2023-12-17 2538 views
好幾次經過旺角金雞都見到呢間餐廳好多人,有時仲要排隊等入座。有人排隊我唸都應該唔錯掛😬今日有時間,即管同朋友仔排下。我地兩點黎到,等左差不多15分鐘有位。叫咗六款嘢食都幾好食😋鮑汁鳳爪 ($32)我的最愛,飲茶必食!特製的鮑汁醬配花生,整到好入味但又唔會太腍。份量都多,推介大家可以一試😌原隻蝦燒賣 (2粒$17)好鍾意可以叫兩粒,就可以留肚食多D其他款式👍🏻豬肉新鮮,食到有原隻蝦,啖啖肉。黑金流沙包 ($26)新鮮滾熱辣,似啱啱蒸起。將包餡打開,超多奶黃流出黎!大家食果時都要小心D唔好辣親嘴🤭醬皇金錢肚 ($28)金錢肚好入味,彈牙有口感,醬汁都好好味,蘿卜吾會苦。點少少辣椒油仲惹味😌金沙脆皮銀蘿腸 ($29)俾個名吸引咗,想試下係咩😬原來係腸粉包住脆卜卜米網&蘿蔔絲,口感非常豐富。外脆內暖,好食!👍🏻籠仔鳳爪排骨飯 ($40)有驚喜 估唔到咁大份!熱辣辣,有荷葉味。排骨蒜香味濃郁,鳳爪都好入味。D汁撈埋飯一齊食🥰正呀食完呢餐飲茶系列總結都好滿意,下次再黎試下晚餐小菜再報告俾大家知😊

鮑汁鳳爪 ($32)

原隻蝦燒賣 (2粒$17)

黑金流沙包 ($26)

醬皇金錢肚 ($28)

金沙脆皮銀蘿腸 ($29)

籠仔鳳爪排骨飯 ($40)

2023-12-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
3 day(s) ago 0 views
主打點心店舖,夜晚就係食小菜,連芝士龍蝦都有,直程係酒樓咁。點心舖裝修夠現代派,座位都寬敞😃🌟杏汁豬肺燉湯🌟杏汁唔算好濃,湯料十足,滋陰之選👍🌟黃金炸蝦球🌟蝦球都幾大粒,用上蛋黃炸,蛋黃味好濃郁,好香口呀~😋🌟紅燒豆腐炆火腩🌟上枱時個煲仲係滾到熱辣辣的,經典菜式,除左豆腐同火腩,菇菌類都鮮味十足呀🍄➡️今次試唔到點心,下次再黎過啦📝品牌係油尖旺區有幾間分店,地點都就腳,去開個邊都可以一試。

點心舖裝修夠現代派,座位都寬敞😃

🌟杏汁豬肺燉湯🌟
杏汁唔算好濃,湯料十足,滋陰之選👍

🌟黃金炸蝦球🌟
蝦球都幾大粒,用上蛋黃炸,蛋黃味好濃郁,好香口呀~😋

🌟紅燒豆腐炆火腩🌟

➡️今次試唔到點心,下次再黎過啦

我今日放工後,約同好友去位於旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖的點心到MIX。大排檔食晚飯,環境闊落,很有大排檔風味。我點左個豉汁蒸大鱔(例牌)$138,紅燒豆腐$70,白飯$12,揚技甘露$25,茗茶每位$5。豉汁蒸大鱔賣相不錯,厚切大鱔都排成一朵花狀,豆豉鋪在肉面,相當惹味,鱔肉新鮮彈口,証明師傅功夫了得👍!紅燒豆腐亦做得相當唔錯,豆腐外脆內滑,配菜的菇片和秀珍菇好味又好食;楊技甘露清甜好味!

