
2018-12-20
蟹粉小籠包
  • 小籠包
2019-01-04 505 views
大名鼎鼎嘅鼎泰豐,其實都唔使點介绍,相信好多香港人,甚至各國遊客都去品嘗過,亦係一間數一數二的有質素食店。都試過其他地方嘅鼎泰豐,上海、新加坡等等都能保持水準,當然台灣本店是最有份量。小籠包皮薄餡料靚,湯包在其中很入味,加上每次上枱温度保持熱呼呼,這個小籠包絶對係間間分店都非常持名!為哩個小籠包而來都可説是值回票價!另外喜歡的是排骨蛋炒飯,和台式紅燒牛肉湯麵,亦是 signature dishes! 排骨燒得岩岩好脆口肉淋,配合炒飯很香。而牛肉湯麵有牛腩又有牛筋,兩者跟湯麵都很入味且牛筋十分軟嫩。冷薰推介滷水牛肚,佢嘅特色薄切令食感完全不同一般牛肚,軟淋得來滷水汁香濃,唔特別好牛肚嘅朋友都可以一試。

高湯蒜蓉油麥菜

滷水牛肚

高湯蒜蓉油麥菜
滷水牛肚
2018-12-27 338 views
星期日大約下午五點經過銅鑼灣鼎泰豐門口無人等。雖然這時間食晚飯早少許,但都無作考慮入去。如果到食飯唔知要等多久。小籠包 - 包皮很簿,肉汁仔juice,熱辣辣將果小籠包-口食左,直係知味到好難筆墨形容。油炸排骨麵,莱肉紅油抄手及香干馬蘭頭,而牛脷和金錢肚味道都ok,反而蝦肉紅油抄手又幾好食喎!食物好有水準....好一陣子沒有去過鼎泰豐了,之前去開尖沙咀分店,第一次到尖沙咀店,餐牌大致上都是差不多,味道感覺上沒有以往般出色,但都算不錯。
但都無作考慮入去。如果到食飯唔知要等多久。

油炸排骨麵,莱肉紅油抄手及香干馬蘭頭,

而牛脷和金錢肚味道都ok,反而蝦肉紅油抄手又幾好食喎!

食物好有水準....

好一陣子沒有去過鼎泰豐了,之前去開尖沙咀分店,

2018-12-25 268 views
聖誕節周圍都係人係尖沙咀行到唔知食咩好見到鼎泰豐尚算有很多位置呢個油麥菜炒得幾脆,不錯呢杯暖嘅豆漿不會太甜👍🏻今次老公話要試吓雞肉小籠包食出嚟同平時原味嗰個冇乜分別唔知點解感覺好似冇以前咁好食擔擔面來到唔係好熱😰確實有點失望😞唯一令我哋加分嘅係呢個菜肉包呢個菜肉包嘅包幾鬆軟😁呢個價錢來講我覺得可以再食得再好食啲
聖誕節周圍都係人
係尖沙咀行到唔知食咩好
見到鼎泰豐尚算有很多位置

呢個油麥菜炒得幾脆,不錯
蒜蓉炒油麥菜

呢杯暖嘅豆漿不會太甜👍🏻