2022-11-22 47 views
之前有一日假期晏晝想食,但太多人食唔到。終於搵左一日平日放工時間去食了晚餐。平日晚上唔見特別多人,但都差不多滿座。兩個人嗌左6樣野。黑金流沙包好好食🤤 入面好多奶黃,中意食黑金流沙包嘅人唔可以錯過呢一碟! 燒賣亦都好好味,蝦很新鮮,入面都有蝦撈落啲肉入面不過呢,其他野食 例如個浸菜心就好一般, 煮得非常之硬 而且無味。蘿蔔糕亦都太粉味,食完二人頓時覺得好濟😑 眼見其他大部分客人都係嗌點心籠嘅野食,食後亦感覺相對地出色啲

燒賣亦都好好味,蝦很新鮮,入面都有蝦撈落啲肉入面

Type of Meal
Dinner
2022-11-21 62 views
今日同屋企人黎到佐敦飲茶係最好既選擇經過見到呢間餐廳裝修有格調夠光猛就決定入去試下餐牌有好多選擇,有齊傳統點心,亦有新式點心,好吸引鮮蝦腐皮卷即叫即炸,食落熱辣辣腐皮卷炸得香脆,有原隻蝦肉食落好滿足菜苗餃,蝦餃2款餃既外皮都薄身,剛好包裹住餡料不多不小,可見師傅既功力深厚食落好飽滿,真材實料金沙脆皮銀蘿腸呢款新式腸粉好有趣用腸粉皮包裹住充滿蘿蔔絲的脆皮卷做到2種口感,好特別蘿蔔鮮甜爽口,味道好出濃湯鮮竹卷,小籠包鮮竹卷名符其實,好鮮甜小籠包充滿湯汁,好惹味
今日同屋企人黎到佐敦
飲茶係最好既選擇
經過見到呢間餐廳裝修有格調夠光猛
就決定入去試下

餐牌有好多選擇,有齊傳統點心,亦有新式點心,好吸引

鮮蝦腐皮卷

即叫即炸,食落熱辣辣
腐皮卷炸得香脆,有原隻蝦肉
食落好滿足

菜苗餃,蝦餃

2款餃既外皮都薄身,剛好包裹住餡料
不多不小,可見師傅既功力深厚
食落好飽滿,真材實料

呢款新式腸粉好有趣
用腸粉皮包裹住充滿蘿蔔絲的脆皮卷
做到2種口感,好特別
蘿蔔鮮甜爽口,味道好出

濃湯鮮竹卷,小籠包

鮮竹卷名符其實,好鮮甜
小籠包充滿湯汁,好惹味
2022-11-18 60 views
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜之前已經試過呢度嘅點心,整體味道唔錯之餘又幾好坐😌約咗屋企人食點心🥧✅懷舊鵪鶉蛋燒賣$26食得多普通燒賣,難得有得叫鵪鶉蛋燒賣,一定叫呢款,大大粒都幾好味😋✅黑金流沙包$25流沙包造型吸引,奶黃流心效果好明顯🤣✅沙薑汁燴鮮淮山$22沙薑汁配淮山又幾唔錯,阿媽即刻話偷咗師😆除左淮山仲有西芹同木耳,可惜我唔食西芹,如果寫埋有西芹會好啲😕✅籠仔鳳爪排骨飯$35呢個籠仔係我最愛,飯粒分明仲帶荷葉香😍仲要咁大籠好抵食👍🏻✅黑蒜螺片燉肉湯$38平時好少飲黑蒜湯,但係估唔到咁好飲,燉湯好足料,而且黑蒜味好出🧄又要偷師了!🐻總結茶芥先$3一位,平到離地🤭個湯好好飲,下次要一人一碗😋📍點心到 (佐敦)佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅懷舊鵪鶉蛋燒賣$26