• 紅燒豆腐
  • 豉汁蒸大鱔
  • 楊枝甘露
2024-04-04 0 views
今晚再去幫襯食晚飯,叫了一盅杏汁燉白肺湯,盅湯上到枱我已經覺得不對勁,我未見過杏汁燉白肺湯是這樣顏色的(見圖),但我都嘗試去喝一湯匙,完全沒有杏汁味道,味道與一般的豬骨湯類似,我再用湯匙撈起湯渣看看,居然發現真是有豬骨的(見圖),我第一次飲這個湯是有豬骨的,還有一嚿豬肺是黑色的,我建議:好心位煲湯的師父唔夠料子就唔好主理煲湯啦!並且建議這位煲湯師父到“太興”幫襯一下怎樣才是正式的“杏汁燉白肺湯”!還有落單的老女伙記態度也要改善。
還有落單的老女伙記態度也要改善。
2024-04-04
2024-04-02 161 views
新式茶樓係幾正,唔收加一只收茶錢每位5蚊,抵D叫野食都爽D。晶瑩鮮蝦餃,入面都係原隻蝦,蒸皮都算幾滑。原隻蝦燒賣,鮮味! 有得兩粒兩粒咁叫幾貼心。五香咸水角,好脆口而且餡多皮唔厚,其他炸物都做得幾好。豉汁蒸鳳爪,幾有肉,Q彈Q彈好味道。醬皇金錢肚,爽口大大塊,再有浸到爽口既蘿蔔黑金流沙包,招牌必叫咁濟,有3粒包,望落mini食落就岩岩好,軟綿綿流沙奶皇熱騰騰超級正。金沙脆皮銀蘿腸,蘿蔔絲做餡,有層脆皮在外,再有滑滑既腸粉包住兩樣野,咬落多層口感,內脆外軟。午餐坐無虛席,不斷有人走有人入。勁

晶瑩鮮蝦餃,入面都係原隻蝦,蒸皮都算幾滑。

原隻蝦燒賣,鮮味! 有得兩粒兩粒咁叫幾貼心。

五香咸水角,好脆口而且餡多皮唔厚,其他炸物都做得幾好。

豉汁蒸鳳爪,幾有肉,Q彈Q彈好味道。
醬皇金錢肚,爽口大大塊,再有浸到爽口既蘿蔔

午餐坐無虛席,不斷有人走有人入。勁
2024-03-31 128 views
見食評講到咁好就諗住去睇戲🍿前食個中午飯。今日星期日11:30去到見門口排左應該有10個人左右,咁照排啦,點知望入去基本上好多係吉枱,起碼3張5~6人枱及4人卡位,應該客人走左完全沒有人去執枱,起碼企左超過15分鐘見依然係無人得閒去理啲枱😩好啦,後來終於有人去清理,跟住就好快入得去(即係話基本上唔應該企係街又熱又焗等咁耐🥲)入到去好彩未坐低,今日白衫呀😖張櫈同櫈🪑背係濕既,抹完坐低到洗杯同碗,勁油膩搵茶洗幾次再抹先得,枱面地下勁污糟😖到講食物~鮑汁鳳爪ok係最好食既☑️~燒賣可以2粒咁叫,正常無咩特別唔好食☑️~蝦腸好食,皮薄唔厚夠滑☑️~山竹牛肉完全無味,咬落較實真係無味道❌~煎蘿蔔糕上枱時表面較濕,唔似岩岩煎完有水氣,食落又係一啲味都無❌總括來講唔會有下一次人手嚴重不足,客人企門口白等環境食具污糟,幾好食都唔好囉食物真心未至於會再返轉頭再食

到講食物
~鮑汁鳳爪ok係最好食既☑️
~燒賣可以2粒咁叫,正常無咩特別唔好食☑️
~蝦腸好食,皮薄唔厚夠滑☑️
~山竹牛肉完全無味,咬落較實真係無味道❌
煎蘿蔔糕
燒賣
蝦腸
山竹牛肉

