2019-05-15 1035 views
通常都係茶樓食點心但今次同友人大食女兩個人唔想兩條友入茶樓😂 於是去點心專門店 聽友人講先知原來依間都幾出名🤔排咗十分鐘就有得入啦張枱紙幾靚😂😂😂咁我地兩個人就叫咗三款點心廢事食唔哂🤪首先係流沙包 係熱辣辣同流心架!!!幾surprised因為even茶樓都可能未必整到真係流出黎嘅流心🐷之後basic燒賣皇 好味嘅正常發揮咁😂最後畫龍點睛嘅就係碟脆皮鮮蝦腸!!!係真係超好食即炸超脆超有口感蝦都好大隻依個combination真係the best!!!! 好似講到好誇張但真心好好味😭真係值得encore!!!
通常都係茶樓食點心
排咗十分鐘就有得入啦
張枱紙幾靚😂😂😂

咁我地兩個人就叫咗三款點心
廢事食唔哂🤪
首先係流沙包 係熱辣辣同流心架!!!

之後basic燒賣皇
好味嘅正常發揮咁😂
蟹籽燒賣皇

最後畫龍點睛嘅就係碟脆皮鮮蝦腸!!!
係真係超好食
即炸超脆超有口感
蝦都好大隻
依個combination真係the best!!!!
好似講到好誇張但真心好好味😭
真係值得encore!!!
2019-05-12
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
蟹籽燒賣皇
2019-04-17 511 views
作為一個麻甩佬,當然要去飲茶la... 不過而家飲茶就唔需要去酒樓,去呢d 點心專門店就ok la!大大話話都食過幾間呢d唔同ge 點心專門店!不過呢間可能因為開晌沙田呢個旺商場!舖內坐位唔多,坐得有d逼!其實舖外有室外茶座,不過更氣咁熱,點會坐出去呢。 坐落見到個茶杯同碗有d黃,應該係因為用得太耐,又未去到唔乾淨ge!叫左個招牌“真係波羅包“、“金沙肥豬仔“同燒賣食! 真係波羅包係的確幾特別,真係有d波羅肉食,平時點心就應該無呢d食。金沙肥豬仔(姐係流沙奶黃包)同燒賣就無咩咁特別la... 都係普通野la...

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2019-04-08 348 views
小妹是個點心控,喜歡周圍吃不同的點心。來到沙田,當然要到「點點心」啦!這間店子很出名。因為我怕人多,又想坐室內,所以晚上6點就來吃晚飯!幸好很快便入座了!小妹最愛選擇一些特色點心(其他地方沒有的),「真係菠蘿包」一定要點!熱辣辣的!內裡的餡有菠蘿,吃下去很滿足呢!餡偏向奶黃味,岩晒怕酸的朋友。小妹不怕酸,若菠蘿再酸甜一點就更好了!其他值得推介還有燒賣、春卷,裡面的蝦大大隻,很足料,也很好吃!這裡座位較迫,還要跟人家搭枱,論舒適度就不太好了。不過總括而言,點心有特色,而且熱辣辣的,也是會再來一試的餐廳!

幸好很快便入座了!

小妹最愛選擇一些特色點心(其他地方沒有的),
「真係菠蘿包」一定要點!
熱辣辣的!內裡的餡有菠蘿,吃下去很滿足呢!

餡偏向奶黃味,岩晒怕酸的朋友。
小妹不怕酸,若菠蘿再酸甜一點就更好了!

其他值得推介還有燒賣、春卷,
裡面的蝦大大隻,很足料,也很好吃!

這裡座位較迫,還要跟人家搭枱,論舒適度就不太好了。
千島蝦春卷
荷香臘味糯米飯
2019-04-07
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
千島蝦春卷
2019-03-24 291 views
晚餐無乜地方有得食點心,咁啱行開沙田就去左點點心。食飯時間等左10分鐘左右,等嘅時候最啱就揀定食乜啦~每張枱有一壺茶,每位$4茶錢最先上枱係叉燒腸,腸粉比較厚身,料都唔少。枱面有豉油,落幾多自己中意。蟹子燒賣正正常常,中間粒蝦肉唔會’淋’哂無味。流沙包好好食!中間真係會流出黎,味道唔會太甜,食嘅時候要小心流哂啲餡😂👍🏻👍🏻👍🏻珍珠雞細細隻,一人一隻份量啱啱好,味道偏濃,有肉有蛋黃。湯餃除左有主角,仲有竹笙,隻餃都有兩隻湯匙咁大。鮮竹卷有啲失望,雖然料多,有菇有菜,但係好咸,如果味道淡返啲就好。