✅黑金流沙包$25
流沙包造型吸引,奶黃流心效果好明顯🤣

✅沙薑汁燴鮮淮山$22

✅籠仔鳳爪排骨飯$35
呢個籠仔係我最愛,飯粒分明仲帶荷葉香😍仲要咁大籠好抵食👍🏻

✅黑蒜螺片燉肉湯$38

🐻總結
茶芥先$3一位,平到離地🤭個湯好好飲,下次要一人一碗😋
📍點心到 (佐敦)
佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
實在很喜歡這類型的小店佐敦廟街點心到即使晚市時份都有即叫即蒸的點心唔怪得放工時都勁多人無論係朋友三四個,或是一支公都總會滿足到愛食熱辣辣點心的胃口。-今次叫左:晶瑩鮮蝦餃蝦餃大大隻晶瑩通透,蝦肉咬落去彈牙原隻蝦燒賣有豬肉香,包得包滿實在咬落去好juicy 呢~-蜜汁叉燒包蒸得軟熟叉燒調味適中豬肉唔會太肥-金沙脆皮銀蘿腸呢個大推, 拉布腸粉一米香,蘿蔔絲酥卷外酥內甜-籠仔金銀蒜海蝦飯想食飽啲叫個籠仔蒸飯都唔錯蒜蓉鹹香 蝦肉蝦油滲曬落飯底 啖啖海鮮風味-沙薑汁燴鮮淮山超喜歡呢到蔬菜,比平時剩油菜更有心思有 淮山西芹木耳,帶 沙薑汁的咸香,好食呢

實在很喜歡這類型的小店
佐敦廟街點心到
即使晚市時份都有即叫即蒸的點心
唔怪得放工時都勁多人
無論係朋友三四個,或是一支公
都總會滿足到愛食熱辣辣點心的胃口。

今次叫左:

晶瑩鮮蝦餃
蝦餃大大隻晶瑩通透,蝦肉咬落去彈牙

原隻蝦燒賣

有豬肉香,包得包滿實在

咬落去好juicy 呢~
蜜汁叉燒包

蒸得軟熟
叉燒調味適中

豬肉唔會太肥
金沙脆皮銀蘿腸

呢個大推, 拉布腸粉一米香,
蘿蔔絲酥卷外酥內甜

籠仔金銀蒜海蝦飯

想食飽啲叫個籠仔蒸飯都唔錯
蒜蓉鹹香 蝦肉蝦油滲曬落飯底 啖啖海鮮風味
沙薑汁燴鮮淮山

超喜歡呢到蔬菜,比平時剩油菜更有心思

有 淮山西芹木耳,帶 沙薑汁的咸香,好食呢
2022-11-15 38 views
📍點心到 晶瑩鮮蝦餃(4粒)$32蝦餃皮煙韌 入面包住滿滿嘅蝦餃肉 食落咸咸地濃湯鮮竹卷 $19一個有三條 入面嘅餡料食落爽口 湯味濃郁薑蔥牛柏葉 $26牛柏葉有滿滿嘅醬汁 撈埋一齊食薑蔥味香濃上海小籠包 $24一共有三粒 咬開小籠包入面嘅肉汁豐富楊枝甘露 $20有唔少西米露同埋芒果粒 芒果味香 甜甜地咁仲有一啲西柚粒 口感好豐富大家有興趣嘅可以碌落下面睇店舖詳細資料✨-地址:佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖-
📍點心到

仲有一啲西柚粒 口感好豐富

大家有興趣嘅可以碌落下面睇店舖詳細資料✨
地址:佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
2022-11-13 59 views
📍點心到佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖 🦔⸒⸒黑松露菜苗餃 $27一共有三粒 上面有黑松露做裝飾 餃子食落彈牙鮮蝦腐皮卷 $28腐皮卷入邊夾住滿滿嘅鮮蝦餡 咬落去外脆內軟黑金流沙包 $25一共有三個 流沙包嘅size似一口size食落去沙沙地嘅口感 流沙奶黃味香🥰金沙脆皮銀蘿腸 $28腸粉皮包住脆皮蘿蔔條 食落去口感幾特別豉汁蒸鳳爪 $21鳳爪好惹味 就咁食唔會好鹹凍好立克 $18一杯都幾大杯 飲落去甜甜地楊枝甘露 $20食返嗰甜品就滿足了😛 好足料嘅楊枝甘露芒果料甜甜地 仲有唔少西米露👍🏻
📍點心到