鮑汁鳳爪

總括來講唔會有下一次
人手嚴重不足,客人企門口白等
環境食具污糟,幾好食都唔好囉
食物真心未至於會再返轉頭再食
2024-03-31
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
蝦腸
鮑汁鳳爪
2024-03-23 162 views
閒日晚市都要排隊鍾意一大班人黎食因為啲圓檯夠大夠容納多人乾炒牛河$68鍾意食乾炒牛河既必點非常推薦呢度的炒河牛肉切成薄片,經過快速翻炒後變得嫩滑多汁。重點係每塊都好大片,落料絕不手軟,牛肉片份量非常多河粉炒得剛剛好保留到應有質感條條分明有油但唔會成到滿口油食落係有穫氣、滑身但唔膩薑蔥魚雲煲$92大量的薑和蔥爆香過所以超有香味和風味一上碟仲熱到喳喳聲呢道菜唔多地方有得食炸過嘅魚雲肉依然嫩滑份量都夠2人share紅燒豆腐$70建議2-3人share因為豆腐量真係好多紅燒豆腐的一大特點是豆腐本身的質地和口感質地柔軟綿滑煮嘅過程中會吸收紅燒汁所以先有咁獨特的嫩滑口感伴碟的菜都好新鮮絕不馬虎如果唔想碟碟肉嘅推薦紅燒豆腐大家share
閒日晚市都要排隊

河粉炒得剛剛好
保留到應有質感
條條分明
有油但唔會成到滿口油
食落係有穫氣、滑身但唔膩

薑蔥魚雲煲$92

絕不馬虎
如果唔想碟碟肉嘅推薦紅燒豆腐大家share

• 乾炒牛河
2024-03-19 228 views
🌟同朋友旺角搵地方飲茶聚舊,金雞商場樓下的「點心到」門口排長龍,我哋都排隊試試,好好彩有卡位坐。***** ***** ***** ***** ***** 餐牌有炒小菜、燉湯美食,最後我哋決心叫點心。點心即叫即蒸,全部上枱都是熱辣辣。🍤原隻蝦燒賣🥚懷舊鵪鶉蛋燒賣🫔三絲鮮蝦春捲🍗豐料糯米雞🍘黑金流沙包🍯蜜汁叉燒腸全部是店內熱門推介,覺得真係好食,最愛黑金流沙包,睇得又食得,外層軟綿綿裡面流心奶黃超好味,一定會再嚟飲茶。

***** ***** ***** ***** *****

🍤原隻蝦燒賣

🥚懷舊鵪鶉蛋燒賣

🫔三絲鮮蝦春捲

🍗豐料糯米雞

🍘黑金流沙包

🍯蜜汁叉燒腸

2024-03-18 152 views
試吓fusion大排檔先叫咗6位沙參肉竹燉土雞湯~味道可以~少湯渣、雞肉~但飲落都好味白飯魚煎蛋煎得幾香口~白飯魚都算多~仲有蔥花粒XO爆豬頸肉~好多西芹~少量紅椒、菇片~XO醬唔係好多~不過食得出有少少辣~豬頸肉醃得好淋~不過完全食唔出有豬肉味蒜香骨應該有六嚿~炸得幾香口~好重炸蒜味~不過又係完全食唔到豬肉味紅燒花膠雞煲~呢煲嘢味道可以~不過料多個雞~洋蔥、紅椒、西芹、菇片、蒜頭~花膠應該有幾嚿咁大把~份量有D搵笨喎 椒絲腐乳通菜~多蒜嘅腐乳醬都幾惹味~不過幾十蚊細細碟~唔抵食囉茶芥$5/位~白飯$12/碗~紙巾$3/包~$774性價比唔高囉
試吓fusion大排檔先

紅燒花膠雞煲
椒絲腐乳通菜

2024-01-30
2024-03-18 133 views
餐廳有好多唔同嘅選擇,有小菜、海鮮、點心。就算夜晚都可以叫點心、出名嘅係黑皮流沙飽。我哋叫咗以下菜式❤️豉汁類大鱔;鱔好大條,味道鮮美,鱼肉鮮嫩多汁,淋上豉汁,帶出一種獨特而濃郁嘅味道。❤️黃金蝦球係一道經典嘅菜式。蝦球經䩇咗鹹蛋黃,再炸至金黃色,鹹鹹地嘅鹹蛋黃包住蝦球,外脆內嫩。每一口都能夠品嚐到鮮甜嘅蝦肉同獨特嘅醬汁香氣,令人回味無窮。兩個人食叫兩碟餸,兩個飯都好足夠。真心推介,價錢合理,又近地鐵站。👏