蜜汁叉燒腸

蟹子燒賣正正常常,中間粒蝦肉唔會’淋’哂無味。

金沙肥豬仔

珍珠雞細細隻,一人一隻份量啱啱好,味道偏濃,有肉有蛋黃。
荷香珍珠雞

湯餃除左有主角,仲有竹笙,隻餃都有兩隻湯匙咁大。
魚翅湯餃

松茸湯鮮竹卷
荷香珍珠雞
魚翅湯餃
2019-02-26 394 views
這類點心專門店,位的確有點細窄,不過環境乾淨光鮮,而且侍應服務很快。無論上點心或執野或有要求時。而且這店在沙田最旺地方,也不能強求更多。首先當然是真波蘿包,這包真的有波蘿,本身已焗得皮脆加上甜甜的波蘿。消去了飽滯感,令接下來的點心可以盡情去吃咸水角,老實一般酒樓有部份已沒有,或者做得不好,多數凍凍地。呢間就又熱又好食。不會太咸。鳯爪有水準,同樣的不太咸,這很重要,而且大大隻蝦餃好味,好大隻蝦很飽滿,記得小心吃,不然內裡的汁會盪傷咀。珍珠雞,正正,不會一夾就散,米和料平衡很好。總結點心不會太咸,也可能人流多,非常新鮮熱騰騰。不過枱細,如果一次過叫太多很難放得晒,要小心。
而且這店在沙田最旺地方,也不能強求更多。

鳯爪有水準,同樣的不太咸,這很重要,而且大大隻

珍珠雞,正正,不會一夾就散,米和料平衡很好。

2019-01-20
Type of Meal
Lunch
2019-02-13 222 views
因為時間太晏,茶樓已經冇得飲茶。所以帶父母去食點心店,諗住都有點心食。 滿懷希望去食點心,點知完全中伏。叫咗9個點心1個湯1杯嘢飲,唯一欣賞嘅就係個胡椒豬肚湯真係好有胡椒味。 一定要講嗰個黑松露小籠包同蝦餃,兩者雖然唔一樣, 但口感可以完全一樣散嘅,個外皮得過硬字。 蝦餃裏面仲無啦啦包一粒紅色既唔知乜嘢, 十分恐怖。之後店員好似趕住收工咁,只要食物一食完就即刻上前收碟,而且做得非常匆忙,好似趕我走咁。以後都唔會去食,感覺十分之差。
2019-02-12
$284 (Tea)
2019-02-12 147 views
座位不多,但是持續滿座,基本都係搭枱坐的,嗌幾款經典款,因為是現點現蒸便品著茶等待著;因為人真的很多,大概要等個10分鐘左右,才會陸陸續續上菜; 「脆皮鮮蝦腸」「蝦餃」「有菠蘿的菠蘿飽」「鳳爪」「蟹子燒麥皇」「叉燒包」「南瓜蒸排骨」「醬皇蒸鳳爪」其實差點的口味大致和在廈門潮福城吃的差不多,可見內地的水平現在已經和粵港澳地區相當了,不過菠蘿包是這家的招牌,這裡的菠蘿包不像其他地方吃的包黃油,而是包著看看的菠蘿果肉,噴香無比,果醬的甜度適中,所以這是他們家可以驚艷的一個值得推薦的茶點
2019-02-09
10 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
2019-01-29 160 views
最初食過灣仔果一間點心質素真係出乎意料,今日咁啱經過沙田就試吓幾款唔同嘅點心✅雖然價錢偏貴但係質素尚可。上素鮮竹卷實在太過油膩除非你好鍾意食到成口都係油否則可以skip呢個所謂嘅素食點心❤️我最鍾意食就係佢嘅鮮蝦炸倆(must try ) but 整體都係貴咗啲始終呢一類點心鋪頭係mainly for Tourists so it’s expected.應該唔會再食第二次實在坐得太過逼夾人貼人。佢開響沙田都應該係為咗招呼遊客
最初食過灣仔果一間點心質素真係出乎意料
藥膳棉花雞
素鮮竹卷
$130 (Tea)
  • 脆皮鮮蝦腸
2018-11-24 401 views
今日好想食點心,近近地去左點點心。沙田果間第一次去,之前去開灣仔分店,味道ok.其實一個人又想用點心醫肚,呢類型食店係幾好。環境方面比較細,坐得唔舒服,雖然我是接受不太舒適,但不能接受佢地方不太衛生,地下好多垃圾。服務合格啦,街坊生意我無乜要求食物方面好失望。韓式酸蘿蔔味道偏重,食食下發覺唔乾淨,驚到唔想研究佢;蝦餃同灌湯餃~看圖不解釋🤢其實食平野有好多選擇既,我應該唔會再去下次啦。
其實一個人又想用點心醫肚,呢類型食店係幾好。