芒果料甜甜地 仲有唔少西米露👍🏻
  • 黑金流沙包
  • 金沙脆皮銀蘿腸
2022-11-04 386 views
老公今日要去佐敦做嘢,佢話可以陪我食個快lunch🤭即刻揀咗呢間,我見啲食評話上菜速度好快。入到去幾乎坐滿晒咁滯,都似係喺附近返工放lunch嘅人,一坐低我哋即刻點野食,呢度有啲兩件嘅點心可以揀,幾好喎,唔使兩個人食咁多,咁又可以試多幾樣🤭我哋total揀咗七樣嘢。晶瑩鮮蝦餃(兩件)原隻蝦燒賣(兩件)黑松露菜苗餃燒汁釀虎皮椒鮮竹牛肉球黑金流沙包上海小籠包真係上菜速度好快,我哋坐低叫嘢到埋單俾錢都係用咗40分鐘🙊好似未試過飲茶食點心可以咁快食完,平時好多都要等好耐,想講啲點心又唔似整定擺喺度㗎喎🤔因為上枱嘅時候仲出晒煙好熱,咁真係好高效率👍🏻食物質素OK,蝦餃同燒賣啲蝦都好彈牙,釀虎皮椒好味,少少辣同燒汁味道好夾,小籠包超多肉汁,好食👍🏻流沙包我覺得唔夠流沙,但味道就好食嘅,佢哋呢度茶介$3一位真係好平,我哋兩個人食咗七樣嘢先係150幾蚊,總括嚟講快靚正之選。

晶瑩鮮蝦餃(兩件)
晶瑩鮮蝦餃

原隻蝦燒賣(兩件)
原隻蝦燒賣

鮮竹牛肉球

黑金流沙包
黑金流沙包

2022-11-01
$80 (Lunch)
  • 上海小籠包
  • 燒汁釀虎皮椒
食過最抵食的一間點心專門店!位於佐敦,價格親民,食物質素不錯,性價比好高☺️ 餐廳乾淨企理,晚市時段店舖滿座,好受街坊歡迎!人均消費$80以下已經夠飽肚,推薦😚晚市二人消費:$149(不設加一服務費)籠仔鳳爪排骨飯 ($35)推薦!份量多,整碗飯以荷葉包裹,令飯粒更軟熟 完全不會硬身,比起一般酒樓的盅頭飯更好味🤤 排骨肉質好嫩滑韭黃鮮蝦腸 ($28/2條)大大條又厚身,切開每份都有鮮蝦,十分足料😍 還配上菜芯黑金流沙包 ($25/3件)熱門之選🤤 熱騰騰的流沙餡,果然好味上海小籠包 ($24/3粒) 皮薄餡靚,而且皮不會太薄而穿👍🏻晶瑩鮮蝦餃 ($16/2粒)皮薄餡靚,鮮蝦夠大粒😍 特別一提,可以選2粒,不怕太飽肚👍🏻👍🏻原隻蝦燒賣 ($15/2粒)大大粒,好味😋 特別一提,可以選2粒,不怕太飽肚👍🏻👍🏻茗茶 ($3/位)

晚市二人消費:$149(不設加一服務費)

籠仔鳳爪排骨飯 ($35)

韭黃鮮蝦腸 ($28/2條)
大大條又厚身,切開每份都有鮮蝦,十分足料😍 還配上菜芯

黑金流沙包 ($25/3件)
熱門之選🤤 熱騰騰的流沙餡,果然好味

上海小籠包 ($24/3粒)
皮薄餡靚,而且皮不會太薄而穿👍🏻

晶瑩鮮蝦餃 ($16/2粒)