我哋叫咗以下菜式

❤️豉汁類大鱔;

❤️黃金蝦球

中餐
中餐
2024-03-17 84 views
今天有較充裕的時間吃午餐,和同事到金雞廣場飲茶吃點心。燒汁釀虎皮椒鯪魚肉漲卜卜的釀在虎皮椒裡,虎皮椒有點微微辣,但又沒有尖椒那樣刺激😋黑金流沙包賣相很漂亮,內裡的奶皇非常流心,包比一般的流心包小點。可以一整個放進嘴裡,盡情享受爆漿奶皇包的滋味,不過要放涼一點才可這樣吃,不然會燙口呢黑松露菜苗餃滿滿的蝦膠餡,叫它做蝦餃也不為過,加了黑松露提升了餃的香味。四寶滑雞紮雞紮是我吃點心的必點item,無論裡面放了火腿、冬菇還是芋頭,我通通都愛吃。今次是蟹柳,魚肚、雞肉,包在腐皮內一樣滋味。濃湯鮮竹卷一餐肉有兩款點心有腐竹,可想而知對腐竹的喜愛程度有多高!這個鮮竹卷以濃湯浸著,不會像一般的腐竹卷般油淋淋,吃起來清新而低罪惡感。內裡的餡料有點像粉果的餡料,金沙脆皮銀蘿腸這個非常有驚喜!之前在別的點心店吃過脆皮蘿蔔腸,已經很喜歡,有點像炸腸一樣;今次這個內裡還有一條條蘿蔔絲,吃到又軟又脆的腸粉外,還吃到蘿蔔絲的清甜,相當不錯。
今天有較充裕的時間吃午餐,和同事到金雞廣場飲茶吃點心。

燒汁釀虎皮椒

黑金流沙包

黑松露菜苗餃

四寶滑雞紮

濃湯鮮竹卷

金沙脆皮銀蘿腸
2024-03-14 60 views
陪朋友到 #旺角 買護膚品順便醫肚去左 #金雞 食 #點心到 晚餐環境乾淨,燈光明亮座位舒適,服務員勤快點了必食✅#黑金流沙包($10x2) 奶皇餡 甜甜咸咸 真的是燙口點了個 ✅#麻辣雞煲($88) 雞件入味, 無碎骨, 洋蔥配菜, 香氣撲鼻, 十分惹味。點了個新菜式 ✅蝦。通。魷全名係蝦醬通菜抄鮮魷($89)份量足,魷魚大隻爽口好滑有咬口蝦醬通菜唔過咸,好配飯。飲茶好處就係可以談天不限時五蚊位茗茶,無限提供 唔怕講到口乾 下次試埋個 #榴槤雪妃 心靈好滿足的一夜。
陪朋友到 #旺角 買護膚品
順便醫肚
去左 #金雞 食 #點心到 晚餐