服務合格啦,街坊生意我無乜要求

其實食平野有好多選擇既,我應該唔會再去下次啦。
叫一個飯,送2條菜心,幾好,哈哈!行街行到肚餓,就當然即刻找一間餐廳坐下,食一餐吧。我和舊同事去了吃點心,一間叫做點點心點心專門店的店吃了兩個飯,和一個蘿蔔糕,每道菜都會送兩條菜心,哈哈,感覺幾好,因為有菜心送。我們叫了一個章魚肉餅飯,章魚和肉的比例剛剛好,材料又充足,淋上這間點心店的特製豉油,甜甜鹹鹹的,幾好味,有點兒像蒸飯的味道。第二個飯,我們是叫了鳳爪排骨飯,鳳爪整得很入味,又軟又好味。排骨的肉質又鬆軟,不會硬。當然,同樣我們都有淋上特製豉油,當特製豉油淋上飯一起吃,我覺得就好像將整個飯升了另一個味道似的。坦白說,沒有淋特製豉油的話,我覺得這個飯會變得一般。所以我覺得特製豉油亦是這個飯的精髓,哈哈。香煎蘿蔔糕,切得厚厚的放到我面前。外邊微脆的,裡面有蘿蔔絲,幾好,因為我食得到有一條條的蘿蔔糕,所以幾滿意。整餐飯,其實我們沒有叫過什麼蔬菜類,幸好,原來這間點心店每個菜,都有送2條菜心,所以即使我們沒有下單叫蔬菜,都有菜心吃,哈哈,幾好,又可以吸收到菜心的纖維。
叫一個飯,送2條菜心,幾好,哈哈!

2018-09-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2018-09-12 376 views
今日放工同男朋友去咗沙田食晚餐,行去連城廣場見到呢間點點心,咁啱有人走有個空位,於是就入去試吓。都算多嘢食揀,最後叫咗章魚餅飯,黑松露野菌腸粉,真係菠蘿包同埋菜苗餃。首先上菜嘅係章魚肉餅飯,個肉餅都OK,但係個飯有啲硬。個腸粉個皮有啲厚菠蘿包入面真係有菠蘿,呢樣值得叫,幾好食。個菜苗餃幾好食。不得不提,服務員嘅服務態度幾好。
今日放工同男朋友去咗沙田食晚餐,行去連城廣場
見到呢間點點心,咁啱有人走有個空位,於是就入去試吓。
首先上菜嘅係章魚肉餅飯,個肉餅都OK,但係個飯有啲硬。
個腸粉個皮有啲厚
菠蘿包入面真係有菠蘿,呢樣值得叫,幾好食。
個菜苗餃幾好食。
不得不提,服務員嘅服務態度幾好。