原隻蝦燒賣 ($15/2粒)
大大粒,好味😋 特別一提,可以選2粒,不怕太飽肚👍🏻👍🏻

茗茶 ($3/位)
2022-11-04 33 views
今日係佐敦搵食,用附近食肆功能搵左呢間點心店好多like,睇相好正咁🤭黎到原來咁多人等緊位,好彩等左10分鐘左右就入座。。籠仔香辣排骨飯 $35五香咸水角 $20豉汁蒸鳳爪 $21黑金流沙包 $25黑松露菜苗餃 $27金沙脆皮銀羅腸 $28。點心價錢好抵食,種類都算多。特別推介籠仔飯,好入味大碟,排骨既味索晒入飯底。炸物咸水角好正,又脆又唔痴牙。流沙包流沙餡料好正,唔太甜岩岩好。脆皮腸都好唔錯,脆皮得黎個腸粉皮好滑。。總結黎講好正既點心店👍🏼👍🏼抵食推介

籠仔香辣排骨飯 $35
五香咸水角 $20
豉汁蒸鳳爪 $21
金沙脆皮銀羅腸 $28

總結黎講好正既點心店👍🏼👍🏼抵食推介
2022-11-03 98 views
I've been here a few times and I really love how they have lots of variety of food. I always like to get their stir fry beef and their steam buns. I usually get steam buns to go because you can easily microwave them and eat it at a later time. It will still stay soft and delicious. The taro filling is creamy and dense which makes for a great dessert.
2022-10-28 66 views
家鄉手藝,潮州粉果煙韌靚皮,🐷優質新鮮豬肉,保留原汁原味。❤豬肉碎用醃料均勻攪拌,醃製之後,🦐更可食到爆香嘅蝦米,🍄冬菇味。加爽口菜脯,🥢沙葛粒,口感豐富。懷舊混醬腸粉🥰白滑齋腸加入了濃郁的醬料,帶有鹹甜鹹甜的口味。✨再配上芝麻香味,完全覆蓋每一口腸粉。上海小籠包,🤓皮薄餡靚,而且湯汁豐盈鮮香。熱辣辣嘅上海小籠包,🤩保留原汁原味,滿足味覺的享受。五香鹹水角,濃湯鮮竹卷,籠仔金銀蒜海蝦飯

五香鹹水角,濃湯鮮竹卷,籠仔金銀蒜海蝦飯
2022-10-27 179 views
不時到 #點心到 食點心,因為地點就腳,點心即叫即蒸有質素。我雖然喜歡傳統的點心,但也愛一些創意料理,能做到新舊兼備就最好了。說到創意,特別推薦它的「金沙脆皮銀蘿腸」($28)。表面看,似乎是腸粉包住油炸鬼的炸倆,錯了。原來腸粉包着的是蘿蔔粒春卷!蘿蔔粒清甜,春卷酥脆,腸粉皮又滑又薄,咬一口,滑、脆、甜,非常有層次!此外就是一些傳統點心,味道不錯:晶瑩鮮蝦餃2粒($16)好大隻蝦原隻蝦燒賣2粒($15)爽口彈牙蜜汁叉燒包($20)包皮鬆軟不痴牙豉椒蒸排骨($22)排骨腍滑,芋頭粉甜醬皇金錢肚($26)牛肚和蘿蔔都入味夠腍沙薑汁燴鮮淮山($22)沙薑汁和蔬菜得夾點心到 (佐敦) 佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
說到創意,特別推薦它的
金沙脆皮銀蘿腸」($28)。
表面看,似乎是腸粉包住油炸鬼的炸倆,錯了。
原來腸粉包着的是蘿蔔粒春卷!
金沙脆皮銀蘿腸
此外就是一些傳統點心,味道不錯:
晶瑩鮮蝦餃2粒($16)好大隻蝦
原隻蝦燒賣2粒($15)爽口彈牙
蜜汁叉燒包($20)包皮鬆軟不痴牙
豉椒蒸排骨($22)排骨腍滑,芋頭粉甜
醬皇金錢肚($26)牛肚和蘿蔔都入味夠腍
沙薑汁燴鮮淮山($22)沙薑汁和蔬菜得夾