環境乾淨,燈光明亮
座位舒適,服務員勤快

點了必食
✅#黑金流沙包($10x2)
奶皇餡 甜甜咸咸
真的是燙口

麻辣雞煲

點了個 ✅#麻辣雞煲($88)
雞件入味, 無碎骨, 洋蔥配菜, 香氣撲鼻, 十分惹味。

點了個新菜式
✅蝦。通。魷
全名係蝦醬通菜抄鮮魷($89)
份量足,魷魚大隻爽口
好滑有咬口
蝦醬通菜唔過咸,好配飯。

飲茶好處
就係可以談天不限時
五蚊位茗茶,無限提供
唔怕講到口乾

下次試埋個 #榴槤雪妃
心靈好滿足的一夜。

麻辣雞煲
  • 黑金流沙包
  • 飛天通菜煲
  • 榴槤雪媚娘
  • 卡通流心芋蓉包
2024-03-14 86 views
位於旺角的港式小炒大排檔,環境位置寬躺,主打港式小炒,勁多款選擇,每一款都帶嚟獨特嘅風味同口感😍XO醬爆豬頸肉🌶️豬頸肉經過XO醬嘅香辣浸泡,每一口都散發出濃郁嘅香辣味道。豬肉嫩滑多汁,加上XO醬嘅獨特風味,實在讓人回味無窮🤪魚香茄子煲🍆茄子煮得香軟入味,加入咸魚同一啲香料炒煮,形成咗一種魚香味道。每一口茄子都滲透咗魚香汁,入口軟綿滑嘅茄子同魚香味道交織,帶嚟一種獨特嘅口感同滋味🤤咸魚雞粒炒飯🍚炒飯入面有咸魚同香噴噴嘅雞粒,每一粒飯都入味又有嚼勁。米飯經過炒煮,吸收咗咸魚同雞粒嘅美味,每一口都散發出濃郁嘅鹹香味道🤩🍚👨‍🍳 點心到 MIX·大排檔 (旺角)📍 旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖

XO醬爆豬頸肉🌶️

魚香茄子煲🍆

咸魚雞粒炒飯🍚

🍚👨‍🍳 點心到 MIX·大排檔 (旺角)
📍 旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
2024-03-14 49 views
排隊既人好多 建議食飯時間去要早啲去等位 有機會會試埋另外一間點心❤️紅燒花膠雞煲這道紅燒花膠雞煲在餐廳中表現出色。花膠的質地軟嫩,與嫩滑的雞肉完美搭配。湯汁醇厚濃郁,充滿了鮮美的雞肉和花膠的風味。調味料的使用恰到好處,使整道菜的味道均衡而不單調。這道菜的份量適中,適合與其他菜品搭配享用,是一道值得推薦的菜品。乾炒牛河這家餐廳的乾炒牛河令人印象深刻。河粉炒得恰到好處,保持了彈牙的口感,與牛肉的鮮嫩相得益彰。牛肉炒熟後保持了嫩度,帶有香氣和豐富的味道。蔬菜的加入提供了額外的口感和清爽感。調味料的使用恰到好處,使整道菜的味道鮮美而不過重。這道菜的份量適中,適合作為主菜或與其他菜品一同分享。值得一試的美味佳餚。

紅燒花膠雞煲

乾炒牛河
2024-03-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-03-14 54 views
XO醬爆豬頸肉🐷$82豬頸肉肉質鮮嫩😉口感帶少許煙靭😛夠曬爽脆同厚身😊食落有少少辣,但食得都幾過癮☺️蒜香骨🍖$82上菜個陣,響遠處已經見到個小山丘😚近睇仲以為係炸雞😂但睇清楚原來係勁多大件嘅蒜香骨🤩真係件件都好大嚿😜香脆肉嫩,肥瘦適中,必食之選🥰乾炒牛肉腸粉🐮$78乾炒牛河就食得多,但腸粉就相對少見😝即叫即炒,腸粉炒到非常香口,鑊氣十足👍真係食完一條又一條,完全停唔到口😋亦可沾上辣椒醬食,更有另一番風味😌點心到 MIX·大排檔 (旺角)旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖

XO醬爆豬頸肉🐷$82

豬頸肉肉質鮮嫩😉
口感帶少許煙靭😛

夠曬爽脆同厚身😊
食落有少少辣,但食得都幾過癮☺️

蒜香骨🍖$82
上菜個陣,響遠處已經見到個小山丘😚
近睇仲以為係炸雞😂

但睇清楚原來係勁多大件嘅蒜香骨🤩
真係件件都好大嚿😜
香脆肉嫩,肥瘦適中,必食之選🥰

乾炒牛肉腸粉🐮$78
乾炒牛河就食得多,但腸粉就相對少見😝
即叫即炒,腸粉炒到非常香口,鑊氣十足👍

真係食完一條又一條,完全停唔到口😋
亦可沾上辣椒醬食,更有另一番風味😌

點心到 MIX·大排檔 (旺角)
旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