2018-08-30 413 views
今日我哋兩個人食咗四碟點心真係超飽啊!好滿足又抵食又好食嘅點心!不過環境就麻麻哋有啲迫,但係食物質素真係唔錯一定會再黎食!(我係夜晚嚟嘅,唔使排隊)金沙肥豬仔造型可愛,可以用筷子拮穿鼻孔位令啲流沙奶黃流出嚟😆都幾流心,個人來講好鍾意食奶黃包,所以我覺得奶黃味可以再重d,不過都幾好食,呢個價錢呢個質素已經係好好!脆皮炸鮮奶好耐冇食過炸鮮奶!外脆內軟,入面嘅鮮奶好滑身。而且仲係熱騰騰嘅,好食!不過留意番其實食落都幾膩,食一塊都飽飽地😂蟹籽燒賣王燒賣都幾大粒,都幾足料!味道就正正常常~ 呢間餐廳來講算有啲貴。脆皮鮮蝦腸一啖食落唔同層次有唔同嘅口感,先係腸粉皮好滑身之後食到脆脆地嘅皮入面包住啲蝦肉,啖啖蝦肉,正!總括一句,平靚正嘅點心!
今日我哋兩個人食咗四碟點心真係超飽啊!好滿足
一定會再黎食!(我係夜晚嚟嘅,唔使排隊)

蟹籽燒賣王
蟹籽燒賣王

脆皮炸鮮腸

總括一句,平靚正嘅點心!
脆皮炸鮮腸
  • 脆皮鮮蝦腸
2018-08-14 462 views
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!每次係沙田做完gym都會經過呢間點點心,開頭係我老母帶我黎,前前後後都幫襯左十幾廿次,d出品其實係ok嘅,有時會好過酒樓,但水準就飄忽d,今餐係唔好食之餘仲好唔好彩加左料!茶錢$6位,點心廿幾到三十,要食得飽人均$60左右,比較多內地人同遊客食。飯係最穩陣細個食菠蘿包以為真係有菠蘿,原來只不過個樣似菠蘿,實際係無嘅。而呢到嘅真。菠蘿包就真係放番菠蘿果肉入去,味道一般,而且唔似添好運咁即叫即焗!呢個燒汁茄字可以話係招牌點心!紮實圓渾嘅茄子,頂部釀左蝦膠,燒汁香濃甜甜地,即叫即製好好食!但係今次唔知點解勁多油!最後就係加料!正當我摷開個滑雞飯,食左幾啖,竟然俾我發現呢個外來物,卷狀似麻繩,細心睇發現係鐵線,真係好痴線,可能見我唔夠鐵質掛,個侍應連忙講唔好意思

飯係最穩陣

最後就係加料!正當我摷開個滑雞飯,食左幾啖,竟然俾我發現呢個外來物,卷狀似麻繩,細心睇發現係鐵線,真係好痴線,可能見我唔夠鐵質掛,個侍應連忙講唔好意思然後收左個飯,換過個俾我,事後諗番我真係太仁慈,不過算啦,應該以後唔會再番黎食!都好嘅,做gym行過又可以少個心癮!
2018-08-11
$40 (Lunch)
2018-04-24 738 views
點點心既點心真系幾出色,鳳爪燒賣已經算普通,叉燒腸真系好特別,唔系d叉燒,系d腸粉,好冧好滑啊。仲有燒汁虎皮尖椒真真真系正,小小辣,d燒汁就有d d甜,必食啊。飯個方面,我就覺得無乜特別辣。
2018-01-20 1106 views
沙田探朋友仔順便等佢放飯,一入到去唔使等位,個侍應就安排左張四人枱比我地座,店面的格局與其他點心店一樣都是有咁迫得咁迫,環境扣哂分,坐低想飲杯茶,不過見到杯茶面有勁多油,洗完也一樣,所以放棄了不喝東西,食物質素正常,可是服務比較差,衛生環境比較差蜜汁叉燒腸$24腸粉皮厚薄適中,叉燒味入味燒汁釀茄子$23茄子朋友推薦,茄子比較有驚喜,茄子釀肉,軟軟的茄子吸收了肉的鮮味甜味,加上茄子本身的細膩口感,很香荷香糯米飯$30竹籠裝著的蒸荷葉飯,一片薄薄荷葉墊在籠底,飯味香不是很濃賽螃蟹翡翠菜苗餃$26吃的時候汁液會流出來,菜苗吃得出夠新鮮,菜苗很多,薄薄的外皮透出內裡的餡料,賣相和味道也不俗

蜜汁叉燒腸$24
腸粉皮厚薄適中,叉燒味入味

燒汁釀茄子$23
燒汁釀茄子

荷香糯米飯$30
竹籠裝著的蒸荷葉飯,一片薄薄荷葉墊在籠底,飯味香不是很濃
荷香糯米飯

賽螃蟹翡翠菜苗餃$26