點心到 (佐敦)
佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
2022-10-27 39 views
😳呢間點心店之前已經食過幾次平時都係夜晚食所以唔使等位 今日星期六晏晝人比較多 等咗大概半小時好彩店舖嘅位置都算多 唔使等得太耐🤣呢間點心店嘅選擇好多 上菜速度都算快今次四人同行 點咗好多嘢食😍基本上佢好多點心我都已經吃過!!大部份都好正 😋唯一今次有啲失望嘅係個籠仔蒸飯比起之前配料少咗好多🥲不過佢嘅價錢好平 冇加價 都算抵食嘅🍽🥢推介嘅食物:黑金流沙包/鳳爪/蝦餃/鵪鶉蛋燒賣/紅油炒手如果大家唔想等太耐嘅話 建議夜晚晚餐時間過去試應該會少啲人排隊😹
😳呢間點心店之前已經食過幾次
平時都係夜晚食所以唔使等位
今日星期六晏晝人比較多 等咗大概半小時
好彩店舖嘅位置都算多 唔使等得太耐🤣

呢間點心店嘅選擇好多 上菜速度都算快
今次四人同行 點咗好多嘢食😍
基本上佢好多點心我都已經吃過!!
大部份都好正 😋

建議夜晚晚餐時間過去試
應該會少啲人排隊😹
2022-10-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
  • 黑金流沙包
  • 燒賣
  • 鮑汁鳳爪
2022-10-24 51 views
📍#老屎忽係佐敦#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #佐敦話說好耐冇飲過茶 男朋友話同事介紹佐敦有一間港式茶樓 我地就去左試下 每一枱都要自己一大壺既熱茶 唔洗成日refill 幾方便👍🏻我地兩個人都叫左幾多野食😂晶瑩鮮蝦餃(2粒) $16原隻蝦燒賣 (2粒) $15黑松露菜苗餃 $27燒汁醸茄子 $23濃湯鮮竹卷 $19醬皇金錢肚 $25薑䓤牛柏葉 $26黑金流沙包 $25沙薑汁燴鮮淮山 $22值得一提⭐️依到既蝦餃同燒賣係可以叫兩粒 方便好似兩個人食既我地可以咩都試下🤪 全部點心都係即落即蒸 唔會話擺左好耐拎出黎 (個人認為食點心最重要就係熱拿拿🤪)點心方面 我自己就比較中意黑松露菜苗餃 黑金流沙包同沙薑淮山🤩 菜苗餃鋪左d黑松露 令成舊餃多左d層次 亦好重黑松露味 流沙包一meet開就流哂d奶黃出黎 但唔會話太甜 幾好😋 沙薑淮山估唔到又幾夾喎 淮山加左沙薑汁吊味唔會咁gua 中意食淮山既人一定要試下😌點心到 (佐敦)📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
📍#老屎忽係佐敦

濃湯鮮竹卷 $19
醬皇金錢肚 $25
薑䓤牛柏葉 $26
沙薑汁燴鮮淮山 $22

點心到 (佐敦)
📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖

2022-10-21 82 views
趁住M+博物館仲有得免費參觀,就帶兩老去西九文化區順便參觀下。藝術嘅嘢我哋真係識條__(請自行填上)。行曬所有展廳都已經好肚餓,要去食飯了。🥳於是我哋就由西九文化區步行到廟街搵食,需時半個鐘左右。咁啱又落大雨,於是我哋就搵咗呢度食點心啦。🤩呢度鋪仔細細,但裝修得幾骨子。坐低後自己寫點心紙落order,枱面已有壺茶水俾客人清洗碗筷。冇下午茶時間,茶位每個三蚊,唔駛加一,相對茶樓抵食好多。當然食物款式則較少。😅我哋點咗推介嘅籠仔海蝦蒸飯,賣相唔錯,份量剛好😋。另外都點咗黑金流沙包,可惜冇流沙🤔。黑松露菜苗餃冇乜黑松露味🤔,相信都係將貨就價。百物騰貴,二百零蚊可以填飽肚子都算係咁了🤭。

2022-10-18
Type of Meal